Röd tråd från SCUM till skratt åt avskuren penis

by

Om en kvart ska jag vara med i Debatt i SVT1 (start kl 22.00) för att debattera SCUM-manifestet. Ingen är väl längre okunnig om att SCUM står för Society for cutting up men, och att manifestet förkunnar att män är en biologisk olycka som snarast bör utplånas.

Här är några citat ut manifestet:

”Mannen är en biologisk olycka.”

”Att kalla mannen ett djur är att smickra honom; han är en maskin, en vandrande dildo.”

”Då dagens samhälle präglas av enformighet och helt utan relevans för kvinnor återstår för civiliserade, ansvarstagande och spänningssökande kvinnor endast att störta regeringen, eliminera det ekonomiska systemet, införa fullständig automatisering [av fortplantningen] och utplåna det manliga könet.”

”Uppfylld av dåligt samvete, skam, rädsla, osäkerhet och, om han har tur, en knappt förnimbar fysisk gestaltning av sina känslor är mannen icke desto mindre besatt av att knulla, han kan simma över en flod av snor eller vada till näsan i spyor i en mil om han tror att det finns en vänligt inställd fitta som väntar honom.”

”De få män som återstår kan leva sina sista sunkiga dagar utslagna av droger eller svassa omkring och transa och passivt kolla på högeffektiva kvinnor i aktion. De kan … gå till närmaste trevliga självmordscenter där de snabbt, diskret och smärtfritt kan bli ihjälgasade.”

Jag kan konstatera att om ordet ”män” hade bytts ut mot exempelvis ”jude” eller ”arab” hade åtal väckts omedelbart för hets mot folkgrupp.

Till dem som säger att det här bara är satir vill jag säga att manifestets författare, Valerie Solanas, faktiskt försökte döda tre män.

Här redovisar jag i sammanfattad form hur jag ser på att Turteatern utanför Stockholm har satt upp SCUM-manifestet:

1. Jag vill understryka att jag inte propagerar för att censurera pjäsen (vilket en del feminister låter påskina).
2. Däremot tycker jag det var ett mycket olyckligt val av teatern att sätta upp en pjäs fylld av hat och uppmaning till utrotning.
3. Dessutom är det obegripligt hur en stor del av kultureliten i Sverige, med många av de stora tidningarnas recensenter i spetsen, kan ställa sig bakom och hylla en hatisk och våldsbejakande pjäs.
4. Vidare måste det nu vara slut med tilldelning av skattepengar till Turteatern. Idag får de stöd från det offentliga på tre nivåer: staten, landstinget och kommunen. Efter uppsättningen av SCUM-manifestet har Turteatern visat sig ha värderingar som inte bör stödjas med skattepengar.
5. Dessutom är det synnerligen olämpligt att särskilt satsa på att få lärare på gymnasiet att ta med sig sina klasser och se pjäsen (vilket teatern har gjort). Pojkar ska inte behöva bli nedtryckta i skorna på skoltid. Manshat må vara fritt att uttala, men skolan ska inte bidra till att förmedla manshat till elever. Faktum är att det strider mot skolans värdegrund som är fastslagen i läroplanen.

Många feminister har de senaste dagarna förundrat sig över de kraftiga reaktioner som Turteaterns uppsättning av SCUM-manifestet har fått. Varför blir folk så arga? frågar de sig.

Jag tror jag vet svaret. Den här teaterpjäsen ingår i en större bild av manshat och mansförakt (misandri) i samhället, och särskilt män börjar helt enkelt få nog. Man kan knappt slå upp en tidning utan att mötas av anklagande rubriker om ”gubbvälde” och att män ”tar plats” från kvinnor. Män nedvärderas och hånas, även av det offentliga. Män och pojkar utestängs från diverse satsningar, alltifrån stöd för att starta företag till bidrag för att göra långfilmer till psykisk hjälp under tonåren. Staten – och många företag – ger kvinnor hjälp i karriären på mäns bekostnad. Många människor har helt enkelt fått nog av manshatet.

Jag anser att det går en röd tråd – manshatets röda tråd – från Turteaterns uppsättning av SCUM-manifestet till nedanstående klipp från en talkshow i den amerikanska tevekanalen CBS. En grupp kvinnor sitter länge och ömsom asgarvar, ömsom fnissar, åt det faktum att en kvinna skar av sin mans penis för att han ville ta ut skilsmässa.

Så här gick det till. Först drogade hon honom, sedan band hon fast honom, sedan skar hon av den och därefter slängde hon organet i avfallskvarnen.

Visst är det kul? Här kan du se hur utomordentligt kul det är på en av USA:s största tevekanaler:

En jämförelse: Om en man hade tagit största köttkniven och karvat bort vaginan på sin fru, efter att ha drogat och bundit fast henne vid sängen, och sedan stoppat slamsorna i avfallskvarnen, hur kul hade det varit? Hur hjärtligt hade en grupp män skrattat åt det i teve? Hade en ledande tevekanal valt att sända skrattandet?

Observera att här handlar det inte om en film som en ensam och galen amatör har spelat in och lagt ut på YouTube. Det handlar om en talkshow i en av USA:s tre rikstäckande tevekanaler.

Man skakar på huvudet åt det beteende som de här kvinnorna uppvisar. Och man skakar på huvudet åt det faktum att programledaren har sitt jobb kvar. Och man skakar på huvudet – här kommer den röda tråden – åt att skattepengar används för att sätta upp teater som går ut på att alla män bör utrotas.

(Här kan du läsa en artikel i Aftonbladet om penisavskärningen)

143 svar to “Röd tråd från SCUM till skratt åt avskuren penis”

  1. Men@Work Says:

    Jag tycker du på ett väldigt pedagogiskt sätt beskriver hur utbrett och accepterat mansföraktet blivit i samhället. Den som inte förstår efter detta kommer aldrig att förstå. Eller så vill de inte förstå. Lycka till nu Pär, Pelle och Camilla i kampen för allas lika rättigheter och skyldigheter! Vi följer er, vi stödjer er…

  2. Fillidutt Says:

    Vi lever i ett land där man inte kan säga n..g..erboll utan att bli utskälld för att vara rasist. Samtidigt kan man på skattefinansierad scen säga att man ska ta livet av alla män och kalla det ironi.

  3. Glenn Jason Says:

    Tänk på att det som rebellvänstern vill helst av allt är att provocera. Så om vi visar oss irriterade så uppnår de sitt mål. Jag tror det bästa är att bemöta deras gammelmediahat sakligt och lugnt.

  4. Man & Woman United Says:

    Röda tråden kopplat till rättsövergrepp vårdnadstvister. Våga ta upp det! Feministisk lagstiftning.

    Våga ta upp kvinnors våld mot män. Det blir absurt när 1 miljard satsas så mäns våld mot kvinnor samtidigt som scum hyllas…

  5. 50/50 Says:

    @Pär Ström

    Programmet sänds även i Sverige.

  6. david Says:

    den där regissören är verkligen helt av banan. borde låsas in på mentalsjukhus för allas bästa!

  7. Susanna Svensson Says:

    När den viktigaste frågeställningen kom fram så bröts debatten.

  8. Fredrik Says:

    Grattis Pär,debatten gick ju riktigt bra! Camilla Lindberg är en klippa.

  9. Nils Jungenäs Says:

    Fan vilka vidriga människor. De hånskrattar när Pär säger att könsmaktsordningen är en feministisk floskel. Härskarteknikerna haglar från från feministhåll… som vanligt.

    Hur ska dessa individer kunna leda en diskussion före och/eller efter föreställningen?

  10. david Says:

    fy fan vilket land man lever i. sjuka jävlar som den där regissören surfar fram på en räkmacka finansierad av skattepengar hela sitt ”yrkes”liv.

    amerika nästa!

  11. Andreas Nurbo Says:

    Som jag skrev på Pelle Billings blogg. Feminsterna sköt sig själva i foten.

    De framstår som tämligen inskränkta, har en konstig världsuppfattningen samt ett stort människoförakt och arrogans.

  12. Men@Work Says:

    ”Patriarkatet är feministiska floskler”… Den var bra Pär. Märk hur hånfulla Andrea Edwards och regissören var när de inte kunde bemöta era argument. Den goda sidan, dvs jämtälldismen, vann därför debatten.

    Andra viktiga aspekter som kom upp var skattefinansieringen, det fria valet att se föreställningen, och att något liknande om kvinnor aldrig skulle accepterat.

    Pär, jag gillar din tuffa debattstil. Du är som bäst när du är vass och lite hård. Folk gillar det också, eftersom många är urless på feministnomenklaturan.

    Det är uppenbart att Turteatern utnyttjar kulturen som täckmantel för att sprida politisk extremistisk propaganda.

  13. Hans Says:

    Ni klarade er ganska bra men ni är alldeles för ödmjuka i er hållning mot dessa radikalfeminister som hatar män, llite mer känslor vore bra……..!

  14. hsl Says:

    För att vara en ”debatt” som skulle handla om SCUM som manifest, pjäs och innehåll så handlade det väldigt lite om det.

  15. Ulf Andersson Says:

    Bra jobbat Pär!

  16. Leif Says:

    Tack Per för att någon var balanserad i debatten om denna märkliga teaterpjäs (det fanns några fler, men knappast någon från teaterns håll)… Jag har heller inte sett den ( eller läst Mein Kampf heller), men givetvis får jag ju en åsikt om det hela, speciellt nu när det görs en sorts ”reklam” om den i SVT på det här viset, med hjälp av licenspengar… Ok, en debatt i ämnet förtryck är alltid välkommen, men som jag förstår av pjäsen så innehåller den inget sånt ( den är ensidigt inriktad åt ett håll), det skulle hållas före eller efter.. Av vilka? Och varför klagar de på att det nu finns olika åsikter efteråt..? Sen försvarar jag knappast mordhot, det är givetvis helt galet att någon ens kan reagera så hårt av en pjäs, och jag hoppas att de som drabbats har vidtagit juridiska åtgärder för det…

  17. Anders Says:

    Skrämmande att Andrea Edwards och Paula Melkersson skrattar åt sina motdebattörer medan de för fram sina åsikter. Undrar hur det låtit om det hade varit tvärtom.

  18. Lasse Says:

    Belinda klarar inte av att styra en debatt, byt programledare.

    Eric Holmström spårade ur totalt och hjälpte oss på ett bra sätt, hans beteende var i det närmaste psykotiskt.

    Programmet arrangerat dvs. 3 jämställdister mot 30 galna feminister vilket avspeglar debattprogram när feminism är på tapeten.

    Edwards bara lyste av manshat oss nästan tuggade fradga när Pär påstod att det inte fanns något patriarkat. Hon avbröt debatten konstant utan ingripande av Belinda.

    De viktigaste frågeställningarna blev avbrutna konstant.

    Men i det stora hela är jag övertygad om att folk såg igenom deras tunna fernissa av försvar till detta manshat och reagerade mot feminismen och SCUM.

    Själv har jag nog inte varit så arg på flera år.

  19. Jocke Says:

    Söte Gud i himmelen! De där människorna från Turteatern visade sig vara värre än vad man någonsin hade kunnat tro. De var ju fullständigt galna.

    Och när det gäller den manliga regissören så hade Solana trots allt rätt i ett fall – snacka om att vara en biologiskt olycka!

    Hela deras framträdande var en uppvisning i aggression, hat, fördomar och konfliktsökande. Jag hoppas svenska folket såg det.

  20. Jack Says:

    Bra Pär! Stor Vinst!

    Att döma av såväl skådespelerskan som regissören får man faktiskt känslan av att många feminister kan bli aggressiva när psykosen utmanas. Man såg också hur en av de andra kvinnora inte hade något som helst svar på dina frågor, men hon tänkte febrilt för att HITTA PÅ ett svar.

  21. Lasse Says:

    Glömde det viktigaste:

    Bra jobbat Pär du lyckades hålla huvudet kallt trots att härskarteknikerna stod som spön i backen, främst mot dig. Hur seriös är man ? Har man någon heder eller etik när man sitter och gapskrattar åt en motdebattör live i TV.

  22. Ivar J Says:

    Bra Pär, Pelle och Camilla!

  23. Martin Says:

    Jag fick mest känslan av att Turteatern kör enligt mottot all publicitet är bra publicitet. Undrar hur mycket som är sant i påståendet att pjäsen har blivit en succe ju mer kritik som framförts mot den. I så fall sitter ju radikalfeminismen på en nästintill orubblig position tyvärr.

    I alla fall, bra jobbat Pär!

  24. Rappor från Debatt. Says:

    För er som inte såg debatten.

    Debatten vanns av jämställdisterna Pär Ström, Pelle Billing och Camilla Lindberg Folkpartiet. Moderatmännen var inte närvarande i debatten.

    Regisören och skådespelaren från TUR-teatern verkade nervösa precis som den svamlande feministen från någon organisation.

    Pär upprepade orden ”manshat” några gånger och det är bra att han gör det. Dessa ord hördes inte i debatten bara för 5 år sedan.

    Tyvärr hade debatt-redaktionen hyrt in professionell applåd-personal som enbart applåderade när radikalfeministerna sade något osammanhängande. Det hjälpte dock inte, varje sund människa måste uppfattat att jämställdisterna var de som vann på att den här debatten togs. Programledaren var faktiskt ganska objektiv och gav Pelle och Pär mycket tid och hon var själv vass i sina kommentarer mot skådespelerskan Edvards. Pär Ström passade även på att säga att patriarkatet är en floskel vilket också är bra, det hördes heller aldrig i debatter för 5 år sedan. Det är bra att det ifrågasätts och jag tycker mig se en skillnad, nämligen att det radikalfeministiska manshatet får inte längre stå okritiskt i rikstelevisionen. Jag vill återvända till programmet ur en teknisk synvinkel, det är ett demokratiskt problem att man envisas med att lägga in enbart applåder på det som ena sidan säger. Det där var antagligen planerat och man borde be granskningsnämnden att titta på detta.

    Var det fler som tyckte att den biten var märklig?

    Hursomhelst så var detta en debatt som radikalfeminister inte alls tjänade något på. Heja jämställdismen.

  25. david Says:

    kan inte slita mig från den där regissören. en av de absolut vidrigaste människor jag skådat i mitt liv. fullständigt vedervärdig!

  26. accg Says:

    Bra debatterat Pär!

  27. Lavazza Says:

    Jocke: Ja, det blev en promenadseger for Par och Pelle.

  28. Men@Work Says:

    @Jocke

    Folket ser…

  29. Andreas Nurbo Says:

    Missa inte eftersnack på nätet.
    Andreas Edwards: Om en ung kille som går på teatern:
    ”Han kanske kommer ut från pjäsen som bättre människan eller slutar vara en mansgris”
    Sen är det kul att de ungdomar som står bakom manifestet själva är feminister. Inte precis opartiska ungdomar.

  30. Jack Says:

    Strax efter att Pär lämnat live sädningen sade den kvinnliga skådespelerskan på frågan om en en 16 årig pojke som ser pjäsen skulle komma tillbaka:

    – han skulle komma tillbaka till teatern och vara mindre av en mansgris

    Så där vet man vad hon associerar till gällande pojkar

  31. wildwest Says:

    Tyvärr vill jag inte förstöra min dyrbara nattsömn genom att se på Debatt. Kanske tittar på den på svtplay längre fram om den finns där. Verkar dock enligt kommentaterna ha gått relativt bra. På sitt sätt ändå någotsånär befriande att någon som Pär Ström överhuvudtaget inbjuds. Hoppas nu att någon tidning ger en kommentar till vad som sagts.

  32. Patrik / PL Says:

    Ni skötte er bra alla tre!

    Håller med personen ovan som gillade när Pär blev lite hård och tuff, mer sånt Pär, det är bra när du vågar ta plats och kräver det! Jag tror inte det är fel och ryta till när det behövs, bara man inte förlorar kontrollen över sig själv när man gör det, vilket kanske å andra sidan är svårt. När feministerna börjar gapa bör man nog öka sin egen volym också, och fortsätta prata för tystnar man så uppnår de sitt mål: sabotage.

    Jag störde mig på hur feministerna fick tala länge och ostört i programmet, om saker som inte ens var relevanta. De tre jämställdisterna blev istället ständigt avbrutna, även av moderatorn/programlederskan (men hon var väl antagligen feminist och därmed jävig). Jag upplevde att jämställdisterna fick max 1/5 av den tid som feministerna fick att göra sig hörda.

    Vad som behövs är en modererad rättvis debatt, där varje sida får lika mycket tid att tala, fråga, svara, och debattera. Om rättvisa vad gäller tidsutrymme inte ens går att få i ett ytligt tv-program som Debatt, så lär vi ju knappast kunna räkna med särskilt mycket rättvisa i andra sammanhang i frågor som är av större vikt än denna tv-underhållning. Rättvis behandling verkar inte vara något vi jämställdister får, utan som vi kanske blir tvungna att ta.

  33. Rapport från Debatt. Says:

    Även liberalen Camilla Lindberg (jämställdist) nämnde vid flera tillfällen att hon inte heller tror på patriarkatets makt i samhället.
    Hon gick hårt åt både regisören och skådespelaren.

  34. Fillidutt Says:

    Pär, tyvärr blev jag lite missnöjd med din insats ikväll. Du fick inte komma till tals när mobben försökte att verbalt ta kål på dig samtidigt som hånskratt och det traditionella moderat-argumentet framfördes. En bra sak hände dock. De gav ett tips om att sätta upp en pjäs med annat innehåll. Varför inte göra det?Sätt upp en pjäs där manliga tankar om vad som sker i samhället kommer till tals.
    Jag kan gärna hjälpa till.

  35. sexistnytt Says:

    Debatten hamnar på en så sjukt låg nivå. Klippet såsom SCUM blir roligt/bra av just den anledningen att de vänder på saker och ting. De vänder kvinnoförtrycket vi ser i alla delar av samhället och uttrycker sig med samma medel som män gjort mot kvinnor i alla tider, fast istället riktas agget mot män. Det är sarkasm, humor, ironi, provokation. Det är kul eftersom det inte finns några strukturella mansdiskriminerande tendenser i samhället.

    http://sexistnytt.wordpress.com/

  36. David Says:

    Tyvärr är Pelle Billing ingen skarp debattör, men du och Camilla gjorde väldigt bra ifrån er. Sen är det även så att programmet ”Debatt” får väldigt lite sagt om respektive ämne eftersom det är alldeles, alldeles för kort program för att man ens ska kunna starta någon debatt.

    Nu kommer detta låta roligt för många men jag ser det som att det ofta blir en ojämn debatt i detta programmet när någon går emot vänstern eller åsikter som stödjs av vänstern för det är oftast så att vänstern gillar att ”argumentera” och demonstrera, dom har fan yrkesdemonstranter i bagaget.
    Vad jag försöker säga är att det inte är jämnt med folk från vänster och höger i publiken, det är alltid 80 % vänster och 20 % höger (till och från) då vänstern som sagt ofta gillar att debattera om allt från att vi ska rädda ett träd eller till att inte kränka kineser på godisförpackningar, och därav får SCUM och feministerna (som kommer från vänstern) applåder oftare. Det går därför inte att säga att majoriteten tycker att detta är okej att visa detta för ungdomar, vilket tyvärr programledaren brukar göra ibland.

    Men du sköter dig väldigt bra Pär, du behåller lugnet och lägger fram skarpa repliker (även då feminister och andra vilseledda människor försöker håna dig). Stå upp för jämställdheten (den sanna dvs.) 😉

    Ps. Ilskan i den manliga regissörens blick var komisk, han kunde inte leva med att det fanns folk som inte tyckte som han. 😀

  37. Gustav Says:

    Skådisen som gör SCUM-manifestet påstår att det inte är hennes åsikter. När programledaren i Debatts efterdiskussion ställer frågan till henne om hon tror att en ung kille som går på teater för första gången och ser SCUM-manifestet kommer att komma tillbaka till teatern svarar hon:

    ”Han kommer att komma tillbaka… som lite mindre mansgris”

    Hon menar alltså att alla pojkar är mansgrisar. Horribelt uttalande och med den synen på pojkar förstår jag att hon vill diskriminera och tala illa om dem.

  38. Brüno Says:

    Jag tycker feministsidan uppvisar en obehaglig mobbarmentalitet , sån man kunde se i skolan i yngre år…

    Härskartekniker så det skriker om det, mycket mycket tråkigt att se.

  39. Kalle Says:

    Såg programmet och tycker det var synd att några viktiga punkter försvann från debatten. Jag hade gärna sett att Belinda inledningsvis objektivt och kort redogjort om SCUM, vad det står för, vad Solana gjorde och varför det är en debatt i frågan.

    Det var kul att se att den feministiska sidan avbröt, använde härskartekniker och klarade inte av att argumentera. Medan jämställdisterna var sakliga och följde debattledaren.

    Jag skall traska iväg och kolla på pjäsen och se vad det är för något trams. Får dock allergiska besvär av kultureliten som mest äskar pengar från det offentliga.

  40. Petter Says:

    Kul att killen i eftersnack valde att diskutera en minimal detalj i din bok under 3 repliker och dessutom hindrar dig näru försökte vidga debatten. Bra att du påpekade att han verkade vinklad.

  41. Rapport från Debatt. Says:

    Nu är det viktigt att Pär länkar till artiklar som fördömer uppsättningens innehåll. Leta nu inte efter feministiska ungdomar som ställer sig bakom manifestet, då de oftast är de som pladdrar på nätet. Leta upp artiklar, kommentarer och tidningar som fördömer detta och länka till det.

  42. barfota Says:

    I Debatt eftersnack.

    ”Och litet mindre mullig mansgris”

    Tack Andrea nu visade du verkligen upp feminismens riktigt fula tryne när det är som mest avskyvärt. Fy fan!

    Bra jobbat Pär, skönt du inte om ”feta kärringsvin” det skulle lätt kunnat misstolkas så här i Juletid 😀

  43. Toddan Says:

    Man blir riktigt illa till mods av att lyssna på Turteatermänniskorna, och deras påhejare. De var mer extrema än man kunde föreställa sig. Pär och Pelle och Camilla gjorde en jättebra insats!

  44. Johan Says:

    Den intressantaste frågan avbröts ju. Just när Pär Ström förklarade att män våldtar, slår och mördar mer än kvinnor för att män har mer testosteron i kroppen.
    Lät nästan som att Pär pratade om män som att de skulle vara en biologisk olycka.

  45. Daniel Ahlqvist (@DrPepper666) Says:

    Bra jobbat Pär, Pelle och Camilla! Även en stark och kort (men hånad av hon från Feministiskt Perspektiv innan han ens fick prata) insats av MUF-aren

  46. Backlash Says:

    Ypperligt jobbat, Pär och Pelle! Jag tyckte båda sidor hade starka argument, men Andrea gjorde bort sig när hon å ena sidan sa att man måste skilja på texten och skådespelarens personliga åsikter, å andra sidan bekände färg när hon tjafsade om patriarkatet(TM). Regissören gjorde bort sig genom att vara så agressiv att Belinda måste huta åt honom: ‘Här är det jag som regisserar’. Och även genom att inte förstå att man rimligen kan ha åsikter om saker baserat på andrahandsuppgifter, i detta fall recensioner och läsning av grundtexten.

    Camilla Lindberg var dock en besvikelse, dels var hon dåligt påläst om vad ‘mordhotet’ gick ut på, dels pratade hon alltför hetsigt för min smak.

  47. P Says:

    Perfekt Pär, Pelle och Camilla! Ni var sakliga och balanserade och de andra sinnessjuka. Regissören var det största skämt jag sett. Hela detta spektakel visar vilket ras feminismen genomgår just nu. Och herregud vilka härskartekniker! De gapar, skriker, hånar och skrattar år meningsmotståndarna. Tack Pär:-)

  48. Daniel R Says:

    Är det verkligen ett hot mot demokratin om man försöker gömma sig bakom att kalla sitt agerande för konstverk och därför kräva immunitet mot kritik men inte ges detta? Jag skulle nog snarare skriva under på att det att man får och bör ifrågasätta det mesta är en viktig grundbult i ett demokratiskt samhälle.

    Observera att när Pär Ström ifrågasätter det sk patriarkatet gapskrattar debattmotståndarna. Härskarteknik någon?
    Regissören utbrast även ”Såklart!” när MUF:s representant presenterade sig. Mogen och förfinad debatteknik när den är som bäst.

    I övrigt verkar teatergänget tro att Debatt handlar om att kränga biljetter till sin pjäs.

  49. Bella Says:

    vilken debatt.. Är det männens testosteron som står för våldet i samhället? Det är alltså inte männen och den social konstruktionen? Förstår inte hur Pär Ström tänker i vissa områden.

  50. Tree Says:

    Haha, gud vad dom avslöjade sig. Håller med skådespelerskan om att hon bara är en skådespelare och därför inte står för åsikterna, men hon börjar sedan snacka om patriarkat osv, och i efterdebatten säger hon att en kille som ser pjäsen kommer ut som mindre av en mansgris. Sedan får hon frågan om vad hon tror Solanas skulle tycka om hon skulle få veta att hennes manifest spelas upp som en pjäs, varvid hon svarar att Solanas säkert skulle bli jätteglad.

    Så de höll inte en röd tråd i från vilket perspektiv de vill försvara pjäsen. Ena sekunden gömmer de sig bakom att de är skådespelare men andra sekunden låter dom ganska politiska (att det finns ett patriarkat är en högst politisk åsikt).

    Väcker ju en och annan misstanke…

  51. David Says:

    Tack till bla Camilla, Pär och Pelle. Feminsterna hånskrattar när deras substanslösa övertygelse om patriarkat ifrågasätts… inget nytt där. Utomordentligt sorgligt med allt manshat i politik och media. Hoppas att Fredrik Reinfeldts besök hos en mansjour är en indikation på att hatet och tokerierna inte får fortsatt fritt spelrum. Utan ett parti som tar avstånd från rådande hållning om att män är onda så blir det omöjligt att rösta i nästa val. Regissören gjorde sig inte speciellt bra. Hur kan de ha något berättigande att spela föreställningen och hålla sin linje om om inte värsta sortens antifeminster bjuds in att hålla i efterföljande debatt för elever. ”Starka känslor” och ”kritiskt tänkande” skulle vara honörsorden, om inte efterföljande debatt inte hålls av superradikala antifeminster så är det tomt prat. Föreställningen är en ren manshatarpjäs och inget debattunderlag som välkomnar kritiskt tänkande, det blev bara ännu tydligare efter kvällen debatt.

  52. Lasse Says:

    @Bella

    Finns flera olika orsaker, det var sjukt hur Belinda bröt debatten i ett försök att framställa Pär i dålig dager.

  53. Elina Says:

    Ni är så rörande snälla och sansade.
    Erik Holmström och Andrea Edwards framstår i jämförelse nästan som religiösa fanatiker. Som om de var med i en sekt som ägnar sig åt att hjärntvätta och mobba folk.

  54. Susanna Svensson Says:

    De feministiska debbatörerna i programmet försträrkte verkligen intrycket av radikalfeminismen som en hjärntvättad sekt

  55. Abra Says:

    Bra jobbat Pär, de hysteriska skratten av skådespelaren visar att vi är på rätt väg Snart faller knas-feminismen ihop som kommunismen en gång gjorde… hahaha

  56. Sanna D Says:

    Vilka hatiska personer representanterna från Turteatern visade sig vara. Det riktigt lyste ur ögonen på dem. Obehagligt. Men bättre representanter för att framföra SCUM-manifestet kan man nog inte hitta. De lär nog leverera manshat direkt från hjärtat så det räcker och blir över.

    Sen sa Andrea Edwards att hon ansåg sig vara neutral och bara agerade som skådespelerska. Men så fort hon kom till tals passade hon på att ösa ur sig föraktfullt hat mot män. Det blev ganska tydligt att hon drev en egen agenda. Hon verkar inte direkt vara en person som är för jämställdhet om man säger så.

  57. Abra Says:

    Hoppas alla pappor vägra släppa dit sina pojkar. (och flickor också)

    TUR-teatern= statstödd kommunismsteater

  58. Jonte F Says:

    Edwards är tyvärr slipad retoriskt. Ser till att inte svara på svåra frågor och bemöter istället med i förväg planerade motfrågor. Ganska tydligt att det är Edwards som är den riktiga regissören i denna uppsättning. Gott om härskartekniker oxå från Edwards o Co, förlöjliganden, hånskratt osv. Missade vem den där feministiska journalisten var, men hon var ju oxå riktigt duktig på att debattera och styrde konstant över till den kvinnliga offerollen osv. Listigt.

    Om ni såg eftersändningen så blev ju det tyvärr riktigt dåligt. Löjliga frågor och påståenden att jämställdism skulle handla om antifeminism osv. Trist.

    Bra jobbat Pär. Bra att lyfta mansfrågor. Bra att nämna manshat osv. Men jag tror man måste vara ännu tuffare. Det är beklämmande att flera gånger under debatten få höra hur svårt kvinnor har det i samhället. Detta är norm och får bara passera. Bra att du nämnde att lagen inte är genusneutral vid ett flertal tillfället. Men det behövs mycket tydliga exempel, typ mamman får vårdnaden om man inte är gift. Sånt som folk i TV soffan minns.

    Bra jobbat Pär, Pelle och Camilla!

  59. Ivar J Says:

    Jag missade eftersnacket och Edwards replik om att pojkarna ska bli mindre mansgris. En klassisk totalitär omprogrammering a’la Gulag, alltså?

  60. Abra Says:

    Är inte den där killen i Eftersnack med i Fi?? Tycker jag känner igen honom från någon debatt??

  61. Petter Says:

    Intressant att när ni båda hade varsitt påstående: Du sa att patriarkatet var ett järnspöke och hon hävdade att det var verklighet. Ingen av er hade nån fakta, och det är hon som har beviskravet eftersom hon påstår att något existerar. Dock lägger hon inte fram några bevis utan skrattar bara när du sakligt säger emot.
    Steget ”they laugh at you” från Ghandi verkar uppnått.
    Slutet är nära för feminismen..

  62. barfota Says:

    @Ivar J
    Haha, Ja där ”sket kärringen i det blå skåpet”!

  63. David Says:

    Vart kollar man på Eftersnacket? Är det en videolänk eller bara chatt?

  64. Lorem Ipsum Says:

    @Petter, i samma dementa stil som vanligt så kan inte feminismen gå i raka led. Därför är det svårt att säga vart vi befinner oss i citatet. Men jag lutar åt ”… then they fight you …” nu för tiden 🙂

  65. Undrande Says:

    Den där regissören kom till studion i en stickad tröja med långarm. Armarna på tröjan var så långa så att de täckte även hans handflator. När han börjar argumentera så ser han så aggressivt ut och med ett fanatiskt blick och så börjar han kavla upp armarna på tröjan. I slutet av programmet så satt han där med helt nakna armar och tröjan uppkavlad ända till halsen.
    Vad kan det bero på?
    Ja, och sedan att allt var så jäkla riggat precis som vanligt när extremisterna får styra.

  66. Calle Kabo Says:

    Bra jobbat i Debatt ikväll!

    Jag har skrivit lite om debatten på min blogg, http://kabo.posterous.com/debatt-om-uppsattningen-av-scum-manifestet

    Efter att ha sett debatt på (s)(v)t ikväll där det debatterades Turteaterns uppsättning av SCUM-manifestet står det klart för mej hur oerhört lite regisören och huvudskådespelaren förstått av debatten.

    Deras huvudargument var att eftersom ingen av de närvarande hade sett uppsättningen kunde ingen kritisera den. Och sedan upprepade de gång på gång att alla där borde gå och se den. Så urbota korkat.

    Låt mej förklara med en parallel. Om jag inte vill gynna multinationella företag och därför inte käper Coca-Cola så funkar det inte att säga ”men du kan ju inte kritisera Coca-Cola innan du smakat den”. Eller om jag inte vill gynna barnarbete och därför inte handlar på H&M så blir det märkligt om någon säger ”men du måste ju prova kläderna först”. Och det är för att det är inte själva produkten i sej som kritiseras. Det är strunt samma hur Coca-Cola smakar, och det spelar ingen roll hur sköna kläderna från H&M är. Det är inte det debatten handlar om. Debatten om SCUM-manifestet handlar inte om hur väl skådespelarna framför sina roller eller hur bra ljussättningen var. Om jag inte vill gynna de som sätter upp teater av manshatande, våldsbejakande alster så är inte ”men du måste ju se pjäsen först” ett giltigt argument. Fast det är klart, de vill väl sälja biljetter.

    Jag tror att de flesta tycker att man ska få göra uppsättningar av vad man vill. De som har teatern får väl göra vad de vill för sina pengar. Men det betyder inte att det är ok att använda skattepengar till det. Eller att det är ok att tvinga dit folk, oavsett om de går i skolan eller ej.

  67. Gustav Says:

    Inte helt oväntat var debatten från SVT:s sida mycket vinklad. Ingången fokuserade på mordhot istället för innehåll. Dessutom hade SVT sett till att samla mängder av feminister i studion som applåderade åt deras talare så fort tillfälle ges.

    Tre gymnasister fick uttala sig under huvudprogrammet och i eftersnack. Samtliga av dessa var medlemmar i feministiskt initiativ.

    Om det var en slump eller inte vet jag inte men av de 20 tal män som uttalade sig fanns det en som utklassade de andra i karisma och han var studions enda norrman. Vi kanske har tagit större skada av det mansfientliga klimatet i Sverige än vi tror.

  68. david Says:

    sanna d:verkligen,det bara lyser hat om dom!

    om dom där människorna representerade nånting jag trodde på så skulle jag ta mig en rejäl funderare över det ställningstagandet.

    finns nog en och annan mer normalt funtad feminist därute som funderar efter det här programmet.

  69. michael Says:

    Jag tyckte debatten gick sådär men är glad av Pärs slut ord.
    Men en sak som skulle vara intressant när man spelar scum i skolor var om man bytte ut män mot kvinnor i halva monologen och säger att man ska utrota alla kvinnor.Och sedan frågar eleverna vilket som har störst acceptans att höra i sverige idag.Det kanske kunde vara en inressant diskusion för teatern

  70. Petter Says:

    Lorem Ipsum
    Jo, jag håller med dig rent allmänt.
    Men tyckte det var ett fint exempel på hur just denna feminist hånade kritik, medan det rent sakligt var hon själv som gjorde bort sig..

  71. Andreas Nurbo Says:

    Sagt på twitter med länkar
    katjanouch: Paula Melkersson var bäst i #SVTdebatt. I övrigt sorgligt låg nivå som vanligt. Pär Ström alltså, ett biologiskt misstag.
    http://bit.ly/uwHNk1
    minst 4 som håller med

    ladydahmer: #svtdebatt Pär Ström är en äkta manshatare. Hävdar man att män mördar/våldtar för att de är ”uppbyggda så” så har man jävligt taskig manssyn
    http://bit.ly/usVT4L
    Minst 13 pers delar denna åsikt

    BHenrikJonsson: Att Pär Ström alltid får vara med i #svtdebatt är det ultimata kvittot på att det finns oerhört få som delar hans vanföreställningar.
    http://bit.ly/t83hq3
    Minst 10 som tycker det här

    klumpetine: katten drog in #Pär #Ström till #svtdebatt i kväll, jag blir så upprörd av allt idiotiskt han säger så jag hittar inte ord
    http://bit.ly/tjAjJu
    Ingen retweeta detta så folk tycker inte det är idiotiskt?

    VJonasLundgren: Skattepengar läggs på kvinnohat hela tiden Pär Ström, vad sägs om Alliansens politik? #svtdebatt
    http://bit.ly/v4QcJ7
    minst 4 som håller med.

  72. Backlash Says:

    Jag skrev innan att jag var besviken på Camilla Lindbergs insats. Men en detalj hon förtjänar credit för är att hon erbjöd sig att hålla i debriefingen för de gymnasieklasser som nappar.

  73. Nicolaj Says:

    Abra

    Hàr har du eftersnackskillen:

  74. Mars Says:

    Jag måste ändå ge en eloge till TUR (Teater utan reaktionärer)-teaterns sinne för ironi. Stats- och stadsunderstödda, stödda av stats-televisionen. Berättar auktoritärt att de minsann vet hur teater ska spelas och vilket budskap som ska diskuteras, och ingen annan ska minsann få kritisera dem.

    De kallar sig alltså för Teater utan reaktionärer, när de sedan visar sig vara reaktionärer hela bunten. Snacka om satir på hög nivå.

  75. barfota Says:

    @David
    Länk till Debatt eftersnack

  76. Petter Says:

    Håller med Michael angående hur debatten kändes.
    Förmodligen för att många medlemmar från Fi satt där o klappade bort dyrbar tid..

  77. Jämställdhetsfeministern Says:

    Ni som klagar på att Andrea Edwards och teaterregissören var hånfulla i sitt bemötande av jämställdisterna:

    tycker man att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och skyldigheter, då förtjänar man att hånas.

  78. Jämställdhetsfeministern Says:

    Och precis som Andrea Edwards och teaterregissören sa:
    Kvinnor är så oerhört förtryckta i Sverige att det absolut måste vara obligatoriskt för gymnasieelever att höra att män är en biologisk olycka, orsak till alla problem i världen och borde utrotas. För jämställdhetens skull.

  79. Backlash Says:

    VJonasLundgren: Skattepengar läggs på kvinnohat hela tiden Pär Ström, vad sägs om Alliansens politik? #svtdebatt
    http://bit.ly/v4QcJ7
    minst 4 som håller med.

    Men lol, har han inte fattat att Alliansen lägger mer pengar på genusforskning, genuspedagogik, ‘mäns våld mot kvinnor’, ensidiga tjejsatsningar, etc, än vad rödgröna blocket någonsin gjort? Han förtjänar verkligen inte att bli partiledare, för han saknar kompetensen.

  80. Andreas Nurbo Says:

    Skrev detta på twitter.

    Bruno Ganz, Hitler i Undergången, mådde dåligt av rollen. Mår Andrea Edwards dåligt av att spela en roll fylld med hat?

    Tycker det är en bra reflektion.

    Fler underliga tweets:
    vpressfeldt; Billing och Ström är så förbannat oseriösa. Att de är finansierade av näringslivet gör det bara värre. #svtdebatt #debatt #freakshow
    http://bit.ly/vRawWW

    radiogagarin: Kukens Don Quijote, Pär Ström, har åter tagit sin kastraktionsångesttjur vid hornen och dragit en lans mot mansförtrycket. #SVTDebatt
    http://bit.ly/sQqDJu

  81. Jocke K Says:

    Ja, de 3 feministungdomarna som var med är ju representativa för alla gymnasielever i Sverige.

    Själv som ung man känner jag mig mycket kränkt över att höra att mannen är en biologisk olycka bl a. Jag vet att det är teater men det spelar ingen roll, jag känner mig kränkt lik förbannat. Jag kan inte välja vad jag ska känna eller hur? Känslan skiter oftast i logiken. Jag kan nästan helt säkert säga att det finns några killar i de gymnasieklasser som tvingas se detta som kommer känna likadant.

    Men bara för att tre ungdomar som är feminister tycker att pjäsen är bra tror Andrea Edwards att det är ett bevis för att samtliga ungdomar kommer kunna se pjäsen utan att må dåligt. Jag hade mått mycket dåligt av att se den. Jag har faktiskt mått ganska dåligt, varit ledsen och förbannad om vartannat den senaste veckan sen jag hörde talas om det här spektaklet.

    Och det jag kanske är mest ledsen över är hur accepterat det är i medier att säga vad man vill om vita män. Generaliseringar och dra alla över en kam är helt ok. Ska jag som ung man som anser att könen är lika mycket värda och aldrig förtryckt kvinnor, behöva känna skam över att vara man pga att män förr i tiden har förtryckt kvinnor? Ska jag behöva utstå förolämpningar pga det? Ska jag behöva känna skuld? Ska jag behöva känna mig misslyckad pga att jag är man?

    Om kvinnor har känt eller känner sig så här kränkta och mått så dåligt som jag gör pga av sitt kön så tycker jag självklart att det är fruktansvärt. Och de män som ser till att kvinnor känner så ska självklart kritiseras. Men JAG har aldrig förtryckt kvinnor på något sätt men ändå förväntas jag acceptera att bli kallad det ena och det andra pga mitt kön. Jag förväntas tåla att bli förolämpad fast jag inte gjort något för att förtjäna det.

    Andrea Edwards sa dessutom i eftersnack något i stil med att om man ser pjäsen och tolkar det bokstavligt är man utvecklingsstörd. Kommer inte ihåg exakt men det var något i den stilen. Hon hann säga utvecklingss….innan hon kom på att det var ett olämpligt ord och sa ”inte riktigt frisk” istället. Den kvinnan har jag ingen respekt för överhuvudtaget. Hånskrattar åt Pär Ström när han säger att patriarkatet är en feminstisk floskel. Kom med ett motbevis istället kanske? Nej, just det finns nog inga då tar vi till härskarteknikerna. Hoppas verkligen hon vågar sig in i diskussionen på den här bloggen och försvarar sitt usla beteende.

    Och Andrea Edwards, jag såg ett utdrag ur pjäsen på kvällsöppet i TV4 igår där du säger:

    ”Mannen är en biologisk olycka”
    ”Mannen är ett vandrande misslyckande”
    ”Mannen är en ofullständig kvinna”

    Jag VET att det är teater men kan du då förklara varför det ändå kokar i mig när jag hör dig säga det? Varför känner jag mig så otroligt kränkt, fast jag vet att det är teater? Jag skulle aldrig komma på tanken att säga något liknande kvinnor, inte ens på skämt, varför förväntas jag då tåla detta?

    Jag vill bara tillägga att jag tycker det är helt ok att göra en sån här pjäs om man vill, men att hylla den likställer jag med att hylla en pjäs baserad på Breiviks manifest och att tvinga gymnasieungdomar att se den tycker jag är oförsvarbart.

  82. Valeria Says:

    Jag tyckte det var underbart att skådespelaren frågade om våldsbrott och tog upp mord. Hon undrade vad det beror på att män är överrepresenterade, och antydde att det ska ha med de vid det här laget berömda – om än svårgripbara – patriarkala strukturerna att göra. Därför vill jag göra några reflektioner på ämnet.

    För statistiknördar kan konstateras att omkring 40-45 % av alla mord i Sverige begås med kniv. Därefter följer det trubbiga föremålet som förekommer i ungefär lika stor andel av fallen som handvåld, t.ex. strypning eller skjutvapen. I Sverige sker årligen ungefär hundra mord. Män är det vanligaste offret – 80 % av de mördade är män. Kvinnor utgör en knapp femtedel av offren, sedan brukar det med jämna mellanrum stryka med ett och annat barn. Män begår omkring 90 % av förövarna, medan kvinnorna står för den resterande andelen. Det händer även att barn mödrar, men det är mycket ovanligt. Statistiken är besvärande, förutsatt att man hänger sig åt olika feministiska teorier. Även om kvinnor mördas i högre utsträckning än de mördar så talar statistiken sitt tydliga spårk: Den vanligaste mordet begås av en man, på en man.

    Finns det någon ”röd tråd” bland dessa mord? Ja, en återkommande omständighet är att mördare och förövare har någon form av relation till varandra. Mord utförda av en för offret okänd gärningsman får betraktas som ovanliga, och statistiken har försämrats ytterligare sedan Sture Bergwall (tidigare Thomas Quick) tog tillbaka sina erkännande för något år sedan.

    Det verkar med andra ord som om det farligaste som finns är att ha en stor bekantskapskrets, eftersom det är där som mördarna återfinns. Men riktigt så dystert behöver man inte se på verkligheten, troligtvis är risken att dö i förtid betydligt större om man beslutar sig för att leva sina dagar som bohem än den är om man har ett brett socialt kontaktnät.

    För, med stöd i brottsstatistiken, så tycks det inte som om vem som helst begår ett mord. Det vanligaste mordet begås som sagt av en man, på en man, men det finns även andra omständigheter som är återkommande. I merparten av fallen är både offret och förrövaren kända av polisen sedan tidigare, och dessutom tenderar bådas socioekonomiska status vara förhålladevis låg. Ett typiskt mord är även till stor del en impulshandling. Ofta så blir offret och förrövaren osams om någon hundralapp, en flaska sprit eller en tjej, och i den efterföljande dispyten får en av dem sätta livet till. Knivar är inte helt ovanliga mordvapen i dessa fall, eftersom de här personerna tenderar att röra sig i miljöer där knivar finns lättillgängliga.

    En annan typ av mord som i och med invandringen (och inte minst en misslyckad integrationspolitik) blivit vanligare är dödsskjutningar. I skrivande stund har en man blivit ihjälskjuten nere i Malmö. Återkommande i dessa fall är att det rör sig om personer som lever utanför samhället i kriminella miljöer av varierande grad. Särskilt kriminella gäng är överrepresenterade i den här typen av mord.

    Sedan har vi relationsvåldet, och det är kanske här de feministiska diskursen blir som mest aktuell. Problemet är att teorierna inte är speciellt användbara för analysen av mord inom relationer. Varje år blir ungefär tjugo kvinnor dödade av sin partner, och detsamma gäller ett halvdussin män. Orsakerna till mordet är, häpnasväckande nog, alltsomoftast desamma, dvs. att en vill separera men inte den andra, svartsjuka eller liknande. Morden är ofta impulshandlingar och karaktäriseras också av tendenser till övervåld. Intressant, ur ett genusperspektiv, är att man ofta försöker förklara kvinnors mord i sådana här fall med invändningen att hon skulle ha blivit utsatt för någon form av övergrepp. Empirin ger emellertid inget stöd för påståendet.

    Om man studerar tendenserna i mord utförda av kvinnor och män så mördar kvinnor i princip alltid inom den egna familjen, medan män i högre grad ger sig på utomstående. Summa av sumarum, måste bli att det finns lite utrymme för genusteorier vad mord anbelangar. Det finns inget stöd för att påstå att män mördar medan kvinnor mördas. Det finns inget direkt stöd för att mord påverkas i någon större omfattning av könsroller – i varje fall tycks det som om andra faktorer, särskilt sociala, har en betydligt större inverkan.

    Och att analyser mordstatistiken i Sverige utifrån olika teorier om de berömda strukturerna är knappast att betrakta som seriöst. Hundra mord i relation till en befolkning på nio miljoner är ingen struktur, snarare en ojämnhet i strukturen.

  83. Jack Says:

    Bella,

    ”Är det männens testosteron som står för våldet i samhället? Det är alltså inte männen och den social konstruktionen? Förstår inte hur Pär Ström tänker i vissa områden.”

    Var det kanske enda frågan Pär inte hade något riktigt bra svar på, helt förståeligt, det var en ganska så avvikande fråga och abrupt fråga, vad det beror på att flest män begår vissa typer av brott.

    Några svar hade kunnat vara
    – kvinnor begår merparten av alla småbarnsmord och över hela världen står kvinnor för upp till 90% av all trafficking – som gärningskvinnor. Vad beror det på?

    – Våld är en definitinsfråga och kvinnors våld är helt enkelt inte kriminaliserat. Skulle vi dock stifta lagar mot kvinnors beteenden skulle snabbt halva befolkningen hamna i finkan. Det kan då gälla sådant våld som att sända sexuella signaler, medvetet eller omedvetet, till en recipient som inte önskar dem. Signalerna kan bestå av en urringning, en slickande mun eller utskjuten höft. Det kan också röra sig om hot om falska beskylllelser, lögn om faderskap med mera vilket forskning pekar på att uppåt 10% av alla kvinnor begår.

    – Ger man mindre rättigheter och mindre ekonomiska medel samt behandlar en grupp med generellt negativa attityder så kan man räkna med att denna grupp kommer att vara mindre vänlig tillbaka. Våld är t ex resultatet av att behandla en grupp människor som djur.

  84. Valeria Says:

    @Jocke K

    Bra skrivet.

  85. Lasse Says:

    Nu är den uppe igen

  86. Jack Says:

    Valeria,

    Riktigt bra genomgång av statistik i samma fråga som jag fångade där, fast med annat angreppssätt.

  87. Undrande Says:

    Jack…vilken forskning styrker de där 10%. Skulle gärna läsa.

  88. Petter Says:

    Bra skrivet Jocke K. Som ung man håller jag också med dig.

  89. Undrande Says:

    Undrande säger:
    25 november 2011 kl. 1:11

    Du behöver inte kapa mitt nickname. Skapa eget!!!!

  90. Jack Says:

    Andres Nurbo,

    ”Bruno Ganz, Hitler i Undergången, mådde dåligt av rollen. Mår Andrea Edwards dåligt av att spela en roll fylld med hat?

    Tycker det är en bra reflektion”

    Edwards var frisk när hon läste boken första gången då mådde hon dåligt sa hon och fick lägga i från sig boken. Tyvärr är det så att den fick fäste i henne, likt många andra kvinnor och män med svag motståndkraft i sina psyken, nu har det blivit hennes egna känslor till viss del. Hon sade som sagt:

    – pojkar som ser pjäsen blir mindre mangrisar

    Det finns ett gammalt krigordspråk i stil med att den som strider mot monster måste vakta sig för att inte själv bli ett. Många feminister har tyvärr blivit det i olika grad genom att utsätta sig för långvarig och intim kontakt med den psykiskt sjuka massmordförskerskan valerie solanas genom hennes bok.Hennes mål var just också att dessa kvinnor skulle falla för hennes skrift, falla på ett emotionellt plan som de inte själva kan kontrollera. Som utomstående är det tydligt att se att de på ren svenska råkat ut för hjärnkollaps.

  91. Johannes Westlund Says:

    Jag ska inledningsvis säga att Pär Ström och Pelle Billing gjorde ett bra jobb, även om jag i motsats till vad vissa andra här tycker anser att ni kunde varit betydligt skarpare. Men formatet i den där sandlådan svt envisas för att kalla ”debatt” är ju inte direkt vettigt. Man kan haspa ur sig vilken ”faktauppgift” som helst utan att behöva belägga, och man kan föra vilket uselt ologiskt resonemang som helst utan att det sågas i småbitar. Det finns inte tid att göra det helt enkelt. Som det där med patriarkatet. Det fanns inte utrymme för att ge nödvändiga referenser såsom att antalet män som står för våld är en bråkdel av den totala mängden män, samma sak med män med makt osv. Om ett patriarkat bevisas utifrån vad max 5% av en folkgrupp har för inställningar och privilegier så kan man ju inte rimligen anse att det är en grupp för alla män… Men det fanns inte tid att ta upp det och det är synd och gör debatterna till ytlig hönsgård. Jag menar på att SVT inte tar ansvar som public-servicekanal och borde få skarp kritik från regering och riksdag för att man inte gör sitt jobb. Man gör precis som reklammedia, dvs levererar produkter som förolämpar människors intellekt. Samma ord som en vis man, Lars Winnerbäck, skrev om reklamradio stämmer in på SVT. För er som inte är förtrogen med honom så är han väldigt försiktig med politiska uttalanden. Men vad gäller reklamradio skriver han att han hatar den:

    ”Jag hatar verkligen kvällstidningarna och reklamradion. Och hata är ett starkt ord. Dom cementerar våra fördomar, kväver vår kreativitet och förolämpar vår intelligens.”

    SVT och media är direkt ansvariga för fördumningen av svenska folket, för den alltmer ytliga politiska debatten. SVT är ett demokratiskt problem och ledning borde utkrävas på personligt ansvar.

    Aja… nu har jag spytt nog med galla över det så kallade ”debatt”programmet.

    Jag vill också skriva en annan sak. Nämligen att det är dags för mord, men inte på människor. Det är dags för oss män att mörda vår tolerans mot alla förolämpningar, alla ”gubb”-uttryck och liknande. Vi måste gripa till våra skarpaste vapen, tungan och ordet, och sätta ner foten. Hets mot folkgrupp ALDRIG okej, förtal är heller ALDRIG okej, även om offergruppen råkar vara vita heterosexuella svenska medelålders män, eller för den delen bara heterosexuella män. Det är brottsligt. Det som debatterades var egentligen om gymnasieelever ska tvingas bevittna kriminell verksamhet…

  92. Undrande Says:

    @Undrande 25 november 2011 kl. 1:11

    Stalker Cullergren & hennes BeijBiZzArmaDa verkar vara igång igen!

  93. Jack Says:

    Undrande,

    ”Jack…vilken forskning styrker de där 10%. Skulle gärna läsa.”

    Googlade:
    http://fathersforlife.org/mens_issues/advice_to_men.htm#AABB

    se avsnitt ”Paternity Testing”.

    Återkom gärna om du hittar nåt bättre. Kan finnas nåt om man googlar över genusnytt också?

    Har hört att det ansågs vara så redan på 60-talet om inte tidigare dock och kanske genom historien men problemet är inget som åtgärdats. Med DNA teknik idag vore det möjligt dock.

  94. Johannes Westlund Says:

    @Valeria:

    ”Och att analyser mordstatistiken i Sverige utifrån olika teorier om de berömda strukturerna är knappast att betrakta som seriöst. Hundra mord i relation till en befolkning på nio miljoner är ingen struktur, snarare en ojämnhet i strukturen.”

    WORD. Riktigt bra inlägg i övrigt.

  95. Dom kallar mig för Hakan. Jag använder den när jag ska göra gården ren. Says:

    Valeria

    Bra skrivet.

    ”För, med stöd i brottsstatistiken, så tycks det inte som om vem som helst begår ett mord. Det vanligaste mordet begås som sagt av en man, på en man, men det finns även andra omständigheter som är återkommande”

    Det är där man måste göra en åtskillnad, det vanligaste mordet begås av en man ja. Men av en mycket ovanlig typ av man. En avart och hur hundra mord årligen kan ligga till grund för studier som säger att det finns en struktur kring saken är extremt ovetenskapligt.

    Med samma retorik skulle alltså en fallstudie av hur en manlig uteliggare på Gotland lever sitt liv kunna sägas vara representativt för staden Borås och Lund tillsammans om man tittar på den manliga befolkningen. Det är som du säger, det manliga våldet är en viktig del att titta på, men rent strukturmässigt är det inte ens en tendens eller ministruktur, det är en liten buckla på en annars ganska felfri kaross. Jag känner stort medlidande med kvinnor och män som utsätts för våld eller som mördas men att kalla det en struktur som gäller för hela samhället är direkt ovetenskapligt och oseriöst och för det andra så finns det betydligt bättre förklaringsmodeller som förklarar våldet än feministisk teori. Precis som du säger. Mycket bra skrivet Valeria.

  96. zita Says:

    I andra tider har det alltid varit kvinnan som fått vara avskummet – kvinnor har vart avskum, avskydda, hånade, brända på bål – vad SCUM gör är att ta steken och vända på det.
    Att stätta upp en sån här pjäs hade definitivt aldrig kommit på tal för bara 50-60 år sen – det hade varit tabu. Jag är glad att det inte är det idag. Kvinnor behöver inte längre stå och vara tysta, utan idag kan kvinnor också säga vad dem vill.
    SCUM är en uppenbar och överdriven satir, men också ett sätt att säga att det är svårt att vara kvinna.
    Ingen frisk människa har åsikter som monologen i SCUM, men man kan spegla innehållet mot samhället och tolka texten på flera olika sätt. Varför skrev någon ett manshatande, våldsbejakande manifest från första början, t.ex?

  97. ParStrom Says:

    Tack för all uppskattning! Det var tufft. Återkommer strax med ett kommenterande blogginlägg.

  98. Johannes Westlund Says:

    @Nicolaj:

    Talande video. Jag gillar bland annat kampsångsgastandet med höger näve i luften. Inte helt olikt Heil Hitler. Det är dithän den där rörelsen är påväg. De vill ju helt dekonstruera samhället. Tyvärr har de inte förstått sambanden mellan deras frikostiga föreningsbidrag och näringslivet och lönearbete… Och tydligen hatar de oss vanliga människor som vill leva tillsammans i heterosexuella förhållanden. Fruktansvärt odemokratiskt tycker jag att slå sönder den värld som de flesta vill ha. Men demokrati verkar inte vara deras starka sida heller…

  99. zita Says:

    Johannes Westlund, om du vill få stopp på alla ”gubb”-uttryck, så hoppas jag att du aldrig yttrat någon mening där du benämnt en kvinna som ”kärring”, eller något annat kränkande.

  100. Man & Woman United Says:

    @ Jocke K

    Lita på dig själv och vad du känner och tänker stärker din integritet. Grymt att du engagera dig :>

  101. Johannes Westlund Says:

    @zita: Jag funderar på om du är medveten om vilka som offrades för underhållning i Rom om inte män? (gladiatorer). Och visst brändes häxor på bål, men samtidigt tvingades män ut i fältslag med stora risker att få dödliga sjukdomar eller dö i strid eller under helt vanvettiga vintermarcher. Jag säger inte att det är syndast om män, livet har varit hårt för alla, men du väljer ut vilka passager ur historien som ska ”räknas”. Lite symptomatiskt för feminismen, att man själv hela tiden måste definiera vad som ”räknas” för att könsmaktsordningen ska kunna stå ohotad trots empiri som motsäger den.

  102. Andreas Nurbo Says:

    Ännu fler ”positiva” tweets

    @ErikaKarl Han är väl perfekt? Programidén är ju apor som kastar skit på varandra. #svtdebatt är uppföljaren till Expedition Robinson.
    http://bit.ly/sHkO4o

    ErikaKarl:h u r kan Per Ström få vara med i #svtdebatt?! Befängt!
    http://bit.ly/uHCXVR

  103. Daniel Says:

    @zita
    ”I andra tider har det alltid varit kvinnan som fått vara avskummet – kvinnor har vart avskum, avskydda, hånade, brända på bål – vad SCUM gör är att ta steken och vända på det.”

    Vad har det med mig eller någon annan man att göra, var det vi som gjorde det menar du?
    Om inte, så varför skulle vi tolerera skit som SCUM?

    ”Varför skrev någon ett manshatande, våldsbejakande manifest från första början, t.ex?”

    Ja jag var inte ens född då när hon skrev det…

  104. Johannes Westlund Says:

    @zita: Jag benämner inte kvinnor som ”kärringar”, använder ej heller könsord i vardagligt tal. Däremot har kvinnor jag har mött, bland annat min flickvän en ovana att kalla kvinnor som de inte gillar för ”fittor”, ”horor”, ”kärringar” osv… Det är i varje fall min erfarenhet. Som man känner jag mig lätt obekväm med att använda könsord som så lätt tolkas som kränkande vitt och brett, och dessutom är det synnerligen ointellektuellt att göra det.

    Men allvarligt, har du sätt någon artkel tala om ”kärringvälde” när ledningen består av medelålders kvinnor? Har du någonsin sett en artikel som pratar om ”kärringsjukan” inom vård och omsorg? Det är viss skillnad på vad privatpersoner säger vardagligt och vad som publiceras i massmedia.

  105. Jocke K Says:

    @zita

    Är det ok att kränka unga män som aldrig ansett att kvinnor är avskum?

    Precis som du säger så kan man tolka det på olika sätt. Jag känner mig mycket kränkt av det hela och det ser jag som ett bevis på att man KAN bli kränkt av det. Det är ett sätt att tolka det.

    Det är säkert svårt att vara kvinna, det tvivlar jag inte på. Men tror du att vi män har det hur lätt som helst eller? Unga män är den grupp i samhället som mår sämst idag läste jag nyligen (kom tyvärr inte ihåg var) och jag tror att det är ungefär lika svårt att vara man som det är att vara kvinna. Jag blir väldigt irriterad på uppfattningen att män bara kan glida fram genom livet utan minsta hinder eller problem eller krav på sig.

  106. Man & Woman United Says:

    @ rapport från
    debatt

    Regissören
    Kallade motståndarna för ”ni moderater.”

    Varför deltog inte Moderat Männen?
    På Pärs fråga till regissören om han kunnat sätta upp en pjäs om utrotning på judar,muslimer,kvinnor blev han osäker

  107. Andreas Nurbo Says:

    Rätt hög nivå på Twitter kritiken?

    mseid Micke Seid: Pär Ström eller Pelle Billing, pest eller kolera #svtdebatt
    https://twitter.com/#!/mseid/status/139819928206311427

    redundans Jesper Nilsson: F!, ortodoxa judar och teatersällskap gör gemensam sak för att håna idioter som Pelle Billing och Per Ström. #svtdebatt
    https://twitter.com/#!/redundans/status/139818310329040896

    MrByxa Peter Smiley Wikberg
    Så Billing tycker att dödshot är åsikter och kritik. Fräscht. #svtdebatt
    https://twitter.com/#!/MrByxa/status/139815713039859712

    RiotRalph Ralph Bretzer @cmgbg #svtdebatt och #ringp1 = magsårsframkallande. För övrigt anser jag att Per Ström inte är riktigt klok.
    https://twitter.com/#!/RiotRalph/status/139826895062695936

    LovelyIFK Joakim: Vem är den här Per Ström? Otroligt fascinerande person, på alla sätt som är fel. #dåre #svtdebatt
    https://twitter.com/#!/LovelyIFK/status/139824300579500032

    ErikNielsenSE Erik Nielsen Pär Ström… Skaffa dig ett liv! #svtdebatt https://twitter.com/#!/ErikNielsenSE/status/139821820185542656

    TotteLofstrom Totte Löfström
    Missade slutet på scum-debatten. Var tvungen att kräkas lite av att ha hört Pär Ström utala sig. #svtdebatt #debatt
    https://twitter.com/#!/TotteLofstrom/status/139821109028720640

    EmilJansson Emil Jansson
    Första gången jag lyssnat på Pär Ström (har hört mycket om honom) ursäkta mig men är han helt dum eller? #svtdebatt
    https://twitter.com/#!/EmilJansson/status/139819374398808064

    joakim_swedin Joakim Swedin
    Men Gud. Pär Ström… #svtdebatt
    https://twitter.com/#!/joakim_swedin/status/139819070097854464

    imittsinne Evelina
    Det är klart att det finns ett patriarkat i samhället, det är inget femninister har hittat på! Fy fan för Per Ström! .#svtdebatt #debatt
    https://twitter.com/#!/imittsinne/status/139819004901588992

    SMAtyp2 Tobias Holmberg
    Alltså, jag behärskar mig starkt för att inte skriva mordhot till Pär Ström. #svtdebatt
    https://twitter.com/#!/SMAtyp2/status/139818712801873921

    esailee Elias
    HAHAHAHA Pär Ström. Hissen går inte riktigt ända upp #svtdebatt
    https://twitter.com/#!/esailee/status/139818690358165505

    sistabrevet Sista brevet @ceciliadjurberg Pär Ström är en sorglig dåre och borde inte uppmuntras. #svtdebatt #debatt
    https://twitter.com/#!/sistabrevet/status/139816065575288833

    talgboll max wallinder
    Koppar leder ström. Precis som medeltida kvinnosyn. Kväv strömmingen genom att låta honom sprattla ensam på torra land. #debatt #svtdebatt
    https://twitter.com/#!/talgboll/status/139807463049412608

  108. ParStrom Says:

    Nu finns ett blogginlägg om debatten utlagt.

  109. Jack Says:

    Man & Woman United,

    De vill inte syssla med hets mot folkgrupp var väl svaret, helt ok, men man kan undrar varför inte kön räknas in, varför inte hets mot könsgrupp är olagligt….vänta några år dock….sen har vi nog det i lagen också, i värsta fall med lydelsen ungefär ”den man som uttalar sig ringaktande om kvinnor som kön dömes till minst 2 högst 6 års fängelse för hets mot könsgrupp”

  110. zita Says:

    @Johannes Westlund: Givetvis känner jag till det. Däremot känner jag inte till någon del i vår långa historia där man systematiskt förföljt och förtryckt män på samma vis som kvinnor. De stora abrahamitiska religionerna har förtryckt kvinnor i århundraden och det har också präglat vårt moderna samhälle. Det är bara det senaste seklet som kvinnor verkligen börjat bli likställda med män, och det är fortfarande en bit kvar att gå.
    Jag ser inget mansförtryck i samhället (kan till viss del bero på att jag inte heller är man) och därför upplever jag de flesta i det här kommentarsfältet som gnälliga småungar som blivit tillsagda att dela med sig av godispåsen.
    Jag är inte för att kvinnor ska kvoteras in, eller få privilegium som inte män har. Det är upp till kvinnorna att ställa sig upp för sin rätt.

  111. zita Says:

    @Jocke K

    Nej, men jag ser det heller inte riktigt som en kränkning. Det är teater och satir, och inget mot dig som person. Jag tror inte att jag skulle känna mig kränkt om jag såg en film eller pjäs, eller ett konstverk med samma innehåll riktat mot kvinnor. Jag kan distansera mig och tänka lite längre – det är antagligen provokation menat att väcka en frågeställning – precis som SCUM.

    Jag har också läst rapporter på att unga män mår dåligt, jag har inte läst att dem mår sämst, men att de toppar självmordstatistiken. Jag vet också att unga killar i skolan inte förväntas prestera lika hårt som deras kvinnliga klasskamrater förväntas göra, men där är båda könen diskriminerade.

  112. Man & Woman United Says:

    Så sitter feminist aristokraten tillika regissören och kritiserar Pär mfl och skriker att de inte har sett föreställningen.

    Pär svarar lugnt nej och hävdar att det behöver han inte göra heller för att ha rätt att kritisera scum.

    Pär frågar
    Regissören om han läst mein kampf. Regissören svarar nej.
    Regissören uppmanar Jämställdister motståndarsidan till scum Moderat Männen
    Mfl att sätta upp en egen text.
    skulle en parafras på scum där man byts ut mot kvinna hyllas??

    Feminist aristokraten till regissör drog upp exempel där en tråd(från flashback?) med kvinnohat sattes upp. Av en radikalfeministisk teater. Ni kan ju ana bevekelsegrunderna för tolkningen..

    Feminist journalisten drar upp att Strindbergs texter är hat men uppviglar den till våld och utrotning. På vilket sätt stod Solanas upp för Mansfrågor, genom att skjuta på dom? Strindberg kämpade för kvinnofrågor och har skrivit några av de fantastiska kvinnorollerna inom teater. Det finns djup,nyanser och allvar i de kvinnliga rollerna.

    Regissören drog upp en massa antika litterära oförrätter mot kvinnor som försvar och rättfärdigande av utrotning av män.

    Det är sannerligen synd om (män)niskorna.

  113. Men@Work Says:

    @zita

    Är du hjärtvättad på riktigt? Då är ju är ju även Breiviks manifest tämnat att väcka debatt. Tycker du det är lika ok? Du glömmer att Solanas de facto sköt tre män. Hon var patetisk som människa och ännu sämre som mördare. DET om något är satir. Solanas lyckades inte ens vara bra på att vara sämst…

  114. Jocke K Says:

    @zita

    Jag är medveten om att det är teater, men jag känner mig ändå kränkt. Jag kanske inte är begåvad med förmågan att distansera mig och tänka lite längre som du är helt enkelt. Alla är inte det. I mitt fall vinner känslan över logiken. Ingen kan bestämma hur jag känner, inte ens jag själv. Känner jag mig kränkt av det så gör jag, vare sig jag vill eller inte, simple as that.

    Jag har inte sett pjäsen i sin helhet men jag har mått dåligt av de utdrag jag läst och det utdrag från pjäsen som visades i kvällsöppet i onsdags. Förutom att jag känner mig kränkt, blir jag mörkrädd över att detta accepteras i media och att man ska tvinga ungdomar att se det. Jag hade blivit lika upprörd om det hade varit exakt samma pjäs men med omvända könsroller.

    Jag funderar på hur det hade varit om jag gått i gymnasiet nu och tvingats se detta med min klass. Jag tror att jag, som redan är en osäker ung man(iaf var när jag gick i gymnasiet) inte skulle kunna se en tjej som hade sett samma pjäs i ögonen utan att undra om hon ´numera ser mig som en biologisk olycka eller som mindre värd pga mitt kön. Det är mycket möjligt att jag hade reagerat på det viset om jag känner mig själv. Visst, jag är extremt känslig men så är vissa människor funtade helt enkelt. Risken finns att några av dem som tvingas se pjäsen kommer känna likadant. Om kvinnor har känt så som jag genom åren så är det precis lika hemskt, men ge inte mig och andra oskyldiga skulden för det.

    Hursomhelst så kan varken du eller någon annan berätta för mig hur jag ska känna. Bara för att du inte skulle känna dig kränkt betyder inte det att ingen annan heller gör det.

  115. Undrande Says:

    Jack säger:
    25 november 2011 kl. 1:02
    ”… och över hela världen står kvinnor för upp till 90% av all trafficking – som gärningskvinnor. Vad beror det på?”

    Det borde man genast rätta till genom att fler män prostituerar sig. Så att det blir jämställt.

  116. Man & Woman United Says:

    @ Jocke K

    Enligt de som sätter upp och hyllar Scum lever de sannerligen upp till våld föder våld i sin rätta bemärkelse. Du skriver att du inte är begåvad. Skitsnack! Begåvad med att inte känna,samla allt under masken och svälja manshat och brottsprovokationer.

    Tvärtom,dude, var stolt över ditt empatiska inre och din vilja att uttrycka dig. Det ger hopp; att fler män och kvinnor kliver ur den feministiska mentala tvångströjan, bryr sig om med(män)niskor

  117. Jocke K Says:

    @ Man & Woman United

    Du har helt rätt, hoppas fler tar sitt förnuft till fånga och säger ifrån mot mansförtrycket.

  118. Man & Woman United Says:

    @ Jocke K

    Spread the word!

    Glider du/vänner förbi någon utav jämställdhets pubträffarna i landet? Välkommen som fan:-)

  119. Man & Woman United Says:

    @ Andreas Nurbo skriver:

    VJonasLundgren: Skattepengar läggs på kvinnohat hela tiden Pär Ström, vad sägs om Alliansens politik? #svtdebatt
    http://bit.ly/v4QcJ7
    minst 4 som håller
    Snubben menar pengar till misandri iform av en miljard till att bekämpa mäns våld mot kvinnor

    Det alla radikalfeminister fortfarande inte fattar är att majoriteten som flydde (s) och radikalfeminism var män, den manliga väljarbasen flydde (s) två val i rad.

    Ska (s) vinna valet är det dags att börjar lyssna på sina manliga väljare som är för jämställdhet 2.0 men inte radikalfeminism

  120. Josef Says:

    Vart kan jag hitta efterdebatten?

  121. Kattsvans Says:

    Man kan då trösta sej med att dessa misslyckade ”kvinnor” oftast är arbetslösa och snart insydda på hispan

  122. Nisse Says:

    Den avskurna penisen får mig att tänka på Xerxes’ hustru Amestris, som av svartsjuka mot en rival – Artaynte – beordrade att hennes bröst och alla andra utskjutande kroppsdelar skulle skäras av och kastas åt hundarna i den lemlästades åsyn. Den grymheten som ligger i att bara tänka ut något sådant gjorde mig illamående när jag läste om det hos Herodotos, men det var för över 2000 år sedan och alltså före Kristus.

    Nu får vi återigen exempel på den grymhet som en svartsjuk och försmådd kvinna kan ge sig hän åt.

    För några år sedan hade vi ett liknade fall i Sverige, där en man ville lämna sin kvinna men fick halsen avskuren, eftersom hon inte kunde tillåta honom hans frihet.
    http://www.expressen.se/1.315035

    Är kvinnor värre än djur?
    http://www.aftonbladet.se/wendela/article11334208.ab

  123. David Says:

    @ Jocke K. Bra skrivet.

    I övrigt hoppas jag att året är 1944 och att de allierades stridsvagnar börjar rulla in för att störta hatets ideologi -feminismen. Kommer Andrea Edwards fångas med lapp för ögat när hon försöker smita undan i förklädnad?

  124. Maria Says:

    Jag håller med om att det är osmakligt skämtande om den avskurna penisen. Men det är lite väl konspiratoriskt att dra en röd tråd från SCUM till detta…

    Jag tror det skämtas om för att fallet framstår som ett unikum. Kvinnor som begår såhär grova våldsbrott mot män är inte lika vanliga i media, därför får fallen mycket uppståndelse.

    Normen säger att kvinnor inte är benägna att begå våldsbrott då vi i regel inte är lika starka och i många fall rent styrkemässigt inkapabla att ge oss på män. (Jag själv är inte särskilt fysiskt stark.) Det existerar inte samma hotbild av en kvinna som det gör av en man.
    (Huruvida det stämmer att vi inte är fysiskt benägna är diskuterbart då det i detta fall användes tillhyggen.)

    Det finns även en samhällsnorm att kvinnor är tokiga och att det är ursäktbart just för att vi rent biologiskt är känslostyrda små tokfior som låter våra impulser ta överhanden. En inte helt ovanlig sak att skämta om.

    Jag säger inte att det är rätt att det skämtas om det, det ska givetvis tas på allvar. Jag menar bara att parallellen att skämta om en kvinnlig våldsbrottsling och SCUM-manifestet är irrelevant.

  125. Jocke K Says:

    @ Maria

    SCUM-manifestet skrevs ju också av en kvinnlig våldsbrottsling. Manifestet accepteras i medierna och det är även acceptabelt att skämta i rikstäckande tv om en fruktansvärd och avskyvärd händelse som drabbat en man. Det som den skilsmässoansökande mannen råkade ut för anser jag som man, utan att överdriva vara ett öde 10 ggr värre än döden.

    Jag tycker mig se en röd tråd….Kvinnors våld mot män är acceptabelt . Vad spelar det för roll att kvinnor är fysiskt underlägsna om de ändå är kapabla till lemlästning? Bara för att samma hotbild inte existerar gör inte det brotttet mindre avskyvärt.

    Kvinnorna (om de nu förtjänar att kallas det?) som sitter och skämtar om det här är så empatilösa och hemska att jag inte finner ord för det. Jag bara satt och gapade när jag såg klippet. Det fyller mig med ilska och hat och man börjar fundera vad det är för jävla samhälle vi lever i….

  126. Hjalmar Says:

    Jocke K säger:

    ”Kvinnorna (om de nu förtjänar att kallas det?) som sitter och skämtar om det här är så empatilösa och hemska att jag inte finner ord för det. Jag bara satt och gapade när jag såg klippet. Det fyller mig med ilska och hat och man börjar fundera vad det är för jävla samhälle vi lever i….”

    Word. Man blir illamående. Fruktansvärt. Vilka psykfall.

  127. zita Says:

    @men@work

    Tycker att det här är en väldigt trångsynt diskussion.
    Många här verkar göra misstaget att SCUM-manifestet = Feministisk bibel/sanning/åsikt.
    Ja, Breivik ville väcka debatt och anstöt, och ja, Breivik är fullkomligt sjuk i huvudet han med. Jag kan tänka mig att om en 50-60 år kanske vi ser en liknande pjäs baserat på eller rakt av hans manifest. Dock är det ämnet idag allt för tabubelagt för att något sånt ska vara acceptabelt och självklart kommer det alltid vara omdebatterat. Såna här åsikter och tankar är alltid intressanta att gräva i eftersom de är så extrema. Vad är egentligen roten till deras vridna åsikter? Hur kan en människa tänka så?
    Jag är medveten om att Solanas sköt män, men jag tycker inte att det är relevant i frågan om en pjäs. Det må vara ett sjukt psykes åsikter och jag står absolut inte och håller henne om ryggen, MEN det handlar trots allt om en pjäs, ett spel. Även om Solanas tyckte exakt så och inte menade sitt manifest som en satir så är det så (som jag ser det, iaf) TUR-teatern väljer att framföra det hela.

    Har ni läst Ett anspråkslöst förslag av Swift t.ex.? Där föreslår Swift att man borde börja avla fram och äta barn för att lösa den tidens svältproblem. Swift ställde det hela på sin spets och tänkte fram den mest radikala lösningen på problemet. Även om det var sarkastiskt skrivet missade många poängen.
    Anledningen till att många missar poängen här är vad jag förstår Solanas som person i sig. Många verkar tro att TUR-teatern framför sina åsikter, när dem flera gånger avfärdat det och tydligt sagt att dem inte tycker att man ska skjuta av män. SCUM är den mest absurda och överdrivna lösningen på feministernas problem.
    Hade ni tyckt annorlunda om Solanas aldrig skadat en man?
    Hade ni tyckt annorlunda om det var en man som skrivit det?
    Ska också säga att jag inte sett pjäsen i sig, men jag kommer att göra det inom en snar framtid så jag har bättre koll på vad jag talar om.
    Inte tycker jag heller att någon gymnasist ska tvingas gå och se den här pjäsen, alla har rätt att säga nej. Och om en skola vill låta sina elever se den (ännu en gång, dem som inte vill ska givetvis inte tvingas med) så är det också oerhört viktigt med för och eftersnack eftersom det hela är så komplext. Där kan det också vara viktigt att nämna att Solanas faktiskt tyckte så på riktigt, men också viktigt att man pratar om vad som gjorde henne till en såpass störd individ.
    Det finns också gott om kvinnohatande texter man skulle kunna använda som motpol, bara läs citaten från turteaterns introduktionssida för SCUM-manifestet.

    Jag skrattade faktiskt också när jag hörde nyheten om kvinnan som skar könet av sin man och slängde det i avfallskvarnen som hämnd för att han begärt skilsmässa, men absolut inte för att jag tyckte att ”det var rätt åt honom” (personligen hoppas jag att kvinnan i fråga åker in på livstid och aldrig mer ser dagens ljus). Det är en så absurd handling för oss vanliga människor att man inte kan låta bli att skämta om det. För att utstå allvaret och det hemska måste man också få kunna skratta åt det absurda i handlingen. Lyssna igen på kvinnorna i videon – dem skrattar faktiskt inte åt mannen, dem skrattar åt kvinnan. Man skämtar också om tvillingtornen, och förintelsen, men det är inte offren man hånskrattar åt, det är förövarna.

  128. Maria Says:

    Väl rutet, Zita.

  129. Hjalmar Says:

    zita15:12:
    Skrattar du åt massmord och tortyr också? Den som har någon empatisk förmåga överhuvudtaget skrattar inte åt stympning/den som stympar. Var Josef Mengele så ”sjuk i huvet” att man bara ”måste skratta åt honom”? Detta är allvarliga saker.

    Om man ska skämta om tragedier som ”tvillingtornen, och förintelsen”, så måste man nog vara väldigt noga med att poängtera att det är ett skämt. Detta eftersom vi har HMF-lagstiftning – dock går det bra att hetsa mot män. Det inte är olagligt i Sverige.
    Det anser jag, och många med mig, är fel.

    För övrigt: Tur-teaterns verkar ha en väldigt flexibel inställning till föreställning och efterdiskussion… Är det finansieringen som är det viktiga…?

  130. Jocke K Says:

    Du har rätt i det mesta du säger men bortser från vissa saker.

    Det är möjligt att själva pjäsen är en satir och att hylla den är en sak (ofattbart och omoraliskt ja, men acceptabelt kanske), men hur förklarar du att själva boken SCUM-manifestet (som jag har mycket svårt att se som satir, jag är helt övertygad om att Solana menar varje ord) hyllats av flertalet feminister genom åren i exempelvis Aftonbladet och till och med varit med som julklappstips? Tror du någon på AB eller annan tidning skulle få ha jobbet kvar om de hyllade Breiviks manifest. De skulle de inte. Inte nu och inte om 50 år, med all rätta. Men de feminister i media som hyllar SCUM-boken får ha jobbet kvar. Dubbelmoral? Eller är män (iaf vita) mindre värda och en grupp man har all rätt att ge sig på hur mycket man vill?

    Om vi tänker oss ett identiskt manifest med omkastade kön skrivet av en kvinnohatande, sjuk man som försökt döda tre kvinnor. Det hade fördömts och sågats något enormt. Ingen frisk människa hade hyllat det, eller ens tyckt det var okej. Spelar ingen roll om man kallat det för ironi eller svart humor. Och nu pratar vi om idag, inte om en svunnen tid när detta möjligen accepterats. Nu har vi motsvarande situation där män hatas, och landets största tidningar publicerar texter där det hyllas. Både pjäsen och manifestet var för sig har hyllats. Vad säger det? Jo, att män är mindre värda och helt ok att behandla hur som helst. Det är inte lika allvarligt när män bespottas som när kvinnor eller invandrare gör det.

    Detta som enskild händelse hade kanske gått att ta med en nypa salt, men jag ser det mer som pricken över i som fick bägaren att rinna över för mig. Ständigt matas man med att män är dåliga, farliga, misshandlare, våldtäktsmän som glider fram genom livet utan hämningar och förtrycker kvinnor till höger och vänster. Manlig sexualitet framställs mycket ofta för att inte säga alltid som något fult, obehagligt, hotfullt och äckligt medan kvinnans sexualitet är något vackert som ska bejakas. Dessa budskap förs mycket ofta fram mellan raderna i landets största medier och sätter sig undermedvetet på unga män framförallt. Visst finns det män som passar in i beskrivningarna ovan men det är fruktansvärt fel att beskylla män som grupp för något enskilda individer gör eller har gjort. Men det är precis det som sker i dagens samhälle.

    Det kanske mest avskyvärda argumentet som feministerna drar till med är att dagens unga män ska behöva utså sånt här pga av män genom tiderna har förtryckt kvinnor. Med andra ord blir alla unga män ansvariga för vad som skett när de inte ens var födda. Och man förväntas acceptera det. Och jag vill absolut inte förringa de problem som kvinnor har på nåt sätt och de ska inte heller acceptera diskriminering, det är väl alla överens om. Men varför ska då män tåla och acceptera alla orättvisor mot oss?

    Sammanfattnignsvis kan man säga att den här pjäsen blir som pricken över i på det manshat som råder idag och som alla män tvingas utså. Och det som är skrämmande är alltså att det accepteras i medierna.

    Angående klippet där kvinnorna skrattar, så tycker jag att du ska föreställa dig motsvarande situation med omkastade kön. Hade du instinktivt skrattat åt det absurda i det hela? Försök föreställa dig att vara en kvinna som råkat ut för något sådant. Jag upplever att man skrattar åt själva händelsen mer än åt kvinnan i sig men oavsett så tycker jag det är totalt avskyvärt att det sänds i TV.

  131. Jocke K Says:

    @ zita

    läs ovanstående

  132. zita Says:

    @Hjalmar:
    Läste du vad jag skrev? Jag skrattar inte åt att mannen fick sin penis avskuren. Jag tycker inte att det är roligt, precis som massmord och tortyr inte heller är roligt.
    Den här incidenten är som jag skrev så pass absurd och en sån stark överreaktion, och det är det som är det lustiga.
    Vilken moralpanik! GIVETVIS skämtar jag inte judarna eller dem oskyldiga som miste livet i attacken 11/9. Man ska _alltid_ vara respektfull när man skämtar om såna saker, men visst måste vi även kunna få skratta åt det hemska?

    @Jocke K
    Antagligen hyllas den för att det för en gångs skull är en kvinna som sticker ut hakan och säger precis vad hon tycker, utan hämningar. Jag tror att många feminister ser det som en inspiration, och bortser från att Solanas de facto haft ihjäl män. Det viktiga är egentligen inte innehållet, utan just att det är en kvinna som säger ifrån utan censur och ordagrant vad hon tycker. Vad jag vet har det aldrig skett i historien tidigare.
    Att den hyllas och julklappstipsas om betyder inte att män är mindre värda.
    Och ja, det är nog som du säger, hade det varit riktat mot kvinnor skrivet av en man hade det nog blivit ramaskri, men försök också se till historien – kvinnor har i alla tider fått utså förtryck och hets, fram tills nu.

    Visst är det olyckligt hur media väljer att vinkla våldsbrott och sexualitet (både manlig och kvinnlig), jag håller med dig och har inte sagt något annat. Och visst är män också utsatta för diskriminering men jag skulle inte påstå att det råder något slags manshat i samhället. Däremot har vissa åtgärder som var menade att öka jämställdheten slagit fel, t.ex. inkvoteringen av kvinnor i vissa delar av samhället. Inte bara diskriminerar det män som väljs bort pga sitt kön, utan antyder också att kvinnor inte skulle kunna klättra till dem ställningarna utan hjälp.

    Hade det vart en man som gjorde samma sak med en kvinna hade jag antagligen ryckt på axlarna, och ämnet hade antagligen inte heller tagits upp i en talkshow. Som du sa fokuserar media på manligt våld, det är vardagsmat. Just att det är en kvinna i det här fallet gör det lustigt, eftersom kvinnor annars alltid framställs som oskyldiga och sockersötrara. Det här är en kvinna som gör något som inte alls passar in i bilden av vad en kvinna gör. Det är inte just själva ”kastrerandet” som är roligt.

  133. Hjalmar Says:

    @Zita
    Ja, jag läste det du skrev. Kanske var jag något vass i mina ordval, men som Jocke K skrev 17:02: ”föreställa dig motsvarande situation med omkastade kön. Hade du instinktivt skrattat åt det absurda i det hela?” Privat kan vi skratta åt vad som helst, men när tex män hånas offentligt, så är det någonting helt annat.

    Det är inte någon ”moralpanik”. Det är att känna empati för offren, och välgrundad ilska mot förövarna. Var ligger det roliga i ett grovt brott? Det är enbart tragiskt.

    Så Solanas är intressant som en ”freakshow” menar du?
    Där kan jag hålla med dig…

  134. Jocke K Says:

    @ zita

    Ja, kvinnor har i alla tider fått utstå förtryck och hets. Jag tycker det är hemskt att det varit så. Är det därför rätt att utsätta dagens män för samma hets? Blir två fel ett rätt? Jag och många andra män som lever idag har inte på något sätt bidragit till förtryck och därför tycker jag det är fel att dra alla över en kam och låta oss oskyldiga få skit för något vi inte gjort. Visst, pjäsen är en pjäs det är inte allvar men manifestet är inte en pjäs det är på riktigt. Att en bok som hånar och förespråkar utrotning av den grupp jag tillhör hyllas i sveriges etablissemang idag är något jag inte tänker bara sitta och acceptera. Oavsett vad som hänt i historien.

    Varför ska det accepteras bara för att det ‘är en kvinna som säger vad hon tycker? Ska man kunna rättfärdiga vad som helst pga historiska orättvisor?

    Allt detta är ett tydligt bevis på den snedvridning som finns idag och är så långt ifrån jämställt som man kan komma. I samhället råder det nog inget utbrett manshat men i medierna och vad som är politiskt korrekt är manshat tillåtet iaf. Det tycker jag är fel. Allt hat ska fördömas och hatiska texter ska inte rekomenderas och hyllas oavsett vem som skrivit dem och mot vem dem riktar sig åt.

    Om en sockersöt kvinna hade utfört terrordåden i Norge, hade det varit ”lustigt” då också? Jag tror helt enkelt inte att någon kvinna kan föreställa sig hur hemskt öde som faktiskt drabbade den här mannen. För då skrattar man inte som första reaktion. Jag blir alldeles kall när jag tänker på hur det skulle vara att själv drabbas av detta. Jag tror att de flesta män tänker så här om detta: det absolut värsta som skulle kunna hända mig av allt möjligt som skulle kunna tänkas hända. Kan du förstå då? Jag är förvånad över att han valt att leva vidare (vet jag iofs inte) men jag skulle utan tvekan sätta en kula i huvudet direkt om jag var i hans sits.

    Och jag håller inte med om att man skrattar åt kvinnan som du sa, ett exempel är när en av dom säger ”när hon slängde den i avfallskvarnen antar jag att det inte längre fanns en chans att sätta tillbaka den” och sen skrattar alla. Moralpanik? Och det blir inte moralpanik om någon kritiserar en kvinna offentligt? Pontus Kåmark som kommenterade Dam-VM i fotboll i somras kritiserade det svenska landslaget för att han tyckte att de spelat dåligt. Resultatet: ramaskri i media, feminister som kräver Kåmarks avgång, stora debatter och diskussioner. Om det blir moralpanik av det tycker jag det är helt befogat att det blir moralpanik över att kvinnor skrattar åt ett hemskt mansöde i rikstäckande TV.

  135. zita Says:

    @Jocke K
    OBS –> jag sitter inte och säger att det rättfärdigar vad hon säger och tycker. för att förtydliga, det är inte dådet som är roligt <— OBS
    Normen säger att en kvinna inte kan bete sig så. Därför blir det lustigt. (observera att jag inte påstår att normen är 100% verklighet)
    Och ja, jag förstår att det är bland det värsta som kan hända en man, och jag förstår att män känner med offret i fallet. Jag känner också med offret i fallet (jag kan jämföra det med våldtäkt eller att få brösten avskurna t.ex.), men måste jag verkligen förklara detta igen?
    Jag kan hålla med om att just det skämtet kanske inte är smakligt, men jag tror inte att det är menat som ett "Ha ha, tji fick du" till mannen, utan mer att på ett "roligt" sätt säga att det gått riktigt illa. Ser dock inga problem med att det sänds i rikstäckande TV. Jag är inte för censur.

    Jag håller med dig,kan mycket väl tänka mig att moralpanik utbröt när han sa så, och dessutom helt obefogat, han har rätt till sin åsikt och kanske var den befogad också. Jag är inte insatt i fotboll, men om man kritiserar någon på god grund (kvinna som man) ska man inte behöva ta skit för det.

  136. Jocke K Says:

    @ zita
    Men det spelar ingen roll att det inte är menat mot mannen och det inte är dådet som är roligt. Det är fullständigt förkastligt att säga det på ett ”roligt” sätt ändå. Skulle nog säga att detta är mycket, mycket, mycket värre än våldtäkt (och våldtäkt är givetvis bland det vidrigaste som finns), ditt andra exempel dock kan man väl kanske likställa det med, fast ändå inte riktigt. Jag tycker inte heller om censur men nån måtta får det faktiskt lov att vara.

  137. Musse Pig Says:

    Våldtäkt är en oerhörd kränkning, jämförbar med misshandel. Kan det vara samma motiv i många fall? Vad gör en aggressiv människa som vill skada andra, men saknar den fysiska styrkan? Det finns möjligheter att skada med psykiska kränkningar. Varför är mobbning på arbetsplatser vanligast inom vård, skola och omsorg?
    Män är de vanligaste förövarna när det gäller fysisk misshandel. Beror det på att bland dem som vill kränka och skada en annan människa så är de absolut flesta som har den fysiska styrkan att genomföra detta män. Betyder det stora antalet mobbade människor på kvinnodominerade arbetsplatser att kvinnor ev är lika aggressiva som män, men använder andra sätt att skada och kränka? Sedan finns ju förstås en mängd olika faktorer som utlöser en misshandel. En första tanke kan vara att det handlar om att skaffa och behålla makt över någon. Det är ju naturligtvis fallet när det gäller barnaga. Jag gissar att när det gäller relationsvåld mellan vuxna så handlar det ibland om akut, upplevd maktlöshet. Om man bara skrapar en liten stund på ytan så ser man ju att Våldet i samhället inte analyseras alls utan används som ett verktyg att smutskasta och skuldbelägga män. Feminismen har helt enkelt blockerat alla framsteg på det här området och sannolikt fungerat som en gökunge i samhällsboet. Det är nu så illa att den feministiska lobbygruppen spridit sig som en cancer i samhällskroppen och bildat metastaser i snart nog samtliga vitala organ och det är dessvärre ett allvarligt hot mot dem och deras dagliga bröd att sanningen kommer fram inom detta såväl som många andra av de områden där människor kommer till skada i samhället och där en korrekt analys är utomordentligt viktig för att samhällets satsade resurser ska ha en positiv effekt. De driver istället igenom förändringar som gör saker mycket värre, särskilt för den grupp som på klassiskt mane´r tjänar som syndabock, dvs män och pojkar.

  138. Jag Says:

    Jag tycker att dags för feministerna att sluta surfa på gamla/döda kvinnors upplevelser. Feministerna borde istället fokusera på deras egen livssituation, men det är klart; då blir dom påminda om att den största delen av samhällets könsförtryck är direkt riktat mot män.

    – ”Pedofilerna” inom barnomsorgen.
    – Pappan som aldrig vill träffa sina barn.
    – Vårdnadstvister där den stabila pappan inte har en chans mot den psykisk sjuka mamman.
    – ”inget är så vackert som att se en mammas speciella band med sina barn, inget!”
    – Polishögskolan söker kvinnor, lägre krav! lika lön!
    – Oskyldiga våldtäktsmän(förekommer)
    – Zlatan gör inte mål i landslaget, tre veckors mediaterror!
    – Damlandslagets målvakt kastar in tre bollar i en VM-semifinal, ”Synd”, och hela mediakåren målar upp det hela som att det var ett alldeles för bra motstånd.

    Jag tror att ni förstår…

    Men det är klart att vi accepterar detta, det är ju vi som är män. Vi ska tåla sånt här, vi är män.

    Det sista jag vill säga är att kvoteringen vi har infört i Sverige är väldigt skadligt för jämställdheten.

    Tex Polishögskolan:
    ”Lika lön, för lika arbete” Det ska väl även innefatta hela vägen till arbetet. dvs att om det ska vara jämställt så har man två alternativ:
    Antingen så ska kvinnor ha samma fysiska krav som männen vid intagningen, eller så måste vi sänka lönen för kvinnliga poliser.
    Det är jämställdhet.

    Som det är idag är det så att Kvinnor har i vissa fall lika lön, för mindre arbete.

    Mvh Jocke

  139. Jack Says:

    Undrande,

    Du misstolkar och det är oerhört symtomatiskt och visar hur viktig informationen är:

    jag skrev: ”och över hela världen står kvinnor för upp till 90% av all trafficking – som gärningskvinnor. Vad beror det på?”

    Du svarade: ”Det borde man genast rätta till genom att fler män prostituerar sig. Så att det blir jämställt.”

    Kvinnorna, framförallt i vissa dela av Asien är alltså 90% av de dömda förrövarna i trafficking, dvs kvinnorna är slavhandlare, hallickar, köpare och säljare av andra människor, män, kvinnor, pojkar och flickor. Kvinnor naköper och säljer dessa människor inklusive barn över hela jorden och gör sig därmed skyldiga till trafficking. Såväl sexuellt som annat fysist arbete tvingas kvinnornas slava utföra. Det visade FNs rapport 2009, till vilken jag länkat ett flertal gånger sedan dess här på genusnytt bland annat.

    Kvinnors kriminalitet är sällan fångad i lag, men här har vi ett typ av kvinnligt beteende, att slavhandla med andra människor, som faktiskt är förbjudet. Det är ett av de brott där kvinnorna är mest överrepresenterade.

  140. Nisse Says:

    zita – ”Jag kan hålla med om att just det skämtet kanske inte är smakligt, men jag tror inte att det är menat som ett ”Ha ha, tji fick du” till mannen, utan mer att på ett ‘roligt’ sätt säga att det gått riktigt illa. Ser dock inga problem med att det sänds i rikstäckande TV.”

    Det här spelar ingen roll och du kan utgå ifrån att alla som kommenterar här förstår lika bra som du varför kvinnorna skrattar. Det intressanta är att de skrattar ö h t när de referar hur någon blivit lemlästad. Du försöker klistra åsikter på dem som kritiserar skrattsalvorna och antyda att vi skulle vara korkade. Det är inte alls snyggt, men ett lika fult som vanligt debattknep.

    Det som är osmakligt är att de alls skrattar när de berättar om en lemlästning och att bakomliggande skäl för att sådant kan förekomma är utbredd mansförakt i samhället som sprids av radikalfeminism – även scum-manifestet – och en föreställning att kvinnor behöver ta revansch på män för någon slags oförrätt de inbillar sig ha drabbats av.

    En adekvat jämförelse är om tyska nazister satt och skrattade åt en jude som blivit bestulen på sin förmögenhet. Bland nazisterna fanns nämligen ett utbrett judeförakt understött av en hatideologi, som gav föreställningen att judar samlat på sig förmögenheter på brottsliga och omoraliska sätt, och därför tyskar/arier gärna fick ta hämnd på dem.

    De flesta i dagens västvärld ser det skadliga och orimliga mansföraktet lika lite som tyskar/nazister såg det orimliga och skadliga judeföraktet i samhället p g a att de matades med det dagligen och stundligen genom media.

    I dagens Sverige och västvärld kan man varje teve-kväll se en kvinna som misshandlar en man. Du har säkert inte lagt märke till det, eftersom du uppfostrats till att inte reagera på det, på samma sätt reagerade inte jag på det för tiotalet år sedan. Kvinnors våld i filmer, teve-serie och sit coms beskrivs oftast som ett utslag av kärlek och engagemang och kvinnan misshandlar oftast en man hon är förälskad i eller har en relation med. Oftast beskrivs i situationen mannen som skyldig till att kvinnan misshandlar honom, och inte sällan tar han på sig skulden för misshandeln av honom och ändrar på sig för att slippa mer misshandel från kvinnan.
    Du kan sätta dig och leta en teve-kväll efter kvinnors våld mot män så kommer du att hitta åtminstone ett fall om dagen.

    Ett enkelt exempel är är reklamen för dux sängar, där mannen snarkar och kvinnan har en kavel bredvid sin sida av sängen. När ljuset släcks hör man en snarkning och en smäll som av en kavel mot ett huvud. Nästa dag lägger sig mannen i sängen med en hjälm på huvudet.
    Kvinnans misshandel av honom beskrivs som hans fel och han ska rätta in sitt liv efter att bli misshandlad (dagligen).

    Som jämförelse kan nämnas ROKS upprördhet över ett skämtsamt bröllopsfoto, där mannen stod bakom den sittande kvinnan med ett basebollträ i högsta hugg. Olämpligt kan man tycka, men paret hade valt scenariot själv. Feministerna på ROKS beskrev i tidningen Kvinnotryck hur den här typen av skämt ”normaliserade” mäns våld mot kvinnor. Det kan finnas en poäng i det, men det våld som alltså är fullständigt normaliserat i dagens Sverige, som beskrivs som utslag av godhet och som män ska acceptera är kvinnors våld mot män. Denna normalisering drivs dels av populärkulturen enligt ovan, dels också av det feministiska förtigandet av att kvinnor misshandlar lika frekvent och grovt i relationer och att män dödas och lemlästas – även psykiskt – av det.

    Att kvinnorna i teve-programmet skrattar åt lemlästningen av mannen ska ses mot denna bakgrund av normalisering av manshat och våld mot män, och blir då riktigt osmakligt och sexistiskt. Det finns inga acceptabla förmildrande omständigheter som ursäktar eller ens förklarar skratten åt lemlästningen.

  141. Alice Says:

    det är inte ”fabulous” – jag finner det inte roligt att kvinnor skulle göra ngt sådant här

    men min mor som är barnmorska har berättat om misshandlade kvinnor som kommit in akut med stolsben och allt möjligt instoppat av sina makar. Det är mycket vanligare. Misshandel av män är likväl ett brott men det är vanligare att kvinnor misshandlas.

    tänk på all reklam, historiska texter och vetenskapsmän som haft uttalade idéer om kvinnor, information om förtryck av kvinnor från utlandet, kvinnor utsätts för dagligen innan ni talar om att det skulle vara så jobbigt för tonårspojkar att se den pjäsen. Det finns en anledning till att kön inte står med i brottet hets mot folkgrupp. Nu har det bitit männen som grupp i rumpan. Försök sudda bort den del i bibeln där det står att kvinnan tiger i församlingen… försök sudda bort att Eva gjordes av Adams revben. Försök ta bort all litteratur i undervisningen som inte har ett implicit eller explicit kvinnoförtryck, försök att trolla fram allt det arbete i offentliga sfären som kvinnor aldrig fick uträtta under alla de århundranden hon bakbundits.. Försök sluta ha någonting att göra med länder som utövar könshandel, könsstympning och kvinnoförtryckande lagar. Där har ni svaret till att kön inte står med. Det är helt enkelt politiskt omöjligt utan att göra stora förändringar i samhället på studs.

    Därför får även män utstå att smädas.. Det är andra sidan av myntet.

    Därmed inte sagt att det är bra ur alla synpunkter. Det utopiska vore att varken flickor eller pojkar drabbades av dessa förutfattade meningar och hetska, hatiska, eller för den delen även känslokalla ord. Det är dock lika utopiskt som att säga att alla djur ska vara fria och nu, omedelbart, ska alla människor sluta med boskap för det är terror att föda upp levande varelser och sedan slakta i skräck-hus, all kemisk förorening ska upphöra idag och ingen människa ska någonsin lägga hand på en annan så länge människan existerar. Vi sitter i skiten… och har alltid gjort.

  142. barfota Says:

    @Alice
    Skärp dig för fan, ingen av oss som kommenterar här har skrivit bibeln.

  143. Nisse Says:

    @Alice: ”Misshandel av män är likväl ett brott men det är vanligare att kvinnor misshandlas.”

    Det här är en seglivad feministisk myt. Det är betydligt vanligare att män misshandlas.

    Men ser man enbart till våld i relationer – vilket troligen är vad du outtalat syftar på – så är det där bara lika vanligt att män misshandlas av sin kvinnliga partner som vice versa. Du får allt ta och läsa på lite här, Alice!

Lämna en kommentar