Hörby kommun coachar bara flickor

by

Ett nytt projekt i Hörby kommun ska ”stötta och coacha” flickor och unga mammor. Projektet kallas Frigga och söker nu kvinnor som vill ställa upp som mentorer och coacher. Målgruppen är flickor i åldern 10-12 år.

Pojkar får inte ta del av projektet.

De 10-12-åriga flickorna ska få var sin personlig mentor som ska vara en god förebild och sporra dem att vara mer aktiva i samhället och vilja utbilda sig i framtiden. Just högre utbildning är ett viktigt mål:

”Vi vill jobba förebyggande. Många flickor är väldigt duktiga i skolan, men efter gymnasiet tar det slut. Alldeles för få läser vidare på högskola eller universitet, hos många finns det inte ens i tankevärlden”, säger projektledaren Annette Fundberg.

Det där låter lite märkligt i mina öron. ”Alldeles för få” flickor läser vidare på högskola eller universitet, säger Fundberg. All annan information säger ju att kvinnor redan dominerar högskolan och att den dominansen ökar. Nu ska alltså Hörby kommun ge den grupp som det går bäst för (flickor) ett särskilt stöd så det ska gå ännu bättre.

Jag tycker inte Frigga-projektet är jämställt. Enligt min mening bör projekt som startas av en kommun vara jämställda. Frigga-projektet innebär att invånarna i Hörby tvingas vara med och finansiera ett projekt som diskriminerar det ena könet.

Annette Fundberg har epost annette.fundberg@horby.se. Jag har mejlat och frågat varför pojkar inte får vara med i Frigga-projektet. Fick detta svar från henne:

Hej Pär!

Jag kan ge dig två svar på din fråga en personlig och en en rörande just detta projekt.

Mitt personliga:
Tyvärr så tror jag att att vi behöver kvotering för att nå jämnställdhet. Män kvoterar varandra hela tiden så ibland måste även kvinnor/flickor få kvoteras. Jag är övertygad om att både män och kvinnor skulle gynnas av ett mer jämnställt samhälle så när vi satsar på flickor och unga mammor så kommer detta även gynna män.

Ang projektet så grundar sig just detta projekt i olika studier som är gjorda i Hörby (Lupp, ”Två sidor av samma mynt” och Folkhälsosammanställning). Dessa visar att just flickor och unga mammor har vissa speciella svårigheter och dessa har vi valt att tackla med hjälp av detta folkhälsoprojekt. Det finns ju många andra grupper som inte detta projekt riktar sig mot – äldre, handikappade, Norrläningar boende i Skåne osv. Det finns mycket som skulle kunna bli bättre och utvecklas i Hörby och i hela Sverige. Detta är bara ett litet projekt som kanske kan hjälpa någon och denna gång har vi valt ca 7 flickor och lika många unga mammor.

Kul att du bryr dig så mycket att du valde att ställa frågan!

Hälsningar
Annette Fundberg

Läs mer här. Tack för tipset, Jan-Erik!

För övrigt, här kan du läsa forskning från California State University som kommit fram till att kvinnor är ”lika våldsbenägna, eller mer våldsbenägna än män” när det gäller våld mot sin partner. Tack för tipset, Anton! Stämmer inte riktigt med slagordet ”mäns våld mot kvinnor”.

34 svar to “Hörby kommun coachar bara flickor”

  1. Matte Says:

    Bedrövligt att diskriminera pojkar i skolan, blir inte förvånad längre bara förbannad när jag läser åtgärd efter åtgärd där pojkar vänds ryggen.

    Angående våld i relationen så har iaf jag alltid vetat/trott att kvinnor är minst lika våldsbenägna. Det blir generellt värre när en man slår än när en kvinna gör det men kränkningen är densamma. Kvinnor använder tillhyggen i högre grad, allt från att kasta en sko eller en kaffekopp till att slå med brödkaveln. Samhället ser nästan alltid mellan fingrarna när kvinnor tar till våld, vilket stör mig fruktansvärt.

  2. Clabbe Says:

    Tanten kan ju – bokstavligt – inte ens stava till jämställdhet!

  3. Matte Says:

    Enligt hennes svar så är det ok att kvotera kvinnor och flickor för att män troligen kvoterar varandra(finns det fakta att det är så?) men pojkar ska stå och titta på när flickor får stöd? Väldigt konstig logik, pojkarna missgynnas för att deras farfar tros kvotera in sin kompis.

  4. Clabbe Says:

    ”Män kvoterar varandra hela tiden så ibland måste även kvinnor/flickor få kvoteras.”

    Vilka är dessa män som ”hela tiden” ”kvoterar varandra”?

    Kvotering är diskriminerande och ojämställt. En kommunföreträdare som använder skattepengar till könsdiskrimerande verksamhet bör avskedas.

    Skämmes, Annette Fundberg!

  5. Mars Says:

    Pär:

    Letade lite källor, vad det var hon hänvisade till och hittade bl.a. detta dokument, som åtminstone förklarar den andra referensen hon syftar på (Folkhälsosammanställning), där projektet finns beviljat till en kostnad av 50 000 kr:

    Klicka för att komma åt FHB.P100409.pdf

    Ytterligare ett projekt, riktat till unga kvinnors matvanor i Eslöv, finns budgeterat till 75 000 kr.

    Två konferenser finns planerade, en för unga tjejer (hölls i maj 2010) och en för unga killar (ska hållas 2011). Återstår väl att se vad som ska göras åt unga killar, men det finns inga pengar projekterade i alla fall – bortsett från konferensen.

  6. Andreas Nurbo Says:

    Försökt få tag i rapporterna som ligger till grund för deras projekt men inte fått tag i dem. Ungdomsstyrelsen har fel länk till Lupp för Hörby.
    Och de andra två har jag inte funnit ett ord om.

  7. Urban Says:

    Det där med att ”män kvoterar varandra”, är ett påstående som måste skjutas i sank. Visst är det så att män kan tendera att anställa män, men det sker i privat verksamhet där duktiga män väljer duktiga manliga medarbetare. Det är en helt annan sak än att stifta lagar som tvingar samma män att anställa kvinnor, duktiga eller ej. Den här typen av galen utsaga får inte stå oemotsagd.

  8. barfota Says:

    @Clabbe

    ”Vilka är dessa män som ”hela tiden” ”kvoterar varandra”? ”

    Hennes epostadress finns i inlägget skriv gärna ett brev och fråga henne om konkreta bevis, jag tror t.o.m. du lugnt kan påstå att hon ljuger utan att vara ute på hal is.

  9. Davidholman Says:

    Jag tycker detta är jätteintressant. Kvinnor väljer att kvotera kvinnor med hjälp av lagar. Män ”kvoterar” män i sin egen privata verksamhet. Ska det inte vara upp till mig som privat näringsidkare att köra MITT företag i botten?

    Och som Matte sa så är det inte pojkarna som kvoterar utan i så fall deras föräldrar eller far/mor föräldrar!… Fruktansvärt att straffa dem för något de inte har med att göra!

  10. Gorby Says:

    Konstigt.
    Det var ju inte länge sedan de kom fram till att skolor/universitet inte fick göra skillnad på kön vid antagning.
    Men då det gäller dessa projekt så verkar det vara fullt tillåtet.

    Män kvoterar varandra hela tiden så ibland måste även kvinnor/flickor få kvoteras.

    Vore intressant att få en källa på att detta…

    Och med tanke på det Matte skrev:
    Varför ska dagens grabbar få lida för vad eventuellt deras farfar/morfar kanske har gjort.

  11. Patrik (PP) Says:

    ”Män kvoterar varandra hela tiden så ibland måste även kvinnor/flickor få kvoteras.”

    Jag har i helas mitt yrkesliv (20år) aldrig sett att män skulle särbehandlas positivt. Tvärt om ger man istället kvinnor en fördel då det könet är underrepresenterat i min bransch. Anette har helt enkelt ett felaktigt antagande som utgångsläge.

  12. Gorby Says:

    Projektet promotas även på Facebook.
    Hörby

  13. JD Says:

    Eftersom det är skattepengar så är det möjligt att kommunen är skyldig att redovisa undersökningarna som hon hänvisar till. Eller?

  14. Info Says:

    PÅ HÖGSKOLOR OCH UNIVERSITET

    har sen de stackars utsatta små kvinnorna till sist möjlighet att läsa en rad feministiskt anpassade ämnen. Genusvetenskap, förstås, i första hand. Också ämnet historia tycks höra hit, enligt ett radioprogram, som sänds senare idag (Vetenskapsradion: Historia).

    ”Franska historieprofessorn Christine Bard har studerat hur vår syn på kjolar och byxor förändrats genom historien, och hur plaggen använts för att cementera en konservativ könsmaktsordning.”

    Observera det vetenskapligt objektiva uttrycket: CEMENTERA EN KONSERVATIV KÖNSMAKTORDNING.

    Apropå, ni vet väl att Tiina Rosenberg meriterade sig som professor i Lund bl.a. genom en avhandling om kvinnor, som gått klädda i byxor, ”Byxbegär”?

  15. Patrik (PP) Says:

    Ja jösses vad mycket onödig forskning det finns.

    ”Christine Bard har studerat hur vår syn på kjolar och byxor förändrats genom historien, och hur plaggen använts för att cementera en konservativ könsmaktsordning.”

    Tänk om alla dessa smarta damer och genusprofessorer istället försökte lösa cancerns gåta eller någon miljöteknisk innovation som mänskligheten kunde ha nytta av. Fast det är klart då gäller det att lägga an en helt vetenskaplig approach och det är nog inte så lätt för alla, titlarna till trots.

  16. klas Says:

    Hon skriver:

    Mitt personliga:
    Tyvärr så tror jag att att vi behöver kvotering för att nå jämnställdhet. Män kvoterar varandra hela tiden så ibland måste även kvinnor/flickor få kvoteras. Jag är övertygad om att både män och kvinnor skulle gynnas av ett mer jämnställt samhälle så när vi satsar på flickor och unga mammor så kommer detta även gynna män.

    Är det någon mer än jag som undrar vad skattebetalarna i Hörby tycker om detta?

  17. Kenneth Says:

    Argumentet om att ”män kvoterar varandra hela tiden” är ännu en av dessa feministiska lögner som media vägrar att granska.

    I näringslivet så är en man idag fullständigt chanslös för befordran om valet står mellan honom och en kvinna med liknande meriter. Näringslivet skriker efter kvinnor.

    Att kvinnorna trots allt har så svårt att komma fram beror enbart på egna brister, men det är givetvis bekvämare att skylla på ondskefulla mansstrukturer.

  18. Lasse Says:

    Klassiskt exempel på ”könsapartheid”.

  19. Jesus Says:

    Anmäl Hörby kommun till DO

  20. Håkan Says:

    Tyvärr tror Annette Fundberg et al. är så indoktrinerade att flickor och kvinnor är diskriminerade och nedtryckta att de inte kan (och/eller vill) se att det som de gör är en strukturerad diskriminering av individer.

    Som motivering till detta så anger hon en (icke bevisad) icke strukturell diskriminering. Skall vi verkligen möta icke strukturell diskriminering med en strukturell sådan?

    Man kan även fråga sig på vilket sätt de unga pojkarna som diskrimineras här är skyldiga till ”Män kvoterar varandra hela tiden”. Det skulle jag vilja ha en förklaring till!

  21. Patrik (PP) Says:

    Kloka ord Håkan.

  22. Christopher Says:

    ”Vi har redan kvotering! Män har alltid kvoterat andra män!”

    Det är feministisk retorik som används mer och mer flitigt. Naturligtvis saknas grund för detta påstående.

  23. Hanen Says:

    Jag mår fysiskt illa när jag läser hennes förklaring:

    ”Män kvoterar varandra hela tiden”.

    Vad fan är det för ett svar? Det är ju bara feministisk propaganda. En förbannad lögn.

    För övrigt borde hon lära sig stava till jämställdhet…

  24. Sam Says:

    ”Bedrövligt att diskriminera pojkar i skolan, blir inte förvånad längre bara förbannad när jag läser åtgärd efter åtgärd där pojkar vänds ryggen.”

    Håller med. Det är seriöst tärande att dag efter dag läsa om alla denna skit.

  25. En riktig man Says:

    Varför så upprörda över ”att män kvoterar män”? Varför tror ni att det är så stor andel män som är chefer/VD/ledande befattningar i Sverige (och i världen)? Får att män är klokare, bättre ledare eller vad? Kom igen! Ge er. Män väljer män – lika väljer lika. Det finns hur mycket forskning som helst som visar detta. Och det är inte bra för mänskligheten – varken för kvinnor eller för män. Men det kallas ju aldrig kvotering när män väljer män. Men det är ju samma sak. Ni sitter ju för övrigt här på bloggen och hyllar varandra – ingen som har en avvikande åsikt. Använd energin istället till att starta bra projekt för pojkar.

  26. EmO Says:

    Här kan konstateras att vissa frågot saknar ett underlag värt att kommentera. Mvh Elsy

  27. barfota Says:

    @En riktig man

    ”Varför så upprörda över ”att män kvoterar män”? Varför tror ni att det är så stor andel män som är chefer/VD/ledande befattningar i Sverige (och i världen)?”

    Kan det bero på att det är en lögn ”att män kvoterar män”? Att det inte kallas kvotering ”när män väljer män” beror just på att det inte är kvotering utan att man väljer samarbetspartner utefter kompetens och behov.

    ”Ni sitter ju för övrigt här på bloggen och hyllar varandra – ingen som har en avvikande åsikt. Använd energin istället till att starta bra projekt för pojkar.”

    Jag kan garantera dig att vi bara har samma åsikt om att det råder i stort sett ett 100% osynliggörande av pojkar/mäns situation och behov till förmån för flickor/kvinnor, någonting har allvarligt gått snett i samhällets och medias syn på pojkar/män.

    Jag vet inte vad du har gjort för att hjälpa fram pojkar men vi här gör vad vi kan med de noll (0) resurser vi har bl.a. så har denna bloggen skrämt skiten av rabiatfeministerna och ändå så har vi bara börjat.

  28. En riktig man Says:

    Sicken låg nivå – språkligt, kunskapsmässigt och förmåga till reflektion här. Kolla på de flesta styrelser – det är mäns kvotering av män! Att tro att det handlar om val utifrån kompetens och behov är ju att lura sig själv till den grad att att det är genant. Det kallas homosocialt begär. Det är mäns kvotering av män – men utan att män är medvetna om det utan tror att de väljer efter komptens. Vad annars? Menar du att män genrellt sett är så mycket mer komptenta?
    Jag är för att höja nivån och livsglädjen för alla – män som för kvinnor. Men då gäller det ju att se de mönster som missgynnar både män och kvinnor, vilket inte tycks vara det främsta här. Och det sista, att skrämmas, vad är det för snack? Vad blir bättre då? Jag tycker mest det verkar sorgligt…

  29. Matte Says:

    @en ”riktig” man

    Du rabblar upp några floskler sen tycker du att ett fel som kanske existerar rättfärdigar ett annat uppenbart fel. Du är inte lite rolig du 🙂 Bättre kan du!

  30. Jakob - en omanlig man Says:

    @En riktig man

    1) Det är på ett sätt, för det vet ju alla.
    2) Män kvoterar män, men det vet inte om det och det går inte att visa att det är så.
    3) Män kvoterar män, inte för att de har hittat duktiga medarbetare som klarar jobben, utan för att de är män.

    Det du framför är inte kunskap och inte heller förmåga till reflektion, det är tyckande helt utan grund.

  31. barfota Says:

    @En riktig man

    ”Sicken låg nivå – språkligt, kunskapsmässigt och förmåga till reflektion här. Kolla på de flesta styrelser – det är mäns kvotering av män! ”

    OK, min nivå och mina kunskaper ligger fullständigt i paritet med min utbildning och mina livserfatenheter. Hur många arbetsplatser har du jobbat på i ditt liv? Vad har du för livserfarenhet? Vet du öht. någonting om verkligheten och varför man t.ex. inte anställer en kvinna till tunga smutsiga jobb, d.v.s. den typen av jobb som de flesta av oss män har tillgång till.

    Du pratar om VD poster och liknande…. hur många promille av män som kvinnor ges tillfälle till sådana jobb? Jämställdhet handlar inte om styrelseposter eller VD jobb. Når det gäller privata företag så är säkerligen ägaren med kompetent att bedöma vilken arbetskraft de är beredda att satsa på och betala lön för. När det gäller statliga myndigheter och förvaltningar så är det väl kvinnor som dominerar dessa åtråvärda höga poster eller har jag fel?

  32. Matte Says:

    @en ”riktig” man

    Är det du Annette Fundberg?

  33. Gonzo Says:

    Ännu mer feminist trams, men den här gången så har hon en viss poäng.
    Även om hon drar alla män över en kam pga några få exempel.
    http://www.aftonbladet.se/kultur/kronikorer/karnborg/article8074232.ab

    ”Thomas Bodström har sagt till Aftonbladet att han under det så kallade sabbatsåret tänker skriva en ny bok, om svensk och amerikansk politik, samtidigt som han och Claes Borgström utvidgar sin advokatfirma. Jaha, är detta pappaledighet, tänker jag. Vem tar i så fall hand om barnen?”

    Nu vet jag inte om Borgström är pappa ledig, men vore det inte på sin plats om dessa ”feministiska” herrar verkligen var pappaledig och tog ansvar för sina barn i stället för att skriva böcker och utveckla advokatfriman??

    Föregå med gott exempel grabbar.
    Här ser man tydligt vad feminismen och jämställdhet egentligen betyder för dom. Sedan hackar dom på oss andra. Män som tar familjen på större allvar än dessa hycklare

  34. barfota Says:

    @Gonzo

    ”Här ser man tydligt vad feminismen och jämställdhet egentligen betyder för dom. Sedan hackar dom på oss andra. Män som tar familjen på större allvar än dessa hycklare”

    Törs man gissa att det är mer än en feministisk krönikör, författare o.s.v. som arbetar under föräldraledigheten och på så vis gör sig skyldig till försäkringsbedrägeri?

Lämna en kommentar