Glädjande och oroande regeringsinitiativ om mäns problem

by

Regeringen tillsätter idag en utredning som ska ta reda på jämställdhetsbrister som drabbar män. Ja, du läste rätt.

Som utredare har journalisten PM Nilsson (bilden ovan) blivit tillsatt. Han är före detta chef för Expressens ledarredaktion och före detta redaktör på Newsmill. Nilsson var i morse med i SVT:s morgonsoffa där han berättade om sitt uppdrag och sin syn på saken.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni säger idag i ett pressmeddelande om utredningen:

Jämställdhetspolitiken har under lång tid fokuserat på kvinnor. Det har varit rätt. Nästa steg är att involvera killar och män. Syftet är att riva alla de hinder och normer som begränsar enskilda människors frihet och möjligheter i livet”

Regeringen skriver också i pressmeddelandet:

De framgångar jämställdhetssträvandena vunnit under senare decennier har i hög grad förändrat kvinnors livssituation. Vi vet emellertid inte tillräckligt om hur ökad jämställdhet när det gäller utbildning och föräldraskap har påverkat mäns livssituation eller hur bristande jämställdhet påverkar män. T.ex. när det gäller att killar har sämre betyg än flickor i skolan, att män har lägre sjuklighet, men dör tidigare än kvinnor, samt att mäns lägre uttag av föräldradagar påverkar möjligheten att upprätthålla kontakt med barnen efter en skilsmässa.

Det här är som sagt ett riktigt genombrott. Jag tror att det inte hade varit möjligt för bara ett år sedan. Men nu sker det. Det bevisar att samhällsklimatet på genusområdet verkligen har förändrats. Oerhört glädjande!

Samtidigt är det lite för tidigt att ropa hej. Det är inte säkert att regeringen löper linan fullt ut, så att säga. Det finns vissa varningslampor som lyser.

Jag kan för det första konstatera att i pressmeddelandet från regeringen och i PM Nilssons uttalanden i dagens morgonsoffa i SVT sägs det ingenting om den formella mansdiskrimineringen i lagar och regelverk. Det talas om att uppmärksamma ”normer” som leder till begränsningar för män, och det är bra. Men det sägs ingenting i pressmeddelanden om de lagar och regler som diskriminerar män i syfte att ”hjälpa fram” kvinnor. PM Nilsson sa heller ingenting i teveintervjun om de mansdiskriminerande lagarna och reglerna.

Jag hoppas att det inte blir så att vissa svårigheter för män visserligen uppmärksammas, men att regeringen tycker att de mansdiskriminerande lagarna och reglerna fortfarande behövs för kvinnornas skull. Det vore absurt. Den viktigaste och mest självklara åtgärden är förstås att eliminera den diskriminering av män och pojkar som är inskriven i lagar och regelverk. Och den är omfattande.

PM Nilsson fällde i dagens tevesoffa också ett uttalande som väcker viss oro:

Den största ojämlikheten mellan män och kvinnor har varit och är till kvinnors nackdel. Det har vi jobbat med länge och det har varit en enormt förändrande kraft i hur vi lever med varandra.–Men det finns ”fickor” där ojämställdheten drabbar män på samma sätt som kvinnor har vittnat om. Vi vill veta var det finns och vad det beror på.

Utredaren verkar alltså tycka att mäns jämställdhetsunderlägen har karaktär av undantag som bekräftar huvudregeln, som är att kvinnor är det drabbade könet. Det är ingen bra grund för att utföra detta utredningsuppdrag, syftande till att identifiera mäns problem – särskilt inte mot bakgrund av flera decenniers ensidiga intresse för kvinnors problem från den politiska världen.

Här är regeringens officiella formulering av vad utredaren PM Nilsson ska göra. Det står ingenting om att inventera de mansdiskriminerande lagarna och reglerna. Jag citerar:

beskriva och analysera mäns livssituation i förhållande till kvinnors i dagens Sverige och hur den har förändrats under senare år,

• beskriva och analysera hur män förhåller sig till jämställdhet och hur mäns livsvillkor kan påverkas av bristande jämställdhet,

• redovisa verksamheter som i dag arbetar med män och jämställdhet och som bedrivs av organisationer, myndigheter m.fl. som hanterar frågor om pojkar och män, exempelvis killgrupper och pappagrupper,

• redovisa en översikt över relevant forskning om mäns livssituation, förhållningssätt till jämställdhet och ansvarstagande när det gäller föräldraskap, obetalt hemarbete och anhörigomsorg, och

• på lämpligt sätt sprida den kunskap som sammanställs och uppmuntra till dialog om de frågor som berörs i uppdraget.

Trots mina farhågor tycker jag ändå att detta till största delen är mycket glädjande.

61 svar to “Glädjande och oroande regeringsinitiativ om mäns problem”

 1. Nicholas Says:

  Slår vad om att allt kommer att koncentreras på trams, och lögner om påhittade mansroller och hur problematiska de är osv. Samt alla pengar lär gå till kvinnors och mystiska mäns forskande i detta, med proper genusbakgrund.

 2. Taste in men Says:

  Blir det början på en ändring nu så är det pga Pär och Pelles hårda arbete samt några till eldsjälar.

  Ett stort genustack från mig till er!

 3. Goran Says:

  Klart det är bra att det överhuvudtaget nämns. Ett litet framsteg i alla fall. Det mest spännande tycker jag är hur det kommer att tas emot och kommenteras av de feminister som brukar uttala sig. Twittereliten även kallad…..

 4. Ninni Says:

  Detta är verkligen ett steg i rätt riktning, men den farhåga jag ser är om man tar avstamp i feminismen.

  Feminismens och feministers insikt i den manliga könsrollen är det mest verklighetsfrånvarande jag överhuvudtaget vet. Man kan tydligen inte bli snäll inom mansrollen, våldsbrott beror på pojkars lekar, antipluggkultur osv. osv.
  Tar man avstamp från denna/dessa teoretiska skeva bild/förklaringsmodeller så blir det….. inte bra alls.
  Och jag är rädd att det är just det som kommer att ske, då feminism i vårt samhälle anses vara jämställdhetsarbete.

  Men jag hoppas iaf:)

 5. Gunnar D.U. Says:

  Bra att det överhuvud taget tas upp och formuleras!

  Men riktlinjerna du tar upp i slutet ovan ger ju en känsla av att man vill ”problematisera” männen vs jämställdhetsarbetet i Sverige! Synd!

  Och ”redovisa verksamheter som i dag arbetar med män och jämställdhet och som bedrivs av organisationer, myndigheter m.fl. som hanterar frågor om pojkar och män” får vi hoppas inte blir de verksamheter som ska hjälpa män att hantea sina våldsamma sidor de har mot kvinnor, enligt axiomet ”mäns våld mot kvinnor”…

 6. Gunnar D.U. Says:

  Pär, jag hoppas att någon skickar dina två senaste böcker till PM Nilsson (Mansförbjudet & Sex feministiska myter), så han har något riktigt och konkret underlag att utgå ifrån i sitt utredningsuppdrag åt regeringen!

 7. Access Says:

  ”Genuslistan” (mailinglistan heter väl så?) har aldrig intresserat mig. Men nu skulle det vara intressant att få vet vad som sägs där. Nån som har koll på det?

 8. Lövet Says:

  Jag är inte odelat positiv. Jag minns fortfarande hur PM Nilsson under sin föräldraledighet satt hemma i soffan och skrev en Expressenkrönika om kvoterad föräldraförsäkring – samtidigt slående sig för bröstet som ”jämställd man” och förverkligande sin karriär.

  …och samtidigt jobbandes och lyftandes föräldraförsäkring, eller hur gjorde han med det?

  …han tillhör kort sagt det mediapolitiska komplexet och skall nog ses som den politruck man måste vara för att få en ledarredaktörsplats i svensk press…

 9. Hjalmar Says:

  Som Gunnar D.U. skriver.
  PM Nilsson behöver upplysas om vad jämställdhet är/innebär…
  Tyvärr verkar Nilsson vara feministskt anstruken.

 10. Torstensson Says:

  Mäns tillkortakommanden idag beror ju på feminismens demoniserande av män och glorifierande av kvinnor. Den totalt verklighetsfrånvända förklaringsmodellen kring mäns fördelar i samhället. Beskyllningar om att män ”bondar” är en sorts hittepåteori som totalt blundar för det annan forskning inom psykologi säger. Cherry picking teorier måste seriöst sluta ges vetenskaplig status och jag blir besviken, ledsen och förbannad att det inom kritisk maskulinitetsforskning hävdas att alla män drar fördelar av patriarkatet. Precis alla män. Kvinnor drar ständigt det korstaste strået och man ser det man vill se helt enkelt. Dessutom finns det inga avsnitt som tar fram den positiva delen av manlighet, den som bygger vägar, utvecklar datorer, skyddar män och kvinnor från våld, etc .Nej alltsådant är ytterligare bevis för att män förtrycker kvinnor och framförallt, män förtrycker sig själva genom att vara manliga.

  Jag är så jävla besviken och trött på det.

  Såg förövrigt ett par bestående av två kvinnor som kom med barnvagn. Har sett många sådana på sistone och dom är väl inseminerade i Köpenhamn en del. Men varför ser jag så få manliga par som går med barnvagn? Där kan vi prata om en kvinnlig fördel som är få homosexuella män förunnat. Inte ett ord om saken i media och det är dags för de homosexuella männen att joina jämställdismen och sluta kräma och fjäska för en HBTQ-rörelse som i teorien avskyr män.

 11. Silver Levinsky Says:

  Vilken hel racka med floskler de levererade… Jag väntade bara på att de skulle säga att det är ”strukturer” som även styr männen.
  Jag hoppas dessa två herrar som blev intervjuade har tillräckligt innanför pannbenet för att börja jobba för LIKA rättigheter och skyldigheter för alla. Jämställdhet är inte rocket science!

 12. Access Says:

  Torstensson säger: ”det är dags för de homosexuella männen att joina jämställdismen och sluta kräma och fjäska för en HBTQ-rörelse som i teorien avskyr män.”

  Några av oss är redan här. Och fler verkar vara på väg.
  Men det är en kulturförändring som innebär att närma sig grupperingar som delvis hyser människor som avskyr bögar. Det gäller att jämställdisterna tar tydligt avstånd från homodiskriminering och ställning för fullt likaberättigande. Annars lär det inte bli av.

 13. Noterat Says:

  Om det blir någon verklig ändring, vilket vi ju inte vet ännu, beror det på Pärs idoga jobb. Då är du värd ett stort tack från alla oss män.

 14. Ingvar Says:

  ”Trist slut på tjejkväll”

  ”Snopna och frustrerade stod ett tiotal kvinnor utanför Norrmalmsgaraget efter Tjejkvällen klockan nio. Garaget stängdes klockan åtta.”
  Skriver Sundsvalls Tidning ST. Sundsvalls Tidning har en unken kvinnosyn, kvinnor kan inte förväntas kunna klockan eller läsa öppettider för parkeringsgaraget, som stänger 20.00.
  Vad värre verkar vara, att någon ville ha betalt för att komma och låsa upp, högst skrämmande.
  Men Sundsvalls Tidning törs inte heller ha annat än den PK-riktiga attityden(fegismodellen alltså).

 15. Torstensson Says:

  Access

  Jag har tidigare sagt att jämställdist-pub-kvällar bör läggas på gayställen. Det hade nog fått effekt, jag är tillräckligt säker i min sexualitet och tycker snarare det är fett manligt att gå in på en gaybar med både manliga och kvinnliga vänner. Jag kommer fortsätta lobba för för detta här.

 16. Bashflak Says:

  Jag utgår från att du postar ett gratisexemplar av din nya bok till PM Nilsson. Gärna till Sabouni också.

 17. Peter Benenson Says:

  Män begår mest självmord
  Män dör på arbetet
  Män är största våldsoffer gruppen
  Män blir slagna av sin kvinna
  Män är diskriminerade i lag
  Män saknar rättssäkerhet
  Män blir oskyldigt dömda
  Män är hemlösa och uteliggare
  Män kan inte säkert veta om de är biologiska fäder till sina barn
  Män lever kortare än kvinnor
  Män betalar mer skatt
  Män förlorar vårdnaden
  Barn slits bort från sina pappor
  Män flyr familj barn ansvar utan någon vågar ta reda på varför
  Män är överrepresenterade bland narkomaner och på anstalter utan att ställa sig frågan varför?
  Män utövar våld mot andra män
  Män tvingas ut i krig
  Män tvingas axla rollen som familjeförsörjare
  Pojkar klarar inte skolan
  Män får inte hävda sina rättigheter utan att cyniskt bli anklagade för att tycka synd om sig själva.
  Inte nog med det, Män ska tyst ta emot skit och näthat av feminister,politiker och journalister
  ….etc

  Ställa upp fakta så börjar debatten av sig självt och fler män börjar vaknar upp och funderar vad dom håller på med.

 18. Peter Jacobsson Says:

  Det är bra att det till slut också är mäns tur att få komma i focus vad gäller utredningar avseende jämlikhet. Men jag saknar ett fenomen som borde utredas ordentligt, och det är det faktum att nästan dubbelt så många pojkar/män i förhållande till flickor/kvinnor tar sina liv. I region Skåne samarbetar kommuner, stadsmissionen och regionen i ett projekt som ska fånga upp deprimerade flickor som är i farozonen. När jag frågar varför man koncentrerar sig på flickor får jag till svar att även om viljan finns kan man inte ta sig an alla som behöver det. Alltså i Skåne är 10 flickors liv värda mer än 20 pojkars.

 19. Access Says:

  Tumme upp, Torstensson!

 20. Peter Benenson Says:

  Peter J

  Det är fler förklaringar som måste ges till Varför. Handlar det till syvende och sist om pengar trots allt? Men om det handlar om pengar varför fortsätter det regna miljarder över statsfeminism? Handlar det om den politiska viljan… Som om mäns röster inte räknas i val. Politiker är bortskämda med att män är lojala och lydiga underdogs.

 21. Fredrik Johansson Says:

  Bjud in PM Nilsson till nästa pubträff.

 22. Hjalmar Says:

  Fredrik Johansson:
  ”Bjud in PM Nilsson till nästa pubträff.”
  Bra idé! Varför inte på gaybar?

 23. s Says:

  Något mer som är ”glädjande”, trots att det handlar om något tragiskt och fruktansvärt- allt fler män talar om att de har blivit utsatta för sexuella övergrepp…

  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/svart-tala-om-man-som-offer

 24. Shastra Says:

  Detta regeringsinitiativ uppmärksammades nyss på 18-nyheterna på stats-TV. Huvudvinklingen var att det finns ”massor” av manliga förebilder som är skadliga för män. Ingenting nämndes om hur kvinnors sexuella preferenser är direkt ansvariga för denna typ av manliga förebilder. Så det är fortfarande långt kvar innan feminismens alla dimridåer har skingrats, men jag ser nog faktiskt det här som ett litet steg i rätt riktning.

 25. michael Says:

  Efter att hört PM Nilsson i några intervjuer ska man inte sätta något större hopp till utredningen.

 26. Forellen Says:

  SVT genom det feministiska filtret som Ninni talade om när de ingressar utredningen på sin hemsida: ”Kan föreställningen om vad som är manligt vara skadligt för männen själva? Det ska en ny jämställdhetsutredning med mansfokus ta reda på.”

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/regeringen-tillsatter-jamstalldhetsutredning-med-fokus-pa-man

 27. Forellen Says:

  Men jag tycker att Nilsson verkar rätt vettig.

 28. Forellen Says:

  Inslaget var rätt hemskt dock, måste jag tillägga också. Sorry för spam.

 29. michael Says:

  PM Nilsson utgår från att kvinnor är dom diskriminerade medans pojkar/män kan vara det på enskilda områden om man har en sådan förutfattad åsikt hur ska man då kunna göra en utredning om jämställdhet.

 30. Lars I Says:

  Ja man tror knappt att det är sant och en bautabunke av äran för detta måste gå till Pär och Pelle för deras storartade jobb. Vad jag skulle önska är att så många som möjligt genom mailkontakt låter utredaren förstå att det är MÅNGA som stödjer arbetet och Pärs böcker. Om han har läst och förstått ”Sex feministiska myter” kanske myndigheterna får en mer nyanserad bild av det verkliga behovet (och det tidigare inbillade) av stöd till kvinnorna, och med ”Mansförbjudet” borde han ha en bra starthjälp vad gäller mäns diskriminering. Visst kan man dela farhågorna här ovan om en halvmesyr som snarare ger alibi för fortsatt diskriminering men desto viktigare då med allas opinionsyttring som påtryckning för att förhindra det.

  Vad tänker han t.ex göra föra att städa undan de feministiska propparna i DO och JK som osynligt och informellt diskriminerar män på ett sätt som är står i direkt strid mot vår demokratiska rättsuppfattning och överenskomna samhällssystem ?

  Vad tänker han göra åt en skattefinansierad genus”forkning” vars halvblindhet och kvinnofokus snarare är ett krav för anställning än en oönskad brist ?

  För att sticka in skallen i dessa prestigefyllda getingbon misstänker jag att ytterligare decennier av jämställdhetsarbete återstår. Och fortfarande kan ett nyhetsinslag i SVT om utredningen (med kvinnlig reporter) avstå från att framsälla mansdiskriminering som ett udda fenomen med männen själva är bovar i dramat genom att utgöra de dåliga förebilderna.
  Att erkänna en överetablerad feminism och ett förvridet genusperspektiv som orsak är det uppenbarligen fortfarande inte moget för.

  Men som sagt, att ö.h.t en utredare är tillsatt och att det märkligt nog inte var en KVINNA är ju helt sensationellt !!

 31. Jonna, ex-feminist Says:

  Grymt bra att detta kommer i gång. Fast jag tycker ju också att typ könsseparatistiska lagar och förordningar är viktigare att ändra. Och ja det är otrolig slagsida på den könsrasistiska lagarna i Sverige. Till männens nackdel. Jämställdhet för män/killar är lika viktig som jämställdhet för oss tjejer. Det är lika rättigheter som gäller. Inget annat.

 32. Stockholm/TT Says:

  Peter Jacobsson 16.14:

  Det är fyra gånger fler män än kvinnor som tar livet av sig ute i världen. I Sverige är det 2,5 fler män än kvinnor. Kvinnors och flickors ”självmordsförsök” är illa nog, men man dör oftast inte av att hälla i sig tabletter eller av att skära sig på det sätt som de flesta kvinnor gör. Män som inte får någon respons hänger sig, skjuter sig, eller slänger sig framför ett tåg och då dör man. Vad som verkligen borde diskuteras och forskas i är det faktum att den förstfödde pojken i inte helt friska familjer i princip alltid är den som råkar värst ut.

  Torstensson 15.26:

  Med Hypnotisören som har premiär i dag så har Hallström lyckats göra något annat än ännu en ”Abba”-film. Om det ska nämnas något så är det den okej skildringen av den närmast stendöda relationen mellan mannen och kvinnan, särskilt innan deras barn försvinner. De är båda skadade på olika sätt, och de är båda ändå fina människor som helt enkelt inte kan hitta varann eller ens sig själva. Nå. Dagens recension i DN lyfter fram Lena Olins karaktär som filmens hjälte ”och hennes brottningsmatch med sin passive och skuldmedvetne make, hennes sökande efter en utväg ur ett djupfruset äktenskap”. Den enda mänskliga skillnaden mellan Erik och Simone är att den senare är gk, genuskorrekt.

 33. Shastra Says:

  @Forellen

  Håller med, PM Nilsson är ovanligt vettig för att vara journalist. Hans engagemang i Newsmill får väl avskrivas som ett intressant experiment som gick snett. Newsmill var dock alldeles för likt gammelmedia, och sånt funkar helt enkelt inte längre.

 34. leifer Says:

  Tips

  Debatt mellan Gudrun Schyman och Nyamko Sabuni om jämställdhet.

  http://www.expressen.se/tv/nyheter/bar-och-politik/frasig-debatt-mellan-schyman-och-sabuni/

  Tyvärr dominerar Gudrun med sin syn att bara kvinnor är diskriminerade. Liksom att ”vita män” är den grupp som är ”överst” och då den grupp som förtrycker.

  Nyamko är tyvärr också dragen åt det feministiska hållet även om hon säger en hel del bra saker också.

  Rätt otroligt också att dom helt missar att prata om den omfattande åldersdiskrimineringen i arbetslivet som finns idag i Sverige.

 35. Shastra Says:

  @leifer

  Apropå åldersdiskriminering.

  Det har ju framförts krav på att man ska kunna byta juridiskt kön utan att operera bort det första (oönskade) könets könsorgan, så varför borde man inte kunna byta juridisk ålder? En enkel ändring av de första siffrorna i personnumret skulle ju vara ett effektivt vapen mot åldersdiskriminering.

  Samma typ av juridiska statusändring, utan krav på korrelation med biologin. Varför inte?

 36. Joel Says:

  Ett tips 🙂

  http://www.bokmassan.se/sv/program/arets-program/?eventid=8669

  ”Anti-feminismen i Norden och Breiviks manifest”

 37. leifer Says:

  Shastra

  Intressant tanke!

  Ex bli 10 år yngre om man känner för det, skulle jag gilla. 🙂

 38. Joakim Steneberg Says:

  Visst är det ”glädjande”, men också skrämmande, och detta först efter 35 år, ”nu får männen vara med på ett hörn”!
  Och de tror dessutom att den enögda ”jämställdheten” varit given, självklar, fruktbar!!!? Landet har ju gått bakåt!
  Jag hörde också intervjun i Rapport, den kvinnliga intervjuaren ifrågasattadet hela ”för det är ju kvinnor som är mest drabbade!”
  Hur kan hon? Och hur kan han, Nilsson, bara jamsa med som skedde?
  När skall ”jämställdheten” bli förutsättningslös, utan det i sten huggna: ”Manlig skuld, kvinnor är drabbade, och det är männens fel, även när män är drabbade, kvinnlig oskuld råder helt.”
  35 års hjärntvätt har satt sina spår. Där väntar vi fortfarande på ett ordentligt genombrott!

 39. Bashflak Says:

  Jag såg Rapport på SVT play nu. Kvinnorna som gjorde reportaget var öppet sarkastiska, men PM svarade hyfsat bra. Han verkar inte ha full koll på vad MRA går ut på, men det ska nog gå att gå honom med på tåget med lite upplysning. Bokgåvor och pubträff är ypperliga ideer för att uppnå det målet.

 40. psodh Says:

  En majoritet av läsarna på Feministiskt Perspektiv tycker det är bra att regeringen har tillsatt en utredning om jämställdhet och män.

  http://feministisktperspektiv.se/konton/loggain/?next=/veckans_fraga/rosta/

 41. Andreas1 Says:

  Reportern i Rapport:

  ”Fortfarande är det ju så att dom stora orättvisorna faktiskt drabbar kvinnorna. Varför ska man titta på hur männen har det då?”

  Stor journalistik. Inte.

 42. Per Plex Says:

  En statlig utredning (är det det PM Nilsson har i uppdrag att genomföra?) är formellt en myndighet. En myndighet måste diarieföra inkommande handlingar. Till exempel en bok som innehåller relevant material för utredningen.
  Det vore bra om någon kunde skicka en bok och samtidigt be att få ett svar med besked om vilket diarienummer den inkommande handlingen åsatts. (JK övervakar att diarieföringen sköts.)

  Det blir sedan svårt för utredningen att bortse från fakta. Och man kan inte påstå att underlaget inte varit tillgängligt.

 43. Jack Says:

  Regeringen kan inte, utåt sett, erkänna att blivit lurade av feminister. Kosan skall styras om.

  100 år av arbete för endast kvinnors räkning. Är det dags nu? 100 år av arbete för män? Kvinnor som betalar mäns uppehälle? Män som får merparten av alla juridiska rättigheter? Kvinnor som får merparten av alla juridiska skyldigheter? 100 år har gått, är det männens tur nu?

 44. Jack Says:

  Värt att kommentera, apropå Pärs betonande av att LAGARNA inte nämns av Regeringens utredare (det låter suspekt att en person, och en mediaperson i ett feministmedialt samhälle, utses men det är en annan fråga) att när amerikanskorna myntade begreppet sexism så avsåg dem att kön (”sex” på engelska) förekom som särskiljande, dvs diskriminerande, i lagar. I Sverige har vi sexism. i ursprunglig mening. I lagen. Kön omnämns däri. Vad som dessutom är än värre än sexism är att inte bara kön omnämns. Det är också så att kategoriskt faller privilegier till kvinnor och plikter/skyldigheter på män.

  I den ursprungliga meningen av sexism som ursprungsfeministerna ifrågasatte och fick ett sjungande gehör för bland män i allmänhet borde lagarna vara lika.

  Vad är det vi ser idag i Sverige och svensk lag? Det är något värre än sexism. Det är något kategoriskt missgynnande mot en minoritetsgrupp i samhället. Den gruppen är män. Minoriteten i det mest betydande avseendet, den numeriska minoriteten män (endast rika män når hög ålder resten dör i förtur vilket också, för intellektuell begränsade människor och könsrasister, ger bilden av att män har det bättre bara för att endast de rika männen överlevt medan alla mindre bemedlade män t ex genom könsrasitiska lagar och förhållningssätt mot fattiga män redan dött)

 45. Jack Says:

  – stavfelen

 46. toklandet Says:

  Gissar att dessa är sugna på att vara med på ett hörn för att säkerställa att det inte blir något vettigt alls…
  http://www.mfj.se/
  Läs pressmeddelandet så ser man hur sugna de är

 47. carpe diem Says:

  @ Bashflak
  Jag såg Rapport på SVT play nu. Kvinnorna som gjorde reportaget var öppet sarkastiska,

  Vore ett stort framsteg om denna typen av oprofessionella kvinnor fick sparken från tv.

 48. lars Says:

  varför detta helt plötsligt har dom läst din bok och kommit fram till att dom måste göra något för att inte helt tappa ansiktet . sent ska syndaren vakna brukar en del säga personligen tror jag inte det kommer något gott av detta utan jag tror redan dom har klart för sig vad slutresultatet ska bli.

 49. carpe diem Says:

  @lars
  sent ska syndaren vakna brukar en del säga personligen tror jag inte det kommer något gott av detta utan jag tror redan dom har klart för sig vad slutresultatet ska bli.

  Det kan nog vara så,man vet aldrig hur dom tänker,men en del varningstecken finns. Fast man får hoppas på det bästa,oavsett har bollen satts i rullning.

 50. Cving Says:

  Jag tycker Germund Hesslow uttryckte det så bra redan för 10-talet år sen:
  ”Om man i ett samhälle kan visa att en viss grupp, säg människor av afrikansk härstamning, i större utsträckning än andra drabbas av social utslagning, oftare återfinns bland låginkomsttagarna, oftare begår självmord, dör tidigare, klarar sig sämre i skolan och i mindre utsträckning går vidare till högre utbildning, skulle nog de flesta tycka att den gruppen är diskriminerad. Påståendet att en sådan grupp behärskar andra genom ”dolda maktstrukturer” skulle utmana löjet. Men alla dessa förhållanden gäller män i Sverige.”

  Det finns hårda mätbara fakta som PM Nilsson inte kan komma runt. Vad har reportern på Rapport att komma med?

 51. Eva Guillén Says:

  Tjena. Fyfan vad arg jag blir mot de sarkastiska inslagen som var länkade till. Själv har jag haft en pojkvän som i 8 år hade nojor om att ”jag skulle sno hans säd”. Därför att han är pappa till en underbar flicka på 5 år. & jag fick skiten för att kärringajävveln höll på som fan och manipulerade. TjejerEn del tjejer är manipulativa svin och egentligen värren än all feministisk propaganda speciellt från radikalfeministisk sådan. Det finns olika typer av falanger inom feminismen, radikalfeministerna är väl dom som anser att vartenda samlag är våldtäkt. Liksom lägg av har du aldrig smakat penis på ett bra sätt?

  Vidare förstår jag också farhågorna när det gäller att ha en ny slag syn och jämstäldshetspolitik som kanske tar avstamp inom feminismen, men glöm inte feministerna som är för att alla skall vara med i jämstäldhetskampen, intersektionalismen.

  Jag är också mycket emot en likhetsfeminism, det är bara trams och som många påpekat här en massa socialkonstruktivistiska skitgrejer som inte är förankrade i samhället vi lever i. Jag lovar när jag gick genusvetenskap på Lunds Universitet så fick jag avsmak för hur man behandlade männen som också följde kursen, så jävla illa.

  Jag fick även avsmak för liberalfeminister, som anser att män kan inte vara jämstälda, man kan inte ta in män i jämställdhetskampen för då förloras den feministiska frågan osv så löd det……. det är so pathetic and barock.

  Idag går min fd pojkvän med kärringen på samtal & det har blivit bättre, & jag lovar, solidariska tjejer, det är fan inte många i en höstack. Det är ingen tjej som kommit fram till mig och tackat mig för att jag tex gör en massa reklam för ekologiska hudvårdsprodukter?

  Nä fan vad mycket konkurrans och skit. Jag faktiskt hatar tjejer. Näe men det skall bli intressant att följa den här debatten och hoppas som dileva sade en gång innan val: Att det inte blir en ”debatt” utan en ”dialog” så vi kan komma lite närvare varandra och förstå! 🙂 EMPATI!

  Elektrokramar på alla fina pappor som kämpar för att träffa sina barn, kolla minpappa.nu

  Over and out
  ////Blattebella

  Modereringsorsak: Icke acceptabel ton. Höj din ton och var saklig i debatten, annars blir du blockad.

  – Admin

 52. leifer Says:

  Eva Guillén

  Det problem du beskriver med manipulerande kan ju motverkas om män får lika makt över reproduktionen som kvinnor. Och en central grej är förstås obligatoriskt faderskapstest. Kvinnor ska inte kunna ljuga eller underhålla information om vem som är den biologiska pappan, oavsett om hon anser att det för en god sak eller inte.

  Men i förlängningen handlar det faktiskt även om att befria kvinnor från huvudmakten över reproduktionen och synen att den biologiska mamman är vårdnadshavare nr 1. För med makt kommer ansvar, det inser alla. Därför döms ju mammor hårdare i folks ögon när dom missköter eller anses missköta sina barn på nåt sätt. Det är enkelt att testa denna värdering, vad tycker man är allvarligast, en mamma som överger sitt lilla barn, eller en pappa som överger sitt lilla barn? Självklart inser man ju idag också att pappan helt enkelt inte vet om att han har ett litet barn eller att han är chanslös i att utmana mammans idag starkare makt och ansvar över barnet.

  Det är ju såna här strukturer, värderingar, normer och faktiska förhållanden man måste kämpa för att förändra. Om man vill ha jämställdhet. Annars kommer t.ex. alltid kvinnan ses som den som främst ska ansvara för barnen och män som den som främst ska ansvara för inkomsterna.

 53. Torstensson Says:

  Leifer

  Strukturer i sig är inget att bekämpa om inte folket lider av att det är så. Strukturer i sig är innebär ju många ggr fria val. Nu låter du feministisk, dvs du vill gå in och peta på folks förhållanden och säga åt kvinnor och män att dom lever fel. Som vanligt är du alltför reaktionär och sitter vid samma bord som flera sovjetiska potentater.

 54. leifer Says:

  Torstensson

  Fria val får aldrig ske på bekostnad av det motsatta könet eller barnets intressen. Den biologiska pappan måste uppgraderas till lika viktig som den biologiska mamman. Det är vad jämställdhet handlar om och om du inte kan se det så är det du om har ett problem, inte jag. Jag vet sen tidigare att du försvarat ”kvinnors rättigheter” så ska du kalla mig feminist får du nog börja med att sopa rent framför egen dörr.

 55. leifer Says:

  Torstensson

  Du får alltså förklara på vilket sätt det är feministiskt att slåss för att män ska få mer att säga till om i reproduktionen.

  Då menar jag given makt/ansvar på individnivå (som ju om man är jämställd handlar om likhet oavsett könen), inte lika utfall på gruppnivå. Men utfall på gruppnivå kan mycket väl skvallra om sakers tillstånd på individnivå. Normer är kanske inte så intressant, men normer styr ofta de regelverk och samspel vi har mellan könen.

  Sen må vara att det är futuristiskt att kräva att män ska ha lika rättigheter och möjligheter som kvinnor. På samma sätt som det för 100 år sen var futuristiskt att kräva att kvinnor skulle ha lika rättigheter och möjligheter som män.

  Jag förstår då att många människor inte kan föreställa sig att män ska ha samma rättigheter som kvinnor när det gäller barn och deras tillkomst, så det är en lång lång fight. Och kanske har man nåt i mål om 100 år.

 56. Torstensson Says:

  Leifer

  Jag har problem med att du tror att ett par som friviiligt valt att leva enligt visst sätt måste dirigeras. Du vill förbjuda hemma-mammor. Du gör samma misstag som feminister som tror att en undersköterska med toppbetyg från gymnasiet egentligen ville bli civiliningenjör. Låt henne vara undersköterska om hon ville det. Låt kvinnor vara karriärsugna och låt kvinnor vara hemma-super-duper-bullmammor. Normer styr inget. Det är normerna som finns till för att vi människor valt det så. Vill vi inte ha det så så gör vi inte så. Normer förklarar hur något ser ut men inte lika mycket orsaken. Regelverket menar jag kan ändras genom oppinion och påtryckningar såsom Pär nu gör till Nyamko Sabuni. Pär själv behöver inte bli hemmapappa för att få till stånd en förändring. Det är det vi har vetenskap till och politik. När vetenskap och politik blandas så vet vi varför vi gör något. Fakta. Svenska män är diskriminerade i lag. Lösning ÄNDRA PÅ DET BUMS.

  Din sovjetiska lösning däremot är att innan vi gormar gnäller och tjoar om en förändring är att gå hem och kasta ut grannen Anita för att hon står och gör pannkakor åt barnen. Mina motstådare är sådana som tror att för att rädda den utrotningshotade vithajen så måste vi först själva bli vithajar.

  Jag vill vara människa.

 57. Homosapiens Says:

  Jag skulle vilja veta vad feministerna tycker om den analkande mansutredningen. Är de glada för att den kan komma att resultera i ökad jämställdhet eller utom sig av vrede för att det inte går deras väg ?

 58. Stefan Says:

  Blev nyfiken på de eleganta formuleringarna av Hesslow som Cving citerade några poster här ovanför och hittade artikeln på Hesslows egen webbplats:

  http://www.hesslow.com/germund/

  Man får klicka vidare via ”non-academic”, ”Aktuellt: kommentar till feminismdebatten” och ”Omöjlig kamp för att uppnå likhet mellan könen”.Tyvärr är illustrationerna korrupta men resonemanget går bra att följa ändå. Dessutom finns det lite andra bitska inlägg på sajten, t.ex. en nöjsam sågning av Lunds universitets dåvarande prorektor som varit publicerad i Sydsvenskan.

  Artikeln publicerades i DN 19/2 2005. Märkligt nog finns motinläggen kvar på DN:s webbplats men inte Hesslows.

 59. dad Says:

  Ett försök att minska sjukklöverns kollaps 2014. C, KD ur riksdagen och ingen allians mjöligt utan SD. Hopplöst.

 60. leifer Says:

  Torstensson

  ”Jag har problem med att du tror att ett par som friviiligt valt att leva enligt visst sätt måste dirigeras. Du vill förbjuda hemma-mammor.”

  Var nånstans har jag sagt det? Dessutom har ju Sverige inte sambeskattning idag, vilket i sig då ”förbjuder” hemma-mammor. De flesta länder i Europa har skattelättnader för gifta par. Så då blir frågan om du vill förändra den svenska skattemodellen.

  Sen kan man diskutera detta med frivillighet även om jag nu inte igen ville lägga mig i hur det enskilda paret väljer att leva. Men det är ytterst ovanligt med hemmapappor, så var finns valfriheten för män? Män måste alltid jobba. Kvinnor kan välja mellan hemma-mamma, deltid eller heltid. Det är en ofrihet för män jag ifrågasätter starkt,

  ”Din sovjetiska lösning”

  Nu snackar du skit rent ut sagt. Jag vill förändra regelverket, inte i huvudsak normer som du menar. Normerna tror jag dessutom formas kring det regelverk man har, även om det omvända förstås gäller också. Så om du menar att det är att förändra normer, att få män att vakna upp och inse hur ofria vi är, så får du gärna kalla det normer och Sovjet. Jag kallar det frihet och liberalt tänkande.

  Torstensson, om du själv tycker dagens system i Sverige är bra så undrar jag vad du kämpar för. Vad är det för regler du vill ändra, vilken vision har du, och som du då menar inte är feministisk eller ”sovjetisk”. Som jag uppfattat dig tidigare så låter det ju som du egentligen skulle föredra ett könsrollssamhälle, och då ex underlätta för hemmafruar (alltid kvinnor som hemmafruar, aldrig män). Mannens roll blir då att vara den huvudsakliga familjeförsörjaren, kvinnan tar det större reproduktiva ansvaret och är hemma med barnen. Och för att få det samhällesbygget så måste du då börja med att införa sambeskattning för gifta par.

 61. Någon som är förvånad? « Toklandet Says:

  […] villkor under PM Nilssons ledning så var det glädjande att frågan äntligen lyftes men samtidigt oroande när man lyssnade på intervjun. Något som jag också oroades av var vilka gamar som skulle vilja […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: