Universitetsdirektör öppnar för 100% kvinnor som historisk kompensation

by

Det är märkligt vad en del kan kläcka ur sig. I detta blogginlägg fokuserar jag på vad Ann Fust, som sitter i ledningsgruppen på Uppsala universitet, säger i en intervju i Svenska Dagbladet.

Bakgrunden är den snabba feminiseringen av svenska universitets ledning. På Uppsala universitet består nu ledningsgruppen av sex kvinnor och tre män, skriver Svenska Dagbladet. Även Stockholms universitet och Umeå universitet har fler kvinnor än män i ledningen, skriver tidningen.

Och fler kvinnodominerade universitetsledningar lär det bli. Det antyds nämligen i artikeln att kvinnor särbehandlas vid tillsättningen av chefer. SvD skriver:

Förändringen från mansdominans till kvinnodominans har gått snabbt. Dels är det följden av att många kvinnor i dag jobbar inom den offentliga sektorn, dels är det resultatet av att universiteten arbetar aktivt med att uppmuntra kvinnor att våga testa en chefsposition.”

Ann Fust är oroad över den snabba feminiseringen. Men inte av rättviseskäl (att män verkar sorteras bort på grund av sitt kön). Hon säger:

Men inom administrationen får vi snart akta oss så att vi inte blir totalt feminiserade. När ett yrke feminiseras sjunker lönen.

Det avslutande uttalandet av Ann Fust i artikeln är häpnadsväckande. Hon säger:

Om det vippar över diket åt andra hållet, så att ledningen består endast av kvinnor, kan vi säkert leva med det ett tag, med tanke på hur länge universiteten varit enkönade åt andra hållet.

Jaha. Så dagens män ska straffas genom diskriminering för att en annan generations män har haft fler chefsposter än kvinnor?

Man baxnar.

Jag skulle vilja fråga Ann Fust hur lång tid hon anser att kvinnor måste favoriseras innan historisk rättvisa är skipad. 30 år? 100 år? 500 år kanske?

Det är obegripligt att högt uppsatta personer – i detta fall till och med inom akademin där intellektualism borde råda – kan komma undan med så ointellektuella uttalanden. Men vi lever ju i Sverige i nådens år 2012.

Nedan kan du se sammansättningen i ”rektors ledningsråd” på Uppsala universitet. Två män och sju kvinnor. Bland annat ingår tre representanter för studenterna – alla tre är kvinnor. Slump eller ”uppmuntran”?

 

Här kan du läsa om hur Jordens vänner i sin jämställdhetspolicy kräver 51 – 100 procent kvinnor.

För övrigt: Vi har ju alltid hör talas om hur mycket bättre kvinnor är än män på att hålla flera bollar i luften samtidigt. Man kan bara fokusera på en sak i taget, eller hur? Nu visar forskning tvärtom att män är bättre än kvinnor på ”multitasking”, som forskarna kallar det Har vi varit offer för en gammal seg misandrisk (mansföraktande) myt? För övrigt säger forskarna att kvinnors förmåga till multitasking varierar med var de befinner sig i menstruationscykeln. Ojoj – det kommer nog att reta gallfeber på feministerna. Sådant får bara inte finnas! Kön är en social konstruktion – basta! Tack för tipset, Martin, Thomas, Leif, Göran och Erik!

Annonser

95 svar to “Universitetsdirektör öppnar för 100% kvinnor som historisk kompensation”

 1. Bengt Says:

  ”Arvssynd”?
  Och jag som faktiskt trodde att detta straff var borta ur svensk rättsordning!

 2. Bashflak Says:

  I samma anda kan vi skicka en styrka till Afghanistan med enbart kvinnor i nästa runda. Och bara anställa kvinnor i de kommunala sophantenteringsbolagen. Och införa förlossningskliniker med bara manlig personal.

 3. Misandry for Dummies – NY BLOGG! Mansförakt i Reklamen « Aktivarum Says:

  […] Sedan har vi förstås inte sällan liknande åsikter i Universitetsledningar. […]

 4. Tottan Says:

  Fullkomligt vidrig utveckling. Helt galna uttalanden, vad är det som händer i Sverige?

 5. Tottan Says:

  Har rektorn en mail ?

 6. Urban Says:

  Hahahahahahaha, det här börjar bli komik på hög nivå! Tror aldrig att jag har varit så politiskt underhållen som nu; det blir bara värre och värre.

  För mig är det dessutom rena högvinsten på Lotto; män puttas ut och förstås så drabbas vi bögar värst; jag kommer att bli inkvoterad de närmaste 30, 100 eller 500 åren 🙂

 7. Lavazza Says:

  “Men inom administrationen får vi snart akta oss så att vi inte blir totalt feminiserade. När ett yrke feminiseras sjunker lönen.“

  Det som de måste akta sig för är att bete sig som kvinnor brukar göra, det vill säga att prioritera andra villkor (arbetstider, möjlighet till ledighet, kvinnligt samkväm etc.) än lönen högst.

 8. Ninni Says:

  @ Tottan

  Fördelen är att ju galnare dom blir, ju fler blir vi.

 9. Tottan Says:

  Hon har dessutom fel. Det är när lönerna sjunker inom ett yrke som män lämnar dessa yrken. Ännu en feministisk lögn.

 10. michael Says:

  Ja tänk alla dessa feministiska män som trodde den handlade om jämställdhet dom måste känna sig väldigt blåsta.

 11. Nordboer Says:

  At lønnen har gått ned ettersom kvinner har begynt å domminere i visse yrker er en påstand jeg aldri har sett dokumentert, ei heller forsøkt dokumentert. Det blir bare gjenntatt og gjenntatt.

  Hvis det stemmer at lønnen har gått ned så finns det en annen selvsagt forklaring enn at det er fordi yrket er blitt feminisert. Når menn fortsetter å jobbe like mye som før og mange kvinner som ikke jobbet før plutselig også vil ha disse jobbene går TILBUDET av arbeidskraft opp. Når tilbudet går opp mere enn etterspørselen så presser den lønnen nedover. Det sier seg selv at på de feltene der kvinner i spesielt stor grad har villet komme inn på er de feltene der det totale tulbudet av mannlig og kvinnelig arbeidskraft har blitt størst.

 12. Tottan Says:

  Man stör sig till sist på de leenden som de curlade tjejerna på sista raden uppvisar. Man misstänker ju att dom blivit inkvoterade.

 13. Johanna Says:

  Jag skickade precis ett mail till uppsala studentkår och påpekade att dom hade en övervikt av kvinnor på tjänsterna och sen frågade jag vad dom gör för att få in fler män på ledande befattningar. Den jag skickade till kallade sig receptionschef , naturligtvis en kvinna i 40 års åldern. Lite överdrivet att kalla si greceptionschef, har det inte gått lite väl mycket överdrivt i titlarna inom samhället?

  Projektassistenter kan kalla sig projekt-konsulter etc. Löjligt.

 14. Ninni Says:

  @ Nordboer

  At lønnen har gått ned ettersom kvinner har begynt å domminere i visse yrker er en påstand jeg aldri har sett dokumentert, ei heller forsøkt dokumentert. Det blir bare gjenntatt og gjenntatt.

  Har du någongång sett någon ”feministisk sanning” där orsaken är undersökt, dokumenterad och belagd?
  Feministiska sanningar=”det är så för att vi påstår att det är så. Och vi upprepar oss till alla förstår att det vi påstår är sanningen.”

 15. Lavazza Says:

  Nordboer: Jag har inga problem att acceptera den tanken. När kvinnor tränger ut män från ett yrke börjar de påverka kultur, prioriteringar, villkor etc. på ett sätt som gör att yrket blir mindre intressant för män, som oftast är de som presterar mest och således gör att det dras in pengar till företaget eller att myndigheten klarar av att utföra sina uppgifter utan att anställa mer personal med samma budget. När det dras in mindre pengar eller det behövs fler anställda för att göra samma jobb, sjunker förstås lönen. Feminister påstår alltså indirekt (och helt korrekt) att kvinnor i regel presterar mindre än män. Feminister anser dock att kvinnor, till skillnad från män, ska få betalt både för vad de presterar och vad de inte presterar.

 16. Torbjörn Says:

  Angående administratörernas löner så är det bara bra om dom sjunker. Ju lägre overhead kostnader desto mer av universitetens pengar kan läggas på det dom får pengar för att göra, utbilda studenter och forska. Bäst vore ingen administration alls.

 17. Moneymaker Says:

  Jaha, då ska män bli inkvoterade på kvinnodominerade arbetsplatser de närmaste 200.000 åren, eller?

  Att försöka införa kvotering i ett land så präglat av jantelagen som Sverige, är dömt att misslyckas. Kvotering är vansinne, och kommer aldrig att accepteras bland ”vanligt folk”. Däremot verkar kvotering ge en närmast se*uell njutning till genusfolket mfl.

 18. Urban Says:

  Moneymaker, själv nöjer jag mig med 2000 år, före Kristus så var det ju inget problem att vara bög, se på spartanerna!

 19. Joakim Steneberg Says:

  Ja hur långt skall det gå?
  Vem utser universitetsledning, och vad säger Reinfeldt? Orsaken är kanske att ”män är alkoholiserade” eller?

 20. Kalle K Says:

  ”Jag skulle vilja fråga Anna Furst hur lång tid hon anser att kvinnor måste favoriseras innan historisk rättvisa är skipad.”

  Att Uppsala universitet grundades 1477 kan kanske vara en ledtråd 😉

 21. AV Says:

  Om lönerna automatiskt sjunker när ett yrke feminiseras finns det en enkel lösning till att höja lönerna inom vården. Maskulinisera ett yrke. Se till att det är minst 40% män på alla platser i vård, skola och omsorg. Kraftiga subventioner för män som vill bli sjuksköterska/lärare, temadagar män i vården, gräddfiler i utbildning och karriärvägar, manssatsningar och mansorganisationer. Kvinnor göre sig ej besvär. Miljöerna är tillräckligt tjejiga (motsvarande grabbiga) så det räcker. Unkna genushål helt enkelt. Det är ju de metoder som används för att få in fler kvinnor på manliga högstatusyrken (manliga lågstatusyrken kan männen behålla). Varför är det inte den feministiska lösningsmetoden för lika utfall i kvinnodominerade yrken? In med fler män som höjer status och löner. Är de månne rädda? Håller kvar sina bastioner?

 22. Bengt Says:

  Ja, då blir det mycket lättare i Göteborg för här grundades universitetet 1954! 😉

 23. Sören Says:

  Framför allt måste nu kvinnlig värnplikt införas för de kommande 100 åren! Så att det blir rättvist!

 24. Joakim Steneberg Says:

  Får kvinnor lägre lön (lönerna sjunker vid kvinnlig dominans), och i så fall varför skulle jag vilja veta.
  Även i går kom en uppgift på TV om ”kvinnor som mer utbrända”-.
  Kan det påverka löner, och att kvinnor ibland inte orkar?
  (Finns även jobb där kvinnor generellt orkar mer, eller är mer effektiva)
  Borde man inte att upp detta ärligt, så att kvinnor (eller män) inte jobbar mer än de orkar? Här finns att göra… jobbig fråga!

 25. ParStrom Says:

  @Bengt

  Då behövs alltså bara ungefär 60 års favorisering av kvinnor i fallet Göteborgs universitet. Framåt 2070 kan alltså män räkna med att komma ifråga på samma villkor som kvinnor där.

 26. Bengt Says:

  @ParStrom:

  Om man nu förstås inte räknar Göteborg Högskolas grundande 1887 förstås.. 😉

  Det blir ännu ”roligare” om vi istället ger oss in i lejonens kula, Södertörns Högskola som grundades 1996 ! 😉

 27. Lasse Says:

  @Sören

  ”Framför allt måste nu kvinnlig värnplikt införas för de kommande 100 åren! Så att det blir rättvist!”

  Värnpliktens historia 1901-2010
  Från indelningsverk till allmän värnplikt
  Sverige har länge haft system för att förse försvaret med soldater. Från och med 1600-talet hade Sverige indelningsverket, där alla män i en viss ålder var försvarspliktiga.

  Håller med dig, fast jag tycker att kvinnorna skall göra någon form av värnplikt de närmaste 500 åren. Allt enligt feministisk logik och sätt att tänka, eller ?!

 28. Johanna Says:

  Mitt mail har nu diarieförts.

 29. Moneymaker Says:

  Varför ska kvoterandet begränsas bara till människor?
  Glöm inte att hundar tämjdes för 15.000 år sedan och hästarna för 4.000 år sedan. De vill nog ha ombytta roller nu, i några tusen år…

  @Urban 12:47
  Jesus var från en särskild folkgrupp som enl. Toran inte var så positivt inställd till bögar. Så du får allt kräva lite mer:)

 30. JD Says:

  Kvinnor har själva valt att arbeta inom offentlig sektor där lönerna aldrig har drivits upp på grund av konkurrens mellan olika aktörer!
  Inom offentlig sektor konkurrerar företag med varandra om personal och därför drivs lönerna uppåt.
  Män har också historiskt behövts på arbetsplatser där fysisk styrka har varit avgörande vilket innebar att kvinnor frivilligt valde att stanna hemma med barn vilket också blev en norm inför fortsatta studier. En norm som båda könen skapade tillsammans!

  Hur förbannade svårt kan detta vara att fatta för en person som befinner sig på ett universitet där det finns mängder med information om både den industriella revolutionen och annan information som förklarar att det inte fanns någon könsdiskriminering förrän feminismen skapade den åt motsatt håll.

  Anna Furst anser alltså att min son som är 10 år ska ha sämre förutsättningar i sitt liv än hans syster har!

  Har Uppsala universitet en rektor som tycker illa om, eller kanske till och med hatar pojkar och som därför använder sin position för att hindra dessa pojkar från att konkurrera på samma villkor som jämnåriga flickor?

  En fråga som bör få ett svar!

 31. Ninni Says:

  Bra jobbat Johanna!

 32. Johanna Says:

  Ninni

  Tack ! Jag önskar att fler hade skrivit mail till uppsala studentkår. Det gäller att ligga på och ropa och åtminstone göra det lite jobbigt för dom att behöva stå för det dom gör och säger. Maila ni också, jag ber er.Låt inte bara kommentatorsfältet vara ett terapi-forum för frustration(även om jag förstår det). Skriv vad NI gör.

 33. Johanna Says:

  Ingen annan gör jobbet. Istället för att skriva kilometerlånga inlägg här för andra jämställdister är det väl bättre att ta och skicka minst ett mail och sen återgå till forumet här. Vi måste jobba mer aktivt och ropa och gorma.

  Urban, JD,Lasse, Bengt etc, har ni skickat mail ? Om inte, varför ?

 34. T Says:

  @ Tottan: Ang. löner för vissa yrken så brukar det snarare vara så att lönerna faktiskt sjunker när fler kvinnor slår sig in i den branschen. Antagligen så beror det på att kvinnor inte får lika höga ingångslöner (sen så kan man väl fråga sig vems fel det är och hela köret, men det är inte det som konversationen handlar om).

  En annan kommentar om att alla studentrepresentanter är kvinnliga: Även om du insinuerar det så kan universitetet inte påverka vilka som utses till studentrepresentanter. Detta väljer studenterna själva. (Som du kanske märkte när du hittade bilden så bestod studentrepresentanterna av studentorganisationernas ordföranden). Universitetet har ingen som helst vilja att påverka vilka studenterna väljer- de skulle höras ett ramaskri bland studenterna om de försökte. Och anledningen till att det nu blev tre kvinnliga representanter på alla tre posterna kan jag inte svara på. Jag har för mig att Farmacevtiska studentkåren faktiskt mest har kvinnliga medlemmar, vilket gör att det blir en aning svårt att hitta män till posten. Min GISSNING är att det råkade bli tre kvinnliga ordföranden i år. Ett annat år kanske det bara blir manliga.

 35. T Says:

  För övrigt om multitasking: Det finns undersökningar som visar att kvinnor och män är lika bra på multitasking och undersökningar som visar att kvinnor är bättre på det än män. Och ska vi ta och dissikera just den här så visade det sig att männen var bättre än kvinnor när kvinnorna hade ägglossning. Som sker en dag i månaden.

  Jag efterfrågar lite mer kritiskt tänkande på den här bloggen (och då inte bara mot alla som inte står för dina åsikter) och lite mindre insinuationer (du gör det i många av dina inlägg. Skriv vad du tycker istället!).

 36. Johanna Says:

  T

  Har du belägg för dina påståenden? Min bild är snarare den att killar inte vill söka sig till kvinnodominerade jobb och redan låga löner. Det är snarare så att män söker sig till den privata branchen medan kvinnor hellre söker trygga anställningsvilkor. Fram med dina påståenden nu, var får du dom ifrån?

 37. Johanna Says:

  De jämställdister som inte skickat ett mail idag kan inte säga sig vara intresserad av jämställdhet. Det här är ett problem, alla förväntar sig att Pär gör allt.

 38. Uni-klubben Says:

  Låt det vara 100% kvinnor där då, låt kompetens komma långt ner på listan. Vad händer då? Jo, den delen av den akademiska världen förlorar all trovärdighet, och precis som hon säger där, lönerna går ner, eftersom värdet går ner.

  De som vill något med livet går vidare till stället där det finns möjligheter. I gråa igen-politiserade korridorer vill ingen jobba som har någonting att ge.

 39. Leif Says:

  ”Om det vippar över diket åt andra hållet, så att ledningen består endast av kvinnor, kan vi säkert leva med det ett tag, med tanke på hur länge universiteten varit enkönade åt andra hållet. ”

  Är det dags att börja tala om en genusarvsynd?

 40. Grodan Boll Says:

  @Johanna
  Och hur äter alla sanna jämställdister sin gröt?
  Vänligen, ta det lugnt med kraven.

 41. Johanna Says:

  ”Ta det lugnt med kraven”

  Nix. Självklart är det bra om folk skickar mail, men det är ju klart, det krävs ju jobb att logga in på sin hotmail. Tycker det är lathet.

 42. Grodan Boll Says:

  @Leif
  ”Jag, Härskarinnan, din Dominatrix, är en nitälskande Gudinna, som hemsöker fädernas missgärning på söner och efterkommande i tredje och fjärde led, när man näthatar mig, men som gör nåd mot tusenden, när man älskar mig och håller med i mina teorier.” ? =)

 43. T Says:

  Nej, ska jag vara ärlig så var jag i det här fallet slarvig och hade lika bra belägg för mitt påstående som jag antar att Tottan hade. Men jag kan utveckla mitt resonemang, och bemöta Tottans, i ett längre inlägg.

  Du påstår att en sänkning av lönerna gör att män flyr yrket. Jag hittar ingen fakta om det och tar därför ett exempel som ligger nära i tiden. Ett sådant exempel som ligger närmast för tillfället är militären. Den står inför STORA nedskärningar, lönerna är lägre än de borde vara och arbetsförhållandena försämras drastiskt. Jag ser dock ingen flykt därifrån än så länge (även om jag inte blir förvånad när den börjar), och ingen tillströmning av kvinnor. Observera dock att jag är medveten om att ett exempel inte sätter reglerna för en hel värld. Har du ett motexempel som du kan styrka?

  Mitt resonemang går så här: Kvinnor får generellt sämre löner än män (länken hittar du här: http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____149083.aspx). Ta då t.ex. det mansdominerade yrket ingenjör (löneuppgifter här: http://www.sverigesingenjorer.se/tycker/Sidor/kvinnoloner.aspx). Kommer det in fler kvinnor på den arbetsmarknaden så blir det så klart så att det kommer in färre män. Kommer det in fler kvinnor som förväntar sig/nöjer sig/inte kan tjata till sig en lön som förut var normen (läs: den ingångslön som var normen när yrket var mansdominerat) så blir den nya normen en lägre lön. Möjligtvis kan det vara så att kvinnornas löner höjs för att matcha männens, men jag skulle tro att även männens löner sänks för att matcha kvinnornas- de möts någonstans på mitten. I slutlängden blir det en sänkt medianlön. Alternativt så får kvinnorna inte en högre lön när de kommer in i det mansdominerade yrket, och männen för inte sänkt lön. I vilket fall som helst blir det att medianlönen sänks eftersom det finns fler personer med lägre lön på marknaden. Vilket i sin tur kan sänka yrkets status och därmed försämra löneutvecklingen inom området.

 44. T Says:

  Kan lägga till att jag inte har en aning om män söker sig till det privata och kvinnor till trygga anställningsvillkor. Men det var inte det diskussionen handlade om från början, snarare om män flydde när lönerna inom ett yrke sänks. Dessutom så behöver privat inte automatiskt betyda otrygga anställningsvillkor. Många privata företag arbetar aktivt med att få personalen att må bra och känna lojalitet mot företaget.

 45. Joakim Steneberg Says:

  Johanna, det är rätt, så måste det gå till! Vi måste UT, (och det håller på att ske genom Pärs böcker bl.a.) och vi måste konfrontera dumheten tyvärr.
  Har ett annat förslag (som någon annan här kom på) som jag skall skicka Pär, som skulle kunna engagera oss, som grupp.
  Jag har hållit på i decennier, bearbetat media, feminister, politiker forskare m.fl.. Men nu tar jag det lugnt ett tag, förutom på nätet.

 46. Aktivarum Says:

  T:

  Det är inte låga löner som får män att fly yrken. Det är när det blir ”behavior policing” dvs minskad frihet och ökad betungande byråkrati som man tappar höga andelar män.

  Vill vi ha färre män som blir ingenjörer är det bara att slänga ut allting med fri vilja och införa samma trygghetsfixerade hjärntvätt som juridiklinjer och samhällsvetenskap i allt högre grad gjort.

  Lyssna på yngre högutbildade samhällsvetare idag. De är nästan utan undantag en fanclub för mer myndigheter, mer byråkrati. språkregler, beteenderegler, konsensus och konformitet.

  Sedan sitter gamla gubbar som Bo Rothstein kvar och är typ ”last stand” för mångfald i vetenskapen.

 47. Aktivarum Says:

  T:

  Samma sak i polisen, GW Persson är på väg ut. Kan du se någon som kan ersätta hans kompetens? De lär inte ut sånt på skolorna längre. Manlighet är problematisk, jobbig, krånglig. Och vad gör lärarna? De sitter och gnäller över att de inte får högre löner.

  Å ena sidan är de ineffektiva med hälften av eleverna. Å andra sidan vill de ha högre löner än folk som KUNDE utbilda pojkar.

 48. Bashflak Says:

  Johanna – För det första är det kanske inte alla som vill exponera sitt namn offentligt på det vis som Pär gör, bl.a för att det är välkänt att det finns grupper på motståndarsidan som inte respekterar privatlivets gränser och demokratins spelregler.

  För det andra är det onödigt att mailbomba myndighetspersoner och andra makthavare, eftersom det förmodligen får effekten att personen inte hinner eller orkar svara. Bättre med ett eller ett par genomtänkta mail från någon enstaka person.

 49. Uni-klubben Says:

  T: ”snarare om män flydde när lönerna inom ett yrke sänks.”

  Nej, det är så att lönerna sänks, när kompetensen väljer andra vägar. Om man politiserar ett yrke så kommer alltid lönen sänkas. Detta för att kreativa och produktiva människor flyr fältet direkt. Man vill inte vara där. Ens i 5 minuter.

 50. Robin Says:

  Glastaket vid Uppsala universitet måste bort! Det är historiskt orättvist att de bara kan se fram emot max 100% kvinnor i ledningen. De borde kunna ha minst 1000% kvinnor i ledningen för att snabbare kunna kompensera hundratals år av förtryck – 200000 år som Katrine Kielos skrev.

 51. jo Says:

  T
  det där var den mest lågintelligenta smörja jag har läst. Jag ser på 3 ställen där du säger emot dig själv.

 52. Leif Says:

  Att männen flyr från ett yrke när lönerna sänks är ett påstående som kan vara svårt att verifiera. Snarare är det väl så att männen i större utsträckning än kvinnor avstår från att söka sig till yrken där löner och anställningsvillkor inte är så tilltalande (Läs stora delar av offentlig sektor!).
  Låt oss ta skolan som exempel. På 70-talet var andelen män i skolan klart större än vad den är i dag. Alltsedan denna tid har lönenivån där sakta men säkert relativt sett sjunkit. Att det skulle innebära att en signifikant andel av dessa män som då arbetade i skolan skulle ha lämnat den mitt under sin yrkesverksamma tid är inte sant. Däremot har andelen män som söker sig till läraryrket succesivt minskat ända fram till i dag.
  För att komplicera bilden: Det är inte sant att lönenivån relativt sett sjunker bara för att ett yrke är kvinnodominerat. Sjuksköterskorna har till exempel haft en väsentligt bättre löneutveckling än lärarna från sjuttiotalet och fram till i dag. Det vill de säkert inte själva medge, men så är det. Och sjuksköterskeyrket är väl, om något, kvinnodominerat. Sjuksköterskornas fack har helt enkelt skrikit högre än lärarnas.
  Att offentlig sektor har låga löner generellt är i sig inte så konstigt. Den enorma expansion som skett på detta område finansierades från 70-talet med mycket, mycket kraftiga årliga skattehöjningar. Nu har vi nått vägs ände i det avseendet, men våra politiker kan av gammal vana inte låta bli att ställa ut nya och ständigt underfinansierade löften. Det hjälper nog föga att man ständigt och jämt från vissa håll maler på om löneorättvisan mellan ingenjören i privat sektor och sjuksköterskan i den offentliga. Om man ska uppnå en utjämning där måste man helt enkelt börja skära bort delar av offentlig sektor.

 53. Johanna Says:

  T

  Sluta göra bort dig nu. Släpp feminismen och våga vara jämställdist.

 54. T Says:

  Uni-klubben: Jag har aldrig påstått att män flyr när lönerna inom ett yrke sänks, jag var emot det påståendet och kom med egna tankar på varför det skulle kunna vara så att lönerna inom vissa yrken sänks när fler kvinnor kommer in.

  Sedan håller jag med om att kreativa och produktiva människor inte vill stanna kvar på platser där de inte får vare sig utlopp eller uppmuntran.

  Aktivarum: Lärarna gör sjukt mycket idag. En av mina föräldrar jobbar på en högstadieskola och hon är sjukt frustrerad över att inte få tillgång till de verktyg och det stöd som hon behöver. Så känner även resten av hennes kollegor, både manliga och kvinnliga. De här människorna jobbar övertid- GRATIS- för att de ska kunna ge ungarna en vettig utbildning. Sedan är det inte de som bestämmer vad som ska läras ut, och kan knappt bestämma på vilket sätt heller eftersom de inte får tillgång till tillräckligt med verktyg. Ja, jag tycker att de, på den skolan i alla fall, förtjänar allt stöd jag kan ge dem. Och så kan vi skicka protesterna mot hur skolan ser ut uppåt i hierarkin.

  Sedan är jag inte säker på att jag förstår hur du gör kopplingen mellan GW och lärarna. Visst är GW sjukt duktig, men den största delen av hans yrkeskompetens har han säkert fått via en högskoleutbildning och erfarenheter från yrkeslivet. Kan du utveckla?

 55. Johanna Says:

  T

  Du är nersnackad. Nu borde du bli jämställdist. Du är välkommen i gänget isåfall.

 56. T Says:

  jo: visa vart så ska jag utveckla, eller ta tillbaka om det är något som jag inte kan stå för.

  Johanna: Jag är FÖR att män och kvinnor ska ha lika rättigheter, på lika villkor. Det är visserligen första gången jag skriver det rakt ut nu, men jag har inte sagt något annat heller.

 57. T Says:

  Tack Leif, för nyansieringen av det hela. Jag försökte hitta fakta om lärarnas löneutveckling, men kunde inte. Jag tror absolut att en av anledningarna till de låga lönerna beror på att den offentliga sektorn är så stor som den är.

  Johanna: Nej, jag är inte nedsnackad. Den enda som har kommit med ett vettigt inlägg på ämnet är Leif, men det är ingen som har bemött mina argument hur fler kvinnor inom ett yrke kan sänka medianlönen.

 58. Johanna Says:

  T

  Jaja, okej men välkommen hit som jämställdist då.

 59. Joakim Steneberg Says:

  Det lika sorgliga är att inte heller Svd ha något att erinra i frågor som denna, tvärtom! SvD: ”Dels är det följden av att många kvinnor i dag jobbar inom den offentliga sektorn, dels är det resultatet av att universiteten arbetar aktivt med att uppmuntra kvinnor.”

  Det här stämmer ju inte, SvD, respektive är en vinklad lögn! Kvinnor har sedan länge jobbat inom offentlig sektor, och det som kallas ”uppmuntran” är ju ofta kvotering som vi vet. Oemotsagd när det gäller det rätta könet, och till övermåttan som vi ser gång på gång!
  Sedan är underskottet på manlig studenter ett verkligt problem, till skillnad från några mer eller mindre av ett visst kön (när det gått rättvist till) i den lilla ledningen!

  För den som förundras, över flatheten i tidningen, så här är min artikel från 2007. ”Är SvD en feministblaska – den också?”

  http://www.sourze.se/%c3%84r_SvD_en_feministblaska_den_ocks%c3%a5_10607052.asp

 60. Niko Says:

  OT

  Nyss intervjuades Birgitta Stenberg på Studio Ett, P1 angående prinsessan M:s uttryck ”Ti-hi”.

  Stenberg säger i klartext bland annat att detta är förfärligt eftersom det sägs i en undergivenhet gentemot ”fienden”, alltså de som förtrycker, ja, alltså män. (hon använder ordet fienden)

  Programledarna svarar: ”ööhhhh, men…. öhhh, hum, du menar…. hmmm…”

  Ingen följdfråga, inget klargörande, t ex Menar du verkligen att män skall betraktas som fienden?

  Den statsfeministiska radion och televisionen är som vanligt ett journalistiskt hån.

 61. T Says:

  Joakim: Jag tvivlar starkt på att det står i Uppsala universitets regler att de ska kvotera in kvinnor. Jag har skickat ett mail och frågat.

  Niko: Jag blir förbannad när jag läser vad hon sa, och besviken på att programledaren inte kom för sig att följa upp med en fråga.

  Johanna: Av olika anledningar vill jag inte kalla mig jämställdist även om jag tycker att eran programförklaring är bra. Varför jag gör det valet tänker jag ta mig rätten att behålla för mig själv. Väldigt lärorikt att läsa den här bloggen och dess kommentarer dock.

 62. Oswell Says:

  Feministerna kommer snart kräva minst 100 % kvinnor och högst 0 % män.

 63. Urban Says:

  Själv ser jag positivt på utvecklingen då alla de här tokerierna kommer att få folk att öppna sina ögon. Och tycker män att detta är okej förtjänar de inget annat än en usel behandling; vi får liksom alltid det vi förtjänar..

 64. Ninni Says:

  @ Urban, Jag ser också det positiva i det hela. Min förhoppning är att detta kommer leda till att män slutar huka sig, att dom slutar ta så mycket skit.

 65. John Nilsson Says:

  T säger, 25 oktober 2012 kl. 14:15:
  ”För övrigt om multitasking: Det finns undersökningar som visar att kvinnor och män är lika bra på multitasking och undersökningar som visar att kvinnor är bättre på det än män. Och ska vi ta och dissikera just den här så visade det sig att männen var bättre än kvinnor när kvinnorna hade ägglossning. Som sker en dag i månaden.”

  Lite tendentiös tolkning, tycker jag. Läs mer här:

  http://www.svt.se/nyheter/sverige/man-battre-an-kvinnor-pa-att-gora-fler-saker-samtidigt

 66. Aktivarum Says:

  T:

  ”Aktivarum: Lärarna gör sjukt mycket idag. En av mina föräldrar jobbar på en högstadieskola och hon är sjukt frustrerad över att inte få tillgång till de verktyg och det stöd som hon behöver.”

  Att säga lärarna gör sjukt mycket är som att klaga över att de överarbetade bönderna på Nya Guniea är så fattiga trots att de jobbar så mycket. Min kritik rör inte lärares arbetsmängd.

  ”Så känner även resten av hennes kollegor, både manliga och kvinnliga. De här människorna jobbar övertid- GRATIS- för att de ska kunna ge ungarna en vettig utbildning.”

  Bönderna på Nya Guniea sliter häcken av sig för att få mat för dagen. Att de går fattiga beror – som Jared Diamond visar – inte på att vi arbetar mer än dem. Arbetsmängden hos lärare visar INTE de är duktiga på att förmedla kunskap på ett bra sätt. Snarare visar det vad Frykman skriver om här.

  ”I fokus står inte kunskaper utan egenskaper.”
  http://www3.lu.se/info/lum/LUM_06_98/LUM6_04_skola.html

  ”Sedan är det inte de som bestämmer vad som ska läras ut, och kan knappt bestämma på vilket sätt heller eftersom de inte får tillgång till tillräckligt med verktyg.”

  Det där visar inte att jag har fel. Det visar möjligen att felen jag påpekar inte är lärarnas ansvar. Jag har dock inte diskuterat ansvar utan kompetens. Sedan låter det lite falskt att du hävdar lärare inte bestämmer då flera lärare och lärarstudenter jag pratat med försvarat sådana åsikter.

  ”Ja, jag tycker att de, på den skolan i alla fall, förtjänar allt stöd jag kan ge dem. Och så kan vi skicka protesterna mot hur skolan ser ut uppåt i hierarkin.”

  Lärare är en bristgrupp i Sverige så uppenbarligen har varken Sveriges regering eller någon annan maktgrupp någon talan över lärare eller lärarstudenter som organiserar sig och förespråkar elevernas bästa framför att läsa demokrati, genus, politik, tramspedaogik, värdegrund, John Dewey bla bla… Särskilt om de hade föräldrarna med sig.

  ”Sedan är jag inte säker på att jag förstår hur du gör kopplingen mellan GW och lärarna.”

  Det är lärare på grundskola, gymnasie och högskola som avgör om personer som GW Persson existerar alls och idag så gillar man varken GW:s kön eller hans personlighet.

  ”Visst är GW sjukt duktig, men den största delen av hans yrkeskompetens har han säkert fått via en högskoleutbildning och erfarenheter från yrkeslivet. Kan du utveckla?”

  GW har fått samma utbildning som mängder av andra personer som är mycket mycket sämre än GW: Det är hans personlighet som är orsaken han enbart gjort så mycket mer av samma kunskap än alla andra med likvärdig utbildning.

  Ta bort folk med den personligheten och den spetskompetensen finns inte i yrket längre när de gamla personligheterna försvinner.

  Zlatan sade samma sak om Fotboll i sin bok.

 67. Joakim Steneberg Says:

  T
  Bl.a. har Vinnova satsat en halv miljard på kvinnliga forskare. Kvinnlig kvotering är en realitet på flera områden, dvs när det anses som attraktiva områden. Formell eller informell kvotering, med eller utan ”regler”. Attityden.

  Sedan kan jag upplysa dig om, att hela den s.k ”jämställdhetsdebatten” är kvoterad, från början, liksom i allt högre grad politken. Utan några direkta ”regler”.

  Det ”märkliga” är att ingen(?) forskat om denna debatt. Antagligen för att det är så pinsamt tydligt hur denna tar ställning för det täcka könet, mot det otäcka!

 68. Urban Says:

  @ Ninni, framförallt så kommer det få fler män att börja misstro staten (på ett positivt sätt) när de ser vilket trams den hemfaller åt. I Sverige har vi ju historiskt sett haft en väldigt stark och tyvärr naiv tilltro till staten, men genushysterin borde få reflekterande människor att förstå att staten alltid måste hållas kort och i strama tyglar.

  Börjar se fram emot Maria Svelands bok nästa år, den kommer att bli 2013 största pekoral med tanke på feministernas alltmer bissarra utspel och kravställande. Inte hat utan fundamentalt åtlöje är vad de håller på att försätta sig i.

 69. Kjell Says:

  Där ser man, allt tänkande utifrån begreppet makt är djävulskt. Det leder enbart till att en auktoritet ersätts av en annan. Denna väg att utveckla ett jämställt samhälle är omöjlig. Det vet också feministerna och därför är deras tal om att feminism står för jämställdhet en ren lögnpropaganda och därmed samhällsfarlig eftersom den trots sitt förfalskade budskap betraktas som seriöst av stor del av befolkningen.

 70. narran Says:

  För några år sedan läste jag en undersökning som jag tyvärr inte kommer ihåg källan på där de hade undersökt kvinnor som gjort sig skyldiga till våldsbrott. Nästan samtliga hade begått dessa brott när de var i den period i menscykeln när kvinnors hormonnivåer påminner mest om mäns. Det finns betydligt mer som tyder på att kön och könsbeteende inte beror på uppfostran utan på att vi styrs av instinkter och att våra hormonnivåer påverkar vårt beteende på gott och ont

 71. leifer Says:

  ”Men inom administrationen får vi snart akta oss så att vi inte blir totalt feminiserade. När ett yrke feminiseras sjunker lönen.”

  Så enda anledningen att ”ta in” lite män är att hålla lönerna uppe (om vi nu leker med att resonemanget håller)?

 72. Urban Says:

  Är det plötsligt mäns ansvar: Att hålla lönerna uppe?

 73. Joakim Steneberg Says:

  Hon säger väl det för att puscha på sin egen lön kanske? Ett profylaktiskt budskap till statsförvaltningen?

 74. Anders Johsson Says:

  Många tokiga uttalanden från feminister har man ju läst, men är detta verkligen ett av dem? Tvärtom verkar hon ju (i det andra uttalandet) företräda en jämställdistisk hållning där fokus inte ligger på könet, och mena att det inte är någon katastrof om det ena könet skulle råka dominera under vissa perioder. Om den dominansen uppkommer genom diskrimenering är det naturligtvis en annan femma, men något sådant verkar inte vara fallet här?

 75. Jämställdhetsfeministern Says:

  Ja Anna Furst har helt rätt. Feministisk forskning har visat att män är som myror i en myrstak – de ska inte betraktas som individer, utan som en enda gigantisk organism. Därför är det helt rätt att straffa dagens män för att män var i majoritet i universitetens styrelser på 1950-talet.

  Det enda rimliga är alltså att vi ska ha minst 100% kvinnor som leder svenska universitet i ca 100 år framöver. Så att det blir jämställt.

 76. Shastra Says:

  Pär Ström skriver:

  Jag skulle vilja fråga Anna Furst hur lång tid hon anser att kvinnor måste favoriseras innan historisk rättvisa är skipad. 30 år? 100 år? 500 år kanske?

  Detta är ett mycket intrikat problem! Ska man ta hänsyn till hur många kvinnor i absoluta tal som förtrycktes av män för 3000 år sedan och sedan favorisera lika många kvinnor idag? Eller ska den procentuella andelen kvinnor som förtrycktes av män för 3000 år sedan multipliceras med befolkningsökningen så att motsvarande procentuella andel idag favoriseras?

 77. Shastra Says:

  Eller ska man integrera över ett tidsintervall, och vilket tidsintervall ska det i så fall matcha idag?

 78. Magnus Says:

  Vad feminismen går ut på är främst vit medelålders kvinnomakt. Värde i turordning: Vit kvinna Svart kvinna Svart man Vit man

 79. JÄVLA VÄRLD Says:

  Uppsala Universitet grundades år 1477. Den första kvinnan som tilläts studera på universitetet var Betty Pettersson:

  ”Först i början av 1870-talet immatrikulerades den första kvinnliga studenten – genom kungligt beslut hade kvinnor fått tillträde till universiteten. Hon hette Betty Pettersson och kom från Gotland; efter avlagd examen blev hon lärare.”

  2011 tillsattes den FÖRSTA kvinnliga rektorn för Uppsala Universitet…

 80. Kjell Says:

  Varför inte folkomröstning i frågan så vi får veta vad svenska folket tycker. Är övertygad om att feministernas inställning skulle leda till fullständigt nederlag för de har ingen ambition att nå jämställdhet utan makt att bygga en ny kommunistpartiet. En feministkommunistisk enpartisystem.

 81. Shastra Says:

  2011 tillsattes den FÖRSTA kvinnliga rektorn för Uppsala Universitet

  Tillsattes hon p.g.a. sin kompetens eller blev hon inkvoterad för att hon hade kvinnliga könsorgan? Om det var p.g.a. kompetens så borde väl könet vara ointressant?

 82. Claes-Peter Says:

  [Populariteten växer hela tiden – inläggen blir fler och fler.]

  Det är med ”multitasking” – ÄR det verkligen så bra? Under hela min uppväxt fick jag höra att man skulle koncentrera sig och göra en sak ordentligt, en sak i sänder och inte hatta och hoppa mellan olika uppgifter.

  Först – vi sätter ribban. Att spela flera schackpartier SAMTIDIGT!
  Att spela flera schackpartier samtidigt – med förbundna ögon!
  Att spela flera schackpartier samtidigt – med förbundna ögon – med 10 sekunder per drag!

  Citat: ”Schacklivet under år 1928 kännetecknades av utomordentlig livlighet på alla fronter. (…) Tävlingarnas rad inleddes med simultanuppvisningar av exvärldsmästaren Capablanca i Blå hallen i Stadshuset den 4 och 5 nov. Capablanca spelade där den första dagen mot ett utvalt lag av sju mästare, av vilka han besegrade fem men förlorade mot två — K. Olson och G. Stoltz. Den andra dagens spel var mot 34 motståndare, av vilka Capablanca besegrade 27, förlorade mot 2 och spelade remis mot 5.”

  ”I samband med Nils Grandelius blindsimultan vid SM 2010 letade Calle Erlandsson efter svenska blindsimultanmatcher. Han hittade ingen svensk blindschackstradition, och konkluderade med att Bengt Hammars tio partier på 60-talet var svenskt rekord.”

  ”One other notable blindfold record was set in 1960 by the blindfold specialist George Koltanowski in San Francisco, when he played 56 consecutive blindfold games at a rate of 10 seconds a move. The exhibition lasted 9 hours with the result of 50 wins and 6 losses”

  Men:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=3203495

  Vetenskap & miljö / Multitasking ger sämre forskning / Publicerat: fredag 30 oktober 2009 kl 06:43 , Vetenskap & miljö

  Multitasking – att göra flera saker samtidigt – kan vara förödande för vetenskapen. Det tror i alla fall professor David Meyer, som forskat i ämnet i tjugo års tid.

  – Det är uppenbart att när man växlar mycket mellan olika aktiviteter, så får man stora förluster i tidseffektivitet, säger professor David Meyer. Hans forskning ger tydliga besked – om man försöker göra flera saker samtidigt, så halveras effektiviteten.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Human_multitasking

  Multitasking has been criticized as a hindrance to completing tasks or feeling happiness. Barry Schwartz has noted that, given the media-rich landscape of the Internet era, it is tempting to get into a habit of dwelling in a constant sea of information with too many choices, which has been noted to have a negative effect on human happiness.

  A prevalent example of this inattention to detail due to multitasking is apparent when people talk on cell phones while driving. Talking and driving are mutually exclusive because focusing on both the conversation and the road uses the same part of the brain.[(—) A 2006 study published in the Human Factors journal showed that drivers talking on cell phones were more involved in rear-end collisions and sped up slower than drivers intoxicated over the .08% legal limit.

 83. Joakim Steneberg Says:

  JÄVLA VÄRLD
  Det var ett könsrollsamhälle, och för hundra år sedan gällde det i första hand överlevnad, även här i väst.
  Mannen hade försöjningsansvaret. Han måste hålla på sitt ansvar, och det innebar med nödvändighet även företräden.
  Samma med arvsrätten förr, äldste sonen ärvde ofta faderns sysselsättning, och därmed hans företag.
  Vad vill du förklara det som? ”Manlig ondska”?

 84. Jesper Says:

  Jag vill tacka Pär Ström för ett bra jobb. Nu har vi slutat att dalta med de feministiska sagorna.

  Ibland går dock skotten lite utanför. Damen på Uppsala universitet heter Ann Fust och inte något annat. I SvDs artikel säger hon inget anmärkningsvärt utöver det där om att lönen sjunker när ett yrke feminiseras. Det är en gammal klyscha som åtminstone inte är bevisad. Fördom skulle man kunna säga. Annars tycks Fust och Ström vara överens om mycket. Könsfördelningen behöver inte vara jämn. Enkönade ledningar är också okej, bara herrar eller bara damer. Fust påstår inte i SvD-artikeln att den tidigare manliga dominansen är ett argument för dagens kvinnliga dominans, bara att damdominans måste vara lika okej som herrdominans.

  Följande sekvens kan man dock hacka på: ”… universiteten arbetar aktivt med att uppmuntra kvinnor att våga testa en chefsposition. Att fler kvinnor anställs som chefer ser Fust inte i första hand som en rättvisefråga, utan som en kvalitetsfråga.” Detta var artikelförfattarens formulering, men visst funderar man över vad som faktiskt sades. Uppmuntras endast kvinnor aktivt? Är det kvinnans kön som är själva kvaliteten?

  Korrigerat namnet i inlägget. Tack för hjälpen.

  – Admin

 85. Jack Says:

  Jesper,

  Följande sekvens kan man dock hacka på:
  ”Att fler kvinnor anställs som chefer ser Fust inte i första hand som en rättvisefråga, utan som en kvalitetsfråga”

  Fusts formulering:
  ”Om det vippar över diket åt andra hållet, så att ledningen består endast av kvinnor, kan vi säkert leva med det ett tag, med tanke på hur länge universiteten varit enkönade åt andra hållet”

  Du säger:
  ”Fust påstår…bara att damdominans måste vara lika okej som herrdominans.”

  Men det har du inget stöd för i artikeln.

  Hon säger att det ”går att leva med”, inte att det är lika okej. Dvs hon öppnar om än lite omedvetet för att hon och andra ser det som t ex mindre okej, t ex mot bakgrund av hur kvinnorna tagit makten (de byggde inte universiteten från grunden direkt och de har inte direkt begränsat sig till demokratiska eller moraliskt acceptabla metoder för att ta makten, heller levererar de inga tjänster som vi skattebetalare (framförallt män) är intresserade av i samma utsträckning, makten och lönen snarare än forskning har varit drivkraften)!

  Fusts uttalnde ger snarare den oinsatte en hint tillom vad som händer i korridorerna i de akademiska byggnaderna när hon föreslår endast kvinnor.

 86. Jack Says:

  Jesper,

  Det skulle varit citationstecken kring
  ”Följande sekvens kan man dock hacka på:”

  Du skrev det nämligen, och jag vill citera det som då den exkludering av andra fel hos Fust du gjorde där med var felaktig i sig och motiverade min kommentar.

 87. Aktivarum Says:

  JÄVLA VÄRLD:

  Att Uppsala Universitet grundades 1477 har mindre betydelse. Likaså att den första kvinnan studerade där 1870. Det är dock inte av mindre betydelse för att jag inte tycker kvinnor skulle fått studera tidigare, Tvärtom… jag skulle önska både kvinnor och fler män fått studera där tidigare. – Nej det är av mindre betydelse för att vad vi idag kallar ett universitet har mycket lite att göra med vad man kallade universitet på 1400-talet.

  ”På 1630-talet läste närmare 1 000 studenter vid universitetet. ”

  Vad det innebär är att de flesta som går där idag inte hade platsat alls. Låt oss nu se vad som skedde efter att den första kvinnan skrevs in 1872,

  ”Studentantalet tredubblades under tiden 1880-1945, från 1 500 till 4 500.”

  Med andra ord, även många fler män fick tillträde under denna tid än de hade fått innan Betty Pettersson antogs. Det var dock fortfarande en elitskola. Vad vi idag menar med universitet grundades på 60-talet.

  ”Under utbildningsexplosionen på 1960-talet ökade studentantalet från 8 000 till 21 000. Idag läser ca 40 000 studenter vid Uppsala universitet.”

  När vi pratar om hur kvinnor inte fick studera på universitet är det givetvis denna sorts institutetion de flesta tänker på. Den gamla tidens universitet där bara ca 1000 män satt och pluggade är det få som har i åtanke. Denna gamla sorts universitet diskriminerade visserligen kvinnor, men jämfört med dagens så diskriminerade man även tusentals män***

  ***Hur många fler männen blev kan vi inte veta utan att först ha koll på hur mycket färre människor som bodde i Sverige under respektive årtal.

 88. Thomas Says:

  @Jack

  ”Hon säger att det “går att leva med”, inte att det är lika okej.”

  Hmm…det finns ingen möjlighet att hon är en smula ironisk i sitt uttalande?

  Om du läser artikeln i sin helhet så säger hon ju också följande:

  ”Med en bakgrund inom bilindustrin har Ann Fust erfarenhet av att vara den enda kvinnan i en ledningsgrupp.

  – Sett till den sociala dimensionen kan det kännas litet ensamt. Framför allt är det enklare att göra sig hörd och bli tagen på allvar om det finns balans i en grupp. Samspelet och tonen blir bättre i blandade grupper.”

  Hon tycks således förespråka en blanding (med avseende på kön) i första hand. Ett uttalande som hon baserar på sina ”ynka” ”30 år på olika chefsposter”.

 89. Nils Jungenäs Says:

  Med ideologier som feminismen och akademiker som Anna Faust behövs inga Hasse Alfredsson, Tage Danielsson eller Gösta Ekman.

 90. Jack Says:

  Thomas,

  ”Hmm…det finns ingen möjlighet att hon är en smula ironisk i sitt uttalande?”

  Hur tänker du då?

  Och vad spelar det för roll menar du? Ironi är idag namnet på ett stillgrepp som väcker känslor av absurditet, det är ett sätt att presentera och inte ett sätt att förmedla sakinnehåll. Någon sakmässig motsättning är speciellt inte nödvändigt för en ironi. Heller ej att locka till skratt.

  Ironi är ett intressant kapitel och genom detta passerar många felaktigheter på grund av de otydligheter och absurditeter som döljer sakinnehållet.

  Brukade hon ironi får man säga att det var dåligt men att det ändå går att se vad hon säger i sak. Dvs att andra, mot bakgrund av ideer om en annan tid, borde kunna finna sig i att leva med kvinnodominans idag, inte att det är lika okej.

  Men visst, det är absurt.

 91. Jack Says:

  Thomas,

  ”Hon tycks således förespråka en blanding (med avseende på kön) i första hand”

  Ja hon pendlar mellan att prata om 100% kvinnor och att ha en blandning.

  ”Sett till den sociala dimensionen kan det kännas litet ensamt.”

  Blandningen överväger hon pga av sociala skäl. Dvs en trevlig och stilig man kan hon tänka sig. Det är inte direkt ett jämställt övervägande och knappast de kriterier skattebetalarna önskar.

 92. Jack Says:

  Dock säger hon ju inte just stilig, utan att mannen väljs in av sociala skäl, sen kan ju det betyda vad som helst även om en del saker är mer sannolika, t ex att han är trevlig.

 93. Thomas Says:

  @Jack

  Så här tänker jag.

  Fust är en kvinna som för första gången under sina 30 år i chefspositioner arbetar i en ledningsgrupp där majoriteten är kvinnor.

  – Av somliga tolkas det genast som något avvikande och onaturligt, dvs som ett resultat av kvotering.

  – Av somliga tolkas det som en slags seger för kvinnor.

  – Av somliga, inklusive mig själv, tolkas det som att det mycket väl kan vara ett naturligt utfall utifrån individernas kompetens.

  Sannolikt har Fust under sina yrkesverksamma år stött på samtliga ovanstående inställningar och ibland förutfattade meningar. Det finns ju således en möjlighet att hon under dessa år tröttnat på frågan huruivda hennes egenskaper som kvinna påverkat hennes möjlighet att få anställning eller hur det påverkar hennes arbetsinsats.

  Därför menar jag att det finns en möjlighet att hon ironiserar över det hela genom att säga ”det går att leva med” 100% kvinnor om så skulle bli fallet. Då skulle en potentiell tolkning kunna vara att hon implicit menar: det betyder inte att kvinnor har sämre kompetens.

  Återigen så vill jag betona det ofrånkomligen sakliga som hon faktiskt säger:

  ”Framför allt är det enklare att göra sig hörd och bli tagen på allvar om det finns balans i en grupp. Samspelet och tonen blir bättre i blandade grupper”

 94. Jesper Says:

  Admin, det blir snyggare om du även korrigerar förnamnet.

  Åtgärdat. Tack.

  – Admin

 95. T Says:

  @ Aktivarum:
  ”Bönderna på Nya Guniea sliter häcken av sig för att få mat för dagen. Att de går fattiga beror – som Jared Diamond visar – inte på att vi arbetar mer än dem. Arbetsmängden hos lärare visar INTE de är duktiga på att förmedla kunskap på ett bra sätt. Snarare visar det vad Frykman skriver om här.”

  Arbetsmängden visar inte på hur duktiga de är på att förmedla kunskap. Nej, absolut inte, men jag tror att om de inte jobbade övertid så skulle vi knappt få ut några elever alls ur grundskolan. Jag efterfrågar alltså verktyg. Jag är inte säker på hur du vill få in Frykman i diskussionen.

  ”Det där visar inte att jag har fel. Det visar möjligen att felen jag påpekar inte är lärarnas ansvar. Jag har dock inte diskuterat ansvar utan kompetens. Sedan låter det lite falskt att du hävdar lärare inte bestämmer då flera lärare och lärarstudenter jag pratat med försvarat sådana åsikter.”

  Nej, har inte påstått att det visar att du har fel. Och sedan så har vi nog talat med olika lärare.

  ”Lärare är en bristgrupp i Sverige så uppenbarligen har varken Sveriges regering eller någon annan maktgrupp någon talan över lärare eller lärarstudenter som organiserar sig och förespråkar elevernas bästa framför att läsa demokrati, genus, politik, tramspedaogik, värdegrund, John Dewey bla bla… Särskilt om de hade föräldrarna med sig.”

  Jag är helt övertygad om att demokrati, genus (kanske jämställdhet är ett bättre ord?), politik, värdegrunder är bra ämnen i en skola. De gör människor till självständiga individer som kan reflektera och vilja påverka i samhället. Själv läser jag bara naturvetenskapliga ämnen och skulle önska att jag hade fått mer information om ovan nämnda ämnen.

  ”Det är lärare på grundskola, gymnasie och högskola som avgör om personer som GW Persson existerar alls och idag så gillar man varken GW:s kön eller hans personlighet.”

  Om man varken gillar GW:s kön eller personlighet beror nog på vem du frågar 😉 Jag gissar att du syftar på majoriteten av skolan. Om detta vet jag inget, men det är ett allvarligt påstående.

  ”GW har fått samma utbildning som mängder av andra personer som är mycket mycket sämre än GW: Det är hans personlighet som är orsaken han enbart gjort så mycket mer av samma kunskap än alla andra med likvärdig utbildning.
  Ta bort folk med den personligheten och den spetskompetensen finns inte i yrket längre när de gamla personligheterna försvinner.
  Zlatan sade samma sak om Fotboll i sin bok.”
  Om jag har förstått dig rätt nu, och du får ha överseende med om jag inte har gjort det, så anser du att personligheter som GW:s inte uppmuntras att utvecklas idag. Min uppfattning om skolan är en annan: skolan vill att alla elever ska få ta plats. Kanske har de misslyckats, eller så är GW one of a kind.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: