Superbabes med galaxens mest trimmade meloner?

by

Tänk dig om Silja Line skulle ha följande reklamtext, tillsammans med en bild på fyra halvnakna unga kvinnor med ovanligt kvinnliga former:

”Upplev en energisk scenshow med ett gäng supertrimmade superbabes! De är på uppdrag att uppfylla fantasier. Deras vapen är de snyggaste melonerna på den här sidan av galaxen och dansmoves speciellt utvalda av toppkoreografer för att försätta publiken i extas. Scandinavian Babes gör endast 4 exklusiva uppträdanden på Galaxy och platserna kommer att gå fort så se till att boka din resa idag.”

Nä, den annonser får vi nog inte se. Men nedanstående reklamtext (där de dansande är män) finns på nätet:

”Upplev en energisk scenshow med ett gäng supertrimmade superhunks! De är på uppdrag att uppfylla fantasier. Deras vapen är de snyggaste tvättbrädorna på den här sidan av galaxen och dansmoves speciellt utvalda av toppkoreografer för att försätta publiken i extas. Scandinavian Hunks gör endast 4 exklusiva uppträdanden på Galaxy och platserna kommer att gå fort så se till att boka din resa idag.”

Saker och ting bedöms lite olika beroende på om det är kvinnor eller män. Flåsande kvinnor som tittar på halvnakna män som dansar är lite chict, lite you go girl. Med omkastade kön är den manliga åtrån bara äcklig, enligt den kulturella normen i vår samtid. Manlig sexualitet framställs nästan alltid i negativa termer.

Hur är det exempelvis hos Silja Line med objektifiering och unken manssyn? Hade det varit en kvinnlig istället för manlig halvnaken danstrupp hade vi säkert redan haft feminister i tv-sofforna som talat om objektifiering av kvinnor och unken kvinnosyn hos Silja Line. Jämställdhet?

Se reklamen här. Tack för tipset, David!

17 svar to “Superbabes med galaxens mest trimmade meloner?”

  1. Bengt Says:

    Dubbelmoralen och hyckleriet i sin yttersta prydno!
    Var är de högröstade och upprörda ”feminsterna” nu?

  2. Joakim Steneberg Says:

    Kvinnlig sexualitet är ”varm, vacker generös och givande”. Manlig sexualitet är ”förtryckande, ful, egoistisk och bara ytlig kåthet”. Sådan är attityden, sedan rätt länge. Och otrogna mammor är visst numera bara mysigt, enligt MSN idag. ”Här gör vi det”, med en bild på en bil….

  3. gealach Says:

    Åt ena hållet är visst allt Ok… *suck*

  4. Joakim Steneberg Says:

    Verkar faktiskt som MSN tagit bort den videon…den blev väl för ”objektifierande mot kvinnor” kom nog någon på.
    Vem skapar förresten ”unken kvinnnosyn”. De som aktivt ställer upp, ”de utsatta”, ”offren”?

  5. Info Says:

    KVINNLIGA STRIPPOR REDAN FÖRBJUNA ENLIGT ISLÄNDSK LAG

    [Min bloggkommentar 1/4 i annat sammanhang, något reviderad:]

    Om Sverige som VÄRLDENS MEST JÄMSTÄLLDA LAND talade Gudrun Schyman nyligen. Men visste ni detta: Sverige har i dagarna DETRONISERATS som Världens Mest Jämställda Land!

    Sexköp (ömsesidigt överenskommet) anses ju nu i Sverige allmänt vara ett så allvarligt brott, att påföljden (med eller utan klar bevisning) bör bli minst ett års fängelse ovillkorligt. T.ex. enligt Alliansens lagplaner, Claes Borgström m.fl. Vissa feminister och jämställdhetsfanatiker förordar t.o.m. minst TVÅ års fängelse. Men nu har man blivit omsprungen på upploppet.

    ISLAND har nämligen nyligen gått ännu ett steg vidare på jämställdhetens vädjobana. Där har – med Islands statsminister, Johanna Sigurdardottir (öppet lesbisk), och ett antal andra radikalfeminister som pådrivande lagstiftare – också BESÖK PÅ STRIPPKLUBBAR med kvinnliga aktörer totalförbjudits. (Saken har redan omskrivits utförligt och kommenterats i en mängd stora och små tidningar i t.ex. England och U.S.A. Ingen 1. april-skröna, alltså.)

    Hör orden från profetens mun – Johanna Sigurdardottir säger: ”Last year we passed a law against the purchase of sex, recently introduced an action plan on trafficking of women, and now we have shut down the strip clubs. The Nordic countries are leading the way on women’s equality, recognising women as equal citizens rather than commodities for sale.”

    ROKS, Sverige: ”Nyheten har fått feminister runt om i världen att jubla.”

    http://www.malmgrenpaintings.se/In_stockholm_frameset.htm

    Men hur är det med MANLIGA strippare? T.ex. i Sverige Chippendales, Mr. Gay Sweden osv.? Möhippornas och prajdfestivalernas (och feministernas) frigjorda höjdpunkter. Är dessa undantagna från strippförbudet?

    Naturligtvis inte. Och ännu mindre SCANDINAVIAN HUNKS.

  6. Joakim Steneberg Says:

    Nordiska mästeskapen i s.k ”jämställdhet”? Enväldig domare, förstås Gudrun Schyman! Vem sa att kvinnor döms hårdast? 12 år efter att hon introducerade feminismen i ett riksdagsparti, och alla hennes förvirrade och rent kriminella påhitt samt många lögnaktigheter om män, tävlar partierna om vem som är hennes sjuka och enkönade budskap trognast! Inkl moderater. Med vissa få undantag. de skall vi ta vara på dock!

  7. Om vi nu ska tänka klart. Says:

    Men det är iofs halvbra att man förbjuder strippor. Om det finns en mindre objektifiering av kvinnan så borde det väl leda till att kvinnor inte har lika stor sexuell makt över män. Ser man det så gör ju feministerna oss karlar en tjänst. Jag menar på att kvinnan absolut inte är underordnad mannen som grupp, och jag hade gärna gått hemma med barn och haft en partner som var på jobbet. En myt att kvinnor lider. Feminismen i detta fallet gör ju att de kvinnliga stripporna blir utan jobb och får sätta sig i skolbänken på närmsta isländska universitet. Det är väl bra kan man tycka vid första anblicken. Nja…inte om de får en högskoleplats på en attraktiv utbildning på en killes bekostnad.

    Jag ser feminismen som en övergångsperiod där kvinna och man närmar sig varandra i livsstil samt karriärer. Problemet är att under denna period så kommer kvinnan naturligt både kunna ha kakan och samtidigt äta den. Det är det jag inte kan acceptera. De kvinnor som är emot feminismen har säkerligen olika skäl för detta. Ett av skälen skulle nog kunna vara att dom inte vill släppa ifrån sig den privata makt och den sexuella makten över männen. Därför ser jag inte automatiskt att kvinnor som är antifeminister är något som gagnar oss killar.

  8. Mats W Says:

    Jag har nu anmält denna annons till Reklamombudsmannen. Jag hoppas att den faller under deras regelverk trots att det publiceras på Tallinksiljas egen hemsida, samt att bolaget inte är svenskt. Det återstår dock att se.

  9. AndreasL Says:

    Vill minnas att företag som riktar sig specifikt till svenskar, på den svenska marknaden måste följa våra lagar. Så, det borde täckas in under deras regelverk.

  10. michael Says:

    Bra att anmäla fast hon är kvinna & feminist jag ringde en gång för att anmäla Folksam för sin reklam som framställde män som sexistiska lata korkade när jag sa detta asgarvade hon.Kom ihåg att detta är en politisk censur som inrättats helt & hållet på feministisk retorik

  11. Urban Says:

    Håller med ”Om vi nu..”; feminismen leder bara till att kvinnors möjligheter begränsas, i detta fall snygga kvinnor med läckra kroppar. De kvinnorna har inte längre någon möjlighet att utöva ”könsmakt” på män då de inte kan strippa och ej heller exponera sig i lättklädd reklam.

    Vi män däremot kan göra allt från att vara slipsgubbe och börshöjdare till att kapitalisera på våra snygga kroppar om vi är hunkar som de syns i Silja line-reklamen. Dvs. vi män får numera göra och tjäna pengar på allt det som kvinnor inte längre får.

  12. Om vi nu ska tänka klart. Says:

    Urban

    Kul att du håller med mig. Det råder ju ett könskrig i Sverige och feminismen börjar få formen av en moralpanik där allt som är förknippat med mäns njutningar anses förkastligt. Vad feminism-ivrarna glömmer bort i sin krigföring är att dom samtidigt stryper många kvinnors försörjning,självbild samt i vissa lägen skapar något gynnsamt för oss killar.

    Desto mer kvinno-idealet går mot påkläddhet desto mer går man mot ett samhälle där kvinnans kropp inte längre objektifieras. Ju mindre kvinnan kan spela på sin sexualitet desto mindre arsenal har kvinnan över män i det sociala samspelet. Detta ska välkomnas eftersom det kan komma gott ur det ur en mans perspektiv. Jag kan dra upp andra exempel på utövad feminism som faktiskt i det långa perspektivet leder till en bättre maktbalans mellan män och kvinnor. En maktbalans som enligt mig just nu väger till kvinnornas fördel. Sexuell makt utövas konstant på killar och där kvinnan är mycket medveten om att hon manipulerar. Går vi mot ett samhälle där det inte anses självklart för en man att öppna dörren för en kvinna så går vi mot ett samhälle som jag till stor del välkomnar.

    Grabbar, män och killar- Allt är inte nattsvart. Feminismen skjuter sig självmant gång på gång i foten i sin iver att tillförsäkra sig makt. Jag skriver detta för att ingjuta mod i er.

    Den privata sfären är en sfär som är bortglömd men otroligt viktig och feminismen håller i raskt takt på att förlora mark på denna planhalva.

  13. Musse Pig Says:

    Nja, utvecklingen går mot att män blir helt rättslösa när det gäller sina barn.

  14. Urban Says:

    Om vi nu..

    Ja, du har helt rätt där. När kvinnor blir mer påklädda så kan män vara både på- och avklädda och spela både på intellekt och sexualitet. Det blir nästan löjligt när man ser kvinnor som går omkring på stan och ser ut som horor (obs. jag ser inte ner på horor och sexarbetare) samtidigt som de tar avstånd ifrån sexarbete och strippshower. En mycket vanlig paradox och för mig helt obegriplig. Men samtidigt ett effektivt sätt att måla in sig själv i ett hörn. Allt medans män glatt skuttar vidare och strippar på en finlandsbåt samtidigt som vi börjar kräva vår rätt i familjesammanhang.

    Så om man inte vill vara för negativ så kommer vi män, när vi kommit till rätta med eländet kring hem och familj och en del annat, ha ett jättebrett spektra att verka inom.

  15. Lövet Says:

    ”Om vi nu…” Äsch alla dessa lagar syftar bara till att strypa tillgången på tjejer som gör det med män på ett av matriarkatet oreglerat vis: Läs säljer sex up-front (”Horor”) eller erbjuder det gratis för att de själva gillar det (”Lösaktiga slynor”).

    Dessa kvinnor devalverar ju den hårdvaluta som sex innebär för kvinnor. Den valuta som köper försörjning, karriär mm.

    Glöm inte att i Somalia så är det mormor som håller i rakbladet när flickebarnen stympas. Allt för att säkra ”rätt” proportion mellan efterfrågan och tillgång. So much för ”patriarkalt” förtryck!

  16. Shastra Says:

    Joakim Steneberg: jag vill bara instämma i det du säger. Manlig sexualdrift framställs numera reflexmässigt som något farligt, fult, och ondskefullt, medan kvinnlig sexualdrift anses vara fin, sund, och extra viktig för folkhälsan.

    När uppstod egentligen denna sjukliga obalans mellan kvinnlig och manlig sexualitet? Detta borde ju vara en viktig fråga för etnologer, eller?

  17. gunnis Says:

    Man kan iallafall avstå från att resa med silja line ifortsättningen.
    Jag har upptäckt att ica sponsrar ladies night, har därför valt bort deras butiker när jag gör mina inköp.

Lämna en kommentar