KTH världsledande på feministisk arkitektur

by

KTH i Stockholm är världsledande inom området feministisk arkitektur. Det framgår av en artikel i nr 2/12 av tidningen ”Genus”, som ges ut av Nordiska sekretariatet för genusforskning.

Feministisk arkitektur ser inte ut på något särskilt sätt. Katja Grillner, som är professor i ”kritiska studier i arkitektur” vid KTH, menar att det istället handlar om processer. Så här förklaras begreppet feministisk arkitektur i artikeln:

Hur blir arkitektur till? Vilka tillfrågas när arkitektur planeras? För vem bygger man? Är det bara arkitekten som anses ha kunskap?

Professor Grillner säger:

Jag tror att den feministiska arkitekturens karaktärsdrag är komplexitet. Ett val av många olika perspektiv samtidigt.

Hon menar också att feministisk arkitektur utmanar hierarkier inom arkitekturen och akademin.

Man måste dock vara vaksam, menar Katja Grillner,  för ”man kan aldrig vaccinera sig mot en problematisk användning av arkitekturen, som att vissa kroppar tilldelas vissa rum medan andra kroppar anses höra hemma i andra rum”.

Feministisk arkitektur verkar inte ha haft något brett genomslag än. Det finns enligt Grillner bara ett hus i världen som ens har kommit nära att vara feministisk arkitektur, och det är en fabrik i Brasilien som ombildats till kulturhus. Det uppfyller i alla fall ”många kriterier” på feministisk arkitektur.

Vid sin egen institution på KTH har Grillner startat en feministisk grupp kallad FATALE. Det står i tidningen Genus att ledningen på KTH ”på det stora taget” är positiv till den feministiska inriktning som Katja Grillners institution har, och numera lyfts den fram i KTH:s egna internationella utvärdering som ett av institutionens ledande områden.

Gruppen FATALE har drivit fram ”arkitekturfeministiskt orienterade kurspaket” och en mastersutbildning på KTH. I tidningen Genus står det  om FATALE att den ”driver målmedvetet feministisk kritik och drömmer om en radikal förändring av arkitekturämnet och yrket”.

Hösten 2011 fick professor Grillner KTH:s pris för ledarskap. Det fick hon för ett arbete ”präglat av aktiv coachning, systematiskt arbete, stor iver och hög integritet”.

Du kan läsa artikeln här (sidan 26).

För övrigt 1: Lokaltidningen ”Mitt i” skrev igår en bra artikel om mitt arbete för jämställdhet och min bok ”Mansförbjudet”. Läs artikeln här (sidan 26).

För övrigt 2: Socialdemokraterna vill införa ett system där jämställda högskolor belönas. Se här. Tack för tipset, Sara!

Annons

61 svar to “KTH världsledande på feministisk arkitektur”

 1. John Berg Says:

  Framlidne journalisten, författaren och bloggaren Kurt Lundgren skrev en gång i tiden ett blogginlägg om Katarina Bonnevier, arkitekt och genusvetare vid KTH.

  Kurt Lundgren:

  ”- Ett rum som definieras utifrån kirurgisk (?) eller militant maskulinitet där kliniska strategier och bataljer utgör formen har inte plats för sådana som oss (alltså blattar, bögar och queera).. För mig handlar det queera om maskerad arkitektur… Vi reproducerar förtryckets ordning…”

  Feministisk arkitektur, vilket dj-vla snömos! När spårade KTH ur så här?

  Läs mer på Kurt Lundgrens blogg, se länk nedan.

  Kurt Lundgren, Östra Ölands fria horisont:
  http://kurtlundgren.webblogg.se/2008/april/lararforbundet-barn-bor-blotta-sig-i-skolan-expone.html

 2. bashflak Says:

  Min tonårsdotter tänker bli arkitekt, men det verkar inte som om KTH är stället hon bör söka sig till? Fast det står väl fritt att välja vilken institution man gör examensarbetet för, så det finns kanske andra som är vettigare.

 3. Ninni Says:

  FÖ: Grattis, Pär!

 4. Liberalen Says:

  Jösses så efterblivet. Och hen fick ju ett ”pris” och allt. Grattis? =)

  Snacka om att vår floskelrapande klase genustanter har skapat en totalt värlsfrånvänd ”feminist”-klubb för inbördes beundran…

  På befolkningens bekostnad.

 5. Joakim Steneberg Says:

  Som vanligt glashiss direkt högst upp i hierarkin!
  För att förverkliga ”feministisk arktietektur”, måste det väl krävas renläriga feministiska byggarbetare?

 6. kallepelle Says:

  KTH är djupt nere i träsket och har numera en egen feministprofessor som heter Anna Wahl. Hon håller genuskurser för chefer. Luleå är dock sjukare med minst fem stycken och på väg att få en sjätte. Det är väldigt lätt att få anslag för de här tilltagen. Wahl är visst på väg att bli obligatorium. Ja fy fan vad mitt gamla Alma Mater har försumpats under PKrektorn Gudmundsson!

 7. Oscar Says:

  Inte underligt att svensk industri tappar mark när studenterna lärs upp av den där typen av verklighetsfrånvända fån.

 8. JD Says:

  ”Hur blir arkitektur till? Vilka tillfrågas när arkitektur planeras? För vem bygger man? Är det bara arkitekten som anses ha kunskap?”

  Det här är ju frågor som ALLA. arkitekter redan MÅSTE ställa i själva projekteringsstadiet.
  Detta är ju inget nytt!!!

  HUR I HE……vete kan det här vara värt att slösa ekonomiska resurser och tid på genom att man kallar det för feministisk arkitektur på ett universitet?

  Vilka idioter!

 9. JD Says:

  Länken till tidningen här: http://issuu.com/genus_sv/docs/genus2_2012

 10. Lavazza Says:

  Tänk vad mycket neutrala öpnna frågor och en saklig rapportering gör för en intervju.

 11. AV Says:

  För nio år sedan uppmärksammade Arkitekten att Sveriges arkitektkår stod inför en kraftig generationsväxling och en könsväxling. Bland de nya arkitekterna är de flesta kvinnor. Trots att kvinnorna ”tar över” yrket verkar intresset för feministisk arkitektur vara skralt. Kan det bero på att även kvinnor i allmänhet anser att det är flum?

 12. AV Says:

  Glömde länken: http://www.arkitekt.se/s6202

 13. Anton Says:

  Jag tycker om när journalister skriver jämställdistiskt,sakligt och fritt från manshat.
  Bifogar ett exempel: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/brottochstraff/article15735552.ab

 14. Lorem Ipsum Says:

  Där fick man sig verkligen dagens skratt. Klart man kan vara världsledande på nått om ingen annan håller på med det.

  Ibland så skulle jag vilja klappa alla dessa genusmänniskor på huvudet och tala om för dom hur duktiga dom är som kämpar på trots att de inte lyckas prestera något.

  Lite som när Ringo Starr skrev musik för Beatles.

 15. rocki Says:

  Ursäkta mig, jag blir illamående av sådant där plågsamt pretentiöst skitsnack. Människor som hittar på idioti av det där slaget borde få hjärnan undersökt. Har de över huvud taget någon koll på hur dåligt den här världen fungerar? Usch!

 16. Joakim Steneberg Says:

  AV
  Fast ”jämställdheten” verkar bara var ett problem åt ena hållet, som vanligt:

  ”ArkitektStudenterna beslöt vid sitt Oslomöte att bilda en jämställdhetsgrupp, som bland annat ska bevaka arbetet med jämställdhetsplaner på skolorna, undersöka om man kan utbilda studenter som jämställdhetsombud genom Sveriges Arkitekter, bevaka genusperspektivet inom kurser och förbereda sig inför yrkeslivet.”
  Inget om den kvinnliga övervikten hos arkitektstudenterna idag.

  Vidare: ”I utbildningen är det brist på kvinnliga förebilder. Goda exempel på kvinnliga arkitekter lyfts sällan fram. Det handlar också om den verklighet studenterna kommer ut i efter skolan, om hur karriärbilden för en arkitekt ser ut.
  Normen för vad en arkitekt är och hur hon/han bör bete sig måste ändras, säger Ylva Åborg. Det gäller oavsett hur många procent av arkitekterna som är kvinnor eller män.”

  ”Bör bete sig”, låter väldigt obehagligt!

  Vidare:
  ”Spelar arkitekters kön och bakgrund någon roll i jobbet?
  Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen Riksförbundet, tycker det.

  – Vi bygger inte hus, vi bygger samhällen, som också ska fungera socialt. Tänker man så blir arkitekternas kön och bakgrund en viktig fråga. De referensramar, bilder och erfarenheter man bär med sig i kroppen spelar roll i arbetet.
  Vid ombyggnader idag lägger man ofta tvättstugor med många fönster i trapphusets andra våning för att man vet att det skapar trygghet och säkerhet. Sånt tänkte man inte på när husen byggdes…”

  Kön betyder ibland, men inte ibland…
  Som det passar!

 17. Grodan Boll Says:

  Så, feministisk arkitektur har inget med själva byggnaden att göra, utan enbart med arbetet bakom uppförandet av den?

  Eller..?

  Världen hade varit en mycket tydligare plats utan förra generationens franska filosofer =/

 18. bashflak Says:

  Lorem Ipsum – ‘Klart man kan vara världsledande på nått om ingen annan håller på med det.’

  Klockrent! 🙂

 19. bashflak Says:

  Joakim Steneberg – ”Vid ombyggnader idag lägger man ofta tvättstugor med många fönster i trapphusets andra våning för att man vet att det skapar trygghet och säkerhet. Sånt tänkte man inte på när husen byggdes…”

  WTF?? Det viktigaste med en tvättstuga är väl att grannarna slipper höra den jävla centrifugen. Allt annat är underordnat. Är det brandfaran de tänker på när de skriver trygghet och säkerhet? I så fall borde väl tvättstugan alltid ligga på översta våningen, så att inga bostadsplan drabbas om torktumlaren fattar eld.

 20. hereticisright Says:

  Ojdå, världsledande minsann. Kanske Nobelprismaterial?
  Lyckligtvis lär det bli svårt att få ett Nobelpris för dessa stolligheter, om inte Nobelkommittéen tas över av feminister förstås. Inte omöjligt, eftersom de tagit över KTH, eller delar därav. Kanske dags att instifta ett alternativt nobelpris i ämnet feministisk arkitektur? Kanske någon rik clown kan hjälpa till?
  Men varför arkitektur? Jag föreslår att feministerna ger sig på naturvetenskapliga ämnen.
  Feministisk matematik:
  en kvinnlig etta + en manlig etta = en kvinnlig etta. Män har ju inget värde alls. 2 * en kvinnlig etta = minst 4 kvinnliga ettor.
  Integralen av en kvinnlig funktion bör alltid vara minst 2 gånger integralen av en motsvarande manlig funktion. Är den inte det måste den manliga ersättas av en noll-funktion.
  Feministisk fysik:
  En kvinnlig elektron skall alltid nihilera en manlig elektron, eftersom den hållits tillbaka sedan tidernas begynnelse av manliga. Samma gäller alla elementarpartiklar.
  Den kvinnliga gravitationen håller på att ändras. Den har avtagit med ungefär 1% sedan 1960. Men osäkerheten är stor. Vad man kan säga med största säkerhet är dock att den har minskat … avsevärt. Den manliga har samtidigt ökat och männen kommer att krossas av sin egen gravitation ganska snart.

 21. JD Says:

  Sid. 21 i SCB.s nya ”lathund” om jämställdhet
  Kvinnor har två timmar mer fri (ledig) tid än män varje vecka!

  Klicka för att komma åt LE0201_2012A01_BR_X10BR1201.pdf

 22. Pinjata Says:

  Det är intressant det här. Feminister är ju så mycket motståndare mot strukturer och normer. Kommer I-balkar av stål och armerad betong användas? Kommer man bygga efter etablerade normer eller kommer man ha egna standarder, egna måttenheter (queer-meter)?

 23. Nisse Nyfiken Says:

  @JD
  Och ändå heter det att män och kvinnor arbetar lika mycket om man slår samman betalt och obetalt arbete. Istället fokuserar man på att kvinnor utför mer av det obetalda arbetet. Suck…

  (det är fö sid 38-39 i publikationen)

 24. Joakim Steneberg Says:

  bashflak

  Har aldrig hör talas om sådan ombyggnader i praktiken måste bli väldigt dyrt.
  Är det fönstertittare de fruktar kanske?
  Men jag minns någon artikel om att de främsta konflikterna i flerfamiljshus inträffar i tvättstugan, även rent våld.

 25. Robin Says:

  Hellre att vi är världsledande på feministisk arkitektur än att vi är världsledande på feministisk lagstiftning. Men tyvärr är vi världsledande på båda områdena.

  Om sista länken i inlägget. (S) utvecklar tankar om sin feministiska forskningspolitik här:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/belona-de-jamstallda-larosatena_7648828.svd

  Belöning efter beköning och mer genus”vetenskaplig” kompetens hos skandalomsusade Vinnova och andra forskningsfinansiärer, tycker (S).

  Desto roligare att läsa länken med reportaget om Pär och hans senaste bok. Heja!

 26. Lövet Says:

  Eh, avdelning ”Hållfasthet och materialval är bara en s o c i a l konstruktion” eller???

 27. Jämställdhetsfeministern Says:

  Feminism är det enda området Sverige är världsledande på. Därför måste vi själklart satsa ännu mer på feminismen inom alla områden i det svenska samhället. All utbildning i Sverige måste ha fokus på feminism. Feministisk arkitektur, feministisk molekylärbiologi, feministisk kvantfysik, feministisk odontologi, feministisk andrologi, feministisk matematik, feministisk grammatik – och så vidare.

 28. toklandet Says:

  Pinjata säger: 07 november 2012 kl. 13:03
  ”Kommer man bygga efter etablerade normer eller kommer man ha egna standarder, egna måttenheter (queer-meter)?”
  Den feministiska metern är precis så lång som du vill att den ska vara. Ibland 80 cm, ibland 120 cm. Det beror på vad du ska använda måttet till, ska du mäta hur mycket plats någon ”tar” i den feministiska arkitekturen så gäller 80 cm för kvinnor och 120 cm för män, fast är det en extrem ”mätare” med stark ideologi så används med fördel ”specialmetern” som är 170 cm.

 29. Johannes Westlund Says:

  Mig veterligen har i alla fall inte CTH tagits över av idiotin ännu. Så för de som funderar på att bli riktiga Arkitekter finns alltid Chalmers.

  För övrigt verkar det vara oerhört flummit det här med ”feministisk” arkitektur. Det är ytterst oklart vad det perspektivet tillför. Det är såklart möjligt att studera allt möjligt ur ett feministiskt perspektiv, men man bör väl fråga sig om man får relevant output. Är det feministiska perspektivet intressant när byggnader och samhällen byggs för människor, män som kvinnor, feminister som icke-feminister? Då finns ju klart intressantare strukturer att titta på när det gäller stadsplanering och arkitektur. Jag hade gärna sett mer förutsättningslös forskning på vilka aktörer som styr stadens utveckling och vilken utveckling detta ger samt hur gynnsam eller ogynnsam denna utveckling är. Men sådan forskning är nog för komplicerad för feminister. För svaret på frågan står ju inte direkt i frågan självt…

 30. JD Says:

  Ibrahim Baylan (S)

  ”Kvinnor och män har olika villkor för sin akademiska karriär och förbättringen går för långsamt, förklarar han.”
  Underförstått att det är kvinnor det är synd om i den akademiska världen. Kvinnor som själva väljer hur långt de vill gå i sina studier.

  Att Ibrahim Baylan talar om jämställdhet men samtidig fullkomligt ignorerar det faktum att det endast är 35% män som utexamineras från högskolan är inget annat än hyckleri och äkta bondfångeri för att vinna egna fördelar i den politiska världen!
  Själv kommer han att kunna leva mycket gott utan att göra ett dugg under resten av sitt liv och utan en enda högskolepoäng tack vare sin politikerpension.

  Hyckleri!

 31. peggyjhansson Says:

  Är det någon som analyserat varför just Sverige blivit dominerande inom feminism? En korrekt bild hur intoleransen uppstått är avgörande om vi ska lyckas förvarna andra länder. Hur gick det till, vad gjorde vi för fel och hur förhindrar vi ytterligare aggression?

 32. Joakim Steneberg Says:

  peggyjhansson

  Vad jag vet så finns det ingen objektiv analys av hur detta gick till, med att svensk feminism fick sådan dominans.
  Och det är ”märkligt”, man ser heller inget av någon forskning om den totalvinklade s.k. jämställdhetsdebatten” i media under 35 år. Det är väl så pinsamt tydligt ändå…

  Jag har i min artikel från 2006 på sourze försökt återge, i satirisk form (annars blir det för tråkigt), hur vägen från importerad feminism, maskerad som jämställdhet, spred sig hela vägen från media och in i riksdagen, och därifån till folkets välsignelse.

  Utan att jag genom den kan hävda några ambitioner till ”objektiv forskning” eller liknande över denna ”typiskt svenska utveckling”!?

  ”Sverige, världens mest jämställda medlöparland”

  http://www.sourze.se/Sverige_v%c3%a4rldens_mest_j%c3%a4mst%c3%a4llda_medl%c3%b6parland_10521238.asp

 33. Det var en gång en reklamkampanj… Om hårborttagning och hygien « Aktivarum Says:

  […] Genusnytt: KTH världsledande på feministisk arkitektur  […]

 34. peggyjhansson Says:

  http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/sex-och-relationer/peter-blir-far-till-hustruns-barn-efter-otroheten_7646470.svd

  Jag blir mörkrädd men inte förvånad. Förstår de kvinnor som begår ovanstående vad konsekvenserna i många fall blir. Att framställa beteendet som endast något jobbigt är synnerligen ansvarslöst av svd mot män och kvinnors hälsa. Jag tycker tidningen tangerar gränsen för vad som kan accepteras. Det här håller på att avliva mig långsamt.

 35. Adam Bek Says:

  Feministisk arkitektur:
  De riktiga arkitekterna ritar husen, byggnadsarbetarna (företrädelsevis män) bygger husen och sen får de feministiska arkitekterna träda in på arenan, ta en titt för att därefter skriva långa avhandlingar, med honnörsord som ”andras kroppar” och ”militant maskulinitet”. Sedan reproduceras skräpet viralt i de feministiska nätverken såsom ”forskning” och ”arkitektur”.

  De mest skrämmande är att riktiga talanger inom ämnet, d.v.s. människor som verkligen brinner för att BYGGA NÅGOT PÅ RIKTIGT, d.v.s. att skapa något KONKRET inte har någonstans att ta vägen om det fortsätter på det här viset.

  Det kommer att bli rena tragedin om den här stupiditeten sprider sig in i hela ingenjörsutbildningen. Vart 17 skall människor som verkligen vill jobba med själva ingenjörsyrkena ta vägen om en kår med feministiska bäbisar tar över hela verksamheten?

 36. Adam Bek Says:

  @Jämställdhetsfeministern 13:52:
  Vilka exportframgångar vi kommer att få. Inte ens ett universalgeni är kapabelt att producera feministisk teori av svensk kaliber.

  Naturligtvis kommer utlandet att betala stora pengar för att få lägga händerna på t.ex. de feministiska kvantfysikformlerna. Eller formler, nä, det är patriarkalt. Men i alla fall…

  För att inte tala om feministisk feminism, det kommer att bli en exempellös framgång internationellt.

 37. psodh Says:

  http://www.tidskriftenrum.se/2011/04/

  Väl använda pengar?

 38. Forellen Says:

  Ser egentligen inget konstigt med att vissa människor är revolutionärer/normkritiska. Varför måste alla trivas med att vistas i hus som är byggda enligt andra människors ideal och idéer? Det kan man väl själv känna igen sig i, förresten, även om man gör sitt bästa för att hitta en så trevlig bostad som möjligt.

  Skulle dock dra mig för att kalla detta för feminism.

 39. David8 Says:

  @ JD

  ”Sid. 21 i SCB.s nya ”lathund” om jämställdhet
  Kvinnor har två timmar mer fri (ledig) tid än män varje vecka!”

  Det omvända hade varit förstasidenyheter i riksmedia. Men den aktuella fördelningen faller väl inte propagandaministeriet (aka SVT & SR) i smaken…

 40. Lars I Says:

  @Lövet
  Den enda feministiska arkitektur man kan komma på är väl piedestalen ! Den svajar betänkligt men när fanns senast någon hållfasthet i feministisk ideologi ?

 41. Lorem Ipsum Says:

  @Lars I, Glastaket och hissen torde också kvala in i kategorin feministisk arkitektur. Sen har vi rivningsbygget som är en del i vad de kallar ”att dekonstruera [sätt in godtycklig företeelse]”.

 42. Adam Bek Says:

  @Forellen 17:51:
  Men det verkar ju inte som de bygger hus utan enbart kritiserar hus. Inte för att jag är någon expert på arkitektur men kritik känns spontant inte som det mest centrala inom en ingenjörsliknande verksamhet.

  En fundering jag får av det här är att vi kanske inom arkitekturen ser en typisk feminisering av ett ämne. Med tanke på den begränsade tillämpbarheten av feministisk arkitektur som den beskrivits här behöver man ju inte tappa hakan utifall lönerna inom yrket snart kommer att sjunka. Det är väl fullt tänkbart att de klassiska delarna av arkitekturen tas över av byggnadsingenjörerna (männen) om det fortsätter i den här riktningen. Då kommer vi att få höra det sedvanliga gnället över att lönerna sjunker när kvinnorna kommer in. Men egentligen kommer de sjunkande löner bero på att feminiseringen gör ämnet mindre betydelsefullt utanför akademierna.

 43. Adam Bek Says:

  Lorem Ipsum 18:26:
  Rivning, ojoj. Där har du ett ämne som man kan dra stora feministiska växlar på. Manligt våld, sexaulakt, penetrering, ödeläggelse, makt, förtryck, avtäckande, kroppar som slår i varandra, materier som möts i en destruktiv dans.

  Det räcker nog till 100 meter doktorsavhandling proppade med postmoderna buzzwords, minst.

 44. Lorem Ipsum Says:

  @Adam Bek, då var det inte bara jag som hörde en ordbehandlare startas upp på KTH 🙂

 45. Susanna Varis Says:

  Vad är det som pågår på KTH egentligen? jag blir sorgsen.
  Typiskt nog förklarar den feministiska arkitektprofessorn att hon själv inte råkat ut för så många törnar i sin karriär, utan snarast ganska lätt glidit igenom apparaten. Den enorma diskrimineringen, glastaken och patriarkala strukturerna tycks alltid gälla andra, fiktiva exempel. Hon förklarar sin framgång med starka, kvinnliga förebilder. Conveniant theories for you, som vanligt. Inget ska få störa det feministiska teoribygget.

 46. andersbwestin Says:

  Som arbetande i byggbranschen blir jag inte ett dugg orolig av att några nördar in i feministisk arlitektur.
  Oavsett gren så har alla flumarkitekter jättesvårt att göra nägra större avtryck i den mycket komplexa byggbranschen.
  Här kostar det nämligen rejält med pengar om man skall genomföra något och det är väl i stort sett bara Gert Wingård och Calatrava som har förmågan att få andra att betala mångmiljonbelopp för högtflygande drömmar.
  Resten av arkitektflocken får snällt inordna sig i den verkliga verkligheten.

 47. Adam Bek Says:

  @psodh 17:43:

  >>
  http://www.tidskriftenrum.se/2011/04/
  Väl använda pengar?
  <<

  Nog för att jag tror att det finns anledning att forska på och utveckla miljonprogrammens områden men man undrar ju lite vad de egentligen skall forska på och hur resultaten skall användas. Det är fluffigt värre.

  Jag har inget emot att det teoretiseras på våra lärosäten men här verkar problemområdet vara synnerligen konkret, utveckling av miljonprogrammet, samtidigt som forskaren i fråga är djupt nere i den feministiska köckemöddingen. Kommer de som verkligen bor i områdena någonsin få någon konkret nytta av arbetet? Tveksamt… De kommer att få agera statister (d.v.s. "kroppar") i ordleveransen från den postmoderna arkitekturteorifabriken.

 48. Per Says:

  @andersbwestin, arkitektbranschen är väl på väg att bli ett kvinnoyrke vilket ska bli intressant att se hur löneutveckling och status påverkas. Vet inte om det stämmer, men det brukar ju hända saker när antalet kvinnor överstiger en viss procentsats inom en yrkeskategori.

 49. Adam Bek Says:

  @andersbwestin 19:04:

  Se där, ännu en anledning att skriva en doktorsavhandling om könsmaktsordningen invid cementblandarna.

  Nä, skämt åsido. Lite betryggande att du berättar att tokstollerierna inte får så stort genomslag i praktiken. Men samtidigt är det pengar som kanske kan användas till bättre grejer.

  Om man bortser från byggnadsteknisk forskning (ingenjörsvetenskap) vad brukar man forska om inom arkitektur? Det kanske alltid varit lite flummig?

 50. Joakim Steneberg Says:

  Brukar inte arkitektstudenter tävla med pepparkakshus så här inför julen?

  Det kan väl vara en lämplig början för ”feministisk arkitektur”, och ger samtidigt möjlighet att ta sig an köksmaktsordningen?
  Den manliga delen kan ju därför anmodas att fixa degen, (jämställt) och samtidigt även peppa upp tjejerna lite?

  ”Feministisk pepparkakshus-arkitektur”, vad är det för fel på det?
  Som en början?

 51. Malte Skogsnäs Says:

  Feministisk arkitektur? Hur är det då med feministiska rymdresor? Sånt jävla nonsensbegrepp!

 52. David8 Says:

  Ny standard för köksbänkar 1,50m. Då kan bara män laga mat, normbrytande och bra. 100 miljoner till det projektet anslaget. Släng ut alla värmepumpar också det är manligt och fult. De pumpar också bort luft från kvinnor och barn. bla bla bla…

 53. Kjell Says:

  Feministisk arkitektur? Varför inte liberal, socialdemokratisk, moderat, kommunistisk och nazistisk arkitektur också? Alltför många har glömt att feminism faktiskt är en ideologi, de tror att det är något som bara är rätt och fint och ger ”jämställdhet” i alla lägen. Jag undrar hur många av dessa professorer som faktiskt är feminister och hur många som bara har den som födkrok…

 54. Access Says:

  Lästips!

  Jag hittade en intressant (och lite småtung) artikel på Axxess (http://www.axess.se/magasin/default.aspx?article=1510) om dagens akademiska humaniora, vilket fick mig (osökt) att tänka på ”genusvetenskapen” och de ”unga arga feminister” som fördriver sin tid med sådan verksamhet. Deras förhållande till den ideologi de stödjer är ju av starkt religiös karaktär.

  Några citat ur texten:

  ”Det finns allmänt sett två motiv till att ansluta sig till en intellektuell rörelse: det ena är en kärlek till sanning, det andra är behovet av tillhörighet. Religioner utger sig för att tillgodose det förra av dessa motiv, medan de i själva verket rekryterar utifrån det senare. Vetenskapen ignorerar det senare och främjar det förra. Men de humanistiska ämnena har alltid varit fångade i en obekväm position mellan det ena och det andra. Det sunda förnuftets kursplan formulerar studiet av konst och litteratur i termer av sanning: den manar studenten att samla in data, värdera dem och dra slutsatser om deras bestående värde och plats i det större sammanhanget. Den lovar inte att göra världen meningsfull, att skapa gemenskap och kärlek, och än mindre har den någon frälsning att erbjuda. Unga människor dras emellertid till humaniora eftersom de inom sig känner ett behov av något annat än blotta sanningar och argument. De lockas av ett grundläggande mänskligt behov, som handlar om övergångsriten, inträdet i gemenskapen.”

  ”Rappakalja är inget man lär sig; man invigs i det. Ingen kunskap, inga data, ingen rationell forskning behövs. Allt som behövs är upprepandet av profetiska formler.”

  ”Tagen ur sitt sammanhang är denna sats nonsens; men det är sammanhanget också, upptäcker man sedan. Å andra sidan är det fåfängt att klaga över att satsen inte betyder något, eller att det inte finns något sätt att vare sig vederlägga eller bekräfta vad den säger. För det är det som är poängen. Genom att skriva på detta sätt visar författaren sin tillhörighet: hon visar att hon har genomgått initiationens prövningar, i vilka hennes medvetande befriats från de gamla och förtryckande innebörderna och erbjudits ett nytt och renare sätt att tänka, där sanningen inte har någon talan, liksom synden inte har någon talan i medvetandet hos en pånyttfödd kristen.”

  Klart läsvärd.

 55. Joakim Says:

  Jag förväntar mig även kommunistisk arkitektur nu, annars tänker jag dra slutsatsen att de hatar kommunister.

  För övrigt 1: Det borde stått: ”Pär Ström får feminister att känna sig kränkta” istället.

 56. Peter Says:

  Apropå att arkitekturartikeln stod i tidningen Genus:
  Det finns en genusforskardatabas där man kan se hur det står till med jämställdheten inom genusdisciplinen, se http://www.ub.gu.se/kvinn/greda/search/index.xml?query=genus&page=9&db=greda_sv&query-profile=&_.query-profile;&type=and
  Typ 97% kvinnor är ett snabbt intryck. Är det ironiskt att det i princip bara är ett urval ifrån det ena könet som ska definiera vad som är jämställdhet och vad som är problem och inte? Hur kan detta kallas vetenskap?
  Lägg ner all gammal genusforskning som jobbar åt feministiska särintressen. Inrätta en professur inom jämställdism, det skulle ju vara till allas väl! Allvarligt talat – finns det något skäl emot lite mångfald? Och inte för att det ska spela roll, men jag tror att en medelålders man skulle passa bra för balansens skull. Hudfärg dock betydelselöst som jag ser det.

 57. Adam Bek Says:

  @Access 23:10:
  Ja, det var en intressant artikel. Feminismen är ju en del av det tankekomplex han beskriver. Men den mediefeminism och statsfeminism som vi brukar diskutera här gestaltas ju sällan i den typen av ogenomtränglig text, snarare är det bäbisnivå på mycket av det som skrivs i feminismens namn, men helt klart har den sina rötter i den postmoderna religionen.

  Centrala delar i det han säger, och som jag själv ofta tänkt om såväl feminism som postmodern filosofi är just att det handlar om en slags religion, utan vetenskapligt eller filosofiskt innehåll, där utövarna just lär sig att ”låta” som man skall för att tas upp i gemenskapen.

 58. nessymoo Says:

  Du påstår dig inte vara antifeminist, Per, utan istället jämställdist. Var, precis var, arbetar du för jämställdhet genom den här artikeln? Vad belyser den som arbetar för mäns eller kvinnors rättigheter?

  Artikeln är ett rent och skärt försök till hån mot ett feministiskt begrepp och några identifierade feminister. Hur är det konstruktivt?

 59. Claes-Peter Says:

  Sorry jag är i senaste laget… Och jag har bara hunnit läsa super-kursivt. Men jag kan inte motstå ämnet ”feministisk arkitektur”! (Förresten, måste man numera stava feminism som Feminism, med stora F?)

  Först det lustiga namnet ”Fatale”: Jag antar att de inte, som 70-talets proggare, vill kasta alla sexiga attribut – utan också vara Farliga Sexiga Kvinnor. För den enda vettiga associationen för ordet fatale är ju begreppet ”femme fatale”?

  Citat från Wiki: ”En femme fatale är en stereotyp, en kvinna, som på ett raffinerat sätt använder sin sexuella attraktion för att uppnå sina syften. Uttrycket kommer från franskan och betyder ”ödesdiger kvinna”. Hon porträtteras ibland som en sexuellt omättlig kvinna.(—)”

  Omättlig! Där har de ett ideal att leva upp till!
  Citat: ”När den typ av filmer, som senare kom att kallas film noir introducerades på 1940-talet, inleddes en storhetstid för femme fatale-figuren i populärkulturen. Exempel från filmthrillers är Kvinna utan samvete (1943), Med berått mod (1949), Vilse (1946) och En djävulsk fälla (1958).”
  [Opassande fnissning] Är inte detta extremfeminismen i ett nötskal! Dvs. Kvinna utan samvete, Med berått mod, Vilse, och En djävulsk fälla ” [Självaste CIA-chefen tycks nyss ha gått i den..!.]

  ”…smått vampyrlik, och farlig för mannen, som lämnas tömd på sin virilitet och självständighet. Hjälten kan bara räddas genom flykt från hennes famn, varför hon även kallas vamp.”

  Huga!

  ”- Vi bygger inte hus, vi bygger samhällen, som också ska fungera socialt. Tänker man så blir arkitekternas kön och bakgrund en viktig fråga. De referensramar, bilder och erfarenheter man bär med sig i kroppen spelar roll i arbetet.”

  Är inte det lite åt kommunisthållet? Eller Brasilia, Naypyidaw (Burmas speciella huvudstad) – för vi vill väl inte blanda in Albert Speer och det nya Berlin, den utopiska, planerade huvudstaden i Germania? Nej, fy på mig, de människorna delade ju folket i två kategorier, och ansåg sig överlägsna dem i den dåliga gruppen.

  Annars är det mest inredningsdetaljer när jag associerar till speciell kvinnoarkitektur. Alltså, många och stora, lyxinredda toaletter, med stora, plana väggytor för att hänga upp många stora speglar. Golv som tål stilettklackar och inte är hala, diskreta skrubbar med kraftig ventilation för smygrökandet och så, på varje toalett – en våg som visar 10 kg för lite!

 60. oskar gudehn Says:

  ÖPPEN INBJUDAN TILL STUDIEBESÖK!

  Hej. Jag heter Oskar och läser sista året på KTHs arkitekturprogram, just i den ovan nämnda studion, ”Studio for Critical Studies” (nu under ledning av Hélène Frichot, och inte Katja Grillner).
  I min mening verkar de flesta här inte ha en aning om vad de pratar om, utan försöker snarare misskreditera KTH och Studio for Critical Studies på väldigt vaga grunder.

  Om ni har några som helst frågor kring kritiska studier (där feminismen ingår) samt hur det relaterar till arkitektur är ni hemskt välkomna att göra ett studiebesök på min skola! Vi kan dricka kaffe, gå en rundtur och så ska jag svara på alla era frågor!
  Ni kan nå mig på oskar.gudehn”at”gmail.com
  Vi ses!

 61. Jack Says:

  Claes Peter,

  ”Först det lustiga namnet ”Fatale”… den enda vettiga associationen för ordet fatale är ju begreppet ”femme fatale”?…Uttrycket kommer från franskan och betyder ”ödesdiger kvinna”…ibland en sexuellt omättlig kvinna”

  Fatale kommer också från samma ordstam som ordet ”fatal”
  – Något som medför mycket negativa följder.

  Eller engelskans ”fatal” i betydelsen dödlig. Eller ”fatality” – the quality of being able to cause death or fatal disasters.

  ”Fatale” väcker idag lika mycket associationer till den sexuella som den dödliga kvinnan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: