EU hjälper kvinnor

by

Inom EU finns ett organ som ska hjälpa kvinnor inom områdena teknik och vetenskap. Det heter WITEC, vilket står för ”European Association for Women in Science, Engineering & Technology”. Verksamheten går ut på att hjälpa fram kvinnor (men inte män), bland annat i karriären. WITEC:s webbplats beskriver syftet så här (citat):

 • Öka antalet kvinnor som studerar tekniska och naturvetenskapliga ämnen och stödja deras karriärutveckling;
 • Utveckla kvinnors tekniska och entreprenöriella kunskaper genom praktik och projektverksamhet; 
 • Genom nätverk, kunskaps- och informationsutbyte skapa möjlig-heter för kvinnor inom tekniska och naturvetenskapliga områden; 
 • Främja och stötta forskning om kvinnor inom tekniska och naturvetenskapliga områden; 
 • Stötta initiativ att främja jämställdhet i arbetslivet;
 • Främja regional, nationell och internationell samverkan.

Bland annat erbjuder WITEC svenska studenter pengar i form av stipendier för att kunna göra praktik utomlands. Bara kvinnliga studenter kan söka. Varje år får 50 svenska kvinnor detta ekonomiska stöd.

Enligt WITEC Sweden ingår även ekonomi i de ”mansdominerade sektorer” inom vilka organisationen verkar för att hjälpa kvinnor (inte bara teknik och vetenskap, alltså). Men greppet är bredare än så. Exempelvis meddelar WITEC Sweden på sin webbplats att de för närvarande är engagerade i projektet ”NINA – New Innovation for New Areas: Empowering women in vocational training into entrepreneurship”. Vad är det?

Jo, de beskriver detta som ”Ett vidareutvecklingsprojekt inom Leonardo da Vinci programmet som vänder sig till studenter inom hälso- och lärarutbildningen där syftet är att tänka i entreprenörs-banor, samt utvecklande av en europeisk modell som ett hjälpverktyg för entreprenörskap”. Det är intressant att notera att WITEC Sweden därmed indirekt klassar hälso- och lärarutbildningar som mans-dominerade.

Ett av de redan slutförda program för kvinnor som WITEC Sweden listar på sin webbplats är ”IndiCam@ICT”, som beskrivs som ”Utveckling av ett individuellt karriärledningsverktyg anpassat för IT-sektorn”. Karriärhjälp till kvinnor, alltså. Bland mycket annat ger också WITEC hjälp till kvinnor för att starta företag. Ett avslutat projekt är ”PREFACE”, som beskrivs som ”Utveckling av europeisk modell för entreprenör-skap. Syftade till att stimulera (kvinnliga) studenters företagande”. WITEC sträcker sig alltså långt utanför området ”Science, Engineering & Technology”, som organisationens namn anger att de ska ägna sig åt.

.

Ovanstående är ett utdrag ur min bok ”Mansförbjudet”, om mansdiskriminering.

Köpa boken? “Mansförbjudet” finns hos de stora internetbokhandlarna för ett pris som börjar på 93 kronor. Här kommer några direktlänkar till boken: Adlibris, Bokus, CDON. Boken finns också som e-bok, läs mer om det här. Varför inte köpa ett antal exemplar och dela ut till släkt och vänner? Då hjälper du till i opinionsbildningen!

33 svar to “EU hjälper kvinnor”

 1. Mrs G Says:

  Det låter som något som jag skulle behöva.
  Helt oteknisk är jag.

  Inredningshjälpen/Mrs G

 2. Bashflak Says:

  Bloggtips – Några genusvetare skriver idag på Newsmill, att ‘DN underblåser hatet mot feminister’ pga undvikandet av ordet hen i DNs skrivpolicy.

  (Kan inte länka från mobilen).

 3. Hjalmar Says:

  @Bashflak
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/09/17/dagens-nyheter-underbl-ser-hatet-mot-feminister
  Ett par trötta feminister som tar på sig ännu ett lager offerkoftor…

 4. Göran Jansson Says:

  #Bashflak :

  Enl. ”guilty by associaton” är då c:a 96 % av befolkningen , d.v.s de som aldrig använder ordet hen , feministhatare ,
  Feministlogik i sin prydno . Känns tryggt att vara del av en bedövande majoritet . Feminist betyder väl kvinnokämpe ungefär ,rätta mig om jag har fel . Logiken leder då till att jag och Du och i princip alla är kvinnohatare .

  ”#Mrs G

  Lite svårt kanske , bara 50 om året får det .
  Enklare kanske då att bete sig som en man .
  Vad betyder det ? Tja , att inte alltid be om hjälp så fort det krånglar. Det finns manualer . Ofta finstilta och på utländska språk .
  Låter det besvärligt ? Enklare då kanske att slå på ”hjälplöshetsknappen” . Eller använda sin kvinnocharm parat med uppmuntrande tillrop : ”Du är så duktig på det här ! ”

  /Göran i Gamleby

 5. Silver Lewinsky Says:

  Rofl!!!
  http://www.dn.se/ekonomi/ojamstallda-man-mar-samre

 6. JD Says:

  @Hjalmar

  Jag tror knappt det är sant då jag läser artikeln du länkar till http://www.newsmill.se/artikel/2012/09/17/dagens-nyheter-underbl-ser-hatet-mot-feminister

  Det är ju fullkomligt uppenbart att dessa två genusvetare anser att dagspressen och media tillhör feminismen och att DN har brutit mot underförstådda feminstiska regler i sin journalistik på något märkligt sätt.

 7. barfota Says:

  @Pär Ström
  Ang Köpa boken.

  Jo jag har köpt och betalt 2 ex. Just nu kom detta meddelande från Bokus! WTF?

  ”Vi kan tyvärr inte leverera din beställning. Artiklarna är inte längre
  tillgängliga hos någon av våra leverantörer och därför har de avbeställts.

  – 2 st Mansförbjudet – Könsdiskriminering (9789174630817) à 111.00 kr
  Artikeln är tillfälligt slut hos förlaget och har därför avbeställts.

  Vänliga hälsningar,
  Bokus Kundservice
  kundservice@bokus.com
  Tel: 040-35 21 00 (privatkund) 040-35 21 70 (företag)”

  Någon mer än jag som fått detta besynnerliga besked?
  Skall ringa dem och fråga vad som gått snett i morgon.

 8. Hjalmar Says:

  @JD
  Ja, men det var så mycket gammalt dravel att jag bara skummade igenom. ”Genusvetarna” ska nog vara tacksamma för att kommentarerna är avstängda…

 9. David Says:

  Silver Lewinsky: Missa inte den ännu värre rubriken på ettan http://musiksignaler.files.wordpress.com/2012/09/mansgrisar.jpg

 10. Taste in men Says:

  Tips:

  Marcus Birro är på riktiga krigsstigen igen mot kulturfeministerna.

  På något sätt skönt när någon verkligen ryter ifrån eftersom Pär, pelle mfl är rätt lugna i debatten.

  http://blogg.varldenidag.se/birros-blogg/kulturens-verkliga-tyranner/

 11. Taste in men Says:

  Apropå att Pär alltså just släppt en bok som man helst av allt inte vill diskutera, däremot vill man försöka smutskasta med andra saker.

 12. JS Says:

  Jag har sett Tv inslaget från i tisdags och även lyssnat på två radio debatter i ämnet ”Mansförbjudet” Med anledning av din nya bok.

  Det som slår mig är hur ingen som debatterar din bok är villig att gå in på exemplen du tar upp. Utan hela tiden försöker påvisa att du har fel genom att hänvisa till existerande eller icke existerande diskriminering av flickor och kvinnor.

  Jag hoppas du står på dig och även hittar någon som är villig att offentligt diskutera de lagstiftade och formella skillnader i levnads villkor som du beskriver.

 13. Forellen Says:

  Ur newsmill-artikeln:

  ”Detta sammanfaller förvisso med queerrörelsens strävanden, men innebär inte per automatik ett ”queerpolitiskt ställningstagande”. Vi vill däremot påpeka att det givetvis är ett politiskt ställningstagande att utesluta hen från DN:s nyhetssidor.”

  Intellektuell heder, osv

 14. Silver Lewinsky Says:

  @JS
  Japp eller att hela tiden hänvisa till hur det var förr i tiden eller hur det ser ut i resten av världen…det är ju vi svenska män j-vligt skyldiga till.

 15. Hjalmar Says:

  @Taste in men tipsar:
  http://blogg.varldenidag.se/birros-blogg/kulturens-verkliga-tyranner/

  Marcus Birro skriver om elitfeminister i media:
  ”Det är NI som är makten. Det är era arslen som borde få en spark i rätt riktning. Det är ERT ansvar att kultursidorna långsamt håller på att strypa sig själva.”

  Birro är arg och säger precis vad han tycker om feministerna. Heja, heja!

 16. Ninni Says:

  @ Hjalmar 17:48

  Fantastiskt!
  Det är som ketchupflaskan. Man bankar och bankar för att få folk att lyssna, år efter år, men inget händer. Sen plötsligt kommer all ketchupen ut. Äntligen!

 17. Hjalmar Says:

  @Ninni
  Javisst, och feministerna är på defensiven, även när de kastar skit på oss:)

 18. Ninni Says:

  @ Hjalmar
  Absolut. Jag tycker det är coolt att se att man sällan/inte kastar skit tillbaka härifrån. Det är styrka att få skit utan att ge igen med samma mynt.

 19. Liberalen Says:

  Taste in men skriver: http://blogg.varldenidag.se/birros-blogg/kulturens-verkliga-tyranner/

  Det var verkligen några sanningens ord, helt utan inställsamt bjäfs. Extremt väl talat Herr Birro! Härligt med människor som verkligen läser lössen av våra äckliga genusiglar i sina falska feministiska offerkoftor.

 20. Jonna, ex-feminist Says:

  Där ser man. Denna hemsidan är äntligen i gång igen. Bra Pär. Och diskriminering är INTE okay för att motverka diskriminering. Jämställdhet ska gälla åt båda hållen. Dags nu att lägga ner genustramset och göra som Pär, Aktivarum och Pelle Billing förespråkar, arbeta för SANN jämställdhet för både kvinnor och män.

 21. Taste in men Says:

  Helt klart värt en notis här på genusnytt.
  Anledningen till att jag i princip helt lämnat mitt intresse för svenskt konst och kulturliv är pga det som Birro nämner. Man orkar fan inte längre med dessa kultursidor och de självutnämnda feministiska gudarna där. Hela konstscenen i sverige är ett feministiskt territorium idag.

  Eftersom jag brinner för konsten så har min blick riktats mot andra kulturers konstutövande. Jag orkar inte med en enda svensk feministisk installation mer.

 22. Lorem Ipsum Says:

  @Jonna, Välkommen tillbaka 🙂

 23. ell Says:

  Finns det fler stipendier att söka? Hur många av dem utdelas till män? Om könsfördelningen är jämn där så har du rätt, då är denna riktade satsning skandalös. Men jag har aldrig sett en utredning som pekar på det, har du en sådan?

 24. Ninni Says:

  Kul att se dig igen, Jonna!

 25. Göran Jansson Says:

  #Liberalen och #Hjalmar .

  Mycket högt ”klickindex” på Era inlägg !

  Göran i Gamleby

 26. Chr Ewrk Says:

  @barfota jag fick också så, har beställt om nu. Bättre lycka denna gäng!

 27. barfota Says:

  @Chr Ewrk
  OK. Jag skall ringa dem i morgon och försöka reda ut vad som har hänt. Pär Ström kommer också att försöka få klarhet i det hela.

 28. dolf Says:

  Härligt att se Jonna tillbaka, ett levande exempel på att det finns hopp om förändring även för de mest rabiata feminister. (Och @Ninni, även om jag inte vill påstå att Jonna är ett bevis för att människor innerst inne är goda, så är hon i alla fall ett starkt belägg för att det är så.)

 29. Ninni Says:

  @ Dolf

  (Och @Ninni, även om jag inte vill påstå att Jonna är ett bevis för att människor innerst inne är goda, så är hon i alla fall ett starkt belägg för att det är så.)

  Jonna?! Hmmm, du menar att jag inte är det trots att jag också är fd. feminist? Du tycker jag är ond? ;(

 30. dolf Says:

  @Ninni
  Men stumpan lilla (så där lite lagom patriarkalt klappa-på-huvet-nedlåtande), jag har ingen aning om hurdan du var när du var feminist, men jag har klara minnen av hur Jonna trollade så det var en ständigt blåskimrande ozondoft runt bloggen.

 31. Jonna, ex-feminist Says:

  Ninni och dolf, ni är bägge två värdefulla i våran kamp mot feminismens kränkningar av bägge könen. Ser gärna att ni typ inte skenar i väg med eran lilla diskussion.

  dolf: Jag vet, jag vet, jag var grymt påverkad av feminismen tills dess som jag slog till och läste Pär Ströms första bok. Jag ville såga den ner i fotknölarna men det var grymt, det vart tvärt om. Ska också köpa Pärs nya bok snart, feminismen stöper alla oss tjejer i offerrollen. Alltid. Men faan, vi kan ta ansvar vi tjejer med.

 32. Jonna, ex-feminist Says:

  Lorem Ipsum, tackar 😀

 33. Mutta spricka vs feminism « skvitts Says:

  […] EU hjälper kvinnor […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: