Jämställdhet på konstmuséet

by

Det kom en insändare till Genusnytt, från signaturen ”Leif”. Håll tillgodo:

.

Norrköpings konstmuseum har problem. Det är problem som vid det här laget är välkända överallt: Man ”lyfter inte fram” kvinnor tillräckligt mycket. 

Så här är det: Mindre än en tredjedel av de nytillkomna konstverken hos museet mellan 2000 och 2010 var gjorda av kvinnor! Nu måste kvinnorna ”synliggöras” enligt museichefen Helena Persson. Allt detta och mer därtill meddelas i Norrköpings gratistidning Extra Östergötland.

Om man läser artikeln lite noggrannare visar det sig att museet tydligen sedan länge fördelar sina inköp jämnt mellan könen. Det är den konst man får donerad till museet som ställer till med problemen. Den konsten är dessvärre ojämställd. 

En annan MYCKET intressant detalj i texten är att 88 % av donatorerna varit män. Här har vi ett stort jämställdhetsproblem tycker jag.

Museiledningen borde försöka ”lyfta fram” de kvinnliga donatorerna på männens bekostnad. Eller, varför inte, säga nej till donatorer som kommer dragande med konst av män? Eller, möjligen, anordna en genuskurs för manliga donatorer, så att de lär sig att donera jämställt? Det vore väl jämställt?

”Problemet med att den konst som möter besökarna till stora delar är gjord av män kvarstår” menar Helena Persson. I sin jakt på att skapa framtidens ikoner måste man ”lyfta fram kvinnor” och ”alltid tänka på de här frågorna”.

Om konstmuseet får god konst genom donationerna skyms, vad jag förstår, totalt av denna jämställdhetsfråga.

PS En fråga som dyker upp för mig efter att jag sett olika människor inom Helena Perssons gebit: Hur jämställt är detta yrkesområde? Har man nått upp till tillräcklig jämställdhet, d v s åtminstone 75% kvinnor?

Lite statistik:
Donationer 2000 – 2010
från kvinnor: 32
från män: 227
DS

Med vänlig hälsning,

Leif

Annonser

25 svar to “Jämställdhet på konstmuséet”

 1. Joakim Steneberg Says:

  Ja förslaget att anordna en genusjämställdhetskurs för tänkta blivande donatorer slog mig som mest adekvat, för att få slut på det mansdominerande oskicket!
  Män är alldeles för generö… ursäkta, dominanta, i sitt givande, inte minst till allsköns kvinnlighet, kvinnor, kvinnofrågor och till KVINNAN.
  Också är det väl klart att genusgodkänd konst måste vara bäst! Åtminstone ur genussynvinkel, den enda rätta i sammanhanget!

 2. Lavazza Says:

  Det blir väl konstbål för verk av män. Eintartete Kunst.

 3. Joakim Steneberg Says:

  Jo på Gotlands museum har man kommit väldigt långt med jämställdheten kan jag meddela Leif (från genusnytt, ”Nästan bara kvinnor – ändå räcker det inte). Se här, från manlig(!?) chef:

  “Inom Gotlands Museum, som är en arbetsplats med lika många kvinnor som män, har jag i ledningsgruppen fem kvinnliga och en manlig chef, dessutom sitter kvinnor på de flesta nyckelpositioner i verksamheten. Det fungerar utmärkt!“

 4. Patrik Says:

  Om statistiken ovan stämmer: Att män har donerat 227 konstverk till Nyköpings Konstmuseum och kvinnor 32 så är det väl enkelt att skapa jämställdhet genom att enbart ta emot 32 manliga donationer och säga nej till de 195 andra?

  DN gjorde i somras en indignationsnummer av att Gröna Lund hade 43 manliga och 7 kvinnliga artister bokade på Stora Scenen i år. Tips för nästa år. Säg nej till 36 manliga artister och låt Gröna Lunds scen stå tom de kvällarna.

  Är det verkligen ett problem om fler män än kvinnor gör bra saker? Jag är säker på att kvinnor har glädje av både konst och musik skapad av män och vice versa.

 5. Gorby Says:

  OT
  Just nu tar Aschberg på Radio1 upp sidan facebooksidan: Vita kränkta män (http://www.facebook.com/VitaKranktaMan).

  Från programtablån:
  ”Dagens gäst heter Kawa Zolfagary, skribent och konsult. Han står bakom sajten ”Vita kränkta män” på Facebook (Nästan 30 000 likes) och bloggen Dödsmaskinen. Det var han som sammanställde listan över hur många ”kränkningar” Michael Garderud har varit med om.”

  http://www.radio1.se/aschberg/aschberg-idag-kawa-zolfagary

 6. Urban Says:

  Män bör genast sluta med att donera konst då det uppenbarligen är en mansfälla!

 7. AV Says:

  Urban: Nä, män får gärna ge (men aldrig ta), men när de gör det får de se till att vartannat konstverk är gjort av en kvinna. Jojo, vad trevligt att du vill skänka en Matisse, men han är ju man. Ska du ge något får det bli Derkert eller någon annan kvinna.

 8. Hjalmar Says:

  Lösningen är förstås att ge de gamla manliga mästarna, som tex Matisse, kvinnliga förnamn… För jämställdhetens skull.

  På så vis kan konsthistorien bli helt feministiskt jämställd, dvs 100% kvinnor. Om därtill ingen levande konstnär heter något manligt, så är äntligen patriarkatet krossat!

 9. Taste in men Says:

  Konstscenen i Sverige är totalt körd idag. Pk-nissar håller den i ett järngrepp. En svensk rebell som Strindberg vrider sig säkert i graven. Konstscenen i Sverige har blivit slicka uppåt sparka neråt.
  När får man se en konstnär eller ett konstverk kritisera rådande konsensus eller feminismen i Sverige?

 10. AV Says:

  Hjalmar: Ja hette hen inte Henrietta Matisse? Samtida med Claudia Monet, Paulina Picasso, Sandra Dalí, Paulina Cezanne och Renata Magritte.

  För övrigt måste Skagenmuséet kvotera i konsten. Skagenmålarna var ju endast två kvinnor bland tio män. Vilka ojämställda grisar! Se bara på denna gubbiga bild:http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PS_Kr%C3%B8yer_-_Hip_hip_hurra!_Kunstnerfest_p%C3%A5_Skagen_1888.jpg
  Hälften av utställningarna måste vara av Anna Ancher och Marie Kröyer. Att PS Kröyer var betydligt mera produktiv än Marie Kröyer spelar ingen roll. Möjligen kan man fylla på med de kvinnliga konstnärer som hängde på ibland, men absolut inte männen. Gubbar finns det ju nog av.

  Eller så låter man konsten tala för sig själv. Anna Ancher hävdar sig lätt bland de övriga målarna utan kvotering.

 11. psodh Says:

  Börjar undra lite om inte dessa kvinnliga chefer är inkvoterade med tanke på deras oförmåga att förstå de enklaste logiska sammanhang.

 12. Nicholas Says:

  Det värsta är ändå att skattepengar går till modern konst överhuvudtaget. Det mesta är bara kladd på duk.

 13. Carl Says:

  Vad tror du Nicholas att samhället hade varit utan ‘the writings on the walls’, grottmålningarna som gav upphov till skriftspråket? Självklart ska skattepengar gå till konst precis MINST lika mycket som till korkad sportutövning som föder våldsamma ishockeyspelare och fotbollsspelare som slutar och går ner sig på kokain. Kultur betyder ‘att odla’ det vill säga utveckla samhället, självständigt tänkande – inte populism som simplifierar ett komplext samhälle.

  Att sen vissa särskilt unga, ja rent dumma, konstnärer nyttjar särskilt känsliga ämnen endast i syfte att provocera är en helt annan sak.

  Men finns det någon plattform där kön är oväsentligt så är det konst- och modevärlden.

 14. Patrik Boman Says:

  Men om det ska vara 50/50 när det gäller konst och musik så borde detta gälla även för teknik och annan vetenskap.

  Man borde inte köpa in datorer som skapats av män. Dvs varken Mac:ar eller PC. Istället får statliga myndigheter köpa in datorer som kvinnor skapat. Vilka nu de är. Sjukhusen får inte bara använda mediciner som män uppfunnit utan hälften av läkemedlen måste ha kvinnor som upphovsmän. Ta bort penicillin som en man uppfann och ersätt det med….vadå?

 15. Girlwriteswhat om Ateism Del 2 – Feministers försök att kapa rörelsen = A+ « Aktivarum Says:

  […] Genusnytt: Konstmuseét har jämställdhetsproblem, de flesta donatorerna är män. […]

 16. Törnrosa Says:

  Sedan kan det klart vara så att män med sina högre löner har möjlighet att köpa konst och skänka bort. Det är status rent av att få skylta i sådana sammanhang – t o m bra för affärerna.

  Kvinnor som har lägre lön lägger pengarna på antingen sina barn, eller mer praktiska saker.

  Själv har jag köpt en del konst, endast manliga konstnärer, som mina konstintresserade brorsöner ska få ärva. De kvinnliga konstnärer jag har ärvde jag av min pappa. Vi gör alla olika prioriteringar. mvh

 17. Kicki Says:

  Ibland undrar jag om inte sådan här total distanslöshet till verkliga samhällsproblem kanske borde behandlas med någon form av terapi eller medicin?

 18. Nicholas Says:

  Carl:

  och jag påstår att konst som består av lite kladdad färg på en duk, skulpturer utan form eller detalj osv, inte är konst överhuvudtaget.

  Är på Lars Vilks-nivå det mesta.

  Om de köper in Anders Zorn, Mårten Eskil Winge osv osv, det är konst.

 19. John Berg Says:

  ”Om konstmuseet får god konst genom donationerna skyms, vad jag förstår, totalt av denna jämställdhetsfråga.”

  I ett normalt samhälle borde ovanstående statistik inte innebära någon större sensation, ty konstverk skapade av män kanske rentutav höll en högre konstnärlig kvalité och därigenom borde premieras på bekostnad av konstverk skapade av kvinnor. Vem vet?
  I dagens Sverige ska dock allting mätas utifrån genusvetarnas nya fantastiska storhet könsfördelning och dess enhet procent. Därför presenteras ovanstående statistik som om förhållandet mellan upphovsmännens könstillhörighet vore ett problem. Ett utmärkt exempel på genusvansinnet i vårt avlånga land.
  Sveriges befolkning kan i framtiden tvingas avnjuta sämre konstverk bara för att tillfredställa feministernas strävan efter lika könsfördelning avseende upphovsmännens könstillhörighet.
  Istället för att lyfta fram kvinnliga konstnärer, läs kvotera in kvinnliga konstnärer genom att i smyg diskriminera manliga konstnärer, så borde man införa ett system i vilket konstverk väljs ut utan minsta hänsyn till konstnärernas könstillhörighet. Anonymisera konstnärernas kön istället för att diksiminera endera kön!

  Inte bara Norrköpings konstmuseum utan även Göteborgs och Malmö konstmuseum samt Moderna museet i Stockholm brottas med ovanstående genusproblem. Svenska Dagbladet citerade aktuell undersökning redan i slutet av 2011.

  Svenska Dagbladet, Konstmuseer väljer konst av män:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/konstmuseer-valjer-konst-av-man_6686752.svd

 20. John Berg Says:

  Märk väl att i Svenska Dagbladets artikel sägs ingenting om att 88 procent av alla donationer kom från män. Man utelämnade alltså statistik om donatorernas och måhända även konstnärernas andel av urvalet? Ändå tycks Svenska Dagbladet utgå från samma undersökning som Extra Östergötlands?

 21. Carl Says:

  Zorn? Feta fula kärrringar han målade av bara för att han var dyngkåt? Men du vet uppenbarligen helt enkelt inte vad du pratar om, är bara en sån där som säger ‘Det här är inte konst för jag gillar det ju inte’. Väx upp.

 22. Nicholas Says:

  Carl:

  Mitt problem är att *ingen* i den stora massan i princip gillar den moderna konst våra skattepengar går till. Notera skattepengar. Det blir väldigt problematiskt när skattepengar bestämmer vad som är konst och inte är konst.

  Men visst, om du tycker att det är konst när en person bajsar i en burk och sen säljer det för 120 000 Euro, visst, tyck du det. Men jag vill inte betala.

  Uppskatta du att en svensk kommun betalar upp till 20 000 för att en spansk kvinna ska komma och kissa ståendes på en scen, och det är konst.

  Jag vill inte bli provocerad av konst jag vill bli inspirerad.

  Gör du som du vill, om du vill se kissande kvinnor betala själv. Lägg det inte på mig.

 23. Grodan Boll Says:

  Det smakar konst! =D

 24. Hjalmar Says:

  @Carl 7:36
  Zorn var en mästare. De dalkullor han målade var varken särskilt feta, sannerligen inte fula, och har du något emot ”kärringar” – så är det ditt problem.

  @Nicholas 9:53
  +1

  @Grodan Boll 10:57
  Feminism har samma djup som en ståkissare på scen…
  Ännu ett sätt att lura åt sig skattepengar.

 25. Jax Says:

  Lösningen på Norrköpings konstmuseums problem är att de donerar den konst de äger som är skapad av manliga konstnärer till ett annat museum. Ett som vill visa konst för dess kvalitéers skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: