Om sjukskrivningarna – 1 journalist tänker

by

Ständigt denna Marika Formgren. Hon är en förnuftets ropande röst i öknen i genusdebatten.

Nu gäller det larmrapporten härom dagen om att kvinnor är sjukskrivna i betydligt större utsträckning än män. Den reflexmässiga förklaringen i media var att kvinnor har det mycket kämpigare än män, bland annat för att de ”dubbelarbetar” (medan män bara enkelarbetar). Den feministiska bilden, alltså. Aftonbladet skrev till och med på ledarplats att skulden ligger hos ”oansvariga” män.

Nu har Marika Formgren skrivit en ledare i Smålands-Posten om saken, och hon har en helt annan syn på saken. Formgren börjar så här:

Därför är det sorgligt att se hur medierapporteringen – särskilt debatten mellan Gudrun Schyman och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson i Aktuellt 18/10 – präglas av historielöshet och förutfattade meningar.”

Sedan:

Det är historielöst, för könsskillnaden i sjuktal är inget som uppstod för några decennier sedan när många kvinnor gick ut på arbetsmarknaden. Försäkringsbolagens internutbildningar lärde redan på 1960-talet ut att kvinnor lever längre men är sjukare än män, därav olika premier på olika försäkringar. Idéhistorikern Karin Johannisson har visat att kvinnor alltid åtminstone har uppfattats som överrepresenterade i ohälsa.”

Marika Formgren kommer också in på männens beteende – fast på ett positivt sätt. Hon skriver:

I dag när genusvetenskapen talar så mycket om de socialt konstruerade könsrollerna kan man tycka att någon även borde anlägga det perspektivet på sjukfrånvaron: Tänk om det är så att män sällan stannar hemma från jobbet för att det ligger i mansrollen att bita ihop och inte ”känna efter”?

Det är inte många journalister i Sverige som tänker när det gäller genusrelaterade frågor. De flesta flyter med strömmen. Enklare så, förmodar jag. Att tänka kanske gör ont.

Läs ledaren här.

För övrigt: Luxemburgs riksbankschef Yves Mersch förväntas avstå från ett toppjobb på grund av sitt kön. ”Vi har ingenting emot dig. Men kan vi verkligen bara ha män i ECB fram tills 2018?” sade den franska EU-parlamentarikern Sylvie Goulard under en frågestund med Mersch på måndagskvällen. Läs mer här. Tack för tipset, Matte Matik.

Annonser

28 svar to “Om sjukskrivningarna – 1 journalist tänker”

 1. Nils Jungenäs Says:

  ”Ibland undrar man om det bara finns 1 journalist i Sverige som tänker när det gäller genusrelaterade frågor.”

  Ja, Ingrid Carlqvist fick ju sparken då hon inte var tillräckligt PK.

  ”De flesta flyter med strömmen. Enklare så, förmodar jag. Att tänka kanske gör ont.”

  Nja… Själva tänkandet är inte smärtsamt i sog. Att uttrycka den avvikande uppfattningen som kommer därav är däremot behäftat med stigmatisering och social utfrysning.

  Som Ingrid skriver på sin blogg: ”-Många som skyndat före sin tid tvingas invänta den på obekväma tillflyktsorter.”

  …eller som Whinston Churchill sa:
  ”-Då och då snubblar människor över sanningen, men de flesta reser sig igen och skyndar vidare.”

 2. JD Says:

  ”Denna viktiga utredning borde förutsättningslöst få lyfta på varje sten. Men nej, journalister och politiker ”vet” redan att kvinnor är sjukare för att de tar större ansvar för hem och barn…..osv”

  Marika Formgrens insiktsfullhet är helt klart dagens upplyftande händelse!
  Hon verkar ha förstått att syftet med utredningen enbart är att skapa teoretiskt stöd åt redan tidigare fastslagna feministiska teorier om kvinnors underordning.

  Synd att alla andra är så dumma i huvudet att de ej kan förstå det!

 3. Gubbröra Says:

  Feminister på Aftonbladet skriver på ledarplatsen den politik feministerna vill att Socialdemokraterna ska föra. Att feministadeln skiter i kärnfrågor som skatt till välfärd, pension, sjukvård, arbeten,a-kassa skiter feministerna fullständigt i. Är det svårt att förstå att feministerna inom LO,S-kvinnor och Socialdemokraterna för en kamp emot folket.

  Hen fick inte klippa sig hos herrfrisör
  http://m.expressen.se/nyheter/noah-fick-inte-klippa-sig-hos-herrfrisoren/?partner=www

 4. Helena Olsson Says:

  Intressant helt klart! Jag funderar själv på varför statistiken visar på att småbarnsmammor är mer sjukskrivna män…mest för att jag själv inte vill hamna i denna situation.

  Men att det skulle bro på att vi känner efter mer…tror ändå inte på det. Varför skulle vi börja känna efter mer efter att vi fått barn än innan?

  Ska bli intressant att läsa vad utredningen kommer fram till att det beror på!

 5. Hjalmar Says:

  Jodå, det finns flera bra journalister:)
  En suverän ledare av Maria Ludvigsson!
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/votering-om-kvotering_7605414.svd

  “Påståendet att fler kvinnor ökar vinsten är lika dumt som att påstå motsatsen. Kvinnor är inte en homogen grupp med särskild ”kvinnlig kompetens” som per automatik leder till högre, eller lägre, lönsamhet. Om så vore skulle varje kvinna vara ersättlig med vilken annan kvinna som helst. Sänd in en kvinna bara, så kommer vinsten.”

 6. Lavazza Says:

  Hjalmar: Kvinnor kommer oftast in när företaget redan är etablerat med goda vinster.

 7. Adam Bek Says:

  Apropå ”kvinnan idealisk ingenjör” så skriver författaren:

  ”Kvinnor tycker i högre utsträckning än män att arbetsgivare blir attraktiva utifrån mjuka, personliga och mänskliga värden. Exempel på sådana faktorer är jämställdhet och mångfald samt balans mellan yrkes- och privatliv.”

  Sedan kommer själva siffrorna:

  ”Följande gör företag till attraktiva arbetsgivare för kvinnor:
  • Stimulerande arbetsuppgifter – 81 procent
  • Bra lön – 78 procent
  • Goda utvecklingsmöjligheter – 76 procent ”

  Det hänger ju inte ihop för fem öre. Vad har lön, stimulerande arbete och god utveckling med ”mjuka värden” att göra?

 8. Hjalmar Says:

  Tack Marika Formgren, för att Du tar ditt yrke på allvar. (Ej ironi.)

  Fö1:
  EU-parlamentarikern Sylvie Goulard är kanske intresserad av en ECB-anställning…? Så Sylvie Goulard känner sig så förtyckt, att kön går före kompetens…

 9. Aktivarum Says:

  Adam Bek:

  ”Det hänger ju inte ihop för fem öre. Vad har lön, stimulerande arbete och god utveckling med “mjuka värden” att göra?”

  Tvärtom, huruvuda de tycker att det mest viktiga är stimulerande arbetsuppgifter ELLER hög lön avgör definitivt i vilken riktning de gör karriär.

  Och givetvis är detta något jag redan bloggat om.

  http://aktivarum.wordpress.com/2009/10/09/genusfallan-ger-man-hog-lon/

 10. Hjalmar Says:

  @Lavazza
  Javisst, de lönsammaste företagen är mest attraktiva…

 11. Lavazza Says:

  Hjalmar: Ja, och de har råd att anställa underpresterande kvinnor för att få goodwill från politiker etc. Ett företag i svårigheter har inte råd att vara ineffektivt. En sak är dock klar: Inget lönsamt företag har redan från början haft många kvinnor och kvinnovänliga policies.

 12. Mycket höns nu « Toklandet Says:

  […] är på tapeten är ju det vanliga att all världens problem beror på mannen oavsett. Idag tar Genusnytt upp åtminstone en skribent som inte tycker det. Man får glädjas åt den lilla klick människor […]

 13. Petter Nilsson Says:

  Igår visades ett intressant program på vetenskapens värld som handlade om det språk som hade utvecklats i en isolerad stam i amazonas.
  Stammen har varit så isolerad från omvärlden att deras språk inte har några andra tempus en presens. Vidare finns ingen rekursion eller konjunktioner.

  Än dock såg jag att traditionella könsmönster där mannen jagar och kvinnan är hemma med baren.

  Patriarkalet måste ha en extremt inflytande då det ändå har nästlat sig in i denna stam som i övrigt har varit helt emun från yttre påverkan. I synnerhet är en helt obefintlig språklig påverkan är anmärkningsvärt.

  Märkligt.
  Källa
  http://www.svtplay.se/vetenskapens-varld

 14. Grrblt Says:

  Petter Nilsson, det är inte så konstigt att annars isolerade samhällen ändå är påverkade av patriarkatet. Patriarkatet är ju till och med art-överskridande; schimpanshonor leker med dockor och säljer sex på ett sätt som schimpanshannar inte gör, och detta kan naturligtvis endast förklaras med struktuuurer.

 15. Björn 2 Says:

  Grrblt.. det finns säkert en ”vetenskaplig” förklaring till det där också. Kan rekommendera ett av Susanna Varis utmärkta blogginlägg där man kan läsa följande underbara citat.

  ”Det finns ett antagande att djur är heterosexuella”, sa Malin Ah-King. ”Om biologer har sett samkönat sex så har de kallat det för något annat, till exempel dominans.”

  http://www.susannavaris.com/blogg/2012/10/dagens-genusvetenskap/

  Sorry för OT.

 16. Grrblt Says:

  Ja, jag höll mig alltså inte helt till sanningen när jag sa att det bara kan förklaras av strukturer. Självklart finns en vetenskaplig förklaring. Den förklaringen är att schimpansernas biologi gör det fördelaktigt för honorna men inte för hannarna att vara sexuellt restriktiva. Deras biologin gör det också mycket viktigt för kvinnor att bry sig väldigt mycket om sina barn under uppväxten, och därmed blir det även fördelaktigt att träna på det under sin egen uppväxt.

 17. Nils Jungenäs Says:

  >> Petter Nilsson

  Jag såg också den dokumentären.

  Vit ett tillfälle stod en kvinna och hängde på stranden med ett barn på axeln medans de andra lekte. Det var morgon och kvinnor och barn väntade på frukosten. Hon förklarade med tydlig stolthet att hennes man var en duktig fiskare.
  Vid ett annat tillfälle intervjuade de en ensam man i en kanot som desperat kämpade för att få fisk. Han skämtade och sa att hans fru blir arg och besviken när han inte lyckas bra.

 18. Nils Jungenäs Says:

  Likheten med vår egen civilisation var slående.

 19. Nils Jungenäs Says:

  Kvinnorna i vår civilisation beklagar sig över sin utseendekonkurrens sinsemellan. Männen då…?

 20. michael Says:

  Jag såg också programmet det var intressant hur dom som ser Noam Chomsky som allvetande guru gjorde allt för att stoppa och bojkotta föreläsningen och att frysa ut honom som ifrågasatte Chomskys teorier.
  Påminde en hel del om hur genusvetare agerar i sverige

 21. Lars I Says:

  Det som slår en är igelkottstaktiken och den totala frånvaron av argument i den feministiska debatten som inte kan uppfattas som annat än statsfeministisk maktdemonstration.
  Självrannsakan är feministernas största fiende så samma råd som vid rovdjursangrepp, ”SPELA DÖD”, är den vedertagna överlevnadsstrategin när verkligheten hunnit ikapp och kritikerna vågar visa sig. Det feministiska mottot är alltså: ARGUMENTERA INTE, då är du en looser, låt offerkoftan göra jobbet.
  Anledningen till att vi ändå med dårens envishet måste fortsätta störa i slummern är vetskapen att även människor i koma kan uppfatta ljud utifrån.

 22. Nils Jungenäs Says:

  Den humanistiska delen av den akademiska världen är verkligen inte befriad från prestiege och dogmatiskt tänkande. Vafan är det frågan om? Varför är det så svårt för vissa människor att sakligt och prestiegelöst samarbeta för att finna svar i sökandet efter sanningen.
  …i just dessa fakulteter.

 23. Ninni Says:

  @ Petter Nilsson Och Nils

  Kollat vetenskapens värld nu. Helt klart har patriarket smittat dom:P

 24. Joakim Steneberg Says:

  Nu är Borgström första rubrik på SvD när idag. Advokater och samfund ser allvarligt, just ju bara på hans mailväxling. Kan man hoppas han äntligen får en rättvis(!) bedömning…?
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/claes-borgstrom-granskas-av-advokatsamfundets-disciplinnamnd_7608050.svd

 25. P.T. Says:

  Petter Nilsson

  och alla Noam Chomsky anhängarna var rasande över den upptäcken. Fel på metoderna sade man. Man spelade in meningar med mikrofon, hur kan det bli fel på metoderna då? Om man spelar in 10 000 meningar och inte finner rekursioner i språket så är nog metoden det sista man ska klaga på.

 26. Carl Says:

  Det handlar i och för sig om arv och miljö. Vilka egenskaper som är till nytta i den miljö människan befinner sig i. Finns många språk som saknar ord som är vitala i andra språk.

  Men visst, vi springer snabbare än evolutionen, och det har givit upphov till en rad märkliga teorier om varför vi gör vad vi gör. De skjuts dock oftast i sank. Allt från Platon till Hitler till Freud till Schyman et cetera har haft heltokiga idéer som tyvärr fortfarande präglar nymedvetna människor.

 27. Aktivarum Says:

  Petter Nilsson:

  ”Patriarkalet måste ha en extremt inflytande då det ändå har nästlat sig in i denna stam som i övrigt har varit helt emun från yttre påverkan. I synnerhet är en helt obefintlig språklig påverkan är anmärkningsvärt.”

  Ojojoj här finns enorma behov av ”hen” rädda de stackars ungarna från de patriarkala strukturerna genast! Nåväl inte nog med att Piranha är patriarkala. Vi fick även se närmare vilka låga människor som sitter på vissa akademiska institutioner.

  Hur försökte de vinna debatten? Självfallet inte genom vetenskapligt arbete. Att i brev till Funai anklaga Everett för rasism är ju mycket effektivare. Precis som Pär Ström regelbundet anklagas för att inte ha en positiv ”kvinnosyn”

 28. mats lundgren Says:

  När då den trippelansvarstagande kvinnan väl sjukskrivit sig – vem tar då hand om hem och barn ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: