Vem lägger ut ”Mansförbjudet” på Wikipedia?

by

Vem vill hjälpa mig att lägga ut boken ”Mansförbjudet” som uppslagsord med egen artikel på svenska Wikipedia? Att jag inte gör det själv beror på att Wikipedia i sina principer avråder alla från att skriva om sådant de har en personlig koppling till.

Hoppas någon som är lite van vid att skriva på Wikipedia vill hjälpa mig!

Om artikeln du skriver om boken raderas av någon annan, med motiveringen att den inte är tillräckligt relevant eller att den utgör reklam för boken, kan du gå in på diskussionssidan och hänvisa till Wikipedias relevanskriterier. Det är nämligen så att boken ”Mansförbjudet” solklart uppfyller Wikipedias kriterier för att finnas med som uppslagsord med egen artikel.

Jag citerar Wikipedias relevanskriterier för böcker:

”En kulturprodukt (bok, målning, film, musikstycke etcetera) är relevant om den uppfyller eller har uppfyllt något av dessa kriterier:  […] – Har tillägnats ett antal recensioner eller reportage i flera oberoende, etablerade massmedier.”

Relevanskriterierna består av ett antal punkter i en lista, och det räcker att en enda av dem är uppfylld. Och punkten om ”recensioner eller reportage” är mycket väl uppfylld. Därför: Om någon raderar artikeln du skrivit om ”Mansförbjudet” kan du lägga tillbaka den och hänvisa till relevanskriterierna, och påpeka att det är vandalisering att radera källbelagd information som uppfyller relevanskriterierna.

Kort sagt: Boken Mansförbjudet har rätt till en egen artikel på Wikipedia!

Nedan följer länkar till ett antal ”recensioner eller reportage” i ”oberoende, eteblerade massmedier” om boken. Länkarna bör tas med i artikeln på Wikipedia.

TV4 Nyhetsmorgon 2012-09-18
Aftonbladet 2012-09-25
Smålands-Posten 2012-09-19
Smålands-Tidningen
Nya Wermlands-Tidningen 2012-10-04
Sydsvenskan 2012-09-20
Sveriges Radio P4 Norrbotten 2012-09-24
Sveriges Radio P4 Kronoberg
Sveriges Radio P4 Skaraborg 2012-09-29
Radio1 2012-10-04
Bibliotekstjänst

Artikeln måste, som alla artiklar på Wikipedia, vara neutral. Det kallas ”neutral point of view”, vilket skrivs NPOV på Wikipedia-språk. Här följer en idé på ungefär hur den skulle kunna formuleras:

Mansförbjudet är en bok om könsdiskriminering av män och pojkar, utgiven 2012 av debattören Pär Ström. Boken tar upp den allvarligaste formen av diskrimineirng, formell diskriminering. Sådan råder när det sägs i klartext, i regler eller motsvarande, att könen ska behandlas olika.

Mansförbjudet tar bland annat upp mans- och pojkdiskriminering i lagstiftning, praktisk politik, myndighetsutövning och näringsliv. Boken tar också upp diskrimineringslagen och Diskrimineringsombudsmannens insatser. Huvudsakligen behandlas svenska förhållanden, men i boken ingår ett internationellt avsnitt om EU, FN och bistånd.

Mansförbjudet har fått ett polariserat mottagande. Många uppskattar boken som den första kartläggningen av formell mans- och pojkdiskriminering. Exempelvis har Bibliotekstjänst skrivit ett positivt omdöme för Sveriges bibliotek. Däremot har boken väckt upprördhet hos feminister som anser att den borde ha tagit upp osynliga strukturer.

Observera att länkarna till media om boken måste tas med.

Ifall någon går in och ändrar artikeln du skrivit till en sågning av boken kan du ändra tillbaka och hänvisa till att artiklar ska vara ”NPOV” på Wikipedia. Neutral point of view. Allt annat strider mot Wikipedias grundprinciper.

.

För övrigt: Ovanligt få kvinnor i life science-bolagens styrelser”, skriver IDG.se. Man undrar varför de skriver om genuspolitik när de är ett IT-förlag och en IT-nyhetstjänst. För övrigt undrar jag hur många procent av life science-bolagen som startas av kvinnor. Någon som vet?

34 svar to “Vem lägger ut ”Mansförbjudet” på Wikipedia?”

 1. Vänster Wiki (@Vansterwiki) Says:

  Wikipedia är så inrökt i vänstertänket och feminismen så de kommer att göra allt för att hålla boken borta. Det kommer att gå så långt att det hålls en omröstning i ämnet och plötsligt dyker folk upp som inte varit aktiva på flera år upp och tycker boken inte är relevant. Alla som röstar för eller försvarar en neutral artikel stängs av på flera månader och en massa energi har spillts i onödan.

  Vissa av skribenterna är så långt till vänster att de gråter varje gång de åker spårvagn i Göteborg.

 2. Sam Says:

  Ta inte ut nederlaget i förskott. Många wiki-editors gillar att se till att W:s regler/reglernas anda upprätthålls, så med källor som dessa borde det inte vara omöjligt. En början är att nämna boken i Ströms egen artikel. Jag är dock för WP:LAT för att göra det själv.

 3. ParStrom Says:

  @Vänsterviki: Boken har rätt till en artikel enligt Wikipedias relevanskriterier.
  @Sam: Jag tycker att hela poängen, av principskäl, är att boken ska ha en egen artikel.

 4. Anton Says:

  Bra initiativ Per !
  Eftersom S.C:U.M finns på Wikipedia är det välmotiverat att även ”Mansförbjudet” finns där.

 5. Anton Says:

  Varför inte lägga in sökordet S.C.U.F ( Society for Cutting Up Feminism) på Wikipedia,vilket är vad din bok egentligen handlar om.

 6. Håkan Says:

  Anton, ingen här är för något ”cutting up” oavsett vad det gäller. Det handlar snarare om ”Get the facts!”

 7. ParStrom Says:

  @Anton, nu håller vi oss seriösa.

 8. Access Says:

  Bra initiativ! Självklart ska boken upp på Wikipedia.
  Kanske går det att få dit ”Jämställdism” också?

 9. Clabbe Says:

  Jag har skapat en wikipediasida för boken:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Mansf%C3%B6rbjudet

  Någon får gärna korrigera källhänvisningarna, där det verkar ha smugit in något litet fel.

 10. Clabbe Says:

  Jag har även uppdaterat Pärs wikipediasida med länkar till bokens wikisida: https://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4r_Str%C3%B6m

 11. Sam Says:

  @Clabbe:
  Bra jobbat! Lägg dit boken på http://sv.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4r_Str%C3%B6m
  också.

 12. Sam Says:

  @Clabbe: Grejt!

 13. Joakim Steneberg Says:

  Fantastiskt, lite snack och mycket verkstad, och inte skyddad verstad som vissas!
  Kan man inte ändra beskrivningen av ”Kvinnovälde och mansförtryck” på Pärs sida också?
  Den är tämligen negativt inkorrekt!

 14. ParStrom Says:

  Skitkul! Stort tack! Som sagt, mycket verkstad och lite snack!

  Kan ni inte lägga in en bild på boken också?

 15. Sam Says:

  @ParStrom: Det verkar som att Wikipedia inte gillar bokomslag.

  ”Eftersom målet med Wikipedia är att skapa en fri encyklopedi måste de bilder som finns på Wikipedia vara fria att använda och ändra i utan att be om tillstånd eller ersätta upphovsrättsinnehavare.”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Illustrationer#Exempel

 16. ParStrom Says:

  @Sam

  Tag bilden överst i högra hörnet på Genusnytt, den har jag tagit och har alltså upphovsrätt till och jag godkänner Wikipedias villkor.

 17. Odin Says:

  Det viser seg i en studie at kvinnelige lærere gir gutter dårligere karakterer og jenter bedre karakterer enn uavhengige som ikke kjenner til kjønnet til den de retter prøven til:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2102759/Why-boys-failing-grade-classroom-Lack-male-teachers-reason-according-new-study.html

  Denne undersøkelsen dokumenterer hvordan svært unge gutter og jenter internaliserer samfunnets nedlatende syn på gutter og opphøyde syn på jenter og hvordan det påvirker karakterer:

  http://www.bbc.co.uk/news/education-11151143

  Som denne undersøkelsen viser så vil den leseopplæringen man brukte før 1970 tallet lede til at jentene leser litt bedre enn før og guttene leser mye bedre enn før, faktisk bedre enn jentene. Gutters dårlige leseresultater er derfor et resultat av en pedagogikk som diskriminerer dem:

  http://www.publications.parliament.uk/pa/cm200405/cmselect/cmeduski/121/5020702.htm

  Jeg så et program på tv for en stund siden om en skole i England som hadde klært å få guttene til å gjøre det akkurat like bra som jentene. Det de gjorde var å ikke fokusere på et tema mere enn 15 minutter fordi da gikk guttenes konsentrasjon ned og å sørge for at guttene var konsentrerte ved å gjevnlig stille dem spørsmål, mens de skulle høre på og de var veldig strenge med å overvvåke at lekser ble gjort. Det alene ledet til at guttene gjorde det like bra som jentene (jentene gjorde det akkurat like bra som før, mens guttene gjorde det bedre).

 18. JockeH Says:

  Sen när lägger man ut böcker på wikipedia? =I

 19. Sam Says:

  @JockeH

  Trot eller ej, det har hänt förut.

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Long_Ships

 20. Odin Says:

  ” Vi har visst med sikkerhet siden 2000 med Trond Pettersens omfattende studie at det ikke foregår lønnsdiskriminering i Norge. Hans funn har blitt reprodusert siden, sist ved likelønnskommisjonen, sier Møller til Minerva.”

  http://www.minervanett.no/lønn-som-fortjent-2/

 21. Aktivarum Says:

  Länktips:

  http://aktivarum.wordpress.com/2012/10/27/elitfeministerna-av-susanna-popova-del-1-kvoteringsivrarna/

 22. Ulf Andersson Says:

  @ Clabbe
  https://genusnytt.wordpress.com/2012/10/27/vem-lagger-ut-mansforbjudet-pa-wikipedia/#comment-117160

  Bra jobbat! Tack!

 23. Anton Says:

  ParStrom säger:
  27 oktober 2012 kl. 10:51
  @Anton, nu håller vi oss seriösa.
  ****************
  Jag är seriös men ville få fram det absurda i att S.C.U.M finns på Wikipedia eftersom jag anser att manifestet är starkt mansfientligt och att något liknande gällande kvinnor direkt skulle anmälas eller förbjudas.
  Läste Feministiskt perspektivs nättidning där
  jag får veta att S.C.U.M ska ses som humor som män missförstår-hur tänker de då ? !

 24. Anton Says:

  Clabbe säger:
  27 oktober 2012 kl. 11:04
  Jag har skapat en wikipediasida för boken:

  Clabbe ! Du är en manshjälte !!!

 25. ParStrom Says:

  Ett fyrfaldigt leve för Clabbe!

 26. Odin Says:

  Er det ikke slik at hvem som helst kan gå inn å redigere på artikler på wikipedia, slik at en jâmstaldist kan gå inn å skrive om krittiken av SCUM manifestet og skrive om at barn blir tvunget til å se det?

 27. dolf Says:

  Det är väl inte absurt att SCUM finns på Wikipedia? Däremot tycker jag att presentationen är bristfälliga, man nuddar bara inledningsvis vid hur kontroversiell den är, och nämner överhuvud taget inte solanas som person. Jag anser i alla fall att en sån sak som hennes mordförsök på Warhol är relevant och bör ingå som en del av presentationen av verket.

  ”Det verkar som att Wikipedia inte gillar bokomslag.”: Det förstår jag inte allas. Man har ju till exempel ofta med skivomslag (åtminstone på engelska wikipedia), och samma regler borde väl gälla där. Däremot kan jag se att det kan vara problem med att. till skillnad från skivor, en och samma bok ofta ges ut med olika omslag i olika upplagor och vid olika tillfällen. Så det finns ofta inte ett specifikt omslag associerat med boken. (Till skillnad från t.ex. ”Dark Side of the Moon”, alla som någonsin lyssnat på den får väl omedelbart upp en bild på omslaget)

 28. Joakim Steneberg Says:

  Anton, de tänker förmodligen inte (möjligen könsegocentriskt), de ”känner”. Men känslor kan lätt bli negativa, fast för att inse det måste man nog tänka till lite ibland.

 29. Clabbe Says:

  Tack för uppskattningen – det värmer!

  Det är lite klurigt att lägga upp bilder på Wiki. De försvinner om inte allt stämmer rättigheter och sånt. Nån med mer koll får gärna lägga upp omslagsbilden.

  För nåt år sen försökte jag gör Wikipediaartikeln Pär Ström neutral, men hamnade i ett redigeringskrig med en annan användare, ”dnm”. Jag tyckte till exempel att ”män våld mot kvinnor” är en oneutral benämning. För den som vill läsa vårt gräl finns det här:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Diskussion:P%C3%A4r_Str%C3%B6m#Kontroversiell_person

 30. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2012/10/28/boken-mansforbjudet-nu-pa-wikipedia/

 31. Joakim Says:

  Älskar att Pär kan Wikipedia helt utantill 😀 Förslaget till formuleringarna kan dock göras ännu mer neutrala. Hur otroligt det än kan tyckas så råder faktiskt delade meningar om vilken slags diskriminering som är den allvarligaste. Och ”väckt upprördhet hos feminister” bör nog bytas ut till bara ”fått kritik av andra medier”. Och om man skriver att många uppskattar boken bör man nog vara säker på att de utgör en betydlig majoritet av medierna.

 32. Jack Says:

  ”ParStrom säger:
  27 oktober 2012 kl. 18:26
  Ett fyrfaldigt leve för Clabbe!”

  Hurra! Må han leva i 79 år, 5 år kortare än kvinnan.

 33. Jack Says:

  Eller minst lika länge!

 34. Recensent på Sveriges Radio har påverkats av “Mansförbjudet” « Genusnytt Says:

  […] överst. Trots att artikeln solklart uppfyller Wikipedias egna relevanskriterier (vilket jag visat här). Kan någon gå in och säga till på diskussionssidan och ta bort ifrågasättandet? Jag gör det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: