Så sorterar Göteborgs-Posten bort män – avslöjande

by

En jämställdist på västkusten som läser Genusnytt tyckte att det var en misstänkt stor andel kvinnor på Namn-sidan i Göteborgs-Posten. Han mejlade redaktören om saken, vilket har lett fram till att vi alla nu kan få en unik inblick i hur genusarbetet drivs på en stor dagstidning i Sverige 2012. Det är skrämmande läsning.

De arbetar aktivt med att öka det som de kallar ”kvinnokvoten”. Redaktören, Håkan Bjärsdal, säger: ”Vårt uppdrag, på NAMN,  är att ha en stor kvinnoövervikt bland porträtten”.

Kvinnokvoten var 70% för sommaren 2012, vilket redaktören säger sig ha ”jobbat hårt” för. Det innebär mer än två kvinnor på varje man. Mediaforskare har berömt resultatet, säger Håkan Bjärsdal.

Han går till och med så långt som till att motivera mansdiskrimineringen med ett historiskt underskott på kvinnor…

Man baxnar. Ska dagens män betala för det som varit i tidigare generationer?

Nedan kan du ta del av hela mejldialogen. Den ger en unik förståelse för hur det går till i media i Sverige i nådens år 2012. Det är sällan mansdiskrimineringen avslöjas så här öppet. Jag undrar hur många andra mediaföretag som i tysthet sorterar bort män på samma sätt?

.

Hej,

Jag håller på med ett arbete i skolan om hur ofta män och kvinnor syns i tidningen. Finns det någon lättillgänglig statistik över hur många män och kvinnor som varit med på Namn-sidan under 2012?

Bästa hälsningar

Robert

.

Hej Robert

Så här ser det ut för 2011 på NAMN.

Totalt 362 porträtt varav 208 på kvinnor och 154 på män.

Det ger en kvinnokvot på 57,5 procent och män följaktligen 42,5 procent.

Porträtt inom kriterierna för mångfald var 63.

Det ger en mångfaldskvot på 17,5 procent.

Allt detta kan jämföras med siffrorna för 2010 som var 59 procent kvinnor, 41 män och 14,5 mångfald.

2011 var alltså något sämre på kvinnokvoten men betydligt bättre på mångfalden än 2010.

Sen har jag statistiken för sommaren 2012 som ser ut så här:

En kort rapport från NAMN angående kvinno- och mångfaldskvoten juni-juli-augusti:

Totalt 91 porträtt därav 64 på kvinnor och 27 på män.

Det ger en KVINNO-kvot på 70 procent!!

MÅNGFALDS-kvoten var 21 procent (19 porträtt av 91)

/hälsningar

Håkan Bjärsdal

.

Hej,

Tack så mycket för uppgifterna, det uppskattas!

Jag hade en känsla av att det var ojämställt mellan män och kvinnor men att det var så illa som en 70/30-relation under sommaren förvånar mig. Det förvånar mig också att du beskriver 2011 som ”något sämre”, det var ju jämnare siffror mellan könen?

Tack igen för uppgifterna..

Bästa hälsningar

Robert

.

Hej Robert

Tänk vad olika man kan se på saken….

Vårt uppdrag, på NAMN,  är att ha en stor kvinnoövervikt bland porträtten (cirka 60-40 i vardagslag)
Detta för att de andra, nyhetsinriktade avdelningarna, har svårt att uppnå en jämn kvot, männen dominerar, som det är i samhällslivet
Så det som du ser som illa ser jag och GP-ledningen som något mycket bra. Något som jag har jobbat hårt med, och som vi får stort beröm även av medieforskare.
Framför allt under sommaren är det svårt att uppnå ett jämnläge på nyhetsavdelningarna och då har vi, Namn alltså,  ”order på” att ha så mycket kvinnor som möjligt.!
Det är ju så att Namn har mycket större möjlighet att styra över materialet än på en nyhetsavdelning.
Och om inte jag skulle ”styra” över namnmaterialet skulle det med automatik bli cirka 75 procent män gissar jag….

Sen finns det ju dessutom ett gigantiskt ”historiskt underskott” av kvinnor i media att ta igen (om man nu vill använda det som argument).
Titta bara på denna typen av sidor, Namn och familj, för 20-30 år sedan. Det var 90 procent män…..

Så, kort sagt, Namns uppgift i det här fallet, är att balansera upp underskottet av kvinnor på andra sidor i GP med ett rejält överskott. Ju större desto bättre!

/bästa hälsningar

Håkan Bjärsdal

.

Hej igen,

Tack så mycket för svar. Och tack för argument. Precis som du säger så kan man ju se olika på saken. Man kan kanske tycka att dagens män som alltså har svårare att komma in på Namn-sidan inte ska straffas för hur det såg ut för 20-30 år sedan.

Sedan är det ju så att de allra flesta männen i Sverige inte är företagsledare eller toppolitiker (alltså sådana om det skrivs om på nyhetsplats). De flesta är vanliga arbetare och tjänstemän. Det är ju där som Namn-sidan har en viktig funktion att fylla, alltså att skriva om ”vanliga” människor. Men det är alltså betydligt svårare för en man att hamna där.

Bästa hälsningar

Robert

.

Hej igen

Nej de straffas inte (jag använder inte det som argument)

utan grejen är att man får se gp som helhet och där olika avdelningar får fylla olika funktioner.

Vi ser till att hålla kvinnokvoten uppe för att vi kan planera bättre.

Och det är lite fler kvinnor sett över årsbasis, cirka 60/40.

Lite svårare för en man alltså.

Men vem har sagt att det ska vara lätt?

/de bästa

Håkan Bjärsdal

.

Ja, det var var mejlkonversationen. Jag har själv mejlat Håkan Bjärsdal och frågat om jag får publicera han svar, och han sa ja (Robert ville att jag skulle inhämta Håkans godkännande). Han påpekade då att han själv bara ansvarar för kvinnokvoten på NAMN-sidan. För hela Göteborgs-Posten är det Carina Söderström (adm red chef) som ansvarar för kvinnokvoten. Chefredaktören heter Cecilia Krönlein. Epostadresserna följer principen fornamn.efternamn@gp.se. Tänk på att uttrycka dig sakligt och korrekt om du tar kontakt med dem.

Jag undrar förresten om Håkan Bjärsdal har tänkt på att han själv, genom sin blotta närvaro, försämrar kvinnokvoten bland Göteborgs-Postens personal.

Jag uppmuntrar Genusnytts läsare att göra liknande grävjobb och höra av sig till mig på tips[at]genusnytt.se med resultatet. Det behöver inte nödvändigtvis vara mediaföretag.

67 svar to “Så sorterar Göteborgs-Posten bort män – avslöjande”

 1. Jonas Says:

  ”Lite svårare för en man alltså.
  Men vem har sagt att det skall vara lätt?”

  Tja…

  Jag orkar inte ens göra mig lustig över det

 2. AV Says:

  Undrar om de har ett liknande kvotsystem på Aftonbladet? I tankevärden är det ingen tvekan om vem som dominerar.

  OT: Kvinnor med små barn är dubbelt så mycket sjukskrivna som barnens pappor. Varför, ska nu undersökas. Detta är helt onödigt, ty Aftonbladets ledare har redan svaret:
  Det är bö..förlåt männens fel!
  Män är oansvariga över hem och barn. Därför sliter kvinnor dubbel med hem och arbete.

  De verkar ha missat SCBs tidsanvändningsstudie. Mammor till små barn går ner i arbetstid för att vara mer med barnen. Män kämpar hårdare för att finansiera kalaset. Sammanlagt jobbar kvinnor och män lika mycket. Med vanlig feministisk enögdhet missar man hemmets makt och kvinnans sexuella makt. Ansvar och makt hör ihop. När kvinnan tar makten och tolkningsföreträdet över hem och barn får man också ansvaret. Den man som inte är beredd att finansiera kalaset får inga barn. Och det är nästan alltid kvinnan i förhållandet som propsar på större bil, större boende, nyrenoverat vardagsrum etc. För det har hon gift sig uppåt. Effekten av det är att VAB tas ut av henne. Han är ju kommanditdelägare, Släng gärna in kapital men ingen ekonomisk makt hur de används.

  Ensamma mammor kan jag tänka mig är en grupp som är mycket sjukskrivna. De har verkligen ett dubbeljobb. Men det är knappast männens fel. Ytterst få kvinnor släpper barnen och endast blir umgängesförälder var annan helg. Feministerna har i 30 år sagt till kvinnor att de kan få allt. Att inga trade offs finns. Om det sen blir fel är det någon annans fel. Du är underbar, förtjänar allt och ett offer för onda mäns handlingar. Tyvärr saknar deras checkar täckning.

  Länk till Aftonbladets floskeltopp:
  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article15633808.ab

 3. Jonas Says:

  Kudos till Robert föresten. Mycket bra jobbat.

 4. Malte Skogsnäs Says:

  Det sjuka 50/50-samhället.

 5. psodh Says:

  Jobbar själv i en statlig myndighet. Känner igen mig i metodiken hur man skall försöka ”fixa till” snygga siffror. När verkligheten inte överensstämmer med högt ställda intentioner hittar man kryphål.

  Lite sorgligt att ett privat företag ägnar sig åt sådant. När kvinnor är underrepresenterade i nyhetsmaterialet klämmer de in desto fler på familjesidan istället. Vips är genus- och medieforskarna glada. Det blir ju 50/50 (nästan i alla fall) på totalen i tidningen.

  Det visar dock hur kulturen i samhället är idag. Påminner om den självcensur som författare och kulturutövare ägnade sig åt i gamla östblocket.

 6. Klasse Says:

  Ännu ett utmärkt avslöjande att media är en del av statsfeminismen och en del i att upprätthålla hatet mot män i samhället. Maria Sveland och hennes gelikar jublar säkert över detta, samtidigt som hon nu också får ännu ett exempel på en text av Pär Ström att klassificera som en del i hatet mot feminismen. Världen är verkligen upp och ned.

 7. Matte Says:

  Man baxnar.

  Det smygs inte längre, det skryts om diskriminering.

 8. AV Says:

  Men befäster de i själva verket inte traditionella könsroller. Fler kvinnor på familjesidan och fler män på nyhetssidan. Need I say no more? Hur ska kvinnorna kunna vara genusrebeller när de av media placeras på familjesidan? Verkar som om GP i sin kvoteringsiver uppträder som värsta könsrollscementerare. Usch GP!

  (Till GP när ni läser detta. Här ser ni att ni aldrig kan göra rätt. Genusfanatiker kommer ALLTID hitta fel. Att anpassa sig för dem är som vägen in i en ”normaliseringsprocess”.)

 9. Klasse Says:

  Glömde att tacka den som tackas bör. Bra jobbat Robert!

 10. Rick Says:

  Det överraskande är att de på GP erkänner att de gör så här. Oftast förnekas ju denna sots politik.

  Rent taktiskt tror jag det enda som på skt kan fungera är att gå på såväl redaktionsledning som ägare. Jag är rädd för att det enda som kan bita på dem är att upphöra med prenumerationer på tidningar som flaggar med olika typer av feminism. En enskild feministisk artikel är en annan femma, men då gäller att tidningen ska vara öppen för debatt. Oftast vägrar de dock att ta in motargument på feministiska texter.

  De flesta tidningsläsare är vad jag har förstått medelålders män ur medellklassen, så tidningarna sågar verkligen av grenen de sitter på med sina groteska hatkampajer.

  Eftersom jag principiellt är en stor vän av dagstidningar, så skulle jag hoppas att de överlever och förbli vitala, men åtminstone för mig är det obegripligt att tidningarna i dagns trängda ekonomiska läge väljer bort sin stabilaste läsargrupp. Irationellt beteende, helt enkelt.

 11. Ninni Says:

  @ Matte

  Det smygs inte längre, det skryts om diskriminering.

  Mm, det är helt sjukt. Var inte tanken att vi skulle bortse från kön, enicitet od.? Att människor skulle vara människor helt enkelt?
  Samhället har utvecklats de senaste 20-åren till att vara ren fanatism i sitt räknande av köns- & rastillbehörighet. Och man skryter med det….
  Helt sjukt. Masspsykos och dom tycker dom gör något bra.

  Ja, man baxnar sannerligen.

  @ Robert, bra jobbat.

  @ Håkan Bjärsdal

  Jag har själv mejlat Håkan Bjärsdal och frågat om jag får publicera han svar, och han sa ja.

  Kred ska du ha för den iaf. Det är stiligt att våga stå för det.

 12. JD Says:

  FUSKET INOM MEDIA NU AVSLÖJAT!

  Det är bra att vi nu får svart på vitt att media bryter mot de lagar som samhället har instiftat.
  Lagar om att media ska vara oberoende och opartiska samt att man inte får diskriminera någons åsikter pga dennes kön eller etniska utsprung.
  Mailkonversationen med GP är ju ett slående bevis för att media idag regelrätt bryter mot dessa lagar.

  Dessvärre är inte GP ensamma om detta för vem brukar inte bli förvånad idag då det dyker upp en manlig nyhetsuppläsare eller en manlig sportkommentator i TV?
  Chansen att en ny manlig programvärd, nyhetsuppläsare eller sportkommentator skulle dyka upp i TV rutan är idag obefintlig!

  Guldspaden till dig Robert!

 13. andersbwestin Says:

  Varför hetsa upp sig kring detta?
  Damtidningar har alltid varit helt dominerade av damer.
  Ser man på tv numera så finns det mängder av damprogram fast de inte har namnet DamTV.
  GoKväll i SVT1 är tex ett kamouflerat damprogram.

  Jag slutade efter 30 år prenumerera på DN eftersom den utvecklats till en Damtidning. (dvs Damernas Nyheter)

  Min son som tillhör IT generationen läser inga Damtidningar. Han hittar allt nyttigt på nätet.

 14. Ninni Says:

  @ Rick

  Eftersom jag principiellt är en stor vän av dagstidningar, så skulle jag hoppas att de överlever och förbli vitala, men åtminstone för mig är det obegripligt att tidningarna i dagns trängda ekonomiska läge väljer bort sin stabilaste läsargrupp. Irationellt beteende, helt enkelt.

  Irrationellt beteende? Nej, egentligen inte.

  Jag hade en diskussion med ett par manliga vänner om manligt och kvinnligt och då sa den ene killen att det han upplevde som den största skillnaden var att ”man som man nöjer sig”.
  Och jag frågade hur/vad han menade

  Förklaringen löd ungefär så här:

  Jo, tex. man har soffan där, tv’n där och det funkar utmärkt. Bra så. ”Man nöjer sig”.
  Men då ska hon möblera om, eller ha nya tapeter. Man fattar liksom inte riktigt poängen med att hålla på att flytta runt möblerna, men blir hon lyckligare av det så är det okej och man flyttar runt möblerna och nöjer sig med det. Men man skulle inte få för sig att flytta runt skitet själv, för det saknar poäng. Det fungerar ju som det är.

  Den här lojaliteten eller vad man ska kalla det, som får denna man att möblera om titt som tätt, för fruns skull trots att han själv ”nöjer sig”. Det är den ”nöjer sig”-lojaliteten man litar på i samhället.
  typ: ”Vi kan diskriminera män, för dom kommer ändå starta företag och satsa på karriär”, ”Våra manliga kunder ‘nöjer sig’ ändå, men vi vinner kvinnliga köpare av vår tidning om vi trixar med könskvoter”

  Inte som ett medvetet planerat tänkande, men undermedvetet.

  Känner jag ”gruppen män” rätt så kan jag bara säg: ”it’s a big f*cking mistake.”
  För denna ”lojalitet” har en gräns och då krusar en man inte, han går sin väg när han fått nog. Därför ser vi idag, MGTOW – Men Going Their Own Way.

 15. Rick Says:

  @andersbwestin

  Tyvärr tror jag att du har rätt, dvs. att dagstidningarna gått över till att bli ytterligare några i damtidiningsfloran. Det är förstås trist för alla män och kvinnor som vill ha lite intellektuellt tuggmotstånd, men det är bara att hoppas att nätet så småningom har fullgoda alternativ att erbjuda.
  Sedan får genuspladdrarna hålla sig till sina sjunkande skepp. Och har vi tur kommer någon ansvarskännande tidningsägare att sätta press på någon redaktion att börja leverera kvalitet.
  Det märkliga är dock, som både Ninni och AV konstaterar, att detta ytterst handlar om en traditionalistisk hysteri.
  Egentligen håller väl de där slemmiga genusmännen på redaktionerna på med att torgföra sin syn på kvinnor som bildobjekt som ska synas utan någon speciell orsak. De är i själv verket mycket främmande till tanken på kvinnor som tänkande subjekt.

 16. Liberalen Says:

  Kvinno-kvot och Mångfalds-kvot, multikulti och hen, utropade den genuslobotomerade PK-fjollan. Såsom en riktigt, riktigt duktigt kommunistdresserad hund. Året var 2012 i landet Sverige.

 17. Rick Says:

  @Ninni
  Du tycks ha en nästan skrämmande träffsäker insikt om mäns psykologi, för just så där reagerar åtminstone jag. Någonstans finns gränsen och då går jag min väg. Gällande tidiningarna är den gränsen mycket nära (men inte med min hustrus åsikter om inredning :)).
  Sedan har du en poäng i att kvinnor ofta måste ”uppvaktas” mer än män av reklamen för att de ska välja något. Det här är inget att beskärma sig över, det är bara ett konstaterande. Problemet uppstår, som jag ser det, när det där uppvaktandet övergår i rena hatattacker mot män. Då har det spårat ut totalt.

 18. Lövet Says:

  Underbar korrespondens:

  Jag skrattar mig fördärvad åt hur Bjärsdal i sitt första svar helt utgår från tanken att han skall tjäna poäng på att beskriva hur de kvoterar in kvinnor.

  Robert gör ett helt underbart arbete här: Genom att presentera det som ett skolarbete så leder han Bjärsdals PK-betingade lillhjärna till att arbetet måste vara tillrättalagt enligt ”godkänd” ideologi och Bjärsdal reagerar reflexmässigt med att ställa sig på bakbenen och försöka visa sig duktig…

 19. Lövet Says:

  @Ninni: Du vet tamejsjutton mer om hur jag tänker, reagerar och fungerar än jag själv gör!

 20. Shastra Says:

  Bra, då vet vi. En kvinna omnämnd på GP:s familjesida bör alltså uppfattas som inkvoterad utan eget publiceringsvärde, och en kvinna omnämnd i någon annan del av tidningen bör uppfattas som en konstig anomali. Tack GP för det övertydliga budskapet. Hoppas era ”journalister” får det trevligt på arbetsförmedligen i framtiden!

 21. Joakim Steneberg Says:

  Utmärkt grävande journalistik, av Robert alltså!
  Sverige är idag ett könsrasistiskt nej könsfascistiskt land, för det är vad det är frågan om.

  Det är allvarligt, för demokratiska underskottet blir allt tydligare, och där mansfeministiska marionetter svansar med, för att känna sig duktiga eller för att behålla jobbet kanske.

  Och som Robert påpekar, vi ”vanliga män” drabbas, vi som ALDRIG varit intressanta att lyssna på i den s.k. ”jämställdhetsdebatten”.

  Vad säger Europadomstolen för mänskliga rättigheter?
  Eller de ingår i spelet?
  När blir det obligatorisk värnplikt för kvinnor, men frivillig för män? För att väga upp det ”historiska underskott” (GP:s ord) som allMÄNvärnplikt inneburit genom åren, för kvinnnor?

 22. Clabbe Says:

  Tidningen GP:s ledning: http://info.gp.se/omgp/hem/1.10871-ledningsgrupper

  Bara en massa svenska efternamn och ett par från andra västeuropeiska länder. Inte en enda med ett typiskt invandrarnamn. Dags för GP att ”släppa fram” någon kanske?

 23. Rick Says:

  @Joakim Steneberg

  Jag brukar tycka att man ska undvika att använda ordet ”fascistisk”, men ibland kan det vara motiverat. Facisternas grundtanke är ju den korporatistiska staten, där människor delas in i grupper och representeras (i den må genuin represenation alls finns) enbart av företrädare för gruppen. Detta alltså som motsats till tanken på att människor i första hand är individer. De enda individer som tillåts i den korporatistiska staten är ledargarnityret.
  Här tycker jag dock att du använder order helt rätt, för när kvinnor och män upphör att vara individer och enbart representanter för sitt kön, så handlar det om korporatism (Jag vill nu för all säkerhets skull betona att nazismen gick längre genom att utrota grupper, dvs det var inte riktigt samma sak).
  Det kunde alltså vara skäl att försöka påtala det uppenbara fascistiska arvegodset i genusideologin, inte som ett skällsord utan emotionsfritt som en ganska tydlig röd tråd.

 24. Joakim Steneberg Says:

  andersbwestin är väl en som ”nöjer sig”, eller hur? Hur länge?
  Nu vet iaf den här figuren på GP att genusnytt finns, genom Pärs inhopp. Bra!
  När det gäller bristen på kvinnoansikten. Gå och kolla vilken större pressbyrå som helst. Börja utanför med löpsedlarna för allsköns tidskrifter.
  Gå sedan in i butiken, och se alla dessa tidskrifters omslag, med vackra kvinnoansikten och kurviga kroppar.
  Dominansen av kvinnor är gigantisk! Och de har valt det själva, eller är det ”strukturerna” där med?

 25. Ninni Says:

  @ Rick och Lövet

  Detta är, som jag ser det, förklaringen till ”antipluggkultur” bland pojkarna. Det är pojkarnas MGTOW-reaktion på en skola som inte är bra.

  @ Rick

  Problemet uppstår, som jag ser det, när det där uppvaktandet övergår i rena hatattacker mot män. Då har det spårat ut totalt.
  Ja, det och när man tar till ”fuskvägar för kvinnor” i yrke/karriär. Den individ som vill göra karriär får allt göra det arbete som krävs eller avstå. Vill inte kvinnor utan räckmackeri så får dom avstå. Vi som samhälle har inte råd att satsa på räck-macke-lösningar för att locka och plocka med redan privilegierade(med tanke på att det kräver medfödd begåvning o så) individer pga deras könsorgan, då gör männen det billigare.(Men jag tror kvinnor kommer göra det om de medvetengörs att exakt samma(dvs. hårt arbete) krävs av männen om dom vill lyckas) Så kan vi använda pengarna till samhällets nedre skikt ska ha en hygglig vardag.

 26. Goran Says:

  ”För denna “lojalitet” har en gräns och då krusar en man inte, han går sin väg när han fått nog. Därför ser vi idag, MGTOW – Men Going Their Own Way.”

  Sällar mig till de 2 som redan känner igen sig i ovanstående.

  Jag kom en dag på att det fick vara nog nu. Jag fick kritik för att jag jobbade för mycket, hjälpte min sjuka far för mycket och att pengarna inte räckte. Hon var hemma med barn i totalt ca 6-7 år (vi har 4 st). Det skulle tas ut så få dagar som möjligt för att hon skulle kunna vara hemma och jag jobbade som en dåre för att få ekonomin att gå ihop. Jag är nog inte ensam om detta och jag tror det kommer bli vanligare allt efter att kraven ökar och kritiken för det man gör ökar exponentiellt.

  Sverige står inför stora problem om det ständiga skuldbeläggandet av män fortsätter. De flesta av oss gör faktiskt allt som står i vår makt för att vardagen skall fungera. Att leva utan fru ger mig åtminstone möjligheten att ha halva ansvaret för barnen (markant ökning xxx%) och hela ansvaret för mig själv (Finns ingen % siffra ang ökning från 0). Det är inget bra sätt att öka jämställdheten, men som det ser ut är det enda sättet för många män att ta ansvar. Inom förhållandet får man inte göra det.

  Detta är självklart inte representativt för befolkningen, men mitt fall är absolut inte unikt.

 27. Ninni Says:

  @ Joakim

  När blir det obligatorisk värnplikt för kvinnor, men frivillig för män? För att väga upp det “historiska underskott” (GP:s ord) som allMÄNvärnplikt inneburit genom åren, för kvinnnor?

  Ett av mina tidigaste barndomsminne var att jag trodde att äldre män tappade sina fingrar, för att flera i min sociala sfär i den äldre generationen saknade fingrar efter arbetsolyckor. Jag tyckte det var läskigt, för jag var rädd att dom skulle tappa fler fingrar medan jag såg på. Så jag tycker vi kapar fingrar på kvinnor för att rätta till historiskt oförrätt.

 28. Leif Says:

  @AV:
  ”OT: Kvinnor med små barn är dubbelt så mycket sjukskrivna som barnens pappor. Varför, ska nu undersökas. Detta är helt onödigt, ty Aftonbladets ledare har redan svaret”
  På TV4:s nyhetsmorgon var tongångarna nästan precis desamma. Man ville att Kristersson omedelbart skulle medge att det var bristande jämställdhet som var problemet, och han hade faktiskt vissa svårigheter att värja sig när han hävdade att det kanske vore bra att låta saken bli utredd först.
  Fortfarande detta spår: Är det någon som kan begripa varför Gudrun Schyman debatterade detta ämne (och förstås redan nu gav alla svar som utredningen ska ta fram) med Kristersson? Schyman sitter inte i riksdagen, hon återfinns visserligen i ett politiskt parti som fick 24.000 röster det senaste valet, men hon finns inte ens med på detta partis lista över officiella talespersoner. Som jämförelse kan sägas att Piratparitet fick 38.000 röster. Om man nu på våra nyhetsredaktioner har ett sådant behov av att ta fram röster från rörelser med utpräglat låg representabilitet, varför tog man inte då in en talesperson från Piratpartiet?
  Hur kan det komma sig att denna person (Gudrun Schyman) gång på gång bjuds in av våra förment objektiva redaktioner för att få predika sina vid det här laget så välkända trossatser? Inser man inte att detta undergräver den egna legitimiteten inför de 99,6% av valmanskåren som inte röstade på FI? När kommer man att bjuda in någon representant för Allianspartiet/Medborgarens röst med 87 röster i det senaste valet att kommentera någon brännande samhällsfråga?

 29. Leif Says:

  Tillägg: Debatten mellan Schyman och Kristersson som jag nämnde ovan var i gårdagens Aktuellt 21:00.

 30. Joakim Steneberg Says:

  Rick, jag är försiktig med ordet, och med jämförelser med andra
  totalitära(!, eller hur?) -ismer i historien.
  Men ibland kommer det bara spontant, och jag har vid tidigare tillfällen ”frågat om lov” eller sagt att det går bra att stryka.

  Man kan aldrig fullt ut jämföra diktatoriska fenomen, för folk inser att vårt negativa historiska bagage är känsligt, och utdömt av de flesta.
  Således så aktar sig de individer som idag anammar enögda ideologier, de aktar sig för att deras nuvarande skall likna gårdagens som ledde till katatrofer.
  Men fanatismen och alltmer metoderna är ju ofta kusligt lika, eller hur?

  Och för att citera Schyman(!), ”det ser olika ut, men det är samma strukturer här som där…”

 31. Jocke Says:

  Detta är inget nytt, det har hållit på i säkert tio till femton år inom media, om inte mer.

  Märkligt dock att man inte ser eller vill erkänna orättvisan i det hela. Och ännu märkligare är ju tänket om arvssynden. Att dagens män ska hållas tillbaka och diskrimineras för att kvinnor skulle ha haft det sämre förr. Man baxnar, för att använda ett av Pär Ströms uttryck.

  Dessutom kan man ju verkligen ifrågasätta om män hade så himla många fördelar gentemot kvinnor historiskt sett. Enligt min mening är det mycket en nutida efterhandskonstruktion där vi tittar på dåtiden genom vår tids feministiskt färgade glasögon. Att den vanlige och enkle mannen skulle ha haft det särskilt mycket bättre än motsvarande kvinna finns det helt enkelt inget som tyder på.

  Samtidigt kan man ju tycka att svenska män i så fall borde få ett genustack (vilket Pär också varit inne på tidigare) för värnplikten och alla män som dött i krig för vårt land. Några hundra tusen i retroaktiv ersättning hade väl varit rimligt, samt en mansdag där män hyllades för sina insatser. Plus lite olika fördelar i övrigt.

  Men det är klart, det skulle ju bli väldigt konstigt. Precis lika konstigt och fel som att dagens kvinnor curlas, får positiv särbehandling och har tillgång till både ekonomiska och samhälliga resurser som män förnekas. Och detta bara för att kvinnor skulle ha haft det sämre förr.

  Som sagt, man baxnar…

 32. Jämställdhetsfeministern Says:

  Mycket bra av Göteborgsposten!

  Att det ska vara 70% kvinnor överallt är ju det absolut minsta man kan begära. Ju fler kvinnor, desto mer jämställt och rättvist. Precis som Göteborgs-Posten säger.

  Vem har sagt att det ska vara lätt för män? Det är ju kvinnor det ska vara lätt för!

 33. Clabbe Says:

  AV skrev

  Ensamma mammor kan jag tänka mig är en grupp som är mycket sjukskrivna. De har verkligen ett dubbeljobb.

  Det är viktigt att precisera vad man menar med ensamma och ensamstående mammor. ”Ensamstående” är ju ett gammalt ord för ”singel”.

  Mammor som har hela vårdnaden om sina barn har det förstås tungt, medan varannan vecka-mammor inte har det alltför jobbigt.

  Dessa ”varannan vecka”-mammor kallas sig ofta för ”enstamstående mammor” för att vinna sympati, men då finns det alltså en massa ”varannan vecka”-pappa som inte får någon som helst uppmärksamhet.

 34. Lasse Says:

  För mig är det mest fascinerande hur feministerna lyckats stjäla ordet jämställdhet (och dess innebörd) för att sedan använda det för diskriminering.

  Man skapar en legitimitet för ren mansdiskriminering och många verkar svälja denna ”fulretoriska fint” fullt ut.

 35. Joakim Steneberg Says:

  Det där ”ensamstående mamma” klingar ju allt falskare, och används faktisk mindre än förr. Jag hoppas, även om det finns de som har det kämpigt, att de flesta här vet hur sådana ”kvoteras”?
  Genom att kvinnor oftast väljer skilsmässan, de vet att det lönar sig på många sätt, samhället ställer upp osv.

  Och framför allt, det är myndigheter, soc, familjerätt osv som ser till att i 80% av fallen (enligt SvT) så får mamman vårdnaden.
  Och får hon inte den, kan hon enligt vittnessmål ta den ändå!
  Sedan finns ju PAS osv.

 36. Gubbklubben Says:

  Gp och Ab och andra smygfeministiska tidningar närmar sig långsamt tidningsdöden. USA är föregångslandet med flera exempel på hur tidningar gått omkull.

  https://www.flashback.org/t1946234p26

 37. Maria Says:

  Jag vet åtminstone en som myser över utvecklingen att det räknas män och kvinnor överallt i samhället. Vilket genomslag för Ann-Sofie Ohlander, som länge kämpade för att kvinnor (och barn) också skulle bli synliga i historieböckerna. Då under första hälften av 90-talet sa hon att hon fått kämpa för att få igenom sitt kvinnoperspektiv på historiska institutionen. Därefter har hon ju suttit och räknat bilder på kvinnor och män i läromedlen i historia och som synes har tänket spritt sig till bl.a. tidningsredaktionerna.

 38. AV Says:

  Clabbe: Jag menar givetvis inte varannan-vecka-mammor. De har det ju inte jobbigare än motsvarande pappor. Jag menar de mammor som av olika skäl (frånvarande eller bortstött pappa) har barnen nästa hela tiden.

  Intressant att jag idag har mer tid för mina egna projekt som varannan-vecka-pappa än som gift. Måste ju innebära att mamman har mindre tid idag. Betydligt mindre stressad idag. Undrar vem som ”dubbelarbetade” då? Finns vi män i statistiken?

 39. dolf Says:

  Man kan aldrig fullt ut jämföra diktatoriska fenomen, för folk inser att vårt negativa historiska bagage är känsligt, och utdömt av de flesta.
  Således så aktar sig de individer som idag anammar enögda ideologier, de aktar sig för att deras nuvarande skall likna gårdagens som ledde till katatrofer.
  Men fanatismen och alltmer metoderna är ju ofta kusligt lika, eller hur?

  Och för att citera Schyman(!), “det ser olika ut, men det är samma strukturer här som där…”

  Det där är väl en ganska viktigt insikt. En viss del av befolkningen är psykopater och sociopater, och som de ondskefulla själar de verkligen är så söker de sig till positioner där de kan förtrycka andra och använder sig av alla tillgängliga medel som står till buds. Det är således ingen tillfällighet at 98% av alla politiker och mediamänniskor är avskum i ordets rätta bemärkelse. Det är också förklaringen till att ”all världens elände är på grund av religion”. Nej, säger jag, religion har historiskt varit en mycket viktig del i människans liv, så naturligtvis har politiker (ett annat ord för sociopater) sökt sig til religion och utnyttjat det starka religiösa inflytandet i vardagen för sina skumma syften. Idag har vi ett sekulärt och alltmer ateistiskt samhälle, inte fann blir det bättre för det. Politikerna (också synonymt med psykpaterna) söker sig nu nya vägar genom feminism och social manipulation, vår tids ”religion”.
  Men det är bra att folk ser de historiska parallellerna med andra totalitära ideologier och uppmärsamma den. För till syvende och sist är detta inte något som kan åtgärdas med lagstiftning och regleringar. Det ända som hjälper är faktiskt att människor mognar och börjar se världen som den är. Psykopaterna skulle vara maktlösa om den stora fårskocken började tänka själv.

 40. Gubbklubben Says:

  Lasse

  ”All animals are equal, but some animals are more equal than other’s”.

 41. Marianne Says:

  När jag var liten brukade mina bröder och jag mäta upp glasspaketet med linjal i tre lika stora delar … Det har vi slutat med för länge sedan. Det är synd om alla som inte klarar av att lämna barndomen bakom sig!

 42. Bashflak Says:

  Det ligger viss humor i svaren. Han försöker verkligen vara ‘Duktig’. Helst hade han nog velat ha tidningen 100% jämställd, inte bara 70%.

 43. Rick Says:

  @dolf

  Du överdriver kraftigt när du säger att 98 % av politiker och mediafolk är ”avskum”. Faktum är att de flesta inte är det. Däremot är de fega. En liten högljudd grupp kan lätt ta kontrollen över samhället och det utryckligen p.g.a. politikernas och mediafolkets erbarmliga feghet, Det skulle behövas långt fler obekväma karaktärer i de kretsarna som vågade säga rakt ut. Det här är en anledning till att jag är starkt för direkt personval till Riksdagen, för då måste individerna ut och möta sina väljare öga mot öga. Det blir liksom svårare att vinna de ”vita, heterosexuella, medelålders” männens röster om man hånar dem. Eller gör någon det, så kommer det altid att dyka upp någon annan som är beredd att lyssna på just denna grupp.

 44. Fredrik Says:

  @AV 10.20: exakt det där hände i och med min separation (hade barnen 50% av tiden efteråt). Bättre ekonomi och mycket mer tid för egna projekt när man delar lika.

 45. dolf Says:

  @Rick
  Ok. Jag tog kanske i för mycket. Det är nog inte mer än 97%
  (jag vet, det var billigt). Allvarligt talat, det där beror förstås också lite på vad man egentligen menar med politiker och mediafolk, så för att nyansera det hela lite. Om vi med politiker menar de som verkar på riksdagsnivå, så jo, jag tror 98% verkligen är avskum. Koncentrationen stiger ju längre upp man kommer i hierarkin. Det är säkert så att många ger sig in i politik med goda intentioner, men de som har goda intentioner är inte beredda att klättra över lik för att nå toppen, och de som är halvanständiga korrumperas i processen. Politik handlar till syvende och sist om makt, och makt drar till sig avskum som koskit drar till sig flugor. Det ligger liksom i sakens natur.
  Med mediafolk tänker jag då förstås på mediaetablissemanget med politiska opinionsbildare, krönikörer, ledare, ansvariga utgivare etc, inte de som gör inredningsreportage, tekniska skribenter eller skriver om bakrecept. Och i mediaetablissemanget är nog 98% att ta i, det finns ju faktiskt en del som verkar ha åtminstone lite integritet i behåll. Men jag hävdar ändå att en övervägande majoritet är, just det, avskum. Det ligger också i sakens natur. För tidningar säljer på att exponera elände och skapa konflikter, så de drar till sig avskum på samma sätt som kadaver drar till sig hyenor.
  Den stora majoriteten av människor i allmänhet är ganska anständiga och sympatiska prickar. De är dock tyvärr ganska osjälvständiga och tar okritiskt till sig nyhetsmedias ”sanningar” och ser upp till politiker som ansvariga ledare. De behöver med andra ord vakna upp.
  Det säger väl allt att nästan riksdagspartier öppet deklarerar sig som feministiska, och media … ja se bara hur SCUM-debatten har gått, ett verk som med all rätt borde ses som hets mot folkgrupp hyllas genomgående som visionärt.

 46. lavazza1891 Says:

  Som jag har förstått det har ensamstående mammor och gifta eller sammanboende pappor minst tid för sig själva.

 47. dolf Says:

  @Rick
  tillägg: att jag kallar dem avskum är bara ett uttryck för mitt gränslösa förakt för dessa individer, om man nu ser på dem genom mina hårt polariserade glasögon eller tittar genom glas som softar upp dessa människor i ett mjukare och mer behagligt sken och föredrar att se dem som fega spelar egentligen ingen större roll, 98% av dem är i vilket fall som helst helt olämpliga där de befinner sig och gör långt mycket större skada än nytta och ju fortare de avlägsnas från sina maktpositioner, desto bättre.
  Jag håller för övrigt helt med dig vad gäller personval. Hela partistrukturen är djupt odemokratisk och egentligen bara en form av legaliserat tyranneri.

 48. Rick Says:

  @ dolf

  Jag tror att vi själva också är ganska mesiga . Vi borde utnyttja den lilla påverkan som vi har i val genom att sätta åtminstone personkryss på individer som går emot feminsim. Detta är förstås inte detsamma som riktiga personval, men något åtminstone. Politiker drar nog öronen åt sig om allt fler öppet deklarerar att feminstisk smörja inte ger våra röster. Dessutom blir det lättare efteråt att ta kontakt med ”den egna” riksdagsledamoten.
  Det sorgliga i Sverige är att politkerna kan gömma sig inom partier och således aldrig riktigt ställas till svars. De enda som befinner sig i hetluften är statsråden och de måste ändå hålla så många bollar i luften att de inte kan kosta på sig att driva frågor som av många uppfattas som kontroversiella.

 49. Gubbklubben Says:

  Rick Dolf

  Resonemanget ni för är intressant och vill bidra med två intressanta länkar. Nämligen en om teori kring behovet av indentitet, bekräftelse och ersättning av västerlandets religiösa tomrum efter andra världskriget.
  Legenden Doris Lessing använder skällsord som feministkyrkan i sin kritik av urbota dum utfyllnad av cyniska socialaexperiment. En statsideologi med vidrig människosyn skapar onödiga lidanden och profiterar på människors psykiska ohälsa. Sverige ligger i framkant med Genus och Feministisk forskning som ersatte nazivänliga vindar inom uppsala institut.

  Börjar vid ca 38:24
  http://www.svt.se/babel/se-program/article351562.svt?autostart=true

  Det andra området är psyko- och sociopati.
  Kvinnliga psykopater är svårare att upptäcka pga att de använder mindre våld skriver psykopat.se Men är det inte så att genusaspekten försvårar för Samhället att identifiera orsak och verkan och ge dessa kvinnor straff och vård? Läs själva och skapa er uppfattning.

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9186690434

 50. Abra Says:

  Fantastiskt bra jobb av Robert!!

  Och av Pär, som hantera frågan på ett mycket imponerande och smart sätt.

  Grattis båda två !!!

 51. hereticisright Says:

  Den stackars Håkan Bjärsdal säger: ”Så det som du ser som illa ser jag och GP-ledningen som något mycket bra. Något som jag har jobbat hårt med, och som vi får stort beröm även av medieforskare.”
  Jag undrar vad en ”medieforskare” är, och varför en sådans åsikter spelar någon som helst roll. Är det kanske för att vederbörande antas vara expert? På vad? Vore jag journalist och en medieforskare hade synpunkter på min gärning skulle jag inte bli särskilt imponerad, utan be vederbörande att gå och leka någon annanstans. Här i Sverige är vi alldeles för imponerade av experter.
  Har GP frågat sina läsare vad de tycker om att män förtigs och kvinnors icke-gärningar framhävs som särskilt intressanta?

 52. Göteborgspostens agenda och Håkan Bjärsdals absurda argumentation « Aktivarum Says:

  […] I flera mail till jämställdisten Robert berättar Håkan Bjärsdal – redaktör för Göteborgspostens Namn-sida – hur tidningen aktivt sorterar bort män från avdelningen för att bättra på “helhetsbilden” “Vårt uppdrag, på NAMN,  är att ha en stor kvinnoövervikt bland porträtten (cirka 60-40 i vardagslag) Detta för att de andra, nyhetsinriktade avdelningarna, har svårt att uppnå en jämn kvot, männen dominerar, som det är i samhällslivet” […]

 53. Göteborgspostens agenda och Håkan Bjärsdals absurda argumentation « Aktivarum Says:

  […] med både jämställdismens och genusfeminismens åsikter. Jämställda eller genusmedvetna? GP är varken eller. “En kvinna omnämnd på GP:s familjesida bör alltså uppfattas som inkvoterad utan eget […]

 54. Aktivarum Says:

  hereticsright:

  ”Jag undrar vad en “medieforskare” är, och varför en sådans åsikter spelar någon som helst roll.”

  En av de mer kända medieforskarna är den feministiska genusforskaren Gunilla Jarlbro, professor i medievetenskap

  http://aktivarum.wordpress.com/2011/12/14/gunilla-jarlbro-den-nya-drottningen-av-feministisk-apex-fallacy/

  mer om henne här

  http://aktivarum.wordpress.com/2011/12/16/om-debatt-i-lund-gunilla-jarlbro-borde-vara-stauppkomiker-inte-professor/

 55. Fredrik Says:

  @Rick: ”Politiker drar nog öronen åt sig om allt fler öppet deklarerar att feminstisk smörja inte ger våra röster.”

  Det där fick mig att tänka på Naturskyddsföreningen, som inför varje val ställde (vet inte om dom fortfarande gör det) ett antal standardiserade miljörelaterade frågor till alla riksdagspartier, och redovisade resultaten i sin tidning. Ett bra grepp enligt mig, oavsett vad man tycker om Naturskyddsföreningens ställningstaganden.

  Vore det inte en bra grej för Genusnytt, eller ännu hellre, ett litet konsortium av flera opinionsbildare i samarbete?

 56. Rasmus Says:

  Det är endå roligt att se hur hans argument tynar bort.

  Först säger han att han vill kompensera för det historiska, sen ändrar han sig.

  ”Nej de straffas inte (jag använder inte det som argument)”

  Jo det gjorde du nyss

  ”Och det är lite fler kvinnor sett över årsbasis, cirka 60/40.

  Här backar han från skrytet: 70/30 tonas ned till 60/40

  ”Men vem har sagt att det ska vara lätt?”

  Är detta ens ett argument? Det borde väl rimligen vara samma svårighetsgrad för könen, oavsett om det ska vara lätt eller svårt?

  ”..grejen är att man får se gp som helhet och där olika avdelningar får fylla olika funktioner.

  Vi ser till att hålla kvinnokvoten uppe för att vi kan planera bättre.”

  Här undviker han frågan.

  Kvoteringsargumentet är väl fortfarande det tyngsta han har, men han undviker frågan om det är rätt att kvotera bort en arbetarklassman för att kompensera för att en ur näringslivet fick mer plats i annan del av tidningen.

  Kanske är det lättare att prata om ”planering” i stället.

 57. Exempel på mediafeminism. « Malte on the Roxxx Says:

  […] GenusNytt och Aktivarum tar upp mediafeminismen på Göteborgs-Posten. Läs och förvånas alternativt förfäras. Share this:TwitterFacebookGillaGillaBe the first to like this. […]

 58. Joakim Steneberg Says:

  Fredrik, bra förslag! Känner också till hur Naturskyddsföreningen brukar göra.
  Kanske genusnytt kunde gå i spetsen och ställa några konkreta frågor till samtliga partier hur de ser på jämställdhet?
  Nu när faktiskt Sabuni gläntat på dörren och erkänt att det finns ett kön till som kanske borde omfattas.
  Får vi inga svar så är det avslöjande nog!

  Men någon måste ju ta på sig det, vad säger Pär?
  Jag själv och säkert andra är nog villiga att formulera några frågor. Så kunde kanske Pär göra en sammanställning och vi kunde rösta fram t.ex. tio bästa? Eller?

 59. Fredrik Says:

  Jag skummade igenom de pressetiska reglerna (som ju är frivilliga)
  http://www.po.se/regler/pressetiska-regler.

  Där finns följande regel: Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.

  Man kan nog knappast hävda att ett redaktionellt avsiktligt snedvridet urval, som kvinnokvotering innebär, är ett direkt brott mot den regeln.

  Men man kanske kan göra något liknande som mitt förslag ovan angående politiska partier:

  Fråga alla chefsredaktörer eller ansvariga utgivare om de tillämpar könskvotering av nyheter och bilder, och i så fall på vilka grunder. Det är ju faktiskt en viktig konsumentupplysning, eftersom urvalet i sig påverkar helhetsbilden, som Pär ofta gett exempel på.

 60. Egen erfarenhet Says:

  Självklart skall inte feministisk diskriminering ge någon röst eller pluspoäng, alla vi måste försöka prata om detta överallt.
  Obs, självklart skall det ske på ett lugnt och sansat sätt.

  Våran lokala Sundsvalls Tidning har tappat många abonnenter pga. sin diskriminerande feministinriktning och värre blir det.

  Själv lämnar jag inte längre min röst till Moderaterna pga. Reinfeldts uttalande om barnbidrag, mina barns mamma har missbrukat barnbidraget som Reinfeldt beskrev att pappor skulle göra.

 61. Urban Says:

  Gräsrotsaktivism som är föredömlig!

  Mitt förslag är att folk börja göra såna här undersökningar i olika sammanhang och skickar över resultatet till Pär. Som ju självklart inte har tid att göra även detta. Det är dags att fler tar sitt ansvar för att ändra på sakernas tillstånd.

 62. dolf Says:

  Jag undrar hur balansen på GP ser ut om man viktar alla personer som skildras också, typ på skala från -10 för extremt negativt nyhetsvärde (typ Adolf Hitler) till +10 för extremt positivt (typ Loreen i melodifestivalen). Jag misstänker att den manliga övervikten snabbt försvinner.

 63. Hjalmar Says:

  @dolf
  Minusskalan är nog i huvudsak reserverad för män…

 64. dolf Says:

  @Hjalmar
  Troligtvis, ja.

 65. Nicke 2 Says:

  “Lite svårare för en man alltså.
  Men vem har sagt att det skall vara lätt?”

  Om han (Håkan Bjärsdal) bytt ut man mot kvinna så hade han nog får se sig om ett efter ett annat jobb. Nu får han beröm istället. Ur led är tiden

 66. Jämställdhetsfeministern « Toklandet Says:

  […] Det kommenterade inlägget […]

 67. Computer Sweden blåser upp kvinnobilder « Genusnytt Says:

  […] Så sorterar Göteborgs-Posten bort män – SvD svarar kryptiskt på min fråga om de kvoterar – Så arbetar en tidnings genusgrupp – […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: