Idag tänker vi på världens flickors problem

by

Idag är det internationella flickdagen. Igår bloggade jag om att det borde finnas en pojkdag också – men det innebär inte att jag missunnar flickorna en dag.

Särskilt i tredje världen är det uppenbart att det finns vissa problem och svårigheter som enbart, eller huvudsakligen, drabbar flickor. På den punkten har feministerna rätt. Tvärt emot det rykte som en del feminister försöker sprida om mig känner jag lika mycket för världens flickor (och kvinnor) som för världens pojkar (och män).

Ett vanligt problem för flickor i tredje världen är att de av kulturella skäl inte anses lämpade för skolutbildning (även om det långtifrån är så överallt). Sexuellt utnyttjande är ett annat problem som huvudsakligen drabbar flickor. Begränsade möjligheter att välja yrke är ett tredje. Tvångsgifte är ett fjärde (som även drabbar pojkar, dock i mindre utsträckning). Begränsade möjligheter att ärva är ett femte. Förväntan om att stå i sina bröders skugga är ett sjätte. Fler finns.

Vi jämställdister vill att båda kön ska ha det bra. Vi ser båda könens problem. Det är väldigt viktigt. Att jag ändå skriver mest om problem för män och pojkar här på Genusnytt beror på att dessa är så underbelysta i svensk debatt.

Jag önskar vi levde i en värld där det vore självklart att könen har samma rättigheter och skyldigheter – i alla åldrar, i alla länder.

Annonser

48 svar to “Idag tänker vi på världens flickors problem”

 1. Joel Bergqvist Says:

  ”Tvångsgifte är ett fjärde (som även drabbar pojkar, dock i mindre utsträckning).”

  Det där låter vid första anblicken väldigt konstigt om man inte tänker ett steg till.
  Tvångsgifte borde ju drabba könen lika men jag gissar att tvångsgifte mellan en mycket äldre och en mycket yngre part inte drabbar pojkar alls.
  Men att uppmärksamma att tvångsgifte mellan jämnåriga parter drabbar båda könen i samma utsträckning.

 2. Tobias Says:

  Lite humor såhär lagom till förmiddagskaffet 🙂

 3. Rocki Says:

  Precis så Pär. Inga konstigheter.

 4. Tomppeli Says:

  Fel address: ”Igår _bloggade_ jag om …”

  Fixat. Tack.

  – Admin

 5. Robert Says:

  Håller med Joel Bergqvist – tvångsgifte drabbar båda könen exakt lika mycket. Eller är det så att bruden alltid är en fantastisk underbar flicka/kvinna medan brudgummen alltid är en äcklig och ful pojke/man som ingen vill ha? Arrangerade äktenskap har två förlorare.

 6. Bashflak Says:

  Det är viktiga frågor som tas upp, men jag är i princip emot särskilda uppmärksamhetsdagar. Viktiga frågor bör bearbetas året runt.

  Således ställer jag mig inte heller bakom några mans- eller pojkdagar.

 7. Anna Says:

  När det gäller tvångsgifte så inte allt för sällan en konstellation som består av en vuxen man och ett barn.

 8. Rick Says:

  Dagens SvD ger idag uppgiften att 101 miljoner barn i världen inte gick i skola år 2007. Av dessa var 53 miljoner flickor. (faktaruta sid. 20).
  Detta är förstås beklämmande och det är alla anständiga samhällens skyldighet att bidra med en lösning på hela problemet, dvs. de 101 miljoner barnen som inte får gå i skola, inte bara de 52,5 % som är flickor. I annat fall strävar man bara efter en lösning på halva problemet.

 9. Anna Says:

  Dagen till ära länkar jag en dokumentär som kanske ger lite perspektiv.
  http://www.itsagirlmovie.com/

 10. ParStrom Says:

  @Rick:

  Håller med. Det varierar nog. I vissa länder verkar det vara väldigt kontroversiellt just med flickors skolgång, på andra håll i tredje världen har det kommit längre. Självklart ska ALLA gå i skolan, och de pojkar som förvägras skolgång har samma rätt till vårt stöd som de flickor som förvägras skolgång.

 11. pether85 Says:

  Fail om skolan.
  Det är lika många pojkar som flickor som går i skolan, dock så går pojkarna i religiösa skolor som är rekruteringsplatser för barnsoldater o annat. Alltså går fler flickor än pojkar i skolan.

 12. David8 Says:

  Bra att flickors/kvinnors svårigheter också nämns. Speciellt i regioner där de finns på riktigt.

  Fenomenet att svenska feminister är totalt enkönade och hellre tittar på enstaka extremfall i USA eller Ikeas katalog i Saudiarabien än att erkänna vilka problem vi har på hemmaplan borde snart få en egen dag. Vidriga människosynen och propagandans dag.

 13. Mats Andersson Says:

  Visst finns all anledning att uppmärksamma flickors situation på global nivå. Det behövs.

  Men svenska flickor har det nog ganska bra, kanske bäst i världen. Jag tror knappast de behöver en semla till.

 14. Rick Says:

  @Anna
  Du gav en länk till ett upprop mot könsbaserad abort. Jag har starka sympatier för arbetet mot detta. Tyvärr har jag dock på senare tid börjat bli alt mer skeptisk till detta slags könsspecifikt arbete för barn, eftersom det ytterst verkar ha syftet att ignorera pojkarna, försåvitt de inte rakt av demoniseras.
  Sedan har jag ett lite logiskt problem med att få ihop förespråkande av fri abort oavsett orsak (jo, jag stöder detta) och kampanjer mot abort just av en sådan orsak. Hur går det liksom ihop?

 15. i Says:

  Här är ett exempel på varför barn inte går i skolan och detta i ett land som samtidigt ligger i framkant inom utbildning.

  NEW DELHI. Indiens högsta domstol har beslutat att alla landets skolor måste förse sina elever med toaletter och dricksvatten. De har sex månader på sig att uppfylla kravet.
  Varhelst toaletter saknas är föräldrar ovilliga att skicka sina barn, särskilt flickorna, till skolan. Domstolen har kommit fram till att toaletter måste ordnas eftersom alla barn har rätt till utbildning.
  En aktivistgrupp uppgav i våras att 40 procent av Indiens skolor saknar toaletter.

  Det går tillbaka på ett statligt utbildningsprogram från 2010, som säger att alla delstater i världens näst mest folkrika land – med 1,2 miljarder invånare – är skyldiga att se till att barn mellan sex och 14 år får gå i skola, gratis.

  I dag är kvaliteten på utbildningen låg, det gäller skolhus och material likaväl som lärarnas kompetens. Lärarskolk är inte ovanligt.

 16. Tomppeli Says:

  ”Din kommentar inväntar granskning”

  I used to be pretty fluent in Swedish, but hmm, jag sickade samma post två gånger i två olika kedjor. Nu worpress antagligen tror att jag spammer.

  Iden var, i alla fall, att kvinnor tycks vara lyckligare an män i nästan alla delar av världen. Skillnaden tycks bli sörre i såna moderna länder som Sverige.

  Här är datan ännu en gång (fast nu är det närä att jag verkligen spammer):

  World Values Survey (www.wvsevsdb.com/wvs/WVSAnalizeQuestion.jsp)

  Feeling of happiness: Very Happy

  Gender: Male, Female

  Brazil—> 34.3 % 33.8 %
  Sweden—> 40.8 % 45.5 %
  Thailand-> 38.6 % 41.8 %
  Iran—-> 16.9 % 19.9 %
  Zambia—> 19.2 % 20.5 %

  Ett bra ställe för att dekonstruktuera också andra feministiska myter!

 17. Anders Senior Says:

  OT:

  Vad tycker ni om detta påhopp då?

  ”Mest hänsyn måste vita heterosexuella män ta – det är priset de får betala för att de, som grupp, har mest makt i det offentliga rummet, och av hävd har haft makt över språket och verklighetsbeskrivandet”

  Hela inlägget finns här:

  http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/tyck-sa-lagom-synd-om-bosse-hansson/

 18. Recension: Mansförbjudet av Pär Ström – Könsdiskriminering av män och pojkar « Aktivarum Says:

  […] Genusnytt: Om Internationella flickdagen […]

 19. Rocki Says:

  Ett problem med tvångsgifte som drabbar flickor är tidiga graviditeter som leder till komplikationer och dödsfall. Precis som Pär påpekar i sitt inlägg så har feministerna rätt i att vissa saker drabbar flickor mer/värre än pojkar i vissa delar av världen. Det betyder dock inte att detsamma gäller i Sverige. Att jämföra flickors situation i tredje världen med flickor i Sverige är arrogant och osmakligt.

 20. Joakim Steneberg Says:

  Visst, flickor drabbas. Och flickor får nästan alltid hela den postitiva uppmärksamheten. Pojkar drabbas, pojkar får om någon uppmärksamhet, ofta en negativ sådan.

  Dessutom så råder det sedan länge en hel dej jumbo dumbo i rapporteringen från andra länder, om trafficking, om krigens offer osv. Och om könsstympning på flickor som sprids och utförs genom kvinnor, enligt iransk feminist.

  Det råder en ojämställd obalans, men jag tog själv upp i går om den pakistanska flickan som skjutits, vidrigt.
  När det gäller skolan, där tydligen även pojkar drabbas.
  Så gäller fortfarande mer eller mindre över hela världen , manligt försörjningsansvar.

  När det gäller att lösa könens problem, så löser man inte flickors/ kvinnors problem, utan att lösa pojkar/mäns, samtidigt.
  ÄVEN om man med rätt eller orätt lägger skulden på de senare.

  Pojkar könsstympas i Sverige med svenska feministers godkännande. Glöm aldrig det!

 21. Goran Says:

  OT men vad är detta för konstigheter???
  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/odesdigert-misstag-nar-feminismen-skrotar-jamstalldheten

 22. Joakim Steneberg Says:

  Jag ger av princip aldrig ”feminister rätt”. Det de ibland tar fram som givetvis kan stämma ibland, konstigt annat, har många, även den ickefeministiska kvinnorörelsen, konstaterat för länge sedan.
  Alla -ismer ”har rätt” någonstans!
  Feminismen kör en fel, vinklad och lögnaktig metodik, och det är felet
  Att vi blir av med statsfeminismen är rätt, sedan får folk hålla på med och kalla sig vad de vill.

 23. RefcenOmega Says:

  Den fjärde världen utgörs av män och pojkar i Sverige.

  Vem ser den fjärde världens problem?
  Vem donerar pengar till den fjärde världen?

  Den fjärde världen är den fattigaste av alla världar, eftersom den inte bara är fattig, utan även osynlig…särskilt i dessa tider av ”rosa band”, m.m.

  Stöd fjärde världens barn och vuxna.
  Nu!

  Vi behöver ert stöd!

  Skicka ”pojke” eller ”man” till en lämplig kista.
  (inkl. hednisk begravning)

  Världens tuffaste jobb: ”man” och ”pojke”!

 24. Matte Says:

  Jag skriver under på det sju dagar i veckan.

 25. Rocki Says:

  Joakim Steneberg.

  Mycket riktigt att man måste lösa flickors/kvinnors och pojkars/mäns problem parallellt. Om man tittade på problemen utan feminist-glasögon så skulle nog förslagen och åtgärderna se annorlunda ut. Att denna skuldbeläggning av män t.o.m. drabbar små pojkar är mycket beklagligt. Jag förstår inte hur man kan ha den synen på barn.

 26. jämställdist. Says:

  Jag håller helt med Joel. Pär där får du skärpa din tankegång. Pojkar är ju inte män och tvångsgifte mellan en tjej och en pojke innebär ju att pojken inte heller har ett dugg att säga till om. Alla flickor är liksom inte intressanta, precis som en tjej väljer ut en passande kille i ett demokratiskt land så väljer ju en pojke inte vilken tjej som helst iheller. Det där drabbar alltså pojkar i precis lika hög omfattning som det drabbar tjejer.

 27. SSB Says:

  Det er langt flere menn i tredje verden som blir seksuelt misbrukt enn mann tror:

  Two out of five male South African students say they have been raped, according to a study published yesterday suggesting sexual abuse of boys is endemic in the country?s schools.

  The survey published in BioMed Central?s International Journal for Equity in Health showed that boys were most often assaulted by adult women, followed closely by other schoolchildren.

  The survey carried out in 1,200 schools across the country asked 127,000 boys aged between 10 and 19 if they had ever been sexually abused and, if so, by whom.

  Could there possibly be a link? A connection between boys being victimized in an epidemic of (completely ignored)sexual violence and some of them going on to victimize others?

  Nah. Just a coincidence. It can?t possibly be something wrong with how boys are treated; it has to be something wrong with boys.

  Some 9% (weighted value based on 13915/127097) of male respondents aged 11?19 years reported forced sex in the last year. Of those aged 18 years at the time of the survey, 44% (weighted value of 5385/11450) said they had been forced to have sex in their lives and 50% reported consensual sex. Perpetrators were most frequently an adult not from their own family, followed closely in frequency by other schoolchildren. Some 32% said the perpetrator was male, 41% said she was female and 27% said they had been forced to have sex by both male and female perpetrators. Male abuse of schoolboys was more common in rural areas while female perpetration was more an urban phenomenon.

  68% of the boys were victimized by women. That means 30% of South African boys have been raped by women. Is it any wonder that South African boys have some really skewedbeliefs regarding sex?

  http://www.genderratic.com/page/8/?utm_sou__&show_nolinks=1

 28. jämställdist. Says:

  Jag är helt på det klara med att det är viktigt att kvinnor i tredje världen samt i vissa delar av utkanterna av Europa får samma förutsättningar att studera och bestämmande över sin egen sexualitet. Som det är nu så kan en pakistansk grabb åka till Sverige och bli ihop med en svensk tjej, men om hans syster hade gjort det hade det inte accepterats i lika stor utsträckning. Det är bra för dessa länders kvinnor och i förlängningen ökar det också västerländska mäns situation på dejtingmarknaden.

 29. Men@Work Says:

  Visst är det viktigt att se båda könens problem. Som bekant ser man ju i Sverige bara till det ena könet, och man gör det dessutom på fel sätt.

  Gäller det att samla in pengar för välgörande ändamål (och chefslöner) så anses flickor vara mer lönsamma och behjärtansvärda.

 30. Rocki Says:

  @jämställdist.

  Jag gissar att Pär menar de fall där stor åldersskillnad föreligger? Att tvångsgifte mellan jämnåriga drabbar båda könen lika illa tror jag de flesta som engagerar sig här håller med om.

  @Joakim Steneberg.

  Jag håller nog med dig, jag ändrar mig till att feministerna i vissa fall inte har helt fel. Jag tror dock att deras infallsvinkel i könsrelaterade frågor i princip alltid är fel.

 31. jämställdist. Says:

  Men@work

  Ja man får dela upp världen i väst och öst. Beroende på hur man definierar så kan man ju säga att en kvinna är en familjs heder i öst och i väst är det det staten som ger kvinnan heder.

  Anledningen till att dessa organisation ofta har en kvinnovinkling på problem är ju för att det säljer. Precis som bröstcancer säljer betydligt mer än mustaschkampen. Kvinnors heder och lycka och väl i väst är så mycket viktigare att chefer på ngos mycket väl vet hur man säljer för att få en saftig lön. Plakat på tjejer är behjärtansvärt när det handlar om tredje världen, men i det ligger också att plakat på svältande pojkar hade inte samlat in lika mycket pengar.

  Vad säger det oss? Säger inte det oss att kvinnor är värda mer än pojkar i väst? För mig är det solklart.

 32. jämställdist. Says:

  Med frihet kommer ansvar och förpliktelser. Med förpliktelser kommer offrande och risktagande. Risktagande är ingen trygghet. Så har det sett ut för män.

  Men begränsning av frihet behöver man inte ta samma risktagande och man är inte utsatt för att missta trygghet lika ofta. Att kvinnor har varit begränsade betyder inte att män har haft det lättare i livet, kanske har det faktiskt varit tvärtom. Det där ska ses som en motpol till feminismen. Någonstans mitt i ligger väl sanningen och vi kan ju konstatera att feminismen är långt ifrån detta.

 33. dolf Says:

  @Anders Senior
  Jag sa vad jag tyckte på Häxpressen, men kommentaren väntar på granskning, misstänker att den inte släpps igenom eftersom den var lite hätsk, jag påpekade att Ann-Charlotte själv gjorde sig skyldig till både sexism och rasism och att det som vit heterosexuell man faktiskt är kränkande att behöver läsa dumheter som ”Mest hänsyn måste vita heterosexuella män ta” och att hon själv behöver lära sig hyfs och visa respekt i det offentliga rummet.

 34. dolf Says:

  Vad gäller tvångsgifte, det är inte nödvändigtvis en symmetrisk relation. Det är onekligen sant att bägge parter blir i lika hög grad gifta, men det behöver inte alls vara så at de bägge blir det i lika hög grad med tvång. Det skulle kunna vara fullt möjligt att mannen har mer att säga till om vilken kvinna han vill eller inte vill gifta sig med. Jag säger inte att det är så. Bara att det rent logiskt är möjligt. Att tvångsgiftet av logisk nödvändighet skulle vara lika tvingande på bägge sidor är lika självklart som att våldtäkt innebär våld på bägge parter.

 35. JD Says:

  Pär!
  Varför skulle jag tillägna den här dagen åt att i huvudsak tänka på flickors problem då pojkar har lika mycket problem idag som alla andra dagar.
  Det är ju procentuellt sett ungefär lika många flickor som pojkar (50/50 +- 2%) som inte får chansen att gå i skola och då är det fel att marginalisera att pojkar inte får gå i skola med att andelen flickor i högre årsklasser är färre.

  Det här inlägget ställer jag inte upp på!

 36. Ulf T Says:

  @Anna,

  Det är naturligtvis tragiskt att fattiga människor avsiktligt (och selektivt) dödar sina egna barn. Jag tror ändå att man skall vara försiktig med att dra för stora – eller framför allt fel – växlar på det.

  Det verkar vara väl fastställt och accepterat att det föds ca 1.06, pojkar per flicka – alltså fler pojkar än flickor föds. I vissa länder ser man en tydlig avvikelse, inte minst Indien (1.09) och Kina (1.18). Men i fallet Kina verkar ungefär hälften till 3/4 av skillnaden bero på att man inte rapporterar in att man fött en flicka – inte att man dödat barnet.

  Man kan mycket väl tänka sig att förklaringen till detta är lagstiftningen i Kina, så samma fenomen kanske inte kan förklara statistiken i Indien. Baserat på födelsetal och befolkning, och den ‘normala’ fördelningen på 1.06, föds det ca 325 000 flickor per år färre än väntat i Indien, om jag räknat rätt.

  Jag har inte sett hur FN kommer fram till att det skulle saknas 200 miljoner flickor. Det kan möjligen vara så att man börjat vid att ”över 100 miljoner” kvinnor saknas, och sedan har politisk inflation gjort resten. Beträffande om biologin favoriserar kvinnor i livet, tycks det finnas lite selection bias i analysen – eftersom kvinnor, inte män, är diskriminerade, måste det vara så, liksom (biologin är bara relevant när det är till kvinnors fördel). Pelle Billing noterar i sin bok att man i en studie konstaterat att tyska munkar lever betydligt längre än män i allmänhet, och ungefär lika länge som nunnorna.

  Sedan finns en annan intressant statistik i sammanhanget: könsfördelningen i stort. Om vi bär i åtanke att den förväntade fördelningen, baserat på fördelningen av födda barn, skulle vara 1.06, ser vi att de enda länder som har en högre andel män än så, är Afghanistan (1.07), Andorra (1.10), Bahrain (1.35!), Bhutan (1.12), Brunei (1.07), Kina (1.08), Falklandsöarna (1.07), Grönland (1.13), Indien (1.07), Kuwait (1.47), Oman (1.29), Palau (1.16), Pitcairn (1.08), Qatar (3.07!!!), Samoa (1.09), Salomonöarna (1.07), Förenta Arabemiraten (2.05!!).

  I de extrema fallen, gissar jag att den stora skillnaden beror på importerad arbetskraft. Hursomhelst, det där var alltså 17 länder av totalt 230, om jag räknat rätt. Ungefär hälften har lika många män som kvinnor, eller fler, men den totala fördelningen är ca 1.02, dvs ett ‘underskott’ på ca 71 miljoner män.

  Notera att även i Kina och Indien är andelen män i befolkningen lägre än andelen rapporterade födslar av pojkar. Dock har jag för mig att det nu är rejält underskott av kvinnor i fruktbar ålder i Kina.

  Med detta vill jag naturligtvis inte förminska problemet att man i vissa delar av världen ‘selekterar bort’ flickor.

 37. dolf Says:

  Jaha, det ”saknas” 100 millioner kvinnor och 200 millioner flickor.
  Man kanske borde uppmärksamma att det också saknas 500 millioner tekannor i omloppsbana runt solen mellan jorden och Mars.

 38. Hurtbullen Says:

  Bra Pär ! Hellre understryka en gång för mycket – än för litet.

  Vi alla borde bli duktigare på att formulera och diskutera jämställdhet på den här bloggen.

 39. michael Says:

  Jag kommer ihåg debatten för ett tag sedan när det blev krigsrubriker när man aborterade ett flickfoster för att det var fel kön.
  När man sedan tittade på statistik av aborter i väst som utfördes pga fel kön enligt föräldrar så är det fler pojkfoster som aborteras.
  När man även tittade på konstgjordbefruktning där man kan välja kön så väljer fler att få flicka än pojke här i väst

 40. lavazza1891 Says:

  ”Jag ger av princip aldrig “feminister rätt”. Det de ibland tar fram som givetvis kan stämma ibland, konstigt annat, har många, även den ickefeministiska kvinnorörelsen, konstaterat för länge sedan.”

  Det mest effektiva sättet att ljuga är att inkludera något element av obestridlig sanning men att sedan spinna vidare med lögner när man väl upprättat förtroende/försvarsposition genom det lilla eller icke relevanta elementet av sanning.

 41. Sam_Vimes Says:

  Här ett intressant kvinnoproblem. Israel är tydligen inte på våg åt rätt håll.
  http://www.slate.com/articles/double_x/doublex/2012/10/women_in_israel_as_the_idf_becomes_more_religious_the_rights_of_female_soldiers.html

 42. michael Says:

  I dom västländer där feminismen gjort stora landvinningar med fri abort.
  Så ökar aborter av barn/foster med Downs syndrom dramatiskt men den största gruppen barn/foster som aborteras för att det är fel på dom enligt föräldrar är pga missbildning av t.ex hand eller fot.
  Undrar hur många sådana barn som fattas.
  Och jag undrar hur det går ihop med feministen Malin Stenmans ord på newsmill att feminism står för alla människors lika värde.

 43. Ninni Says:

  Anna (10:56)

  En gång i tiden brände vi häxor på bål. En gång i tiden gasade vi ihjäl människor. För inte alls längesen mördades en man vid namn David Kato för att han var homosexuell.

  Hur kunde vi göra så här? Hur kunde människan vara så ond? Hur kunde vanligt folk låta sånt ske? Då och idag.

  Det handlar om ett socialt fenomen som kallas moral panic, eller på svenska moralpanik. I en sådan samhällsvåg finns det en grupp som fyller sin plånbok på de uppiskade känslorna som råder. Dom håller i moralpaniks-piskan som piskar upp känslor med ena handen och insamlingsbössan i andra. Dessa kallas moralentreprenörer.
  Detta fenomen har vissa kännetecken oavsett om det handlade om häxbränning på medeltiden eller LSD på 60-talet. Otroligt intressant är det. Detta är en bra bok där man kan lära sig att känna igen moralpaniker för att inte, gång efter annan, gå på moralentreprenörers spel.

  Vad har detta med din film att göra? Jo, det där stinker moralpaniks-moralentreprenör så mycket att jag fick öppna fönstret för att vädra här hemma. Dom är med stor sannolikhet bara ute efter dina pengar. Att framställa sig själv som god, är det perfekta sättet att få dig att öppna din plånbok för den goda men icke sanningsenliga sakens skull.

  En sak som fyller mig med direkt avsmak, en bitter bismak av feminism, är följande formulering
  ”women’s right are humans rights, humans rights are women’s rights” som man får på popupen

  Vad är då barnsoldatsfrågan om människofrågor=kvinnofrågor? Djurfrågor?

  Jag kan inte med säkerhet säg att det är så att detta är en del av den ”kvinnor har det alltid värst”-moralpanik som råder här i vår del av världen, men jag tror det och jag ställer mig därför mycket tvivlande till deras siffror och sak. Och skulle gräva djupt i sakfrågan innan jag öppnade min plånbok för att förvisa mig om att det inte handlar om propaganda. Det är det perspektiv jag ser. Kanske inte helt det perspektiv du hade tänkt dig.

  Men jag rekommenderar verkligen boken. Det är otroligt intressant socialt fenomen.

 44. Ninni Says:

  @ Ulf T

  Den bok jag skriver om där *pekar upp på förra kommentaren* är en bok jag tror du skulle gilla väldigt.

 45. Joakim Steneberg Says:

  SSB
  ”68% of the boys were victimized by women. That means 30% of South African boys have been raped by women. Is it any wonder that South African boys have some really skewedbeliefs regarding sex?”
  Det här skulle man ju vilja veta mer om… http://www.genderratic.com/page/8/?utm_sou__&show_nolinks=1

  En sak är säker. Allt är inte lika självklart, som vissa med ”F” vill få det att se ut som.
  När det gäller skolan i SVERIGE, så diskrimineras pojkarna i betyg, och 2/3 av studenterna är av detta eller andra (liknande?) skäl kvinnor. Pojkars problematik är osynliggjord, förljugen, eller förlöjligad. I SVERIGE! NU!

 46. Genusföljaren Says:

  Jag gillar sättet kungen av Marocko tacklade problemet med utbildning av landets unga! Han anser att utbildning är det rätta sättet att utveckla landet.

  Dock så lever ju misstro mot utbildning av flickor kvar i landets nu levande kultur.

  Han insåg att det behövdes en morot, alltså införde han barnbidrag. Men det betalas bara ut om barnen går i skolan!

 47. jämställdisten Says:

  det är mer pojkar som blir sexuellt utnyttjade i världen än flickor men det är som här i sverige, när det gäller pojkar som blir sexuellt utnyttjade av både kvinnor och flickor och män så varken syns eller hörs det något om detta på samma vis som om det är flickor som blir sexuellt utnyttjade av då framför allt män,så det är viktigt att föra kampen mot sexövergrepp både mot pojkar och flickor och synligöra denna kamp mer rättvist oavsett kön i media och blogg världen så är det inte i dag tyvär.

 48. Pär Ström cares about the small people | Genusnyttcitat Says:

  […] Pär Ström skriver om internationella flickdagen. “Idag är det internationella flickdagen. Igår bloggade jag om att det borde finnas en pojkdag också – men det innebär inte att jag missunnar flickorna en dag.” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: