7% av kvinnorna brinner för karriär

by

Tidningen Metros läsarpanel har frågat kvinnor världen runt vad som gör dem mest tillfredsställda. Det är inte karriär precis, av dessa svar att döma. Se bilden nedan (längst ned).

Något säger mig att denna undersökning inte tas nådigt emot av våra feminister. De kommer antagligen att säga att kvinnorna är vilseledda av patriarkatet till att ha dessa värderingar, men att de egentligen tycker annorlunda. Tack för tipset, Clabbe!

Kommentar: De individuella variationerna är stora och det finns förstås många kvinnor som brinner för karriären. Men jämför man de två könskollektiven med varandra så är karriärviljan betydligt större hos gruppen män än hos gruppen kvinnor. Det finns många undersökningar och forskningsrapporter som visar det (och jag har bloggat om det ett flertal gånger på GenusNytt).

Mot bakgrund av denna skillnad i inställning måste man konstatera att en 50/50-fördelning mellan könen när det gäller toppositioner inte kan uppnås på annat sätt än genom kraftfull mansdiskriminering.

Jämställdhet är lika rättigheter och skyldigheter. Varken mer eller mindre.

För övrigt: En kvinna hyr ut sin make via en annons på Blocket. Expressen skriver humoristiskt om det hela. Jag undrar om det hade ansetts lika humoristiskt om könen varit omkastade. Tack för tipset, Fredrik!

27 svar to “7% av kvinnorna brinner för karriär”

  1. Patrik Says:

    En karriär med hög lön gör en man mer attraktiv i kvinnors ögon. Men vice versa gäller inte. Män söker andra egenskaper hos kvinnor; empati, omhändertagande m.m. Därför kommer alltid män att värdera en yrkeskarriär mer än kvinnor och fortsätta att kämpa hårdare för framgångar i yrkeslivet.

  2. Micke K Says:

    Ang. annonsen på Blocket:

    Det känns lite underligt att fokus verkar vara på att hon skall få ensamtid – inte på att han skall få ett jobb!

  3. Dan Says:

    Ju han ska ut och slita så hon kan få vara i fred med sin läsning och få ta det lugnt. Det är som det alltid har varit med andra ord.

    Och inga feminister protesterar. Hon tar ju för sig så det är bara bra. Dessa falska typer får en och må illa.

  4. Sam Says:

    ”Mot bakgrund av denna skillnad i inställning måste man konstatera att en 50/50-fördelning mellan könen när det gäller toppositioner inte kan uppnås på annat sätt än genom kraftfull mansdiskriminering.”

    Det är 7 procent av männen som ”brinner” för karriär också. Mao utmärkta förutsättningar för 50/50…

    47 procent av männen mot 29 procent av kvinnorna brinner för barn, verkar som feministerna har helt rätt i att fler män borde kräva sin rätt till föräldraledighet och tid med barnen.

  5. M Says:

    Sam. Frågan var ”Vad gör en kvinna mest tillfredsställd?” Både 7% av männen och 7% av kvinnorna trodde att karriären gjorde kvinnor tillfredsatällda. Vad som gör män tillfredsställda frågades aldrig.

  6. Dan Says:

    Jag tror Sam läste siffrorna med feministiska ögon 🙂
    Då ändras ju verkligheten till det man själv önskar.

    Men jag tror också att det är patriarkatet som tvingar kvinnorna att föredra barn och familj framför karriären. Annars stämmer ju inte statsfeministernas ideal.

    Sådana här undersökningar där man frågar folket borde förklara för alla, inklusive feministerna, extrema eller inte att de verkan får eller kan tala för alla kvinnor. Majoriteten av kvinnor har en syn på livet som är lååååååååååååååååångt ifrån feministernas.

  7. Jack Says:

    Sam,

    Läs om läs rätt. Undersökningen gäller vad gruppen män respektive gruppen kvinnor säger är gruppen kvinnors tillfredsställelsekälla nr 1.

    Frågan lyder:

    Vad gör en kvinna mest tillfredsställd?

    Grupperna säger lika ofta att kvinnor tillfredsställs mest av karriär. Män säger i 7% av fallen att kvinnor tillfredsställs mest av karriär, kvinnor säger i 7% av fallen att kvinnor tillfredsställs mest av karriär.

    Är månne Metro medvetet otydliga så att såna som du genom hittepåtolkning får vatten på sin kvarn och tror än mer att 50/50 är rimligt?

    Pär säger iaf att män oftare än 7% så tillfredställs mest av karriär. Kan så vara.

    En korrekt invändning är dock att vad vi svarar i undersökningar bara är löst kopplat till något annat, som t ex hur många % kvinnor som sätter karriären först i praktiken, i någon definierad situation:

    Ex.
    Karriär är så viktigt att du låter ditt barn avlida.
    Ex.
    Karriär så viktigt att du lämnar ditt barn till någon annan.

    Utan att definiera situationer och helst se empiri så handlar bara undersökningen om emotioner i diskurser dock. Kanske alla män tillfredsställs mest av barn, när situationer eller empiri knyts in.

  8. A Says:

    Jack,

    Pär Ström har sagt att ”hittepå” är härskarteknik när det riktas mot honom så: Härskarteknik!

  9. Sam Says:

    Aha, men då finns det ju inte ens något att jämföra med… Vad är grejen? Mycket lös grund att dra slutsatser av om vilken politik som ska föras i samhället. Bara skillnaderna mellan vad män och kvinnor tror om kvinnor saken tyder på att det inte är någon bra idé att låta män fatta beslut åt kvinnorna. Dessutom är ju kvinnor olika. Ser inte hur detta på något vis talar emot feministers strävan om jämställdhet i arbets- och familjeliv. Hur män vill ha det framgår ingenting alls om. Inte heller vad kvinnor tror om vad män tror att de vill. Det kan mycket väl vara så att män inte är så sugna på att göra karriär som ni tror. Hur många stackare har inte hamnat i ekorrhjulet för att de råkat ha rätt kontakter? Nej låt oss jobba vidare på ett jämställt samhälle så kommer svaren på de där frågorna att se lite annorlunda ut, och dessutom kommer män att ha bättre koll på vad som gör kvinnorna tillfredsställda. Sådant är aldrig fel för kärlekslivet heller…

  10. Jocke S Says:

    Styrs inte världen av män och kvinnor, mer eller mindre tillsammans? Allt är inte politik! Däremot kan demokratin gärna få öka, för båda könen.

  11. Heat Says:

    ”och dessutom kommer män att ha bättre koll på vad som gör kvinnorna tillfredsställda. Sådant är aldrig fel för kärlekslivet heller…”

    Kommer feminister ha bättre koll också? Både jag och Julian vet hur det kan vara…

    Förresten hela världen vet ju.

  12. Jämställdhetsfeministern Says:

    Sam har rätt. Eftersom bara 7% av kvinnorna tycker att karriär är viktigt, så måste det oundvikligen vara så att bara 7% av männen tycker att karriär är viktigt. Det är ingen mening med att fråga männen, om man redan frågat kvinnorna. Genusvetenskapen har bevisat att män och kvinnor är exakt likadana och att könen är en social konstruktion.

    Visst kan det för det otränade ögat verka som om en väldigt stor andel av alla män anser att en karriär är viktigt för dem. Men så är det inte. Det är bara patriarkatet som försöker vilseleda allmänheten. Bara sju män på hundra vill göra karriär.

  13. Info Says:

    KVINNOGÖRA

    Finns inga andra vägar för kvinnor att vinna respekt och människovärde på i vår tid än att göra KARRIÄR och att bli invoterade i BOLAGSSTYRELSER. (Samt att spela fotboll, boxas och gå i Pride-parader.)

    Jo. Jag erinrar mig några rader, som jag skrev hos GenusNytt d. 3. december 2010. På slutet nämns en traditionell kvinnosysselsättning, som faktiskt återigen vunnit fullt feministiskt gillande. Så här löd kommentaren:

    ”Det var mycket en ung kvinna fick lära sig förr i världen: sömnad, matlagning, barnavård, vävning, hemhushållning, mjölkning osv. Med ”förr i världen” menar jag de sistlidna meningslösa och genusvidriga, futtiga två miljoner åren. En förspilld och föraktlig droppe i tidens ocean. En gäspning i rymden, som det nu bara är att glömma och rycka överlägset på axlarna åt.

    Ty nu, just nu, har äntligen den länge efterlängtade stunden kommit, då alla kvinnor äntligen kan förverkliga sin personliga, sociala drömkonstruktion: SVERIGES FÖRSTA TEKNIKSAJT AV OCH FÖR TJEJER:

    http://www.lillagumman.se/om-lilla-gumman/

    Ursäkta – det finns faktiskt sömnadskurser för kvinnor också i våra dagar. På skatteunderstödda Malmö Fria Kvinnouniversitet kan svenska kvinnor nämligen nu på lediga stunder äntligen gå kurser i att SY FITTBYXOR MED GENUSRIKTIGT PLACERAD GYLF. Samt att efter avslutad kurs lära sig att STÅ UPP OCH PISSA i flock utomhus, precis som män.”

  14. Frogfish Says:

    Hahahaha…..

    ”Nej låt oss jobba vidare på ett jämställt samhälle så kommer svaren på de där frågorna att se lite annorlunda ut”

    Det är ju underbart! Eftersom svaren från verkligheten inte stämde överens med den statsfeministiska modellen som ligger till grund för deras analyser så måste vi jobba vidare på ett ”jämställt samhälle” och fråga mer tills vi får ”rätt” svar. Den vanliga människan har ju faktiskt ingen aning om vad jämställdhet är, det måste man vara feminist för att veta.

    Gör om, gör rätt! När vi börjar analysera samhället utifrån hur det ser ut och inte utifrån hur vi (eller en viss grupp) vill att det ska se ut, då kanske vi kan få samma utgångspunkt. Om en del inte vet var de är (punkt A), får de j-vligt svårt att ta sig till punkt B.

  15. Dan Says:

    @Sam, Oavsätt hur jämlik samhället blir så kommer det att finnas skillnader i vad kvinnor i allmänhet och män i allmänhet tycker är viktigt eller kul att sattsa på. Våra biologiska (och därmed pyskologiska) skillnader gör att vi även i en 100%ig samhäälle kommer att sattsa på olika saker.

    Vad feministerna måste förstå är att det är inte fel. Allt här i världen kan inte knäckas precis i mitten för att det ska bli 50/50. Det är nog bara extremister som har svårt och förstå den enkla logiken, oavsätt område.

  16. ParStrom Says:

    Jämställdhetsfeministern, du är underbar! Jag skulle vilja se en bok med ”The best of Jämställdhetsfeministern”!

  17. NM6 Says:

    Metros läsarpanel: Sverige: 65% av kvinnorna tror att världen generellt skulle vara bättre om de hade makten. 54% av männen i Sverige instämmer!!!

  18. Maria Says:

    Även en kvinnlig amerikansk utrikesminister sätter familj och vänner högre än karriären, och ställer inte upp mer än en mandatperiod:
    http://www.dn.se/nyheter/varlden/vlinton-trott-pa-karusell-livet

  19. Man Says:

    @NM6: Ja, jag hade då inte vågat svara något annat om jag blivit tillfrågad. Sånt kan ju registreras.

  20. Aktivarum Says:

    NM6:

    Vilket säger absolut ingenting om faktafrågan (där belägg krävs för att svaren skall vara av någon som helst betydelse) men visar svart på vitt omfattande diskriminering av män med tillhörande misandry.

  21. Aktivarum Says:

    Sam:

    ”Bara skillnaderna mellan vad män och kvinnor tror om kvinnor saken tyder på att det inte är någon bra idé att låta män fatta beslut åt kvinnorna.”

    Med andra ord är du en av relativisterna som dels tror att allt är minst lika bra som något annat och dels tycker att personer som varken har kunskap eller intresse skall ha makt över saker där de skiter i vilket? Med tanke på hur missnöjda kvinnor enligt dig är med mäns beslut är det märkligt att så många feministers arbete handlar just om att få mer att säga till om gällande mäns skapelser. Vore det inte mer logiskt att flytta till skogs BORT FRÅN MÄNS SKAPELSER? Ivern att komma åt mäns skapelser tyder ju på att ni är mer än lovligt nöjda med resultaten av manliga beslut.

  22. Hjalmar Says:

    Aktivarium:

    Det är (nästan enbart) män som har planterat, röjt, och gallrat skogen också…Men det kanske går att hitta något urskogsområde någonstans i fjälltrakterna – eller i Sibirien…

    I övrigt instämmer jag helt. Utan manlig uppfinningsrikedom hade vi varken elden eller hjulet.

  23. A Says:

    Frågan är vad som gör en kvinna ”mest” tillfredsställd. Menar Pär att kvinnor som råkar bli mer tillfredsställda av sina egna barn eller sin familj inte också kan bli tillfredsställda av en toppkarriär? Menar Pär också att om samma undersökning gjordes på män (då jämförelsen helt saknas vet jag inte varför han överhuvudtaget använder denna undersökning i sina argument angående SKILLNADEN mellan män och kvinnor som tillfrågas om vad som gör dem mest tillfredsställda i livet) så skulle de flesta män – i samma utsträckning som den skillnad i hur många män respektive kvinnor som sitter på toppositioner – alltså svara att de alla blir mer tillfredsställda i livet av sin karriär än av sina egna barn? Är Pär helt säker på detta? Vad har män att säga om det?

  24. NM6 Says:

    Aktivarum säger:
    ”Vilket säger absolut ingenting om faktafrågan (där belägg krävs för att svaren skall vara av någon som helst betydelse)”

    Så du menar att vissa uppgifter i Metros läsarpanel säger mer om faktafrågan än andra?

  25. NM6 Says:

    Man säger:
    15 juli 2011 kl 10:00
    ”@NM6: Ja, jag hade då inte vågat svara något annat om jag blivit tillfrågad. Sånt kan ju registreras.”

    Samma retorik använder feministerna när de påstår att ”kvinnor vågar inte berätta vad de VERKLIGEN vill!”

  26. hamstrn Says:

    A

    Ja du vad har män att säga om det? Kan du möjligtvis se om du hittar en undersökning?

  27. hamstrn Says:

    Om vi har 50 män och 50 kvinnor där 30 av männen och 10 av kvinnorna satsar stenhårt på en karriär.

    Hur stor andel blir VD av vardera kön som alla är lika bra och det finns 20 VD platser?

Lämna en kommentar