Nu drar kvinnocurlingen i Halmstad igång

by

Jag bloggade om det redan när beslutet togs i februari, men nu känns det påkallat igen för nu drar den igång: Kvinnocurlingen på Högskolan i Halmstad. Eller, om man så vill, mansdiskrimineringen på Högskolan i Halmstad.

Högskolan avsätter särskilda könskodade pengar så att tio kvinnliga forskare ska kunna använda minst två dagar i veckan för att under två år bygga upp sina meriter för att lättare kunna bli professorer och docenter. Tiden ska användas för egen forskning samt internat där värdefulla kontakter ska kunna knytas. Åtta internat ska anordnas.

Så här motiveras mansdiskrimineringen av prorektor Carina Ihlström Eriksson, som är ansvarig för den:

Det är ett faktum att vi har färre kvinnor som är professorer och docenter och därför strävar vi efter att få en balans. Genom meriteringsprogrammet vill vi helt enkelt skapa bättre förutsättningar för kvinnor att meritera sig.

En av de kvinnor som sökt, och fått, de särskilda kvinnopengarna är lektor Maria Åkesson. Hon säger till Sveriges Radio om saken:

Namnen på de tio utvalda kvinnorna offentliggörs av Högskolan i Halmstad på den första länken nedan. Jag vill understryka att när dessa kvinnor om några år är docenter respektive professorer är det inte säkert att de har kvoteringen att tacka för sina toppjobb. De kanske hade uppfyllt kraven ändå, genom att meritera sig till positionerna i fri konkurrens. Men det får vi ju aldrig veta.

Intressant nog kan jag konstatera att kvinnocurlingen på Högskolan i Halmstad strider mot dess egen jämställdhetspolicy. Jag citerar sidan ”Jämställdhet och mångfald” på högskolans webbplats:

Högskolan i Halmstad är en högskola som aktivt arbetar för jämställdhet och mångfald. Arbetet bygger på demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter. Såväl medarbetare som studenter vid Högskolan skall ha lika rättigheter och möjligheter till att arbeta, studera och utvecklas oavsett könstillhörighet, etnisk tillhörighet, sexuell läggning eller funktionshinder.

Och på sidan ”Jämställdhet” skriver de:

Jämställdhet innebär lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för kvinnor och män att arbeta, studera och utvecklas på alla nivåer inom Högskolan

”Lika rättigheter”, skriver de alltså, som om de vore jämställdister. Ändå ger Högskolan i Halmstad vissa rättigheter åt kvinnor som de förvägrar män. De verkar till och med vara stolta över det. Vari ligger logiken? Är det någon som kan förstå det? Är det kanske lokal halmstadslogik som vi som skolats i vanlig logik inte kan begripa?

Jag tycker det är oerhört märkligt att sådan här grov mansdiskriminering kan förekomma i en västerländsk demokrati år 2012. Och alla i etablissemanget bara talar om det som något positivt. ”Oh så vackra kläder kejsaren har!”.

Man skakar på huvudet. Det är en orwelliansk upplevelse: ”Krig är fred”, ”Frihet är slaveri”, ”Mansdiskriminering är jämställdhet”. Vi lever i Sverige i nådens år 2012.

Sveriges Radio har tagit upp mansdiskrimineringen vid Högskolan i Halmstad (se länk nedan) – men utan ett uns av kritik. Statsradion använder bara positiva ordalag. Helt obegripligt. Genusnytt-läsaren Kristin, som tipsade mig om detta, skrev denna kommentar på Sveriges Radios webbplats:

Då skrev reportern följande svar:

Det är ett svar av typen goddag-yxskaft. Om nu pengarna varit könsneutrala hittills, och sedan inför högskolan könsdiskriminering, så är det ju könsdiskriminering. Vad har historiken med saken att göra? Man undrar verkligen hur Magnus Hagström lyckas få till det. Han vänder ut och in på sig för att kunna rättfärdiga mansdiskriminering. Han säger ju i princip ”Mansdiskrimineringen är införd först i år så den är i sin ordning”.

Man undrar om Magnus Hagström varit lika oförstående till Kristins kommentar om könen varit de omvända, så att bara manliga forskare hade kunnat söka pengarna från och med i år. Hade han då tyckt ”Jamen kvinnor har ju kunnat söka tidigare år”?

Man skakar på huvudet. Vi lever i ett sjukt samhällsklimat.

Detta exempel på mansdiskriminering är för övrigt med i min bok ”Mansförbjudet”.

Läs mer här och här. Tack för tipset, Kristin!

För övrigt: Mäns våld mot kvinnor bör rubriceras som hatbrott. Det är ett av förslagen i en ny antologi kallad ”Det kallas feminism”. Undrar varför bara våld med just den könskonstellationen ska betecknas som hatbrott? Det är inte särskilt könsneutralt, och därmed inte särskilt jämställt. Läs mer här. Tack för tipset, Susanna!

Annonser

40 svar to “Nu drar kvinnocurlingen i Halmstad igång”

 1. Matte Says:

  Högskolan i Halmstad borde omedelbart ställa sig i skamvrån.

 2. AV Says:

  Förra året fick ju alla barnen följa med på skolutflykten. I år har skolan valt att satsa på pojkarna för att ge dem en morot att prestera bättre. Så flickorna får stanna hemma.

  Någon som tror en sådan rektor klarat sig undan. All animals are equal, but som are more equal than others.

 3. Bashflak Says:

  De använder ju det lite olyckliga ordet ‘möjligheter’ i sin definition av jämställhet och det öppnar för tolkningar som kan gå stick i stäv med rättigheter och skyldigheter. Vissa behöver ju kanske en liten knuff för att uppnå lika möjligheter.

  För övrigt 1: att kränka vita män borde förstås också vara ett hatbrott.

 4. vinterviken Says:

  Skrämmande hur samhället har blivit. Demokratin är på väg bort och ersätts istället av en feministisk diktatur.

 5. Pinjata Says:

  Så enligt Högskolan i Halmstad är kvinnor dumma och lata som inte tar sig tid att bli professorer… Varför är det inte fler kvinnor som protesterar mot detta kvinnoförakt?

 6. Taste in men Says:

  Trist att det inte är lika spelregler för könen i Sverige, 2012!

 7. dolf Says:

  @Bashflak
  Du har missförstått det där. Hatbrott är alla brott som begås av vita män. Faktum är att HAT är allt som emanerar från vita män, oavsett om det är brottsligt eller inte, eller om avsikten är att hjälpa eller stjälpa. Faktum är att själva en vit mans existens är en oerhörd kränkning och ett hatbrott av dignitet mot alla kvinnor, invandrare, hbt, djur, universum och gud som borde bestraffas med stegling, bålbränning och korsfästelse.

 8. David Says:

  Med några årtionden feminism till så kommer Sverige att vara Europas fattigaste land.

 9. Tobias Says:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/missa-inte-forskning-som-redan-finns-om-man_7544306.svd

  ”En av de utmaningar vi maskulinitetsforskare återkommer till är hur vi kan förstå enskilda mäns erfarenheter av maktlöshet samtidigt som vi behåller fokus på de samhälleliga strukturer där män som grupp privilegieras på bekostnad av kvinnor. På samma sätt som kvinnor inte ensidigt kan förstås som offer och maktlösa kan inte heller män förstås som enbart offer. Svensk forskning har på en mängd sätt visat hur könsnormer begränsar pojkars och mäns liv, men forskningen visar också på hur vissa män gynnas av rådande genusrelationer och ojämställdhet”

  Ett gäng genuspedagoger skriker ut i Svenska Dagbladet kring den nya satsningen på mansforskningen och tycker att den är onödig eftersom dom själva redan har så mycket material på området, men som ni kan läsa utgår de som vanligt från att mäns problem grundar sig i att de är män och att de är överordnade plus att detta inlägg överhuvudtaget (precis som min uppfattning av de flesta genusforskares debattinlägg) utgår från att lyfta upp de egna akademiska genuskarriärerna. Allt de gör verkar handla om att ge räkmacka åt sig själva på något sätt.

 10. JD Says:

  Har ENSKILDA kvinnor på halmstads högskola sämre förutsättningar att meritera sig för forskartjänster än ENSKILDA män på Halmstads högskola?

  Svaret är ju självklart NEJ!

  Följdfrågan blir då:
  Varför ska ENSKILDA studenter ges bättre möjligheter än andra ENSKILDA studenter då de från början har samma möjligheter att göra karriär inom forskning?

  Halmstads högskola gör sig otvivelaktigt skyldiga till diskriminering då man i egenintresse för att bättra den egna statistiken ger oförsvarliga fördelar till vissa elever men inte till andra.

  Jag hopps verkligen att någon ENSKILD man på denna högskola söker samma stöd och sedan vågar göra en anmälan om diskriminering.

 11. Hjalmar Says:

  @dolf 8:56
  Hmm, är det dolf eller Gudrun Schyman som talar? 🙂
  I sak har du förstås rätt. Blotta förekomsten av en vit man, är att förolämpa universum. Gör om – gör rätt! Flickor ska det vara, marscherandes i långa, räta led till suggestiv musik, taktfast sjungande…
  Så det blir jämställt:)

 12. Per Plex Says:

  @David Jag instämmer! Naturen kommer att reglera de avarter som inte är tillräckligt livskraftiga. Tråkigt om just vi skulle få vara med om detta.
  Apropå den statliga utredningen med PM Nilsson: Kan det vara så att regeringen nu känner att frågan har sådan sprängkraft att man vill gardera sig inför valet? Gardera sig mot att något annat (nytt?) parti tar över frågan och vinner valet?
  Tänk vad en enkel bok med sammanställning av kända fakta (lagar)kan leda till !!! Bra jobbat Pär!

 13. David Says:

  ”…förstå enskilda mäns erfarenheter av maktlöshet samtidigt som vi behåller fokus på de samhälleliga strukturer där män som grupp privilegieras på bekostnad av kvinnor.”

  Varför ska de behålla fokus på strukturer där män som grupp privilegieras på bekostnad av kvinnor? Forskning blir fel om den bygger på den i en förväg förutfattad mening, där svar måste passa in i ”könsmaktsordningen”.

  Injicera alla pojkfoster med anti-tävlings- och anti riskgener så kommer vi få färre manliga styrelseledamöter och färre män på alkisbänken.

  Eller låt fostren vara och inse att de ”forskar” med kastrull på huvudet.

 14. David Says:

  @ Per Plex

  Jag tror också att regeringen känner vart det blåser och att många röster är i fara med rådande genustokerier och mansfientlighet .

  Det kanske hinner bli mycket bättre till 2014.

  Lämpligt vore att skicka Gudrun Schyman och Margareta Winberg till rättegång i Nürnberg för brott mot mänskliga rättigheter.

 15. barfota Says:

  @Taste in men

  ”Trist att det inte är lika spelregler för könen i Sverige, 2012!”

  Ännu tristare att det inte är ”lika spelregler” för alla i Sverige.
  Diskrimineringar är och förblir diskrimineringar och därför inte en könsfråga.

  En helt neutral lagstiftning är vad jag efterlyser.

 16. Peter Benenson Says:

  Högskolan i Halmstad

 17. dolf Says:

  Hur skall vi motverka de traditionella könsnormerna under förlossningar?

 18. David Says:

  @ Peter Benenson
  Hur kan man missanvända ordet ”jämställdhet” så mycket? 😦

  Ironiskt att socionomtanten i videon är super-könssteretyp själv =P

 19. Per Says:

  Mer manshat tack! Nåt år till med genuskärringarna vid rodret och Sverige kommer att bli alla bögars paradis. Halleluja!

 20. N Says:

  Är det inte bra med manliga professorer som förebilder med tanke på den sneda könsfördelningen bland studenterna? Eller är ett sånt resonemang inte tillämpligt här?

 21. Peter Benenson Says:

  David

  Hon beordrar vad andra ska göra, själv är hon som du säger über könssterotyp.

  Vinterviken namngav det nya Sverige på en känsligt men träffande sätt. En feministisk diktatur.

  Högskolan i Halmstad
  http://www.newsmill.se/print/43321

 22. Lasse Says:

  @David skriver:

  ”Med några årtionden feminism till så kommer Sverige att vara Europas fattigaste land.”

  Låter som en klyscha men tyvärr är den sann. Vi ser redan resultat av flera kvoteringar med mycket dåligt utfall. Beslut och agerande från feministiska regeringspersoner som är så uppåt väggarna att man skäms.

  Sverige är på god väg att utarmas p.g.a. feminismens ideologi.

  ps. gissa vilka som kommer få betala notan 😉

 23. Ninni Says:

  @ Peter Benenson

  Det kan liksom bara omöjligvis vara så att könen faktiskt vill lite olika saker på kollektivnivå. Därför måste det vara mönster, som måste brytas, för det är viktigt att vi når 50/50 överallt. Jag önskar så att någon kunde förklara för mig varför det är viktigt hur många personer där är med respektive könsorgan. Mig veterligen är det få yrken som utförs med just könsorganet.

 24. Misandripatrullen » Misandri i Halmstad Says:

  […] Från Pär Ström och bloggen Genusnytt […]

 25. Joakim Steneberg Says:

  Ord och inga visor Pär, det är bra! Hela nationen är hjärntvättad a la 1984. Men vad görs åt könsobalansen hos studenterna? Inte ett skvatt!
  Man kunde kanske intressera sig åtminstone? Heltyst! Orättvisa betyg ligger bakom, nedvärdering/skuldbeläggning av manligt kön? Uppmuntra är inte fel, även när det gäller män tycker jag. men knäpptyst! Och regeringen då? Sabuni med nya utredningen?

 26. AV Says:

  Per: ”Mer manshat tack! Nåt år till med genuskärringarna vid rodret och Sverige kommer att bli alla bögars paradis. Halleluja!”

  You wish! Nä, de flesta kvinnor är ännu inte lobotomerade. Det finns massor med starka kvinnor som tar ansvar för sitt liv och varken vill curlas eller dum-/offerförklaras av feminister.

  FÖ finns ju offertänkandet även inom gayvärlden. 😉

 27. Feminister och kvotering « Yasers hörna Says:

  […] https://genusnytt.wordpress.com/2012/10/02/nu-drar-kvinnocurlingen-pa-hogskolan-i-halmstad-igang/ […]

 28. Sebastian Says:

  Riktigt tröttsamt med denna ständiga mansdiskriminering. Man tappar ju tron på Sverige. Vilket svek detta är mot oss svenska män.

 29. Mattias Lind Says:

  Varför nämner du inte att av landets professorer är knappt en 4-del kvinnor? för 15 år sedan var de 8 procent! Jag tycker det är synd att kvinnor har haft svårt att ta sig fram i den akademiska karriären för de jag har stött på är ytterst kompetenta.

 30. Ninni Says:

  Mattias Lind

  Jag tycker det är synd att kvinnor har haft svårt att ta sig fram i den akademiska karriären för de jag har stött på är ytterst kompetenta.

  Du menar att det skulle vara svårare för Lisa som är ytterst kompetent än det är för Kalle som är ytterst kompetent? Det betvivlar jag stenhårt. Har du något belägg för det?

 31. Shastra Says:

  @Mattias Lind

  Jag har två kvinnliga professorer i min bekantskapskrets. Båda är professorer i tekniska ämnen och de är ytterst kompetenta. Men jag tycker lite synd om dem eftersom framöver kommer sannolikt alla kvinnliga professorer att avfärdas direkt som omeriterade medelmåttor som har kvoterats in p.g.a. sina könsorgan.

 32. Joakim Steneberg Says:

  Mattias Lind, symöten och Dressman, jämförbart? Och kvinnliga professorer, när vi vet att bara en tredjedel av studenterna på högskolan är män!
  Genom bl.a konstaterat orättvisa betyg åt skolpojkarna. Så vad är viktigast? Rättvisa på grundnivå, eller påstådd jämställdhet genom kvotering hos en liten elit?

 33. Torbjörn Says:

  @Per, vad menar du med kommentaren om bögarnas paradis? Bögar är lika utsatta för den feministiska misandrin som straighta män. Du har tydligen missat att det är flera bögar som kommenterar här och som är minst lika kritiska till feminismen som de straighta killarna här.

 34. Kim Says:

  @Shastra: Nja, de framtida professorernas kompetens ska väl inte ifrågasättas, för det är ju inte någon fråga om att sänka kraven för att erhålla professorstiteln som jag förstår det? (Åtminstone inte formellt.) Tanken är väl mer att de ska slippa göra mycket av det vardagsarbete akademiskt anställda förväntas göra parallellt med att de bygger upp sina meriter.

  Däremot har jag full förståelse för om de får onda blickar av andra professorer som inte fick samma curling utan förväntades göra tråkgörat också — eller andra blivande professorer som ju nu rimligen måste tvingas dessutom göra även dessa kvinnors andel tråkgöra!

  Det var väl nog olyckligt redan förut om vissa (män och kvinnor) fick specialbehandling som i praktiken lät dem komma upp sig i karriären mycket snabbare, då detta måste kännas jädrigt sunkigt för alla som får kämpa sig fram på egen hand. Men varför i hela friden ska man dessutom göra könsfråga av det? Med ett könsneutralt urval vore det irrationellt att misstänkliggöra någon utifrån deras kön; nu blir det rationellt!

  Så grattis Högskolan i Halmstad, för ert aktiva fostrande av en syn på kvinnor som icke naturligt konkurrenskraftiga och i ett större perspektiv ert legitimerande av nedvärderande attityder mot kvinnor! Ni gör kvinnor en enorm björntjänst, och att ni har mage att befatta er med de ord ni använder i er ”jämställdhetspolicy” kan bara tillskrivas extrem fräckhet, falskhet eller dumhet.

 35. Nils D Says:

  Den där sociologdamen från Halmstad påstår att det är ”förväntningar” som gör att män och kvinnor gjort de val gjort. Är det någon som någonsin sett beläggen för dessa förväntningar?
  Jag kan mycket väl tänka mig att förväntningar bör kunna ha betydelse,men jag skulle vara väldigt tacksam för en siffra för hur stor betydelse de kan ha i olika situationer. Men jag köper inte argumentet när det presenteras så kategoriskt och som ett axiom.

 36. Johan Börjesson Says:

  Kvinnliga doktorander hjälps med statliga med att bli professorer men 10-12 åriga grabbar får skylla sig själva att de inte klarar skolan
  Hela Sverige är hjärnrvättat som någon sa här på ett ställe

 37. Erik Says:

  Det är naivt att tro att gamla värderingar inte styr våra val. Visserligen är dagens samhälle relativt jämställt, men historiens vingslag känns fortfarande. Rädda för att inte uppfattas som traditionsenliga väljer nog en hel del kvinnor bort forskningen, trots att de egentligen brinner för den. Det är lätt att opponera sig mot ovanstående och säga att man kan bli vad man vill i dag, att det är upp till individen att avgöra sitt öde och att allt annat är trams. Måhända att det rör sig om det individuella valet i slutändan. Det till trots kan jag inte tycka att det är fel att hjälpa en underrepresenterad grupp på traven. Bland de 809 nobelpristagarna finns 35 kvinnor. Eventuellt är det biologiskt betingat: Mannen är av naturen forskare. Kvinnan är det inte. Det har jag dock svårt att tro. Mer troligt är att kvinnan genom åren har åsidosatts.

  Till skillnad mot gängse uppfattning här är jag för kvotering. Oftast. I fallet rörande skolan i Halmstad känns strävan efter en balans mellan könen befogad. Någon måste ju gå i bräschen och även premiera kvinnliga forskare!

 38. Ninni Says:

  @ Erik

  Någon måste ju gå i bräschen och även premiera kvinnliga forskare!

  Verkligen inte. Varför ska individer med kvinnligt könsorgan premieras? Vad har könsorganet för betydelse för forskningen?

  Om du kollar efter kan jag nästan lova att rödhåriga forskare också är färre till antal, varför ska inte någon ”gå i bräschen och även premiera kvinnliga rödhåriga forskare!”?

  Det är lätt att opponera sig mot ovanstående och säga att man kan bli vad man vill i dag, att det är upp till individen att avgöra sitt öde och att allt annat är trams.

  Absolut kan vi kvinnor precis vad vi vill! Och vi kan det på egen hand, vi är inte på något sätt handikappade, därav behöver vi ingen särbehandling. Det är rent kränkande att ens påstå att vi behöver det.

 39. barfota Says:

  @Erik
  Särbehandling och kvoteringar är att den värsta formen av kvinnoförakt man kan tänka sig. Samtidigt så förstår jag inte varför det skulle vara ett problem med 809 manliga nobelpristagare och 35 kvinnliga. Du skriver…

  ”Eventuellt är det biologiskt betingat: Mannen är av naturen forskare. Kvinnan är det inte.”

  Har du tänkt dig obligatorisk genmanupulation för att ändra på denna i så fall biologiska verklighet.

  @Ninni
  Diskrimineringen och avsaknaden av ”rödhåriga forskare” är ett stort jämställdhetsproblem som vi omedelbart måste ta tag i. 😀
  Får jag föreslå ett besök en hårfärgning hos närmaste frisör så är det problemet löst. Frågan är var färgar vi om VITA heterosexuella västerländska män så att det blir bättre PK-anpassade?

 40. Mutta spricka vs feminism « skvitts Says:

  […] Nu drar kvinnocurlingen i Halmstad igång […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: