Oförtjänt beröm på havet – eller inte?

by

Jag satt och bläddrade i Guinness rekordbok och råkade se ovanstående. Inget nytt i och för sig, men det väckte en tanke.

”Snabbaste seglatsen västerut nonstop (kvinna solo)”, står det.

Vadå ”kvinna”?

Jo, det finns herrklass och damklass i segling. Både i formella seglingstävlingar och (uppenbarligen) i sådana här rekord.

Det innebär att ovanstående kvinna, Dee Caffari, får ära och berömmelse för ett rekord som egentligen inte är ett rekord eftersom någon annan varit snabbare. En man.

”Men kvinnor är svagare”, kanske någon invänder och menar att kvinnor därför ska ha en egen klass.

Ja, i genomsnitt är kvinnor fysiskt svagare än män. Men är det relevant när man seglar?

Det är ju inte som vid löpning, att det är musklerna som driver framåt. Det är vinden. Hur snabbt man kommer framåt beror på vilken taktik man använder – exakt vilken rutt man väljer, till exempel – och hur man ställer seglen. Det har inget med muskler att göra, utan med kunskap. Segling är en kunskapssport.

Är det då verkligen rättvist att en kvinna får beröm för ett rekord som egentligen inte är ett rekord?

I och för sig finns det en tunga och muskelkrävande moment som måste utföras på en segelbåt. Vinscharna kan vara tunga att veva runt, till exempel. Ankaret är tungt att lyfta. Men uppenbarligen klarar kvinnor av att utföra dessa moment – och påverkar då verkligen kvinnors lägre muskelstyrka den tid det tar att färdas jorden runt?

Det verkar osannolikt.

Vad tycker du? Är det rättvist att kvinnor har en egen klass inom segling? Eller är det bara ett utslag av manlig ridderlighet – att låta kvinnorna glänsa mer än de förtjänar?

Det är kanske mer än man först tror som måste omprövas i dessa tider när jämställdhet prioriteras högre än det mesta…

71 svar to “Oförtjänt beröm på havet – eller inte?”

  1. totte Says:

    http://mobil.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article13180078.ab;jsessionid=FF7C23BF4D32C82BF696D3840C009306.mobila

    42 statliga miljoner för att skydda kvinnor från män.

  2. Hamstrn Says:

    Tror nog att det är kvinnor som inte vill tävla med män.

  3. Jack Says:

    Grattis alla män

    2 år sedan den omfattande slavhandeln med män i Sverige röstades bort i riksdagen. Den så kallade lumpen drabbade upp mot 50 000 unga män varje år och även om en del inte tyckte det var värre än ett vanligt arbete skedde det under hot om fängelse och i princip oavlönat. Den hårda verksamheten ledde för andra till skador som omöjliggjorde ett framtida liv överhuvudtaget eller till del. Det största brottet mot mänskligheten i Sveriges historia röstades bort på denna dag.

    De ca 200 000 kronor i lön som svenska män sattes bak jämfört med kvinnan kom genomsnittsmannen aldrig ikapp under sitt liv. Det bör också ses mot den inkomst, utöver lön, som kvinnan i Sverige fick och ännu får genom sociala transkationer, 2 miljoner ytterligare får kvinnan relativt mannen genom skattevåld. I Sverige står så kvinnor för 80% av alla inköp.

    På denna dag firar vi att slavhandeln med svenska män upphört och att män idag kommer något närmare kvinnor i ekonomisk frihet genom att den mycket stora ekonomiska förlust lumpen utgjorde inte längre drabbar oss.

  4. Info Says:

    BÄTTRE UPP!

    Kvinnliga ensamseglare i all ära – men vi börjar bli trötta på dem nu. Knappt en månad går utan att det rapporteras, att N.N. som första tjej seglar ensam härifrån och därifrån och från den ena punkten till den andra. (Följd av ett uppbåd av trendkänsliga, manliga journalister i motordrivna räddningsbåtar.)

    Nej, då är det mer intressant och sexigt med riktigt svarta och skitiga, kvinnliga sotare. I fråga om mängden sådana kan kanske Sverige platsa i Guiness rekordbok.

    Västerviks-Tidningen är överlycklig över sin egen kvinnliga sotare i en stor artikel 2011-06-13:

    ”Anna Lagerman från Yxered är kommunens första kvinnliga skorstensfejare. – – – Hon är en av drygt 20 kvinnor i landet i en bransch som sedan lång tid varit totalt mansdominerad. – – –

    Anna är medlem i det kvinnliga nätverket Sotargajarna, som numera stöds av LO. Hon har varit med på flera internationella konferenser, bland annat i samband med en stor sotarparad i Italien. Knopargajarna är ett sätt att stödja varandra och även ATT LOCKA FLER KVINNOR TILL YRKET.”

    Nu väntar vi bara på att den triumferande och imponerande rubriken:

    VÄRLDENS FÖRSTA KVINNLIGA KLOAKDYKARE

    Vilket land blir först? Kommer LO också att stödja nätverket Kloakdykartjejerna?

  5. Mattias Jämthagen Says:

    Helknäppt så klart, föga förvånande.. Beröm är inte fel men de måste väl vara jämlikt?

  6. Torstensson Says:

    Som totte säger så kommer 42 miljoner till mäns våld mot kvinnor.

    TV4 handlar om manshat idag dvs dom är otroligt feministiskt korrekta och det är dom varje gång jag tittar på en sändning. Det är en stor propagandemaskin ni har där. SVT är inte mycket bättre förvisso och den betalar ni avgift för.

    Nu hade dom ett litet reportage om en av de kvinnliga piketpoliserna som tror att hon ska bli en förebild för andra tjejer att söka. Ja kanske för en marginel andel kvinnor ja, men det ändrar inte några kvinnliga preferenser i stort. Det har inte splittrar någon struktur. Dessutom är jag som otränad man säkert starkare än henne som tränad polis. Kanske en födrom men jag tror att den fördomen stämmer. Denna kvinnliga polis kommer ändå inte gifta sig med en ödmjuk snäll kille som har lägre lön än henne.

    Lite annan kuriosa. År 2010 var det som vanligt flest män som var öppet arbetslösa.

    I riket var det mellan 16-64 års ålder 3.5 % kvinnor arbetslösa medan motsvarande siffra var 4,2 för männen.

  7. rgsson Says:

    Jag är själv seglare och kan lämna lite inside information.
    Frågan var om segling behöver en herr- och damklass eller inte. Jag skulle säga att det både behövs och inte.
    Lite om segling:
    Ja, det är en kunskapssport, men även en kraftsport. Seglarna på tävlingsnivå ligger inte direkt i soffan och svullar chips mellan tävlingarna, utan konditions- och styrketränar för att orka med en arbetsbelastning under lång tid. Arbetet omfattar bla som du skriver, Pär, att skota segel, men också att anpassa segelytan efter rådande förhållanden och det är det sistnämnda som är det tyngsta jobbet. Där har en manlig, vältränad, besättning en klar fördel.
    På OS och sådana tävlingar finns det herr- och damklasser och det tycker jag är helt riktigt. På dessa korta seglingar får styrka/kondition en stor betydelse. På andra lokala tävlingar ända upp till Volvo Ocean Race (VO) som ligger utanför mästerskap finns det ingen herr- och damklass (vad jag vet) vilket jag också tycker är helt rätt. På VO har man också sett vilken skillnad det är på en manlig och en kvinnlig besättning. Tjejerna på EF-båten t ex kom oftast långt ner i resultatlistan.

    När det gäller rekord som det är frågan om här håller jag med dig, Pär. Det borde vara snabbaste människan solo runt jorden. Styrkeförhållandena jämnar ut sig ju längre man åker och speciellt vid soloseglatser.

    Varför man har ett kvinnligt rekord kanske beror på att man tycker det är exotiskt med en kvinna som åker solo runt jorden och vill få uppmärksamhet (=fler sålda böcker t ex)?

    Nu i helgen seglar jag en 12 timmars solotävling i Stockholms skärgård (segling ensam 12 timmar non stop). Där är det i år 1 kvinna med av ca 30 startande. Om jag inte minns helt fel finns det ett pris för bästa kvinnliga besättning. Detta är givetvis uppåt väggarna, men det finns eftersom man vill locka fler kvinnor till tävlingen. Gissa vem som vinner det priset i år…
    10.000-kronorsfrågan är om de tar bort priset om det tillslut blir en 50/50-fördelning av deltagarnas kön? Hypotetiskt fråga, javisst, men värt att tänka på.

    /Robert

  8. Lövet Says:

    Mjaa, nu är jag där igen: I jämförelse med pojkars misslyckanden och uppenbara diskriminering i skolan, i jämförelse med alla män som förolyckas på arbetsplatserna, i jämförelse med männens underläge i föräldrabalken och dess tillämpning, i jämförelse med medias syn på män som förövare…

    …så framstår detta som d…t oviktigt.

    Snälla Pär, sålla lite i dina inlägg så slipper du kanske anklagelserna från feminsiterna om att du är en gnäll-Pälle – eller åtminstone så ger du dem i så fall inte rätt på den punkten.

  9. Torstensson Says:

    RGSSON

    Jag kan tänka mig att de som anordnar den tävlingen består mestadels av innovativa män.

    Dvs det är ytterst ovanligt att kategorin ”man” får något pris för att försöka uppmuntra fler män. Dvs man ser nog inte något manspris på agilitytävlingar för hundar, eller andra kvinnodominerade sysslor.

    På samma sätt kvoteras det inte lika mycket män till kvinnodominerade yrken. Samtidigt har inte männen någon propagande maskin i ryggen, de har inga chevalerska män bakom sig, snarare konkurrenter som vill putta bort andra män.

    Kvinnor gillar män som pratar skit om andra män, och detta har de fåtal männen på höga positioner inom näringslivet och media förstått.

    När Kapten klänning höll sina föredrag runt om i Sverige satt det full med kvinnliga feminister från högskolorna och dräglade i publiken. Det var nästan som att Beatles uppträdde och jag kan bara tänka mig hur mycket kapten klänning fick ligga efter sina uppträdanden. Jag är helt seriös.

  10. Jocke S Says:

    Ja jag tycker kvinnor måste få ha en chans att bedömas efter sina förutsättningar i sådant här. Och i t.ex. segling, män orkar längre pass än kvinnor. UTHÅLLIGHET är en del av styrkan. Och därmed orkar män ofta mer på jobbet också. (Får man skriva det?) Och det finns väl ingen sexistisk vinkling i notisen heller?
    Se på Beatrice Ask så trött hon ser ut. Ändå är hon där igen med ”mäns våld mot kvinnor” . Den skickade jag in, och tycker det är ett viktigt ämne!
    Togs även upp här ovan i första rubriken.
    Man måste ta tag i partnervåldet, och orsakerna, inte vinkla så här lögnaktigt. Ask är en tröttsam extremfeministisk figur! En katastrof med en sådan juristminister!
    Kan du inte ta upp det Pär? DÄR finns poänger att hämta!

  11. Jocke S Says:

    Lövet, kan nog instämma i det du säger, har ocksså seglat i skärgården en del, helt amatörmässigt. Men en sak. ”Den snabbaste kvinnan” osv står det. Det finns väl därmed någon man, eller ett antal, som gjort det snabbarè? Är inte det med i rekordboken så blir det ju lite fel…

  12. Tanja Says:

    Är det rimligt att nån får SM-medalj, när det finns folk som är duktigare utanför landet?

  13. barfota Says:

    @Jocke S

    ”Ask är en tröttsam extremfeministisk figur! En katastrof med en sådan juristminister!
    Kan du inte ta upp det Pär? DÄR finns poänger att hämta!”

    Instämmer till fullo. Blåslampa på den ”damen”

  14. Jocke S Says:

    Ursäkta, mitt jnlägg om segling var riktat till rgsson. Men jag kan instämma med lövet också, sådan här kan feminister utnyttja!
    Och framför allt instämmer jag med Jack! Och ger en eloge!
    Utmärkt att du ta upp detta om slavhandeln av män i lumpen!!!
    Beatrice Ask, en juridisk katastrof, en ren nolla!

  15. Leif Says:

    @Tanja
    ”Är det rimligt att nån får SM-medalj, när det finns folk som är duktigare utanför landet?”
    Eftersom SM betyder svenskt mästerskap är det fullständigt rimligt.

  16. Jocke S Says:

    En annan sak jag tycker bör tas upp här och nu, och som jag skickat till Pär, är hedersmordet på pojken, nu i HD. Fallet visar att
    1) Att pojkar kan drabbas, kanske med än mer bestialiska metoder.
    2) Att kvinnor kan deltaga.
    3) Saker som i sedvanlig ordning tystats ner i svensk debatt.

  17. Hjalmar Says:

    Det är ofta enbart löjeväckande med en kvinnoklass, och sååå PK.

    Leif:
    Undrar vad Tanja tror att SM-medalj betyder…hon vill väl ha en kvinnoklass där också…

  18. Lövet Says:

    @Jocke S: Så sant, så sant…

    Tillika så är det väl allom bekant att sådana bestialiska övergrepp som könsstympning av flickor utövas av matriarkatet inte av män. Det är ju mormor som håller i rakbladet, medan mamma håller i den skrikande flickan…

    …i detta fall handlar det om en rent ekonomisk kontroll av den kvinnliga kroppen – det gäller att ta lusten ur dem så att de inte springer runt och förstör ackorden på den sexuella kapitalmarknaden.

    I alla lägen när man tittar på detta med brott så skall man titta på vem som har att vinna respektive förlora på dem, det gäller rimligen även sk ”hedersbrott”:

    Vem vinner på att kontrollera kvinnors sexualitet? Männen (och deras ”heder”)
    …eller kvinnorna och deras sexuella kapital?

    Vem förlorar på de frigjorda tjejerna i byn? Männen (och deras ”heder”)
    …eller deras hustrur, som plötsligt inte har nåt för att hota med sexstrejk?

    Med det perspektivet så blir man inte så förvånad över om det bakom v a r j e hedersmördande man står en pådrivande kvinna…

  19. En riktig karl Says:

    ”Tror nog att det är kvinnor som inte vill tävla med män.”
    ”2 år sedan den omfattande slavhandeln med män i Sverige röstades bort i riksdagen.”
    ”I Sverige står så kvinnor för 80% av alla inköp.”
    ”Nej, då är det mer intressant och sexigt med riktigt svarta och skitiga, kvinnliga sotare.”
    ”TV4 handlar om manshat idag dvs dom är otroligt feministiskt korrekta och det är dom varje gång jag tittar på en sändning.”
    ”Denna kvinnliga polis kommer ändå inte gifta sig med en ödmjuk snäll kille som har lägre lön än henne.”
    ”Kvinnor gillar män som pratar skit om andra män.”
    ”När Kapten klänning höll sina föredrag runt om i Sverige satt det full med kvinnliga feminister från högskolorna och dräglade i publiken.”
    ”Ask är en tröttsam extremfeministisk figur! En katastrof med en sådan juristminister!”
    ”Blåslampa på den ”damen”.”
    ”Utmärkt att du ta upp detta om slavhandeln av män i lumpen!!!”
    ”Beatrice Ask, en juridisk katastrof, en ren nolla!”
    ”Det är ofta enbart löjeväckande med en kvinnoklass, och sååå PK.”
    Vem förlorar på de frigjorda tjejerna i byn? Männen (och deras ”heder”)
    …eller deras hustrur, som plötsligt inte har nåt för att hota med sexstrejk?
    ”Med det perspektivet så blir man inte så förvånad över om det bakom v a r j e hedersmördande man står en pådrivande kvinna…”

    Kära Jämställdister: Ska ni inte prova att någon gång försöka diskutera kring mäns problem på riktigt istället för att gnälla på hur dumma kvinnor är eller sitta och jämföra er med slavar(återigen, fullkomligt smaklöst)? Män har massvis med problem men att sitta och hävda att TV 4 hjärntvättar er eller att man indirekt kan skylla på kvinnor för allt dumt som män gör är ju bara för löjligt. Inte ens de feminister ni föraktar så djupt sysslar inte med sånt här.

  20. Torstensson Says:

    En riktig karl

    Roligt nick. Prova att säga det i feministkretsar.

    Jag förstår inte ditt inlägg. Du tycker det är löjligt att jag klagar på att tv4 i princip aldrig (dom har det ju som princip om man ska dömma utefter deras sändningar) disktuerar mansfrågor. TV4 utgör en stor offerkofta och det stör mig såklart. Var är det konstiga?

  21. Jocke S Says:

    Även ur TV4 så kommer det någon gång en ärlig kommentar, om den av feministerna startade och allt mer bestialiska könskampen. Men då skall det visst till en kvinna i Nobelprisklass som skall få säga det.
    Doris Lessing i TV.intervju om vad hon tycker om feminister:
    ”Hemska, förfärliga människor!”
    Har TV4 eller något media någon gång frågat någon ”vanlig man” om vad VI tycker? Icke!
    Har någon politiker någon gång sagt ett uppskattande ord om sina hårt arbetande bröder, tagit det manliga könet i försvar inför all lögner? Icke!

  22. Carl Says:

    Kolla upp schack, scrabble osv ockå. Rubiks kub.

    Råder förstås ingen som helst tvekan om att män är både mer korkade OCH mer geniala än kvinnor. Att säga det är dock tydligen fel. Lustigt men framförallt otroligt tragiskt.

  23. Torstensson Says:

    Jocke S

    Ja. Bra inlägg och synpunkt.

    TV4 är experter på att bjuda in ett gäng kvinnor, feminister eller profeminister och sen får de sitta och berätta om sina otroligt svåra liv eller om hur dumma män är indirekt.

    Hur ofta ser man att de bjuder in ett gäng vanliga män som INTE är kända utan vanliga svenssons och sen låter dem prata om hur det är att vara man.

    Jag hade haft mer att säga där om den manliga rollen än vad Nour El Refai har att säga om den kvinnliga rollen. Jag är dock inte säker på att vanliga män, förutom vi här som är sanningssökare vågar säga sin mening. Kanske är dom helt enkelt också rädda att säga något som låter svagt. Inte pga av att de vill bevara sin machohållning för att känna att de duger för sig själva utan kanske mer för att de vet, precis som alla andra män vet, att kvinnor bestraffar män som visar sig svaga.

    Inte minst feminister hatar män som klagar över mansrollen.

    Pär kan ju vara en plattform för detta. Tidigare har han suttit med Pelle och gjort filmer. Vad händer om Pär bjuder in fler män och filmar det. Det hade ju varit intressant. Poltiker är opportunister och kommer aldrig sluta omfatta den vinklade feminismen så länge män inte går ihop och klagar. Politiker är nyttomaximerare och dom hör inte vad män inte säger.

  24. Olle Says:

    Jag kan hålla med om att det råder viss semestertorka i Pärs val av ämnen.

    Men det roliga med den här bloggen är att den tar feministernas tankar och metoder och använder dem åt andra hållet, vilket retar gallfeber på dem. Och ingen fråga är för liten för att en feminist ska ta sig an den.

    Således kunde vi t.ex. efter valet höra Studio P1 sända ett 20 minuter långt inslag där de låtsades att det var ett problem att andelen kvinnor i riksdagen minskat från 48 till 46 % (eller vilka siffror det nu var). Dumma väljare! Hur kunde de rösta så fel?

    Och Pär kan naturligtvis inte vara sämre, så den här veckan har debatterna varit heta om en enskild kvinnas eventuella straffrabatt för en förseelse på en arbetsplats i Kina, huruvida pedofilers offer mår sämre ifall ena eller andra könet begår brottet eller huruvida ett privat gym ska tillåtas ha en damavdelning.

    För mig är allt ovanstående meningslösa icke-frågor, men jag kan inse att såna fåniga ämnen ibland behöver tas upp som motvikt till alla icke- frågor som feministiska debattörer matar oss med. Om inte annat för att det retar gallfeber på dom.

  25. Joel Says:

    DN fortsätter på temat att kvinnor är värst utsatta. Jag undrar hur motsvarande lista skulle se ut för män, men det har man antagligen inte ens brytt sig om att ha en aning om.

    http://www.dn.se/nyheter/varlden/har-ar-det-farligast-att-vara-kvinna

  26. anders Says:

    @Lövet
    Förstår att du tycker att detta är oviktigt och håller till en viss del med dig. Det blir lätt tradigt, gnälligt och ytligt med alla inlägg som tar upp tidningsformuleringar om ”kvinnor och barn” och småsaker som att tjejer har ett eget utrymme i träningslokaler osv.
    Men … det behövs faktiskt att någon belyser hur förhärskande dessa attityder är. Var sak för sig är ytterst oviktig och ganska bagatellartad (med bagatellartad sak menar jag att Aftonbladet eller Expressen använder ”kvinnor och barn” i sin beskrivning av offren för oroligheterna i Syrien, inte att den verklighet som beskrivningen avser skildra på något sätt skulle vara bagatellartad). Det är själva tankesättet bakom dessa oviktigheter som är det viktiga och att alla dessa tramsigheter och oviktigheter tas upp gör att man till sist inte kan undgå att bli medveten om att det är något som är fundamentalt i det förhärskande synsettet och att det inte bara rör sig om isolerade händelser. (För att använda feministiskt språkbruk skulle man kunna säga att det handlade om att belysa en dold struktur).
    Detta gäller för övrigt inte bara feminism, när nyhetsuppläsare på fullt allvar sitter och säger att man ”varit tvungen att sätta in bombplan för att klara det fredsbevarande uppdraget” och Nobelkommitten tillkännager Obama som fredspristagare samma vecka som sagda Obama sätter in truppförstärkningar i Afganistan (USAs krigsinsatser ökade när Obama tog över efter Bush) så framstår sådana oxymoroner som lustiga felsägningar och tillfälligheter, men är man uppmärksam upptäcker man snart att de är mycket vanligt förekommande och de visar på att det är något underliggande som är fundamentalt fel. Blir man väl en gång verkigen medveten om detta ser man snart genom all politisk retorik och alla spel för gallerierna.
    Av denna anledning är det viktigt att dessa småsaker blir belysta (både när det gäller feminism och annat) eftersom det fyller en funktion som väckarklocka som förr eller senare tvingar människor till att ta ställning t.

  27. anders Says:

    Hur är det förresten med rent intellektuella ”sporter” som schack och liknande? Har man kvinnoklasser där också?

  28. Särbehandling Says:

    Typexemplet på en sport där styrka är i princip ovidkommande är curling. Att det är uppdelat i kön är fullständigt befängt.

  29. barfota Says:

    @Olle

    ”För mig är allt ovanstående meningslösa icke-frågor, men jag kan inse att såna fåniga ämnen ibland behöver tas upp som motvikt till alla icke- frågor som feministiska debattörer matar oss med. Om inte annat för att det retar gallfeber på dom.”

    Sant och det är just det som är poängen, att visa på allt löjligt feministgnäll och ”Belyser den obelysta halvan av jämställdhetsfrågan”. Tydligen så fungerar strategin och retar gallfeber på feminister av båda könen.

    Du och de flesta andra har förstått detta men jag undrar om @En riktig karl någonsin kommer att fatta galoppen.

  30. Lövet Says:

    @anders: Jag inser att det är syftet bakom Pärs inlägg av den här typen. Jag anser dock att det är kontraproduktivt. I själva verket är jag övertygad om at feminsimens största svaghet är deras evinnerliga ”problematiserande”, deras evinnerliga letande under varje sten, i varje hörn efter något som kan vändas till att framstå som en manlig fördel på kvinnors bekostnad.

    Jag tror vanligt folk, dvs normalt tänkande människor, för länge sedan tröttnat på att leta kvinnoförakt i Taube-texter, tjejdiskriminering på sedeltryckeriet, genusperspektiv på slutförvaring av kärnbränsle, tjejfällor på Finax och i vinförpackningsbranchen, det kvinnodiskriminerande i kravet på att du som man mellan 18-48 år skall ställa upp dö för nationen osv, osv…

    …all denna ”problematisering”, denna nit-picking, står vanliga människor – män som kvinnor – upp i halsen. Det är på god väg att bli det rep i vilket feminismen av idag kommer att hänga sig själv.

    Det finns för oss män inget att vinna på att i jämställdhetens namn kopiera den gnäll-mentaliteten, som ”bäst” kan man åstakomma en utjämning där vi män blir lika gnälliga som feministerna.

    ”Problematiseringens” triumf liksom… Skojigt!

  31. JD Says:

    Kan man se det som att vi just nu har fikarast och därför bara sitter och pratar mer eller mindre bullshit kring kaffebordet om mindre väsentliga saker . Pär serverar lite bullar till kaffet som det smaskas friskt på.
    Det gäller att inte smaska för mycket så att man inte orkar med huvudrätterna.

  32. JD Says:

    Är det någon som har något väsentligt att ta upp som ämne så är det helt ok för min del i alla fall.

  33. AV Says:

    Särbehandling: det är inte sant. Jag har pratat med curlingspelare och även provat lite själv. Styrka spelar faktiskt roll. Män kan i genomsnitt rensa boet och göra kedjestötar som kvinnor i genomsnitt inte kan.

    Detta är en punkt jag inte riktigt håller med Pär. Eftersom segling faktiskt är en uthållighetssport (och styrkesport med segelhissning/trimning) är det befogat att ha ”damrekord”. Att man jämför kvinnor med kvinnor och män med män i idrott är helt legitimt. Det brukar faktiskt vara en feministiskt idé att slopa dam/herrklass i idrott.

    Det jag anser vara värre är könsuppdelade jippon som ”tjejmilen” eller ”tjurruset”. Vad är det för speciellt med att bara ett kön tävlar i taget? För att inte säga tjejklassikern, där alla tävlingar är en tredjedel av en riktig. Så mycket svagare än män är inte kvinnor. Där bör man ha en ”riktig” klassiker med dam/herrklass för de som vill ha en rejäl utmaning och en könsneutral ”kortklassiker” för de som vill ha en kortare utmaning. Det finns ju en massa män som tycker att 3 mil skidor, 1 km simning, 1 mil löpning och 100 km cykling är alldeles lagom utmaning. Dagens signal är att om man är man får man visa att man är en riktig man och klara ”the real deal” annars kan man lika gärna strunta i att motionera. Du är ändå inte en riktig man. Kvinnor däremot kan få känna sig duktiga även om de bara gör en tredjedel, samtidigt som de också kan göra ”riktiga” klassikern.

  34. barfota Says:

    @Lövet

    ”Det finns för oss män inget att vinna på att i jämställdhetens namn kopiera den gnäll-mentaliteten, som “bäst” kan man åstakomma en utjämning där vi män blir lika gnälliga som feministerna.”

    Där tycker jag verkligen du har fel. Det har hänt ofantligt mycket tack vare detta gnäll med att ”Belyser den obelysta halvan av jämställdhetsfrågan”. När vi väl börjar synas och höras… Då kan vi börja diskutera de viktiga frågorna.

  35. anders Says:

    @Lövet
    Håller delvis med dig. Det blir aningen ytligt, tradigt och gnälligt med typ ett par tidningsformuleringar varje dag. Samtidigt behöver, som jag sade i mitt tidigare inlägg, de belysas. De smartaste vore nog att samla småttigheterna på hög och sammanfatta dem en gång varannan vecka eller något sådant. Sakerna behöver belysas regelbundet, men det är nog som du säger kontraproduktivt när man tar upp dem var för sig, en åt gången.
    Man skulle nästan kunna säga att Pär har en statistisk funktion som förser oss med ett rikhaltigt material dumheter, blandat viktiga som mer eller mindre irrelevanta. Samtidigt finns t.ex. Tanja Bergkvist som har en härlig blogg som tycker är helt underbar att läsa om man vill ha någon som angriper det feministiska tankesättet intellektuellt med rejäl punch i slagen, men hon saknar alla Pärs vardagsexempel på det feministiska tänkandet.
    Jag anser att det Pär gör behövs, även om jag också anser att han har brister och hans hantering i mångt och mycket kunde göras bättre. Men han gör åtminstone något, och det tycker jag man skall bekräfta, Oavsett brister så förtjänar han multum av kudos..

  36. Anton Says:

    Man ska inte glömma att det hon gjort ändå är en enorm prestation.

  37. barfota Says:

    @anders & @Lövet
    Glöm inte oss andra!
    Jag läser också Tanjas, Pelles, Ulfs och Matte Maiks bloggar men…
    Dessa ligger på en alldeles för hög intellektuell nivå för att de öht. skall vara intressanta för en sådan enkel person som mig att kunna förstå eller debattera i. Pärs gnällande är oerhört viktigt och han gör precis rätt, han publicerar skit och jag gläds varje gång det kommer någonting nytt som jag kan vara med och gnälla över 😀
    Många gånger har jag föreslagit att vi skall göra någonting mera konkret men det verkar aldrig vara av intresse och jag får inget gehör för det någonstans, man vill däremot ha sk. ”seriösa debatter” alltså den typen av ”seriösa debatter” som jag inte har tillgång till. Jag vill inte medverka till att vi får en ny mansfråge-elit som pratar över mitt huvud om frågor jag inte kan påverka eller förstå.
    För mig är det totalt ointressant hur feminismen, kommunismen eller allt annat skit sett dagens ljus. Det enda som är intressant för mig är att få stopp på skiten så fort som möjligt, sedan kan akademiker sitta i åratal och diskutera, vända och vrida på frågan hur stoppades feministerna i Sverige?
    Förlåt om jag brusar upp men jag är heligt förbannad på allt snack och ingen verkstad. All heder åt Pär Ström som åtminstone skrivit två böcker som öppnat ögonen på en och annan feminist, kräv inte att han skall göra ännu mera obetalt arbete ännu bättre.

  38. Pether Says:

    Någon som kollat reklamen för barnsjukhuset i metro gbg på senaste?
    Jag har sett två stycken.
    Den ena är med en tjej, där hon blivit utsmyckad till en superhjälte med alla de möjliga saker med hjälp av en massa sjukvårdsmaterial. Den andra är det en pojke, som också är en superhjälte, men han får nöja sig med en kåpa, ögonbindel och ett bälte. Varför får inte pojken lika stor uppmärksamhet?

  39. Lövet Says:

    @anders: Jag tycker också att det finns värde i att visa på hur man värderar olika företeelser beroende på om de är män och kvinnor och att göra det inte bara i de fall där de påvisar en skillnad till kvinnors nackdel utan även i de fall där männen är i underläge.

    Det jag vänder mig mot är mest det ibland blir väldigt mycket brus… Pär blandar högt och lågt på ett sätt som riskerar dränka de svåra frågorna.

    Allvarligt talat – hur allvarligt är det för samhällets fortlevnad att man tävlar i herr- och damklasser i segling, sportskytte, trap osv?
    Faktum är att det skulle vara väldigt svårt för Pär att värja sig från en anklagelse om att han missunnar Dee Caffari hennes rekord bara för att hennes prestation var sämre än en mans vilket raskt (och denna gång utan alltför mycket sedvanlig halsbrytande feministlogik) skulle omtolkas som ”kvinnohat”.

    @anders och JD: Mitt inlägg, i likhet med tidigare jag gjort på samma tema, är att Pär ibland bör fundera både en och två gånger på hur hans inlägg kommer att se ut för den inte helt övertygade.

    Vi vet att den övertygade *host* JD *host* aldrig kommer att hitta några fel i det Pär skriver och att motståndarna (ja, jag menar bl a dig johansblohm) aldrig kommer att hitta något annat än fel i hans inlägg.

    Men målet borde vara att övertyga de inte redan övertygade – och de lär sannolikt inte upptändas över frågan om damseglingens plats i rekordböckerna.

    För övrigt hoppas jag att det är öppet här att metadebattera om hur debatten bör föras för att jämställdheten skall gagnas bäst. För om det börjar bli som på motståndarsidan, att all intern debatt skall tystas, d å är vi illa ute.

  40. Jocke S Says:

    Jag håller med JD den med bullar var bra!, och Anton också. Det är en prestation, färre kvinnor än män klarar liknande. Alltså jämförelsevis suveränt just med en kvinna. Annars är jag inte mycket för elitism, en del har fått egenskaperna med sig. Den där killen som klättrar på skyskrapor t.ex. eller han som står i ett isblock en dag.
    Och jag kan inte se någon sexitisk feminism i rubriken. OM inte man har utlämnat värdlens snabbaste man på samma segling, vet någon? Och här tycker jag Pär är lite otydlig.
    Däremot kan man gott få gnälla över en del smådetaljer. OM det inte går utöver de stora frågorna!
    Barfota, jag har föreslagit en praplyorganisation, till Pär och Pelle.
    Men tiden räcker inte. Jag efterlyser en ordentlig kampanj i god tid innan nästa val. Har en del ideer, reklam i media t.ex.

  41. Jocke S Says:

    Thorstensson. Om ett TV-program inleds med 3-5 kvinnor i en soffa, och högst en, eller ingen, man, då kan man stänga av,…Om man hört/sett tillräckligt. Och det är få kvinnor som vågar gå emot gruppen där.
    ”Kvinnor är mest drabbade av internt grupptryck!”
    Vad sägs om den!?
    När det gäller svaghet, så är det ett noga bevakat gammalt kvinnligt privilegium, men idag måste kvinnor också få vara lika aggressiva som män påstås ha varit.
    Medan alltså män varken får vara svaga eller macho idag. Vilket ”en riktig karl”, (alltså en riktigt riktig, inte ett nick) bör skita i anser jag.
    Jag berör det här i min senast artikel, men framför allt verklig ”manlig svaghet” alltså hos Reinfeldt, Juholt och Helmersson i DN (semlorna han smaskade på). Med deras citat. Man kan tydligt se att de både är rasister, OCH toffelhjältar vill jag påstå! Kolla själva!
    Får jag föreslå artikeln, ni som inte vet om den? Mitt startskott inför nästa val, 2014
    ”Svensk statsfeminism – legitim könsrasism”. Sourze har varit inne och petat lite i svenskan, så ni vet det.
    http://www.sourze.se/Svensk_statsfeminism_%e2%80%93_legitim_k%c3%b6nsrasism_10756119.asp

  42. barfota Says:

    @Jocke S

    ”Barfota, jag har föreslagit en praplyorganisation, till Pär och Pelle.
    Men tiden räcker inte. Jag efterlyser en ordentlig kampanj i god tid innan nästa val. Har en del idéer, reklam i media t.ex.”

    Jag föreslog samma paraplyorganisation för ett par år sedan men tid, ork, pengar och det där obehagliga som kallas livet kommer i mellan. Jag har också flera gånger här på GenusNytt föreslagit att man startar en liten homogen grupp för att utarbeta strategier, kampanjer o.s.v. men inget intresse finns då det kommer till frågan om att göra någonting. För de som är medlemmar i genusklubben så är det enkelt att skicka privata meddelande till någon som kan sätta samman en sådan grupp. Jag är trött på att tjata om konkreta åtgärder men om du orkar så är det bra.

  43. Kenneth Says:

    I seglingstävlingen Volvo Ocean Race medverkade för ett antal år sedan en båt med kvinnlig besättning. Tjejbåten fick tillåtelse att ha med sig en person mer än de andra tävlingsbåtarna med manliga besättningar.

    Tjejbåten kom ohjälpligt och överlägset sist i tävlingen, troligen inte enbart pga av mindre muskelkraft utan säkert också pga av annan typ av risktagande och mod.

  44. Lövet Says:

    Barfota. Lägg av du står betydligt högre nivå än vad det där påståendet ger sken av. Jag har läst dina inlägg.

  45. JockeH Says:

    OT, men ta gärna upp detta i nästa inlägg. Fan va jävla arg man blir! 😦

  46. Jocke S Says:

    barfota m.fl.
    Man kan börja med en helt informell paraplyorganisation där alla bara har med varandras adresser på nätet (finns delvis redan). Sedan kan det kanske växa fram något därur, tips om vad som händer, förslag om vad göra. Man måste bara vara överens om grunden.
    Och där tycker jag man bör börja uppifrån för att (kanske) slippa splittring:
    Nämligen att statsfeminism eller enkönspolitik eller vad man vill kalla det, inte är förenligt med varken demokrati eller jämställdhet.
    Könspolitiken är ju de facto överordnad(!) det manliga könet!
    Så slipper man orda så mycket om enskilda tokiga feminister. Det kan förstås varje sida sköta själv. Något åt det hållet. Kanske man kan ordna lite demonstrationer så smått?
    Jag har redan börjat med min T-shirt. När den blivit tvättad skall jag åka in till stan och ställa mig utanför riksdagshuset en stund!
    Kanske skall beställa en till…med någon annan text.

  47. anders Says:

    @Barfota @Lövet
    Jag glömmer inte er andra, som sagt, vi behöver Tanjor och Päron 😀 (No offense intended)
    Tanja (och andra liknande henne) och Pär fyller lite olika funktioner. Bägge behövs. Ungefär som att det i en arme ingår infanterister, pansartrupper, artillerister osv osv.

  48. Jack Says:

    JockeH,

    Hemsk video. Bra att den visas och hoppas många stödjer mamman i att anmäla! Vill hon skapa medvetenhet så är det en bra väg. Jag blir faktiskt illa till mods av att det inte ses som en självklarhet. ”Prank went too far”??? Uppenbarligen tolkade inte pojken det som ett ”prank”.

  49. JockeH Says:

    Ja, och även om detta hände i USA så rättfärdigar inte detta övergreppen. Och i Sverige hade sånt aldrig kommit in på nyhetsredaktionen! Kan ni gissa reaktionen om könen vore omvända?

  50. Matte Says:

    @jockeH

    Tänk om det hade varit 3 pojkar som slitit av en 11 årig tjej hennes kläder och tryckt ett knä mot strupen och filmat det och lagt ut det på Youtube…

    ”Prank gone wrong”

  51. johansblohm Says:

    Det finns ju även barnklass och paralympics. Skandal enligt Pär Ström (?)! Handikapp systemet i golf skall vi inte tala om.

    Ersättning i form av försörgningsstöd, a-kassa och bostadstillägg är andra individuellt anpassade horribliteter.

    Betänk sen också att folk har olika inkomst, olika förmögenhet och betalar olika mycket i skatt…

    Dina ibland hypernyliberala analyser utan tillstrymmelse till djup känns väldigt bristfälliga och saknar verkligen all form av trovärdighet…

  52. Matte Says:

    @johansblohm

    Jämför du kvinnor med de som tävlar i Paralympics?

  53. JockeH Says:

    Ja du matte, vilket var precis vad jag sa.

  54. Matte Says:

    @jockeH

    Märkte det, jag var 8 min sen där. 🙂

  55. barfota Says:

    @Lövet

    ”Lägg av du står betydligt högre nivå än vad det där påståendet ger sken av. Jag har läst dina inlägg.

    Hmm… Tack men jag har dyslexi och mycket svårt för att förstå långa komplicerade kedkor men prata på ren Svenska utan krusiduller så går det bra.

    @anders

    ”Jag glömmer inte er andra, som sagt, vi behöver Tanjor och Päron 😀 (No offense intended)
    Tanja (och andra liknande henne) och Pär fyller lite olika funktioner. Bägge behövs. Ungefär som att det i en arme ingår infanterister, pansartrupper, artillerister osv osv.”

    Tack och jag håller fullständigt med om att alla behövs, vi gör bara olika jobb.

  56. barfota Says:

    @Lövet
    svårast är att förstå komplicerade kedkor kedjor skulle nog vara det rätta 😀

  57. michaeleriksson Says:

    Att segling på denna nivå kräver både muskler och uthållighet betvivlar jag inte—jag skulle tom. hävda att de flesta män skulle göra bort sig rejält om de försökte segla jorden runt.

    Vad man istället bör fråga sig är vilka kategorier man vill ge en särbehandling (seglare längre/kortare än 1.75 m eller äldre/yngre än 40 år vore två andra kategoriseringar som mycket väl kunde vara relevanta). Behöver vi verkligen så många viktklasser i tex boxning?

    Under strecket förblir att man har en riktig/absolut rekordhållare (eller mästare) och ett flertal rekordhållare i specialkategorier. Så länge man säkerställer att den förre ges mest uppmärksamhet, beröm, spaltmeter, …, är detta inte ett problem. När en specialkategori-rekordhållare framhålls över den absolute rekordhållaren, då har man ett problem—framförallt när specialkategorien troligen har en betydligt lägre grad av konkurrens.

    Detta gäller förövrigt även paralympics (johansblohm). Säkert är vinnarna där värda rejält beröm, men de har inte alls samma konkurrens och nivå av prestation som tex. Bolt eller Bekele—och ska heller inte ges samma uppmärksamhet.

    I övrigt: Några kommentare berör regeringens initiativ mot mäns våld mot kvinnor. Jag skulle rekommendera att följa mitt exempel från morgonen och skriva ett email. I mitt fall var det riktat till registrator@justice.ministry.se, betitlat ”Mäns påstådda våld mot kvinnor”, och hade följande text:

    Enligt SVT Text har regering just beslutat om en storsatsning mot mäns
    påstådda våld mot kvinnor. Detta trots att vetenskapliga undersökningar
    klargör att kvinnor är förorsakare av familjeinternt våld oftare än offer,
    med den omvända bilden för män. Detta trots att män i mycket högre
    utsträckning är offer för våld utanför familjen. Detta trots att man
    härigenom riskerar att ytterligare spä på dem fördomar om män som de sista
    årtiondena har skapats av gender-feminister. För en omfattande listning av
    relevant undersökningar, se http://www.csulb.edu/~mfiebert/assault.htm

    Jag ber er härmed att klargöra vad som har fört till denna ytterst tveksamma
    satsning. I avsaknad av ett bra svar, även att omgående genomföra en
    kurskorrektur.

  58. barfota Says:

    @Jocke S

    ”Man kan börja med en helt informell paraplyorganisation där alla bara har med varandras adresser på nätet (finns delvis redan). Sedan kan det kanske växa fram något därur, tips om vad som händer, förslag om vad göra. Man måste bara vara överens om grunden.”

    Låter lysande, är man inte överens om grunden kan man lika bra strunta i alltsammans. Sedan önskar jag också att man skiter totali om det är feminister eller någon annan ”-ister” och fokuserar på vad man kan göra för att förändra rent konkret.
    Var inne på Sourze här och läste din artikel. Lätt att förstå, bra skriven och jag gav dig betyget 5… Tro nu inte det är ditt slutbetyg i kampen mot stadsfeminismen så fortsätt att skriva!

  59. johansblohm Says:

    Jack – Kanske därför männen väljer att inte vara pappalediga ordentligt under de genomsnittliga två barnens uppväxt, dvs. för att kompensera för sina förlorade ”200 000” (från alfakassan?)…

    Avd – Befängd argumentation…

  60. Lövet Says:

    Att du är dyslektiker ökar snarast min respekt. Raka inlägg, raka tankar. Inga av dina inlägg har lidit av några störande språkfel. Snarare föredömligt raka. Själv lider jag av en olycklig förkärlek för inskjutna satser. Bord
    e jobba med det…

  61. Tanja Says:

    Tanja tror att SM-medalj betyder en medalj i svenskt mästerskap. Tanja tror också att det är fånigt att argumentera att en kvinna ”snott” rekordet av en man om rekordet är i kategori ”kvinna, solo”, vilket framgår tydligt av artikeln.

  62. barfota Says:

    @Lövet
    Det preliminära just nu är trots allt att vi drar åt samma håll med de verktyg var och en av oss har tillgång till.
    Dyslexi är inte bara av ondo, tvärtom… det tog många år att inse att det i vissa fall faktiskt kan vara en fördel, naturligtvis inte i den akademiska debattvärlden men däremot i den riktiga världen. För att förklara… Jag bryr mig inte ett skvatt om det så finns ett helt bibliotek som förklarar varför jag bör förstå att diskriminering är OK eller att man skriver om och snyggar till ordet (efter vad som är populärt för stunden) för att det skall låta bättre m.a.o. om jag kallas sopgubbe eller avfallsman spelar mindre roll så länge jag fortfarande får göra skitjobbet. Däremot så uppskattar jag forskare, akademiker och tänkare som lyssnar även på männen och för vårt samhälle framåt.

  63. Orättvist världsrekord! « fittstimm Says:

    […] https://genusnytt.wordpress.com/2011/06/16/ofortjant-berom-pa-havet-eller-inte/ […]

  64. Jack Says:

    johansblohm,

    Om mannen hade 200 000 kronor mer på kontot är utgångsläget annorlunda inför föräldraledighetsbesluten. I något fall skulle det kanske förändra så att pappan var hemma mer, det är inte en orimlig situation samtidigt som det förmodligen inte vore vanligt att det skulle påverka utfallet. När du säger befängd har du alltså fel genom att det rimligen skulle kunna inträffa sådana situationer.

    Om ersättning givits till de fängelsehotade och oavlönade arbetarna i Sverige skulle man t ex kunna dragit in barnbidrag och viss ersättning för föräldraledighet genom att familjen redan har 200 000 kr att tillgå, givna till den som faktiskt gjort något för andra!

    Det befängda i denna argumentation är att den inte gjordes för 100 år sedan redan. Istället har män utsatts för slavhandel och därtill har kvinnor fått pengar tagna från män genom våld och våldshot. Detta är grunden för den kvinnliga frigörelsen. När ser vi tacket och när ser vi skammen över att så inte redan skett?

    Den manliga frigörelsen väntar än. Borttagandet av slaveri var en milstolpe dock. Kommer manliga frigörelsen att vara byggd på att pengar tas från kvinnor med våld och att kvinnor under fängelsehot tvingas in i samhällstjänst med höga skadenivåer och utan ersättning?

    Förmodligen inte.

  65. web4tell2you Says:

    Jo, men du måste ta hänsyn till kvinnors sämre rumsuppfattning, vilken görs extra tydlig i matvarubutikernas trånga gångar där de skjuter kundvagnen åt häger medan de tittar på hyllan till vänster. det är helt omöjligt att komma förbi.

    Eller när de ställer sig med barnvagnen och rättar till något i densamma, just där det är som mest trångt att ställa sig och två meter därifrån är det gott om plats.
    Och hur många har inte sett två kvinnor med barnvagnar stanna och pratat på just sådana ställen och med just så kort bit bort är det gott om plats?

    Utan rumsuppfattning är det säkert svårt att navigera!

    Och så vet ju alla hur knäppa kvinnorna blir vid mens!

    Så nog behövs det en klass för kvinnor även vid segling!
    😉

  66. Lavazza Says:

    Inom friidrott finns det gott om grenar som helt domineras av vissa etniciteter eller nationaliter. De är så dominerande att de ”adopteras” av andra länder för att dessa länder också ska ha en chans till en bra placering, och för att flera av de bästa idrottarna ska kunna delta, när deltagandet är kvoterat efter medborgarskap.

    Ingen skulle dock få för sig att införa olika etniska klasser inom dessa grenar.

  67. Lövet Says:

    Jag håller med. Min tes här dock är att man måste kunna diskutera runt var och hur och t o m om man tar tag i olika frågor för att det skall få bäst effekt.

    Jag tycker att Pär, som just nu är en tongivande figur i rörelsen för verklig jämställdhet bör välja sina strider. Det är bättre att välja klokt och kraftsamla på områden där han kan nå genombrott och där sådana genombrott ger klara förbättringar jämfört med nuvarande ordning.

    Jag tycker därför att t ex skolfrågor, föräldrabalken, rättsäkerhet kommer långt, långt högre i prioriteringen än kvinnlig segling eller t o m kvinnoavdelningar på gym.

    Nu var Pär förvisso på Ålandshav nånstans, men på nåt sätt så gäller det då också. Hellre några färre, tyngre och slagkraftigare inlägg än en störtflod av bagateller.

  68. michaeleriksson Says:

    @Lövet

    Jag har till del haft liknande tankar, framförallt då många tyvärr inte uppfattar denna störtflod av bagateller korrekt som ”många bäckar små”, utan som ”Pär är överkänslig för bagateller” (och utan att förstå att det till del handlar om att medvetet ge feminismen en dos av sin egen medicin).

    På samma gång är många av dessa till synes bagatellartiga saker dock viktiga, då de i regel är speciafall av större problem, tex att kvinnor ges mer beröm än män för samma prestation (eller att en bättre presterande man för stå tillbaka för en sämre presterande kvinna) eller att olika lokaler, evenemang, o.dy. gärna segregeras i ”alla” och”bara kvinnor” (medan en kategori ”bara män” är nästintill otänkbar och skulle ses som kvinnofientlig).

    En kompromiss kunde vara att inte skriva ett inlägg per fall, utan att skriva mer abstrakta inlägg med ett flertal enskilda fall som exempel.

  69. barfota Says:

    @Lövet

    ”Jag tycker att Pär, som just nu är en tongivande figur i rörelsen för verklig jämställdhet bör välja sina strider.”

    Nej, Pär är ”just nu är en tongivande figur i rörelsen för verklig jämställdhet” därför att han väljer sina strider på rätt sätt och på rätt plats. Det enda GenusNytt gör är att den ”Belyser den obelysta halvan av jämställdhetsfrågan” och ärligt talat så skall den nog inte göra mer heller, Pär skriver ju böcker och deltar i debatten tack vare att GenusNytt har ett fungerande koncept, nämligen att bara belysa och spegla feministgnäll.
    Det finns en anledning till att GenusNytt toppar blogglistan månad efter månad… GenusNytt fungerar.
    Om vi liknar GenusNytt vid en bil så tror jag inte du ens skulle komma på tanken att skruva sönder och bygga om en väl fungerande bil.

    ”Jag tycker därför att t ex skolfrågor, föräldrabalken, rättsäkerhet kommer långt, långt högre i prioriteringen än kvinnlig segling eller t o m kvinnoavdelningar på gym.”

    Det tycker nog alla men var sak har sin tid och plats. Varför startar du inte en egen blogg där du kan diskutera dessa frågor och lägger in länkar till din blogg i GenusNytt? Det skulle hjälpa alla, inte minst de kvinnor som inte är feminister.

    ”Hellre några färre, tyngre och slagkraftigare inlägg än en störtflod av bagateller.

    Mitt svar är NEJ, det är just störtfloden av bagateller och trams som är nyckeln, länkar till mera seriösa sidor, fakta och rapporter har ofta presenterats här som många av oss aldrig skulle fått kännedom om annars. För min egen del… Vad f-n skulle jag göra på en blogg som handlar om föräldrabalken t.ex.

    @michaeleriksson

    ”En kompromiss kunde vara att inte skriva ett inlägg per fall, utan att skriva mer abstrakta inlägg med ett flertal enskilda fall som exempel.”

    Det görs väl ibland men ärligt talat varför pilla och ändra på något som fungerar över de vildaste förväntningar?

  70. Adam Says:

    Vad jag är nyfiken på är vad som hade hänt om en kvinna hade haft världsrekordet, hade det då blivit ett världsrekord för män där det står ”man solo”?

  71. rubik cube Says:

    Nice blog here! Also your site loads up fast! What web host are you using?
    Can I get your affiliate link to your host? I wish my
    website loaded up as fast as yours lol

Lämna en kommentar