Vänsterpartist kallar Lucia antifeministisk mobbning

by

Vänsterpartisten Linda Snecker sågar idag Luciafirandet på sin blogg. Hon är mycket kritisk. Rubriken för inlägget är:

”Lucia, en antifeministisk mobbningstradition”

Sedan fortsätter hon:

”Lucia, den kvinnofientliga och objektifierande högtid som vi firar med torra lussebullar, tända ljus och saftglögg.”

Hon får med patriarkatet också:

”Näe, Lucia, det är en objektifiering av den unga kvinnokroppen som gång på gång manifesterar att det är utseende och ett gnistrande leende och passivitet som räknas och ingenting annat. En Lucia hon ska röstas fram i klassrummet eller i stadens största tidning och det är den populäraste tjejen som vinner. Lucia, en riktigt härligt svensk antifeministisk mobbningstradition akompanierad av de patriarkala samhällsstrukturen som tycker att tjejer de ska hålla tyst och måste de höras så läs en dikt om Jesusbarnet!”

Linda Snecker är ersättare i partistyrelsen, kassör i Östergötlands distrikt, dessutom ledamot i Gymnasienämnden och i Hyresbostäders styrelse i Norrköpings kommun. Läs hennes inlägg här.

40 svar to “Vänsterpartist kallar Lucia antifeministisk mobbning”

 1. Jakob Says:

  Suck. Byt bara ut patriarkala samhällstrukturen mot kapitalet och profiten samt tjejer mot arbetare så gör du en tidsresa till 1974.

 2. Pernilla Says:

  För en gångs skull tycker jag det finns en poäng i ett feministiskt utspel. Det finns även nackdelar med att vara kvinna och utseendefixeringen är en sådan sak. Dock är det förstås inget skäl att lägga ned luciafirandet.

 3. Torstensson Says:

  Pernilla

  Objektifieringen av kvinnorkroppen är något som kvinnor själva gör utmärkt på egen hand. Kvinnor vill vara vackra och har en egen vilja.

  Något feminister inte erkänner. Man skyller på patriarkatet.

  Jag kan däremot hålla med om att det är jobbigt att det är så människan är funtad. Det är ju en skönhetstävling helt klart.

 4. AV Says:

  Ahh samma historielöshet som vanligt. Att gå runt i gårdarna och sjunga och tigga är en urnordisk tradition. Med gamla kalendern var d 13 den mörkaste dagen på året. Lucia (den ljusa) var då en motkraft till mörkrets krafter Lucifer. De flesta av våra luciatraditioner är en blandning av fornnordiska och kristna traditioner.

  Och vill man hålla sig till ursprungliga St:a Lucia så är hon martyrhelgon eftersom hon lovade kyskhet och vägrade bli bortgift. Dömdes att bli prostituerad och senare avrättad. Nej ett sådant kvinnoöde kan man ju inte högtidlighålla. Usch vad patriarkalt.

  en liten fråga: Gå icke även unga män i detta tåg, stundom utklädda till stjärngossar. Äro isf icke detta ett objektifierande av den unga gosskroppen? Skulle denna bittra krönika kunna skrivits av någon bitter människa som inte fick vara lucia efter dagis (när alla fick)? jag utgår från att hon själv klär sig i säck och aska för att inte framstå som objekt.

 5. cark1 Says:

  Hon är kanske fortfarande sur för att hon inte blev Lucia på dagis?

  /Carl

 6. Torstensson Says:

  Nästa kvinna som föder mitt barn ska vara vacker. Så är det bara. Jag vill inte ha en ful kvinna. Jag är hemskt ledsen att jag är så ytlig där. Men så funkar det och har väl alltid funkat. Sen är personligheten också viktig men dom som säger att personligheten är allt ljuger.

 7. Gonzo Says:

  Cark1

  Tänkte samma tanke.

  Snart är det dags för julafton och alla karlar vet vad det innebär.

  Den klassiska mansrollen. Tomten (dvs mannen) bjuder på alla presenter utan att någon funderar över vart pengarna kommer i från.
  Alla ska få presenter.
  Den stackars tomten (karln) tvingas jobba 364 dagar om året för att få i hop pengarna till alla presenter somska delas ut.

  Vad får vi och framförallt barnen för syn på män om detta mans förakt får fortsätta??

  Borde vi inte ersätta tomten med en kvinlig dito? En kvinna som öser presenter över alla och en var? Helt ”gratis” dessutom?

 8. Gonzo Says:

  Torstensson

  Allt handlar inte om utseendet. Visst vill man ha en fin partner men att hon behöver vara ”vacker” är inte sant. Skönheten sitter i betraktarens ögon och ska inte avgöras av andra.
  Inga feminister eller sexister ska tala om vilka kvinnor som jag anser vara vackra.

  En glad och trevlig kvinna är alltid mer attraktiv än en sur och otrevlig.
  Det finns inget som är mer avtändande som en snygg kvinna som är sur, otrevlig eller dryg.

  Personligheten är avgörande.

  Kvinnor tjänar på att vara glada och trevliga, då är inte utseendet hela världen.

 9. Jonas Says:

  Jag förstår inte alls Pernillas och andras syn att F-isterna skulle ha en poäng här. Gonzos liknelse med tomten är ju lysande!

  För övrigt hade nu Lucias huvudkaraktär varit t.ex. en stjärngosse istället, vad hade F-isterna kört med då tror ni? Precis som alltid framlaggts, så spelar könet ingen roll – i sann F-istisk anda – men på det sätt det inte spelar roll är att man kan alltid peka på att kvinnan är den part som per automatik är utsatt. Har man blå solglasögon på sig så naturligtvis ser man blåögd ut och självfallet ser världen också blå ut då.

 10. Lotta Says:

  Håller med om att det är en mobbningstradition, vilket det iofs finns många av i skolan. Sen kanske man inte ska sluta fira Lucia, men kanske ändra sättet man väljer Lucia på, försöka ändra på bilden av vad en Lucia är. För vi vet alla hur en Lucia ser ut, eller hur? Vi bär alla på bilden.

  Utseendefixering och objektifiering Torstensson… Självklart väljer kvinnor själva. Det är inte enbart männens fel, ta det lugnt. Det är samhället, vår kultur. Där både män och kvinnor ingår. ”Patriarkatet” betyder inte att man exkluderar kvinnor, kvinnor bidrar också, aktivt, till det vi kallar ”patriarkatet”. Männens frivilliga överordning och kvinnornas frivilliga underordning. Men bara för att det är frivilligt är det inte okej, inte när det missgynnar både män och kvinnor.

 11. Gonzo Says:

  Lotta

  Vi skulle kanske kunna byta namn till matriarkatet då?
  Eller är behovet att skulldbelägga männen för stort för att det skulle fungera?

 12. Andreas Nurbo Says:

  Varför har man Lucia på dagis, i skolan?
  Det ska fetbort för religion och praktiserandet av religiösa traditioner hör inte hemma där.

 13. Erik Norén Says:

  Håller med Andreas Nurbo. Bort med Lucia firande på dagis och i skolan. I varje fall alla skolor som bekostas med allmänna medel (är därmed är till för alla).

  @ Lotta
  Så vad skulle den nya bilden av Lucia vara?
  Bilden jag har i mitt sinne är att det ska vara ett försök att ha en Lucia med ett ”änglalikt” utseende som kommer och lyser upp i mörkret.

 14. Lavazza Says:

  Kvinnor och män konkurrerar med andra kvinnor och män på ett antal arenor och i ett antal ”grenar” för att få status, uppmärksamhet och fördelar gentemot andra kvinnor och män (eller bara för att ”uttrycka sig själv” eller ”för det egna välbefinnandet”). Om det ska vara någon konsekvens i det hela så måste man i så fall bekämpa all sådan tävlan (utseende, hälsa, musik, sport, konst, ägande, konsumtion, kunskap, bildning, popularitet, relationer etc.).

  Om man däremot bara vill bekämpa viss tävlan och explicit eller implicit undantar annan tävlan, så måste man kunna anföra goda skäl för denna begränsning, om man vill få skeptiker med i båten.

  Att bekämpa all tävlan (eller allt som någon uppfattar som tävlan) tror jag dock inte att någon vill.

 15. dreamcoloured Says:

  Jag har studerat musik i många år nu och på så sett gått ett stort antal Luciatåg. Jag personligen tycker att det hela är en vacker tradition som handlar om ljus och vacker musik. Saker är vad man gör det till. Väljer man att se det som en religiös högtid blir det det. Väljer man att se en förlegad kvinnoroll ser man det. Väljer man att hålla omröstning om vem som blir Lucia blir det en mobbningssituation.

  Om man istället fokuserar på musiken, det roliga att sjunga i kör och hur vackert det är med tända ljus och vita dräkter på morgonen kan man åter igen se det fina i det istället för att bara leta efter problemen. Man kan välja vilka stycken man väljer och på så sett arbeta bort de delar som förknippas med kristen tradition. Luciafirandet som vi har finns i princip bara i Sverige, så jag kan inte riktigt se det som en överdrivet kristen symbol.

  Ta bort omröstningen, arbeta för att få bort statusen i att bli Lucia och se det istället som en grupp och att man gör det tillsammans. Ta bort de sånger som förknippas med kristendom om du ser det som ett problem och sjung tex. bara sånt som goder afton och midnatt råder i småskolan.

  Jag tycker att Lucia och dess musik måste bevaras eftersom det i princip är unikt för Sverige!

 16. Lasse Says:

  Det här är vad jag kallar leta efter förtryckarstrukturer/ könsroller i en kaffekopp.

  Helt sjukt !

  Är väl lika bra vi skiter i jul & farbror jultomten, påskkärringar och midsommar. Jag menar vad kan bli mer förtryckande än en midsommarstång (fallossymbol).

  Fan vad less och frustrerad jag blir på det här ibland ;(

  (ursäkta språkbruket)

 17. Mattias Says:

  Lotta,

  ”Men bara för att det är frivilligt är det inte okej, inte när det missgynnar både män och kvinnor.”

  Jo faktiskt. Jag skulle t o m gå så långt som att säga att det nästan är definitionen av det.

  Det är inte gynnsamt att dricka alkohol, vara överviktig, röka eller vara otrogen. Men vi har en frihet här i landet där vi säger att vi har rätt att bestämma över oss själva. Staten (eller någon annan) skall inte bestämma hur vi får leva. Och nej, att vara lucia är inte jämförbart med att mördas eller våldtas.

  Men oavsett det så anser jag inte att män ÄR överordnade. De är det på vissa områden men är underordnade på andra. Totalt sett finns det en balans mellan kvinnor och män. Anser jag.

 18. Lasse Says:

  ps. tycker självklart vi skall behålla våra fina svenska traditioner.

 19. Bo Sundbäck Says:

  Jahaa…..en mobbnings företeelse…?
  Knepig och en ny definition på mobbning må jag säga…det allvarstyngda ord.
  Lucia är en gammal fin tradition till glädje för många;
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia
  Man frågar sig…Jultomten då..? Är det också en typ av ”maskulin” mobbning enligt hennes uppfattning…?

 20. Liberal Says:

  Klart vi ska lyda en mentalt störd kommunistkärring och kasta oral femistbajs på lussefirandet.

 21. JD Says:

  Som vanligt så skylls det på det förbannade patriarkatet då kvinnor själva går omkring och missunnar varandra att hamna i blockfånget.
  Det är inga andra än kvinnorna själva som fokuserar över vem som blir lucia eller inte.
  Jag är övertygad om att det är något genetiskt som gör att kvinnor hela tiden jämför sig med varandra och det är säkert ingen slump att det är kvinnor som köper smink och modekläder för miljarder kronor varje år eller att det är just kvinnor som bloggar och skriver tidningar om skönhet och mode.
  Ett behov som går ut på att framstå som så mycket bättre och vackrare än alla andra. Hyckleri att skylla på män i det här fallet!

  Kan man inte bli Lucia själv så ska fan inte någon annan få bli det heller!

 22. Patrik (PP) Says:

  Jag har just varit på dagis och firat Lucia med barnen. Jättestolta är de och många fina sånger hade de övat in. All flickor som vill har luciakrona. Whats the problem?

 23. Maria Says:

  JD:
  Smink och kläder är ju till för att göra sig så attraktiv som möjligt, alltså i slutändan att skaffa sig en karl. Samt för att positionera sig gentemot konkurrenterna, dvs. andra kvinnor. Alternativt beundras av andra kvinnor, för inga heteromän bryr sig särskilt mycket om kvinnors klädsel (de föredrar väl kvinnor utan kläder och smink).

 24. Lövet Says:

  @Gonzo: Glöm inte bort att fadern dessutom lyckas med att alltid vara frånvarande när klapparna delas ut. Bara det visar hur lite han prioriterar barnen.

  @Maria:

  för inga heteromän bryr sig särskilt mycket om kvinnors klädsel (de föredrar väl kvinnor utan kläder och smink).

  Så rätt, så rätt!

 25. Gonzo Says:

  Lövet

  Att fadern ”inte” är närvarande när presenterna delas ut visar att han inte behövs i familjen. Det är ”ingen” som betalar för presenterna, det är endast tomten som delar ut dom gratis.

  Givetvis sker utdelningen av presenter när endast modern är närvarande, på så vis präglas barnen till ”presenter och mamma”.

 26. Torstensson Says:

  JD

  Ja. Det finns till och med ”gör mig snygg program” på tv4. När man sen tävlar om det så är det fult. Man får tävla i bodybuilding och fotboll men inte skönhet och blonda slingor.

  Livet är en tävling. Kvinnor tävlar på hårda vilkor precis som män. Ibland är denna tävlan tuff och rå. När man bryter ihop så är det lätt att klaga på ett patriarkat och inte det faktum att man inte höll måttet i en luciatävling.

 27. michael Says:

  Jag hörde en kvinna som håller på med mode som sa att kvinnor inte köper snygga kläder för att imponera på män utan andra kvinnor.

 28. Torstensson Says:

  Fy fan för luciatävlingar sade feministen. 5 min senare sitter hon själv och googlar Fabio på googles bildsök. Hyckleri.

 29. Ericson Says:

  michael säger:
  13 December 2010 kl 18:08

  Jag hörde en kvinna som håller på med mode som sa att kvinnor inte köper snygga kläder för att imponera på män utan andra kvinnor.

  Som kvinna kan jag säga att dettill stor del nog är sant!

  I en fotsid klänning tycker inte jag att Lucias kropp blir objektifierad. Däremot vet jag inte om jag gillar ”skönhetstävlingen” som är i många tidningar när man ska rösta framårets Lucia.

 30. Rick Says:

  Jag kan inte låta bli att bli ironisk nu. Är kanske inte talibanerna något på spåren med allsköns krav på burka och vad det nu heter. Inga Lucior, inga skönhetstävlingar, ingen konkurrens med utseendet bland kvinnor…

 31. Urban Says:

  Den fornnordiska Lucian var väl Lussi, en ond häxa som kunde vara elak mot olydiga barn. En colare Lucia med andra ord och något som våra feminister borde ta upp som tradition istället för att gammalt trist helgon från Syracusa.

 32. gealach Says:

  Men snacka om att leta problem där de inte finns! Det mesta av det här genustjafset är rena i-landsproblemen och inget annat!

 33. Manhood United (barn till radikal feminist som gör tok revolt;-) Says:

  @ gelach

  så kan man ju också se det. om det inte vore för en kvinnlig könsmaktsordning, kvinnovälde och mansförtryck. Har du hört det förut.
  Ironi* min gode man* ironi….

  genustjafs fram till den dagen mannen hamnar i klorna på radikalerna och statsfeminismen, se vad som hände ja

  ofrånkomligt, tjafset kanske står för genuslistan som t.o.m vill hitta maktstrukturer i en kaffe kopp för att citera ”Tanja Bergkvist”.

 34. Torstensson Says:

  Urban

  Varför är ett helgon trist? Varför sånt ståhej kring vackra kvinnor?

  Så skitnödigt allt ska vara i Sverige och det kommer ofta från fega kommentarer som den du gav där.

 35. prinsessan Says:

  Ibland utmålas jag som manshatare, jämställdhetsmotståndare, bakåtsträvare och allt möjligt annat som inte stämmer. Detta är naturligtvis debattknep från politiska krafter som är motståndare till jämställdhet. De skapar en förvriden bild av motståndaren och argumenterar sedan mot den bilden. För att undanröja alla missförstånd – det här är vad jag och feminismen står för, i sammandrag:

  Jämställdhet är viktigt. Jämställdhet betyder lika rättigheter och skyldigheter för könen. Ifall män och kvinnor väljer lite olika på vissa områden innebär det inte en brist på jämställdhet, eftersom individens val måste respekteras. Feminism är per definition en kamp för jämställdhet, eftersom begreppet synliggör att vi har en maktordning i samhället, där gruppen män har mer makt än gruppen kvinnor. I dagens Sverige förekommer både kvinnoförtryck och diskriminering av kvinnor och män. Vi har ännu inte fått ett tillräckligt feministiskt samhällsklimat, utan kampen för ett jämställt samhälle, där kön inte längre är en begränsande faktor för vad som är möjligt för en individ att göra, måste fortsätta varje dag.

 36. Lasse Says:

  Bästa elever ovan ser vi ett skolexempel på arten feministers beteende.

  @Prinsessan

  Alla skribenter på den här bloggen har för länge sedan sett igenom de ”feministfloskler” och ”falsarier” som du klipper och klistrar* i olika trådar. Ungefär lika intelligent som att försöka sprida Nazipropaganda i ett koncentrationsläger.

  Som en liten vänlig vink 😉

  *hmmm….. klipper och klistrar var ju det jag sa.

 37. Emil Vikström Says:

  När jag gick på högstadiet hade vi en kille som ville vara lucia. Rektorn vägrade att ta emot hans ansökan.

 38. Kajsa Says:

  Gud va skönt att jag aldrig träffar på er idioter i verkligheten, att jag lever och umgås med män och kvinnor som inte lever kvar i 50-tals normer. Pinsamt att ni inte har någon som helst kunskap om genusvetenskp.

  Fruktansvärd tanke att flera av er säkert har eller tänkt skaffa barn. Blir uppriktigt ledsen! Men som tur är finns det många pålästa kvinnor och män där ute som vill leva i ett jämlikt samhälle.

 39. P.E. King Says:

  Citat Kajsa:

  Gud va skönt att jag aldrig träffar på er idioter i verkligheten…

  Man kan aldrig veta – kanske träffar du fler ”idioter” i verkligheten än du anar.

  Simma lugnt! 😉

 40. Linda Snecker Says:

  Hej! Vad kul att min blogg uppmärksammas även här! Tyvärr har jag inte sett detta förrens idag, men jag har med glädje läst alla kommentarer. Och precis som på min blogg så blev det ett himla liv – det märks när man ifrågasätter svenska traditioner och firanden som är otroligt heliga för vissa. Nåde den som ifrågasätter någonting som vi har lärt oss sen dagis!
  Men självfallet så finns det flera som även håller med mig, så det finns några revolutionärer bland traditionisterna.

  Mitt blogginlägg är skriver med lika mycket ironi som allvar, och jag lovar att jag återkommer nästa Lucia med samma kritik!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: