Kvinnor smygkvoteras med ekonomiska styrmedel

by

Det här exemplet är från 2009, men känns lika aktuellt ändå. Vid den samhällsvetenskapliga fakulteten på Umeå universitet tillämpas (i alla fall då) en mycket försåtlig form av curling av kvinnor.

För varje befordrad professor, och för varje utnämnd docent, utgår pengar till berörd institution. Dock inte samma belopp för alla. För kvinnor får institutionerna 20 procent mer än för män. ”Viktning”, kallar de det.

Därmed skapas förstås incitament för institutionerna att satsa på kvinnor.

Förfarandet befinner sig i en gråzon mellan kvotering och icke-kvotering. Rent formellt kan fakulteten säga att kvotering inte råder – men ändå gynnas kvinnor framför män. En slags smygkvotering.

Ett ganska fult knep, tycker jag.

Vi jämställdister tycker att könen ska behandlas lika. Jämställdhet, kallar vi det. Att kräva likabehandling av könen är märkligt nog kontroversiellt i dagens Sverige. Senast igår blev jag påhoppad av en jämställdhetsarbetare som hånar mig på Newsmill för att jag påtalar könsdiskrimineringen av män i Sverige.

Läs mer om kvinnocurlingen i Umeå i fakultetsnämndens protokoll här (sidan 2 enligt pagineringen, sidan 4 enligt pdf-dokumentets sidräkning).

Tack for tipset, du hemliga tipsare!

Uppdatering: Denna kommentar passar att lyfta fram:

För övrigt 1: Sportfiske är en ”manlig bastion”, skrev DN härom dagen (ej på webben). Nu satsar organisationen Sportfiskarna på att få kvinnor att börja fiska. Bland annat arrangerade de en särskild kvinnofiskedag utanför Stockholm nyligen. Det är för övrigt intressant med ”bastioner”. Män har ”bastioner”, enligt media. Det låter militärt. Som ett fort som desperat försvaras med vapen åt alla håll. Kvinnor har dock inte ”bastioner”, i alla fall i väldigt begränsad utsträckning. En googling på ”manlig bastion” ger 4090 träffar, medan ”kvinnlig bastion” ger 228 träffar.

 

För övrigt 2: Det finns ett hat mot ”tänkande kvinnor”, menar statsradion. Se här. Tack för tipset, Mats!

29 svar to “Kvinnor smygkvoteras med ekonomiska styrmedel”

 1. Stina Says:

  Pär. är du inte lite paranoid nu? Det där är ju bara ett säljtrick som utnyttjar ”feminismvågen”. 😉

 2. JD Says:

  Feminism och Islam provocerar
  http://www.unt.se/uppsala/feminism-och-islam-provocerar-1932904.aspx

  Att människor river ned affischer om teologiska studier så som Islam är för mig obegripligt eftersom dessa kurser utgår från fakta.
  Däremot är det ett friskhetstecken att allt fler människor protesterar mot den Pseudovetenskap som har infiltrerat våra universitet!
  Varje feministisk genuskurs som går på våra universitet tar utrymme och resurser från seriös forskning som är till gagn för fler än enbart ett fåtal inblandade.
  Om studenter vågade skulle de tala öppet istället för att i smyg riva ned dessa affischer!

 3. Anton Says:

  Några feminister använder sig av fula medel för att uppnå sina syften med hänvisning till orättfärdiga argument om oförätter utförda av någon icke sakligt definierad manlig könsmaktsordning.
  De fanatiska feministerna kan vi inte påverka eller föra en saklig debatt med,däremot med tidningsredaktioner,journalister ,politiker ska vi göra det eftersom det är de som slutgiltigt bestämmer vilka ojämnställda och mansfientllga budskap som går ut till gemene man.
  Jag har i dag beställt boken ” Mansförbjudet
  Tack för att genusnytt finns.

 4. Lasse Says:

  Angående Sportfiske var det inte kvinnor som fick gå in gratis eller betala ett anmärkningsvärt lägre pris på sportfiskemässan.Kommer ihåg att jag hade planer på att åka dit men p.g.a. ovanstående avstod jag. Återigen könsapartheid.

  Smygdiskriminering (kvotering) är mer en regel än undantag nuförtiden. Människor har blivit så acklimatiserade och hjärntvättade av feminismens propagandamaskineri att väldigt få reagerar.

  Läskigt !

 5. lavazza1891 Says:

  Adjektivet ”tänkande” ger ingenting för att avgränsa gruppen, om författaren inte kan ange vilka kvinnor som inte är tänkande. ”Tänkande kvinnor” betyder antingen ”kvinnor som har samma åsikter som artikelförfattaren i en hjärtefråga” eller ”kvinnor som i likhet med alla andra levande kvinnor har någon form av hjärnaktivitet”. Med denna subjektiva måttstock så är givetvis de som anses stå för hat också tänkande män och kvinnor. Vad som är hat kan aldrig bestämmas helt objektivt och det bestäms här av artikelförfattaren.

  Så rubriken borde vara ”Beskrivning av vad jag anser vara hat i tänkande mäns och kvinnors tankar och åsikter om tänkande kvinnors tankar, åsikter [och beteenden?]”.

 6. Jocke Says:

  Ordvalen betyder mycOrdvalen betyder självklart väldigt mycket när något beskrivs. Man kan exempelvis ladda en text med negativa vibbar vilket nästan alltid sker när det handlar om mansdominerade företeelser. Då används gärna uttryck som manliga bastioner, gubbvälden, grabbigt, grottmän, unket, och så vidare.

  Man undrar såklart varför detta är nödvändigt? Varför måste nästan allt som pojkar och män ägnar sig åt beskrivas som något negativt och dåligt? Kan inte män få göra det de vill och faktiskt få vara ifred med sina intressen utan att förlöjligas?

  Extra obehagligt tycker jag att detta är när pojkar utsätts. Så fort pojkar dominerar i något sammanhang ska feminister, genusfolk och journalister in och rota, fälla negativa kommentarer och peka ut pojkarna och deras intressen som problem. Pojkar och killar lämnas inte i fred utan ska hela tiden tuktas av etablissemanget.
  Detta gäller såklart inte i sammanhang där flickor dominerar – där gäller motsatsen. Pojkar är helt enkelt fritt villebråd och alldeles okej att hänga ut och sabla ner på ett sätt som aldrig hade accepterats med tjejer.

  Att detta sedan leder till negativa attityder mot pojkar och män är självklart. Är man observant kan man stöta på attityden varje dag. I fikarummet, på möten, bland vänner, på facebook, i reklamen, och såklart allra mest i våra medier.

 7. Petter Nilsson Says:

  lavazza1891
  Hatet är större än man kan tro. Med tanke på att FI bara fick 0,6% i valet så går 99,4% av befolkningen runt och hatar.
  Illa.

 8. Joakim Steneberg Says:

  F.ö. 1
  Var på ett hembygdsmuseum på Gotland med familjen en gång. En gammal nerlagd gård.

  Kvinnlig guide ledde runt. Hon gick på, och i varje rum fick hon fram något nytt mansfientligt, om hur kvinnorna jobbade, och slarviga män.
  På slutet i brygghuset om unga mäns supande på ön.
  Och så då om fisket, hur männen ”åkte på semester” (hon använde det ordet) några dagar eller ett par veckor för att få tillskott till brödfödan. ”Medan kvinnorna slet på gården”.
  Efteråt frågade jag faktiskt henne vad hon menade. Hon svarade ”Överdrev jag? Kanske lite?

  Senare fick jag veta att det finns ett annat museum på Gotland, ägnat alla de ”semesterfiskande män” som gick sin grav på havet…
  Hann ej se det.
  Men jag skrev till muséets ledning och protesterade mot den kvinnliga guidens mansfientliga och oproffsiga uppträdande inför oss turister med barn. (Fick inget svar)

 9. JD Says:

  OT men intressant:
  En kvinna tjänar 1,5 miljoner utan att betala skatt genom att strippa på nätet under flera år.
  domstolen friar från fängelse därför att man menar att kvinnan mer eller mindre har gjort detta av en slump utan uppsåt och därför inte kan tilldömas ansvar för sitt eget handlande.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/strippa-far-naringsforbud_7626160.svd

  Det låter märkligt med tanke på att det tar tid att skaffa domänadress och annat som krävs för verksamheten.

 10. QED Says:

  Uppsala universitets teknisk-naturvetenskapliga fakultet gav en bonus på 50% till institutionerna för varje kvinnlig doktor som ”producerades”. Upplysningar om detta kan man nog hitta i gamla protokoll från 90-talet och framåt.

 11. QED Says:

  ”Vetenskapsområden och fakulteter vid Uppsala universitet som anordnar nätverks- och mentorsverksamhet för doktorander som är kvinnor kan kontinuerligt ansöka om ekonomiskt bidrag från jämställdhetskommittén.”

  http://www.jamst.uadm.uu.se/Natverk_Mentor/index.shtml

 12. Ulf T Says:

  Det där ‘hatet mot tänkande kvinnor’ exemplifierades med Gillards ‘brandtal’ nyligen. Intressant nog verkade detta tal gå utanför normala regler för politisk debatt – oppositionsledaren Tony Abbott har inte gått till motattack. Det har däremot hans hustru och Abbotts kvinnliga partikamrater. En rimlig tolkning är att kvinnor har tolkningsföreträde beträffande vad som de uppfattar som ‘hat’ eller ‘diskriminering’ mot dem. Jag försökte sätta mig in lite i vad hon tog upp för exempel på kvinnoförakt.

  En intressant debatt har uppstått i Australien efter detta ‘brandtal’. Tydligen har det australiensiska Macquarie Dictionary bestämt sig för att ändra definitionen av ‘misogyni’ från ‘hatred of women’ till ‘entrenched prejudice against women’.

  Ms Gillard, Australia’s first female Prime Minister, received widespread praise for her passionate attack in parliament in which she labelled the Opposition leader, Tony Abbott, a hypocrite and a sexist.
  But her attack on his ”misogyny” was criticised as overblown by numerous commentators, who noted the label was a ”step up from sexism” and that Mr Abbott was not a hater of women.
  The editor of the Macquarie Dictionary, Sue Butler, said Ms Gillard used the term to denote someone prejudiced against women – a meaning that will become the second definition in editions from next year. Misogyny, she said, was like sexism but with a ”stronger edge to it”.

  ”It would seem more logical for the prime minister to refine her vocabulary than for the Macquarie Dictionary to keep changing its definitions every time a politician mangles the English language,” said an Opposition MP, Fiona Nash.

  Rent allmänt verkar det så att många manliga politiker ligger lågt i frågan (men jag kanske bara missar något såhär på avstånd), och kvinnor i stället rycker ut till försvar av Tony Abbott (som annars inte verkar ha svårt för att föra sin egen talan). Fiona Nash har t.o.m. talat om Julia Gillard’s ‘war on men’:

  “Julia Gillard should be well aware that criticism of her has nothing to do with the fact she is a woman and everything to do with the fact she is doing bad job,” Senator Nash said.

  “For her to hide behind her gender is just self-serving political hypocrisy. Women around Australia were appalled that the PM would see fit to vote for Peter Slipper to stay as speaker after his awful, awful derogatory comments about women.”

  “Yet, under the PM’s new paradigm any criticism of any woman is off limits for political correctness reasons. However the suggestion that some politicians are beyond reproach simply because they are women actually demeans all women.

  För oss okunniga på andra sidan jorden, var alltså Mr Slipper’s uttalanden om kvinnor, tillsammans med anklagelser om ekonomiska oegentligheter och sexuella trakasserier av sin f.d. pressekreterare, James Ashby, det som ledde fram till Gillards ‘brandtal’. Dvs hon var ovillig att sparka Slipper som talman.

  Some of Ms Gillard’s Labor critics seized on this yesterday to say the PM should have moved against Mr Slipper.

  ”Slipper’s position was untenable and we all knew he was never going to go back into the Speaker’s chair. She should have shown the leadership and judgment to get rid of him instead of making us look silly defending him in Parliament,” one said.

  ”It’s a question of trust, judgment and integrity,” said another Rudd supporter.

  Ms Gillard’s supporters accused the Rudd camp of ”sabotaging Labor” in a bid to deliver bad opinion polls to drive her out.

  Mr Abbott was forced by new Speaker Anna Burke to withdraw a comment in Parliament that Ms Gillard was ”a piece of work”.

  He said Ms Gillard ”was prepared to knife Kevin Rudd but wasn’t prepared to sack Peter Slipper”.

  Mr Abbott accused the PM of claiming fair criticism was sexism and his deputy Julie Bishop said Ms Gillard used gender as a ”shield” against any criticism.

  ”We have a Government which plays the class war card when it gets into trouble and when it doesn’t play the class war card, tends to play the gender card to try to deflect what is legitimate criticism,” Mr Abbott said.

 13. Carl Says:

  Man är inte en tänkande kvinna om man fullkomligt förringar vissa problem och blåser upp andra till löjliga proportioner. Då är man en djupt indoktrinerad feminist som förnekar andras världsvy, är rädd att se felen i religionen man grundar sin identitet och karriär på.

 14. ParStrom Says:

  @QED

  Tack, har lyft upp din första kommentar till själva inlägget. Jag kanske gör en separat bloggpost om din andra kommentar.

 15. Jämställdhetsfeministern Says:

  Men det är väl självklart att kvinnliga professorer och docenter alltid ska ha fördelar gentemot männen. Att särbehandla kvinnor positivt är det enda sättet att se till att alla behandlas lika. Det har feministisk forskning visat.

  Lågt och lumpet av männen att stänga in sig i sin bastion och inte låta de duktiga kvinnorna sportfiska. Hur lågt kan män sjunka egentligen?

  Och Sveriges Radio har ju helt rätt. Det finns ett utbrett hat, bland män, mot tänkande kvinnor. Så är det. Det har feministisk forskning visat.

 16. Ctrat Says:

  Jag tycker kvinnoviktning är ännu mer otäckt än ren mansdiskriminering. Här ges ju företagen ett ekonomiskt incitament dessutom för att fortsätta rasismen mot gruppen män, ungefär som att inte bara acceptera hets mot folkgrupp utan även belöna det.

 17. Lasse Says:

  @Ctrat

  ”Enligt 16 kap. 8 § brottsbalken kan man dömas för hets mot folkgrupp om man uttalar eller sprider hot eller missaktning mot en grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.”

  Undrar hur många gånger jag önskat att kön skulle ingå i ovanstående. Då skulle feministerna få det väldigt jobbigt.

 18. Anders Senior Says:

  Angående QED´s länk

  (http://www.jamst.uadm.uu.se/Natverk_Mentor/index.shtml)

  ”Medel till vetenskapsområden och fakulteter som anordnar nätverks- och/eller mentorsverksamhet för doktorander som är kvinnor”

  ”Ansökan kan göras löpande och ställs till Enheten för lika villkor”

  Detta blir ju bara värre och värre!! Enheten för lika villkor????

  Särskilda kvinnosatsningar skall alltså tillställas ”enheten för lika villkor”…….

  Vad var det du skrev Jämställdhetsfeministern?

  ”Att särbehandla kvinnor positivt är det enda sättet att se till att alla behandlas lika.”

  Underbart land vi lever i!

  Jämställdhetsfeministern for president!

 19. Anders Senior Says:

  Jag har just mailat Ann-Sofie Wigg-Bodin och frågat lite om hur de motiverar detta:

  ”Hej Ann-Sofie!

  Jag har en liten undran angående möjligheten att Vetenskapsområden och fakulteter vid Uppsala universitet som anordnar nätverks- och mentorsverksamhet för doktorander som är kvinnor kan kontinuerligt ansöka om ekonomiskt bidrag från jämställdhetskommittén.

  Min fråga om detta gäller om Enheten för lika villkor, som du företräder, tycker att en särskilt riktad kvinnosatsning verkligen innebär lika villkor?

  Jag är väldigt intresserad av hur Enheten för lika villkor motiverar hur enheten kan ställa sig bakom, och dessutom påta sig ansvaret att administrera en särskilt villkorad satsning?

  Tack på förhand

  /Anders

 20. Ctrat Says:

  Lasse, undrar varför inte bla financial domination, moneyslavery och harem ala fyra fruar räknas som sexuell läggning. http://sv.wikipedia.org/wiki/Sexuell_l%C3%A4ggning Det står: ”Det är viktigt att skilja mellan läggning och beteende.” …så att ingen kvinna kan drabbas. Det verkar som om feminismens mål är att utrota heterosexuella män, vita sådana i synnerhet.

 21. Grodan Boll Says:

  Ang. intagning av manliga bastioner:
  Jag har läst att man stormar kvinnliga citadell…

 22. martin Says:

  Det skulle vara intressant att veta om samma universitet tillämpar motsvarande ekonomiska incitament för att stimulera fler män på kvinnodominerade områden, som tex genusvetenskap. Om inte, varför?

 23. Johanna Says:

  Hej !

  Jag och min bror har varit på Kristianstad stadsbilbiotek angående ”Mansförbjudet” och Pelle Billings ” Jämställdhetsbluffen”.

  Jag påtalade att Pärs bok blivit omnämnd i många medier och radiokanaler men att Pelles ännu inte blivit recenserad (vad jag vet).

  Efter att ha visat listan över vilka som recenserat Pärs bok samt bilbiotekstjänst så fick jag följade glädjande besked från Kristianstad stadsbibliotek. :

  Hej!

  Båda böckerna är nu inköpta till Kristianstads stadsbibliotek.

  Med vänlig hälsning

  Bodil Nilsson

  Kristianstads stadsbibliotek

 24. Ninni Says:

  @ Johanna

  Bra idé. Jag gör en kopiering!

 25. Johanna Says:

  Ninni

  Nämn då den listan som Pär har i ett av sina inlägg samt att Kristianstad har köpt in båda böckerna. Tror även att ett annat Bilbliotek i Sverige köpt in dom. Någon hade gjort samma sak i sin kommun, fråga Pelle om saken. Självklart ska ett bibliotek av aktning kunna erbjuda sina kommun invånare dessa böcker, annars är ju de andra kommunernas bilbiotek mycket bättre. Och det vill dom ju inte höra.

 26. Ninni Says:

  @ Johanna

  Gjort!

 27. FV Says:

  hat mot “tänkande kvinnor”???

  Just vad gäller feminister så tycks de ofta anse sig utsatta för hat bara nån har en annan åsikt…

 28. Anders Senior Says:

  OT:
  Lite intressanta artiklar att fundera på gällande feminismen, dess svenska historia, och dess anhängare….

  http://www.newsmill.se/artikel/2012/06/18/ddr-b-r-inte-vara-ett-f-red-me-f-r-svensk-familjepolitik

  http://snaphanen.dk/2011/10/09/sondagskronika-stanken-fran-ddr/

  http://www.svensktidskrift.se/?p=42801

  http://www.skolvarlden.se/artiklar/den-svenska-ddr-skolan?quicktabs_2=0

 29. Joakim Says:

  Gråzonen du pratar om är mutning.

  För övrigt 2: Och hatet mot tänkande män då? Hur stort pris får inte vi betala för vårt engagemang?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: