Självmord drabbar män värst i hela världen

by

Jag citerar vad Wikipedia skriver om självmord:

”Män är i hela världen mycket överrepresenterade bland självmördarna i alla åldersgrupper förutom på den kinesiska landsbygden. I Sverige var i början av 1900-talet förhållandet hela fem självmördade män för varje kvinna, men från 1970 sjönk kvoten till runt 2,5 män för varje kvinna. Det är ett ganska jämställt förhållande; den genomsnittliga kvoten för Europa är fyra män för varje kvinna.

Det är alltså ”ganska jämställt” när 2,5 män för varje kvinna begår självmord. Jag undrar om det hade ansetts ”ganska jämställt” om könen varit omvända.

Jag undrar varför män begår självmord i mycket högre utsträckning än kvinnor. Känner de större press på sig än kvinnor? Jag är övertygad om att ifall det varit kvinnor som begått de flesta självmorden hade vi fått höra att det berodde på att de är ”utsatta”, att de ”mår dåligt”, att de har en press att vara ”duktiga” och att de ”dubbelarbetar”. Kanske någon av våra många genusforskare borde sätta tänderna i varför män begår självmord mycket mer än kvinnor?

Här finner du en aktuell artikel i DN om att självmorden bland de nyrika i Kina ökar. En förklaring är att pressen på företagsledare är mycket stor. Förutom att ordet ”affärsmän” nämns en (1) gång är artikeln könlös. De som begår självmord kallas  ”mångmiljonärer”, ”entrepenörer” och ”bolagschefer”. Även ”företagsledaren” som uttalar sig i artikeln har gjorts könlös.

Det är uppenbart att det är mest män det rör sig om, kanske nästan enbart män. Ändå framställs inte problemet som ett mansproblem. Men jag är övertygad om att det hade framställts som ett stort kvinnoproblem om det varit nästan bara kvinnor som det rört sig om.

Tack för tipset, Jonas.

För övrigt 1: Pojkar är markant ointresserade av att delta i elevrådsarbete i högstadiet – se här. Tack för tipset, Matte Matik!

För övrigt 2: Här kan du se ett UR-program om könsroller i skolan. Så här presenteras problemet: ”Många tjejer har prestationsångest och pluggar stenhårt. Bland killarna, å sin sida, har nästan var fjärde elev lässvårigheter. Vad ska skolan göra åt saken?”. Av de tre personer som är inbjudna att diskutera problemet är två Gudrun Schyman och Ingemar Gens (jämställdhetskonsult). Vad har dessa två feminister där att göra när det är ett skolproblem som ska diskuteras? Tack för tipset, Jonas.

För övrigt 3: En reflektion kring antalet kön, med anledning av att Australien infört det tredje könet. Som någon skrev – varför över huvud taget ha kön? Istället för att införa ett tredje kön kan man väl avskaffa kön. Kön finns inte (feministerna blir riktigt nöjda). Eller också gå den motsatta vägen – ha oändligt antal kön. Låt människor registrera in ett kön ungefär som man kan registrera in ett varumärke. Någon registrerar könet ”varpo”, någon könet ”pifeskorte”, någon registrerar könet ”kvinnman”, och så vidare. Full frihet. Det blir ju det logiska slutet på resan ändå, känns det som. Och det vore egentligen samma sak som att avskaffa kön. På köpet blir det omöjligt att könsdiskriminera, åtminstone formellt i olika former av regelverk.

17 svar to “Självmord drabbar män värst i hela världen”

  1. Jocke S Says:

    Ho, ho, nä kön finns ju inte! Hur suddar man ut ordet kön totalt?
    I övrigt, om självmord: kvinnor får mer kärlek, är gladare.
    Fast män är roligare!

  2. Sötisen Says:

    Det ena kollektivet blir ju så himla leds på att åka räkmacka, att de tappar livsgnistan och tar sin egna liv. Det ena kollektivet är offer, det andra kollektivet åker räkmacka.

    Detta finns det hela bibliotek med genusvetenskapliga skrifter som bevisar. Håller du INTE med om allt detta, så sitter du fast i ett unket genushål.

    Inte heller behöver du lyftas fram för du är uppenbarligen inte en duktig. Som behöver lyftas fram. För att du är så duktig. Som det är synd om. Som ju inte får åka så mycket räkmacka. Som därför behöver lyftas fram.

  3. Joel Johansson Says:

    Män är i hela världen mycket överrepresenterade bland självmördarna i alla åldersgrupper förutom på den kinesiska landsbygden.

    Horribelt. Varför gör man inget för de kinesiska kvinnorna?? Någon måste ta tag i detta!

  4. ninnitokan Says:

    Att män är överrepresenterade i självmordsstatistiken är en helt logisk följd av en kombination av männens könsroll ”macho” och att vuxenvärlden är dåliga på att hantera ”pojkaktigt beteende”. Det är en sak mitt hjärta brinner för:)

  5. dolf Says:

    Hm, det innebär att man inte kan bli åtalad för kvinnofridskränkning om man förföljer eller slår en person av kön X. Och frågan är om det definitionsmässigt ens är en människa. Ett anspråkslöst förslag är att Scan inrättar en avdelning för X så man kan få en ragu på X eller en X-stek till söndagsmiddan.

  6. Joakim Says:

    Haha, och Wikipedia ska vara en neutral encyklopedi?

    För övrigt 1: Innebär det att man borde kvotera in alla killar som är intresserade av elevrådet? Hur ska man då lösa den vanliga klasskvoteringen, dvs en eller två elever från varje klass?

    För övrigt 2: Schyman och Gens borde svara på vad betygsdiskrimineringen mot pojkar beror på.

  7. hsl Says:

    Helt appropå ingenting; Pär du är med i det nya nummret av RFSU:s tidskrift Ottar (nr 3/2011). Dock bara på bild med undertexten ”Debattören Pär Ström är INTE feminist”. Det var lite udda för de nämnar dig inte vid namn i övrig text, de pratar inte om vad du tycker och tänker utan bara hej hopp var du där på bild. Bredvid är det bara en liten insändare från en dam om vad hon tycker om feminism, i positiva ordlag. Vet inte riktigt vad de vill mena egentligen om de vill mena något överhuvudtaget.

    I samma tidskrift fick man också ny visdom av Gudrun ”för mig är äktenskapet den patriarkala institutionens krona”. Är det bara jag som fått för mig det men brukar det inte vara kvinnor som vill gifta sig lite mer än män? Så de vill alltså av frivilja underkasta sig patriarkalet? Eller är de små könsförädare allihop?

  8. ParStrom Says:

    hsl:
    Märkligt av Ottar.

  9. Lasse Says:

    För kvinnor finna en uppsjö av skyddsnät när de mår dåligt av olika anledningar. Även läkare tar mer hänsyn till kvinnors varningssignaler. (se tidigare tråd)

    Vad finns det för organisationer och skyddsnät för män ?

    Ovanstående är den stora bidragande orsaken till att män inte finner några andra utvägar.

    ps. tror även det finns en koppling med att över 80% av alla hemlösa är män och självmord

  10. 3 kvinnor och 1 man – då är det jämställt « GenusNytt Says:

    […] GenusNytt Belyser den obelysta halvan av genusfrågan « Självmord drabbar män värst i hela världen […]

  11. Grodan Boll Says:

    Att bjuda in Gudrun Schyman och Ingemar Gens att diskutera problem i skolan, är lite som att bjuda in en biskop och en imam och diskutera hur man får bukt med prostitution.

    Det kommer varken bli nyanserat eller komma några vettiga lösningar.

  12. Hjalmar Says:

    Grodan Boll: Bra sagt 😉

  13. Jämställdhetsfeministern Says:

    Gudrun Schyman och Ingemar Gens är två kloka feminister som vet allt om hur det är att vara pojke respektive flicka i dagens Sverige. Självklart finns det ingen mer kvalificerad än dem att uttala sig om hur svårt de duktiga flickorna har det i skolan, medan pojkarna glider fram på en räkmacka, trots att de inte ens kan läsa. Gudrun Schyman och Ingemar Gens har många spännande förslag om hur flickor ska lyftas fram i skolan.

  14. Björn Says:

    Är det inte en fråga om de klassiska könsrollerna när det gäller självmord? Kvinnor snackar medan män skrider till handling?

  15. Jämställdhetsfeministern Says:

    Förresten har feministisk forskning visat att det är kvinnor som drabbas värst av självmord. Kvinnor drabbas värst av allt.

  16. ninnitokan Says:

    Björn:
    ”Är det inte en fråga om de klassiska könsrollerna när det gäller självmord? Kvinnor snackar medan män skrider till handling?”

    njää, jag skulle säg att det där är en förenkling av en komplex bild.
    Orsaken till skillnaden går att finna i på våra genus, menar jag. Men för att förstå(och därmed kunna hjälpa männen) måste man se till hela genus-bilden.

    Genus= Inre biologiskt kön + yttre biologiskt kön + social konstruktion.

    Socialiseringen en individ utsätts för beror på individens yttre biologiska kön.

    Macho-könsrollen: En riktig man ska inte gråta/gnälla, då ”är han en käring”. Det är därför man får tjata iväg en sjuk man till vården när han så behöver. Det gör att män inte söker vård tex. psykologiskt stöd i samma utsträckning som kvinnor.
    Det här är en betungande del i den manliga könsrollen, som vi kvinnor helt slipper.

    Det inre manliga biologiska könet (bl.a. tex. påverkan av testosteron) medför ett mer ”pojkaktigt beteende”. Det gör att metoderna individerna väljer i gruppen män medför en större risk för dödlig utgång än de metodval kvinnor som grupp gör i samma situation(här självmord).

  17. Bengt Says:

    Självmordsfrekvensen är enligt socialstyrelsens dödorsaksregister allra högst bland gruppen äldre män, nämligen tre gånger fler självmord i den ålderskategorin än hos kvinnorna. Orsaken är att männen ofta är ensammare och betraktas som så oattraktiva att de varken lyckas få till ett förhållande, hångel eller ens uppmärksamhet. Av de som lyckats ingå ett förhållande finns även de som trots detta inte får den kvinnliga närhet, ömhet och intimitet de behöver, eller som blir lämnade av Kvinnan i sitt liv, vilket de tar så hårt att de bara ser en enda utväg. För äldre män tillkommer dessutom problemet att kvinnor i motsvarande ålder tappar intresset för män överlag, så för dem är allt hopp ute, särskilt som sexuell dysfunktion omöjliggör att någon kvinna skulle känna sig motiverad att bli närgången. Då allt hopp om kvinnlig närhet, ömhet och kärlek är ute så återstår bara en utväg ur eländet.

    Eftersom kvinnor inte tillnärmelsevis har samma närhetsbehov och inte är känslomässigt beroende av män så är inte heller självmordsfrekvensen lika hög bland dem.

Lämna en kommentar