Ledarsida hyllar min bok ”Mansförbjudet”

by

”Självberöm luktar illa”, lyder ett ordspråk, men efter alla påhopp och attacker från feminister tar jag mig ändå friheten att använda ovanstående rubrik. Förlåt.

Tidningen Smålandsposten ägnar hela sin ledare åt min nya bok ”Mansförbjudet”, som släpptes igår. Jag rodnar nästan när jag skriver det, men boken får enbart beröm.

Jag citerar ur ledaren, skriven av Marika Formgren (som tills nyligen återfanns på tidningen Corren):

En 109 sidor lång uppräkning av formell pojk- och mansdiskriminering, det är stommen i Pär Ströms bok ‘Mansförbjudet’. Högt blandas med lågt, offentligt med privat; här finns allt från grav mansdiskriminering i lagstiftning och fördelning av skattemedel till mer banala exempel från den privata sektorn, som tjejgym.

Ström är en ofta missförstådd debattör som på sin blogg Genusnytt och med sina nu tre böcker om jämställdhetsfrågor har utvecklat ‘feministprovokation’ till en egen konstform.

På ett sätt är det väldigt synd. Det Ström har att säga är nämligen viktigt för alla, i synnerhet feminister. Risken är stor att det är vi som redan delar Pär Ströms syn på jämställdhet som läser Mansförbjudet och nickar instämmande, medan de som borde läsa den – de som är övertygade om att kvinnor i alla lägen missgynnas och måste ‘lyftas fram’ och att män gynnas och därför får stå ut med diskriminering – inte kommer att läsa boken.

Ett annat citat:

Ströms viktigaste poäng kommer först efter alla diskrimineringsexempel. Då påpekar han att Sverige förvisso har en skarp lagstiftning mot diskriminering, men att lagen tillåter diskriminering som syftar till att ‘främja jämställdhet’. Och eftersom ‘jämställdhet’ inte definieras blir fältet öppet för godtycke.”

Avslutningen på ledaren lyder:

Förhoppningsvis läser feministerna trots allt Ströms bok. De behöver denna långa lista över mansdiskriminering som en ögonöppnare, för att se att jämställdhetsarbetet spårat ur fullständigt.

”Spårat ur fullständigt”  det är ord och inga visor det. Härligt, Marika!

Läs hela ledaren här. Skriv gärna kommentar både hos Smålandsposten (kommentarsfältet under ledaren är öppet) och här på Genusnytt. Varför inte klippa och klistra din kommentar?

Köp boken för 93 kronor

“Mansförbjudet” finns hos de stora internetbokhandlarna för ett pris som börjar på 93 kronor. Här kommer några direktlänkar till boken: Adlibris, Bokus, CDON. Varför inte köpa ett antal exemplar och dela ut till släkt och vänner? Så hjälper du till i opinionsbildningen! Boken finns också som e-bok, läs mer om det här.

27 svar to “Ledarsida hyllar min bok ”Mansförbjudet””

 1. Malte Skogsnäs Says:

  Framförallt bör våra styrande politiker läsa boken.

 2. Göran Says:

  Formell diskriminering är självklart mycket värre än den ”strukturella” diskriminering som feminister ofta talar om. Den formella diskrimineringen är inte bara satt i svart och vitt i lagboken, den är dessutom ytterst strukturell. Till skillnad från mycket av den ”strukturella” diskrimineringen som feminister hänvisar till, som enbart mäter medeltal i statistik utan att granska om det finns andra förklaringar till varför män och kvinnor väljer olika i medeltal.

 3. Kicki Says:

  Vita kränkta män-Kawa Zolfagary och intelligentian som rumlar runt på hans kommentarsfält ska man inte bry sig om. De är en del av urspårningen som Marika Formgren refererar till. Medan de gör sitt så kan vi som pysslar med annat se till att din bok får en spridning bland människor som fortfarande har förståndet i behåll.

 4. Viktor Says:

  Jag tycker ett djupare problem med feminismen kommer fram på ett bra sätt i ljuset av din information Pär, nämligen att feminister tycker att det inte bara är berättigat med könsdiskriminerande lagstiftning och diskriminerande satsningar mot män, eftersom de påstår att det finns ett patriarkat.

  Så länge en feminist anser att det finns dolda strukturer som missgynnar kvinnor, så ska det alltså uppmuntras med offentligt diskriminerande strukturer som drabbar män. Och detta ska då på något sätt gynna jämställdheten…

  Varför reagerar ingen repporter på detta? Zolfagary frågar rakt ut vad du tror det beror på att det finns lagstiftningar som diskriminerar män, och påstår alltså inte bara att de behövs, utan att det inte finns tillräckligt med manlig diskriminering.

  För mig spelar det ingen roll om feminister har en poäng i att kvinnor är diskriminerade av dolda strukturer (jag tror inte det). Så länge de tycker att manlig diskriminering är ett bra sätt att motverka dessa dolda strukturer så är de rumsrena terrorister, i mina ögon.

 5. schmucken Says:

  Tack Pär för din excellenta insats för mänsklighetens välgång!

  Boken är beställd, väntar med spänd förväntan på att få läsa den.

  / schmucken

 6. Urban Says:

  Malte Skognäs, håller med dig! När ska politikerna öppna sina ögon, det är en skam att detta får fortgå.

 7. Oscar Says:

  @Viktor – Jag har också reagerat på att feministerna nu försvarar formell diskriminering i lag. Jag kan inte fatta hur de tänker. Varför skulle rika kvinnor med höga positioner i samhället, som Annika Falkegren och Annie Lööf, behöva ha fördelar i lagen samtidigt som arbetslöse Torsten och uteliggare Kalle ska sakna rättigheter som dessa framgångsrika kvinnor har? Man måste nog vara en riktig manshatare för att förstå det.

 8. Bashflak Says:

  Det här var förvisso väntat. Vi kommer nog även att få se en lite mildare hyllning från SvD, och kanske har Corren kvar någon som skriver i Marikas anda, men sedan tar det stopp. Den här sanningen vill nog de flesta gammelmedier tiga ihjäl eller förklara bort med kompensationsargumentet.

 9. Men@Work Says:

  @Oscar:

  Mycket bra skrivet! Det är just detta det handlar om. Alla ska vara lika inför lagen.

 10. ingeborg Says:

  Har inte läst boken ännu! men skall göra det men jag tycker det har gått alldeles för långt med kvinnor överallt. Det känns som om det är motsatsen till kvotering att så många kvinnor lyfts fram. Misstänker man kanske att de inte är lika duktiga som män eller. Sedan undrar jag själv varför så många kvinnor tycker många mansjobb är attraktiva. Själv förstår jag inte varför man vill bli rörmokare, asfaltläggare eller stensättare för att nämna några. Jag är pensionär men jag är säker på att jag skulle inte känna någon längtan efter dessa om jag var ung. De är tunga och svåra jobb och kräver sin man. Jag har hört talas om kvinnor som håller på med dessa jobb men ber sina kolleger om hjälp i vissa moment.. Det tycker jag är fel. Har man valt ett mansdominerat jobb då får man också ta hela biten tycker jag.

  Varför kommenterarr inga kvinnor på den här bloggen undrar jag också.

 11. Taste in men Says:

  Skönt med lite beröm! Men sen är ju Formgren en av få som inte är pk inom media.
  Du är helt klart värd att få mer beröm och uppskattning för ditt arbete.

 12. Hjalmar Says:

  En mycket, mycket bra och saklig ”recension”! Marika Formgren på Smålandsposten har verkligen förstått vad jämställdhet handlar om. Fler måste inse att ”jämställdhetsarbetet (har) spårat ur fullständigt.“
  *applåd*

 13. Aktivarum Says:

  Oscar:

  ”Jag har också reagerat på att feministerna nu försvarar formell diskriminering i lag.”

  Nu? Anledningen vi har formell diskriminering i lag är att feministerna på 70-talet bestämde vi behöver ha det och lobbade politiker för att det skulle bli så. Det enda som hänt NU är att Pär Ström börjat tvinga dem att stå för den åsikten i media.

  ”Jag kan inte fatta hur de tänker.”

  Män som inte fattar hur kvinnor tänker, oerhörd nyhet. Annars borde det väl ha framgått precis hur de tänker när ett gäng kvinnor som inte känner varandra står och hoppar jämfota av lycka över att en kvinna de aldrig träffat blir statsminister eller president.

  Hurra Hurra! Vårt lag vann!

  ”Varför skulle rika kvinnor med höga positioner i samhället, som Annika Falkegren och Annie Lööf, behöva ha fördelar i lagen samtidigt som arbetslöse Torsten och uteliggare Kalle ska sakna rättigheter som dessa framgångsrika kvinnor har?”

  Rika kvinnor som Falkegren och Lööf behöver enligt feministerna fördelar för att kunna tävla bättre med rika män. Det går ut på att egna laget skall vinna.

  ”Man måste nog vara en riktig manshatare för att förstå det.”

  Nej, det räcker med att betrakta kvinnor som ”home team” Manshatet kommer in när man redan gynnat kvinnor och behöver ursäkter FÖR att ha gjort det.

 14. Patrik Says:

  Trist att Marika inte jobbar på en större tidning, det behövs fler som henne

 15. Kristin Says:

  @Patrik
  Det är nog tyvärr så att vi får vara glada att hon överhuvudtaget får lov att skriva i gammelmedia. Sådant är det mediala läget i Sverige idag.
  Alla kopierar det som TT publicerar, så skapas en ”sanning”.
  Som benämningen ”nidfilm” om Muhammedfilmen. Utav någon konstig anledning får Muhammed en status som, mig veterligen, ingen annan man fått. Om så vore skulle de flesta reklamfilmer på tv vara nidfilmer om män.

 16. Josef Boberg Says:

  ”“Självberöm luktar illa”, lyder ett ordspråk, men efter alla påhopp och attacker från feminister tar jag mig ändå friheten att använda ovanstående rubrik. Förlåt.”

  Wi kan ALDRIG tycka om oss själva FÖR MYCKET ❗ – som jag ser det. Men den vansinniga idén – att det ej alls är OK att tycka om oss själva – präglas ju in i oss redan som spädbarn av vuxna, tyvärr tyvärr… 😥

  Hur i h-e skall Wi kunna bejaka andra – ifall Wi ej FÖRST AV ALLT till fullo = 100 % bejakar oss själva ❓

 17. Joel Johansson Says:

  Att förespråka formell diskriminering och orättvisa måste vara höjden av ideologisk dekadens? Då har man inte greppat förutsättningarna för ett fungerande och moraliskt giltigt samhällskontrakt.

 18. Mats Andersson Says:

  Grattis till beröm av boken!

  Jag beställde den igår och väntar med spänning på att läsa den.

 19. Bashflak Says:

  Ingeborg – Om du följer den här bloggen under några inlägg så kommer du att se att det är en hel del kvinnor som kommenterar. Några stamgäster och några tillfälliga besökare.

 20. Grodan Boll Says:

  Luddig politisk lagstiftning finns det gott om.

  Ett annat exempel är barnporr som är dålig, utom när den anses bra. Precis samma forumerade kryphål där.

  Politikerna som skapat dem vill väl äta kakan och ha den kvar kan man gissa.

 21. Silver Lewinsky Says:

  Sverige har blivit en feministisk ding ding värld.
  Mycket klarsynt och bra skriven artikel.
  Heder till Marika formgren som tar upp detta tabu.

 22. Gunnar D.U. Says:

  Grattis Pär Ström, till den positiva recensionen samt utgivningen av boken!

  Nu måste vi alla som gillar innehållet / budskapet i boken och här på bloggen hjälpas åt att försvara det på det lilla planet i vår vardag, tycker jag!

  Som exempel, igår var jag på en föreläsning där det även ingick att man hade smådiskussioner med bordsgrannarna.
  Vi skulle bl.a. diskutera fram vilka varukategorier män respektive kvinnor köper mest av.
  Då slänger den unga kvinnan vid vårt bord ur sig att män köper mycket mer skräp!!!???
  Jag fångar direkt upp det och undrar vad hon menar med det, vilket tydligen gör henne helt ställd och mållös, för hon har inget svar på det, sitter bara och tittar förvånat mot mig…
  Jag frågar henne då om t.ex. smink och liknande är mer livsnödvändiga varor än det ”skräpet” hon syftar på att män köper.
  Hon ser helt förbluffad ut och verkar helt tagen av att någon ville att hon förklarade sitt mansnegativa påstående – såg ut som det snurrade mycket tankar inne i hennes huvud, men hon reagerad inte med ilska, samt fortsätter att sitta helt mållös…
  Tyvärr fick vi avbryta där, då det övriga för kvällen fortsatte…

  Jag tror att om vi alla lungt och sakligt frågar efter förklaringar / motiv till liknande mansnegativa påstående folk gör i grupper där vi ingår, och att vi använder vår kunskap vi kunnat få genom bloggen här, Pärs nya bok samt liknande kanaler för att ta hål på eventuella feministmyter till förklaringar vi får tillbaks, så påverkar vi tillslut hela samhället!
  Själv har jag gjort så i drygt 1,5 år nu, och hittills har jag inte allvarligt fått ”på pälsen” utan folk verkar upprepa feministmyter nästan omedvetet automatiskt, i alla fall kan de inte faktamässigt motivera dem samt det ser ut som man sätter igång funderingar och nya tankar hos många…

 23. Luttrad (@per2h) Says:

  Recensioner i media, hur det kan gå till:

  Vegomyten författad av EX.veganen Lierre Keith, som i boken beskriver sina insikter angående vegetarisk livsstil med bakomliggande tveksamma hypoteser.
  Boken sätts i händerna på i en vegan som skriver nedsättande recension i SvD och gör genom detta vegorörelsen en björntjänst, ingen behöver nu läsa boken och riskera utsätta sig för kritiken av bland annat jordbrukets sönderplöjning av över planeten.
  300 tätskrivna sidor formuleras som “varken hackat eller malet”

  Så här kommenterar man på en vegosajt efter SvD recensionen
  – Ja, ni märker ju, inget att behöva ta på allvar. slut citat, uppfattningen är klar, endast genom att ha läst recensionen i SvD.

  Så här recenseras recensionen i SvD av en bloggare som härsknat till.
  ”Att diskutera ”klimatsmart mat” och liknande utan att ha läst den eller andra böcker med liknande innehåll är som att recensera en konstutställning med förbundna ögon.”

  Får hoppas att SvD inte låter en genusforskare ensam recensera Pers “Mansförbjudet”

 24. Ninni Says:

  Grattis! Det är du så grymt värd!

 25. lavazza1891 Says:

  Gunnar: Det finns en stark men inte absolut korrelation mellan att köpa mycket ”skräp” och att vara attraktiv för det andra könet. Mindre pengar kan användas för att uppnå samma sak, och vissa lyckas dåligt trots stora investeringar, men den övergripande principen stämmer.

  Det är möjligt att det är the apex fallacy som spelar in. De män som den aktuella kvinnan lägger märke till har gott om pengar och gillar att konsumera på ett iögonenfallande sätt. Fattiglappar och snäljåpar märker hon inte och hon kan inte dra någon nytta, eller få något nöje, av dem.

 26. David Says:

  Härligt hoppas på fler sådana ledarsidor! Beställde boken igår.

  Igår på nyheterna hörde jag termen närståendevåld i samband med rapportering från plenissalen – istället för ”alla mäns ständiga våld mot alla kvinnor för att hävda sig..bla bla..” – kändes mycket positivt!

 27. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2012/09/19/mansforbjudet-ny-bok-av-par-strom/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: