Män kritiseras av queerhistoriker för krigsintresse

by

Nu har ännu ett kollektivt angrepp på manligheten kommit, denna gång från en queerhistoriker. Han heter Jens Rydström och har skrivit en debattartikel på Newsmill (här).  Rydström anklagar ”männen” för att vara otillbörligt intresserade av krigshistoria, närmare bestämt av andra världskriget. Så här skriver han bland annat:

”Paradoxalt nog växer männens intresse för andra världskrigets historia nu, i en tid då den kvinnliga påverkan på politik och samhällsliv ökar exponentiellt. De sista manliga bastionerna har fallit. Kvinnor påverkar politikens dagsfrågor och trots att en manligt kodad könsmaktsordning fortfarande bestämmer vem som har makten i styrelserummen har genus och jämställdhetsfrågor bidragit till stora förändringar av samhällslivet under de senaste tio, tjugo åren. Till och med inom försvarsmakten gör kvinnor karriär, och formeln ”kvinnor och män i uniform” är obligatorisk då USA:s president kommenterar de militära händelserna i Irak och Afghanistan. Då är det som att männen retirerar till de garanterat manliga domänerna. Till krigshistorien dit inga kvinnor följer dem. Till 1940-talets värld då manlighet och kvinnlighet var mer oproblematiska storheter”

Just nu skriver media mycket om andra världskriget eftersom vi nyligen passerade 70-årsdagen av krigsutbrottet. Vad är det för fel med att läsa artiklar om en världskonflikt som i så oerhört hög utsträckning formade världen under resten av 1900-talet? Och dessutom: Om det nu är fler män än kvinnor som läser sådana artiklar, varför ska män skuldbeläggas för detta? Är det något fel att läsa dem?

För övrigt – kanske kan det större manliga intresset bero på att männen tvingats göra värnplikt (kvinnorna har ju sluppit på grund av sitt kön) och därför känner sig mera berörda. Faktum är ju att svenska män (och bara män) fortfarande kan tvingas ut till fronten om det skulle bli krig. Det kan också formuleras som att Sveriges män tar ansvar för nationens frihet. Denna aspekt kommer inte fram i queerhistoriker Rydströms debattartikel.

Intressant nog har det kommit stark kritik mot Rydströms debattartikel (se här). Det är sunt.

För övrigt vill jag rekommendera Magnus utmärkta artikel på Newsmill om hur polisen slarvar (?) med fakta när det gäller relationsvåld, och därmed ger intryck av att relationsvåldet mot kvinnor är betydligt större än vad det är  (här).

2 svar to “Män kritiseras av queerhistoriker för krigsintresse”

  1. Grodan Boll Says:

    Jag tycker mig ha sett kombinationen ”X häver ur sig något som skapar rabalder, X kommer snart med en ny bok” förrut…

  2. Jämställdhet på gott och på ont | Johanna Storm Says:

    […] Jag läste detta blogginlägg. […]

Lämna en kommentar