Smålands-Tidningen recenserar ”Mansförbjudet”

by

Nu har Smålands-Tidningen skrivit en recension av min nya bok ”Mansförbjudet”. Nedan kan du läsa den.

 

49 svar to “Smålands-Tidningen recenserar ”Mansförbjudet””

 1. Ulf T Says:

  ”Aningen gnälligt”? Så problemet var att det var för mycket diskriminering? 🙂

 2. Kjell Says:

  Jaha, och där kom det ånyo en förklenande kommentar igen, GNÄLLIGT, bara för det är en man som pekar på ett omvänt ojämställt förhållande. Så skulle journalisten inte våga uttala sig om feminister som klagar. Förr skulle kvinnan tiga i församlingen. Kanske menar denne journalist att detta nu gäller männen.

 3. Matte Says:

  @Ulf T

  Precis, blev det för mycket orättvisor efter några hundra sidor.

  Dock en jämförelsevis positiv recension.

 4. Noterat Says:

  Män väljer andra män skriver feministerna. Däremot skriver dom naturligtvis inte något om att kvinnor väljer kvinnor, vilket sker i mycket stor utsträckning.
  Vill även påpeka något jag tidigare observerat, men som ingen läsare kommenterat.
  Kolla på Vem vet mest på TV kanal 2.
  I andra avdelningen där deltagarna skickar frågor till varandra skickar kvinnor i första hand frågor till männen, vilka sålunda först blir utslagna. Det är därför ofta det är endast kvinnor med i slutomgången.
  Det finns också män som spelar med och skickar frågor på varandra och på kvinnor först när alla män, utom vederbörande själv slagits ut.
  Den feministiska programledningen låtsas naturligtvis inte om någonting.

 5. DrKejs Says:

  Den absolut viktigaste meningen kommer i slutet:

  ”Samtidigt uppskattar jag Pär Ströms mod att, som i sagan om kejsarens nya kläder, våga gå emot strömmen.”

  Tack Gunnar, även du har sett att kejsaren inte har några kläder på kroppen.

 6. AV Says:

  Ja, Gunnar har här förstått att riktiga män gnäller inte på orättvisor. De tar bara stoiskt emot som en man, sas. Intressant hur dessa män som skyndar till kvinnors försvar likt vita riddare samtidigt bejakar stereotypa mansideal.
  I nästa andetag jämför han Pär med pojken som ropade att Kejsaren var naken. Grejen var ju att han var naken. Pojken hade förbehållslöst rätt! Så hur ska han ha det?

  Lagar och normer kom till för att kvinnor har olika förutsättningar än män, säger han. Det är ett statement som kräver uppbackning. På vilket sätt har tjejer svårare att köpa en elgitarr och starta ett band med kompisar? Har kvinnor svårare än män att skaffa riskkapital till innovationer? Varför ska kvinnliga forskare undervisa mindre? Hinner de inte med samma arbetsuppgifter som manliga forskare?
  Är det biologiskt eller kulturellt? Kan de inte eller får de inte? Upp till bevis Gunnar. det räcker inte med svepande floskler. Och när du bevisat att olika förutsättningar finns och vad de beror på får du logiskt bevisa hur diskriminering av enskilda individer är befogat för att gynna en grupp.

 7. Urban Says:

  Skönt att det fortfarande finns riktiga män därute; som inte gnäller som kärringar.

  Själv tänker jag fortsätta gnälla. Som en kärring 🙂

 8. Kim Says:

  Det är befogat att kvinnor ges fördelar som män inte har, eftersom kvinnors och mäns förutsättningar faktiskt är lite olika. Däremot är det inte befogat för män att åtnjuta fördelar som kvinnor inte har, för om samhället vore jämställt och rättvist skulle vi vara och bete oss precis likadant. Intressant att när könen har olikheter så är alltid det kvinnliga bra och det manliga dåligt, men samtidigt är det alltid kvinnor som behöver all denna extra hjälp och stöd medan män ska klara sig på egen hand oavsett hur orättvist något är.

  Det enda sättet denna logik kan börja gå ihop är med det tysta antagandet att kvinnor är det underlägsna könet, som alltid förlorar om vi använder samma spelregler. Fast det är ju förstås inte kvinnornas fel; de sämre förutsättningar kvinnor har är ju på grund av att männen förtrycker dem. Tröttsamt när det fortfarande tycks vara prestation och utfall som avgör människovärde, att folk ska tvingas känna sig underlägsna bara för att alla inte är duktiga på samma saker.

  Vi är ju förresten fortfarande extremt diskriminerande genom att dela in nästan all fysisk sport i mans- och kvinnogrenar, vilket ju sänder ut en tydlig och synnerligen icke-jämställd signal att kvinnor inte kan tävla jämnt mot män; de bästa kvinnorna når inte upp till de bästa männen. Jag undrar hur feminister ser på den situationen; är de arga för att verkligheten inte följer deras bild på könens ekvivalens, eller är de nöjda med utfallet att exakt 50% av medaljerna går till kvinnor? 🙂

 9. an@n.ym Says:

  Vad har Gunnar Höglund för unken kvinnosyn? Varför ser han kvinnor som svaga individer som inte klarar av att ta samma ansvar för sitt liv och sina beslut som män? Vad är det för bristande förutsättningar hos kvinnor som skulle göra att kvinnor behöver speciella bidrag för allt från företagande till att ta hand om sina barn? Tycker han att kvinnor är korkade och veka individer som måste daddas av staten? Som sagt, vad har Gunnar Höglund för unken kvinnosyn?

 10. Medborgare X (@MedborgareX) Says:

  Urban!

  Feministerna som talar sig varma om att bryta mot könsrollerna borde ju jubla över alla män som tar sig an den kvinnliga könsrollen och ”gnäller som kärringar”.

  Du, jag, Pär Ström och alla övriga könsrollsöverstigande män borde ju få en hedersmedalj av feministerna. Vi bryter ju betydligt mer mot könsrollerna än vad de själva gör när de ”gnäller som kärringar”.

  Men av någon underlig anledning uppskattas inte den typen av könsrollsöverstigande aktiviteter från mäns sida. Istället förväntar de sig att män bara ska bita ihop och hålla tyst. Då kan man ju fråga sig vem det är som är könsrollskonservativ egentligen?

 11. Kristin Says:

  Tilde de Paula fattade inte när Pär Ström försökte tala om att en mamma som är ogift kan vägra gemensam vårdnad.
  Även My Vingren tror sig veta hur det ligger till. Så här skriver hon när hon ska tillrättavisa Pär Ström och förklara verkligheten.
  ”Ifall provresultatet visar att han är biologiskt far till bebisen tillfaller vårdnaden även honom, oavsett vad mamman vill.”
  http://myvingren.se/?p=809

  Har de aldrig hört talas om att kolla fakta?
  Men det är klart att om man som feminist börja kritiskt granska avslöjas ju den egna bluffen.

 12. Carl Says:

  Det är alltså gnälligt att anse att lagen ska vara lika för alla. Det är alltså helt befogat att lagen som är tänkt att vara blind och fördomsfri tar formell extra hänsyn till kvinnors utsatta position.

  Man som våldtar – inga knytande bevis – friad. Mördare som mördar – inga knytande bevis – friad. Det är så det SKA vara i ett rättssamhälle som inte vill bli en polisstat. Journalistiken på ämnet feminism är dock fantastiskt dåligt utbildad vad gäller grundläggande pelare som samhället byggs upp på.

  Och om du motsäger säger feminister ”Allt handlar inte om logik, känslor är minsann också empirism!” (inte för att de skulle förstå eller kunna använda ordet empirism, men ändå).

 13. Torbjörn Says:

  Kristin, det är snarare regel än undantag att feminister som My Vingren inte vet hur lagen och tillämpningen av lagen ser ut. Till exempel kan inget DNA prov tas på barnet om inte mamman (som ju har den enskilda vårdnaden och därmed allsmäktigt beslutar om barnet) ger sin tillåtelse till att ett prov får tas på barnet. Även om ett prov tas och det visar att männen är pappan så måste han driva att mål i domstol för egna pengar för att (eventuellt kunna) få gemensam vårdnad.

 14. Torbjörn Says:

  Det säger en hel del om samhällsklimatet när det kallas gnäll att vilja ha likhet inför lagen för kvinnor och män.

 15. Urban Says:

  Ja, vi kärringar till män som sitter och gnäller på olika mansbloggar är i själva verket totalt normbrytande och könsöverskridande. Det lustiga är att det inte riktigt var det som feminister hade räknat med utan verkar ha tänkt att män skulle fortsätta vara ”riktiga män” – som Gunnar Höglund – och vara stora, starka, tysta och inte gnälla. Men som Carl skrev, om det anses gnälligt att vara för könsneutrala/lika lagar så bär jag min gnällighet med stolthet.

  Men bortsett från att vi som häckar här är gnällande kärringar så är män verkligen de nya kvinnorna, tysta som möss i församlingen som inte vågar ifrågasätta de mest grundläggande legala kränkningar. Det är nästan skrattretande på samma gång som det är så upprörande.

 16. Bashflak Says:

  Kristine – Det reglemente som My Vingren inbillar sig vara gällande, borde förstås införas på riktigt. Obligatoriska faderskapstester med DNA. Även för gifta par, fast det kommer nog att leda till protester, för då avslöjas otrogna hustrur obönhörligt.

 17. Ninni Says:

  Kim (7:56)

  Det enda sättet denna logik kan börja gå ihop är med det tysta antagandet att kvinnor är det underlägsna könet, som alltid förlorar om vi använder samma spelregler. Fast det är ju förstås inte kvinnornas fel; de sämre förutsättningar kvinnor har är ju på grund av att männen förtrycker dem. Tröttsamt när det fortfarande tycks vara prestation och utfall som avgör människovärde, att folk ska tvingas känna sig underlägsna bara för att alla inte är duktiga på samma saker.

  Mm, så vidrig syn på kvinnor ingår i den feministiska ideologin. Här är vi på det klara med att kvinnor är precis lika bra och värdefulla som män.

  När jag läser feministiska skrifter och forskning så blir jag så arg på misogynin de står för. Det jag ser är ett konstant nedvärderande av allt som faller under ”traditionellt kvinnligt”. Vidrigt!

 18. Ninni Says:

  Haha! Pojken i kejsarens nya kläder, det är vi det. Jag tror minsann man snart börjar koppla att kejsaren är naken!

  @ Urban
  Men bortsett från att vi som häckar här är gnällande kärringar så är män verkligen de nya kvinnorna, tysta som möss i församlingen som inte vågar ifrågasätta de mest grundläggande legala kränkningar. Det är nästan skrattretande på samma gång som det är så upprörande.

  Än så länge är ni ”kärringar” här inte så många. Men det skjuder i grytan!
  Jag upplever allt fler tecken i mitt IRL på att mäns bägare är vid att rinna över. Då blir det som ketchupflaskan.

 19. Access Says:

  Jag tycker reaktionerna på Pärs bok är intressanta. De bemöter inte sakargumenten utan handlar huvudsakligen om att Pär inte ”tar det som en man” vad gäller orättvisor och diskriminering av män.

  De kanske föredrar att han agerar i enlighet med ”den gamla unkna könsrollen” – håller käft, biter ihop och offrar sig?

  Om det är nån som står för en ny och konstruktiv mansroll så är det väl Pär!

 20. Maria Says:

  Det finns ju företag idag som erbjuder DNA-analyser per postorder. Allt som krävs är att man topsar barnet i munnen och så skickar man in materialet till ett laboratorium och får svar efter två veckor. En pappa som fått sig det kastat i ansiktet av modern att han kanske inte var far till barnet begagnade sig av ett sådant test för att kontrollera fakta. Det är olagligt men han sa att det var värt risken för att stilla ångesten. Det visade sig sedan att han var far till barnet. Kvinnan hade alltså sått tvivel för att åsamka skada.
  DNA-tester bör otvivelaktigt vara obligatoriska så att fäder kan vara säkra på att barnet är deras.

 21. Petter Nilsson Says:

  Maria:
  Är det verkligen olagligt?

  Riktigt illa, i så fall Då har vi lagar som tvingar män att delta i faderskapstest, vid vägran blir polis inkallad.

  Åt andra hållet är det olagligt att ta reda på fakta.

  Maria/någon som har en källa?

 22. Ninni Says:

  @ Maria

  DNA-tester bör otvivelaktigt vara obligatoriska så att fäder kan vara säkra på att barnet är deras.

  Om en fader inte vill veta då? Om han anser att barnet är hans oavsett vem som är biologisk pappa och föräldrarna delar den uppfattningen och ingen annan ev. pappa vill veta? Varför ska dessa tvingas att göra DNA-test på sitt barn, information om barnet som hamnar i statens ägo?

  Jag kan sträcka mig till att det den troliga pappan obligatoriskt erbjuds DNA-test, men inte obligatoriskt så som tvång.

 23. Ninni Says:

  @ Access (10:06)

  Verkligen. Kritikerna är absolut fast i våra könsroller och klarar därför inte bemöta i sak. Skrämmande att de inte ser det själv.

 24. ConZor Says:

  OT: Förskollärare åtalad för misshandel

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15510955.ab

  Med tanke på att kön inte har nämnts och majoriteten av de anställda inom barn omsorgen är kvinnor så varför inte skriva det? OM det hade varit en man hade det ståt direkt och det hela hade blivit en mycket stor sak istället som nu en mindre notis.

 25. Eva Says:

  @ Medborgare X

  ”Feministerna som talar sig varma om att bryta mot könsrollerna borde ju jubla över alla män som tar sig an den kvinnliga könsrollen och “gnäller som kärringar”.”

  Kalas! Det är nog många som tycker att det är bra, inte bara feminister. Själv tycker jag att det är rätt trist (och orättvist) att gnäll är något som i dagsläget förknippas med kvinnor. Men kämpa på, då kanske vi så småningom slipper uttryck som ”gnäller som kärringar”.

 26. dragontrumpetare Says:

  @Noterat

  Det är möjligt att det du säger stämmer, men skulle jag vara ärlig skulle jag vilja säga att en stor orsak till att det är mycket män i styrelsesammanhang o s v snarare beror på att kvinnor tendera till att välja männen istället för kvinnor. Har varit med om saken flera gånger i studentkårs sammanhang. Jag är aktiv i en studentkår, och i deras fullmäktige är det t o m fler tjejer än killar i fullmäktige. Dessa tjejer väljer helt klart hellre killar till viktiga poster än tjejer. Det hände förövrigt nyligen. Men det lustiga är att man där inte pratar om varför tjejerna valde killarna? Utan mera det orättvisa i att det bara är killar i Styrelsen. Jag skulle vilja säga att vi män oftast väljer tjejer om det finns en tjej att välja. Jag har gjort detta själv flera gånger, oftast för att jag då tyckt tjejen varit den som varit bäst. Men eftersom det är majoritet tjejer i denna kårfullmäktige, så är det ju de som vinner.

 27. Ninni Says:

  @ Petter Nilsson

  Här och här tex.

  Mamma, barn och socialen har rätt att göra positiv faderskapstalan, inte mannen/pappan.
  Det är troligt att om han driver saken till rätt att göra faderskapstalan, så kommer han få den rätten, men inte säkert.
  Jag vill att lagen ändras så att han inte behöver gå till rätt för att få saken prövad.

  Att det skulle vara lagligt att på eget bevåg utföra DNA-test på annan individ finner jag mycket osannolikt. Det måste räknas som kränkande av annans integritet. Men jag är inte jurist och vet inte var jag skulle leta efter det. Kanske någon annan vet?

 28. Maria Says:

  Petter:
  Åtminstone var det olagligt med smyg-DNA-tester i Frankrike vid den tidpunkt då reportaget om den här mannen gjordes. Han riskerade till och med fängelse, men tog risken.

  Ninni:
  Obligatoriska DNA-tester skulle undanröja tvivel om biologiskt faderskap redan från första början. Det lämnar heller inget utrymme för kvinnan att genom känslomässig utpressning få mannen att avstå från testet. Lagliga kommersiella DNA-test är förstås också en lösning för den som vill vara säker, men det kostar tid och pengar.

 29. Petter Nilsson Says:

  Nina/Maria: Tack för svaren

 30. Lasse Says:

  Angående DNA test, har en mycket god vän som kämpade i två år för att få ett DNA test till stånd. Modern (dottern) motsatte sig en sådan test och som man har man inga rättigheter alls uppenbarligen.

  Som vanligt är det bara åt ena hållet. I de fall en kvinna utpekar en man som fader, blir du hämtad av polis om du inte inställer dig för faderskapstest.

 31. Matte Says:

  Gnäll = -Usch vad kallt det är.
  -vad jobbigt det är att kliva upp tidigt och åka till jobbet. Osv osv.

  Protest = Klaga på att LAGEN diskriminerar män osv.

 32. jämställdisten Says:

  det är bra att boken mansförbjudet syns i media så att det svenska folket ser hur det ligger till i verkligheten,och att folk kan läsa och höra hur kvinnor kommer undan lagen där män omedelbart skulle ha straffats och dömts till fängelse,

 33. bezor Says:

  @ConZor

  Ja, de använder hellre ordet ”läraren” 10 ggr än att skriva att det var en ”hen”. som gjorde det 🙂

 34. carpe diem Says:

  Tycker att män gnäller alldeles för lite,och behöver lära sig att gnälla mycket mer.

 35. carpe diem Says:

  Såg ni hur arg Tilde de Paula blev på Pär i slutet? Förstår inte hur hon kan få bete sig på det sättet.

 36. leifer Says:

  Gunnar Höglund är väl en rest av ett patriarkaliskt samhälle som tror det behövs speciella lagar för att försvara kvinnor.

  Är det inte dags att se kvinnor som mäns jämlikar? Man undrar om Gunnar Höglund inte just ser kvinnor som det svagare könet som behöver beskyddas och få extra hjälp.

 37. tjenare Says:

  Hörde ni på radion häromdagen att det lär ta 100 år innan det blir rättvisa och jämställda löner?

 38. leifer Says:

  tjenare

  Om man nu har den verklighetsbeskrivningen, varför skulle det gå på just 100 år?

 39. carpe diem Says:

  Menar dom att det tar 100 år innan kvinnorna tagit över allt? eftersom 100% kvinnor är ju rättvist och jämlikt,enligt feminismen.

 40. Ninni Says:

  @ Leifer

  För det kommer ta 100 år att tvinga kvinnorna till de uppoffringar männen som grupp gör? 😉
  Om jag känner män rätt så lär det gå fortare än så om man fortsätter som idag, för män kommer ge samhället fingret.

  Pelle Billing har skrivit det här

 41. leifer Says:

  Ninni

  Jo är nog inne på samma sak där. girlwriteswhat beskriver det väl i denna monolog med en feministisk apokalyps som kommer sänka hela samhället.

 42. Josef Boberg Says:

  Den svenska modellens samhälle har sina avigsidor – som jag ser det.

 43. Torstensson Says:

  Urban

  Ord broder !

  Gunnar var feg, han böjde på nacken när han skrev den där raden och han var väldigt medveten om att han var tvungen att göra det för att ligga i god jord. Han är rädd för gnäll, dock ej från jämställdister. Måste vara hemskt att vara journalist i Sverige, att behöva bita sig i tungan så ofta…hur står ni manliga journalister ut ? Jag menar, vad är en manlig journalists roll idag? Finns det något värre än att läsa tex journalister som Ronnie Sandahl där han får en hel sida och skriver totalt nonsens och sen trycker på ”submit” samtidigt som han tänker ”nu har jag inte dissat någon feminist, jag har inte skrivit något som kan dissa någon i samhället förutom svenne banan, bra..puh”.

  Riktiga mesar dessa journalistmän ärligt talat.

 44. carpe diem Says:

  Den dag då ingen böjer på nacken för en feminist,allra helst journalister,blir en bra dag.

 45. Eva Says:

  Fascinerande att så många av er blir upprörda av Gunnar Höglunds recension av Pär Ströms bok. Jag uppfattar att Gunnar ger Pär rätt, inte i allt, men i mycket (och kanske i de viktigaste frågorna?).

  Gunnar skriver att Pär tar upp exempel som mångmiljonsatsningar på kvinnligt företagande, kvinnors rätt att neka gemensam vårdnad, rätt till hela barnbidraget, samt flera andra lagar, och säger ”som jag i många fall kan se som befogade”. Det uppfattar jag som att Gunnar till stor del håller med Pär.

  Om jag har förstått rätt så blandar Pär ”högt och lågt” i boken för att visa på bredden. Rätt eller fel, men risken med att ”sila både kameler och mygg” är att många ”silade myggor” kan uppfattas som gnäll. Och jag uppfattar att det var det Gunnar också tyckte och därför skrev att det efter ett hundratal sidor börjar kännas ”aningen gnälligt”.

  Nu var det visserligen länge sedan jag läste Kejsarens nya kläder, men att jämföras med pojken som hade mod att berätta för alla att kejsaren var naken kan väl inte vara annat än en komplimang? Jag skulle i alla fall bli väldigt stolt om jag fick det omdömet.

  Och då undrar jag, varför sågar ni Gunnar Höglund? Vad är det ni läser in i texten som jag inte ser? Eller handlar det bara om att det är så förnedrande för en man att kallas ”aningen gnällig” (eftersom det är just den meningen ni verkar ha hakat upp er på)?

 46. Ulf T Says:

  @Eva,

  Och då undrar jag, varför sågar ni Gunnar Höglund? Vad är det ni läser in i texten som jag inte ser? Eller handlar det bara om att det är så förnedrande för en man att kallas ”aningen gnällig” (eftersom det är just den meningen ni verkar ha hakat upp er på)?

  Feminister brukar kritisera texter som inte ‘problematiserar’ olika företeelser ur genusperspektiv. Gunnar Höglund hade kunnat reflektera över sin egen reaktion, att den förväntade reflexen hos en man som hör en annan man klaga på diskriminering är just att tycka att han är gnällig.

  Själv har jag läst Pärs bok (har du?), och håller med om att man efter ett tag känner ett visst obehag. Frågan är hur man skall tolka obehaget? Att avfärda Pär som ‘gnällig’ känns som en förutsägbar försvarsmekanism. Det hade varit lämpligt att reflektera över just det.

 47. Ninni Says:

  @ Eva

  Gunnar skriver att Pär tar upp exempel som mångmiljonsatsningar på kvinnligt företagande, kvinnors rätt att neka gemensam vårdnad, rätt till hela barnbidraget, samt flera andra lagar, och säger ”som jag i många fall kan se som befogade”. Det uppfattar jag som att Gunnar till stor del håller med Pär.

  Jag tolkade ”som jag i många fall kan se som befogade” att han menade att diskrimineringen av män var befogad för kvinnor behöver det, typ. Alltså precis motsats till din tolkning. ”Aningen gnälligt” förstärkte det intrycket/den tolkningen.

  Därför tyckte jag det var komiskt med kejsarens nya kläder. För den blir ju bara totalt fel.

  Kanske har du tolkat honom rätt?

 48. Sam_Vimes Says:

  @Ninni

  Jag gör samma tolkning som du, han ser (många av) lagarna som befogade.

 49. Björn Says:

  ”Ström hävdar att män diskrimineras” (hävdar = gör gällande). Det borde stå: Ström slår fast att män diskrimineras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: