”Genuspedagogik hör inte hemma i skolan”

by

”Genuspedagogik hör inte hemma i skolan”, är rubriken för en debattartikel skriven av två representanter för Kristdemokratisk Ungdom, KDU: Sara Skyttedal (första vice förbundsordförande) och Jenny Weimers (jämställdhetspolitisk talesperson). Jag citerar:

Nyligen skrev representanter från Liberala Ungdomsförbundet (Luf) och Moderat Skolungdom (MSU) om jämställdhetsarbetet i skolan på SvD Brännpunkt 2/9. Med argument som borde vara främmande för individualister hyllas genuspedagogik i skolan och förskolan. Bland annat skriver de att ‘Vi kräver att jämställdhet och genuspedagogik i skolan ska vara centrala delar av Lärarlyftet och att kommunerna utreder hur skolorna tillämpar riktlinjer kring jämställdhet’. I artikeln framställs det som att genuspedagogik skulle vara en antikollektivistisk åtgärd. Men i verkligheten är det precis tvärtom. Genuspedagoger tycks nästan besatta kring att kategorisera vilket kön barnen har och agera endast utifrån detta, snarare än utifrån barnens egna preferenser.”

Det är inte första gången som just KDU tar strid mot rådande statsfeministiska värderingar. Och som vanligt är det kvinnor som skriver – det är så gott som bara kvinnor som vågar kritisera feminismen.

Läs mer här. Tack för tipset, Henrik!

För övrigt: I Berlin arrangeras en konferens om genusbudgetering (”gender budgeting”). Det går ut på att skapa jämställdhet mellan kvinnor och män genom rätt budgetering. Läs mer här.

19 svar to “”Genuspedagogik hör inte hemma i skolan””

 1. Access Says:

  Apropå “gender budgeting”.
  Det kanske kan kompletteras med ”gender taxing”, som syftar till att män och kvinnor – som grupper betraktat – ska betala lika mycket skatt?

 2. barfota Says:

  Ett stort tack till Sara Skyttedal och Jenny Weimers som håller med sina kollegor och tillägger.

  ”Just därför hör inte genuspedagogik hemma i våra skolor. ”

  Varför inte förpassa alla dessa genus-dåraktigheter dit de hör hemma. Soptunnan borde vara en passande plats.

 3. Joakim Steneberg Says:

  Jag tror dom har lyssnat på mig 🙂 Hade en ordväxling med Jenny Alexandersson från KDU, på newsmill för ett tag sedan. Så här skrev jag om hennes artikel, (fick första inlägget).

  ”Utmärkt! Då väntar vi bara på att KD tar tydligt avstånd från allt vad statsfeminism heter! Inklusive vinklingen och diskrimineringen mot män i lagstiftning, som sexköpslagen, eller mot ekonomisk styrning till enbart kvinnorfrågor, samt allt det andra som under tre decennier sopat manlig problematik under mattan, utom för att sludlbelägga oss vanliga män som kön!
  Den dagen KD uppnår det politiska modet och gör detta, skall jag sluta röstvägra och ge er min röst!”

 4. Joakim Steneberg Says:

  Hann faktiskt få in de tre första kommentarerna, men så här svarade hon i nr 4:

  ”Joakim: Statsfeminismen tar vi tydligt avstånd ifrån. Läs gärna KDU:s jämställdhetspolitiska manifest som finns på kdu.se
  Angående sexköpslagen tog KDU detta året beslut om att det är vår uppfattning att det även bör vara olagligt att sälja sex.

  För ett par veckorsedan hade vi ett mycket givande möte med Uppsalas mansjour där vi fick ta del av en del av den problematik du beskriver gällande hur män diskrimineras i t.ex. vårdnadsfrågor och hur statsfeminismen står i vägen för att göra någonting emot den diskriminering som många män råkar ut för. Vi kommer definitivt att synas även i den delen av debatten framöver!

  Jag hoppas självklart att du kommer att uppleva att KD förtjänar din röst i nästa val.”

 5. Aktivarum Says:

  Genuspedagogiken hör inte hemma någon annanstans heller! Är man inte neomarxist så sätter man inte likabehandling före likvärdig behandling.

 6. Medborgare X (@MedborgareX) Says:

  Pär!

  En budget har både en intäktssida och en utgiftsida. Man får ju verkligen hoppas att genusbudgeteringen tar hänsyn till båda sidorna. Tyvärr visar erfarenheten att så inte brukar vara fallet när det gäller feminister och genusvetare.

  Feminism handlar ju kort sammanfattat om kvinnors rättigheter och mäns skyldigheter….

 7. Valeria Says:

  KDU har sina ljusa stunder.

 8. Sara Says:

  Det är klart att det mest är kvinnor som kritiserar Statsfeminismen. Statsfeminismen gullar ju mest med män och ger män en massa makt utan att ge dem skyldigheter.

 9. Lorem Ipsum Says:

  @Sara, du får gärna utveckla det där. Det lät intressant.

 10. Joakim Says:

  Detta är nog det enda bra med KD. Representativ demokrati fungerar helt enkelt inte.

 11. Herre Says:

  @Lorem Ipsum

  Kan tänka mig att Sara kanske var ironisk, beroende på vilken Sara det är. Men om vi tar henne på orden, så kan hon faktiskt ha en poäng. Jag uppfattar det lite som att män i samhällstoppen använder sig av feminism för att hålla tillbaka yngre män. Sådana som Stefan Löfven och Göran Persson t.ex

  @Joakim Steneberg

  Jag är väldigt besviken på Kd. Inte i jämförelse med de andra partierna förstås. Men Kd skulle behöva släppa hela det här försöket att vara som det konservativa partiet i USA, och istället komma in i matchen. Det här är en grej, men en liten och lättköpt poäng i mina ögon, även om det så klart är viktigt att inte förstöra ännu mer för pojkar i skolan.

  Men som vi alla vet är problemen redan enorma. Vårdnadstvisterna, såklart. Där behövs krafttag. Men var är Kd männen? Leker CIA-kurir och pengasmugglare på Kuba? Hur djävla verklighetsfrånvänt är inte det?!! Eller Hägglund som stämmer in i den sexualförgrämda klagokören som menar att Assange borde lägga sitt liv i svenska politikers händer, bara för att han har gjort sitt jobb som journalist och därmed dragit på sig en massa avundsjuka från bajsjournalister och ilska från det amerikanska militärkomplexet. Som hela Kd måste hålla med för att de är sådana fans av Republikanska partiet. Vad hände med snacket om verklighetens folk? Var det bara en ursäkt för att dra på sig mjukisbrallor och prata pensioner med PRO?

 12. Herre Says:

  Och…

  War against boys – med Christina Hoff Sommers. riktigt bra sammanfatting av problematiken även i Sverige. För vi bor ju i Sverige, för de politiker som hade glömt det:

 13. Feministisk Bolagskvotering i ett krisdrabbat EU? – Del 2 Dummerjöns-Marxismen « Aktivarum Says:

  […] Genusnytt kommenterar KDU:s kritik av Genuspedagogik. Pelle Billing kommenterar Marika Formgrens kritik av Bolagskvotering. Share […]

 14. Joakim Steneberg Says:

  Jag läste även Lufs och Mufs, eller vad om heter, artikel i SvD, beklämmande. Men så här långt har hjärtvätten gått i Sverige. Redan på dagis lär sig barnen av unga barnskötare med ett års utbildning och färdiga feministvärderingar.
  När kommer norska Hjernevask att visas i svensk TV?
  Men här hyllas mansmörderskan Solanas öppet.

 15. Nils Jungenäs Says:

  > Access 19:50 igår

  En annan aspekt av ”gender budgeting” måste ju vara att börja betala ut lika mycket ersättning inom ramen för de olika delar av välfärden som försäkringskassan administrerar. Alltså att de få män som är förmånstagare för (bidragstagare) olika socialförsäkringar ska ha halva kakan. Wow! Jag som är sjukskriven skulle ju få enormt mycket mer då. 😀

  Eller…?

 16. schmucken Says:

  Genuspedagogik bör förpassas dit det hör hemma – i soptunnan.

  Hoppas att genuspektaklet i allmänhet är biologiskt nedbrytbart, så vi slipper eländet i framtiden.

  / schmucken

 17. Eva Ellnefors Says:

  Det är sorgligt att ”mina” partier, (s) och (v) hänger fast vid tokfeminismen. Sk reformer som bara medelklassen har nytta av. Jämställdhet måste inte innebära att alla är lika, tvärtom, att alla har rätt att behandlas efter sina egenskaper. Det är som att försöka tvinga alla att bli cirkusartister, även rullstolsbundna, för att hårddra det hela. Könsskillnader finns GENERELLT, men alla är inte lika för det. Förstår inte varför det ska vara fult att vilja vara mamma ett helt år och amma barnet, om man är överens med pappan. Samma sak tvärtom (fast utan amning 🙂 ), det kan passa en del. Tror inte alls att män blir mindre våldsbenägna för att de umgås mer med sina spädbarn. En grov brottsling kan mycket väl behandla andra illa fast han älskar sina barn. Men det är väl det man tror, att misshandeln skulle minska. Kvinnor, som avskyr män, kan vilja ha barn, sk borderlinemammor , Sådana kvinnor tycker bäst om små barn, men lämnar de större åt sitt öde.

 18. MJ Says:

  Missa inte:
  http://www.facebook.com/pages/Vita-Kr%C3%A4nkta-Kvinnor/226764014091185

 19. Lorem Ipsum Says:

  @Herre, det är nog snarare så att Göran Persson gick och vart feminist på äldre dar för att behålla borgfreden med S-kvinnorna.

  Nalin Pekgul var osmidig nog att skryta om att det fanns en konspiration kring Mona Sahlins kandidatur till partiordförandeposten från S-kvinnornas sida. Så det var såna människor som Göran Persson var tvungen att hålla sig väl med under sin tid som statsminister.

  Vad det gäller Stefan Löfven så torde det ha gått till på ett snarlikt sätt.

  Vad gäller feminismen i Sverige så tampas den med svåra inre konflikter då det är trångt under det paraply som feminismen har blivit idag. Jag kan inte ens gissa hur många varianter av feminism det finns. Påminner lite grann om Life Of Brians ”The People’s Front”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: