Olämplig gräddfil på norsk flygplats

by

På Sola flygplats i Stavanger, Norge, har man infört en särskild kö enbart för män vid säkerhetskontrollen.

Den nyöppnade tillfälliga slussen har inget visitionsrum (män bär normalt inte bygel-bh) och betjänats endast av manlig personal. Flygplatschefen Stig Jone Nevland påpekar att kvinnor generellt sett behöver mer tid vid kontrollen då hårklämmor, bh, skor med metall med mera ger utslag i metalldetektorn.

Kommentar: Det här är en riktigt, riktigt dålig idé. Vi ska ha lika rättigheter och skyldigheter för könen. Då inrättar man inte en snabbfil för det ena könet.

Det är extremt ovanligt med den här sortens positiva särbehandling av män. Vilket är glädjande. Ännu mera glädjande hade det varit om det inte varit så vanligt som det faktiskt är med positiv särbehandling av kvinnor.

Könsdiskriminering är lika förkastlig oavsett vilket kön den drabbar.

Tack för tipset, Henrik. Läs mer här.

För övrigt: Apropå könsdiskriminering: Nedan kan du se information från Juristcentrum på Stockholms universitet. Tack för tipset, Erik!

Annonser

35 svar to “Olämplig gräddfil på norsk flygplats”

 1. Nils Jungenäs Says:

  Är det fel med de utrymmeseffektiva pissoarerna på offentliga toaletter?

 2. 1Vis Says:

  Pissoarer är av en annan dignitet. De är att jämföra med att damtoaletter har en extra skräpkorg för bindor eller att amningsrum är för enbart kvinnor.

 3. Douken Says:

  En könsneutral gräddfil för personer utan metall i klädseln eller andra komplikationer hade varit bättre. Jag har själv haft både skor och bälten som gett utslag. Likaså finns det kvinnor som har varken hårspänne eller bh.

 4. Ulf T Says:

  Jag brukar för all del förundras över alla de människor som kommer till flygplatsernas säkerhetskontroller med en massa metall på sig, men har faktiskt aldrig reflekterat över att det skulle vara bara kvinnor (eller ens flest kvinnor) som gör så. Det är väl egentligen så att personer som flyger ofta, ser till att de kan komma igenom effektivt. Ett mer neutralt sätt skulle då kanske kunna vara att ha en särskild kö för ‘frequent flyers’.

  Den mest minnesvärda komplikationen vid säkerhetskontroll, var en tonårskille på en londonflygplats. Han hade (förmodat) moderiktiga jeans, som enligt mitt sätt att se det var flera nummer för stora, och ett kraftigt nitbälte. Bältet åkte förstås av i kontrollen, men det pep ändå i metalldetektorn, så han fick ställa sig med armarna i vädret och bli visiterad (av kvinnlig säkerhetsvakt f.ö.). Självklart höll sig inte byxorna uppe utan skärp, så vi som stod i den ringlande kön fick lite omväxling i det annars rätt monotona köandet…

 5. Jonna, ex-feminist Says:

  Klart det är grymt dåligt med sådan positiv särbehandling, man blir förbannad.

  MEN! Det det är ju ett bra prakt exempel för det ger ju en chans att se hur pass fel som typ positiv särbehandling kan slå även mot oss tjejer. Såhär känns det nämligen för killar som inte är välkomna på fritidsgårdar pga typ tjejkvällar tex. Inte konstigt att killar/män blir förbannade för speciella kvällar med könsrabatter på Bauhaus. Jag har fattat det när jag börja läsa Pärs första bok, detta ex. kanske kan öppna ögona på en eller annan feminist, Såhär är livet för många killar irl.

  Därför håller jag med Pär; positiv särbehandling är normalt inte bra för jämställdheten av typen lika rättigheter för båda kön.

  Feminism? Nej tack!
  Jämställdhet? Ja tack!

  Pär m fl är bäst!

 6. Ulf T Says:

  @Nils Jungenäs,

  Är det fel med de utrymmeseffektiva pissoarerna på offentliga toaletter?

  Personligen har jag ingen synpunkt på hur damtoaletten organiseras. Vill de ställa sig på rad över ränna eller speciella pissoarer så är det helt ok för mig. Då kanske man slapp vänta så länge på damsällskapet varje gång det blev toabesök på välbesökta ställen. 🙂

 7. lavazza1891 Says:

  Mentorsprojekt som är riktad till det sedan åtminstone några år dominerande könet på juristprogrammet!

  ”Av de 28 000 som sökte till juristutbildningarna var 17 000, eller 61 procent, kvinnor. Knappt 3 800 kvinnor hade juristprogrammet som sitt förstaval. Av de kvinnor som sökte blev knappt 800 antagna till utbildningen. Omkring 11 000 män sökte. Av dem hade 2 300 juristutbildningen som sitt förstaval. Av de sökande männen antogs 600.”

  Men för att öka antalet män i förskolan (3 procent?) görs inget.

  http://tystatankar.com/2012/09/18/att-begrava-ett-uppdrag/

 8. Hjalmar Says:

  @Ulf T 14:45
  Kön till damtoan skulle nog inte kortas även om det inrättades ”pissränna”, det är allt annat som tar tid. Ett separat make-up-rum skulle kanske hjälpa. Unisex förstås 🙂

 9. Ulf T Says:

  Det är ju lite lustigt att läsa artikeln i Aftenbladet. Kvinnorna var tydligen inte alls roade…

  – Hva? Er det sant?

  – Få det vekk!

  – Vi er i 2012!

  – Diskriminerende!

  – Fjern det! Nå!

  …och fick köa längre än männen, men…

  I alla fall enligt Transportstyrelsen här i Sverige utgör männen 55% av de som flyger utrikes. Trots det gick det alltså fortare för männen att ta sig igenom? (Iofs lite oklart för mig om de hade fler stationer för männen…)

  Totalt blev det alltså snabbare genomströmning. Problemet kvarstår förstås att de kvinnor (som t.ex. min hustru) som inte skulle komma sig för att ta med sig halva smyckesamlingen när hon skall gå igenom metalldetektor, torde bli rätt sura över att de inte får belönas för sin framförhållning. De behöver hitta något bättre än kön att separera på.

  En gång i tiden hörde jag att det fanns en koppling mellan bygel-bh och bröstcancer, men det verkar inte stämma.

  Dock tycks det finnas andra fördelar med bygel-bh:

  Bra deflects bullet aimed at Detroit woman.

  Byglarna är alltså trygghetsskapande. Nu vet jag i alla fall varför kvinnor har dem på sig. 🙂

 10. Brennan Says:

  Jag är inte tvunget mot positiv särbehandling på basis av kön men det måste summa summarum bli någorlunda rättvist. Jag tar inte per automatik illa upp av en särskild kö för bara män eller kvinnor. Däremot ser jag till helheten och så som den ser ut i dag är diskriminerngen mot män ett allvarligt problem. Jag hade tex kunnat acceptera starta-eget-bidrag endast för kvinnor om en motsvarande lika stor uppoffring för män gjorts. Låt säga ett starta-familj-bidrag på 50 000 för ensamstående män.

 11. John Berg Says:

  Dagens Nyheter:

  ”Män råkar illa ut dubbelt så ofta som kvinnor och åldersgruppen 30 till 44 år drabbas oftare än andra. De flesta som anmält kreditbedrägerier bor i storstadsområdena.”

  Män drabbas värst. Hur ska feministerna råda bot på ovanstående jämställdhetsproblem? Kvotera in fler kvinnor i bedrägeribranschen?

  Dagens Nyheter, Varje dag kapas 12 svenskars identiteter:
  http://www.dn.se/ekonomi/varje-dag-kapas-12-svenskars-identiteter

 12. Trattis Says:

  John Berg

  Jag har själv varit med om att bli utsatt kortbedrägeri. En kille hade kommit över mitt id. Han fick ut massvis med grejor i mitt namn på olika butikskedjor innan jag hann spärra kortet, en sak som butiksbiträdena kan göra är att faktiskt titta på bilden på id-kortet eller körkortet. I mitt fall var jag 17 år på bilden brunt hår och finlemmad. Killen som snodde kortet var tjock, blont hår, och 35 år. Ändå fick han ut skitmycket i mitt namn. Ingen hade ju tittat på bilden, frågan är hur många butiksbiträden som ägnar någon tanke åt det. Nu görs bedrägerier på andra sätt än med just ID-kort också men man hade nog kommit åt en del om man hade börjat titta på BILDERNA som sitter på ett körkort eller ID-kort. Hade sparat samhället massa resurser.

 13. AccessX Says:

  Lösningen på flygplatserna måste naturligtvis vara att alla de som inte klarar metalldetektorn får ställa sig i en ny kö, medan de som klarar den kan passera.
  Troligen kommer fler män än kvinnor slippa kö nr 2, men det är ju upp till varje individ att förbereda sig för att klara detektorn.

  Behöver det vara svårare än så?

 14. Nils Jungenäs Says:

  Precis!

  Antingen har man en könsneutral kö för de som inte tänkt sig för när de klädde på sig på morgonen alternativt glömt fittpiercingen. Eller så har man en separat könsneutral kö för alla som strular i den första.

 15. AV Says:

  I arabländerna är det skilda köer för män och kvinnor av religiösa skäl. Lika förkastligt det. Minns dock inte om vår kö gick fortare. Vi hade ingen dam i ressällskapet.

 16. Anders Senior Says:

  @Brennan 15:50

  Vad är det för fel på ett helt neutralt starta-eget-bidrag som helt enkelt inte tar hänsyn etnicitet, om du är man, vit, färgad, kvinna, etc?

 17. Joakim Steneberg Says:

  Tycker det är lite slöseri med debattid här, om än kul på sina håll. Och sista förslaget var väl bra? Och lite lustigt, är det bara denna flygplats som infört systemet?
  Verklig könsdiskriminering är förkastlig, och den är så allmän och oftast emot män.
  Men att det tas hänsyn till vissa könsskillnader, även sociala, kan vi väl inte kalla för diskriminering?

 18. Anders Senior Says:

  Dessutom, det finns inget annat än särbehandling.
  Om den är positiv eller negativ är helt och hållet avhängigt om du gynnas av den eller ej!

  I USA hade man positiv särbehandling av vita på sina bussar på 60-talet! Det behöver inte vara något bra bara för att det benämns som ”positivt” för den ena gruppen…..

 19. dolf Says:

  Flygplanet lyfter ju inte förrän alla är ombord, så frågan är väl vilket sätt som är det mest tidseffektiva att genomföra kontrollerna på. Det är ju fullt tänkbart att en statistisk analys har visat att det enklaste och effektivaste sättet att få till stånd en snabb bordning av planen är att separera de bordande efter kön. Och i så fall finns det väl ingen anledning att klaga, alla tjänar på effektiviteten.
  Man kan tänka sig särbehandling av andra grupper av rena effektivitetsskäl, om t.ex. en fotbollstrupp skall iväg till ems, vms eller pms, så kanske det är effektivt att processa truppen separat från andra resande.

 20. Ninni Says:

  @ Joakim Steneberg

  Men att det tas hänsyn till vissa könsskillnader, även sociala, kan vi väl inte kalla för diskriminering?

  Naturligtvis är det det. Jag hamnar i den långsamma kön pga mitt kön, trots att jag inte tar längre tid än män gör.
  Är det viktigt? Nä, men totalt onödigt.

  Skicka ”piparna” till en ny kö, så som AccessX 16:21 skriver och låt oss som ser till att tänka efter före slippa sorteras efter kön.

 21. Joakim Steneberg Says:

  Ninni, (Är du tidigare Ninnitokan?). Jag tänkte nog inte på just detta fall, det var därför jag tyckte förslaget som kom strax innan var bra ju! Finns andra bättre exempel.
  Dessutom så är ju kvinnor tämligen priviligierade på andra områden, så det här kan väl kallas nån form av jämställdhetskvotering? Och om du nu flyger mycket i Norge 🙂

 22. Joakim Steneberg Says:

  Och apropå IKEA och Saudiarabien, så visst är det otidsenligt däär nere, och en form av diskriminering enligt vårt sätt att se. (Kvinnorna där har delvis en annan syn, hjärntvättade?)
  Det hela kan lika gärna vara en form av överbeskydd av kvinnorna, som könsförtryck. Eller en ängslan hos de saudiska männen på grund av biologiska skäl (fortplantning, graviditet.
  Där i tidigare öknen.
  Eller har någon en tvärsäker bedömning om orsaken?
  Och liknande har funnits på andra håll, lumpen fortfarande.
  Men det saudiska systemet är i vilket fall dömt att dö ut…
  Men niqab och allt.

 23. PG Says:

  Jag reser ofta till Stavanger och här är en kommentar från flygplatsens facebook-sida.

  Køen i sikkerhetskontrollen:
  Bildet er nok ganske mer nyansert enn media fremstiller det. Vi driver ikke med diskriminering hos oss og det har heller aldri vært en problemstilling. Media skriver at dette er en egen kø før menn, noe som ikke stemmer. Alle passasjerer står i eksakt den samme køen, men helt på slutten når vår floor walker sender passasjerer til riktig sluse, blir menn som har lite hå…ndbagasje vist til en sluse ved siden av. I mange tilfeller står disse i lengre kø enn kvinner. Årsaken til at man skiller på kvinner og menn helt på slutten er dels på grunn av mangel på kvinnelige kontrollører og plassmangel i ekstra sluse. Vi innfører nå mulighet for kvinner til å gå i samme slusen, dersom de aksepterer å bli kontrollert av en mann.

  Konsekvensene av å ikke innføre dette tiltaket ville nok dessverre vært lengre køer for alle passasjerer. Vi skulle gjerne gjort dette på andre måter, men vi har snudd alle steiner rundt.

 24. Brennan Says:

  Anders Senior. Eftersom budgeten är begränsad. Om vi har låt säga en miljard kr som ska utgå till ensamstående män för att starta familj så skulle pengarna begränsas om även kvinnor fick söka.

 25. Anders Senior Says:

  Budget!!

  Spelar väl ingen roll vilken budget som finns, det är ingen ursäkt för att diskriminera någon!!

  Jag skulle snarare säga tvärtom, har man begränsat med pengar är det desto viktigare att bidraget går till den person, oavsett kön, läggning, hudfärg etc. som man bedömer har störst chans att lyckas, så den personen kommer igång med sitt företag. Då producerar den skatteintäkter som då staten kan dela ut till den som stod tvåa i kön innan……

 26. Anders Senior Says:

  @Brennan

  Det kanske var så de resonerade i USA?
  ”Tyvärr, vår budget räcker inte till fler bussar, så vita åker först. Ni svarta får åka med i mån av plats….”
  Blir det mer rätt då?

 27. MarcusE Says:

  @Brennan

  Saken är att jag inte ska behövas buntas ihop med övriga i gruppen män till ett sabla kollektiv mer än nödvändigt…

 28. Ninni Says:

  @ Joakim Steneberg

  Ninni, (Är du tidigare Ninnitokan?).

  Japp.

 29. Joakim Steneberg Says:

  ”Tabu att ta bilder på kvinnor”, apropå IKEA. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svds-mellanosternexpert-om-ikeakatalogen_7543846.svd
  Kvinnoförtryck, eller överdrivet överbeskydd? Man kan ju jämföra med kvinnobilder i väst….

 30. Hurtbullen Says:

  It´s the economy stupid.

  2 köer till planet som är könsspecificerade är rätt melodi. Kvinnor som bär heltäckande Niqab med 5 lager av nunneklädsel tar tid att gå igenom.

  Ska inte jag som bär tajta jeans och t-shirt få snabbfilen då istället ?

  Yes please. And fuck equality

 31. Ulf T Says:

  @Joakim Steneberg,

  Det hela kan lika gärna vara en form av överbeskydd av kvinnorna, som könsförtryck. Eller en ängslan hos de saudiska männen på grund av biologiska skäl (fortplantning, graviditet.

  Jag letade fram en muslimsk sajt där reglerna förklarades rätt utförligt med källor – men nu kan jag inte hitta det inlägg jag skrev om det. Det uttalade syftet är att förebygga erotisk attraktion, såväl till män som till kvinnor. Även män måste klä sig sedesamt, men reglerna är inte fullt så strikta, eftersom (min hypotes) männens skönhetsmakt inte är lika stor.

  Här kan man även damma av Ludwig von Mises från 1922. Betänkt att på den tiden var nog det mesta sexet oskyddat*, och konsekvenserna, speciellt för kvinnan, kunde vara livsavgörande.

  * Aborter har förekommit sedan åtminstone 2700 BC, men började inte bli relativt säkra förrän på 1930-talet. Kondomer har funnits i åtminstone 400 år, men t.ex. på 1800-talet, motarbetades de, Wikipedia, av feministerna: Feminists of this time period wanted birth control to be exclusively in the hands of women, and disapproved of male-controlled methods such as the condom.”

  It is clear that sex is less important in the life of man than of woman. Satisfaction brings him relaxation and mental peace. But for the woman the burden of motherhood begins here. Her destiny is completely circumscribed by sex; in man’s life it is but an incident. However fervently and whole-heartedly he loves, however much he takes upon himself for the woman’s sake, he remains always above the sexual. Even women are finally contemptuous of the man who is utterly engrossed by sex. But woman must exhaust herself as lover and as mother in the service of the sexual instinct. Man may often find it difficult, in the face of all the worries of his profession, to preserve his inner freedom and so to develop his individuality, but it will not be his sexual life which distracts him most. For woman, however, sex is the greatest obstacle.

  Thus the meaning of the feminist question is essentially woman’s struggle for personality. But the matter affects men not less than women, for only in co-operation can the sexes reach the highest degree of individual culture. The man who is always being dragged by woman into the lower spheres of psychic bondage cannot develop freely in the long run. To preserve the freedom of inner life for the woman, this is the real problem of women; it is part of the cultural problem of humanity.

  It was failure to solve this problem which destroyed the Orient. There woman is an object of lust, a childbearer and nurse. Every progressive movement which began with the development of personality was prematurely frustrated by the women, who dragged men down again into the miasma of the harem. Nothing separates East and West more decisively today than the position of women and the attitude towards woman. People often maintain that the wisdom of the Orientals has understood the ultimate questions of existence more profoundly than all the philosophy of Europe. At any rate the fact that they have never been able to free themselves in sexual matters has sealed the fate of their culture.

  Midway between Orient and Occident the unique culture of the Greeks grew up. But antiquity also failed to raise woman to the level on which it had placed man. Greek culture excluded the married woman. The wife remained in the woman’s quarters, apart from the world, nothing more than the mother of the man’s heirs and the steward of his house. His love was for the hetaera alone. Eventually he was not satisfied even here, and turned to homosexual love. Plato sees the love of boys transfigured by the spiritual union of the lovers and by joyful surrender to the beauty of soul and body. To him the love of woman was merely gross sensual satisfaction.

  To Western man woman is the companion, to the Oriental she is the bedfellow. European woman has not always occupied the position she occupies today. She has won it in the course of evolution from the principle of violence to the principle of contract. And now man and woman are equal before the law. The small differences that still exist in private law are of no practical significance.

  Mest slående är möjligen att en man som skrivit något liknande idag hade fått utstå en hel del; en annan hur lite debatten har ändrats på 90 år. Innan detta hade han diskuterat kvinnans roll som ägodel i samhällen där den Starkes Rätt rådde, och vilka problem det medförde.

 32. Access Says:

  @ Brennan kl. 17:43

  Starta-egen-bidrag för män som vill ha ekonomiskt bidrag för att skaffa egen familj. Vilket underbart förslag! 😀

 33. Shastra Says:

  Detta verkar ju vara en fjäder som har blivit en höna. Läs PG:s kommentar från 17:41. Kör den genom Google Translate om norskan är för svår.

 34. David Says:

  Aktuellt 21:00. Gör lååångt reportage om att Ikeakatalogen i Saudiarabien på andra sidan jorden men helt annan kultur har suddat ut kvinnor från bilderna. Nyamko Sabuni uttalar sig och människor på stan får säga sitt. Varför i helvete hämtar inte SVT valfritt scoop från Genusnytt här på hemmaplan och hör vad folk tycker om det???

 35. Per Plex Says:

  OT: Väldigt vad nyheterna på TV uppmärksammar att IKEA inte har damer med på bilderna i katalogerna som delas ut i Saudiarabien. Men…Det är väl möbler som är varorna som ska säljas… eller?
  Och hur var det nu det här med att vi ska vara multikulturella? Tycker inte TV det, i just detta fallet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: