Tre kvinnor – noll män – jämställdhet accomplished

by

 

Låt mig först säga att jag tycker att Cecilia Malmström verkar vara en utomordentligt lämplig person på posten som svensk EU-kommissionär. Grattis, Cecilia! Jag är glad att bli representerad av dig!

När det är sagt ska jag närma mig frågan ur ett genusperspektiv. Det bär mig emot, egentligen vill jag inte ägna mig åt genustrams, men eftersom det finns en så massiv genuspropaganda från feministiskt håll i Sverige så är det nödvändigt med lite moteld ibland.

Ur ett renodlat genusperspektiv är det oerhört märkligt att det blir en kvinnlig svensk EU-kommissionär efter att det hittills varit två kvinnor och ingen man. I 15 år, sedan Sverige gick med i EU, har posten innehafts av kvinnor. Ingen man har haft posten. Nu blir det en tredje kvinna.

Man kan ju konstatera att om motsatsen hade skett – efter två män hade en tredje man utsetts – så hade det blivit ett ramaskri. Men tvärtom går bra. Det är ett exempel på att jämställdhetsarbetet i Sverige är mycket o-jämställt.

Grattis, Cecilia! Du är en mycket kompetent person för detta jobb! Jag önskar bara att tillsättningen inte hade föregåtts av krav från många håll (bland annat hela oppositionen) på att ”det måste vara en kvinna”. Det smutsar ned tillsättningen en aning.

Här finner du en debattartikel jag skrivit om saken i Expressen.

Läs i media här: AB1 AB2 DN1 DN2 SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 Ex1 Ex2 Ex3

13 svar to “Tre kvinnor – noll män – jämställdhet accomplished”

 1. Joakim Steneberg Says:

  Ja jag är ju inte så hemma i kvinnlig politisk kompetens. Är det säkert att hon är kompetent, för att hon är kvinna eller? 😦
  För mig känns detta mer som ett utslag av att vi lever i ett gummsamhälle. Eller är det redan ett matriarkat där ”kvinnnan är överordnad mannen”, politiskt åtminstone? Eller i alla fall vill spela överordnad, för att kompensera på något vis?
  En manlig politker påstås prata lika mycket som två kvinnliga, så då måste väl vi ha dubbelt upp kvinnor, så det blir pratjämställt?
  Men att kvinnonormen tagit över kan väl inte stämma? Då faller ju hela feminismen och dess argument ihop som ett korthus! Så dom får passa sig faktiskt, med för mycket kvinnomakt. (Med hjälp av vissa män, där ligger en hel del av problemet!) Visst känns läget hopplöst, som en förolämpning över hela jämställdhetsfältet.

 2. Bierman Says:

  Jepp! Det hade blivit ett ramaskri bland feministfjollorna om två män följts av ytterligare en man.

  Men vi män tar utnämningen med stoiskt lugn – och konstaterar tacksamt att det åtminstone inte blev ytterligare en socialdemokrat.;-)

 3. katten Says:

  Om Cecilia är kompetent? Jag skulle tro det. Hon har doktorerat i statskunskap och arbetat i EU i tio år. Jag känner inte till så många män som har den kompetensen för att bli kommissionär. Naturligtvis finns det en massa
  som har snopp förstås – men de har kommit ifråga så länge att EU alltjämt är nerlusat av sådana med snoppar.

 4. Joakim Steneberg Says:

  Ja ovanstående kommentar/tator ”står ju för sig själv”. Fast den tydligen varken har snopp eller mycket stake i sig.
  Och är EU nån form av porrklubb?

 5. Frida Says:

  Det finns la många poster som efterträds av män som efterträds av män som efterträds…

  Kan det inte vara så att de kvinnor som haft posten har varit de mest kompetenta? (oavsett kön).
  men det verkar ni inte köpa.

  Matriarkat? haha pyttsan!

 6. Mikael Hedberg Says:

  Det tristaste med det hela är att folk har mage att först skrika om att det måste bli en kvinna, och sedan hylla att det blev den mest kompetenta personen, utan hänsyn till kön eller annat. Det smakar lite surt.

  Hur det ligger till med den faktiska kompetensen tänker jag inte ge mig in på — det är jag inte kompetent att bedöma.

 7. vmm Says:

  Det kanske är ett trick från regeringen. Vänstern kräver kvinnor hela tiden på alla möjliga poster… jamen tillsätt kvinnor då, regeringen! Kvinnor från FP, M, C och KD. Vänstern är ju nöjda bara det blir kvinnor så dom kommer inte att klaga.

 8. PabloHoney_4 Says:

  Cecilia är kompetensmässigt svårslagen och är troligtvis mest lämpad för uppgiften. Men försnacket och kravet på en kvinnlig kommissionär sår bara tvivel i att hon är vald pga av sin kompetens. Bra gjort Mona och Margot.

  Det är pinsamt att Margot och Mona kräver att det är en kvinna. Det är ganska tydligt vilka kriterier som gäller när en person tillsätts inom partiet. Inte är det kompetens som gäller där. Dessa personer är inget annat misoandrister som skiter i alla individers lika värde.

 9. vmm Says:

  Det finns faktiskt ett rationellt skäl att välja en kvinna på grund av kön den här gången. Kommissionens ordförande Barroso har sagt att dom länder som väljer en kvinna till kommissionär kan förvänta sig att hon får en mäktig post inom kommissionen.

  Så då vore det ju lite dumt av Sverige att välja en man och låta Sverige få en ”skitpost” bara för att kommissionären har fel kön.

 10. Lavazza Says:

  Pablo: Mona och Margot kanske anade att det skulle bli Malmsten och ville underminera hennes position genom att kräva att det ska vara en kvinna, vilket gör att misstanken uppkommer att hon inte valts på grund av kompetens utan pga. kön. Det är ju trots allt politiska motståndare vi talar om.

  Jag har träffat Malmsten en gång å tjänstens vägnar och hon är hal som en ål. Hon är väldigt duktig på att låta bli att besvara frågor utan att för den skull framstå som en arrogant typ som gör just det hon gör. Och det är en kvalitet som tyvärr kommer mycket väl till pass som kommissionär.

 11. Torbjörn Says:

  Det jag reagerar på är att det finns så många välkompetenta manliga politiker som man rimligtvis borde få chansen. Som det ser ut nu måste man tydligen ha mer än ett hål som politiker för att få chansen internationellt. Sorgligt.

  Jag saknar lite ballar i politiken, folk som vill något och som vågar. Som det är nu är det Tramsmåna och trams Malmström etc etc. Vi behöver ballar av stål för att klara krisen. Det må vara hänt att det finns ballar av stål hos kvinnor, men dessa kvinnor tycks vara verksamma inom näringslivet där det finns pengar och inte inom politiken. Inom politiken har vi inkvoterade vänstertanter totalt utan målsättning för sig själva eller för vårat land (och dess invånare i) Sverige.

 12. Oscar Says:

  Du gör samma misstag som huvuddelen av svensk tryckmedia – EU kommissionärerna representerar inte enskilda medlemsstater eller deras medborgare. De skall representera Europas intressen generellt sett. Det finns därmed ingen ”svensk” EU kommissionär.

 13. profanum_vulgus Says:

  Förutom vad som sagts om representation:
  Man kan ju inte veta vem som är kompetent som kommissionär eftersom uppdraget utformas oberoende av personen och efter att personen utsetts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: