Rosa Bandet-hysterin osynliggör manlig död

by

band

Göteborgs-Posten rapporterar om succé för årets Rosa Bandet-kampanj (här). Under oktober månad har 47 miljoner kronor samlats in för kampen mot bröstcancer. Det är en veritabel succé. Inte konstigt mot bakgrund av vilken exponering kampanjen har fått. Rosa godispåsar med Rosa Bandet på, mängder med andra rosa produkter, TV-kanaler har Rosa Bandet i hörnet hela tiden och använder rosa bakgrund, butiker har satt upp stora skyltar om Rosa Bandet och sina Rosa Bandet-märkta produkter, artister ställer upp gratis. Mustaschkampen och Blå Bandet – som gäller männens prostatacancer – är närmast osynliga vid en jämförelse.

Det är bra att cancer bekämpas. Det är bra att bröstcancer bekämpas. Vad jag inte kan förstå är varför kampen ska vara könsindelad, vilket den blir när man väljer ut en viss sjukdom som (i princip) bara det ena könet drabbas av.

Betydligt fler män där i prostatatcancer än kvinnor i bröstcanser, något som verkar glömmas bort. Nedan ser du utdrag ur Socialstyrelsens dödsorsaksregister, som visar antal dödsfall år för år i de två sjukdomarna.

can-pr

Döda i prostatacancer

can-br

Döda i bröstcancer

Som synes är det visserligen inte dubbelt så många döda i prostatacancer som i bröstcancer, men inte så långt ifrån. Ca 1000 fler döda. Mot den bakgrunden är det märkligt att intresset för den kvinnliga cancerformen är så oerhört mycket större än intresset för den manliga.

Ett förklaring till detta som ibland förs fram är att prostatacancer sällan drabbar yngre män, medan däremot bröstcancer drabbar yngre kvinnor. Eftersom det är värre att dö i unga år anser de som driver detta resonemang att det motiverar det större intresset för bröstcancer. Låt oss gå in i databasen igen. Så här ser resultatet ut efter en sökning i dödsorsaksregistret, där antalet dödsfall i de två sjukdomarna visas för åldersgruppen 0-49 år:

can

Dödsfall, åldrarna 0-49 år

Som synes handlar det om ungefär 1-6 unga män som dör av prostatacancer varje år mot 100-150 unga kvinnor. Resonemanget stämmer alltså. Men de ca 120 fler unga  kvinnor än män som dör i bröstcancer ska ställas mot de ca 1000 fler män än kvinnor totalt sett som dör i prostatacancer. Även om värdet på en lite äldre mans liv värderas ned på grund av åldern så är det väl ändå inte noll? Om de prostatadöda männens liv värderas till, säg, hälften på grund av åldern så blir ändå ”värdet” på den manliga döden i denna jämförelse mycket större än ”värdet” på den kvinnliga döden.

Egentligen känns det fel att sitta och räkna värde på liv på det här sättet. Men det känns nödvändigt mot bakgrund av det ointresse för specifikt manligt lidande som blivit ett resultat av det feministiska samhällsklimatet.

Kort sagt så osynliggörs manligt lidande och  manlig död av det ensidiga fokuset på bröstcancer. Än tydligare blir detta förhållande av det faktum att män generellt lever kortare än kvinnor. Mäns medellivslängd är ju cirka fem år mindre. OM det ska vara ett genusfokus på forskning om dödliga sjukdomar (vilket jag inte tycker) så borde alltså män prioriteras.

För övrigt är det över huvud taget märkligt att sätta in kampanjer mot en sjukdom i taget. Här finns en krönika i Aftonbladet som är kritiskt mot detta, här är en krönika i Expressen.

12 svar to “Rosa Bandet-hysterin osynliggör manlig död”

  1. Magnus, Genusmagazinet.se Says:

    Det är även fler kvinnor som dör av lungcancer än av bröstcancer, varav fokusen på enbart bröstcancer blir än mer märklig.

  2. Ladislaus Horatius Says:

    Man får återigen anledning att säga:

    Håll statustänkandet borta från döden
    http://www.facebook.com/group.php?gid=30102821256

  3. barfota Says:

    @Magnus, Genusmagazinet

    ”Det är även fler kvinnor som dör av lungcancer än av bröstcancer, varav fokusen på enbart bröstcancer blir än mer märklig.”

    Kan det bero på att kvinnobrösten mättade oss alla när vi var små och alla därför känslomässigt kan relatera till dem, lätt att ”marknadsföra” alltså. Det spelar ju också feministerna i händerna såklart.

  4. profanum_vulgus Says:

    Frågan i det här fallet är ju främst vad som säljer. Rosa bandet är en affärsidé, inte alls skild från t.ex. rädda barnen och liknande. De som driver projekten vill tjäna pengar, kan man tjäna pengar på att sälja prylar där en del av vinsten går till snoppcancer? Nej det kan man inte för det är ointressant.
    Hur är det med lungcancer då? Eller för den del kvinnor med lungcancer, är det säljbart? Nej, de flesta anser att lungcancer är för det mest självförvållat, lungor är dessutom köttiga och äckliga medan bröst är runda lena och mjuka.

    Visst är det ett jämställdhetsproblem att det inte går att tjäna pengar på att samla in pengar till gubbcancer. Men man kan väl inte direkt anklaga entreprenörerna som kommit på idén att bli rika på detta? Skulle de ha haft ett blå-bandet och tjänat en bråkdel av sin nuvarande lön bara för att?

  5. Pether Says:

    En annan del av cancerfeminismen är vaccinet mot livmoderhalscancer.
    Den cancern orsakas av HPV, ett virus som också står till grund för vårtor och annat.

    Men den är också orsak till penis och analcancer. Den kan också härledas till tonsillcancer.

    Då kan man undra sig, varför vaccineras inte även pojkar?
    Dubbelt upp, varför vaccineras inte pojkar, för om pojkar inte har viruset, minskar risken att de skulle ge det till en stackars liten flicka.

  6. Mats Says:

    Lite off-topic

    Skulle köpa vitaminer så här på höstkanten (naturapoteket). Upptäckte att av samma märke fanns det 4 olika varianter för det kvinnliga könet. tjej, kvinna, gravid och ett för äldre kvinnor. Kan ju vara ganska förståeligt eftersom kroppen förändras och behöver olika saker genom åren.

    För män fanns det bara en sort, påpekade det för expediten och frågade varför det inte fanns iaf 2-3 olika sorter för män. Svaret blev en avsnäsning att för män räcker det minsann med en sort, ungefär som vi skulle vara en lägre stående varelse än kvinnan.

  7. Lars Sjöström Says:

    Det är väl lite så att vi ska minsann veta vår plats. I korgen för det mesta. Får den ofta får vi med.

    En sund kvinnorörelse är inte av ondo. En lika sund mansdito också. Som vanligt är det båda som behövs. Inte bara vid avel av nya människor.

  8. Pelle Billing Says:

    Mycket bra jämförelse Pär! Jag hade inte koll på de exakta siffrorna.

  9. empati saknas Says:

    Det finns mycket lite empati för män i vårat samhälle.
    Det är problemet.

    ”Tvåbarns-pappa dog i trafikolycka.”
    Undermening: Det är inte synd om mannen, bara barnen.

    ”Normal” syn på män:
    Män är tillverkade för att jobba och dö.
    Det är kvinnor och barn som ska leva, ha tid att leva, och få överleva.
    En död man (över 65) är en bra man, då har han ändå gjort sitt?

  10. Saul Naapanki Says:

    Saul.
    Rosa bandet är en kampanj vars syfte är att synliggöra bröstcancer. Något jag tycker de klarat av för väldigt länge sedan, så kanske är det dags att synliggöra något annat istället. Något som få vet något om och nästan ingen av de drabbade vågar prata om. Nämligen den vanligaste dödsorsaken bland män, prostatacancer.
    Dessutom har jag förstått att pengarna för rosa bandet ändå går till cancerfonden i slutändan, och inte specifikt till bröstcancer. Så vill man hjälpa kvinnor med bröstcancer bör man ge pengar direkt till cancerfonden istället för rosa bandet. För då kommer dubbelt så mycket fram p.g.a. rosa bandets skyhöga administrationskostnader.

  11. Saul Naapanki Says:

    haha oj vad sen jag var på den! 2 år

  12. Petter Says:

    … och cancerfonden har lagt ner mustasch-kampen

Lämna en kommentar