KD-ledaren kritiserar genushysterin

by

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund publicerar idag en mycket intressant artikel på DN Debatt (här). Han kritiserar det politiska och  mediala etablissemangets tendens att sitta på sina höga hästar och tala om för människor hur de ska leva sina liv. Och intressant nog är Hägglund modig nog att utmana statsfeminismen genom att exemplifiera med genushysterin. Han nämner inte ordet genushysteri, men han tar upp Lund Universitets projekt för att genuscertifiera alla sina kurser som ett avskräckande exempel. Hägglund skriver bland annat:

”Sveriges radikala elit har kommit att bli den nya överheten. De som under flagg av att företräda minsta lilla påfunna rättviseanspråk har satt upp ett formidabelt minfält av ideologiska teorier, där konstruktioner, kategorier och förtryckarstrukturer ligger om vartannat. Den ena idén mer akademiskt tillskruvad än den andra och allt med udden ytterst riktad mot vanligt folks sätt att vara. Runt om i Sverige, i organisationer, medieredaktioner, politiska partier, talar de om för andra hur de skall leva sina liv.”

Han skriver också:

”Minns också den förre Jämo:n Claes Borgströms uttalande för en tid sedan, att svenska mäns kvinnosyn kunde liknas vid talibanernas – och kvinnornas kvinnosyn också för den delen.”

Och vidare:

”Skulle Ruwaida, Borgström, Sahlin eller vilken höghästad kvällstidningskrönikör som helst syna dessa alldeles vanliga svenskar i deras vardag skulle man säkert komma fram till att deras vanor och hemtraditioner är inskränkta, patriarkala, följer förlegade normsystem och är politiskt opassande på en massa olika sätt.”

Det ligger väldigt mycket i vad Göran Hägglund skriver. Han slår huvudet på spiken. Hägglunds kritik är inte bara relevant när det gäller genushysterin, även i övrigt förtjänar etablissemangets vilja att styra människors sätt att leva stark kritik. Jag säger som demonstranterna strax innan Berlin-muren föll: ”Wir sind das Volk!” (Det är vi som är folket). Politikerna ska representera oss och utgå från oss – de är inte våra herrar. Detsamma gäller media.

Här skriver Expressen om saken.

Twitter: Följ GenusNytt på Twitter, användarnamnet är GenusNytt

19 svar to “KD-ledaren kritiserar genushysterin”

  1. Amok Says:

    Göran har nog en poäng i att kulturetablissemanget kommer med mycket uppfostrande pekpinnar och tvingar in vanligt folk i sitt eget sätt att tänka.

    Men han glömmer att nämna vilke de i sådana fall efterträder. Vem har stått för den här typen av trycka-ner-sina-egna-åsikter-i-halsen-på-folk-mentaliteten tidigare? Vem har haft makten och ambitionen att driva igenom ett likriktande av människor tänkade efter sina egna mönster innan kulturetablissemanget tog över? Vem har stått där med moralistiska pekpinnar och med ris, bullor, bannlysningar och ja till och med dödsstraff (och en och annan mindre morot för den delen också) hållt efter svenskarna och deras normsystem och traditioner?

    Det ligger mycket i det Göran Hägglund skriver. Men man måste också ha i baktanke att han i egenskap av kristdemokrat INTE företräder den lilla människan här, som han vill ge sken av. Han vill bara att makten över våra åsikter ska åter till kyrkan. Alltså byta ut det nya förtrycket mot det vi hade tidigare.

    Jag väljer dagens åsiktsförtryckare över gårdagens alla dagar i veckan.

  2. determinerad Says:

    demokrati kan vi vara utan, eller?

  3. Lars Sjöström Says:

    Ja…du drar ju ut det ännu mer än ursprungsskribenten. Det du skriver håller jag med om. Artikeln i DN är dock lite luddig, virrig och skriven av en av de mest välbesuttna.

    Som om han plockat fram spegeln.

  4. parstrom Says:

    Amok!
    Jag håller med om att kyrkan tidigare stått för motsvarande förtryck. Men varför måste vi välja mellan ett förtryck och ett annat? Varför inte tacka nej till pekpinnar över huvud taget? ”Wir sind das Volk!”
    Pär S

  5. Melasse Says:

    Detta belyser ju iaf att vi har bytt ut en religion mot en annan.

  6. Melasse Says:

    Det här visar ju åtminstone att vi har bytt ut en kristendomen mot genusdo(g)men.

  7. Tommy Jonsson Says:

    Bra och många kommentarer 257 st. Tvingas inte nu flera partipilitiker ut på banan för att ta avstånd från radikalfeminister och genusvansinnet.
    Tack Pär för att du tagit så stort ansvar för att driva dessa viktiga frågor på ett föredömligt bra sätt.

  8. Art Says:

    Mer genushysteri och korrekthetsdressyr i Sveriges radios Studio Ett idag:

    ”MACHOKULTUREN BLAND LASTBILSCCHAUFFÖRER

    Nu startar ett projekt bland gymnaiseskolor och åkeriföretagen i norr för att bryta machokulturen bland lastbilschaufförer. Projektet har redan fått pengar från EU bland annat för att undersöka vad tjejer tycker om jobbet och nu hoppas man på mer EU-pengar för att få in fler kvinnnor i yrket. Kjell Lundkvist, Miljö och kvalitetschef på ett av de största åkeriföretagen som ingår i projektet medverkar.”

  9. Amok Says:

    parstrom:
    Jag håller absolut med dig om att det allra bästa vore att helt slippa dessa pekpinnar. Det är precis därför jag inte tycker det är lämpligt att hålla fram Göran Hägglund som en meningsfrände – han står ju bara för ett annat förtryck! Ett ännu värre sådant dessutom.

  10. Hägglund “dissar” radikalfeminister Says:

    […] Även Expressen och Genusnytt tar upp Hägglunds […]

  11. Bierman Says:

    Hägglunds artikel var välskriven och befriande att läsa. Det är bra att en så tung politiker på allvar vågar stå upp mot den outhärdliga politiska korrektheten i svensk samhällsdebatt.

    Kristdemokraterna har ju ofta vågat ha en avvikande uppfattning och det behövs för att balansera ensidigheten i många politiska frågor.

  12. Melasse Says:

    Amok: ”Ett ännu värre sådant dessutom.”

    Hur då ännu värre? Den som inser vad genusmaffian gör med det här landet håller nog inte med. Jag håller iaf inte med, även fast jag inte är religiös. Men om jag tvingades välja skulle jag lugnt välja religionen framför genusindoktrineringen.

  13. Lövet Says:

    Äntligen ett ljus i alliansmörkret!

  14. Artikel 19 Says:

    Wir sind das Volk! Tänk om vi ändå fick se en antifeministisk folkresning i Sverige!

    YouTube, Wir sind das Volk:

  15. Amok Says:

    Melasse:
    Jag har bott tio år i ett litet småländskt samhälle mitt i bibelbältet. Tro mig, det finns ingenstans i Sverige som åsiktsfascismen är så stark som bland frikyrkorna där. Det som hände i Knutby var absolut ingen tillfällighet.

    Och om du läser mina två tidigare inlägg igen så inser du nog att jag pratar faktiskt inte om kristendomens åsiktsförtryck idag, utan gör mer en tillbakablick (dödsstraffet som jag nämner är väl inget kyrkan kan dela ut idag till exempel).

    Personligen tycker jag väl inte att det är fullt lika farligt att läsa en ledarsida i Aftonbladet som att brännas på bål, men det får ju stå för dig.

  16. Amok Says:

    Förresten, jag tar tillbaka det där med värst i Sverige. Jag kan tänka mig att det kan nog vara ännu värre i vissa muslimska kretsar. Men knappast mer än marginellt värre.

  17. Melasse Says:

    Ja, men genusgalenskaperna kan inte jämföras med frikyrkor. Det skulle varit en relevant jämförelse om någon sekt tagit makten (precis som med genusfolket). Allting handlar nämligen om makt, och det är även därför som diskussionen om att det ”faktiskt finns olika sorters feminism” är ointressant eftersom det är radikalfeminismen som besitter makten och som därför påverkar vardagen genom makten att fördela skattepengar och politiska beslut.

    Personligen anser jag att Aftonbladets ledarsida är många gånger farligare än att bli bränd på bål (eftersom ingen blir bränd på bål idag). Aftonbladets ledarsida skapar nämligen ett samhälle som är mångt värre och skapar rotlösa osäkra individer som bränner sig själva på symboliska bål eftersom bl.a. genusdogmerna får dem att må så pass dåligt mentalt.

  18. Amok Says:

    Du har fortfarande inte läst mina inlägg va?

    Bålet var ett exempel på sånt förtryck som kyrkan utövade när de fortfarande hade makten över folks tankar. Idag har de tack och lov inte det. Deras makt har successivt minskat och idag är det så gott som helt borta.

    Om du påstår att kyrkan inte har haft så värst mycket makt över folks tankar, seder och hela liv (för att inte tala om politiken) de senaste tusen åren, så är du nog väldigt ensam om det.

    I sista passagen måste du skämta. Inget kan vara så skam- och skuldbeläggande på enskilda individer som religioner. Inget. Idag har religionen som sagt inte längre det inflytandet som den hade för 300 år sedan, men just vad det gäller att må dåligt mentalt på enskild individnivå är den fortfarande mycket mer kraftfull än AB’s ledarsida. Men som sagt, det är idag inte så många människor som lägger så stor vikt vid religionen, så det är bara ett problem för en ganska liten skara. Annat var det när de hade statsmakten lindat runt sitt finger.

  19. Amok Says:

    Om vi byter ut kyrkan mot stalinismen och Sverige mot Ryssland så kanske du förstår hur jag menar. Principen blir den samma…

    Stalinismen har idag inte speciellt mycket inflytande på livet i Ryssland. Betänk ett politiskt utspel från kommunistpartiets partiledare där han kritiserar bristen på frihet för folket i nutida Ryssland.

    Hägglunds utspel är precis samma sak. Liksom kommunstpartiets ledare i exemplet så har han absolut NOLL trovärdighet i frågan. Nej, det är inte troligt att kommunisterna åter tar makten i sovjet, precis som det inte är troligt att kyrkan skulle få tillbaka sitt inflytande över folks liv här i Sverige. De två förtryckande kolosserna är för svaga idag, som tur är. Men de som faktiskt vill att kyrkan ska få tillbaka makten över våra liv, de finns just inom KD.

    Och tittar du på de länder där religionen idag inte är marginaliserad som den är i Sverige så inser du nog ganska snabbt att du nog hellre lever i genusförtryckets Sverige ändå…

Lämna en kommentar