”Miljoner regnar över kvinnliga forskare”

by

Den statliga myndigheten Vinnova har under fem år delat ut ungefär 500 miljoner kronor till disputerade kvinnliga forskare för att de lättare ska kunna skaffa sig forskarmeritering för att exempelvis bli professorer. Det har skett inom ramen för det könskodade programmet Vinnmer, och syftet är att öka antalet kvinnor på toppnivå inom den akademiska världen. Under tre års tid får de utvalda kvinnorna halva lönen betald för att kunna verka i en ledande forskarmiljö.

”Miljoner regnar över kvinnliga forskare”, skriver Ny Teknik om programmet. De skriver också: ”Det här är Vinnovas sätt att göra något åt de strukturer som gör att kvinnor utestängs från ledande positioner”. Vinnovas generaldirektör Charlotte Brogren säger att programmet behövs, och motiverar det så här: ”Glastaket är ännu tjockare inom den akademiska världen än i näringslivet”.

Programmet Vinnmer avslutades nyligen i sin första skepnad, men Vinnova meddelar att ett nytt program förbereds.

Ovanstående är ett utdrag ur min bok om mansdiskriminering, som utkommer snart.

För övrigt: Lena Mellin på Aftonbladet skriver: ”Mona Sahlin gick miste om topp­jobbet som generalsekreterare i Socialistinternationalen. I stället omvaldes en man som redan suttit i 23 år. Ännu ett exempel på att kvinnor särbehandlas i politiken”. Men är det verkligen på grund av könet som hon förlorade omröstningen? Jag tycker uttalandet luktar feministisk myt. Så fort en kvinna drabbas av en motgång så är det könsdiskriminering… Läs artikeln här.

 

60 svar to “”Miljoner regnar över kvinnliga forskare””

 1. robjoh Says:

  Som doktorand skulle jag vilja kommentera följande:
  ”Glastaket är ännu tjockare inom den akademiska världen än i näringslivet”.”

  Med att de gärna får lägga fram bevis för det där glastaket, för jag har inte sett något som hållt kvinnliga borta från postdoc tjänster.

  Jag har dock sett att manliga doktorander blir uteslutna från en möjlig fortsättning pga sitt kön. Detta trots att avdelningen som la ut postdoc tjänsten precis hade disputerat tre manliga doktorander.

 2. Matte Says:

  Glastaket slår många pojkar i redan i skolan. När ska det regna miljoner på dem?

  För övrigt:
  Om Lena Melin hade hetat Lasse Melin så hade han inte fått jobb på Aftonbladet om han skrev såna artiklar.

 3. Rick Says:

  Det där eländet med Vinnova förtjänar verkligen lyftas fram. Vinnova har utvecklats till en värsting på detta område (och då är konkurrensen hård…).
  I och för sig misstänker jag att logiken är denna. Inonvationer är i mångt och mycket en utpräglad manlig verksamhet – utan stöd utifrån. Många kvinnor tycker att det är lite spännande med innovationer och vill på något sätt vara med – men utan att göra några innovationer och utan att ta några risker. Då träder Vinova in och ger dem gratispengar i en omfattning som de verkliga innovatörerna bara kan drömma om. Då får dessa kvinnor känna sig delaktiga i det spännande utan att behöva göra sina ”hundår”.

 4. Joakim Steneberg Says:

  Här kommer mer från Mona Sahlin efter förlusten (gudskelov…) i socialistinternationalen:
  Mona Sahlin: ”Jag ser kvinnor i världen. Jag ser också kvinnor som inte har rätt till sina kroppar. Det är alltid kvinnor som är första offren!”

  Hon ser alltså inte män i världen, bara kvinnor! Och handlar kroppar bara om sexualitet, och när det gäller kvinnor? Hon ser inte män som offrar sina kroppar i dålig arbetsmiljö, i gruvor?
  Hon ljuger patetiskt om kvinnor som enda offer. Hon vet inte, ”Mona vill inte veta” att det alltid är unga män som dör först på slagfältet, eller t.ex. för demokrati i arabländer? Eller som mördades i Jugoslavien, medan kvinnor oftare fick överleva?

  Inget av detta ser hon, begreppet ”enögdhet” har väl sällan varit mer väl på plats? Hur könsegotrippad får man vara, som politisk/feministisk kvinna? Och hur okunnig? Bevare oss för sådana riksdagskvinnor i Sverige! Grattis socialistinternationalen, och oss svenskar, delvis, som slapp undan!
  Inga enögda feminister på höga poster tack!
  (Citatet stod i metro i fredags.)

 5. Oscar Says:

  Ännu ett exempel på hur staten diskriminerar män och ger räkmackor till redan privilegierade kvinnor ur över medelklassen.

 6. Oscar Says:

  Bra att socialistinternationalen inte valde Mona Sahlin. Hon är en av de värsta könsrasisterna i hela landet.

 7. Biologist? Says:

  ”Stark kritik mot nya legofigurer”: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/stark-kritik-mot-nya-legofigurer_7467056.svd

  Men marknaden vill uppenbarligen ha dessa leksaker

 8. Bashflak Says:

  Om Måna hetat Mållgan hade S inte nominerat hen.

 9. dolf Says:

  Lassemaja Melin tar också upp att det varit rykten om danska statsministerns mans sexualitet och säger då:

  Är det någon som tror att en manlig statsminister utsatts för samma rykten om makans sexuella preferenser? Och att det skulle leda till en statlig kommission dit 43 vittnen, bland andra förre statsministern, kallats till förhör? Jag tror det inte. Särskilt som makens sexualliv knappast har med Helle Thorning-Schmidts yrkesutövning att göra.

  Nu är det i och för sig inte särskilt sexuellt, och Juholt var inte heller statsminister, men jag kommer osökt att tänka på att man faktiskt tog upp Juholts sambos inte helt fläckfria förflutna, att det där hade förekommit någon form av kriminalitet som inte låg alltför långt tillbaka i tiden (vad exakt det var, kommer jag inte längre ihåg). Borde det för övrigt inte räknas som sexköp när Juholt betalar hyran åt sin sambo?
  Och visserligen gäller det inte partnern utan ministern själv, men det där med sex har man ju hur mycket överseende med som helst när det är manliga politiker, eller vad säger du Littorin?

 10. Joakim Steneberg Says:

  Här är citatet i X-pressen (en f.d tidning), tillsammans med ett foto med kramiga Sahlin och Löfvén. Och hennes slutsats att hon ”förlorade med fem röster”, dvs 46-36. Visst, så kan man också uttrycka det, feministisk matematik?
  http://www.expressen.se/nyheter/mona-sahlin-forlorade—med-knapp-marginal/

 11. dolf Says:

  He he, och Lego

  Lego har utarbetat den nya serien efter att ha gjort marknadsundersökningar bland föräldrar och 3000 unga tjejer i syfte att bredda sortimentet och nå fler tjejer. Bland annat efterlystets då ljusare färger och mer möjligheter till rollspel.

  – Tjejer gillar att bygga med lego, men de vill att det ska vara relevant för dem. Tjejer som inte tyckte att lego var relevant för dem tidigare verkar ha hittat den relevansen i Lego Friends, sade bolaget i ett uttalande till Guardian.

  Bolaget räknar med att nyanställa 1000 personer i år för att möta den ökade efterfrågan i framför allt USA och Asien.

  Inte nog med att Lego ägnar sig åt aktiv könsdiskriminering när de utökar sitt utbud, de lägger sten på börda genom att nyanställa 1000 personer. Man blir ju förfärad över vilka oansvariga friheter dessa vidriga patriarker tar sig.

 12. Grrblt Says:

  Dags att byta namn på glastaket till glashissen.

 13. JD Says:

  @Joakim Steneberg

  ”Hon ljuger patetiskt om kvinnor som enda offer.”

  Kanske? Sahlin låg ju i gränslandet mellan ärlighet och slarv (kontokortsköpen) då innan hon tog en timeout.
  Att Sahlin kan göra personlig vinning på att föra ut feministiska ”sanningar” är väl ändå ganska uppenbart för utan feministisk propaganda vore hon ju som vilken ratad och avdankad Juholt som helst.

 14. Liberalen Says:

  – Borde vi inte använda, säg, 500 miljoner av befolkningens pengar för att diskriminera just män som vill forska?

  – Jamenvisst, varför inte. Jätte-PK! Bara 500 miljoner? Men hur ska vi motivera den systematiska mansdiskrimineringen?

  – Genom att återanvända den gamla feministfloskeln ”glastaket”? Vi kan väl bara fortsätta låtsas att det finns ett jättejobbigt, jätteosynligt tak? Typ ett tak gjort av ett helt magiskt och osynligt glas som bara drabbar ”duktiga kvinnor”?

  – Jamenvisst, jätte-PK! Jag kommer att framStå som den gode som hjälper de svaga offrena. Kvinnor är ju viljesvaga offer och män är ju bara djur som åker räkmacka genom livet. Bara 500 miljoner sa du?

 15. ME Says:

  Ursäkta Pär men du gör faktiskt likt Lena Melin ogrundade påståenden om brottsdomar och frågat spekulativt om det hade varit annorlunda om ett annat kön hade varit åtalad.

  Det är enkel retorik att pressa fram nån form av motsatspåstående ur något som inte kan bevisas. Där är både Lena Melin och Pär Ström lata retoriker.

  Fortsätt leverera bra spaningar, men kasta inte sten i glashus.

 16. Fredrik Says:

  När det gäller Mona Sahlin och hennes kompetens, d v s, hennes utbildningsnivå, så är den minst sagt skral. Hon satsade 100 % på sin politiska karriär inom SSU i stället för att avsluta sin treåriga gymnasieutbildning.

  I relation till andra poltiker i allmänhet och i relation till kvinnor i synnerhet, är Mona Sahlin lågutbildad. De allra flesta i hennes position har avslutade gymnasiestudier och mångåriga universitetsstudier bakom sig.

  Internationellt sett är ledamöterna i den svenska riksdagen lågutbildade om man jämför med andra parlament i IOCD- länder. Vår demokratiska representativitet riksdagen sett ur ett ålders- och könsperspektiv samt sett till social bakgrund är unik internationellt sett.

  En politiker med Mona Sahlins låga utbildningskapital skulle aldrig kommit lika långt i exempelvis Holland och Belgien.

 17. Forellen Says:

  Funderar på detta Min sanning som går på SVT… vad kan vara idén bakom programmet? Varför är det för det mesta män som blir utfrågade och ibland nästan ”synade i sömmarna” av den kvinnliga intervjuaren?

  Har inget emot programmet men skulle gärna veta mer om de syften som finns bakom produktionen och valet av intervjuare och intervjuobjekt. Det känns aldrig som att intervjuerna blir särskilt trevliga och avslappnade.

  Noterar även titeln: Min sanning, som vittnar om en skeptisk hållning.

 18. Ninni Says:

  Forskarna har doktorerat inom områden där det behövs könsutjämning. Det gäller oftast den tekniska delen av akademin, där det saknas kvinnor.

  Det här tycker jag är ”spännande”. Varför behövs kvinnliga forskare? Varför behövs en jämn könsfördelning?
  Är det tänkt att dom ska pippa eller forska? Jag kan inte helt förstå vad könsorganet har för betydelse för forskningen, men är det det första som ska göras så kan jag förstå att en jämn fördelning är att föredra.

  Ja längtar till den dagen någon förklarar det där för mig… varför könet är viktigt. För jag förstår det inte.
  Tydligen är könsorganet så viktigt i forskningen att vi väljer att fördyra samhällets forskningskostnader med 500 miljoner.

  @ Dolf
  Ja, hemska lego. Bojkott!

 19. dolf Says:

  @Ninni

  men är det det första som ska göras så kan jag förstå att en jämn fördelning är att föredra.

  Fy vad intolerant du var nu. Du tänkte inte på alla som är HBTQ, det går jättebra med att alla som forskar har samma kön, bara det är rätt kön.

 20. robjoh Says:

  @Biologist?
  De där feministerna kanske borde se vad som erbjudes i Friends serien, verkligen köns stereotypt:
  http://www.webhallen.com/se-sv/lek_och_gadgets/152632-lego_friends-heartlakes_flygklubb_3063

  http://www.webhallen.com/se-sv/lek_och_gadgets/152644-lego_friends-olivias_racerbat_v29_3937

  http://www.webhallen.com/se-sv/lek_och_gadgets/149089-lego_friends-olivias_uppfinnarverkstad_3933

  Muppar som inte ens vet vad de pratar om…

 21. Ninni Says:

  @ Dolf

  Inte alls. Jag räknade kallt med att andelen homos är lika fördelat mellan lesbiska och bögar, så även dessa finner en pipp-kompis.

 22. Urban Says:

  Varför har inte Lego några translegopersoner? Eller för den delen homo- och bilegofigurer.. som vanligt blir vi osynliggjorda 😦

 23. Urban Says:

  För att nu inte tala om det trippla glastak som HBT-personer brottas med ute i samhället!

 24. Ninni Says:

  @ Urban
  Eller för den delen homo- och bilegofigurer

  Du menar att homo- och bi-personer ser ut på något speciellt sätt? Tänk det visste inte jag och jag har ändå rört mig endel i den världen ;P

 25. Hjalmar Says:

  @Ninni 13:35
  Jaaa, de kvinnliga forskarna ska väl forska med sin kvinnliga kunskap, eller på något specifikt kvinnligt sätt. I vilket fall, så kan inte män komma ifråga för denna typ av forskning, då män inte kan anses kompetenta…

  De män som kvoteras bort får väl forska på annat, tex ölhävning, dart, fotbollstittande och navelludd. Om de intoleranta och kvinnoförtryckande patriarkerna ens duger till detta:)

 26. Ninni Says:

  @ Hjalmar

  De män som kvoteras bort får väl forska på annat, tex ölhävning, dart

  Åh! Det låter ju trevligt! Jag vill bli bortkvoterad man när jag blir stor.

 27. Urban Says:

  Ninni, om Lego ändå ska hålla på och stereotypisera så hade jag gärna velat se en frisörfjolla, en muskelbög, en hemmatransa och varför inte en butchflata? Hade ju gjort Legofigurerna lite mer intressanta, nu är de ju bedrövliga…

 28. Ulf T Says:

  Andelen kvinnliga forskare har fördubblats på 10 år. Säg till patriarkerna att glastaket läcker! 😉

  Antalet kvinnliga professorer har ökat med drygt 600 helårspersoner sedan 2001, medan antalet manliga professorer ökade med nära 900 helårspersoner. Eftersom det fanns relativt få kvinnliga professorer 2001 har den procentuella ökningen av kvinnliga professorer varit betydande, 135 procent, medan antalet manliga professorer ökade med 32 procent

  Sedan är det förstås intressant att titta på hur professorerna fördelar sig inom olika områden.

  foo:

  Professorerna återfinns till stor del, 86 procent, inom de fem största forskningsämnesområdena. Medicin och teknikvetenskap är de forskningsämnesområden där flest professorer är verksamma

  Nu är över 60% av doktoranderna inom medicin kvinnor, och medicin är det område som har störst andel professorer, så med tiden kommer det nog ordna sig. Det är dock så att just gruppen professorer är den grupp som allra oftast har tillsvidareanställning (>90%). De män (och kvinnor) som fått professorshatt sitter alltså kvar tills de går i pension eller flyttar sig självmant. Eftersom antalet professorer har ökat från ca 2000 år 2001 till ca 5000 år 2011, har det ändå gått att öka andelen kvinnliga professorer rätt rejält. Att andelen inte ökat ännu mer kan möjligen bero på att det inte funnits tillräckligt många kvalificerade kandidater.

 29. Fed Says:

  Om Mona hade hetat Morgan så hade Morgan haft fler konkurrenter som sökte samma politiska uppdrag.

  Ge dig nu Lena Mellin. Fram med fakta och argument nu Lena. Det är 2012 och kvinnokortet går int elägga fram hursomhelst längre. Är jag kvinnohatare för att jag säger detta förresten?

  Glöm det, sådana anklagelser studsar av mig så inte ens mygelkulturella småhot gör mig rädd.

 30. Ulf T Says:

  …sorry – skrev ‘foo’ där bara för att senare fylla i det rätta namnet, men glömde bort. Länken går till Universitet & högskolor
  Högskoleverkets årsrapport 2012.

 31. Fed Says:

  Maila nu Lena och be henne om forskning som styrker det hon säger. Jag ska maila.

 32. Hjalmar Says:

  @Urban 14:01
  Det vore kul med Drag-Lego, men ännu roligare att se marknadsföringen:)
  Tyvärr så är jag nog lite för gammal för Lego…

  Iofs så är det inget som hindrar dig och andra att ta fram/tillverka de leksaker som föredras:)

 33. Joakim Steneberg Says:

  JD, m.fl. visst ljuger Sahlin! ”Det är alltid kvinnor som är första offren”.
  Sedan vill jag anknyta till det som sagts förut. Vad sysslar vi med? Nog är detta mer horriblelt än pseudoproblemet Lego, visst intresssant nog, det är inte det.
  Men här har vi en ”framstående” svensk politiker, som skall representera oss medborgare. Och har/hade ambitionen att göra en internationell karriär utifrån detta. Ett ”svenskt ansikte i världen”.
  Svensk politik, ”demokrati”. Lego är en leksak som tydligen väcker mer intresse, ”lättdebatterat”, mer lustfyllt?
  ”Vinnmera” är förstås minst lika viktigt att kritisera som ”viktiga” Sahlin.

 34. Sam_Vimes Says:

  OT, men här är verkligt allvarliga kvinnoproblem:
  http://richarddawkins.net/news_articles/2012/9/3/egypt-s-sexual-harassment-of-women-epidemic#.UEXyc7IdAfU

 35. JD Says:

  @Fredrik

  ”Hon satsade 100 % på sin politiska karriär inom SSU i stället för att avsluta sin treåriga gymnasieutbildning.”

  Så hon har alltså bara 9-årig grundskola i botten!
  Helt plötsligt blir det så uppenbart varför regeringen var tvungen att satsa hela en miljon kronor för att försöka hitta ett jobb åt Mona.

  http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article14894981.ab

 36. Hjalmar Says:

  @Ninni 14:13
  Javisst. Forskningen är inte lönesatt, men det viktiga är ju att lyfta unga duktiga kvinnor och att krossa patriarkatet, en gång för alla!

 37. John Berg Says:

  Pär:

  ”Jag tycker uttalandet luktar feministisk myt. Så fort en kvinna drabbas av en motgång så är det könsdiskriminering…”

  Märk väl att Melin i stycket efter hävdade att Sahlin inte hade haft en chans ens om hon vore man.

  Lena Melin:

  ”Man kan invända att Sahlins kandidatur tillkännagavs först en vecka före valet i Kapstaden i torsdags (men i verkligheten inleddes den en månad i förväg). Alltså hade hon inte haft en ärlig chans ens om hon vore man.”

  Hur kan Melin veta att Sahlin förlorade omröstningen på grund av att Sahlin är kvinna om hon ”inte haft en ärlig chans ens om hon vore man”? En logisk kullerbytta, enligt min mening. I feminismens Sverige antas en kvinna vara könsdiksriminerad till dess att motsatsen har bevisats.

 38. Mats Andersson Says:

  @JD
  ”Så hon [Mona] har alltså bara 9-årig grundskola i botten!
  Helt plötsligt blir det så uppenbart varför regeringen var tvungen att satsa hela en miljon kronor för att försöka hitta ett jobb åt Mona.”

  🙂

 39. Hjalmar Says:

  @Joakim Steneberg 14:24
  Visst är det skillnad på Sahlin och en byggsats med Lego – men kompetensen är på ungefär samma nivå:)

  Det är förstås ingen nyhet, det har framgått tydligt att Sahlinskan inkvoterades på 80-talet, och lyckades hålla sig kvar vid köttgrytorna i årtionden. Nu när verkligheten till slut hunnit ikapp Sahlin, så letar hon ett prestigejobb.

  Men vem vill anställa Mona Sahlin, den ökända?
  Förhoppningsvis ingen.

 40. lavazza1891 Says:

  Hjalmar: Jag läste en bok om Mona Sahlin av Lotta Gröning och där framstår Sahlin i Sahlins egna citat som en politiker som mycket lutar sig på sin person som utgångspunkt för sin politiska gärning och positionering. Hon är absolut ingen idépolitiker. När det personliga gynnade Mona var allt OK, när det inte gjorde det så ville hon plötsligt ses som en sakpolitiker och som en del av den socialdemokratiska massan, trots att hon inte hade ”paid her dues” i dessa avseenden, utan haft en personlig gräddfil till den politiska toppen.

  Ingen kan säga annat än att Sahlin är en begränsad politiker, med få idéer och bristande förankring i den socialdemokratiska massan. Hon nådde mycket snabbt sin så kallade ”inkompetensnivå”.

 41. AV Says:

  Sam_Vimes: Den enda förklaringen måste vara att det är en massa medelålders_vita_män ™ som åker ner till Egypten och trakasserar kvinnor på gatan. Dessa (vi) är ju kvinnans fiende nr 1 här på jorden, trots att kvinnor har det som bäst där vi är vanligast.

  Att påpeka att det finns något sjukt i bland de Egyptier (observera inte alla Egyptier) som tycker kvinnor är lovligt byte, beroende på tradition eller religiös tolkning, är ju rasism. Säkert vita medelålders mäns fel det också…

 42. Chr Ewrk Says:

  @Sam_Vines
  Vidrigt, varför är det så där?

 43. Joakim Steneberg Says:

  Apropå, så var ju Sahlin en hängiven Barbie samlare, och även ordf i någon sådan grupp vill jag minnas. Då var det tydligen inget snack om ”otidsenliga könsroller” och annat som i legoaffären.
  Vad säger att det är otidsenligt idag?
  När/om tjejer skulle börja välja blått, och killar rosa, då blev väl det ”otidsenligt” efter ett tag?
  Varken poljaktiga eller flickaktiga leksaker, hur göra?
  Att Sahlin är fast i sitt eget köns roll genom Barbie och bl.a. citatet är väl härmed (o)tydliggjort.

 44. dolf Says:

  Lessen att strö smolk i glädejbägaren. Men Melins argument brister inte i logik utan i grammatik: ”Man kan invända att Sahlins kandidatur tillkännagavs först en vecka före valet i Kapstaden i torsdags (men i verkligheten inleddes den en månad i förväg). Alltså hade hon inte haft en ärlig chans ens om hon vore man.”
  Lena menar inte att Mona inte skulle ha haft en chans om hon varit man, tvärtom. Fast hon borde ha sagt ”skulle kunna invända” istället för ”kan invända”, påstående om ”inte haft en ärlig chans” är kopplad till invändningen som hon anger, men hon förkastar själv invädningen, så hon förkastar också slutsatsen att det skulle ha gällt samma sak om Mona vore man.
  Jag är för trött för att reda ut det klart, men titta över det. Lena slår ner mansargumentet. Inte så där helt klart och tydligt, men ändå.
  Vilket inte på något vis betyder att jag står Lena Melins sida, för hon är, på ren svengelska, full av skit.

 45. dolf Says:

  Lego får väl börja göra könsneutrala legofigurer enligt Egalias modell, alla legofigurer ser likadana ut och är bruna, det enda som skiljer dem åt är deras könsorgan. (Ok, jag vet, det låter helkorkat, men skyll inte på mig, skyll på Egalia, för det var ju precis så de resonerade med sina dockor).

 46. Bashflak Says:

  Lol, drag-lego, även kallat bifigurer 🙂

 47. Hjalmar Says:

  @Bashflak 16:24
  Legos vuxensortiment, Draggo 🙂
  Batteri ingår ej.

 48. Valeria Says:

  Det är väl bra att vi får fler kvinnliga professorer. Det viktiga vad forskning anbelangar är självklart att den forskning som bedrivs i ett senare skede är användbar och driver vetenskapen framåt, och en forskares resultat är givetvis helt överställda forskarens person. Men ändå är det viktigt att få in fler kvninnor. Jag vet inte varför, men om feministerna tycker det så är det så klart sant (host, host).

  Övrigt: Jag förstår inte att Lena Mellin inte insett det i princip hela Sverige har insett: Mona Sahlin är slut. Hon har varit slut sedan nittiotalet men likt en betydligt mer skräckinjagande version av Frankensteins monster har hon hållits vid liv av partikamrater långt in på tjugohundratalet. Det är dags att Sahlin drar sig tillbaka för gott. VI KAN INTE VÄNTA LÄNGRE.

 49. Nicholas Says:

  Om Mona hette Morgan så hade hon aldrig ens blivit partiledare för S.

 50. Oscar Says:

  Hur länge har Mona Sahlin varit arbetslös nu? Är det inte dags för henne att hamna i fas 3 snart? Kanske borde regeringen satsa ännu 1 miljon på henne och erbjuda henne praktik på lego som legopaketpackerska. Lego söker ju tydligen personal nu.

 51. Jämställdhetsfeministern Says:

  I Sverige förstår de allra flesta att om en kvinna drabbas av motgång så är det könsdiskriminering. Och att det överallt där det inte är en majoritet kvinnor råder kvinnodiskriminering. Män kan inte diskrimineras. Det är ju män som diskriminerar. Kvinnor.
  Det är ju så självklart att det inte ens behöver påpekas!

 52. John Berg Says:

  dolf:

  ”Lessen att strö smolk i glädejbägaren. Men Melins argument brister inte i logik utan i grammatik:”

  Jag uppfattade Melins resonemang som fullständigt motsägelsefullt. Jag uppfattade att hon menade att Sahlins kön inte spelade någon roll, trots allt.

 53. dolf Says:

  @John Berg
  Nä, hon för ett resonemang av typ motsatsbevis. Lite lätt omskrivet skulle man kunna säga att hennes resonemang går ungefär så här:
  1. Mona Sahlin är kvinna
  2. Mona Sahlin kandiderade bara en vecka innan valet
  3. En man som kandiderat en vecka hade inte blivit vald
  4. Mona förlorade alltså för att hon kandiderade för sent
  5. Slutsats 1: Att Mona är kvinna har inte med saken att göra
  6. Faktum: Mona kandiderade en månad i förväg
  7. Premissem nr 2 (en vecka) är alltså falsk.
  8. Därför är slutsatsen nr 5 (”Kvinna spelar inte roll”) falsk
  9. SLUTSATS: Mona fick inte jobbet för hon är kvinna.

  Det är vad Lena Melin säger, fast hon har blandat ihop följden på argumenten så det blir mer 9, 1,2, 6, 3 … vilket gör resomanget lite otydligt.

  Men notera att Lena Melin gör ett annat grundläggande logiskt fel. Att premissen (en vecka) är falsk, betyder inte att slutsatsen är falsk, det betyder att den kan vara antingen sann eller falsk.
  Melins gör alltså felet att föra ett resonemang av denna typ:
  Du var inte på mordplatsen (2) alltså är du ingen mördare. (5)
  Oups, du var visst på mordplatsen. (7, dvs 2 är falskt)
  Då är det klart att du är mördare. (motsatsen till 5 gäller)

  Ok, sorry, jag har väl gått till överdrift i vanlig ordning, jag kunde bara inte låta bli, tyckte det var kul att göra en logisk analys på vad kärringen (Melin) sa, eftersom alla verkar ha missuppfattat det.

 54. dolf Says:

  Lite (mycket) off topic, om likhet mellan feminism och vänster, Jan Guillou sa för bara någon minut sedan i ”Min sanning”: Nu är det ju det med en del stränga vänsterkamrater, att humor är inte den mest framträdande sidan av deras karaktär.
  Bättre än så kan det väl knappast sägas. Personligen anser jag att humor är ett tecken på själslig sundhet. De sinnessjuka saknar humor, eftersom de inte kan skilja på verklighet och fantasi, och därmed inte kan se det som är udda och konstigt (dvs. lustigt) i verkligheten.

 55. Joakim Steneberg Says:

  Valeria, javisst. Men Schyman är också ”slut”, sedan länge. Det är därför de båda kan fortsätta, det bevisar nämligen att de, eller kvinnor, ”är fötryckta”. Vatten på kvarnen.
  Sahlin kan nog leva ett tag på förlusten, och då kvoteras in någon annanstans.
  Eller landshövding kanske?
  Schyman lever gott på media som bekant.

 56. Fredrik Says:

  Dolf,din formella logiska analys av Mellins kvällstidningsordbajseri var stor humor!

 57. Valeria Says:

  @Joakim Steneberg

  Schyman har sin riksdagspension att falla tillbaka på, sedan har hon säkerligen en hel del sidoinkomster. Jag har faktiskt haft äran(?) att träffa Gudrun Schyman, och på många sätt var det en lärorik upplevelse. Jag är tämligen övertygad om att det finns betydligt mer ondska än kärlek i Schyman, och det intrycket försvagas knappast av att hon har sagt i Skavlan att hon bara älskat en knapp handfull personer under hela sitt liv, varav alla utom en är hennes egna barn.

  Tack och lov så neutraliserar Gudrun Schyman sig själv med sin egen framtoning. Hon är knappast slug och manipulativ, utan i hög grad härskarlysten och det är det som gör att hon aldrig mer kommer att få något betydande inflytande i politiken.

 58. JD Says:

  Jag tycker inte om att håna Mona men det är svårt att låta bli då feminismen så extremt oförtjänt sätter henne på en pedistal och gör henne till något hon inte är eller någonsin har varit.
  Paradoxen blir att feminismen får rätt i att Mona blir hånad på grund av att det är feminismen son är en stor anledning att det sker.

 59. JD Says:

  En korrigering! Det är ju inte Mona som hånas utan det är snarare så att många tycker synd om Mona för att hon av feminister används som en nästan löjligt oklanderlig representant för alla vita medelålders Svenska kvinnor i vårt land.
  Hur många kvinnor har tryckts tillbaka pga Mona har företräde?

 60. Det första könet | Ledare | Fria Tider Says:

  […] Ström uppmärksammar i ett blogginlägg att förvaltningsmyndigheten Vinnova de senaste fem åren har delat ut en halv miljard skattekronor […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: