Barnet Vide har hemligt kön

by

Det här med kön blir alltmer kontroversiellt. Nu är det ännu ett föräldrapar (eller åtminstone en mamma) som valt att hemlighålla sitt barns kön.

Vide är 1,5 år gammal. När folk frågar om det är en pojke eller flicka svarar mamman:

”Barnet heter Vide. Jag tycker inte att det är viktigt vad det är för kön, så därför kan du säga hon eller han om du vill”.

På frågan från en journalist om det inte kan väcka förvåning svarar Vides mamma:

”Jo, men då förklarar jag att det inte finns något relevant skäl att uppfostra Vide till man eller kvinna.”

Mamman själv använder inte ”hon” eller ”han” när hon pratar som sitt barn, hon säger ”en” eller använder barnets namn.

Sig själv beskriver mamman så här:

”Själv ser jag mig helst som queer, det vill säga att jag inte behöver definiera mig som kvinna. Om jag skulle beskriva mig själv på en lång lista hade just ordet kvinna hamnat i slutet, långt efter exempelvis vegan, djurälskare och jämställdhetsivrare.”

Nu sätter mamman upp lappar i området där hen söker föräldrar som tillsammans med henne kan starta en genusförskola. Det ska bli en förskola där man aldrig pratar om pojkar och flickor.

Mamman presenteras i tidningen som aktiv inom Miljöpartiet och verksam inom området jämställdhet inom vården. Pappan figurerar inte i artikeln (föräldrarna har delad vårdnad), men det sägs att hen i stort sett delar mammans syn på uppfostran.

Läs mer här. Tack för tipset, barfota!

47 svar to “Barnet Vide har hemligt kön”

  1. Onkel Kostja Says:

    Veganer …

  2. David Holman Says:

    Jag säger som Leonard Sax: ”In order to feel at home everywhere you need to feel at home somewhere”. Alltså, barnet kommer inte känna sig hemma i sin definition av sig själv (H_n har ju ingen) och kommer därför inte kunna känna sig hemma utanför den heller. Ta exempelvis dem som flyttat mycket mellan stora sträckor och se hur rotade de upplever sig att vara.

  3. hamstrn Says:

    Med intresse ska jag ta del av hennes experiment med sitt eget barn.

    Barnet(det) kommer fortfarande att anamma sitt köns sociala roll och kommer söka sig till liknande varelser som det själv.

    Evolutionsbiologin kommer att segra tro mig.

  4. Anna F Says:

    Så upprörande okunnig människa, barnet skal syftas till som HEN enligt genuskyrkan. I övrigt ett fint litet gossebarn, grattis till de stolta föräldrar!

  5. barfota Says:

    Tack för att du tog in mitt tips Pär.
    Jag blir heligt förbannad på dessa oansvariga föräldrar som tillåtes experimentera med sin barns psyke och ännu mera förbannad när jag ser att samhället går in och sponsrar. Detta borde vara på gränsen till barnmisshandel och straffbart, jag ställer mig frågan….

    Var finns de som skall se till barnets bästa, har dom fikapaus eller skiter de bara i att ingripa för att det är en mamma som fått griller i huvudet?

    ”En livlig krabat kommer stultande över köksgolvet för att få mammas uppmärksamhet. Mamma heter Malin Björns och barnet Vide. De bor i en ljus och luftig lägenhet intill Sankt Knuts Torg i centrala Malmö tillsammans med kelsjuka innekatten Moses. ”

    Katt & mamma men ingen pappa? Fy f-n!

  6. toddan Says:

    Jösses, hon verkar vara i behov av akut vård!!

    Och miljöpartist!!

  7. ItchY Says:

    Mmm…den sista idioten är inte född än…

  8. Richard Langéen Says:

    Någon som kan ge mig en länk till nyheten om det förra barnet som råkade ut för detta?

  9. Hanen Says:

    Den här lesbiska kvinnan (som det verkar) har kanske själv upplevelser från barndomen och uppväxten som gjort att hon tagit detta beslut. I så fall gör hon om samma misstag mot sitt barn som hon själv antagligen utsatts för.

    Det vill säga, om detta barn har en naturlig (vanligast förekommande), könsuppfattning så kommer det att uppleva sig själv som antingen man eller kvinna. Att då ta ifrån barnet detta ytterst viktiga för självidentiteten är inget annat än barnmisshandel. Ett brott.

    Om kvinnan är heterosexuell så är hon ett offer för den rabiata feminismen. I så fall borde hon förlora vårdnaden om sitt barn. Oavsett vad kommer hennes barn att ha en mycket komplicerad och svår relation med sin mamma så fort han växt upp. Kanske kommer han aldrig att kunna förlåta henne.

  10. barfota Says:

    @toddan

    ”Och miljöpartist!!”

    Ja där finns tydligen inga regler när det gäller barnens uppväxtmiljö.

  11. JD Says:

    Orsaken till att ordet Hen kom till har nog allt att göra med att man vill utrota Manlighet.
    En kompromiss bland Tok-feminister eftersom det är teoretiskt omöjligt att utrota manligheten på ett konkret sätt. Därför gör man istället eftergiften att osynliggöra även det kvinnliga (sitt eget kön) bara för att det manliga könet utopiskt skall kunna osynliggöras helt.

    I praktiken verkar det här inte vara något annat än ren barnmisshandel eftersom föräldrarna tar ifrån barnet dess identitet samt möjlighet att själv identifiera sig som pojke eller flicka samt tillhörighet med andra.
    Om man ser på kön som något onaturligt bör man nog ta sig en funderar på om man verkligen är frisk då 5 miljarder andra människor anser annorlunda.
    Tragiskt!

  12. Jakob Says:

    Den här lesbiska kvinnan (som det verkar) har kanske själv upplevelser från barndomen och uppväxten som gjort att hon tagit detta beslut. I så fall gör hon om samma misstag mot sitt barn som hon själv antagligen utsatts för.

    Ja, den här kvinnan kanske har jobbiga barndomsupplevelser. Men en mer sannolik förklaring är att hon helt enkelt har en väldigt konstig syn på världen. Man behöver inte ha haft en taskig barndom för att vara en idiot, man kan vara sådan av naturen. Inte heller behöver man ”vara rädd för starka kvinnor” för att vara emot feminism.

  13. (OBS:ironi) Says:

    barnmisshandel

  14. kaffekopp Says:

    20 spänn på att det är en pojke.

  15. JD Says:

    Barnet ska inte ha något kön därför att föräldern (Malin) inte ska tvinga in barnet i någon könsinriktad uppfostran.
    Klarar hon inte av att uppfostra sitt barn till att själv kunna välja om han/hon vill leka med dockor eller bilar utan att först osynliggöra barnets kön???
    Det låter helt sjukt! Jag lekte själv med dockor ibland då jag var liten utan några som helst problem.
    Katten hennes heter minsann Moses!

  16. Leif Says:

    Här har vi en person som tar itu med de verkligt stora samhällsproblemen! En pionjär, helt enkelt.

  17. Leif Says:

    @JD
    Moses har säkert också fått, och anammat, en könsneutral uppväxt.

  18. Arvid Andersson Says:

    Verkar supersjukt! Vore det inte så PK så skulle det förmodligen var straffbart. Det finns bestämmelse i Europakonventionen om att alla har rätt till egen identitet. Vill någon polisanmäla?

  19. 50/50 Says:

    Ska bli intressant att läsa Vides självbiografi om 40 år, efter att gått igenom all nödvändig terapi för att bli en normal människa efter en sådan uppväxt. Antagligen kommer Vide hata feminismen mer än någon av oss.

  20. Gonzo Says:

    Känns som en icke nyhet.
    Vad är det för nyhetsvärde i att raportera om en mamma som inte vill berätta vilket kön hennes barn har??

    Snart får vi läsa nyheter om femenistiska män som vägrar avslöja om dom använder kalsonger eller stringtrosor.

    Så länge hon låter ungen växa upp och göra sina egna val är en tokig morsa inget att hänga i julgranen, men börjar hon att tvinga in sitt barn på en massa skit så är det grymt fel.

  21. Gonzo Says:

    Arvid Andersson

    Det är nog ingen fara, barnet upptäcker snart vad han eller hon har mellan benen och då är det kört för DET (mamman).

  22. Gonzo Says:

    Kaffekopp

    Självklart är det en pojke, annars skulle hon inte hålla på så där.
    Vore det en flicka så skulle hon tjata om ”girlpower” ”kvinnokraft” ”jag vill ge min dotter samma möjligheter som pojkar”

    Nu är det hennes son som hon verkar hysa kastrations känslor inför. Pojkar är något hemskt. Snoppen gör att det blir så hemskt.

  23. Alex Says:

    Det mamman inte fattar är att hon stänger fler dörrar än hon öppnar med den uppfostran.

  24. Alex Says:

    och som Gonzo säger. Man ser på ansiktet att det är en pojke.

  25. Alex Says:

    @50/50 – Det är ganska sannolikt faktiskt. Den största kvinnohataren jag kännerär uppväxt med en feministisk mamma.

  26. michael Says:

    Jag står för olika eller vad sa Aftonbladet

  27. AV Says:

    ”Nu sätter mamman upp lappar i området där hen söker föräldrar som tillsammans med henne kan starta en genusförskola. Det ska bli en förskola där man aldrig pratar om pojkar och flickor.”

    Öhhh va? Det är väl det enda genuspedagoger gör, pratar om pojkar och flickor? Och vad de gör, bör göra och inte bör göra.

    Läste f ö en folder om Friluftsfrämjandets Ur och Skur-pedagogik. Förutom en massa bra om hur nyttigt det är för barnen i naturen, blev de tvungna att lägga till: Forskning visar att skogen som lekplats är genusneutral. Hmm det är väl en sandlåda, en klätterställning eller gungor också. Är det mer manligt genus att klättra i en Hags typgodkända klätterställning än i ett träd?

  28. michael Says:

    Det som är inressant är när feminismen talar om att kön är en social konstruktion hur förklarar dom då dom transsuexellala

  29. Träd Says:

    Sjukt. Man kan ju inte förneka att man är en hona eller hanne. Det ingår inom alla däggdjur. Sedan om man inte vill passa in i de stereotypa rollerna är helt förståeligt. Men att hemlighetshålla barnets kön är ju att vara ännu mer medveten om könet, vanliga människor är ju mindre besatta av kön än såna här föräldrar.

    Tänk om man kanske skulle färga sina barns hår blått så att barnen inte kan utsättas för blondinskämt? Samma logik ungefär.

  30. hamstrn Says:

    michael säger:
    18 november 2010 kl 19:42

    ”Det som är inressant är när feminismen talar om att kön är en social konstruktion hur förklarar dom då dom transsuexellala”

    Med samma logik som skulle man kunna hävda att det går att bota homosexualitet. Vilket, som är allmänt vedertaget, inte går.

  31. Erik Says:

    AV:

    ”Nu sätter mamman upp lappar i området där hen söker föräldrar som tillsammans med henne kan starta en genusförskola. Det ska bli en förskola där man aldrig pratar om pojkar och flickor.”

    Så hon tror alltså att ordet pojke/flicka i sig är av betydelse för huruvida man pratar om pojkar och flickor? En till människa så korkad/okunnig hon inte fattar skillnaden mellan språk och ord.

    Påminner mig om ett av Rocky-albumen där de är i tyskland och rädda vad folk skall tycka när de pratar om nazismen. Så de beslutar sig för att tala i kod där nazisterna är gnuttar och hitler är gubbgnutten.

    De talar såklart fortfarande om nazismen. Det blir inte magiskt gnuttarna som mördade judar.

    ”Öhhh va? Det är väl det enda genuspedagoger gör, pratar om pojkar och flickor? Och vad de gör, bör göra och inte bör göra.”

    Men de baserar inte det på kön utan på genus förstår du. Alltså när de pratar om pojkar är det bara inlärde saker och därför inte alls pojkar de pratar om. Att det bara råkar vara pojkar just nu har ingen betydelse, det kunde ju lika gärna vara bildäck eller fiskmåsar.

    ”Läste f ö en folder om Friluftsfrämjandets Ur och Skur-pedagogik. Förutom en massa bra om hur nyttigt det är för barnen i naturen, blev de tvungna att lägga till: Forskning visar att skogen som lekplats är genusneutral.”

    Till skillnad från könsneutral, vi skall ju låtsas att könen som de ser ut nu bara är en tillfällighet och att därmed dela upp personer på basis av kön inte alls är att dela upp personer på basis av kön.

    ”Hmm det är väl en sandlåda, en klätterställning eller gungor också. Är det mer manligt genus att klättra i en Hags typgodkända klätterställning än i ett träd?”

    Enligt genus kan ju vad som helst i teorin vara vad som helst. Att det aldrig någonsin VARIT vad som helst i verkligheten spelar ingen roll för genus är ju inte baserat på verkligenet utan på en ”förställning” om kön. En förställning som vi skall inbillas handlar om objekten när det i själva verket är forskarnas egen.

  32. Ritsurei Says:

    Vissa människor borde inte få bli föräldrar.

  33. 50/50 Says:

    ”Vissa människor borde inte få bli föräldrar.”

    Fast det är ju såhär staten vill att vi ska uppfostra våra barn.

  34. 50/50 Says:

    Det intressanta med queermorsan är att hen antagligen ser sig som radikal fast hen gör precis vad som är mest PK av allt exempelvis vegan, djurälskare och jämställdhetsivrare. Hen har ingen egen vilja utan följer vad som är PK och tror sig vara överlägsen.

  35. Björn Says:

    Det här borde vara straffbart, det är ju en form av barnmisshandel. Vill minnas att det har skrivits om en liknande familj i SvD för ett bra tag sedan.

  36. 50/50 Says:

    ”Det här borde vara straffbart…”

    Hade det varit straffbart att uppfostra sina barn på ett särskilt sätt hade staten straffat alla som inte använder sig av genusuppfostran, var så säker.

  37. JD Says:

    Egentligen är det väl inte så farligt. Det påminner faktiskt lite om när jag själv hoppade ut i världen och Barnmorskan sade till min mor.
    — Ja du Kerstin. Vi vet faktiskt inte om det en pojke eller flickan men…. vi tror att det är ett barn! 😉

    Så kan det gå när inte haspen är på!

  38. Grodan Boll Says:

    Barfota:”Var finns de som skall se till barnets bästa, har dom fikapaus eller skiter de bara i att ingripa för att det är en mamma som fått griller i huvudet?”

    Vi har religionsfrihet i det här landet.

    Hanen: ”Den här lesbiska kvinnan (som det verkar) har kanske själv upplevelser från barndomen och uppväxten som gjort att hon tagit detta beslut. I så fall gör hon om samma misstag mot sitt barn som hon själv antagligen utsatts för.”

    Hon talar öppet om att hon kommer från en strikt patriarkal familj. Det antyds bland kommentarerna som tar henne i försvar att den var av religiös art. (Min gissning är pingstkyrkan eller jehovas, baserat på mina fördomar).

  39. barfota Says:

    @Grodan Boll

    ”Vi har religionsfrihet i det här landet.”

    Vet inte vad vi har i det här landet… Feministfrihet snarare.
    Svensk lag skall stå över religionsfriheten och det gör den också när det gäller stympning av flickor men inte när det gäller stympning av pojkar.

  40. barfota Says:

    @kaffekopp

    ”20 spänn på att det är en pojke.”

    Jag dubblar ditt bud + en kopp kaffe!

  41. Stringtrosor – Barnet Vide har hemligt kön « GenusNytt Says:

    […] sina egna val är en tokig morsa inget att hänga i julgranen, men börjar hon att … Källa: https://genusnytt.wordpress.com/2010/11/18/barnet-vide-har-hemligt-kon/ Leave a Comment Name (required) E-mail (required) Website Formatting your Comment(Close)Formatting […]

  42. profanum_vulgus Says:

    Men då kan de ju inte förfördela pojkar….

  43. DrKejs Says:

    Tycker att Gonzo har fångat kärnan i det hela:

    ”Självklart är det en pojke, annars skulle hon inte hålla på så där.
    Vore det en flicka så skulle hon tjata om ”girlpower” ”kvinnokraft” ”jag vill ge min dotter samma möjligheter som pojkar”

    Nu är det hennes son som hon verkar hysa kastrationskänslor inför. Pojkar är något hemskt. Snoppen gör att det blir så hemskt.”

  44. kaffekopp Says:

    ”Självklart är det en pojke, annars skulle hon inte hålla på så där.
    Vore det en flicka så skulle hon tjata om ”girlpower” ”kvinnokraft” ”jag vill ge min dotter samma möjligheter som pojkar”

    Fritt fram för spekulation och så vidare, men ingen kan faktiskt säga sig veta på riktigt att hon hade resonerat så om det varit en flicka.

    @barfota: Mmm, kaffe…

  45. Leif Says:

    ”Forskning visar att skogen som lekplats är genusneutral.”
    Vad har ordet forskning egentligen för innebörd i dag? Jag blir osäker.

  46. Magnux Says:

    Genusdagis? Genusmänniskor har kommit ganska långt i att av-genusifiera vanliga dagis genom att ta bort ”könskodade” leksaker som bilar och dockor och genom att hindra barnen att leka med ”fel” leksaker genom att påtvinga en rotation i leksaksanvändandet. Alltså att barnen inte får ha några favoritleksaker utan måste växla mellan alla leksaker innan dom får komma tillbaka till sin favorit.

    Hur kan genusteoretiker fått mandat att experimentera med våra barn på denna sätt?

  47. gealach Says:

    Jag blir så trött på detta att jag knappt vet vart jag ska ta vägen! 😦

Lämna en kommentar