Jag i radiodebatt om boken ”Mansförbjudet”

by

Med anledning av dagens release av min bok ”Mansförbjudet” har Sveriges Radio i Kronoberg bett mig vara med i en radiodebatt om mansdiskriminering. Min motpart (media tycker alltid att jag behöver en motpart när de intervjuar mig med anledning av en genusbok jag skrivit) var Växjö-socialdemokraten Olof Björkmarker, tillika feminist. Du kan höra radiodebatten här.

Imorgon och i övermorgon är andra radioframträdanden inbokade. Jag återkommer om det blir något som läggs upp på webben.

Annonser

25 svar to “Jag i radiodebatt om boken ”Mansförbjudet””

 1. lavazza1891 Says:

  Mycket bra framträdande, du fick fram dina fakta på ett bra sätt.

 2. ParStrom Says:

  Roligt att du tycker det!

 3. Silverlw Says:

  Lugnt och sansat med faktaunderlag, mycket bra Pär!
  Sossen tycker en massa men kan inte ge ett enda exempel annat än att kvinnor generellt tjänar mindre.
  En fabriksarbetare tjänar ofantligt mycke mindre än VD på fabriken, enligt sossens logik är det lika mycket diskriminering som att ställa kvinnors yrken mot mäns. Man tar sig för pannan!
  Tack Pär!

 4. Joel Says:

  Angående lönefrågan som feministen drog upp så är det problematiskt att man försöker göra debatter av inslag som bara varar 5-10 minuter. Det får till följd att de redan etablerade ”sanningarna” och motsvaren aldrig hinner bemötas mer djupgående, utan fortsätter att vara sanna bara genom att de uttalas.

 5. Jakob Says:

  Ovanligt saklig debatt. Programledaren ställde relevanta frågor. Förvånande dock att motdebattören körde det gamla tugget om att kvinnor är strukturellt underordnande och att kvinnor är mest utsatta för våld.

  Strukturer är som troll, de spricker så fort de når dagsljuset.

 6. Herre Says:

  Du gör ett oerhört viktigt jobb, Pär! Och du gör det riktigt bra!

  De här människorna är hala som ålar, men du gör ett styvt jobb att hålla dem mot sina egna måttstockar.

  Sen måste jag säga att mannen som ringt in sa en riktigt bra sak också. Både exemplet med familj/föräldraledighet kontra arbetsmarknad, men sen är det viktigt som princip också. För om samhället ser ner på pojkar, så är det inte så konstigt att det också ser ner på flickiga pojkar.

  Så även om man bara bryr sig om alla utom vita heterosexuella män och pojkar så är det en dålig idé att diskriminera mot sagda grupper. Men varför ska vi alls strunta i sociala problem när den drabbade är norm-man, som feministerna vill? Snacka om gammaldags och bakåtsträvande!

 7. joeytruelove Says:

  @ Herre: Men det skulle ju betyda ett 50/50-samhälle, eller? Att förneka en kvinnas behov att vara med sina barn är också förtryck, om hon nu skulle ha större behov av det än mannen. Problemet är att vi idag gör skilnad på avlönat och icke avlönat arbete. Kan problemet inte ha att göra med det snarare?

 8. Johan2 Says:

  Klart intrressantare och intelligentare debatt än den i tv4. Tråkigt dock som du säger att du alltid måste ha en motdebatör.

  Som jag tolkade Olof Björkmarker, så anser han att en del av lösningen på så kallad strukturell diskriminering av kvinnor är att diskriminera män i bland annat lagtexten. Tråkigt att han heller inte svarade på de frågor du gav honom, utan slingrade sig runt ämnet så som många politiker brukar göra.

  Ser fram emot kommande framträdande i media från din sida Pär!

 9. JD Says:

  Feminism har underordnat frågor som rör män vilket har medfört att män är srrukturellt diskriminerade.
  Feminism har också skapat en bild av kvinnor som ofullkomliga vuxna som behöver ledsagning och stöd och som delvis är oansvariga för sina egna handlingar. En bild som får vanliga människor att tvivla på kvinnors förmåga.
  Feminismen tjänar miljarder kronor varje år på att upprätthålla denna bild så därför är det också lätt att förstå den ilska som uppstår då positionerna hotas.

 10. Ulf Andersson Says:

  Har inte haft möjlighet att lyssna på radiodebatten ännu,
  men kommer att följa upp detta med intresse.

  Dock finns det bevis för att feministiska socialdemokrater
  från Växjö är extremt militanta –
  åtminstone de yngre upplagorna (SSU)
  https://genusnytt.wordpress.com/2010/02/18/ssu-tjejer-vill-slakta-man-tjejerna-forsvaras/

 11. Kristian Says:

  @Pär En synpunkt:
  I två intervjuer i rad har din motståndare fått frågan om inte kvinnor är diskriminerade, båda har då nämnt lönediskriminering. När du då säger att du bara tittar på formell diskriminering framstår det som om du blundar och duckar för ett verkligt problem.

  Varför kan du inte bara säga att det inte existerar någon lönediskriminering eftersom kvinnor har lika lön för lika arbete?! Eller när det handlar om styrelseposter att utfallet av höga chefer motsvarar könsfördelningen i rekryteringsunderlaget. Då sticker du hål på diskrimineringsargumentet. Eller avkräv bevis att så är fallet.

  Jag tycker att du kan bli bättre på att bemöta och döda motståndarens argument snarare än att bara hamra ut ditt budskap.

 12. David Says:

  igen så skriver de ”Per”… även om de också skriver ”Pär”.

 13. JD Says:

  Nu börjar ifrågasättander om mansfrågor och kritik mot feminism ska tillåtas i TV. Presis som vid förra boksläppet.
  Skrämmande!

  http://camillawagner.se/2012/09/18/tv4-gjorde-ratt-som-tog-med-par-strom/

 14. jämställdisten Says:

  kanon framträdande pär.härligt att höra

 15. Bashflak Says:

  Ett riktigt bra program. Alla tre uppträdde betydligt bättre och mer konstruktivt än de som medverkade i morgonens pajkastning.

  Programledaren var objektiv och professionell, opponenten klarade av att lyssna och resonera även om han inte höll med och Pär var betydligt vassare i sina repliker.

  Kör på denna linjen genom hela intervjuturnen, så blir det riktigt bra!

 16. Bashflak Says:

  Ett tips inför kommande intervjuer/debatter – När opponenten börjar prata om löner, våld, m.m. så är ju det självklara svaret från Pär:

  ‘Det där avhandlade jag redan i min förra bok ‘Sex feministiska myter’, där jag förklarade varför det inte beror på diskriminering. Den som vill fördjupa sig i min syn på de frågorna kan ladda ner boken gratis från min blogg Genusnytt’.

  Ha gärna med en kort summering tillhands om varför löneskillnader inte beror på diskriminering, så att även de som inte vill ladda ner förra boken fattar argumenten.

 17. Margareta Sandebo Eriksson Says:

  Har ännu inte läst din bok, men gratulerar dig till all ”press” du lyckats åstadkomma kring lanseringen.
  Men glöm inte att jämställdheten för män framförallt handlar om det som kvinnor fått med sig i sitt sociala arv, vilket inte männen fått del av. Om detta finns en hel del i boken DOLD MAKT som jag skrivit och som du svarat mig att du läst. Läs den gärna på nytt! Du brukar ta upp mycket av det som kvinnor tagit till sig eller tilldelats av det som funnits i den manliga sfären och att du funnit det ojämställt att det gjorts särskilda insatser för att kvinnor ska få del av det som varit männens privilegier. Nu är det dags att kämpa för att män ska få del av det som varit kvinnors privilegier. Vore bra om du ägnade större uppmärksamhet att få männen jämställda på dessa områden t.ex. rätten att dela barnomsorg, rätten att dela den sociala omsorgen och få del av kunskaper kring detta. Även männens jämställdhet i vårdnadstvister borde vara en angelägen uppgift. Inom dessa områden finn sannolikt en hel del kvar att göra för att få männen jämställda kvinnorna.
  Margareta Sandebo Eriksson

 18. Forellen Says:

  ”I två intervjuer i rad har din motståndare fått frågan om inte kvinnor är diskriminerade, båda har då nämnt lönediskriminering. När du då säger att du bara tittar på formell diskriminering framstår det som om du blundar och duckar för ett verkligt problem.

  Varför kan du inte bara säga att det inte existerar någon lönediskriminering eftersom kvinnor har lika lön för lika arbete?! Eller när det handlar om styrelseposter att utfallet av höga chefer motsvarar könsfördelningen i rekryteringsunderlaget. Då sticker du hål på diskrimineringsargumentet. Eller avkräv bevis att så är fallet.

  Jag tycker att du kan bli bättre på att bemöta och döda motståndarens argument snarare än att bara hamra ut ditt budskap.”

  +1

 19. Ulf T Says:

  Den enda lönediskriminering Lena Hensvik kunde identifiera i den största studien hittills, var ju kvinnor i mansdominerade grupper med kvinnlig chef – de fick lite extra skjuts i löneutvecklingen.

  Däremot har hon påvisat att invandrare diskrimineras – och diskriminerar.

  invandrade anställer andra invandrade, infödda anställer andra infödda.

 20. Peter Benenson Says:

  Socialdemokraterna för en vinnande politik.

 21. Peter Benenson Says:

 22. Joakim Says:

  ”Det jag tror att du och jag kanske skulle enas kring utifrån att jag har läst lite kring det här nu, det är kanske en fördelad föräldraförsäkring.”

  …..HAH!!!

 23. Malte Skogsnäs Says:

  ”Tror du att män lider av detta?”, frågade programledaren.

  Här har vi ju ett litet bevis för att feminismen till stor del består av upplevda känslor. Man förstår att Pär blir tyst i någon sekund då frågan är mycket märkligt ställd.

 24. Malte Skogsnäs Says:

  ”… därmed så har samhället faktiskt en skyldighet att arbeta för att fler tycker så …”, sa Olof Björkmarker.

  Och här är ett litet bevis för att medborgarna minsann ska uppfostras.

 25. Christoffer Olausson Says:

  Hej Pär!
  Vill bara säga att du var utomordentligt lysande i debatten i Sveriges Radio. Otroligt bra och sakligt! =)
  Det är viktigt att även grottmänniskorna på SR-redaktionen får sig lite opinion i sin feminism-propagerande vardag.
  Mvh,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: