Marika Formgren har farhågor om mansutredningen

by

Ledarskribenten på Smålandsposten Marika Formgren, som gjort sig känd som Sveriges kanske mest insiktsfulla och fritänkande ledarskribent inom området jämställdhet, ägnar dagens ledare åt den utredning som regeringen igår tillsatte om mäns problem (och som jag bloggade om här).

Först vill jag säga att jag huvudsakligen känner stor glädje över det genombrott som utredningen innebär. Mansfrågor tas upp på regeringsnivå! För bara ett år sedan hade det nog inte varit möjligt. Men, som jag skrev i gårdagens blogginlägg, det finns varningslampor som lyser.

Dessa har Marika Formgren uppenbarligen också sett. Hon konstaterar först att jämställdhetsminister Nyamko Sabuni har sagt om utredningen: ”Syftet är att riva alla de hinder och normer som begränsar enskilda människors frihet och möjligheter i livet”. Om detta skriver Marika Formgren i dagens ledare:

Men ‘normer’ är ett luddigt ord som feminister använder när de vill hävda att kvinnor är förtryckta trots att de har samma rättigheter som män (och ibland bättre). När kvinnor med toppbetyg väljer att bli lågbetalda sjuksköterskor i stället för högavlönade civilingenjörer talar feminister om ‘normer’.

När det gäller mäns bristande jämställdhet behöver vi inte tillgripa luddiga ‘normer’. Sådana finns säkert också – många män känner nog en press på sig att vara stora, starka familjeförsörjare. Men som Pär Ström visat i Mansförbjudet (ledarsidan skrev om boken 19/9) finns en formell mansdiskriminering som borde vara både mer självklar och akut att åtgärda än ”normer”.

Marika Formgren tar avstamp i tidigare erfarenheter. Hon skriver:

Om genusvetarna får bestämma finns det risk att utredningen landar i liknande slutsatser som delegationen för jämställdhet i skolan gjorde. Den utredningen reducerade problemet med pojkars sämre skolresultat till att det är pojkarna det är fel på. […] Det är alltså oklart om resultatet av utredningen blir mindre mansdiskriminering eller tvärtom ännu mera genuskritik mot ‘maskuliniteten’.

Vi får hålla tummarna! Bra är det i alla fall att mansfrågorna uppmärksammas.

Nu har jag skickat min bok om diskriminering av män och pojkar till jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. I boken finns ju en jättelista på mansdiskriminerande lagar och regler som måste förändras, och det borde hon ju numera vara intresserad av. Nedan kan du också läsa det följebrev jag skrev till jämställdhetsministern. Jag ska även skicka en bok till PM Nilsson.

.

40 svar to “Marika Formgren har farhågor om mansutredningen”

 1. Bashflak Says:

  Bra initiativ, Pär!

 2. Anonymous Says:

  Mycket bra Pär – kör hårt!

 3. Taste in men Says:

  Härligt Pär! Mycket fint initiativ!

 4. Anders H Says:

  Jättebra! Kanske bra att mejla henne om några veckor för att se om hon läst boken. Jobbar hon med jämställdhet så borde hon naturligtvis läsa boken. Men har hon inte gjort det så vet man att hon inte är ute efter riktig jämställdhet där allt är på lika villkor.

 5. Joakim Steneberg Says:

  Tack för att det finns humanistiskt och intellektuellt tänkande människor(!) som Marika Formgren, Doris Lessing m..fl. Och utmärkt att du skickade boken till Sabuni och Nilsson.
  Jag gav Margareta Winberg ett ”pris” (mindre smickrande), per brev när hon var minister, och hon svarade vänligt, så du skall säkert få svar från Sabuni!
  Just detta med pojkarnas betyg har jag skrivit om i artikel.
  Men knappt var denna på source, med fakta från Lärarnas tidning förrän Björklund Sabuni var framme och skyllde på pojkarna, som Marika påpekar.
  Skall se om jag hittar länken till dem, här är min artikel:
  http://www.sourze.se/Pojkar_diskrimineras_i_betygs%c3%a4ttningen_10740725.asp

 6. Jimmy Says:

  Sakta vänder båten mot rätt riktning.

 7. Maverick Says:

  Nu tycker jag att vår utgångspunkt skall vara jämställdshetsministern
  självklart läser boken – inte vad som bör göras om hon inte läser den!
  Låt radikalfeministerna vara tämligen ensamma om att ha förutfattade meningar!

 8. Peter Benenson Says:

  Sävlig handlingskraft från Regeringen

  Varför inte göra namninsamling och överlämna protestlistor tillsammans med exemplar av Mansförbjudet och Jämställdhetsbluffen. Protester och manifestation saknas för att Mansfrågor tas på allvar. Män och Mansrörelsen är dumsnälla. Att inte våga ta upp rå fakta hänvisad till empirisk vetenskap tyder på likgiltighet eller nonchalans inför dom akuta Mansfrågorna som dödsfall på arbetsplatser, självmord, hemlöshet, våld mot män, obefintlig rättssäkerhet,obetydligt stöd till ideella mans och familjejourer, Könsneutral Lagstiftning,reform av Vårdnadslagstiftning, skola och skattebörda.

  Samhällsomdaning sker genom bildning och aktivt iniatitiv när nu Mansförbjudet och Jämställdhetsbluffen släppts. Mäns rättigheter är också mänskliga rättigheter.

 9. Patrik Boman Says:

  Jo, dörren har öppnats på glänt. Det är jättebra att Pär och Pelle försöker att öppna den mer. Jag är säker på Sabuni och Pm Nilsson har ett ärligt uppsåt med sin utredning.

 10. Joakim Steneberg Says:

  Björklund och Sabuni är väl knappast ”radikalfeminister” som deras partikamrat Birgitta Ohlsson, (fast de för en feministisk politik) men läs här hur de vinklar med egna ”förutfattade meningar”, samt helt negligerar Lärarnas egna utredning om hur pojkarna ges lägre betyg!
  Och hur de skriver att klimatet mellan könen i svenska skolan är ”sämst i världen”. I världens mest jämställda land?
  Hur resonerar de där upp på riksdagiset?
  http://www.folkpartiet.se/Jan-Bjorklund/Pressmeddelanden/BjorklundSabuni-110-miljoner-for-okad-jamstalldhet-i-skolan/

 11. Joakim Steneberg Says:

  Björklund/Sabuni: ”Svensk skola brister i jämställdhet. Språkbruket i klassrummet är det mest kränkande i hela världen och det drabbar ofta tjejer. Många unga flickor är stressade och mår psykiskt dåligt. Skillnaderna i utbildningsresultat mellan pojkar och flickor är stora.”
  I huvudsak analysbefriat, förstås…

 12. Christian Lidholm Says:

  Suveränt, Pär!

  Vilket arbete du har gjort!

 13. David Says:

  Härligt Pär!

  Sällan har en svensk gjort så mycket för så många.

 14. Björn Says:

  Bra men undrar om hon vill läsa. En varningslampa lyser. Kanske hade ett antal välriktade exemplar till inte skadat.

 15. Per Plex Says:

  Förslag: En skriftlig fråga om hon har fått boken, läst den och förstått att människor behandlas ojämlikt av lagen.
  Det skulle bli svårt att låta bli att svara på det. En statlig myndighet måste diarieföra och besvara frågor skyndsamt. Annars måste myndigheten svara inför JK, varför man inte handlagt ärendet. (Det skulle kunna leda till uppmärksamhet i pressen, för då kommer man in på offentlighetsprincipen och sådant spännande som journalister och politiker vanligen är överkänsliga för.)

 16. Men@Work Says:

  Fantastiskt bra Pär! Precis vad som behövs!

 17. Silver Levinsky Says:

  Tack pär!

 18. psodh Says:

  Marika Formgren är ett föredöme och år väl den ledarskribenten på Sveriges ca 130 dagstidningar som vågar tänka lite själv i den här frågan.

 19. lavazza1891 Says:

  Toppen! Du gör verkligen ett stort och (med undantag för vår uppmuntran och små ekonomiska bidrag) otacksamt arbete. Jag är faktiskt rörd.

 20. Göteborg! Says:

  Bra Pär.

 21. DrKejs Says:

  Bra jobbat, Pär!

 22. JD Says:

  Likadant blev det vid utredningen om rättssäkerhet vid sexbrott och hur den kan förstärkas för ett par år sedan.
  Utredningen gled skarpt över i kvinnors trygghet istället trots att detta inte var syftet med utredningen från början.

  Allt hänger på vilka som får uppdraget.

 23. Homosapiens Says:

  Om kvinnan verkligen vill göra könen till fiender kommer hon att vinna eftersom mannen älskar henne mer än tvärtom. Det är detta feministerna vet och utnyttjar.

 24. Peter Benenson Says:

  Per Plex och Pär Ström

  Någon som kan bekräfta om Mansförbjudet och Jämställdhetsbluffen tilldelats diarienummer av staten?

 25. Peter Benenson Says:

  Homosapiens

  Som hämtat ur Goethes den unge Werthers lidanden.

 26. Peter Benenson Says:

  JD

  Hur granska och avslöja så att rätt människor sköter utredning om rättssäkerhet?

 27. nordboer Says:

  Dette er OT, men tenkte det ville være av interesse:

  http://www.bbc.co.uk/news/business-19746705

 28. Fredrik Johansson Says:

  Bra jobbat!

 29. Peter Benenson Says:

  Mansfråga: Dags att definera Kvinnors Psykiska misshandel av män i nära relation. Feministers psykiska misshandel av män i media och genom scum.

  Sista dagen innan dokumentären tas bort

  http://www.svtplay.se/video/316409/bully
  Sista dagen innan dokumentären tas bort

  http://www.svtplay.se/video/316409/bully

 30. H Says:

  ”mäns lägre uttag av föräldradagar påverkar möjligheten att upprätthålla kontakt med barnen efter en skilsmässa.“

  De gamla vanliga skenmanövrerna i detta Sabuni-citat om denna nya utredningens inriktning. Inte ett ord om lagen som ROKS tilläts diktera rakt av, den s.k. ”manualen för enskild vårdnad” som blev resultatet, eller om kvinnors misshandel av barn och partner som myndigheterna blundar för och gör allt för att straffa de som anmäler.

 31. Anders Senior Says:

  Sakine Madon skriver i expressen:
  ”Hudfärg är på modet: i debatter om rasism ­analyseras vem som är vit och ickevit. En återvändsgränd – man bekämpar inte rasism genom att ­resonera i rastermer.”

  http://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/madon-vi-behover-en-mer-fargblind-debatt/

  Undrar just när insikten kommer att samma sak gäller i debatten om jämställdhet? När skall de lära sig att se individerna istället för grupperna?

 32. David Says:

  En OT-fråga som ni säkert kan svara på: Om en man får barn med en kvinna som han inte är gift med och hon väljer att han inte får träffa barnet, kan han fortfarande tvingas betala underhåll?

 33. Niko Says:

  David: ja, utan tvekan. Faderskapstest tvingas på mannen (underhåll i 18 år), men mamman behöver inte alls ge gemensam vårdnad till pappan, vilket i sin tur betyder att hon inte behöver låta barnen träffa honom.

 34. AV Says:

  David: Faderskap, umgänge och vårdnad är tre olika saker. Om en kvinna påstår att du är pappan kan du bli hämtad av polis och tvångstopsas om så behövs. Sen är det bara att skriva på pappret om faderskap och börja betala. En man som misstänker att en kvinna fött hans barn har ingen rätt att få undersöka detta. Om hon vill ha barnet för sig själv kan hon bara säga att hon inte har en aaaning om vem pappan är, så lär soc utredning bli fruktlös.

  Hon kan sedan vägra skriva på pappren om delad vårdnad. Bara för att du är officiell pappa har du inte automatiskt vårdnad. Du måste godkännas först. Av henne eller, efter att du stämt henne och vunnit, tingsrätten/familjerätten. En kvinna har automatisk vårdnad om sitt barn och måste verkligen anstränga sig för att visa sig olämplig.
  En bieffekt av detta blir kaos i de (lyckligtvis här i Sverige) få fall där mamman dör under förlossningen, men barnet överlever. Pappan kan inte ens bevisa att han är pappan utan barnet måste stämma sitt barn för att bli registrerad pappa. Sedan ger tingsrätten vårdnaden om han ”är lämplig”. En man är per default inte ”lämplig” vårdnadshavare bara för att han är pappa.

  Umgänge bestäms efter vad som är bäst för barnet. Man kan ha visst umgänge utan att ha vårdnaden. Man kan ha delad vårdnad och ha umgänge en gång om året om man t ex bor långt från varandra.

 35. AV Says:

  nordboer: Intressant, 3/4 av alla parförhållanden i Japan är kvinnan ekonom och spenderar alla pengarna. Han får ”fickpengar” trots att han drar in pengarna i familjen. Det ligger väl i linje med att andra undersökningar som visade att kvinnan tar beslut om 80% av familjens konsumtion i västvärlden. Hon beslutar om mat, bil, hus osv. Han betalar.

  Men se här kommer det lilla roliga i kråksången. I feministernas värld är det för att kvinnan är så förtryckt hon gör det. Hon ”tvingas ta ansvar” när oansvariga män bara glider fram utan att ta beslut. De överlåter åt henna beslutsbördan. Det är helt klart en ”kvinnofälla” att ha makten över ekonomin.

  Kanske dags för lite MGTOW i Japan.

 36. carpe diem Says:

  Mycket bra jobbat Pär!

 37. David Says:

  @ AV och Niko: Tack för svaret. Helt stört, men om jag förstår det rätt så har man iaf en liiiiten chans att få träffa sitt barn trots att mamman inte vill, OM hon har tvingat en att betala underhåll.

 38. Evert Says:

  Ett förslag för att förbättra mäns livsvillkor är att motverka sexism mot båda kön. Exempelvis förse ROKS’ debattartiklar med varningstext om sexistiskt innehåll. Idag trummas det sexistiska budskapet in på SvD Brännpunkt: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-kravs-en-haverikommission-mot-valdet_7541352.svd

 39. Recension: Jämställdhetsbluffen av Pelle Billing – Introduktion till Mansfrågor « Aktivarum Says:

  […] Genusnytt: Marika formgren har farhågor när mansfrågor utreds Share this:FacebookTwitterGillaGillaBe the first to like this. Publicerat i Genus, Hen-debatten, JämställdhetTags: jämställdhetsbluffen, mansfrågor, pelle billing […]

 40. Hjalmar Says:

  Mycket bra initiativ, Pär!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: