Är deltidsarbete verkligen en kvinnofälla?

by

 

Kommunals ordförande Annelie Nordström kräver att regeringen inför lagstiftad rätt för dem som arbetar deltid att gå upp till heltid. Hon ser det som en jämställdhetsfråga för kvinnor – hon anser att kvinnor i stor utsträckning tvingas jobba deltid fast de egentligen vill gå upp till heltid. Nordström skriver i en debattartikel:

Tyvärr skapar ojämställdheten i samhället i stort också en ojämställdhet på arbetsmarknaden. Det leder till att många kvinnor jobbar deltid eller till och med inte alls, under stora delar av livet. Exempelvis jobbar hälften av Kommunals över 500000 medlemmar deltid. 9 av 10 av dessa är kvinnor.”

Annelie Nordström hänvisar också till ett uttalande om kvinnors deltid från Fredrik Reinfeldt. Han sa 2010 att deltidsarbete är en ”frihetsinskränkning” för kvinnor. Ett starkt ord.

Men är det verkligen så att kvinnors deltidsarbete är påtvingat, att de flesta egentligen vill gå upp till heltid? Själv har jag många kvinnor i min bekantskapskrets som vill arbeta deltid – men det bevisar förstås ingenting.

Starkare är då en stor internationell undersökning gjord av en organisation för mödrar (MMM Europe, Mouvement Mondial des Mères–Europa), där även svenska kvinnor deltagit, som visar att mammors inställning till förvärvsarbete ser ut så här:

– 11 procent vill jobba heltid
– 63 procent vill jobba deltid för att få mer tid till familjen
– 26 procent vill vara så kallade hemmafruar

Detta gäller gruppen “mammor”, vilket inte är riktigt samma sak som gruppen “kvinnor”. Det är också en europeisk population som utgör underlag. Men nog är det en indikation ändå på att de som hävdar att kvinnor “tvingas” till deltidsarbete är fel ute. Enligt undersökningen är det ungefär sex gånger så många mammor som vill jobba deltid som vill jobba heltid!

Läs hela rapporten här. Tack för det tipset, Johan!

Uppdatering: Och här kan du läsa rapporten ”Fewer Mothers Prefer Full-rime Work” från PewResearch. Den visar också på en vilja från mödrars sida att jobba deltid. Och här är en undersökning som kommit fram till att nästan hälften av alla svenska mödrar skulle vilja vara hemmafruar om de kunde.

91 svar to “Är deltidsarbete verkligen en kvinnofälla?”

 1. lavazza1891 Says:

  Jag gissar att idén är att kvinnor ska ha lättare att få heltidslön inte att de ska ägna sig åt heltidsarbete. Att kvinnor jobbar mer och därmed betalar mer skatt och bidrar med mer till hushållskassan har inga män något emot. Kvinnor tycker dock att det är orättvist om de ska behöva jobba mer, betala mer i skatt och bidra mer till hushållskassan. Om de verkligen anstränger sig ska vinsterna bara gå till dem, inte till arbetsgivare, staten eller andra kvinnor och män.

 2. Sara1 Says:

  Många gånger får man höra, av kvinnor, att de tvingas arbeta heltid för att ekonomin inte går ihop annars. Men att de skulle tvingas arbeta deltid för att de inte får en heltidstjänst har jag inte hört så ofta. Tvärtom så välkomnar de en deltidstjänst så att de slipper arbeta heltid, på grund av olika orsaker. Då har de också arbetat övertid för att på så vis tjäna ganska mycket extra.
  Jag har inte råkat på någon man som arbetat deltid (inte som jag kan komma på nu, det har säkert funnits under alla de år) men en del har haft extra arbete vid sidan om.
  Var är alla de vackra orden från politiker om valfrihet?

 3. Jämställdhetsfeministern Says:

  Feministisk forskning har visat att kvinnor inte alls vill jobba deltid, utan tvingas till det av Sverigs män, som gör allt för att behålla sin maktställning och för att förtrycka kvinnor. De kvinnor som säger att de vill jobba deltid är så förtryckta av männen att de inte förstår sitt eget bästa. Vi feminister vet vad som är bra för alla kvinnor.

 4. Liberalen Says:

  Att underkänna kvinnors fria val, att benämna det påfallande ofta helt själv-valda deltidsarbetandet feministfloskeln ”kvinnofälla”, det är ju en välkänd strategi ibland våra allra slemmigaste politiker när de vill framstå som den ingalopperande vita riddaren.

 5. PL Says:

  Var det inte förhållandevis nyligen, kanske i samband med tvsåpan svenska hollywoodfruar, det gjordes en undersökning på någon stor sajt, där det visade sig att betydligt fler än 11% av alla kvinnor där gärna skulle vilja bli hemmafruar? Det visar ju på kvinnors vilja att överhuvudtaget arbeta. Män har inte valet att inte arbeta, då konsekvensen blir att kvinnor föraktar denna man. Kvinnor är alltid värdefulla o eftertraktade, men män är bara värda såmycket som de presterar.

 6. Urban Says:

  Personligen tycker jag att Hollywoodfruarna borde sättas i heltidsarbete än att parasitera på sina män.

 7. Sara Says:

  Problemet är att män skiter i sitt ansvar som familjeförsörjare. Pappor vill så gärna att partnern ska jobba deltid, för då slipper ju har, men vill inte betala för det.

  Viljan att jobba deltid hänger också ihop med barnomsorgen. Mer resurser måste till för att mammor inte ska känna sig tvingade att gå ner på deltid. Ingen mamma vill jobba heltid när barnomsorgen är så dålig, rent ut sagt farlig, som den är idag efter alla nedskärningar.

  Lagstifta om rätten till heltid gäller i 1:a hand vissa yrkesgrupper eftersom arbetsgivare i bl.a vården har satt i system att bara anställa alla på ca 51% samt ha en massa timvikarier.

  OBS! Den som skriver under sign Jämställdhetsfeministen här inne är bara en parodi och antagligen en man tror jag. Jag räknas som en väldigt rabiat feminist och jag har aldrig under min 20 år som feminist hör någon feminist uttrycka sig så. Det är bara mansgrisar som försöker ge sken av att feminister tänker så.

 8. Ninni Says:

  @ Sara1

  Precis så, jag har aldrig heller hört någon klaga över att de behöver jobba deltid och ”plågan” det är att lägga tiden på det privata.

 9. Ulf T Says:

  Min spontana undran när jag läste artikeln var: undrar hur stor andel av männen som ‘ofrivilligt’ jobbar heltid, speciellt när barnen är små?

  Här är en länk till en annan studie, Combining family and full-time work (2003), där man bl.a. kan konstatera att svenska män jobbar (lite) mindre heltid än de flesta i Europa (holländarna är lite i särklass, följt av Danmark, sedan Sverige). Detta för alla män – när man tittar på småbarnspappor klumpar alla länder ihop sig mellan 95 och 100% (män som jobbar heltid).

  För kvinnor, delar rapporten in de europeiska länderna i tre kategorier:

  (1) Heltidskultur (Finland, Portugal, Estland, Lettland, Slovenien, Tjeckien, Ungern)

  (2) Deltidskultur (Sverige, Danmark, Holland, UK, …)

  (3) Få kvinnor jobbar, men jobbar då heltid (Spanien, Polen, Grekland, Italien, Malta)

  According to the national reports, the organisation of working time is another important aspect of a work-life balance. Long, irregular working hours, and lack of access to flexible working time arrangements to fulfil personal needs, are among the main reasons why working time is reported as having a negative impact on work-life balance.

  Lack of flexibility in working time makes it difficult to align working hours with childcare and school opening hours. In many cases, as in Spain, deeply rooted traditional practices, such as split working times (morning and afternoon), extremely long working hours and fixed start and finish times, make it difficult to organise working time in a flexible way.

  In Estonia, study results indicate that the working time problem is particularly widely noted among women.
  According to the national study, Women, family and work , the vast majority of women emphasised that fixed working time schedules were the main problem in coping with family and work. However, for most of the women, working fewer hours or giving up their job was not an option because the households could not afford a drop in income (Hansson, 2001).

  En intressant kommentar i rapporten:

  Besides, as reconciling family and work life is still seen as a problem of women and not of men, surveys focus mainly on mothers. Thus, it is very difficult to provide information on parents working full time (Austrian contribution).

  Alltså tittar man t.ex. på det faktum att män inte hjälper till med ‘kvinnliga’ hushållssysslor i ‘tillräcklig’ omfattning, men nämner inte vilka saker männen gör hemma.

  Hursomhelst, i kapitlet om balans mellan arbete och familj, säger fler heltidsarbetande kvinnor än män att de tycker det funkar väl, och fler män tycker inte det funkar alls. Dessutom är det betydligt fler män än kvinnor som jobbar över 10 tim vissa dagar (betydligt fler kvinnor än män gör det aldrig).

 10. Ninni Says:

  @ Sara

  Åh, det där första stycket, lät ju så intelligent. Men kan du inte utveckla det lite? Du menar att mannen som huvudinkomst i familjen inte tar sitt ansvar som familjeförsörjare? Hur tänker du då? Han behåller pengarna själv och går på puben med polarna för dom, medan den stackars kvinnan får tigga till maten till deras barn?

 11. Ninni Says:

  Ulf T

  Jag har inte läst den rapporten. Sparade den för att kolla vid tillfälle. En tanke som slog mig var detta:

  Hursomhelst, i kapitlet om balans mellan arbete och familj, säger fler heltidsarbetande kvinnor än män att de tycker det funkar väl, och fler män tycker inte det funkar alls.

  Om en mindre andel i en grupp jobbar heltid, så kan man väl anta att för en större andel i den gruppen är valet ett verkligt fritt val. Och då är det rimligt att fler där också anser att det fungerar bra.

  Går det utläsa i rapporten om Heltid/deltid är ett ”önskeval” eller ett ”måste”?

 12. Anders Senior Says:

  Ytterligare Kommunistisk, förlåt, Feministisk propaganda!

  De vill bara tvinga ut alla i arbetslivet enligt den kommunistiska devisen ”Av alla efter förmåga, till alla efter behov”

  Kommunisternas/feministernas våta dröm är nämligen som det alltid har varit, allt och alla skall sättas i arbete (av alla efter förmåga), staten skall ta precis allt (100%) i skatt och därefter dela ut till de som staten anser skall ha dem (till alla efter behov).

  Våra barn skall direkt in på dagis och fostras (indoktrineras) av staten till duktiga småkommunister med hjälp av våra Zampolit, eller genuspedagoger som de kallar sig idag, under tiden som föräldrarna sliter ut sig i arbetslivet istället för att uppfostra sina barn.

  ”Av alla efter förmåga, åt alla efter behov”…

  Tyvärr har aldrig denna kommunistiska utopi fungerat, och kommer heller aldrig att fungera……..

  Det är också därför som hemmafruar svartmålas av feminismen så som det görs….

  Varför hör vi inte feministerna propagera för hemmamän i jämställdhetens namn?

  Nope, det passar inte in i deras verkliga agenda, ”av alla efter förmåga, till alla efter behov”.

 13. Ulf T Says:

  @Sara,

  Problemet är att män skiter i sitt ansvar som familjeförsörjare. Pappor vill så gärna att partnern ska jobba deltid, för då slipper ju har, men vill inte betala för det.

  Men det är ju precis tvärtom! Män skiter inte alls i sitt ansvar som familjeförsörjare. När man slår ihop förvärvsarbete och obetalt arbete, arbetar pappor mer totalt än kvinnor i snitt, skillnaden ökar ytterligare om man räknar in restid till jobbet. Småbarnspappor är också den del av befolkningen som förvärvsarbetar allra mest.

  Ser man till attitydundersökningar tycks det finnas rätt gott stöd för bilden att kvinnor föredrar att anpassa sin arbetstid efter sina egna behov, och männen kompenserar genom att arbeta mer för att ekonomin skall gå ihop.

  Jag har inte hittat några belägg för att män skulle ”skita i sitt ansvar”, men om du har sådana kan du väl komma med referenser?

 14. Ulf T Says:

  @Sara,

  Mina uppgifter ovan kommer främst från SCB’s tidsanvändningsstudie.

 15. David Says:

  @Sara

  ”Den som skriver under sign Jämställdhetsfeministen här inne är bara en parodi och antagligen en man tror jag. Jag räknas som en väldigt rabiat feminist och jag har aldrig under min 20 år som feminist hör någon feminist uttrycka sig så. Det är bara mansgrisar som försöker ge sken av att feminister tänker så.”

  Ta en titt på könskriget, läs något med Gudryn Schymnan, Prata en stund med Margareta Winberg eller Claes Borgström. Kolla vad Miljöpartiet anser, läs förra bloggposten ang Vänsterpartiet osv osv.

  Jag tycker nog att de flesta feminster uttrycker sig så…

 16. Ulf T Says:

  Vidare, enligt Fewer Mothers Prefer Full-time Work (2010), framgår en tydlig trend att färre mammor vill jobba heltid.

  Part-time work is also the preferred option of about half (49%) of mothers who work full-time and a third (33%) of mothers who don’t work outside the home. It is much less popular among fathers; about seven-inten (72%) men with minor age children say that full-time work is their ideal situation, while 12% say they would prefer to work part-time and 16% say they would prefer not working outside the home.

  Vidare tycker 82% av de arbetande mammorna att det är bäst för barnen om mamman jobbar deltid. Det är inte heller så stor skillnad på vad män och kvinnor tycker i den här frågan. Om det ena könet följer det andra i tyckande, skulle jag gissa att det vanligaste (idag) är att mannen lyssnar in vad kvinnan vill och rättar sig därefter, men det är förstås bara min gissning. Jag har ännu inte hittat någon studie som verkar intressera sig för den vinkeln, vare sig för att belägga eller förkasta.

 17. 1Vis Says:

  Sara. När jag läser din kommentar kommer jag osökt att tänka på idiomet ”när fan läser bibeln”. Det går (att misstolka allt) om man bara vill…

 18. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Sara

  ”Problemet är att män skiter i sitt ansvar som familjeförsörjare. Pappor vill så gärna att partnern ska jobba deltid, för då slipper ju har, men vill inte betala för det.”

  Håller med dig till 100%. Skönt med en klok och insikstull feminist som delar mina åsikter på den här unkna gubb-bloggen. Precis som du säger, så skiter män i sitt ansvar som familjeförsörjare. Såna är de, männen. De äcklar mig också.

  Och (som du också säger) så är det papporna som vill att kvinnor ska jobba deltid – inte kvinnorna själva. Men papporna, oansvariga som de är, vill inte betala för det. Ush för pappor!

 19. Joakim Steneberg Says:

  Reinfeldt ja…pust. Många kvinno-organisationer har ju drivit frågan om 6-timmars, för alla. vilket jag personligen tycker vore det bästa. vi kan inte hålla på så här av flera skäl. Jobben räcker inte, arbetslösheten kommer aldrig att minska.
  En annan sak, EU-krisen i Grekland och andra katolska länder. Vågar ingen andas om att den kan bero på att många kvinnor där inte yrkesarbetar alls?.
  Den enda siffra jag har är från – Birgitta Ohlsson! Som i intervju i Dagens industri ger exemplet Malta, där bara 40% kvinnor yrkesarbetar. ”EU riskerar att bli ett gubbarnas Jurassic Park” säger hon. ”Mäns fel att kvinnor inte jobbar” alltså. Precis Som bror duktig i alliansen tycker.
  Försörjningsansvaret finns kvar hos mannen, hos kvinnan varierar det.

 20. Gunnar D.U. Says:

  Lite annat:

  Kristin Lundell hyllar kvinnor som är ”Flapper-kvinnor”:

  ”De var ohanterliga, vågade och bröt alla tabun som gick att bryta för hur kvinnor skulle bete sig. Zelda Fitzgerald, författare och hustru till jazz-erans mästerformulerare F. Scott Fitzgerald, var den ultimata flappern: hon dansade på taket på taxi- bilar, badade i fontänen på Union Square och syntes ofta barfota. Flapper-kvinnorna tog för sig av livet.”
  ”Det gick alltid att lita på att en flapper skulle ställa till med en scen.”
  http://www.svd.se/kultur/zelda-skulle-aldrig-fa-det-priset_7513400.svd

 21. Anders Senior Says:

  Ok, här kommer ytterligare en repris av listan med synonymer, kompletteringar och förbättringar mottages tacksamt:

  Feminist= Kommunist
  genus=(samhälls)klass
  Genuspedagog=Zampolit
  Hen= Kamrat
  Man= förtryckande klassen
  Kvinna= förtryckta klasssen
  Genusforskning=samlingsnamn för det på våra skolor och universitet decentraliserade propagandaministeriet
  Patriarkat= demokrati

 22. Bashflak Says:

  Det är väl främst inom offentliga sektorn det förekommer påtvingad deltid? Och då bör ju politikerna snabbt och lätt kunna göra något åt saken, eftersom de själva är arbetsgivare.

  Jag vet att det finns inom näringslivet också, men andelen deltidsbefattningar torde vara betydligt lägre där.

 23. Ninni Says:

  Denna analysen var också klockren.

  Viljan att jobba deltid hänger också ihop med barnomsorgen. Mer resurser måste till för att mammor inte ska känna sig tvingade att gå ner på deltid. Ingen mamma vill jobba heltid när barnomsorgen är så dålig, rent ut sagt farlig, som den är idag efter alla nedskärningar.

  Naturligtvis vill föräldrar inget annat än att få väg sina barn till barnomsorg. För givetvis sätter man barn till världen, betalar den 1-2 miljoner det kostar att ha barn upp till 18 år, för att man inte alls är intresserad egentligen. Man vill naturligtvis inte alls själv följa deras utveckling och liv. Det är bara att man måste jobba deltid för att barnomsorgen är dålig. Helst vill nog föräldrarna att samhället hämtar barnet på BB, tror jag.

 24. Bashflak Says:

  Joakim Steneberg – En liten rättelse, Grekland är ortodoxt, inte katolskt.

 25. AV Says:

  Sara. (Inte Sara1) Eftersom det oftare är kvinnan som väljer man än tvärt om får kvinnor de män de belönar. Tvångsgifte och arrangerade äktenskap är ganska sällsynta utom vissa kulturgrupper i Sverige. Kvinnan har också total makt över vem hon skaffar barn med. En slarvig kvinna får skattebetald abort, om hon vill. En slarvig man får skylla sig själv, bara att betala. Fast riktig pappa blir han bara om hon vill.

  Så vilka karlar favoriseras av kvinnor i Sverige? De som får bröd på bordet! En var man vet att kvinnor ratar slackers, arbetslösa och lågutbildade. Hemmet anser många kvinnor vare hennes domän, där hon styr. Hans möbler försvinner ett par år efter sammanflyttande. Tvätten viks och huset städas efter hennes standard. En var man som skilt sig vet hur materiella kvinnor kan vara. Man tar med sig ”hennes” prylar från ”hennes” hem.

  Så om nu fler kvinnor verkligen vill jobba heltid och ”ta ansvar” för familjens försörjning får de faktiskt göra klart det från början i ett förhållande samt släppa makten över hemmet. Då blir man inte ihop med en streber med pengar utan skaffar barn med en kille som redan från början tycker att hem och barn ”is the shit” och låter honom få tolkningsföreträdet över hur hemmet sköts. Man kan inte både ta makten över hemmet och ekonomin.

  Makt och ansvar hör ihop. Det missas just i den feministiska diskussionen. Ni jämför arbetets ekonomiska makt med hemmets ansvar. Men för att få hela bilden måste man ha med arbetets ansvar och kostnad, samt hemmets makt. Annars blir det falsk matematik. Så Sara. Hur har du själv valt? Blev det en man som får makten i hemmet (för inte tar väl du tolkningsföreträdet och sätter standarden?) eller en man som tjänar brödpengarna? Du har väl inte själv valt en man som satsar på karriären och sen blir förvånad över att du får städa mest?

 26. Joakim Steneberg Says:

  Kommunals ordf, Reinfeldt och Sara här vill kanske ha fler utbrända kvinnor? (Är ju redan en del) Skulle kanske ge lite fler jobb inom FK. soc och vården?
  Som vanligt så ser inte (stats)feminismen hela komplexet, utan skär ut en passande politisk tårtbit.
  Och så då dagis som Ninni berör här. Nu kommer nattis också.
  Enligt förslag och pengar från högsta ort, själva riksdagiset!

 27. Joakim Steneberg Says:

  AV, väl beskrivning, som det är heltyst om i media.

 28. trollan Says:

  @Sara1,
  För flera år sedan så hade jag inte hört så mycket om män som jobbar deltid, men har nu 2 manliga kollegor (24 och 55 år) en fd chef till min man har sen hans barn var små varit ledig 1 dag i veckan (barnen är nu 20+).

  Har även ett par kvinnliga kollegor som jobbar deltid (och vissa tider så försöker chefen få upp dem – och det är INTE populärt) – en av dem delar deltid med sin man som då slutar tidigare vissa dagar. Själv jobbar jag deltid i år, något jag aldrig trott jag skulle göra. Och jag känner väl inte riktigt att det lockar att gå tillbaka till fulltid efter att ha provat på detta.

  @Sara,
  ”Problemet är att män skiter i sitt ansvar som familjeförsörjare. Pappor vill så gärna att partnern ska jobba deltid, för då slipper ju har, men vill inte betala för det.”

  Jag tycker nog att de kvinnor som du hänvisar till med dessa pappor borde ta en egen diskussion med sin partner. Är du själv en sådan mamma när du nu kan prata om det så kategoriskt? Jobba lite på din egen relation i så fall istället för att bedöma alla andra är väl min åsikt. Vi är individer och vi gör alla våra egna val.

  Och visst tycker jag att man ska kunna ha rätt att ha heltid – om man vill! men att lagstadga om det gynnar ingen. Varken de arbetslösa som inte kommer in på arbetsplatsen, och inte heller de som känner att deras ork av olika anledningar inte pallar för heltidstjänst, eller för att de mår dåligt över tid som kunde spenderas med barnen inte finns.

 29. PL Says:

  ”En ny undersökning enligt familjeliv.se visar att nästan hälften av 10.000 mammor skulle vilja vara hemmafru om de fick möjlighet.”

  ”Framförallt är det unga mammor mellan 18 och 29 år som vill vara hemma, i den gruppen svarade 53 procent ja. Men även i gruppen mammor mellan 30 och 44 så svarade 40 procent att de skulle vilja vara hemma om de fick möjlighet.”

  http://www.svt.se/2.22620/1.2577950/varannan_mamma_vill_bli_hemmafru

 30. Nicholas Says:

  Joacim Steneberg:

  6-timmars arbetsdag skulle vara det värsta som kan hända.

  Skulle bara betala företagen att betala ännu mer för mindre arbetskraft vilket leder till att ännu fler jobb flyttar.

  Vad våra politiker inte greppat än är att det kommer bli ännu mindre jobb med automatisering och digitalisering i framtiden.

  Jag har också läst statsbudgeten, ca 400 miljarder plus går till rent slöseri.

  Då pratar jag inte ens om kommun och landsting där slöseriet kan och är ännu större ibland.

  Ta de pengarna och bygg ut jordbruk och annan industri istället, vi behöver produktion.

  Sen borde vi försöka lägga ner mycket av konsumentsamhället.

 31. Hjalmar Says:

  Jämställdhetsfeministern har funnit en åsiktsfrände, Sara…

  Sara 10:34: ”Jag räknas som en väldigt rabiat feminist…”
  Det är en viktig upplysning, men vi har nog redan insett din ideologiska läggning… Sån’t märks.

 32. Ninni Says:

  @ Ulf T
  Har nu gått igenom rapporten för 2010. Tack:)

  Knappast förvånande att kvinnor tjänar mindre, och färre återfinns ”på toppen”. Min tanke var; Feminismen jobbar för kvinnor? Inte det nä.

  Det är ju inte heller konstigt att vi har ett ökande antal utbrända kvinnor, med tanke på hur lite vårt feminist-förpestade samhälle respekterar kvinnors önskningar och livsval. Trivs man inte med sitt val, så måste risken öka för den typen av sjukdomar.

  Det som förvånar mig är att detta ökat så pass.. Pressen på kvinnor att ”vara duktiga”(=göra traditionellt manliga val) har ökat, dvs den kvinnliga könssocialiseringen har dragits ”på det hållet” för den senare generationen. Ändå ökar motståndet.

 33. Liberalen Says:

  Nicholas skriver: ”Ta de pengarna och bygg ut jordbruk och annan industri istället, vi behöver produktion.

  Sen borde vi försöka lägga ner mycket av konsumentsamhället.”

  Ah, the Sovjet Method. Jättebra, ett litet problem bara? Jättelitet? Problem? Det funkar inte. Defekt. Trasigt. Misär. Antivälfärdssamhälle. IRL.

  Men det står dig fritt att jordbruka så mycket du bara orkar, och det står dig fritt att sluta konsumera. Du kan faktiskt välja det alternativet. Bra va? Du gör som du vill, och jag gör som jag vill. Okej? Valfrihet: Tack vare kapitalism, marknadsekonomi, vetenskap, konsumtion och demokrati. IRL.

 34. Carl Says:

  6-timmars arbetsdag är perfekt i kombination med lägre arbetsgivaravgifter/skatter. Fler skulle komma i arbete och det är visat att en stor del av tiden på jobbet är ineffektiv eftersom arbetare naturligtvis blir trötta. Dock kräver det att folket inser att deras så kallade ‘guldkant’ i tillvaron egentligen är betydligt mer än en liten kant (2 bilar, båt, fritidshus, flera semesterresor per år osv, extrem lyxkonsumtion kort sagt).

  Som sagt, kvinnor får inte skit för att de jobbar deltid, för de är ju svaga offer, medan män som är stora och starka helst ska jobba minst halva dygnet och få hjärtinfarkt vid 45. Låter oerhört jämställt.

 35. Hurtbullen Says:

  Enligt mitt sätt att se på det så ligger kommunal under samma täcke som arbetsgivaren . På min arbetsplats ska ALLA deltidare få en heltidstjänst,vare sig man vill eller inte. Det fina i kråksången är att den som ändå är ” otacksam” och vill fortsätta sin deltid måste söka tjänstledig. Och då får arbetsgivaren till slut avgöra/bevilja tjänstledigheten.
  Summasumarum : Här har kommunal varit med och kraftigt försämrat friheten att kunna välja tjänstegrad själv, och lagt det utom kontroll för arbetstagaren .

  En värre kvinnofälla än man tycker sig ha löst.

 36. robjoh Says:

  @Nicholas
  “Ta de pengarna och bygg ut jordbruk och annan industri istället, vi behöver produktion.

  Sen borde vi försöka lägga ner mycket av konsumentsamhället.”

  Varför ska du öka mängden produktion av varor om vi inte ska konsumera varorna?

 37. Hurtbullen Says:

  Tillägg :

  Den nya kvinnofällan alltså.

  Vad man egentligen vill åstadkomma är att öka produktiviteten med en stab av heltidare och få bättre resultat i böckerna. Arbetsgivaren vill slippa kostnader som är förenade med vikariat,visstidsanställningar ,timvikarier osv.

  Det kommer att betala sig illa i slutändan. Produktiviteten kommer att öka, men det kommer även sjukfrånvaron att göra.

 38. Nicholas Says:

  robjoh: Min tanke var att någon annan kunde konsumera varorna och så kan vi förbättra vårt samhälle istället. (Förbättra betyder bygga ut infrastruktur och industri)

  Liberalen: Uppenbarligen pratar jag bara om onödig produktion, där vi kan frigöra arbetskraft, och som är negativ för miljön.

  Jag tror personligen att människor vill leva och inte betala för en massa trams de inte behöver.

  Det samhälle jag helst ser är ett samhälle där män arbetar men kvinnor inte behöver om de inte vill. Vi klarar oss på det arbetsmarknadsmässigt hur som.

  Allting måste effektiviseras, titta på skolan bara, hur många onödiga ämnen läser inte våra barn? Hur mycket trams pågår inte?

  Ni måste förstås inse att det är att staten har vuxit sig så stor och allt är överreglerat som har gjort att vi hamnat i den här sitsen.

  Våra miljöskatter har gjort att mycket industri lämnat landet (samt med alla andra skatter)

  Våra utbildade ingenjörer och läkare lämnar landet efter gratis utbildning för högre inkomst utomlands (50% av Sveriges läkare är från andra länder).

  Andra länder har inte gratis utbildning som vi har och därför inte så höga skatter.

 39. Johan Grå Says:

  Jag tycker snarare problemet är att män inte vågar stå för vilken roll de vill ha i familjen, oavsett om det är som familjeförsörjare eller som hemmaman.

  Allt för många män har lärt sig ha dåligt samvete om de inte lever upp till kvinnans normer för hur familjelivet ska se ut. Det funkade säkert hyfsat när mannen och kvinnan har olika domäner men det fungerar uselt när vi har samma. Många män är mer passiva eller åtminstone initiativlösa hemma men det är inte för att de är latare utanför att de inte vågar stå för hur de själva vill att det ska vara hemma. Vem sjutton blir inte passiv av att ha dåligt samvetet för att man inte lyckas leva någon annans liv?

 40. Johan Grå Says:

  Angående artikeln är förstås inte problemet könsrelaterat utan att hon står där och uttrycker sig utan minsta uns av förståelse för ekonomi. Om arbetstagare kunde kräva att få jobba så mycket de ville skulle det bli ännu svårare att driva företag i Sverige. När vi redan är i en situation av massarbetslöshet är det en rent suicidal tanke.

 41. robjoh Says:

  @Nicholas
  ”robjoh: Min tanke var att någon annan kunde konsumera varorna och så kan vi förbättra vårt samhälle istället. (Förbättra betyder bygga ut infrastruktur och industri)”

  Varför ska vi producera en massa för att andra ska konsumera? Och hur är inte infrastruktur och industri konsumtion? Det finns inget värde i infrastruktur och industri om det inte ger oss något vi behöver. Hela idén känns väldigt konstig.

 42. Nicholas Says:

  robjoh:

  Du har väl rätt på vissa sätt, men om poängen skulle vara att utrota arbetslöshet. Fast det kan man väl göra på många sätt antar jag.

 43. Hurtbullen Says:

  @Johan Grå

  Det tror jag nog att kommunals Annelie Nordström har förstått, men man lägger fram det som en god reform istället. Det är mer eller mindre tvång att kliva upp till 100% arbetstid.

  Kommunal är ju fackförbund för arbetare i välfärden. Men, varför ska man driva välfärden med arbetare som själv vill välja arbetstid ?

  Det är förresten – ett slitjobb att jobba inom välfärden. på många ställen är arbetsplatserna så slimmade att ,man sliter ont både fysiskt och psykiskt.

  Går inte att jämföra med företagarnas skrivbordsjobb. Ja, det är långa timmar, men man åker åtminstone inte hem som en urvriden trasa.

 44. Johan Grå Says:

  @Hurtbullen Jag vet inte om du har högre tankar om hennes förstånd eller lägre tankar om hennes moral? Föreslår man ännu ett steg mot kollektivt självmord gör det ingen skillnad om man formulerar det som gott. Antingen är man okunnig eller omoralisk.

 45. Mjauuuuu Says:

  I detta med deltidsarbete ska vi inte glömma bort att säkert 60-70% av Sveriges kulturutövare jobbar deltid på något sätt inom vården, då det är ett mycket fåtal som kan leva på sina konstformer, vården är en utmärkt arbetsplats för jobba lite och tjäna hyfsat bra för få tid på sidan av med sitt konstnärskap, så kommunal får nog räkna en hel del av sina medlemmar som inte vill annat än jobba deltid, jag är en av dem.

 46. Hurtbullen Says:

  @Johan Grå

  Svårt att förstå vad du menar. Menar du att :

  1. Alla måste ha 100% anställning annars går vår ekonomi åt skogen

  2. Att Kommunals ordförande går på samma linje, fast hon egentligen inte förstår ekonomi egentligen, utan hon fått en slumpartad tanke som råkar sammanfalla med vad kommun och företag vill ?

  3. Vad åsyftar du med ”kollektiv självmord ”

 47. Liberalen Says:

  Hurtbullen skriver: ”Det är förresten – ett slitjobb att jobba inom välfärden. på många ställen är arbetsplatserna så slimmade att ,man sliter ont både fysiskt och psykiskt.

  Går inte att jämföra med företagarnas skrivbordsjobb. Ja, det är långa timmar, men man åker åtminstone inte hem som en urvriden trasa.”

  Så alla Sveriges privata företagare sitter tryggt och slappar vid ett skrivbord enligt dig? Bor du under en sten väldigt långt ute i skogen?

 48. Hurtbullen Says:

  @Mjauuuuu

  Det är just deltidsarbete och livstilen som du beskriver som kommer att avskaffas om kommunal får som dom vill, och arbetsgivaren driver en kompromisslös linje med att inte bevilja tjänstledigheter för arbetare som säger , tack ,men nej tack, till den påtvingade heltiden.

  Jag är den förste att beklaga detta. Har själv en 90% tjänst i ett kommunalt bolag. Jag blir påprackat 100% f.o.m. årsskiftet, och får sedan söka tjänstledigt 10%. Min största nojja just nu är : Vad händer om min arbetsgivare säger NEJ.

 49. theaforklararvarlden Says:

  Visst finns det kvinnor som vill arbeta deltid. Men kanske mest för att det bland många (främst mammor) ofta finns en stark känsla av otillräcklighet. Att man känner att man inte räcker till för sin familj. En känsla som jag inte tror att män drabbas av i samma utsträckning eftersom de inte har samma krav på sig att ”värna” om familjen.
  Finns en hyfsat enkel lösning på hela frågan nämligen arbetstidsförkortning. Om alla gick ned i tid skulle man ha tid till familjen och mängder av kvinnor skulle slippa hamna i fällan och slitas mellan arbete och familj. Då skulle även männen ha mer tid att lägga på hem och familj vilket skulle främja jämställdheten.

 50. Potte Says:

  Det vore intressant att se en likadan undersökning som frågar pappor, eller män i allmänhet, hur många som vill jobba heltid eller deltid. Själv är jag en man som har lyckats klara mig från att fastna i mansfällan heltidsarbete.

 51. Hurtbullen Says:

  @Liberalen

  Nope,

  Det är inte vad jag menar.

  Jag menar att vi måste hålla sektorer på arbetsmarknaden öppna för självvalda deltider. Alla är inte funtade att jobba heltid i en slitsam branch.

 52. Hurtbullen Says:

  @Potte

  ” Det vore intressant att se en likadan undersökning som frågar pappor, eller män i allmänhet, hur många som vill jobba heltid eller deltid ”

  Ja, det vore helt klart behövligt. Personligen är jag nästintill uppgiven på statushetsen omkring mig, ofta initierad av – faktiskt mest män – Flest prylar och mest renoverade kök vinner när alla dör.

  Men det är en helt annan diskussion.

 53. Hurtbullen Says:

  Tillägg till förra inlägget.

  Inte att förringa makens eller makans roll i statushetsen. 🙂

  Men, nu är jag ju MGTOW sedan minst ett decennium tillbaka

 54. Peter Benenson Says:

  Länkar ännu en gång

 55. Nicholas Says:

  theforklaravarlden: Fast det är ju fortfarande så att då läggs hela kostnaden på företagen vilka redan är övertaxerade.

 56. Ninni Says:

  @ Potte och Hurtbullen

  Ulf T länkade in en rapport tidigare (11.07) som svarar på det. Frågeställning:
  What Working Situation Would Be Ideal for You?
  Considering everything, what would be the ideal situation for
  you—working full-time, working part-time, or not working at all
  outside the home?

  Resultat pappor(barn under 18): Inte jobba 16%, Deltidsjobb 12%, heltidsjobb 72%

 57. Johan Grå Says:

  @Hurtbullen Så länge vi har ett massivt välfärdssystem som bygger på att alla jobbar heltid måste vi göra det.

  Fast det var inte min egentliga poäng. Hon tycker att arbetstagare ska få välja att gå upp i heltid. Det betyder att man ger arbetstagare makten att kräva att få arbeta mer av arbetsgivare. Det gör att det blir ännu mer riskabelt att vara arbetsgivare. Vilket i sin tur gör att det blir ännu färre arbeten och sämre ekonomi för Sverige.

  Att begå kollektivt självmord är exempelvis att kräva dyra reformer i ett land som redan har stora ekonomiska problem på grund av alla dyra reformer. Se hur det gick för Grekland.

 58. Hurtbullen Says:

  @Johan Grå

  ” Hon tycker att arbetstagare ska få välja att gå upp i heltid. Det betyder att man ger arbetstagare makten att kräva att få arbeta mer av arbetsgivare. Det gör att det blir ännu mer riskabelt att vara arbetsgivare. Vilket i sin tur gör att det blir ännu färre arbeten och sämre ekonomi för Sverige.”

  ” Hon tycker att arbetstagare ska få välja att gå upp i heltid.”

  Nej, det är inget fritt val. Det är tvång. Läs vad jag skrev tidigare i tråden om min arbetsplats. ”Valet” är här en eufemismen för sjäva tvånget.

  ” . Det betyder att man ger arbetstagare makten att kräva att få arbeta mer av arbetsgivare. Det gör att det blir ännu mer riskabelt att vara arbetsgivare. Vilket i sin tur gör att det blir ännu färre arbeten och sämre ekonomi för Sverige.”

  Ja, för företagare som har kollektivanslutet arbetskraft så kommer även då vissa fack stoppa näsan i företagets anställningsavtal.

  Så, det är lika illa det.

 59. Hurtbullen Says:

  @ Johan Grå

  Men det blir väl ändå business as usual ? Företagare har ju oftast ett antal nyckelpersoner med full kompetens och man anställer personal genom bemanningsföretagen när man behöver få in extra arbetskraft på produktionstoppar ?

  Bemanningsföretagen är ju en populär lösning för att slippa just göra upp personliga anställningsavtal med tillfällig personal.

 60. Johan Grå Says:

  Bemanningsföretagen är en nödlösning för att systemet är trasigt. Det är generellt bättre för både företag och anställda att ha direktkontakt.

 61. Eva Says:

  @ Ninni

  ”Resultat pappor (barn under 18): Inte jobba 16%, Deltidsjobb 12%, heltidsjobb 72%”

  Resultat för alla män: inte jobba 23%, deltidsjobb 25%, heltidsjobb 56%.

  Å andra sidan tror jag att man ska vara försiktig med att dra slutsatser om män och pappor i Sverige, med tanke på att undersökningen är genomförd i USA och att papporna med barn under 18 år bara var 343 st.

 62. AV Says:

  theaforklararvarlden:
  ”En känsla [otillräcklighet] som jag inte tror att män drabbas av i samma utsträckning eftersom de inte har samma krav på sig att “värna” om familjen.”

  De flesta män skulle gå genom eld för att värna sin familj. Varför tror du småbarnspappor går UPP i arbetstid? För att de så gärna slipper att vara med sitt barn, eller för att mamman kräver att få vara hemma medan hon vill ha allt man ”måste” ha till det lilla barnet? Och någon måste ju tjäna pengarna. Tror du det är för att slippa undan män pendlar mera, tar obekvämare jobb, jobbar mera ute och konstiga tider? Nä, det är för att trygga sin familj och se till att de har det så bra som möjligt. Och det gör han i kvinnans ögon bäst om han tjänar bra med pengar. Visst får han gärna ”hjälpa till” hemma, men då ska det vara på hennes villkor. Du har ingen aning om hur män känner sig när vi ständigt ska ha dåligt samvete bara för att finnas. I dagens samhälle räcker det att man är man för att man anses suspekt och kollektivt skyldig. Har du intervjuat ett par hundra föräldrar av båda kön eller har andra belägg för ditt uttalande? Eller är det något du känner?

 63. Ninni Says:

  @ Ulf T

  Jag går här och funderar på denna ökning man kunde se mellan 1997 och 2007… och då kom jag att tänka på den biologiska forskningen. Nu är det längesen jag läste just dessa som plingar i bakhuvudet och jag har dom inte tillgängligt.(Om mitt minne inte sviker mig så handlar iaf om Forskaren R.J. Udrys material 3 rapporter, publicerat ca 1983-2000) Så du får ta det jag säger nu med en nypa salt, så ska jag kolla upp det igen.

  Iaf så var mitt minne av slutsatser som klingar som en klocka i bakhuvudet att könssocialisering är effektfullt om det är i samklang med personens biologiska kön(alltså så som det inre könet då inte könsorgan), men om dessa stod i strid med varandra så var könssocialiseringen mindre effektiv tom lite ”trotsig”. Kanske är det just det som gör att vi ser en ökning i den rapporten du lyfter fram. Feminismens press för att få kvinnor att välja traditionellt manligt och vara ”duktiga kvinnor” har ökat markant här mellan de perioder då dessa föräldrar formades. Jag vet inte hur trenden varit i USA.

  Men om det är en liknande situation och mitt minne inte sviker mig(det brukar stämma. Det kan ett tag innan rätt fil i huvudet nåt fram till arbetsminnet. Slött system, årsmodell 1970, jag får uppgradera med extert minne 😉 ) så skulle det kunna vara en förklaring till ökningen.

  Som sagt, bara en tes och en tanke.

 64. Ninni Says:

  @ Eva.
  Absolut.

 65. Hurtbullen Says:

  @theaforklaravarlden

  ” En känsla som jag inte tror att män drabbas av i samma utsträckning eftersom de inte har samma krav på sig att “värna” om familjen.”

  Det är en väldigt svepande generalisering.

  Jag vet inte hur många fäder jag träffat som sliter ont för att familjen ska ha sitt.

 66. Jonas Says:

  Lagstadga om rätt till deltid också så hade jag utan tvekan dragit mitt strå till stacken för att jämna ut könsfördelningen. Inte för att jag bryr mig så mycket om könsfördelningen förstås, utan för att jag är avis på de som får arbeta deltid och tror att jag skulle må mycket bättre om jag också gjorde det.

 67. tjenare Says:

  Som ni vet grundas pensionen på arbete. Som ni kanske kan förstå vill människor kunna leva också efter pensionen. Det är liksom lite mer komplicerat än fan vad skönt att bara behöva jobba halvtid.

 68. T Says:

  Hur man kan få det aoutmatiskt till kvinnofälla är det nog bara feminismens saudiarabien som kan få det till. Jobba deltid och låta pojkvännen stå för fiolerna låter liksom inte som en fälla i mina öron. Kvinnor får gärna jobba heltid, men det ska inte ske på männens bekostnad.

  Vi män vill inte maka på oss längre !

  Själva deltidjobben och att det är mestadels kvinnor är inte detsamma som diskriminering. Det är fri vilja.

 69. Torstensson Says:

  Jonas

  Om du arbetar deltid som man så minskar dina chanser att bilda familj drastiskt. Kvinnor jobbar deltid för att dom kan. Män har inte de valen om han vill bilda en kärnfamilj.

 70. Ulf T Says:

  @Ninni,

  En kommentar jag minns från Hjernevask, angående hur kvinnor i Norge gör mer typiskt kvinnliga yrkesval än kvinnor i fattiga länder, var att det verkar som om vi väljer mer i enlighet med vår könsidentitet ju friare vi blir att kunna göra det. Dvs när kvinnor i vår del av världen har möjlighet att välja som de vill, väljer de mer kvinnligt – inte mindre. När man inte har så många val, är man också mindre kräsen.

  Hur detta yttrar sig bland män, kan man diskutera, men man kan också diskutera i vilken utsträckning vi ens sett en ‘männens frigörelse’ än.

 71. Nicholas Says:

  Torstensson: Jag tycker snarare att män borde ta på sig rollen som familjeförsörjare. Samhället håller på att rasa samman just nu.

  och ingen vill arbeta verkar det som…och är det konstigt med hur mycket de får ut efter skatt?

 72. Eva Says:

  @ T

  ”Kvinnor får gärna jobba heltid, men det ska inte ske på männens bekostnad.”

  Oj, menar du att män har ”första tjing” på heltidsjobben?

 73. Ninni Says:

  @ Tjenare

  Som ni vet grundas pensionen på arbete. Som ni kanske kan förstå vill människor kunna leva också efter pensionen.

  Absolut. Därför vill jag se möjligheter till frivillig sambeskattning och att man frivilligt kan överföra/dela den intjänade pensionen.

 74. Ninni Says:

  Ulf T (18:15)

  En kommentar jag minns från Hjernevask, angående hur kvinnor i Norge gör mer typiskt kvinnliga yrkesval än kvinnor i fattiga länder, var att det verkar som om vi väljer mer i enlighet med vår könsidentitet ju friare vi blir att kunna göra det.
  Ja, jämställdhetsparadoxen kallas det. Man såg på en datorskärm i hjernevaske vilken rapport det var, så jag letade upp och läste den. Intressant faktiskt.

  man kan också diskutera i vilken utsträckning vi ens sett en ‘männens frigörelse’ än.

  Absolut ingen skulle jag säg. Det är orsaken till min inledning i detta inlägg på min blogg. Jag tycker det är en riktigt spännande samhällsprocess vi ser växa fram här och på andra ställen. Må vi leva och ha hälsan länge så vi får se vad det kommer innebära för männen:)

 75. Jonas Says:

  @Torstensson

  Jag tror inte det är riktigt så enkelt. Är man beredd att leva ett enklare liv så kan man klara sig med mycket mindre än en heltidstjänst. Men visst, det kanske inte är alla förunnat, man har ju rätt olika grundlön baserat på yrke och självklart måste man ju hitta en partner som delar ens värderingar men det krävs ju oavsett om de värderingarna handlar om mycket eller lite jobb.

  Sen tror ju jag också att för många människor som vill jobba mindre så handlar det inte om att man mest vill slita på sofftyget utan man har ofta andra projekt som man vill ha tid med och det kan ju både vara samhällsnyttigt och ge lite mer klirr i kassan även om det inte är något man kan göra till ett yrke.

 76. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Eva

  ”Oj, menar du att män har ”första tjing” på heltidsjobben?”

  Precis vad jag tänkte säga:
  tycker man inte att män ska maka på sig och tvingas bort från sina jobb och att kvinnor ska kvoteras in, utan att alla ska ha lika rättigheter och skyldigheter oavsett kön – ja då måste man ju mena att män ska ha ”första tjing” på heltidsjobben. Så är det ju bara.

 77. Nicholas Says:

  Pensionen grundas också på hur mycket politikerna stjäl av den.

 78. Hurtbullen Says:

  @Ninni

  ” Considering everything, what would be the ideal situation for
  you—working full-time, working part-time, or not working at all
  outside the home?
  Resultat pappor(barn under 18): Inte jobba 16%, Deltidsjobb 12%, heltidsjobb 72% ”

  We have a situation here 🙂

  Även om det bara är 342 pappor i undersökningen så kanske det finns en trend att läsa av.

  I mina ögon betyder det att det finns nästan 30% andel män som högaktningsfullt struntar i en professionell karriär och lägger vikt på annat i livet.

  Trodde inte att siffran var så hög, faktiskt.

 79. Hurtbullen Says:

  Tillägg till förra inlägget

  P-o-t-e-n-t-i-a-l vikt på annat i livet , kanske jag borde tillägga.

 80. Ninni Says:

  @ Hurtbullen.

  Jag är inte alls förvånad över resultatet.(Även om det naturligtvis är så väl osäkert som gjort i annan kultur)

  Vår plan var ju att min man skulle vara deltidsanställd till hemmaman beroende på hur det gick med min karriär. Han pratar fortfarande om att det var synd att han inte fick den chansen. Jag har mött andra män som gärna varvat ner och än fler som gärna hade bytt till ett mindre arbetskrävande levnadssätt(tex. att man velat bo i lägenhet istället för huset som man ”måste” ha, med allt jobb det innebär). Det är lite tjusningen med att vara bästa vänner över könsgränserna, tycker jag.. man blir friare från begränsningar av könsrollerna i vad man ”bör säga/prata om/göra”. Det är sånt här jag får höra och berättelserna är så samstämmiga. Ni män får börja prata mer med varandra! Starta den där bastu-mans-ryggdunkar-klubben radikalfeministerna påstår ni alltid haft som gett er räkmacka i livet. 😉

 81. tjenare Says:

  Märkligt resonemang och väldigt ofta extremt motsägelsefullt på den här sidan. Kvinnor har alltså alltid möjlighet att alltid välja själva och när det gäller män med farliga yrken tex inom Byggnads så är de offer och kan inte välja att göra något annat? Hur ska ni ha det? Offerkoftan som ni så väldigt ofta refererar till verkar helt klart vara upptagen av nån annan. Det ryms inga fler där.

 82. tjenare Says:

  När jag refererade till pensionen så är det väl såklart en fälla att bli beroende av en partner ( om man nu har det då?) eftersom man jobbat deltid för att vara med barn etc. Detta gäller självklart också de män som är beroende av en partner vid pension. Då nu det är flest kvinnor som jobbar deltid kallas det alltså för en kvinnofälla. Det är inget konstigt. Den dagen då fäderna tar hand om barn och hem mer så blir det en mansfälla. Vad är det som är så konstigt med det här?

 83. tjenare Says:

  Har fått intrycket av att ni män här vill vara mer med era barn. Eller är det ett missförstånd?

 84. tjenare Says:

  Så frågan är väl egentligen varför ni inte är det ?

 85. Hurtbullen Says:

  ” Ni män får börja prata mer med varandra! Starta den där bastu-mans-ryggdunkar-klubben radikalfeministerna påstår ni alltid haft som gett er räkmacka i livet. 😉 ”

  Haha ! Det ska jag göra Ninni , 🙂

  För protokollet : Det finns ett ljus i tunneln. Om jag får göra en högst subjektiv analys, så menar jag att referenspunkten till vad som gör en man till ”man” förskjutits rejält på bara 20 års sikt. Jag hoppas att våra unfa pojkar kommer med tåget,bara. Det finns tyvär många indikationer att de särbehandlas p.g.a. sitt kön.

  Men, det är ju det vi är till för här. Att flytta referenspunkten till mitten av planhalvan.

 86. Ninni Says:

  Så frågan är väl egentligen varför ni inte är det ?

  Samtidigt hotas vi inte i vår könsidentitet, för vår överordning i hemmet motsvaras av en underordning på arbetet – och det är detta arbete, denna offentliga sfär, som är den viktiga. (Under det rosa täcket N. Björk, 2012, s. 102)

  För att kvinnan, liksom Nina Björk säger, är överordnad i hemmet. Det är hon som bestämmer och det är att ”gilla läget” då det är en makt som är ”oviktig”.

  Så vad tycker du som feminist vi ska göra åt problemet? Hur ska vi få kvinnorna att ”maka på sig” som det brukar heta?

 87. Hurtbullen Says:

  @ tjenare

  ” Har fått intrycket av att ni män här vill vara mer med era barn. Eller är det ett missförstånd? ”

  Läs tråden. Det finns en massa olika skäl för varje individ och familj i slutändan. Inte en familj den andra lik.

  ” Ni män ” finns inte. Det finns ingen kollektiv vilja att hitta konsensus i den frågan. Allt är individuellt.

 88. Feministisk 50/50 « Yasers hörna Says:

  […] [Är deltidsarbete verkligen en kvinnofälla?] […]

 89. Ninni Says:

  @ Hurtbullen

  Om jag får göra en högst subjektiv analys, så menar jag att referenspunkten till vad som gör en man till “man” förskjutits rejält på bara 20 års sikt.

  Intressant. Vill du utveckla den tanken?

  Jag börjar:P

  Jag vill börja med att tydligt säg att detta är min subjektiva upplevelse. Det finns många faktorer till att jag kan vara helt ute och cyklar… dels att jag i dåtid var feminist och såg mansrollen utifrån, med mitt feministiska perspektiv, medan jag idag lever närmre män lite som en lång fältstudie;)

  Jag upplever en positiv utveckling av mansrollen om man går längre tillbaka i tiden. Tex berättade min pappa en gång att han inte kunde gå med barnvagn med mina två äldre systrar(födda andra halvan av 60-talet) för då var han ”en fjolla”, men när jag och min bror föddes(första halvan av 70-talet) var det förändrat. Gränsen för ”fjolla” försköts under 50, 70 och 80-tal så att en man kunde agera inom en bredare manlighet. Jag menar att detta beror på tre saker, teknisk utveckling i samhället, bögarnas ökade acceptans med Jacob Dahlin som en stor bidragare och dåtidens feminism.

  Under 90-talet till dagens samhälle så har manlighet utvecklats negativt.. är en man ”manlig/macho” är han ond(Det måste vara okej att vara traditionellt manlig med), är han inte det får han svårt att bli vald på den heterosexuella begärsmarknaden- Tillika ska en man tippa på äggskal runt den där kvinnan så hon inte blir kränkt. Han förväntas fortfarande vara ridderlig, men nu med otacksamhet som belöning.

 90. Hurtbullen Says:

  @Ninni

  Då ska vi se om min del är meningsfull på något vis :

  ( Gränsen för “fjolla” försköts under 50, 70 och 80-tal så att en man kunde agera inom en bredare manlighet.)

  Där kommer jag spontat att tänka på att 75% av min bekantskapskrets av 20+ unga män mitten av 80-talet, började gilla synthmusik och köpte hem hårgele´ kajalpennor och det var ett ständigt fixande av kalufsen, händerna drogs hela tiden genom håret.
  Men detta beror endast på en enda sak : MTV började sända musikvideon i den vevan, och plötsligt såg man den stora världens pop och synth pojkar dansa runt och posera med ”galna” kläder och sminkade till max

  Innan MTV hade Göteborg bara en ganska machorock scen som var allenarådande som både värdemätare och skiljelinje mellan Svenssonfjollorna – dom själva. Det gällde att bli berusad fort och våga svina mycket .

  Återkommer med mera senare ….

 91. Pelle 2 Says:

  @Tjenare

  Kommentar från tjenare 22 september 2012 kl. 0:18

  ” Märkligt resonemang och väldigt ofta extremt motsägelsefullt på den här sidan. Kvinnor har alltså alltid möjlighet att alltid välja själva och när det gäller män med farliga yrken tex inom Byggnads så är de offer och kan inte välja att göra något annat? Hur ska ni ha det? Offerkoftan som ni så väldigt ofta refererar till verkar helt klart vara upptagen av nån annan. Det ryms inga fler där.”

  Oftast när det pratas om att män har farliga yrken i den här bloggen så gäller det att kvinnor vill bli inkvoterade till fina styrelse- och chefsjobb medan de inte vill bli inkvoterade till tunga,smutsiga och farliga jobb som sopåkare,gruvarbetare,byggarbetare mm.Därmed inte sagt att de som har valt dessa farliga,tunga och smutsiga jobb tycker att de har gjort ett dåligt jobbval eller att de inte har makten att byta till något annat jobb om de skulle vilja göra det. Kvinnor däremot utmålas som offer som inte kan byta från dåligt betalda jobb om de skulle vilja göra det. Personligen tror jag att de som jobbar på de kvinnodominerade arbetsplatserna skulle vinna på om fler kvinnor valde att lämna dessa om de anser att lönen är för dålig. Då skulle konkurrensen om arbetskraften i dessa sektorer öka och lönerna skulle pressas upp…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: