Insändare från besviken f.d. feminist

by

Det kom ett mejl till Genusnytt, som jag här publicerar i sin helhet med avsändarens tillåtelse:

Jag skriver av många anledningar, många anledningar för jämställdheten men jag hade tänkt börja med mig. Den uppväxten jag hade är inte som majoriteten, men den är inte negativ för det. 

Man skulle kunna kalla att den är ”feministiskt jämställd”, för den är lite den motsatta mot det vanliga. Min mamma har nämligen alltid tjänat mer än min pappa, minst 4-5,000 mer och idag är det uppemot 10,000 i månaden. Då har inte min pappa haft dåliga jobb, utan min mamma har varit driftig och velat ta sig högre upp. Hon har varit chef/VD vid två punkter för två olika saker för att hon hade kompetensen. 

Egentligen kan man väl säga att på den fronten är den ”jämställd”, min mamma tjänar ju mer än min pappa. På en annan punkt så är det inte heller min mamma jag minns mest från åldern 4-10, utan det är min pappa. Min mamma jobbade i en annan stad, så det var min pappa som skjutsade mig och som lagade all mat. På den senare punkten är vi äkta jämställda, min mamma och pappa delar på all matlagning,

Så den dagen jag flyttade hemifrån blev ett stort hopp, för jag såg aldrig riktigt det som feministerna pratat om förräns jag bodde själv. Jag fick en stark tro för feminismen, jag trodde det var något positivt med den, tills en dag då jag läste din ”Mansförtryck och kvinnovälde”. Inte förräns jag hade läst den förstod jag mig riktigt på debatten, men från den dagen har jag kallat mig jämställdist.
Och allt som du skriver om ser jag om dagarna, jag studerar på en teknisk högskola. Där finns de här dagarna endast för tjejer, man ser att tjejerna får bättre betyg när man kan se namnen (vi har numera anonyma tentor). De verkar mer uppskattade, vilket kan få en nedstämd ibland att behöva känna sig mindre värd.

Med tanke på det här med nedstämdhet kommer jag med förhoppningsvis positiva tendenser från min gamla hemstad Västerås.
Min mamma sitter i BOJ (Brottsofferjouren) och just nu diskuteras det om man ska öppna en mansjour, som ska ta hand om de manliga offren och de man som begår brott för första gången, för att ”fånga upp de” innan de begår fler och värre brott. Det ligger på bordet så det är inget definitivt, men hoppet finns. Denna ska då vara sponsrade av antingen kommunen eller lånsstyrelsen (jag minns inte vilken). Men bara att förslaget ligger uppe är något ovanligt i Sverige, och med tanke på att den då skulle vara rätt bra sponsrad med tanke på dess syfte lär den bli rätt unik om den blir verklighet.

Sen då jag är 23 och i början av fasen att bestämma mig vad jag ska koncentrera mig mest på, jobb eller familjen, så är jag nog rätt unik enligt feministerna. Jag skrev på ett forum tidigare inatt om jämställdhet och fick påståendet att män har fler privilegier än kvinnor. Min kommentar, som jag tror många män skulle hålla med om, beskriver väldigt mycket hur jag är som människa:

Mer priviligerad? Män mer priviligerade? Män ja har haft mycket av de maktpositionerna i samhället och har det fortfarande, men jag skulle inte kalla de mer priviligerade för det, för det är inte bara makt som räknas i detta samhälle, eller det bör inte vara det.

Det skulle vara mycket trevligt för mig att kunna värderas som en lika bra förälder som en kvinna gör i dagens samhälle. Jag skulle älska att den dagen jag ska få barn att jag får lika mycket tips som mamman får, så att jag kan stödja henne under graviditeten och så att jag kan bli en god pappa. Men i dagens samhälle räknas inte pappan lika högt, märks i vårdnadstvister, hur utbetalningar görs som har med barnen att göra, att mamman måste godkänna att pappan ska ha delad vårdnad om de ej är gifta. Pappan är, enkelt sagt, diskriminerad när det gäller familjelivet.

Seriöst, jag skulle kunna lägga undan all makt jag hade i samhället för att blir en bra pappa, kunna räknas som en lika bra förälder som mamman till mina framtida barn skulle göra och för att kunna få vara med hela tiden i mina barns uppväxt, för det har mycket större betydelse för mig. Och säger inte alla att familjen är det viktigaste?

Sist vill jag tacka dig för din bok Mansförtryck och Kvinnovälde som verkligen öppnade ögonen för mig, sen också tacka dig och Pelle Billing för det jobbet ni gör. Ni tar skiten men står ändå starka, ni är ett föredöme. Håll denna sansade image och ni kommer lyckas! 

Mvh

DrPepper666

.

För övrigt: EU:s nya jämställdhetsinstitut Eige, placerat i Litauen, börjar komma igång med sitt arbete. Om detta skriver tidningen Genusperspektiv, som ges ut av Nationella sekretariatet för genusforskning. I artikeln intervjuas tre personer. Alla är kvinnor.

Annonser

16 svar to “Insändare från besviken f.d. feminist”

 1. Joakim Steneberg Says:

  Förstår inte den här meningen, är det felskrivet? ”Min mamma jobbade i en annan stad, så det var min pappa som skjutsade mig och som lagade all mat. På den senare punkten är vi äkta jämställda, min mamma och pappa delar på all matlagning,”
  Sedan är det förstås så att det finns en hel del pappor som gör mesta hemmajobbet, av olika skäl.
  ”Lönar” detta sig, vid t.ex. en skilsmässa?
  Inte alls säkert, kan bli tvärtom…

 2. Access Says:

  DrPepper666, glöm inte ”apex fallacy”-perspektivet. Vi är individer , inte representanter för vårt kön!

  Bara för att en del andra män har makt så innebär inte det att du har det. Faktum är att de flesta män inte har mer makt än de flesta kvinnor.

 3. Lövet Says:

  Eh Joakim, ett litet syftningsfel i hans text kanske, men nog förstod jag vad han menade… Det ena avsåg fyraårsåldern då mamman jobbade borta, medan det andra antar jag var senare…

  …vad hade du annars – i sak – emot hans åsikter?

 4. Joakim Steneberg Says:

  Lövet, det är nog som du säger.
  Nej jag har väl inte framfört något i sak mot hans erfarenheter? Tvärtom så spinner jag ju vidare, att en pappa som ställer upp kan inte räkna med något erkännande för det.
  Så som en del kvinnor verkar fungera vid t.ex. skilsmässa, och som klimatet ser ut i landet.

 5. michael Says:

  Jag säger välkommen hit där svart inte är vitt där grått är grått för att förstå och du blir närmare sanning för att förstå

 6. Jack Says:

  DrPepper666,

  Kul att du fått upp ögonen för jämställdhet och mänskliga rättigheter för män (t ex vad gäller föräldraskap)!

  Detta reagerade jag på dock:
  ”Seriöst, jag skulle kunna lägga undan all makt jag hade i samhället för att blir en bra pappa,”
  Om män lägger undan sin samhällsmakt kommer män snabbt att ses som ännu sämre på allt. Ytterligare utbildningar, lagar, förordningar och kulturer instiftas då av feministerna som då fått allt makt och kan fortsätta lär ut att män är sämst. Alltså, vill du ses som bra pappa måste du arbeta för att du själv och andra män ska få samhällsmakten att sprida den åsikten att dagens försanthållningar är falska,att män kan! Samt verka för att män får samhällsmakten att sprida de åsikterna/utbildningarna/lagarna/pengarna/möjligheterna osv.

 7. Sara Says:

  Makt = möjlighet att vara med att bestämma.
  Makt över sitt eget liv är viktigt och det har inte kvinnor idag speciellt inte separerade mammor. Att sakna möjligheten att flytta vart man vill utan pappans tillåtelse, att kunna välja dagis och skola till sitt barn, kunna döpa sitt barn i kyrkan, resa utomlands på semester osv att inte makten att kunna bestämma dessa saker är verkligen inte oviktigt.

  Jag tror ifs inte en sekund att denna tjej (med sign …666) verkligen existerar men även om hon gjorde det så är det ju verkligen en tjej som helt saknar kunskap om feminism. Det här är ju en tjej som läser teknik inte feminism. Det här är en tjej som inte alls växt upp i ett feministiskt hem eftersom föräldrarna har haft väldigt trad könsroller. Visserligen har hennes mamma och pappa bytt könsroller men de har ju fortfarande trad könsroller.

  Om DrPepper666 mamma sitter i brottsofferjouren så verkar hon inte alls veta vad hon pratar om. Mansjourer finns redan lite var stans och precis som kvinnojourerna är de frivilliga föreningar som inte styrs av brottsofferjouren. Att fånga upp 1:a gångs förbrytare är inte heller brottsofferjourens sak snarare grundskolans. De flesta kriminella börjar nämligen sin bara redan som barn och då är det helt andra samhällsinstitutioner som har skyldighet att agera.

  Det här att män diskrimineras i vårdnadstvister är bara en myt.Eller värre än så: Det är en ren lögn! Tvärt om så har just feminister lagstiftat så pappor nu har exakt samma rättigheter som mammor i vårdnadstvister. Det är faktiskt feminister som just nu också arbetar fram en praxis att favorisera just pappor pga jämlikhet och kvitera in pappor i barnens liv. Feminister offrar barnen för att ge kvinnor möjligheten att göra karriär för enligt feminister är barn och familj bara en boja för kvinnans frigörelse. Just därför börjar jag bli kritisk till feminismen: Feminismen daltar för mycket med män!

 8. Sara Says:

  ”Joakim Steneberg säger:
  03 oktober 2012 kl. 16:19

  Sedan är det förstås så att det finns en hel del pappor som gör mesta hemmajobbet, av olika skäl.
  “Lönar” detta sig, vid t.ex. en skilsmässa?”

  Nej män får alltid lika mycket rätt till barnen oavsett hur frånvarande och ointresserad han än har varit. Det är omöjligt för en mamma att förhindra det i dagens Sverige om inte barnet är under 1år.

  Kan en mamma strunta i hemma jobbet? Nej absolut inte Det straffar sig direkt!

  Sara/Ullis kommer blockeras snarast. Gör livet lätt för mig? Ignorera henne, tack!

  – Admin

 9. Matte Says:

  @Sara

  Jag vet inte om du skämtar eller om du är allvarlig?

 10. barfota Says:

  @DrPepper666
  Välkommen hit, hoppas du skall trivas. Här virvlar alla frågor och åsikter runt så det är bara att kasta dig in i orkanens öga.

  ”Och säger inte alla att familjen är det viktigaste?”

  Tro inte på vad folk ”säger” är det viktigaste, tro på vad de visar så slipper du bli besviken. Alla partier pratar ofta, gärna och länge om jämställdhet men inget parti visar att de verkligen menar det. Jag är inte socialdemokrat med Olof Palme har en gång sagt något i stil med att politik är att vilja så om nu våra politiker verkligen vill jämställdhet så är det mer än hög tid att de också börjar visa det. Det sistnämnda glömde Olof Palme bort att berätta för sina kamrater.

 11. Johannes Says:

  En kort kommentar vedrørende Eige. Det er skremmende å se hvordan feminismen institusjonaliseres på internasjonalt nivå, da dessverre ofte i sin radikale variant. En kommentar under deres forklaring av ”gender mainstreaming” sier i grunnen det meste;

  ”Gender Mainstreaming does not replace positive actions for women. In the face of persisting gender gaps the European Union follows the so-called the dual track: Gender Mainstreaming plus specific actions to advance women; the latter is one way to remedy past discrimination and to compensate for existing inequalities”

  Absurd!

  Inge fare for at menns problemer og utfordringer kommer til å få noe oppmerksomhet derfra… men mindre det er snakk om å legge skylden på menn… Lover ikke godt i det hele tatt.

 12. John Berg Says:

  Aftonbladet:

  ”Sedan i juni har Percy Barnevik varit misstänkt för sexbrott.

  Nu kan Aftonbladet avslöja att polisutredningen mot den välkände finansmannen är nedlagd.”

  Percy Barnevik kommenterade tidigare sexbrottsanklagelserna med nedanstående ord.

  Percy Barnevik:

  ”– Det är bara fejk. Om man är en offentlig person så kan man råka ut för sånt här. Det händer ofta, säger Percy Barnevik.”

  Falska sexbrottsanklagelser mot män i Barneviks position tycks utifrån Barneviks uttalande att döma snarare vara regel än undantag.

  Aftonbladet, Fallet mot Percy Barnevik nedlagt:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15549601.ab

  Dagens Nyheter, Sexanklagelser upprör Percy Barnevik:
  http://www.dn.se/ekonomi/sexanklagelser-uppror-percy-barnevik

 13. Joakim Steneberg Says:

  Sara. Jag vet inte vad jag tycker är mest obehagligt, hur det nu ligger till. Att feminister är så fruktansvärt okunniga, eller om de ljuger öppet. Vad tror du?
  Här kan du i alla fall läsa vad en kvinnlig(!) barnrättsjurist säger, i Skånska Dagbladet, finns med här på vårt vakna genusnytt också.
  Även Sabuni snuddar försiktigt vid detta.

  ”Papporna har inte en chans i vårdnadsutredningar. Det menar barnrättsjuristen Lena Celander-Jörgensen. I vårdnadsmål som hon varit ombud i där Lunds Socialförvaltning ansvarat för utredningarna har visat på en socialtjänst som är undermålig och rent ut fruktansvärt inkompetent.

  Hon säger vidare:

  “De [socialtjänsten] har inte ens försökt upprätthålla bilden av att vara neutrala och utgå från barnperspektivet. […] Mamman har stor fördel i utredningarna/tvisterna. Hon kastar anklagelser på pappan som måste ägna all kraft på att försvara sig och förklara att han är en bra pappa. Mamman behöver inte på samma tydliga sätt visa att hon håller måttet. Pappan hamnar i en omvänd bevisbörda.”

  Kommentar?

 14. Joakim Steneberg Says:

  John Berg
  Barnevik ja, kanske han fick en liten näsbränna, för ahn har fjäskat öppet för kvinnor tidigare, och egentligen uppvisat ren rasism.
  Efter att ha gjort bort sig på ABB minst två gånger, så fick han iden att hjälpa folk i Indien. Kvinnor endast, (det ger bäst förlåtelse), med billiga lån av pengar.
  Förklaringen han gav i TV, var att ”indiska män kan inte hantera pengar”.
  Men rasism mot män gäller som bekant inte, varken ut genus aspekt eller ur etnisk. Bara mot folk.
  Män som fjäskar för feminstiska värderingar får ibland sitt straff.
  Oavsett vad som hände i London, så kanske han lärt sig något?

 15. John Berg Says:

  Joakim Steneberg:

  ”Män som fjäskar för feminstiska värderingar får ibland sitt straff.
  Oavsett vad som hände i London, så kanske han lärt sig något?”

  Barneviks fjäsk för ”feministiska värderingar” ska nog ses i ljuset av hans affärsmannaskap.
  Jag vet inte om han gjorde bort sig i ABB. ABB gick mig veterligen strålande i många år åtminstone delvis tack vare Barnevik.

 16. coopcoor Says:

  I dagens GP [pappersversionen] meddelas att kvinnliga chefer i den offentliga förvaltningen, kommunala bolag etc tjänar mer än sina manliga kollegor. Det märkliga är att detta återges i positiva ordalag. Inte ett ord om diskriminering eller mansförtryck. Märkligt, tongångarna är annorlunda i de fall män faktiskt tjänar mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: