Allmänna Arvsfonden finansierar könsdiskriminerande projekt

by

Följande mejl kom på Genuslistan:

Internationella Kvinnoföreningen i Malmö (IKF i Malmö) driver för tredje året med hjälp av Allmänna Arvsfonden projektet Räkna med oss som riktar sig till tjejer i åldern 16-25 år som har ett intresse för samhällsfrågor. Vi letar nu deltagare för det kommande projektåret som börjar i oktober och håller på till juni 2013.
 
Räkna med oss fokuserar på frågor kring demokrati, jämställdhet, mångfald och påverkansarbete och har som syfte att få fler unga tjejer, i synnerhet med utländsk bakgrund, intresserade av och engagerade i samhällsfrågor. Under ett läsår samlas tjejerna i grupper för att diskutera och lära sig mer om FN:s kvinnokonvention och mänskliga rättigheter, härskartekniker, normkritik, Sveriges demokrati, sexuell hälsa och mycket annat. Eftersom projektet finansieras av Allmänna Arvsfondens satsning Vi deltar! lämnas också stort utrymme för deltagarna att själva påverka innehållet och utformningen av projektet.
 
Vi träffas ca 2 gånger/månad och kommer förutom workshops även att göra studiebesök, träffa politiker och besöka riksdagen. Deltagandet är kostnadsfritt och träffarna sker i IKF:s lokaler på Spångatan 7 i Malmö.

Som så ofta numera – bara för tjejer. Hälften av målgruppen utesluts på grund av sitt kön. Och ingen reagerar (nåja, en).

Man skakar på huvudet. Oerhört märkligt, mot bakgrund av att vi lever i en tid där jämställdhet är en samhällsfråga av högsta prioritet.

Mera info här.

För övrigt: Idag skriver DN:s ledarsida i en notis (nedan) att kvinnor ofta tackar nej när de erbjuds plats i ledningsgrupp eller styrelse. Eva Halvarson på Andra AP-fonden citeras, hon har en idé om vad som kan göras åt problemet: ”Berätta för den påtänkta kvinnan att hon var nummer ett på listan och att du nu kommer att ringa nummer två på listan. Det är en man och han kommer att tacka ja per telefon. Det kommer att få fler kvinnor att tacka ja”. När jag läste notisen fick jag denna tanke: Tänk om nej betyder att de menar nej? Varför inte ta dem som faktiskt vill ha jobbet?

23 svar to “Allmänna Arvsfonden finansierar könsdiskriminerande projekt”

 1. Bashflak Says:

  Om en kvinna säger nej så menar hon nej, brukar vi få lära oss.

 2. barfota Says:

  Allmänna arvsfonden?
  Då tänker jag bli en seglivad gammal gubbe, mina pengar skall de inte få i första taget 😀

 3. Petter Says:

  ”Ett NEJ betyder NEJ”, inte ”Hon måste övertygas om det bara”

  Eller hur var det nu igen?

 4. Leif Says:

  Kan man inte bara säga till kvinnan att hon svarat fel? För det har hon ju, eftersom hon inte svarat ja.

 5. Nicholas Says:

  barfota:

  Testamentera till mig istället så inte feministerna får dem ;). Bäst för alla parter.

  Allmänt till artikeln:

  Nej, det är ju uppenbart att kvinnor säger nej p g a könsmaktsordningen och inte för att de vill säga nej.

 6. Ninni Says:

  Det är så vidrigt att man inte bara kan respektera kvinnors val i livet.

 7. robjoh Says:

  Så man ska försöka lura kvinnor till att tacka ja? Låter som en bra kvinnosyn…

 8. barfota Says:

  @Ninni
  Ähum.. Respekterar feminister någons val i livet som inte överensstämmer med deras åsikter?

  Skulle inte tro det.

 9. rocki Says:

  Fan vad motigt de har det! Varför kan inte människor bara göra som de säger? Att vuxna kvinnor beter sig som motsträviga barn och gör helt tvärtemot precis som att de vet sitt eget bästa? Upprörande!

 10. Carl Says:

  ”Stå på er kvinnor – annars gör någon annan det!”

  Så försöker de rekrytera kvinnor till mitt lokala moderatsamfund.

 11. Urban Says:

  Visst, det är inte så kul att vara man i dagens samhälle men det verkar ju vara ännu värre att vara kvinna. Curlandet, duttandet och alla dessa könsdiskriminerande satsningar gör kvinnor till viljelösa barn som absolut inte får göra egna val som inte följer uppsatt matris.

  På ett sätt är det skönt att alla skiter i män; det ger en en frihet att köra sitt eget race och bara få vara ifred. För mig är det stora problemet i dagens läge de mansdiskriminerande lagarna; i övrigt betackar jag mig för att bli föremål för ”satsningar” då jag finner dem kränkande.

 12. John Berg Says:

  Allmänna Arvsfonden:

  ”Allmänna arvsfonden finansierar nyskapande och utvecklande projekt för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning.”

  Fondens finansiering av Räkna med oss levde inte upp till ovanstående ändamål. En statlig fond finansierade med andra ord ett mansdiskriminerande projekt med avlidna medborgares pengar. Skandal! Ännu ett i raden av exempel på statsfeminism i Sverige av idag.

  Allmänna Arvsfonden:

  ”Vilka projekt som ska få stöd ur fonden beslutas av Arvsfondsdelegationen som också följer upp projekten och informerar om fondens ändamål.”

  Hjälp fonden att följa upp projektet Räkna med oss. Skriv eller ring till Allmänna Arvsfonden och säg Arvsfondsdelegationen ett sanningens ord om fondens stöd till mansdiskriminering!

  Allmänna Arvsfonden, Kontaka oss:
  http://www.arvsfonden.se/Pages/SectionSubPage____13150.aspx

 13. John Berg Says:

  Allmänna Arvsfonden stöd till statsfeministiska projekt stannade inte vid Räkna med oss. Jag sökte bland pågående projekt på arvsfondsprojekten.se och hittade fler exempel på mansdiskriminering, se nedan.

  Arvsfondsprojekten, Machofabriken:

  ”Machofabriken är ett metodmaterial bestående av övningar och kortfilmer. Syftet är att förebygga mäns våld. Med metodmaterialet bedrivs ett förändringsarbete med ungdomar kring värderingar och normer för genus i allmänhet och manlighet i synnerhet. ”

  Arvsfondsprojekten, Från handling till vidareutveckling:

  ”Vårt mål är att kvinnor med funktionsnedsättning som blir utsatta för våld ska, precis som alla andra kvinnor, få det stöd de kan behöva och har rätt till.”

  Arvsfondsprojekten, Express yourself:

  ”Ett projekt av och för unga tjejer som vill ta plats på egna villkor och som söker nätverk. Med en utställning, en egen hemsida och inspirationssamtal skapar vi möjligheter för fler unga tjejer att ta sig vidare och synas med sina uttryck.”

  Arvsfondsprojekten, pågående jämställdhetsprojekt:
  http://www.arvsfondsprojekten.se/sok/j%C3%A4mst%C3%A4lldhet?filters=ss_cck_field_project_status%3Aactive

 14. Nils Jungenäs Says:

  Politiskt engagemang hos kvinnor…

  Klart som fan kvinnor är underrepresenterade i politiken. Precis som i många andra sammanhang i samhället så kan man se en tydlig skillnad i beteendemönster mellan män och kvinnor. Det är väl ungefär 5-10 ggr fler män som kommenterar på en politisk tidningsartikel. Det kan ju knappast bero på att kvinnor inte ”släpps fram”. Tänk om genusforskare någon gång kunde forska förutsättningslöst på dessa fenomen. Kvinnor är inte diskriminerade i politiken. Tvärt om!

 15. FV Says:

  Man kan fråga sig hur en verksamhet styrd av
  två statliga myndigheter som har hand om arvsfondsärenden, Kammarkollegiet och Arvsfondsdelegationen, kan så uppenbarligen ge pengar till enkönade projekt.

  Jag gör en utvikning i jämställdhetens dubbelmoralträskmarker:

  Men då glömmer man att dom inte är ensamma. Vi kan tex ta BO Barnombudsmannen som är en annan myndighet.

  http://www.barnombudsmannen.se/om-oss/medarbetare/

  Där är det en annan typ av snedfördelning. BO domineras av kvinnor bland personalen. Samma sak gäller organisationer som BRIS, Plan Sverige, Unicef, SOS Barnbyar, Rädda Barnen, Röda Korset, Allmänna Barnhuset m fl. Jag kontaktade dem alla men fick få svar. En svarade att de inte hade tid att svara på såba frågor… En enda seriös svarade och sa att de var medvetna om detta och försöker rekrytera män vid nyanställningar. Detta påverkar givetvis män men tydligen verkar den feministiska synen råda att kvinnor i majoritet aldrig är ett problem medan män i majoritet alltid är ett problem.

 16. Niko Says:

  FV:

  Nästan korrekt. Det är aldrig ett problem att män är i kolossal majoritet bland uteliggare, hemlösa och de som begår självmord.

 17. Taste in men Says:

  OT:

  En diskussion om ström och billings böcker har börjat på flashbacks:

  https://www.flashback.org/t1972544

 18. carpe diem Says:

  Jämställdhet är i dag kodord för totalkvinnomakt och har inget med verklig jämställdhet att göra,tyvärr.

 19. carpe diem Says:

  “Berätta för den påtänkta kvinnan att hon var nummer ett på listan och att du nu kommer att ringa nummer två på listan. Det är en man och han kommer att tacka ja per telefon. Det kommer att få fler kvinnor att tacka ja“.

  Manshatet lyser tydligt igenom.

 20. carpe diem Says:

  Jag som trodde att nej betydde nej,det har dom i åratal präntat in i folks medvetande att när en kvinna säger nej,så är det nej eller det kanske inte gäller längre…..

 21. Mars Says:

  För några år sedan (måste varit på -90-talet, vill minnas den slagkraftiga titeln ”Socialdemokrat ända in i döden”) gjorde TV ett reportage att Allmänna arvsfonden plöjde pengar rakt in i sossarnas valkampanj. Vet inte hur det gick med detta sedan, men det är inte förvånande att läsa det du skriver. Fast nedslående.

 22. psodh Says:

  Fjärde AP-fonden har sedan 2008 en avkastning inklusive inflation på 5,6 procent eller 11 miljarder kronor, enligt siffror som fonden tagit fram. Det är långt bättre än de andra tre stora AP-fonderna.

  Andra AP-fonden i Göteborg, med Eva Halvarsson som vd, har sämst resultat för den här sammanräknande fyraårsperioden. Fonden redovisar en negativ avkastning för åren 2008-2011 på minus 0,8 procent. I kronor och ören ger det minusresultat på 2,6 miljarder kronor. Det betyder att det skiljer nästan 14 miljarder kronor mellan Andra och Fjärde AP-fonden i det här sättet att räkna.
  SvD Näringsliv, 22 juni 2012

  Eva Halvarsson gar varit VD sedan 2006. Inkvoterad?

 23. Mutta spricka vs feminism « skvitts Says:

  […] Allmänna Arvsfonden finansierar könsdiskriminerande projekt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: