”Vinklad journalistik ger falsk bild av relationsvåld”

by

Den grupp som dödar flest barn i Nya Zealand är mammor. Och män är offer för relationsvåld lika ofta som kvinnor. Det är två resultat av en undersökning i Nya Zealand som har väckt uppståndelse.

Undersökningen, utförd av polisen, bygger på 95 fall av relationsvåld med dödlig utgång mellan 2004 och 2011.

Professor David Fergusson, som är expert på relationsvåld vid Universitetet i Otago, säger att den allmänna uppfattningen att män för det mesta är förövarna när det gäller relationsvåld är resultatet av vinklad journalistik.

Han säger vidare:

Det korrekta budskapet är att båda kön har kapacitet att utöva relationsvåld [och] kvinnor utövar förmodligen våld mot barn oftare än män”.

Ett annat problem, enligt professorn, är att sjukvården har en tendens att strunta i manliga offer för relationsvåld. Han säger:

Det är dessa vinklingar som har byggts in i vårt system, huvudsakligen på grund av feministisk retorik som går ut på att männen alltid är skyldiga. I grund och botten är det viktigaste att offentlig politik baseras på bevis”.

Bob McCoskrie, som är direktör för organisationen Family First, säger att statistiken visar att den populära uppfattningen att ”kvinnor och barn måste skyddas från män” är felaktig. ”Fokuset på genus är missledande”, säger han.

Läs mer här. Tack för tipset, Uffe på PappaRättsGruppen och Gunnar!

För övrigt 1: Hos de flesta japanska par är det kvinnan som håller i pengarna, även i de fall när mannen tjänar mest. ”I takt med att inkomsterna har pressats ned har samma sak hänt med de fickpengar som mannen i huset tilldelas”, skriver BBC. Läs mer här. Tack för tipset, Nils!

För övrigt 2: En inrättning som kallas Crossing Boarders har gått omkring på Bokmässan i Göteborg med en så kallad jämställdhetsklocka. De räknade manliga och kvinnliga talare. När Crossing Boarders grundare Ida Östensson intervjuas av Göteborgs-Posten säger hon om arrangören tvärs emot deras egen monter på Bokmässan: ”Elva talare i dag, varav åtta män. Här behövs en röst som ifrågasätter det, och det är vi”. Det framgår inte av artikeln exakt hur jämställdhetsklockan använts – kanske har de tagit tid på mäns och kvinnors föredrag, sumerat och jämfört. Läs mer här. Tack för tipset Ann-Mari Maukonen på Ann-Mari’s blogg.

Annonser

24 svar to “”Vinklad journalistik ger falsk bild av relationsvåld””

 1. AV Says:

  FÖ 2. Så här skriver de själva på sin hemsida:
  Varför finns vi?
  av jonas den 19 Mar, 2012 • 18:16

  1) Tjejer har idag en mindre aktiv fritid än killar och de mår sämre.[1]
  2) Det finns ett samband mellan hälsa och aktiv fritid[2]
  3) Många verksamheter når bara killar och det gör att urvalen för tjejers aktiviteter är begränsade.[3]

  [1] Folkhälsoenkäten & SOU 2006:77
  [2] Benson, P. C. (1997). All kids are our kids: What communities must do to raise caring and responsible children and adolescents. San Fransisco, CIRKA: Jossey-Bass.Refererad i Prop. 2007/08:110
  [3] Riksidrottsförbundet kvinnor och män inom idrotten

  Har inte hunnit kolla källa 1. Källa 3 är inte så specifik, men jag hittade följande rapport som är tio år gammal.
  http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_128/scope_128/ImageVaultHandler.aspx

  Den visar att 2002 var en majoritet av medlemmarna och ledarna i de flesta specialidrottsförbund män. Ja, när ungdomslaget ska tränas är det ofta en pappa som ställer upp. Men den säger inget om verksamheter som bara når killar och begränsar flickors utbud. Bara att fler män väljer organiserad idrott. Totalt felslut av källa.

  Undrar hur slutsatsen skulle vara om det var flickor som idrottade mest? Pojkarna har en ”antiidrottskultur” som hindrar dem att sköta sin hälsa. Den manliga rollen måste dekonstrueras. Men när det är flickor är förklaringen givetvis bortom deras egen kontroll. De utesluts. är behöver vi inte ändra på kvinnors roll, ty women are wonderful.

 2. AV Says:

  De själva består av tre kvinnor och en man. Är inte det ojämställt enligt egen standard? Kanske har de andra regler för sig själva?

  Våra värderingar
  Crossing Boarders värdegrund är en viktig bas för all vår verksamhet. Den beskriver inte bara vad vi står för utan också vår inriktning och vår strävan att utveckla våra tjänster. Vi arbetar kontinuerligt med värdegrundsarbetet.

  Floskler. Inget definieras. Vem låter inte sin värdegrund vara bas i verksamheten? Vilket företag utvecklar inte sina tjänster och jobbar med värdegrundsarbetet. Men vad ÄR deras värdegrund?

  http://crossingboarders.se/

 3. David Says:

  Föraktet mot journalister växer. Journalister som inte fattar varför deras yrke existerar.

 4. Peter Benenson Says:

  Vad skört korthuset svenska media eliten lutar sig mot.

 5. K-E P Says:

  Mycket intressant. NZ verkar vara på väg att ta bort den feministiska bindeln från ögonen, till skillnad från Sverige där de konservativa feministiska krafterna gör allt för att dra åt den allt hårdare.

 6. i Says:

  NZ har stora problem med våld, missbruk och fattigdom i den ursprungliga befolkningen, dessutom har de haft omröstning om barnaga där 83% var emot ett förbud.

  NZ ville förbjuda barnaga just för att det är många fler barn som dödas av misshandel i hemmet där än i andra länder.

 7. Mats Andersson Says:

  På tal om Göteborg (bokmässan), svensk feminism, och millimeter-rättvisa…

  Jag trodde svensk statsfeminism skrämt iväg Art Garfunkel från Göteborg. (Helgens förstanyhet på svd.se var ju att han var försvunnen.) För handen på hjärtat, är det inte dags att han makar på sig och låter en kvinna vara Art Garfunkel ett tag? Kanske kan Mona ta hans plats.

 8. AV Says:

  Mats Andersson: Han kanske borde varit på Bokmässan och kört ”At the Zoo”?

 9. Chattanoga Says:

  Kanske off-topic, men, enligt SCB, motionerar kvinnor mer regelbundet än män.
  “Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF/SILC)”
  http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____316713.aspx

 10. Peter Benenson Says:

  K-E-P i vid

  Nya Zeeland och Australien är exempel på länder som inte räddhågsna blivit hjärntvättade av feminism.

  Development Study New Zealand
  Straus & Smith

  http://www.hogberg.org/Handout%20Hogberg-Billing%2025%20juni%2009.pdf

 11. Joakim Steneberg Says:

  Intressanta påpekanden AV!
  Nu har vi 35 års vinklade lögner i media, (det var där det började) som skall grävas upp och dekonstrueras(?), heter det så?
  Plus då hela den politiska eliten.
  Jag vill påstå att det är vi här som håller på att tvinga fram förändringarna, (INTE media, INTE politikerna) med början på AFS, som faktiskt nämndes i TV när sexköpslagen dikterades igenom.
  Intressanta tider stundar, för nu rullar snöbollen!

 12. Joakim Steneberg Says:

  Chattanoga, stämmer säkert. De har alltid haft mer egentid, och en del av den används enligt undersökningar till egenvård. Alltifrån sminkande till mer hälsosamma saker.
  Ändå är de mer sjuka? Men det beror kanske på månatliga problem, eller?

 13. Ulf Andersson Says:

  Tack, Pär!

  http://www.dads-r-us.se/2012/09/30/new-zealand-children-most-often-killed-by-mothers/

 14. Ninni Says:

  ”.. kvinnor utövar förmodligen våld mot barn oftare än män“.

  Det här är en sån statistik man ska vara försiktig med, så man inte demoniserar på andra hållet. För vad med andra faktorer?

  Kvinnor är vårdnadshavare no. 1 i vårt samhälle. Har man tagit hänsyn till kontakten med/ansvaret för barnen för de som misshandlar sina barn? Hur fördelar sig barnmisshandlen efter man tagit den faktorn i beräkning?

 15. Stockholm/TT Says:

  Det är på alla sätt och vis lönlöst att anmäla en kvinna för grov fridskränkning eller någon annan form av våld i Sverige. Försök att prata med polisens ledningscentral eller representanter för sjukvården när du är i yttersta nöd som man. De flinar åt dig.

  Men så sitter man där ändå på ett polishus i fyra timmar och den som tar emot anmälan säger att det är det jävligaste han hört under sina 27 år som polis – och så kommer då lappen efter en vecka som meddelar att förundersökningen är nedlagd. På detta papper finns massvis med kontaktuppgifter för den drabbade, och alla utom en är bara för kvinnor. Så man ringer detta nummer till en samhällsfunktion som backas upp av kommunala skattemedel, och det första personen där säger är att visst kan jag få hjälp men då vill han ha pengar i egen ficka …

  Hörde två jurister berätta att om en man sticker in fingrarna vaginalt och mot kvinnans vilja så klassas detta som en våldtäkt (och det är ju inte så mycket att orda om), men om en kvinna frihetsberövar en man och kränker honom sexuellt så är det inte enligt lagen våldtäkt.

 16. robjoh Says:

  @Ninni
  Instämmer, men samtidigt vill jag påpeka att oavsett om kvinnor är vårdnadshavare nr 1 i samhället så är det viktiga med rapporten är att individer oavsett kön kan vara skitstövlar. I Sverige tycker jag att vi hela tiden ursäktar kvinnor, de är offer för de hemska männen.

 17. MarcusE Says:

  @Ninni

  Helt korrekt!

 18. Nils D Says:

  En jämställdhetsklocka på Bokmässan? Användes den för att mäta könsfördelningen över besökarna på Bokmässan? Den kanske är gjord för att bara ge utslag åt ett håll?

 19. Peter Benenson Says:

  Stockholm/TT

  Kvinnors våld mot män tigs ihjäl för att män tillsammans inte kräver förändring som i ditt fall. Du är inte ensam. Ställ ansvariga inom Justitiedepartementet mot väggen och kräv förklaring hur misshandlade män och barns förtroende ska upprätthållas för rättsväsendet.
  En organisation som säger Men’s rights are human rights.

 20. Johan Grå Says:

  Ännu ett exempel där könsfokusen slår helt fel. Min erfarenhet är att man kan dela in misshandlade män och kvinnor i olika kategorier för att förstå det bättre men det kan man lika gärna göra utan att ta hänsyn till kön.

  Senaste amerikanska/kanadensiska statistiken jag läste är annars att trenden för relationsvåld är svagt sjunkande bland män och stigande för kvinnor, särskilt tidigt i relationer.

  Man borde också nyansera våldsdebatten. De fall som oftast nämns när man talar om kvinnovåld är sådana där det råder ensidigt, massivt förtryck från mannens sida. Det är förstås ovanligare att män blir utsatta för det eftersom de har bättre förutsättningar att fly. Inte försvara sig för de som blir ensidigt misshandlade är dåliga på att försvara sig, inte bara fysiskt utan främst mentalt. Män är inte i samma utsträckning rädda eller i samma reella fara om de flyr relationen.

  Det vanligaste situationen är dock att man slår varandra och där varierar det vem som är mest gränslös.

  Min erfarenhet är också att det är vanligare med våld från partners som i yrket måste använda våld (kriminella, poliser, vakter osv.). Sådana yrken har män i högre utsträckning än kvinnor.

 21. Våld inom relationer « Yasers hörna Says:

  […] https://genusnytt.wordpress.com/2012/10/01/vinklad-journalistik-ger-falsk-bild-av-relationsvald/ […]

 22. Erik Says:

  Även i Kina är det vanligt att frun håller i slantarna.

  För övrigt stavas det Nya Zeeland (med två e) på svenska. Den engelska stavningen avviker från det holländska ursprunget.

 23. Thomas Says:

  Det skulle vara intressant att höra era tankar kring uppgifterna kring barnmisshandel i Sverige som finns att hämta från BRÅ.

  Där går att läsa att män fortfarande är de som oftast misshandlar små barn (0-6år), även om andelen kvinnor (35%) är relativt hög jämfört med andra brott.

  http://www.bra.se/bra/brott–statistik/barnmisshandel.html

 24. Kvinnor som slår sina män fysiskt eller psykiskt « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] “Vinklad journalistik ger falsk bild av relationsvåld”  (GenuaNytt) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: