Killarna klarar sig ändå?

by

Klyftan mellan flickors och pojkars läsförståelse ökar. En stor internationell undersökning har visat att var fjärde 15-årig svensk pojke inte klarar grundläggande läsförståelse.

Pojkar är alltså i underläge, och underläget ökar. Hur reagerar professionella kommentatorer på det? Katja Gillander-Gådin, docent i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet, menar att konsekvenserna är olika för pojkar respektive flickor som det går dåligt för i skolan. Hon säger:

De negativa konsekvenser som man ser nu är fortfarande större för de flickor som inte klarar skolan jämfört med pojkar. Så killarna har fortfarande möjligheter att få arbeten som inte kräver högre studier i högre utsträckning än flickor”.

Det verkar som om hon tycker att det inte gör så mycket när det går dåligt för pojkar i skolan. De klarar sig alltid.

Är det någon mer än jag som finner attityden anmärkningsvärd?

Katja Gillander-Gådin säger vidare:

Ett aktivt jämställdhetsarbete och genusperspektiv kommer att lösa många olika problem och kommer att ha positiva konsekvenser för både skolframgång och hur eleverna mår.

Läs mer här. Tack för tipset, Sara!

För övrigt 1: På senare tid har det varit debatt om spärrarna i Stockholms kollektivtrafik, som skadat vissa människor när de slår igen. Kanske är detta en genus- och jämställdhetsfråga? Läs följande i denna DN-artikel:

För övrigt 2: Här kan du läsa en intressant debattartikel av konstnären Pia Isaksson, med rubriken ”Stå upp och försvara er mot feministerna, män”. Tack för tipset, Joakim!

 

Annonser

33 svar to “Killarna klarar sig ändå?”

 1. Pinjata Says:

  Katja Gillander-Gådin har faktiskt rätt i sin analys, killarna har ju alltid en karriär som kriminell att falla tillbaka på medan en utslagen/arbetslös kvinna kan tvingas till att finna en partner som står för merparten av inkomsterna och äktenskap (äktenskapet är en kvinnofälla!). Ingen vettig människa kan acceptera detta!

 2. Madde Says:

  Jamen lilla Pår ddt är väl inte konstigt att pojkarna är dåliga i skolan? Det ger liksom lite konsekvense av att sitta framför datan hela nätterna och hålla på med dataspel. Mer ordning med oss rejäla tjejer.

 3. Joakim Steneberg Says:

  ”Genusperpektiv och jämställdhet kommer att lösa många olika problem.” Sånt hjärtvättat nonsens, bara ytliga attityder! Har vi inte haft dylikt tillräckligt länge, och var är resultaten?
  Sverige, ”världens mest jämställda land” med flest skilmässor, och ökande genusproblem, som kvinnligt våld bl.a.
  Glöm inte att kolla Pias artikel, den är uppmuntrande!

 4. Ninni Says:

  För övrigt 2:

  Stå upp män och försvara er rätt och fall inte i farstun för alla anklagelser ni (som jag ser det) blir utsatta för av diskuterande kvinnor i radio och annorstädes. Stå upp och försvara er! Herregud!
  *koverterar till kristendom* Amen! *åter till ateismen*

  Och vad gäller kvinnor, ställ er upp och hjälp männen i att försvara deras rätt! För våra färders, bröders och söners skull. Vi är alla medmänniskor först och främst.

 5. Nils Jungenäs Says:

  För övrigt 1:

  Efter att ha gett uttryck för det samma feministiska endimenstionella tänkande som vanligt, uppmanas vi att tänka flerdomentionellt…

 6. Mormor Says:

  Det är inte alls underligt att pojkarna kommer efter i skolan när lärarinnorna i både förskolan och den vanliga i första hand riktar sig till flickorna. Har själv sett hur olika mina barnbarn blir bemötta i skolan. Pojken får inte alls samma stöd och uppmuntran som flickorna får.

 7. Ninni Says:

  @ Nils Jungenäs 13:45

  Men Nils lille då, du måste väl vara öppen för att detta nog är en genusfråga? Det är väl klart att det måste vara osynliga strukturer och hemska patraiarkatet som ligger bakom?

 8. Rick Says:

  Pojkar har väl aldrig varit säskilt intresserade av att läsa den typ av litteratur som skolans företrädelsevis kvinnliga lärarkår anser vara den enda viktiga, dvs. litteratur som in i det oändliga ältar känslor och relationer.

  Däremot kan pojkar vara nog så intersserade av faktaböcker. Även en viss sorts litteratur, t.ex. sci-fi, brukar väcka gensvar. Pojkar kan nog börja läsa, men inte samma böcker som flickor. Men om den kvinnliga lärarkåren bara ser relationsältande som litteratur, så kan de inte nå pojkarna.

 9. Rick Says:

  @Madde
  Jag vet förstås inte hur mycket du läser, men ofta brukar belästa människor också uttrycka sig hyggligt i skrift. Formuleringarna i ditt inlägg tyder på att litteratur inte precis är vad du tillbringat din fritid med. Är det kanske datorn som spökar där i bakgrunden?

 10. Madde Says:

  Rick
  nej det är mobilen som ”spökar”. Synd att din punghjärnadu inte klarade att få dig hålla dig till ämnet.
  En sak ser jag dock, att om nåt spökar så är det du lllemannen ….

  Egentligen skulle hela denna kommentaren raderas på grund av osaklighet. Men den får stå kvar som en riktlinje för god ton.

  – Personliga påhopp och/eller nervärderande/förlöjligande ton mot sina motdebattörer är inte accepterat här.

  – Saklighet och argument i debatten förväntas av kommentatörer

  -Admin

 11. Rick Says:

  @Madde

  De dataspelande pojkarna brukar nog få det där med tekniken att funka. Finns det någon sådan i din närhet så kan du säkert ta hjälp där. På så sätt kommer dina välartikulerade inlägg till sin fulla rätt, så att läsarna på detta forum kan ta del av dina spännande tankegångar.

 12. Bashflak Says:

  De män som lyckas bli t.ex. egenföretagare i hantverksyrken klarar sig ändå. Ofta tjänar de dessutom mer än kvinnliga akademiker i offentliga sektorn, som hade bättre betyg i skolan

  Men det finns ju ett antal män som slås ut också.

 13. dolf Says:

  Rick säger:

  Jag vet förstås inte hur mycket du läser, men ofta brukar belästa människor också uttrycka sig hyggligt i skrift. Formuleringarna i ditt inlägg tyder på att litteratur inte precis är vad du tillbringat din fritid med.

  Madde säger:

  Synd att din punghjärna inte klarade att få dig hålla dig till ämnet.
  En sak ser jag dock, att om nåt spökar så är det du lllemannen ….

  Jag säger: Hundra spänn på Rick. Va, ingen som vill sätta emot?

 14. Madde Says:

  Rick

  Pojlar klarar sig utmärkt på egen hand. Det car liksom vad denna bloggartklen handlar om. Men dess innehåll ligger ju utom räckhåll för din intellektuella kapacitet ser jag.

  Så. såja lilla gubben du behöver inte skämmas för du sitter hemma vid din superdator och spelar fickpingis med Lena Handén. Och porrsurfar gör du säkert också snuskgrabben där.

 15. Rick Says:

  Jag hoppas att Pär låter Maddes kommentarer stå kvar även om de är ett flagrant brott mot vad jag uppfattar som den här bloggens beteendekodex.
  Maddes kommentarer är på många sätt intressanta, för de gör det möjligt att försöka sätta sig in feministiska tankegångar (jag antar att Madde är feminist, för uttrycksättet är feministiskt). Det handlar om en intellektuell tradition som förblivit mig främmande och jag tror att många andra läsare också uppskattar möjligheten att ta del av den benhårda logiska stringensen hos argumenten.
  Så för min del uppmuntrar jag Madde att komma med fler ögonöppnande inlägg.Gärna med ytterligare exempel på den där adekvata vokabulären, som så träffsäkert avslutade förra inlägget.

 16. dolf Says:

  Ja, jag säger som Rick, jag vill också uppmuntra moderatorn så han låter Maddes kommentarer stå kvar. De är lärorika 😀

 17. schmucken Says:

  @ Rick & dolf + Admin:

  Ta’t lugnt, ta en Toy, sitt ner och var loj… 😉

  Låt gärna ”Maddes” puerila kommentarer stå kvar.

  De är… tja, vad sägs… underhållande.

  Netiquette, någon?

  / schmucken

 18. Bashflak Says:

  För övrigt 1 – Är det färre män än kvinnor som åker tunnelbana? Är det månne My Vinberg (‘näthatshjältinnan’ från förra inlägget) som skrämt bort dom med sin blogg, där hon nätmobbar just män som åker tunnelbana?

  http://machoikollektivtrafiken.se/

 19. Rick Says:

  Tja, jag kan tycka att Maddes inlägg i debatten kan tjäna som exempel på det där berömda näthatet som vi som är aktiva på dessa bloggar påstås syssla med.
  Fast å andra sidan, med skruvad feministisk logik tas väl Maddes inlägg som intäkt för att näthatet formligen florerar på Pärs blogg…
  Förresten, vad tror ni – om jag skulle ha skrivit ett inlägg på någon feministisk blogg med liknande sexuellt innehåll, så skulle det väl lyftas fram som sällan skådat näthat.

 20. pether85 Says:

  Nej, enligt en studie om kollektivtrafiken var det lika många män som kvinnor som använde sig utav den, även cykel.

  Så det är endast en feministisk lögn.

 21. schmucken Says:

  @ Rick:

  Jojo, om du skulle skriva något på grottolga nivå (såsom ”Madde” gör) fast på en feministisk blogg, skulle det säkerligen rendera i kraftiga protester med krokodiltårar och långa utläggningar med stora rubriker om hur hatet breder ut sig, för det ”är så synd om oss som hatar och nu själva blir hatade”, typ.

  / schmucken

 22. JustMe Says:

  ”Förresten, vad tror ni – om jag skulle ha skrivit ett inlägg på någon feministisk blogg med liknande sexuellt innehåll, så skulle det väl lyftas fram som sällan skådat näthat.”

  Exakt vad jag tänkte, därför är det viktigt att det får stå kvar till allmän beskådan.

 23. Taste in men Says:

  En av genusnytts styrkor ligger i att allt har varit tillåtet. Gå tillbaka ett år och läs i kommentarerna. Herregud, där hittar man näthat. Men Pär är ju man så han ska väl tåla det.
  Det är alltså stor skillnad idag mot vad det var. På bara ett år! Jag gissar att om fem till 10 år så kan folk gå tillbaka till kommentarerna på genusnytt från feministerna och se vilket jävla pack hur de var och vilken tur att vi blev av med dom till slut. Men som sagt, det kan vända. Feministerna ger sig nog inte i första taget.

 24. schmucken Says:

  Feminister sår split mellan människor, framför allt mellan män och kvinnor.

  Vilken agenda dessa så kallade feminister (strunt samma vilken undergrupp de säger sig tillhöra) egentligen har, kan man spekulera i till tids ände.

  Det finns säkerligen flera förklaringar till varför feminister så ofta är hart när omöjliga att skilja från så kallade vardagspsykopater. Liknelsen med dessa allvarligt psykiskt störda människor ligger nära till hands, anser jag. Varför? Jo, feminister med sina paranoida vanföreställningar (”vi är förföljda och hatade, vi förtrycks”), oförmågan att inte kunna se livet i nyanser – att måla allt svart eller vitt, de destruktiva konfliktskapandena, verbala och fysiska attacker på oliktänkande och ideologiska motståndare, sjukliga kontrollbehov, oresonliga maktanspråk, avsaknaden av empatisk förmåga… och så vidare…

  Jag har många gånger undrat om feministerna reflekterar över hur de själva uppträder mot sina medmänniskor. Kan de inte förstå, eller vill de inte förstå hur illa feministerna själva beter sig? Att det glastak med omgivande glashus feministerna konstruerat ihop inte lämpar sig att kasta sten i? Vad göra den dagen hela skiten rasar ihop och krossar dem som står där, i glashuset?

  Fixeringen vid kön som feminister så infernaliskt håller kär, ter sig mer och mer oviktig. Inser inte feministerna att människor först och främst är just människor? (Få män och kvinnor definierar sig som odjur eller en bajshög, till exempel, vilket ett antal feminister genom åren har kallat ett stort antal människor, framför allt män och oliktänkande).

  När ska feminister inse att alla människor – oavsett kön – har lika värde, och att de metoder som feministerna valt att använda då man skuldbelägger ett kön på ett så fanatiskt sätt, förr eller senare vänds mot dem själva? Att den enskilda individen inte kan eller ska klandras för vad andra gjort bara för att man råkar ha samma kön? (Kollektiv skuldbeläggning fungerar bara kortsiktigt, dock ej använt i ett längre tidsperspektiv).

  Det finns en toleransgräns hos människor hur mycket skit de kan ta – feministerna bör inse att den gränsen är nådd sedan länge hos väldigt många i vårt samhälle idag.

  Vad vill feministerna egentligen? Starta krig? Utrota männen (”de är ju så onda”)? Kuva kvinnorna till underkastelse (”de är så såna offer”)?

  Det feministiska dravlet om kvinnor som offer och män som onda förövare håller liksom inte längre – feministerna är genomskådade av många (dock bör framhållas att många människor än idag inte bryr sig eller inte orkar engagera sig, vilket feministerna utnyttjar till fullo).

  Jag hoppas bara att förnuftet får segra så att detta feminist-nonsens får ett snart slut för att aldrig mer visa upp sitt fula tryne.

  Bara några personliga reflektioner och tankar så här på söndagskvällen. Jag är jag och du är du – och det står alla fritt att ännu så länge tänka själva.

  😉

  / schmucken

 25. leifer Says:

  ”Så killarna har fortfarande möjligheter att få arbeten som inte kräver högre studier i högre utsträckning än flickor”

  Snarare är det väl precis tvärtom. Numera är det mest serviceyrken där det inte behövs hög utbildning, och där är det fördel att vara tjej.

  Överhuvudtaget är det just yrken för lågutbildade män som försvunnit i samhället. Och det få som är kvar, får ju killar konkurrerar med tjejer för. Det blir ju då inte bättre av att det ständigt ska kvoterars in tjejer på arbetsplatser med ”för mycket” män. Så nej, det är svårt nu för killar. Feminister verkar inte hänga med alls i hur samhället ser ut.

 26. leifer Says:

  Tillägg

  En man i ett lågstatusyrke med låg lön (ex serviceyrken), har inte alls samma chanser på ”dejtingmarknaden”, som en kvinna som jobbar på motsvarande sätt. Fortfarande gäller normer som att mannen ska vara familjens försörjare och vara den som tjänar bättre än sin flickvän/fru.

 27. Joakim Says:

  Om det inte hade varit för den här mediefeminismen hade vi inte behövt peka på pojkars betyg överhuvudtaget. Då hade vi bara kunnat säga att elevernas betyg haltar utan att behöva blanda in något genusperspektiv, och nu när vi är tvungna till det, då ska det naturligtvis bortförklaras med att pojkarna klarar sig ändå när de blir män. Vilket i det stora hela bidrar till att skolan bortprioriteras katastrofalt.

  För övrigt 1: Det är helt okej att anlägga könsperspektiv på spärrvåldet i kollektivtrafiken, under förutsättning att man har några som helst belägg för det – inte för att fylla ut en undermålig artikel med PK-floskler! Vad grundar hon överhuvudtaget att män skulle klara sig bättre på?

 28. Joakim Says:

  @Rick
  Jag delar din uppfattning att Maddes kommentarer gärna kan få stå kvar, däremot bör hon blockeras med omedelbar verkan, och jag får gärna reda på det av admin.

 29. Taste in men Says:

  Var berusad när jag skrev förut så admin får gärna radera svordomen jag såg att jag skrivit nu. Hur som helst, som sagt, bra att gamla grejer har fått stå kvar men också bra med lite ändring nu.

 30. Peter Benenson Says:

  Fascistiskt vill feministerna skapa ett drönarsamhälle där män är slavar.

 31. Viktor Says:

  Att färre och färre killar kan läsa, är självklart ett stort bekymmer. För mig som för inte så länge sedan läste är detta dock inget som förvånar. Vad verkligheten säger är väl däremot inget som får nämnas – de som inte kan läsa är i rungande majoritet av invandrarbakgrund.

  Som många feminister faktiskt pekat på så finns det en stark machokultur hos killar på skolor, men jag vågar sticka ut hakan och påstå att denna machokultur är betydligt starkare i invandrargrupper. Att de ensamkommande barn som kommer hit i 99% av fallen (om inte mer?) är just killar lär inte bättra den rådande situationen.

  Jag inser att det inte har med diskussionen att göra. Det är ett jämställdhetsproblem som feminister väljer att blunda för eller alternativt vifta bort som en killkultur som inte går att påverka. Mycket besvärande!

 32. Peter Benenson Says:

  Madde

  Nyanserade

  http://www.pellebilling.se/2010/01/bagge-konen-tittar-pa-porr/

  http://m.expressen.se/halsa/kvinnor-och-man-blir-inspirerade-av-porr/?partner=www

 33. Kunskapsklyftor och lönekrav « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] Killarna klarar sig ändå?  (GenusNytt) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: