I Danmark startades tankesmedjan ”Kunskap om män”

by

I Danmark har en tankesmedja inriktad på att samla kunskap om män startats. Tænketanken VM (Viden om mænd) heter den. Viden betyder kunskap.

17 experter inom olika fack har tackat ja till att ingå i tankesmedjan. De har alla arbetat praktiskt eller teoretiskt med män och maskulinitet. Tankesmedjan ska arbeta med samhällsutmaningar som har med män och pojkar att göra – exempelvis utbildning, hälsa och pappors rättigheter. Att män har kortare medellivslängd är också en fråga för den nya tankesmedjan, liksom att vissa typer av klassiska manliga jobb försvinner som ett resultat av strukturomvandlingen. Samt att dåligt utbildade män är en växande grupp utsatt för stark marginalisering.

Jag har inte detaljstuderat inriktningen, men det är mitt intryck att det handlar om äkta intresse för män, och inte ett feministiskt intresse. Kanske in instans som PM Nilsson och Nyamko Sabuni kunde upprätta samarbete med?

Läs mer här och här.

För övrigt 1: ”Divas” är ännu ett kvinnligt nätverk syftande till att kvinnor ska hjälpa fram kvinnor till höga positioner, på mäns bekostnad. I detta fall gäller könsegoismen sportbranschen. Läs mer här.

För övrigt 2: Jag fick ett mejl från Robert: ”Jag minns att du skrivit om sexism inom Googles översättningsfunktion tidigare. Hittade ytterligare ett exempel på detta när jag skulle översätta orden mansjour och kvinnojour. Google översatte ”mansjour” till ”man’s duty” medan kvinnojour översattes till ”shelter” Tänkte att detta kanske speglar de apartheidliknande konventionerna som råder i Sverige

Annonser

13 svar to “I Danmark startades tankesmedjan ”Kunskap om män””

 1. Ulf T Says:

  Nå, Google’s översättningsfunktion har ofta svårt med begrepp som inte är väl etablerade. Då försöker den gissa på något som är vanligare förekommande.

  Den danska tankesmedjan låter seriös. Frågorna är ju av största vikt för framtida generationers välgång, så jag hoppas att de får solitt politiskt stöd.

 2. JD Says:

  Danmark är inte feminismens saudiarabien.

  En av dem som i SVD menar att mansforskning är etablerad forskning inom genusvetenskapen jeff Hearn är forskare på LiU och det han menar med mansforskning verkar enbart vara forskning av Män ur ett kritiskt perspektiv.
  För mig som lekman verkar hans bild av andra män vara extremt nedvärderande.
  Att hitta någon forskning på ett universitet om män som samtidigt inte decimerar män till enkla varelser som försöker hävda sin maskulinitet är väldigt svårt!

  Här är ett intressant projekt som leds av hearn. En bilintresserad man uttrycker tydligen sin maskulinitet genom sitt intresse!
  Män är alltid män och det är alltid fel!
  http://www.liu.se/forskning/reportage/manlighet-man-och-motorer?l=sv

 3. JD Says:

  Varför ska män och pojkar alltid granskas kritiskt?

 4. DrKejs Says:

  Jävlar i min lilla låda! Läs deras 30 punkter! Detta MÅSTE PM Nilssons jämställdhetsutredning läsa på om.

  http://www.taenketankenvm.dk/wp-content/uploads/2011/11/VM_30-forslag_udvidet_udgave.pdf

 5. Ulf T Says:

  @DrKejs,

  Jävlar i min lilla låda! Läs deras 30 punkter! Detta MÅSTE PM Nilssons jämställdhetsutredning läsa på om.

  Hmm… sidan 6 var väl egentligen till stor del samma argumentation som feminister kört med länge, men omskrivet ur ett manligt perspektiv?

  Kvoterat föräldraledighet, och ”For at bryde med det meget kønsopdelte danske arbejdsmarked, bør der gennemføres en projektindsats, som sætter fokus på mænds evne til at yde omsorg og bidrage til at overbevise mænd om, at også de kan indgå i professionelt pleje- og omsorgsarbejde.”

  Överbevisa män om att de kan söka vårdyrken?

  I kapitlet om utbildning tycker jag dels att de först trasslar in sig i ett resonemang om att könsspecifik pedagogik först inte gör någon skillnad, sedan faktiskt är sämre (för pojkar). Sedan vill de ändå stärka forskningen om just detta, och tycks luta åt könsspecifika åtgärder i pedagogiken (möjligen gör min dåliga danska att jag missuppfattar…)

  Sedan ställer de sig stadigt i lägret som menar att kvinnor mycket oftare utsätts för relationsvåld.

  …men sedan skriver de ändå: ”Ca. 3000 kvinder årligt slår deres partner, men det er ikke særlig omtalt eller undersøgt. Forsvindende få voldsudsatte mænd bruger et mandekrisecenter eller får tilbudt behandling.”

  Jag tycker det ger ett lite schizofrent intryck. Först bejakar de den feministiska problembeskrivningen, sedan säger de i nästa mening att det egentligen saknas vetenskaplig grund.

 6. DrKejs Says:

  @Ulf T

  Visst kommer du att hitta punkter som inte överensstämmer med din egen uppfattning, det har jag gjort. Dock kvarstår det faktum att detta sammantaget skulle vara ett enormt steg om vi tog över det till vår sida sundet.

 7. Joakim Steneberg Says:

  Verkar vara ett steg i rätt riktning, säkerligen bättre än Sabunis.
  Men även här tassas det kring, såg i ena länken att ”det är inte kvinnornas fel, de är klokare.” Kan inte förstå sådana förenklingar. Kvinnor har inte samma krav på sig alltid, de är och har varit i vissa fall priviligierade. Sådant måste man inse.
  Men tabut att kritisera kvinnan som kön ligger mycket djupt, även hos männen.

  Klart att kvinnor dvs främst feminismen har en orsak till att männen halkat efter i ”jämställdhet” (även om männen själva i Sverige får ta på sig sin egen lojhet).

  Framför allt då media och statsfeminismen som med näbbar och klor negligerat och förlöjligat männens sak.
  Kanske är jag maskulist, jag ser en uppenbar negativ påverkan på mannen både historiskt och i nutid, och där kvinnan är en del i orsaken.
  Män, unga pojkar oftast, som inte ställde upp som kanonmat har hånats som bekant.

 8. dolf Says:

  @Ulf T
  Jag tror (inte så där jättehemma på danska trott att jag varit bosatt i Danmark ganska lång tid) overbevise/överbevisa i viss mån är vad som i översättningssamanhang brukar kallas för falska vänner. De betyder helt enkelt inte samma sak, eller skiljer sig åt i någon väsentlig mening. Överbevisa är mycket starkare på svenska och innebär (lite grovt uttryckt) att man sågar motparten jäms med fotknölarna, medan ”overbevise” på danska snarare är liktydigt med svenska ”påvisa”.
  Samma grundbetydelse, men skillnaderna i konnotation är betydande.

 9. dolf Says:

  Och beträffande ”mansjour”, ”kvinnojour” så är förklaringen troligtvis helt enkelt (som Uffe redan nuddat vid) att ”kvinnojour” finns med i googles databas som används vid översättning, så det blir rätt översatt med ”jour” i betydelsen av en plats eller enhet som alltid är öppen. ”mansjour” har ännu inte blivit införlivat i databasen, istället har man fått en fuzzy match med ”mans jour” där jour då naturligt får betydelsen ”jourtjänst”.
  Så det handlar inte om sexism utan om att algoritmen behandlar de två termerna olika (vilket jag är övertygad Pär är medveten om).
  Om man skall tala om sexism i sammanhanget, så ligger den inte i själva översättningsfunktionen, utan i det insamlade språkmaterialet som funktionen använder sig av.

 10. Goran Says:

  Det är som dolf skriver ovan och det är samma i Norska. De falska vännerna orsakar många små missförstånd i min relation med en norsk dame. Det betyder ofta snarlika saker, men skillnaden ligger i styrkan på hur ordet tolkas.

 11. Ulf T Says:

  @dolf,

  Tack för förtydligandet. Jag håller med om att det i detta fall blir en lite mjukare betydelse, även om jag fortfarande tycker att grundtonen förblir feministisk.

  @DrKejs, jag håller med om att det är en bra början. Jag hade tänkt avsluta min kommentar med just det, men blev nog distraherad av något. Möjligen har de ändå tillräckligt många öppningar där för att inte fastna i ‘fel’ utgångspunkt.

  Jag reagerar på sådant som jag misstänker är ‘taktiska’ formuleringar, för att det inte skall bli stopp redan i farstun. Det jag sett i många fall är att de där aspekterna av programförklaringen inte bara lever kvar, utan riskerar att dominera, eftersom de är PK, och de andra (finstilta) detaljerna inte är det. De blir lätt gökungar, m.a.o.

 12. K-E P Says:

  Låter som ett bra mycket bättre initiativ än Nyamko Sabunis falska förhoppningar.

 13. Hjalmar Says:

  Fö1:
  Jag grävde lite om det kvinnliga nätverket ”Divas”.

  Den 24/1 2011 hade de sin första träff. Då samlades
  ”50-talet kvinnor på ledande positioner i svenska sportbranschen för att lyssna till föreläsningar och ha en workshop. Föreläser gör Lotta Snickare och Sara Orrensjö. Lotta är ledarskapsforskare på KTH, kanske mest känd för sin bok ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra”, som hon skrev tillsammans med Liza Marklund. Sara är extremskidåkare och en av grundarna och producent i filmbolaget ”Generation Flinga” som 2009 släppte världens första skidfilm med enbart tjejer, ”Catch us if you can”.”
  http://www.svensktsportforum.se/pressrum/pressreleaser/kvinnligt-naetverk-i-sportbranschen-startas/

  Snickare reser land och rike runt för att sprida sin manshatiska draksådd.

  Om feministförfattaren Lotta Snickare har Pär skrivit förut:
  https://genusnytt.wordpress.com/2009/01/27/med-bocken-som-tradgardsmastare/

  Lotta Snickare, född 1959, är doktorand (!) vid KTH.
  Skönt att veta att skattepengarna gör nytta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: