”Minst hälften kvinnor” enligt deras jämställdhetspolicy

by

Det är mycket som är underligt när det gäller sådant som har med genus och jämställdhet att göra. Exempelvis kan en jämställdhetspolicy vara ojämställd. Det är en av livets oförklarligheter.

En jämställdist vid namn Lars upptäckte en konstighet i Jorden vänners jämställdhetspolicy och skickade ett mejl till dem. Han fick ett svar som avslöjar ett märkligt sätt att tänka. Bland annat hänvisas till historiska förhållanden. Läs nedan Lars mejl och svaret han fick.

.

Hej! Upptäckte i senaste numret Miljötidningen att Jordens Vänner drabbats av samma genushysteri (som så många feminister/feministiska organisationer) och enligt min mening missuppfattat vad jämställdhet är: ”Enligt Jordens Vänners jämställdhetspolicy som antogs 2011… …ska styrelsen och valberedning bestå till minst hälften av kvinnor.” Tycker ni verkligen att bara för att det går att bevisa med statistik att män lever mindre miljövänligt än kvinnor eller för att män förr i tiden har dominerat nästan alla organisationer så är det rätt att män nu aldrig ska kunna vara i majoritet? Tacksam för svar. /Lars

.

Hej Lars, 

Tack för ditt meddelande. Roligt att du läser Miljötidningen och att den berör dig.
Vad det gäller Jordens Vänners jämställdhetspolicy så är den fattad av styrelsen och jag kan inte redogöra exakt för vilka underlag som låg till grund eller vilka diskussioner som ledde fram till den. Den nuvarande policyn ersatte 2011 den tidigare som antagits 2001. 

Men mot bakgrund av bristen på jämställdhet i samhället i stort, lokalt såväl som globalt, samt bristen på kvinnor på styrelseposter och i beslutsfattande positioner kan jag tänka att policyn är tillkommen i syfte att motverka detta, nu och på sikt. Det är nog snarare den ojämna fördelningen under lång tid som föranlett policyn och inte kvinnors respektive mäns miljöpåverkan. Som svar på din fråga angående mäns möjligheter att vara i majoritet framöver så måste svaret bli att i Jordens Vänners styrelse samt valberedning är det inte möjligt så länge som nämnd policy råder. 

Med vänliga hälsningar 

Eva Lindholm
vik redaktör/editor Miljötidningen
Communication & Fundraising officer
Jordens Vänner/Friends of the Earth Sweden

.

Kommentar: Det här med ”minst hälften kvinnor” har blivit vanligt. Det anses vara ett mycket gott jämställdhetsmål. Men det innebär ju att det eftersträvansvärda intervallet är 51 – 100 procent kvinnor och 0 – 49 procent män. Den logiskt tänkande personen har svårt att se hur det kan kallas jämställdhet. När sedan kompensation för historiska förhållanden kommer in i resonemanget, liksom andelen kvinnor på beslutsfattande poster rent allmänt i samhället, återstår bara att skaka på huvudet.

Uppdatering: Denna kommentar finner jag värd att lyftas fram:

42 svar to “”Minst hälften kvinnor” enligt deras jämställdhetspolicy”

 1. Liberalen Says:

  Självklart ska helt vanliga män i skor, låt vara att det är helt andra män i skor som drabbas, än de män i skor som påstås skyldiga. Och allt detta som vanligt bara på grund av den barnsligt verklighetsfrånvända könskommunismen.

 2. Joakim Steneberg Says:

  Det är och har länge varit mycket värre än så!
  Så här lät det nämligen redan strax efter valet-98, i Public Service, Aktuellt, Sveriges antagligen viktigaste enskilda källa för nyhetsinformation till medborgarna:

  Den manlige programledaren: ”Siffrorna över de valda ombudens könstillhörighet i riksdagen är nu klara. Det visar sig att Centerpartiet blev mest jämställda parti, med 55% kvinnliga ledamöter. Socialdemokraterna och Miljöpartiet uppnådde 50% vardera.”.
  (Ur SvT och jämställdhetsmatematiken)

  http://www.sourze.se/SVT_och_j%c3%a4mst%c3%a4lldhetsmatematiken_10550655.asp

 3. AV Says:

  Jaha, ännu några som inte får mina pengar. Kan hon motivera varför en man ska stödja en organisation som ser honom som mindre värd pga kön, eftersom de som styrt världen historiskt sett var män och att det på annat håll i världen är män som dominerar? Man måste börja med att gräva där man står och göra sitt bästa själv. En jämställd policy borde vara:
  Vi uppmanar både kvinnor och män att engagera sig och ta ansvar i Jordens vänner. Ditt förtroende beror aldrig på ditt kön, utan dina idéer och dit engagemang. En var individ ska bedömas utifrån sina egenskaper och aldrig som en representant för sitt kön. I en fungerande styrelse vill vi ha engagerade människor med olika bakgrund för att på ett kreativt sätt föra föreningen in i framtiden. Någon exakt fördelning av kön kan vi inte ha eftersom det alltid är den personliga lämpligheten som går först. Något sådant. Men det är väl för mycket att önska.

 4. Nova Says:

  Universiteten är fortfarande inte 100% jämställda, och det är skandalöst.

  Ann Fust, direktör på Uppsala Universitet med endast 6 kvinnor av 9 personer i ledningen: ”Om […] ledningen består endast av kvinnor, kan vi säkert leva med det ett tag, med tanke på hur länge universiteten varit enkönade åt andra hållet.”

  Absolut! Flera hundra år, minst!

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/har-ar-rollerna-ombytta_7608678.svd

 5. Gubbklubben Says:

  Lars

  Vem och vad styrker att män förorenar jorden mer än kvinnor? Gudrun Schyman och feministiska miljövänner.

  Börja kolla 2.44 in i filmen

 6. Staffan Sölve Says:

  Vikarierande redaktören vet ju inte riktigt vad styrelsen angav för skäl, utan bara spekulerar. Däremot läser hon korrekt innantill i policyn att det inte är möjligt att män kan vara i majoritet. Jag ska nog gå med i Jordens Vänner, det blir väl några platser lediga nu.

 7. Leif Says:

  Det betyder väl i rimlighetens namn att Jordens vänner också önskar en kvotering när det gäller bidragen, dvs att en majoritet av bidragsgivarna ska vara kvinnor. Det lovar jag att bidra till efter bästa förmåga.

 8. Ragnar Arvidsson Says:

  Nu skall vi vara rättvisa. Minst hälften betyder 50-100.

 9. Kjell Says:

  Vad som är jämställdhet beträffande en grupp personer bestående av både kvinnor och män kan ju ses på olika sätt. Ett är ju att båda könen är till antal lika representerade, d.v.s. gruppen består av lika många män som kvinnor. Ett annat sätt att se på jämställdhet är ju att även kunskapsnivån är lika hög i båda grupperna. Men är det inte är så att kunskapsnivån är lika hög i båda grupperna kan man ändå inte uppnå någon jämställdhet.

 10. Anders H Says:

  Kan man anmäla till DO att de har stadgar som diskriminerar ett kön?

 11. Pjiotr Says:

  Självklart är det också då en kvinna som sitter på ldeande position som tror att jämställdhet handlar om kvinnor. Mycket vanligt att dom helt missuppfattat vad jämställdhet innebär på riktigt. Det värsta är att hon inte skäms, antagligen för att hon fått inbankat sedan dagis att det är helt rätt att hon tar för sig på mäns bekostnad och att hon varit förtryckt.

 12. Nils Jungenäs Says:

  Det här med logik i allmänhet och mattematik i synnerhet är ett eftersatt skolämne. Till skillnad från t.ex USA har vi i svenska solan ingen undervisning i logisk argumentation. Därav alla korkade ”logical fallacies” (finns inte ens ett svensk uttryck) i media. Dessutom såg jag en dokumentär där kinesiska 4e-klassare skrattade åt ett mattematikproblem som vuxna svenskar på stan hade svårt med. Det löd: 800/80=?

  Ta t.ex det Stefan skrev som lyftes upp av Pär. Ta t.ex transportstyrelsens schema för trängselskatt: mellan 07:00 och 07:29 råder den taxan. Mellan 07:30 och 07:59 råder den taxan, osv. Är det gratis i en minut mellan 07:29 och 07:30 ?!? Naturligtvis inte, men folk är så obildade att man måste skriva så – ”på bönders vis”.
  Och ta t.ex jämställdhetsmål som 50/50 resulterar i formuleringar som ”minst 50%”. Betänk att styrelser ofta har ett udda antal medlemmar. Orförande brukar dock anses ha utslagsröst iallafall, så han/hon har så att säga 1,1 röst typ.

 13. Pjiotr Says:

  Jag har nu skickat ett mail till Eva Lindholm. Gör gärna du också det och påtala för henne att män har ingen skuld till gamla oforätter mot dagens kvinnor. Hennes mail är eva.lindholm@jordensvanner.se

 14. AV Says:

  Anders H: Du kan anmäla, men de kommer inte ta upp det. Det finns en gummiparagraf som säger att man får diskriminera om det gynnar ”jämställdhet”. Och eftersom begreppet inte är definierat, som antingen formell (lika rättigheter/skyldigheter) eller kvantitativ (minst 50% kvinnor), kan man godtyckligt avskriva fall man inte gillar. Läs där män blir förfördelade. Historiens dom lär bli hård för vissa.

 15. JD Says:

  23 % kvinnor är aktieägare.
  23 % kvinnor arbetar inom dessa företag.
  23 % kvinnor sitter inom desss styrelser vilket är ett bevis i sig att någon diskriminering av kvinnor till styrelseposter inte finns i Sverige!

  Finns det förresten någon enda människa som har sett ett bevis på att en lämplig och kompetent kvinna har diskriminerats medvetet från ett styrelseuppdrag?

 16. Matte Says:

  Att vara utan sunt förnuft och helt utan logiskt resonemang har blivit feminismens ansikte utåt.

  1+1 har varit 2 länge nog nu, det är dags att det blir 3 i några hundra år, för jämställdhetens skull.

  Och 70% kvinnor på ställen med status är mer jämställt än ställen med 50%. Allt för jämställdhetens
  skull!

  Känslor > logik

 17. Pjiotr Says:

  En sak som är vädligt märkligt är att kraven på att män ska maka på sig inte alls gäller för etniska svenska karriärsugna kvinnor. Det är ju nästan alltid uteslutande etniska svenska heterosexuella kvinnor på toppostioner som talar sig varma om att män måste maka på sig. Då undrar jag om dessa etniska vita kvinnorna inte borde maka sig för invandrarkvinnorna. Kanske borde de också maka på sig för de homosexuella kvinnorna? Varför hörs det inga såna krav?

 18. Jämställdhetsfeministern Says:

  Jättebra att vi i Sverige förstått att det alltid ska vara minst 50% kvinnor. Annars är det ju inte jämställt. Ju fler kvinnor destom mer jämställt. 100% kvinnor är den ultimata jämställdheten. Det har ju svensk feministisk forskning tydligt visat.

  Men vi nöjer oss inte med det. Vi kan bli ännu bättre. Svenska genusvetare forskar nu på hur man kan minska andelen män till under 0% – och på så sätt uppnå en högre jämställdhet än världen någonsin skådat. Målet är att före 2014 nå ner till -20% män och med andra ord 120% kvinnor. Det blir inte lätt, men svensk genusforskning är världsledande.

 19. Joakim Steneberg Says:

  Förutom att C-partiet blev ”mest jämställda parti” i valet -98 med 55% kvinnor i riksdagen. Så har det blivit ”minst jämställda parti” under de senaste valen. Nu med ca 35% kvinnliga riksdagsledamöter.
  Och under Maud Olofsson som kvinnlig pariledare.
  Intressant…
  Sedan Gubbklubben, kan jag tillägga. Att just Schymans eller Fi:s intresse för miljöfrågor än nära noll!

 20. Pjiotr Says:

  För er som tittar in så är Jämställdhetsfeministern här ovan en jämdställidst som driver med feminismen.

 21. Ninni Says:

  Dog lite av garv nu. I nästa liv ska jag gifta mig med jämställdhetsfeministern!

 22. Klasse Says:

  LOL!!! Jämställdhetsfeministern for president.

 23. Nordboer Says:

  ”Det visar sig att Centerpartiet blev mest jämställda parti, med 55% kvinnliga ledamöter. Socialdemokraterna och Miljöpartiet uppnådde 50% vardera.”.

  Orweliansk newspeak.

 24. Björn Says:

  ”Därav alla korkade “logical fallacies” (finns inte ens ett svensk uttryck)”

  Inte för att det direkt hör till ämnet men ”logiskt felslut” brukar vi använda på jobbet 🙂

 25. Misandry for Dummies – NY BLOGG! Mansförakt i Reklamen « Aktivarum Says:

  […] Genusnytt: Jordens vänner har en policy som utgår från 50-50 tolkning av jämställdhet. […]

 26. rocki Says:

  @Jämställdhetsfeministern.

  Hahaha! Kan vi tänka oss en modell med 100% kvinnor och 20% hens, främst att användas till avel?

 27. Gubbklubben Says:

  Joakim S

  Jorå, kolla in här, noterar att Fis fd ordförande går från vita män in general till bara rika män.

  Visserligen är klippet daterat maj 2009. Apropå roten till allt ont: gubbs. Kan inte låta bli skratta åt clown näsan som träder fram.
  Människan tror dessutom fullt allvarligt på det hon säger. Var får hon alla utomjordiska siffror ifrån (-:

 28. Joakim Steneberg Says:

  Gubbklubben, jo precis. Det där är inte miljö, det är feminism!
  Bara miljöproblem som kan skyllas på mannen tas upp, och eftersom hon antingen ljuger eller är okunnig. ,

  För ett par år sedan gick jag in på Fi:s sida och kollade artiklarna.
  Jag fick gå två år tillbaka för att hitta ”något om miljön”. Vad, jo, ”klimatproblemen männens fel”. Har inte kollat sedan dess.

  Jag noterade också när Fi bildades och Peter Eriksson i Miljöpartiet i TV, utbrast: ”En spark i baken på övriga partier”.
  Han m.fl. i MP borde ha en spark ur riksdagen!

  Feminism är f.ö. ett allvarligt socialt/mentalt miljöproblem genom skadliga utsläpp av konstgjorda genushormoner!

 29. Gubbklubben Says:

  Joakim Steneberg

  Sant att miljöfrågorna får mindre trovärdighet när icke empiriska perspektiv som genus och feminism ska läggas in. Naturvetare överlag,geologer,marinbiologer är annars
  fria från idiotisk politiskindoktrinering.

  Här favorit i repris: Männen och miljöförstöringen

  Kolla även mitt inlägg 18.41
  2.44 in klippet om vilket beteende som förstör miljön

 30. Jämställdhetsfeministern « Toklandet Says:

  […] Det kommenterade inlägget […]

 31. pether85 Says:

  Appropå uppdateringen. Fanns en tidning som vid valet 2006 gjorde en undersökning om partiernat jämställdhet. Mest jämställt vad miljöpartiet(eller om det var vänster, samma skit) med typ 67% kvinnor, 33%män, och minst jämställt var KD, med 33% kvinnor och 67% män.
  Man har slutat att bli förvånad.

 32. Joakim Says:

  ”Som svar på din fråga angående mäns möjligheter att vara i majoritet framöver så måste svaret bli att i Jordens Vänners styrelse samt valberedning är det inte möjligt så länge som nämnd policy råder.”

  Ja men då så. Då beror det ju faktiskt på en policy, det kan vi ju ha överseende med? Fråga mig inte hur bara, inte ens genom ironi kan jag förklara det.

 33. Joakim Says:

  Kvinnors underrepresentation kanske beror på att det finns fler män i Jordens Vänner? Kan det kanske rentav bero på att…kvinnor inte tar sitt ansvar att engagera sig för miljön?! 😀

  I alla fall, aldrig ett öre till kontroversiella välgörenhetsorganisationer.

 34. Noterat Says:

  Detta bevisar bara vad vi länge känt till. Det är inte jämställdhet som eftersträvas utan MATRIARKAT.
  Det ruggiga är att det finns män, typ journalister, som spelar med.
  Kanske kunde Pär presentera en lista på organisationer med känd sned jämlikhetsuppfattning, så vi vet vilka vi inte skall ge pengar till.
  Nu måste tydligen var och en enskild kika i resp stadgar.

 35. Malte Skogsnäs Says:

  Väntserpartiet har ju samma policy, ”minst hälften kvinnor”. Och ändå kunde Jonas Sjöstedt bli partiledare.

 36. Gubbklubben Says:

  Malte

  Exakt och sossarna valde Löfvén trots att s-kvinnor och högg Juholt i ryggen. Det är inte utan vetskap att de går under som parti som dessa två herrar valts. Väljarkåren består i majoritet av allt annat än feminister.

 37. Malte Skogsnäs Says:

  Löfvén fick under pistolhot, såg någonting cylinderaktigt bakom skynket, bedyra sin feministiska övertygelse,

 38. robjoh Says:

  Jordens vänner är en av de större lobby organisationerna för att hålla GMO borta från afrikas fattiga bönder och är därmed en av de största anledningarna till att dessa fortfarande svälter.

  Jordens vänner och greenpeace är fanatiker som för sin ideologi inte har några som hellre ser att se barn blir blinda och dör än att dessa barn får äta det gyllende riset som skulle kunna rädda dem. Genushysterin är det minsta problemet med den organisationen. Stöd dem inte, träffar ni på någon som stödjer dem fråga med vilken rätt de har att förvägra världens fattiga jordbruksvetenskap utan att ha några som helst belägg för vad de säger.

  Om det gyllende riset:
  http://www.goldenrice.org/

 39. Universitetsdirektör öppnar för 100% kvinnor som historisk kompensation « Genusnytt Says:

  […] Här kan du läsa om hur Jordens vänner i sin jämställdhetspolicy kräver 51 – 100 procent kvinnor. […]

 40. Gubbklubben Says:

  Malte

  Hittar du klippet?

  Hur ska Jonas Sjöstedt och Löfvén samt statsfeministern skapa jobb samtidigt som dom tre hycklar med att vara feminister. Var och en driver världens mest extrema statsfeminism. Dom tre feministhycklarna kan gå ihop och samarbeta när de nu funnit gemensamma hjärtefrågor.

 41. Nordboer Says:

  Uttalelsen om at kvinner skal ha MINST 50% minner meg om alle uttalelsene om at kvinner er MINST like flinke til alt som menn kan (i tillegg til å være mye flinkere på mange ting menn ikke er gode på).

 42. harald Says:

  Citat ur tidningen City 2010-05-31:

  ”KD bäst på jämställdhet – V i botten.
  STYRELSER: Kristdemokraterna är bäst på jämställdhet. Vänsterpartiet är näst sämst. Jo, det är sant – i Stockholms
  stads bolagsstyrelser.”

  Bredvid finns en stapel på hur jämnställda de olika partistyrelserna är:

  Kristdemokraterna: 67 % kvinnor
  Miljöpartiet: 48% kvinnor
  Socialdemokraterna: 42% kvinnor
  Folkpartiet: 42% kvinnor
  Moderaterna: 35% Kivinnor
  Vänsterpartiet: 33% kvinnor
  Centern: 0% kvinnor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: