Monica Gunne skriver om pojkdiskriminering och ”Mansförbjudet”

by

Aftonbladets krönikör Monica Gunne skriver idag en krönika med rubriken ”Dags att ställa frågan: Vad behöver killarna?”. Den utgör ännu ett tecken på att klimatet håller på att svänga på genusområdet.

Monica Gunne berättar om vad en kvinna kallad ”Morsan” sagt:

Hennes söner är sura och besvikna. Och de är sura för att de tycker att vuxna särbehandlar flickor på deras bekostnad. Och särbehandlingen börjar tidigt. Den ­sätter fart redan på dagis och går sedan som en orättvis, röd tråd genom små­skola, fritids, mellanstadiet och gymnasium.

Och vidare:

Och särbehandlingen­ ­yttrar sig på en massa ­olika sätt: Flickor anses ­vara ­”särskilda”, ”avvikande” och ”annorlunda” och ­måste därför ”stärkas” för att ­kunna ”utvecklas”. Och för att flickor ska ”utvecklas”, så måste de ges utrymme att göra sina ”egna saker”. Och det gör flickorna med tjejträning och tjej­aktiviteter under tjejtimmar i olika slags tjejgrupper.

Sedan kommer en intressant vinkling:

Ja, hur reagerar grabbarna på alla tjejsatsningar? ”De är avundsjuka”, säger ”Morsan”. ”De känner sig utanför och tycker att de är diskriminerade. Det är ju aldrig något speciellt eller extra när det gäller dem. De tycker att de inte får ­samma uppbackning.

Slutklämmen på krönikan lyder:

Debattören Pär Ström har nyligen gett ut boken ”Mansförbjudet”, där han ger massor med exempel på den ensidiga och omfattande satsningen på bara flickor. Helt rätt att satsa på ­flickor, kan jag tycka. Men kanske är det dags, att också ställa sig ­frågan: men ­killarna då? Vad behöver de?

Svaret på den frågan är mycket enkelt. Som signaturen Johan skrev i mejl till mig nyss: Lika rättigheter och skyldigheter. Det kallas visst jämställdhet, har jag hört.

Som sagt – något håller på att hända där ute. Tack för tipset, Sara1 och Johan!

20 svar to “Monica Gunne skriver om pojkdiskriminering och ”Mansförbjudet””

 1. Andreas B Says:

  Mycket glädjande. Det återstår en hel del, men jag ser alltfler positiva tendenser.

 2. Ulf T Says:

  Helt rätt att satsa på ­flickor, kan jag tycka.

  Ja, det är ju en del av problemet. Det har kommit att anses så självklart att flickor och kvinnor förtjänar särbehandling, att vi inte ens betraktar det som diskriminering.

  Och detta är ju naturligtvis inte mycket till förändring jämfört med tidigare. Kvinnor har väl så långt tillbaka man kan minnas behandlats som det känsligare och svagare könet, ständigt i behov av skydd och extra hjälp.

  Den främsta skillnaden mot förut är väl att det var mycket mer sant förr, då fysisk styrka var en mer avgörande faktor, barnafödande mycket mer riskabelt och hushållsarbete mycket mer tidskrävande.

 3. chade Says:

  På Aftonbladet debatt idag kan man läsa om att de som vill förbjuda manliga könsstympning nog borde buntas ihop med ”främlingsfientliga grupper”, dvs. rasister.

  Någon borde verkligen skriva ett svar till denna Mozhgan Jalali.

  Från http://www.aftonbladet.se/debatt/article15497501.ab

 4. Joakim Steneberg Says:

  Ja jag skrev det ju nyligen, både AB och DN har nog så smått börjat inse något. Men det kommer att ta tid och bli besvärligt för de närmast sörjande.
  Hur Löfven och Reinfeldt skall klara sig ur den här knipan till valet 2014 kan jag bara känna viss skadeglädje inför. Rätt åt dem!

 5. Johan Grå Says:

  Nej, det är inte helt rätt att satsa på flickorna! Helt rätt vore att behandla alla lika. Alternativet blir ett absurt antal grupper som ska särbehandlas samtidigt. Det torde vara uppenbart att det till slut faller samman i ett ohanterligt gytter av särintressen vars enda gemensamma nämnare är att man tappar bort att individer är unika.

  Enda möjligheten är likabehandling. Sluta försöka kompensera!

 6. dolf Says:

  @Johan Grå
  High Five för den. Kunde inte ha sagt det bättre själv.

 7. Anders Senior Says:

  Johan Grå!
  Du blev just min nya idol! 😉

 8. Access Says:

  Håller med Johan Grå!

  Det är INTE ”helt rätt att satsa på flickorna”. Det ska satsas på de barn som har behov av satsning – oavsett kön.

  Den flicka som har goda förutsättningar har inget behov av extra satsningar, till skillnad från den flicka eller pojke som har sämre förutsättningar.

 9. rocki Says:

  Det blir nog pojkmammorna som till slut tvingas inse galenskaperna och börjar protestera.

 10. Bengt Says:

  Killarna blir inte bara avundsjuka – de struntar i skolan. ”Om skolan struntar i mig så struntar jag i skolan.”
  Kanske inte enda förklaringen till varför pojkarna halkar efter, men en av de större, och en som är en stor skandal.

 11. Urban Says:

  Ska man säga något gott om pojkdiskrimineringen så är det väl att skolan uppfostrar en hel generation av manliga jämställdister..

 12. Anders Senior Says:

  Johan Grå,
  Jag lånar ditt citat om det går bra?

 13. chade Says:

  Make kom på sin fru med att vara otrogen med en annan man. Maken ansåg att 15 timmars våldtäkt av älskaren var ett lämpligt straff. Det är inte osannolikt att hustrun var med på det också.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15496441.ab

  Mest intressant tycker jag dock att hustruns advokats uttalande är:

  ”Hon [hustrun] hade försökt avsluta förhållandet med älskaren, men han var inte intresserad,”

  För det första, hur kan man inte lyckas med att avsluta ett förhållande för att den andra inte vill och för det andra, om man ville avsluta förhållandet så har man väl för fasen inte sex med den man vill göra slut med? Känns som ett oprecist och taffligt försök att göra kvinnan till ett offer.

 14. Ninni Says:

  Helt rätt att satsa på ­flickor, kan jag tycka.

  Men kanske är det dags, att också ställa sig ­frågan: men ­killarna då? Vad behöver de?

  Det går frammåt minsann!
  Precis som er andra reagerar jag på ”helt rätt”. Varför då? Varför ska vi satsa på flickor, för att de är flickor?
  Varför inte satsa på BARNEN? Varför inte hjälpa individer som har problem oavsett deras kön? Varför inte jobba för att styrka individer?

 15. Torbjörn Says:

  Helt rätt Johan Grå. Det är inte rätt att särbehanda någon. Alla ska likabehandlas. Om staten börjar särbehandla vissa så innebar det att staten diskriminerar och förtrycker andra.

 16. Shastra Says:

  @chade

  En lustig detalj med lagen mot könsstympning av kvinnor är att alla ingrepp som innebär bestående förändringar av de kvinnliga yttre könsorganen faller under lagen. Inga undantag finns. Vare sig ålder eller samtycke spelar någon roll. Förbudet även gäller om kvinnan har svenska rötter, är 60 år gammal och gör piercing eller plastikopererar i underlivet sig helt frivilligt. Dock så är det endast invandrare som åtalas.

 17. Bashflak Says:

  Eftersom motståndarna omöjligt kan ifrågasätta bokens påståenden utan att framstå som idioter, så griper de i stället varje halmstrå för att motivera den obalans som boken beskriver. Så även Monica Gunne, när hon skriver ‘Helt rätt att satsa på flickor’. Utan att utveckla varför.

 18. Anders Helmersson Says:

  Kan inte du göra så att nyheterna kommer på Facebook som Pelle Billing där man automatiskt får upp artiklar på sin FB. På så sätt kan sprida informationen lättare.
  // Anders

 19. Johan Grå Says:

  @Anders Senior Självklart

 20. carpe diem Says:

  Helt fel att satsa på tjejer säger jag,man ska satsa på barnen i skolan
  oavsett kön,stötta dom individer som behöver stöttas oavsett kön.
  Ha aktiviteter för barnen oavsett kön,kan inte förstå hur man kan göra så som dom gör idag i skolan,diskriminerar ena könet som dom gör. Det borde vara självklart för vuxna människor att man inte under några som helst omständigheter får diskriminera barn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: