Manlighet hör ihop med Hitler tycker Aftonbladet

by

För en tid sedan föreslog skådespelaren Ulf Brunnberg en särskild tevekanal för män. Idag har Aftonbladet tagit upp tråden. Enligt Brunnberg har två distributionsbolag hör av sig till honom, så det verkar finnas möjligheter att idén förverkligas.

Så här illustrerar Aftonbladet sin artikel om saken:

Vad i helvete, var det första jag tänkte när jag såg detta. Vad har en jättebild på Adolf Hitler här att göra? Tror Aftonbladet att Sveriges män sitter och drömmer om en kanal där de kan sitta varje kväll och titta på marscherande och gapande nazister? Vad är det för en manssyn? Unken, tycker jag.

Så här beskriver Aftonbladets krönikör Åsa Erlandsson en typisk tablå i den kommande manskanalen:

Väldigt mycket Hitler, alltså. Galningen nämns fyra gånger. Och så vapen och våld. Du som är manlig läsare av GenusNytt – känner du igen dig?

Nej, detta känns om ännu ett utslag av misandri – manshat. Låt gå lite inlindat, men de negativa associationerna till manlighet finns där: Män är svin.

Så här uttrycker sig humorduon Filip & Fredrik om Ulf Brunnbergs förslag om en manskanal:

.

Starkt nedlåtande, med kombinerad ålders- och könsrasism, alltså. Man känner igen sig.

Men jag tror att ingen hade reagerar om förslaget istället hade gällt en särskild tevekanal för kvinnor. Då hade de säkert hetat att det är bra att kanalen ”lyfter fram” kvinnor.

Så här tycker för övrigt Aftonbladets läsare om idén om manskanal:

Tack för tipset, Johan, Sara, Håkan och Ulf Andersson på PappaRättsGruppen.

För övrigt: Stämmer det verkligen att kvinnliga fysikstudenter inte tas på lika stort allvar som manliga vid Uppsala Universitet? Det hävdar en jämställdhetsforskare. Jag är mycket tveksam. Läs mer här. Det anses vara ett stort och allvarligt problem att de flesta som intresserar sig för fysik är män. Vore det inte bättre att intressera sig för kvaliteten på fysikerna? Tack för tipset, Leif! (Jag är själv en av dem som gubbar ned fysikens värld genom min existens – jag läste Teknisk Fysik på KTH. Jag kommer ihåg att vi var ungefär 95 procent killar och 5 procent tjejer – ett resultat av fritt val)

66 svar to “Manlighet hör ihop med Hitler tycker Aftonbladet”

 1. Anonym Says:

  Nog anser jag som kvinna att historia och vetenskap är ämnen som även jag vill kunna se.

 2. Lövet Says:

  @Anonym: ”Det finns många sådana kanaler som riktar sig kvinnor.”

  Känner du igen citatet, det är så de ansvariga för exklusiva tjejsatsningar som ”Tjejer och teknik”, ”Ledarskap för tjejer” etc brukar svara…

 3. Lövet Says:

  …fast omvänt naturligtvis!

 4. Jämställdhetsfeministern Says:

  Aftonbladet och Filip och Fredrik har ju helt rätt: vill man ha en tv-kanal som riktar sig speciellt till män så är man en bitter gammal gubbe som är fixerad vid Hitler.

 5. Kantarellkungen Says:

  Men det finns ju redan könsbundna kanaler. TV6 för killar och TV4+ för tjejer. De har bara inte gjort misstaget att stänga ute någon grupp genom att påpekat det. Bara för att man riktar in sig på en viss grupp, välkomnar man alla andra också.

 6. Matte Says:

  De visar en bild på MMA och kallar det boxning.

  Och som sagt så låter de Hitler ta absolut mest fokus. Som om inte 2:a världskriget ingår i historia… Kopplingen män och Hitler är illa dold.
  De hade inte många rätt där inte.

  Här är min fördomsfulla kvinnotablå:
  Idol
  Desperate housewifes
  Gossip girl
  Dansresa till Gambia
  Schlager
  Oprah winfrey
  Ensamma mamman

 7. Liberalen Says:

  1. Aftonbladet är en värdelös vänster-slask-blaska.

  2. Filip & Fredrik agerar nyttiga idioter, PK-White Knights, pga. ren okunnighet. Ty de är helt säkert lika gediget oimponerade av puckad kärring-TV som alla oss andra.

 8. GandalfGrå Says:

  Jag hoppas att OM det blir verklighet med en sådan ”manskanal” att den verkligen törs ta ut svängarna och vara allt annat än PK..! Lite gammal härlig manschauvenism…med lite skak på bröst och rumpor på lite snygga kvinnliga modeller..som i det otroligt roliga programmet ”The Man Show” som brukar gå på kanal 6 ibland. Jag tycker att det är otroligt harmlöst med en härlig glimt i ögat som det programmet är gjort.

  Att utgå från och säga att män inte respekterar kvinnor gör mig alltid så ledsen…för det absolut största antalet män älskar och högaktar verkligen kvinnor..att det sedan finns rötägg ja det är en annan femma..!

  Jag kan inte förstå kopplingen manligt & Adolf Hitler. Det är ju en otrolig skymf mot män och en beskyllning helt utan gränser och underlag…får man beskylla en hel grupp på ett sånt sätt finns det någon jurist som kan kolla upp om man verkligen får göra så…!

 9. Erik Says:

  Kommer ni ihåg dokumentärern om svenska tjejer som
  hade ”loverboys” på Bali? den sände klockan 18 på en vardag för några månader sedan. utan ett enda ljud hördes efteråt!

  Sen var det på bästa sändningstid med repris och efterföljande reportage i tidningar program om killar som åkte till thailand.
  Dessa killars flickvänner blir dessutom kallade något så nedsättande som ”importfruar” i reportage i svenska kvällstidningar utan någon större motreaktion.

 10. Patrick Says:

  Jag tycker att det var lite roligt. Jag är intresserad av historia och det är rätt mycket Hitler i historieprogrammen. Quentin Tarantino sade att History Cannel borde heta Hitler Channel med tanke på vilka program den har. Man får ha humor ibland också.

 11. Glenn Jason Says:

  Det var väl ingen nyhet att allting i journalisternas föreställningsvärld är som Hitler.

 12. Valeria Says:

  Våra värsta år är underhållande, trots att serien har många år på nacken. Om det finns någon MMA-gala med namnet som nämns i tablån är jag tveksam till, men jag förmodar att det är UFC som åsyftas. Vad MMA anbelangar så får man väl förmoda att Erlandsson har problem med halvnakna män som slingrar sig om varandra – tråkig inställning, tycker jag. Ice Road truckers känns, liksom dragracing, som en enda lång gäspning.

  Sedan är det väl ganska fördomsfullt av Aftonbladet att stämpla historia och vetenskap som manliga intresseområden. Det finns många kvinnor som intresseras av ämnena. Ja, jag kan till och med gå så långt som att hävda VI GILLAR OLIKA. Och då menar jag givetvis olika i ordboksdefinitionsbemärkelse, en definition som skiljer sig från aftonbladets där olika är betyder ungefär ”våra egna åsikter”.

 13. Al Bundy Says:

  Bortsett från MMA och bilprogrammen så är detta representativt för mig som man. Andra världskriget har alltid fascinerat mig och Hitler är en del av det. Vidare är ”Våra värsta år” är en härlig parodi på stereotypa könsroller och ”kvinnor som mördar” ett angeläget ämne då man alltid får höra att det är tvärtom. Så, ja, tablån ser bra ut! Tycker inte det är något att skämmas över. Var man får ha sin smak. Därmed inte sagt att alla tycker som jag.

 14. Matte Says:

  Jag gillar och har följt MMA i 10 år, Al Bundy är mycket rolig, speedway intresserar mig inte, historia och vetenskap är intressant.

  Jag skulle lätt betala för den kanalen! Give it to me! 🙂

 15. Johannes Westlund Says:

  Jag tycker man missat de riktigt manliga programen. Ice Road truckers är förvisso en god ansats, men snälla nån, var är scrapheap challenge, alla bilmoddningsprogram, nördtekniska djupdykningar i stora och sjuka maskiner?

  Och varför Hitler överallt? Hitlers kommandosoldat hade ju lätt kunnat ersättas med Slaget om Pearl Harbour eller Operation Overlord. För övrigt borde Band of Brothers gå.

  Och lite manlig Sci Fi är inte fel heller. Stargate och liknande bör gå varje dag på fasta tider.

  Och ja, den ska vara bara för män. För varenda annan TV-kanal (bortsett discovery channel) är mer eller mindre riktade till kvinnor om än förtäckt. Den bör ingå i det ”vanliga” kanalpaketet och finansieras av staten eftersom staten idag finansierar typ 4 feministiska TV-kanaler.

 16. hsl Says:

  Det är nog så att Hitler i detta, och många andra, sammanhang helt enkelt representerar WWII. Det blir dock lite kaka på kaka när bilden för ”historia” nere i vänstra hörnet också är en krigsbild från WWII, jag gissar på landstigningen i normandie.

  Skulle jag titta på detta? Om jag hade en TV skulle jag nog göra det. För det verkar vara en betydligt intressantare och mer underhållande tablå än de andra skvalkanalerna har varje dag.

  Det säger något också om när ”våra värsta år” (married with children) en serie som är ungefär 20 år gammal (startade ’87) fortfarande är väldigt rolig tillskillnad emot mycket av det som tillverkas idag.

 17. Suck Says:

  Men snälla Pär! Okej att du brukar läsa med misandri-glasögonen på men här är du faktiskt distans- och humorlös. På gränsen till paranoid. Faktum är att jag själv, som gärna tar del av tidningar om historia och vetenskap, brukar reagera över att det ALLTID finns nåt med Hitler. Jag tycker bildvalet och tablån är rolig och tolkar det inte alls som något slags förtäckt ”män är svin”-budskap. Kom igen Pär, lägg kraften på något annat. Åtminstone den här gången.

 18. Cuben Says:

  Oj vilket billigt grepp av Aftonbladet. Att dom inte skäms.

 19. Backlash Says:

  Förvisso är idén med en manskanal inte helt dum, men Ulf Brunnberg och jag delar inte smak. Som straff bör han låsas in i ett rum där filmen ”Sex & the City II” visas nonstop dygnet runt på en 80-tums-TV med hög volym.

  Men egentligen är det nog bättre med att ha intressekanaler som inte är 100% kopplade till kön – sport, vetenskap, musik, mode etc

 20. Rick Says:

  @ Suck
  Parodin på historietidskrifter skulle säkert ha fungerat i ett annat sammanhang, men på grund Aftonbladets massiva mansförakt utmynnar det bara i vulgäriteter. Pär gör helt rätt som tar upp frågan.

 21. JD Says:

  Hur har dom kunnat missa Fäbodjäntan i TV-tablån?

 22. Grodan Boll Says:

  ”Och lite manlig Sci Fi är inte fel heller.”

  Finns inte.

  Författarinnorna till all slash-fic som finns på nätet har redan revirpinkat alla sci-fi program som kvinnliga.

 23. Sven-Olav Says:

  Aftonbladet har i och med detta fjolleri redan förlorat diskussionen; jfr Godwin’s lag (http://sv.wikipedia.org/wiki/Godwins_lag)

 24. Hjalmar Says:

  Som hsl skriver, för vissa så representerar AH det andra världskriget. Men för dem som är historieintresserade, så är AH nog bara en otäck parentes. Det är en intressant tidsperiod, men trots allt ”bara” en ”blodfläck” i historien.

  Visst är det spännande när pansararmeerna brakar ihop på östfronten, men det finns så mycket annat – man kan läsa om historia utan att bli deprimerad.

 25. AV Says:

  Backlash: ”Som straff bör han låsas in i ett rum där filmen ”Sex & the City II” visas nonstop dygnet runt på en 80-tums-TV med hög volym.”

  Vilket får mig att tänka på Clock Work Orange…

 26. Bishounen Says:

  Frågan är dock om Hitler-ingrediensen i detta fallet verkligen var menad så som vissa uppfattat det?

  Nu är ju följande erfarenhet egenupplevd och därför inget faktiskt bevis, men av egen erfarenhet så vet jag att många killar verkligen är väldigt intresserade av krigsdokumentärer och dylikt, medan jag däremot aldrig talat med någon tjej som varit intresserad av detta.
  Naturligtvis FINNS det kvinnor som är intresserade av detta och naturligtvis finns det ju också killar som hatar det, men jag åsyftar den uppfattning som jag fått generellt.

  Om man nu skall teorisera om en möjlig orsak, så skulle jag för egen del faktiskt gissa på en Biologisk orsak, på så vis att ett intresse av att följa information om Krig är väsentligt för överlevnad, och eftersom skyddsinstinkt och försvar är något som specifikt ligger djupt rotat i mannens ”ur-gener”, då ju mannen i forntiden var den som sörjde för familjens trygghet och artens överlevnad, så skulle detta kunna förklara ett intresse hos mannen att följa dylika program.

  .Gissningsvis, alltså. 🙂

 27. Matte Says:

  @Bishounen

  Må så vara, men att riskera att män ska förknippas med AH är för uppenbara för att det ska vara ett misstag eller inte meningen. Så smarta borde de vara, eller?

  Jag håller med om att biologiska faktorer kan få män att mer vilja nörda ner sig i strategi och taktik i försvar och anfall. Det är djupt rotat i generna att skydda sin grupp/stam. Därav fler män än kvinnor som gillar History Channel mfl.

 28. Per Says:

  ”Det anses vara ett stort och allvarligt problem att de flesta som intresserar sig för fysik är män. Vore det inte bättre att intressera sig för kvaliteten på fysikerna? Tack för tipset, Leif! (Jag är själv en av dem som gubbar ned fysikens värld genom min existens – jag läste Teknisk Fysik på KTH. Jag kommer ihåg att vi var ungefär 95 procent killar och 5 procent tjejer – ett resultat av fritt val)”

  Ok, sluta gnälla om att det är flest män som kör sopor och släcker bränder då.

 29. Matte Says:

  @Per

  Gnället du pratar om är en reaktion på att feminister vill kvotera in kvinnor på de glassiga jobben, men ignorerar de tunga och skitiga jobben. ”Gnället” är således en önskan att det ska kvoteras åt alla håll. Observera att om kvinnor ska köra sopor så ska de inte slippa undan det värsta, eller få enklare tester när de blir brandmän osv, för annars kommer vi att ”gnälla” på det 🙂

 30. Aktivarum Says:

  Suck:

  ”Men snälla Pär! Okej att du brukar läsa med misandri-glasögonen på men här är du faktiskt distans- och humorlös.”

  Knappast, I de flesta sammanhang är det dessutom rent vansinne att försöka göra Hitler-hänvisningar till humor. Det finns i stort sett bara två sätt att göra Hitler till humor a) Alternativhistoria där humorn är att han är en idiot som dör Tarantino-style på hemska sätt. b) Femhundra olika varianter av Untergang-klippet-humor där texten säger han pratar om Genusvansinnet eller Vuvuzelor.

  ”Faktum är att jag själv, som gärna tar del av tidningar om historia och vetenskap, brukar reagera över att det ALLTID finns nåt med Hitler.”

  Du menar att vår extremt vänsterorienterade mediakår inte är lika ivrig i att visa krigsdokumentärer som handlar om de krig där den sk VÄNSTERN står för krigandet och dödandet? Shit pommes fritt vad förvånad jag blir att det är Hitler de vill vi skall se på. Sedan är det väl inte konstigt att amerikanska militären får skulden i Vietnam för krigsbrott begångna av den sydvietnamiska militären eller hur?

  ”Jag tycker bildvalet och tablån är rolig och tolkar det inte alls som något slags förtäckt ”män är svin”-budskap. Kom igen Pär, lägg kraften på något annat. Åtminstone den här gången.”

  Budskapet är inte ”män är svin” budskapet är att manlighet har farliga och mörka undertoner. Det är inte männen som är problematiska enligt Aftionblaskan det är den där manligheten. Vi måste feminisera männen med massor MASSOR av genuspedagogik (tvärtompedagogik) för män som glorifierar det manliga blir Breivik hela bunten förstår du.

  Budskapet är inget nytt alls. Redan Adorno insåg att det var effektivt om man villa styra folk att anklaga deras nuvarande beteenden för att vara ”fascism” och högtidligt deklarera att vad de själva förespråkade var enda lösningen om man INTE ville ha fascism. Hela boken ”The authoritarian personality” handlar om hur det finns risk för nazism hos ”konservativa” människor.

 31. LEW Says:

  Jag har också studerat fysik. Det bara var ett fåtal kvinnor på universitetet. I min årskull var vi ca 30 killar och 2 tjejer. Gissa vilken uppmärksamhet dom fick. När jag sedan fortsatte studierna i ett internationellt institut så var vi nästan jämt fördelade. Men tjejerna kom alla från sydliga länder (Italien, Spanien, Grekland, Brasilien etc.) och ingen (=0) ifrån Nordeuropa. Antar man nu att fördomarna stämmer så undrar man varför i de mera jämställda länderna inga kvinnor studerar ”svåra” ämnen. Och varför studerar kvinnor från länder där de är mera ”förtryckta” fysik.

  Jag kan bara säga att det var väldigt stimulerande jobba med dessa kvinnor som inte var feminister utan helt enkelt intresserade av fysik. Och det är allvarligt menat och på inget vis chauvinistiskt.

 32. Stefan Says:

  I radioinslaget om bristen på kvinnliga fysikstudenter sägs att 70 % av de som avlägger examen i biologi och biokemi är kvinnor men i fysik är det bara 34 % kvinnor. Fast det innebär ju att fysikstudenterna är mer jämställda än biologerna och biokemisterna där det underrepresenterade könet bara uppgår till 30 %. Hur stöttar man manliga studenter så att de förmås att ta plats som biologer och biokemister där ojämställdheten är värre än i fysik?

 33. hitler Says:

  Suck
  Att du tolkar inte tolkar dessa personers egna tolkning på vad manlighet är med en bild på hitler pratar för sig självt. Jag och alla andra män tar illa upp av det. Det ska du med göra eftersom det är meningen att du SKA tolka manlighet = något dåligt, typ hitler. Själv kasta jag iväg ett jävligt argt mail till kärringen.

 34. Sven Dufva Says:

  hitler: Kom igen, inte fan känner jag mig kränkt av att en krönikör konstaterar det uppenbara, nämligen att det är väldigt mycket Adolf i tidningarna och tevekanalerna som jag och många med mig (män) gillar. Inte mig emot, även om det finns betydligt mer intressanta saker att skriva om WW2. Om du tar så illa vid dig och får det till nån slags dold kritik av din person har du nog lite att jobba med när det gäller din självbild. Låt mig gissa: du skrev ett aggromejl som bara bekräftar vilka manssvin vi är. Inte jättesmart om det är motsatsen du vill visa.

 35. Torstensson Says:

  Erik

  Förstår dina synpunkter och förklaringar. Jag hade velat att västvärlden fokuserar på annan historia än bara Hitler hela tiden och jag ska villigt erkänna att jag inte är speciellt intresserad av att se svartvita bilder från Gulag heller eller Stalin. Istället säger jag:

  Ge mig Djinghis Kahn !
  Ge mig skildringar kring slaget vid Gallipoli !
  Ge mig dokumentärer om nutida Iran !
  Om dåtida perserriket.
  Ge mig arabernas historia på medeltiden ! Ge mig inte tramsiga biofilmer med Arn.
  Ge oss program om Kelterna.
  Illyrierna !
  Assyrierna !
  Ge oss historieprogram om finländarnas urpsrung och kopplingen till Vepser och andra finno-ugriska folk i Ryssland.

  Skippa Hitler, Staling och Rom. It´s so boring.

  För övrigt kollar jag på Teletubbies. Det är manligt.

 36. blomrabatten Says:

  Suck, suck

 37. Lasse Says:

  Är det något som hör ihop med Hitler är det feminismens totalitära ideologi. Nazismens tillvägagångssätt att indroktinera ett helt folk är likartad med vilka metoder feminismen använder.

  Historien upprepar sig och människan lär sig aldrig. Nu har vi:

  – Könsapartheid
  – Könsdiskriminering
  – Feministindroktinering i dagis,förskolor och skolor.
  – Lagar som diskriminerar män
  – Domstolar som dömer till kvinnors fördel
  – Totalt övertagande av mediakanaler

  osv…..

 38. Lars Says:

  Sen är tre av fyra rikstidningar i feministiska. Alla utom SVD.

  Dock kan man räkna med att även den blir feministisk så småningom eftersom makthavarna helt verkar ha hamnat i klorna på den feministiska ideologin.

 39. Carl Says:

  Jag tänker mig att Åsa inte har särskilt bra koll på vad män ser på, var lat och slängde in Hitler-programmen för att fylla upp. Vi snackar ju trots allt semi-skvallerblaskan Aftonbladet som bara existerar för att den underhåller folket.

  Moralism i kombination med kapitalism förhindrar en manskanal i vilket fall. PK- och feministmaffian skannar av utbudet för att kunna anmäla till den godtyckligt dömande Granskningsnämden. En svensk version av Spike skulle få så mycket böter att den skulle skjutas ner med illröda siffror i protokollet inom ett halvår. Yttrandefrihetens Sverige? Någon skojar med oss va?

 40. Sven Dufva Says:

  Carl med flera: Kom igen! Menar ni allvar när ni fortsätter att haka upp er på Hitler!? Välkommen hem till mig och bläddra i vilken av mina historietidningar som helst eller låna fjärrkontrollen och zappa runt lite. Jag säger inte att AH är vad män vill ha, men jag håller verkligen med om att det är det utbudet som serveras. Jag är jäkligt trött på AH och funderar på att säga upp några prenumerationer, just därför är den där tablån rolig och jag känner mig inte det minsta manskränkt.

 41. Carl Says:

  Sven: Det handlar mest om hur en kvinna försöker utmåla män som enspåriga idioter med som enda fascination våld och stora farliga maskiner. Hon har alltså inte ens kollat upp hur manskanalerna som finns i andra länder ser ut. De kanalerna har som sagt en hel del ‘nördmaterial’ med humor, teknik, tevespel, brudar etc. och är inte alls särskilt riktade till ölhävande fotöljsunkande medelålders gubbar. Hon är alltså ute och cyklar på ignoransens aveny och kraschar rätt in i skärmen med en miljon skärsår som konsekvens. Jag är mest kränkt av så kallade krönikörer som inte vet vad de pratar om utan mest är ute för att ordbajsa provokationer för att få uppmärksamhet – särskilt om de använder feminism som försvar för sina vidriga handlingar.

 42. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Sven Dufva
  @Carl mfl

  Jag håller med Sven Dufva. Hur kan ni gubbar vara upprörda över att män utmålas som enkelspåriga idioter fixerade vid våld och Hitler? Det är ju precis så män (dvs gubbar) är!

 43. Sven Dufva Says:

  Carl: Men alltså, det är ju Ulf Brunnberg som utmålar oss män som enkelspåriga miffon som bara har vissa, stereotypa intressen (tex våld och maskiner) när han beskriver sin manskanal. DET gör mig förbannad! Krönikören är ju på vår sida när hon skriver att män faktiskt kan ha andra intressen än de Ulf målar upp. Bli förbannad på rätt person. (Utbudet i andra länder är ovidkommande i det här fallet eftersom krönikan kommenterar Ulfs förslag på innehåll).

 44. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Sven Dufva

  Ja, upprörande att Ulf kräver att få se Hitler 24 timmar om dygnet. Typsikt gubbigt av honom! Varför är det bara vi feminister som ser och blir upprörda över att det är så?

  Män vill egentligen titta på de kanaler som riktar sig till kvinnor.

 45. Gonzo Says:

  Jag tror att Ulf mest är less på den billiga sortens barnprogram som visas i dag, tex alla dokusåpor som Bigbrother, Bonde söker fru mfl.

  Han vill precis som många andra ha bättre program. Dokumentärer, sport och seriösa program.
  Att han kallar det för manskanal ska man ta med en nypa salt.
  Det ska vara en kanal för alla som vill ha något annat än Big brother, Kungarna av Tylesand och alla andra sup och knulla program.

 46. Gonzo Says:

  Ulfs stora misstag var att kalla det för manskanl. En kanal för män.
  Det väcker drevet och hatet mot män.

  Han skulle ha sagt att han vill se en kvinnosattsning. Kanske en egen kanal för kvinnor, där man visar det som kvinnor är intresserad av.
  Kvinnor har svårt att få sina önskningar och behov tillgodo sedda i dagens manliga media värld.

  En kvinnokanal med tex matlagning, mode och smink, Ophra, Relationsdramor, Relationsakuten där små och stora problem disskuteras (tex varför män inte är hemma med barnen tillräckligt ofta eller varför män är hemma med barnen så mycket så kvinnan tvingas lämna hemmet och jobba och förlorar den viktiga mor och barn kontakten).
  Kvinnokanalen skulle hårdsattsa på att bli feministiska och jämställda, därför anställs bara kvinnliga programledare.

  Detta förslag hade alla nappat på och sedan hade kvinnor fått sin egen kanal och vi andra (män och dom kvinnor som har tröttnat på dagens dåliga tv utbud) hade fått mer utrymme.

 47. Lena O Says:

  Men jisses, i dessa tider av speciaisering behövs väl ingen luddig ”manskanal”. Kvinnor och män som gillar motorsport väljer motorkanaler, o s v.
  Själv gillar jag vetenskap, historia, en del motorsport, och jag vet att utbudet är stort!

 48. Lena O Says:

  Finns enormt mycket hitlerprogram i ”historiekanalerna,” så bildmontaget har nog en poäng.
  Själv kollar jag filmer, klasisk musik, fotboll, vetenskap, motorsport, och historia – det finns kanaler för allt.
  Det är f ö där han går vilse, i dessa tider av specialisering behövs ingen luddig ”manskanal”.
  Att kalla gubben gubbig är i och för sig att gå för långt 😉

 49. Bishounen Says:

  Hans förslag blev tydligen inte så väl mottaget: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article13601252.ab

  Tyvärr, måste jag medge att även jag finner Brunnberg’s förslag te sig som en allmänt trist och dålig idé.
  Dels, för att alla har väldigt olika smak, trots vissa av de smakinriktningar som är mer biologiskt grundade och därmed kan anses vara könsfördelade.
  Utöver dessa, är nämligen vad man finner intressant i högsta grad något personligt, plus att inget av de program som i sådana fall skulle tagas upp på manskanalen skulle vara unika för just den kanalen utan skulle gå att få in enkelt genom att helt enkelt bara zappa.
  Dessutom, skulle en sådan kanal riskera att enbart ösa ytterligare vatten på den genusideologiska kvarnen om Mannen såsom varandes någon slags åtskild art för sig, som i sig blir ett slags avhumanisering och ytterligare ett spelkort i det på-eldade könskriget.

  En kvinnokanal hade således varit ett lika dåligt förslag och skulle bara ha ökat den Statsfeministiska könssegrederingen än mer.

  In my opinion.

 50. SM Says:

  @Sven Dufva

  Jag ska erkänna att jag inte hänger här speciellt mycket, men jag har då inte sett till dig tidigare. Och när det dyker upp personer som jag aldrig sett tidigare så är man alltid lite misstänksam. För feminister har nämligen en ful ovana att utge sig för att vara män.

  I ditt fall så börjar man ju undra eftersom du är precis så motsägelsefull som feminister ofta är. Du skriver att du gillar Hitler, precis som många män. Sen skriver du att du inte säger att Hitler är vad många män vill ha. Sen skriver du att du har historietidningar och där finns det mycket om Hitler. Det är du less på, trots att du nyss gillade Hitler.

  Får man fråga vad tidningarna heter som du prenumererar på?

 51. Sven Dufva Says:

  SM: Öhh, var skriver jag att jag gillar Hitler? Jag skriver gång på gång hur less jag är på att AH alltid är med i de tidningar (allt från Allt om Historia till Militär Historia) och tevekanaler som jag har. Det stämmer att jag inte brukar kommentera här men det gör mig inte till tjej.

 52. Jonathan H Says:

  Gick det väldigt fort när du skrev eller har du verkligen ansträngt dig så fruktansvärt hårt som det krävs för att missa meningen ”Det verkligt problematiska med Brunnbergs manskanal är att intresse blandas ihop med kön.”?

  I en text på typ tjugo meningar, vars uppenbara syfte är att förmedla att män som grupp med all sannolikhet *inte* har samma intressen. Vilket, med en aning fortsatt tankeverksamhet vill säga, innebär att män inte alls kan förväntas gilla att bara kolla på program om Hitlers mustascher. Utan att idén om den manliga kanalen bara bygger på en myt om att alla män tycker om en viss sorts saker, som uteslutande måste ha med militärer och onda kvinnor att göra. Herregud, hur svårt är det att förstå?

  Förresten, vad hände med AB-bojkotten? Jag blir faktiskt lite besviken över att du fortfarande ser det som en relevant källa.

 53. Jonathan H Says:

  Förresten, jag har börjat förstå att alla av er i kommentarerna faktiskt inte är överens med mig om att män inte kan förväntas gilla en viss sorts saker. Så jag är lite nyfiken på vad en manskanal skulle innehålla, och snacka inte om nåt som bara är ”kvalitet till skillnad från alla smörja idag”, såvida det inte är uppenbart att det är pga ditt kön du inte ta till dig vissa programidéer. Vad är riktigt manligt? Och vad håller kvinnorna borta från den manliga fristaden framför soffan? Jag hoppas på en fantastisk och spännande diskussion som innan kvällen är slut kan resultera i en lista som kan skickas till tillräckligt manlig tv-kanal, med kopia till Ulf B. Det går om en vill!

 54. Jack Says:

  Den manliga kanalen måste handla om det som är gemensamt för män. Mäns biologiska hälsa, Mäns bristande juridiska rättigheter, mäns ensamhet, mäns reproduktiva underlägee, mäns betalande av skatt, mäns förtida död. Den måste få även den mest hårdnackande mansidiot att förstå att han är en juridisk och biologisk man även om han så vore bög eller feminist och att vad som sägs i kanalen för män är mer relevant för honom än något som någonsin sagts i annan media som istället syftat till människors i allmänhet eller kvinnors intressen.

 55. Hazz Says:

  Jonathan H: Tack. Höll nästan på att bli rädd på riktigt över hur det stod till med fattningsförmågan här hos vissa. Jack: Intressant förslag på tablå (20.00 Män begår fler självmord 21.00 Män kan inte föda barn 22.00 Män betalar skatt). Men sen då, vad ska programmen innehålla, mer än konstateranden? Vem ska vi liksom hänga för detta? (Självmördarna själva/Gud/Staten). För du menar väl inte att vi ska sitta där och bara buhubuhu?

 56. SM Says:

  @Sven Dufva

  Jag gick nog bara vilse i dina meningar. Vad var det du inte var emot? Och ifall män inte gillar att läsa om Hitler, så varför har de en stor bild på Hitler där?

  Sen skrev du ”som bara bekräftar vilka manssvin vi är”. Jag har aldrig sett en normal man som uttryckt sig så. Så bara för att han skriver ett argt brev och klagar för att de placerar en stor Hitler mitt i bilden, så är han ett manssvin? Men om man föreställer sig att du är en feminist så är väl sanningen för dig att män är svin och då behövs det naturligtvis väldigt lite för att bekräfta det. Men naturligtvis får man säga till på skarpen när någon beter sig som en idiot utan att vara något svin. Om ett argt brev gör en till ett svin så förstår man ju vad näthat är kodord för: kritik.

  Sen var det ett tag sen jag själv tittade på TV, men under en period så tittade jag ganska mycket på Discovery Channel och likande kanaler, och jag tror inte jag minns ett enda program om Hitler som person. Ifall det kom nära så var det program om strategiska element i krigföringen. Det kunde handla om olika vapenslag eller olika operationer, men inte om Hitler som person. Jag tror aldrig jag har sett något sådant program. Hitler var vad jag förstått en ganska usel strateg.

  Jag antar att för feminister så är en av 1900-talets största händelser inte av så stor vikt, och de kanske tror att hela andra världskriget bara var en person som hette Hitler. Och eftersom de uppenbarligen gillar politisk historierevisionism så går det ju bra att trolla bort hela kriget.

  Sen kollade jag lite i tablåerna, men inte ser jag några Hitler-program.

  http://www.tv.nu/kanal/historychannel/imorgon
  http://www.tv.nu/kanal/discovery/imorgon
  http://www.tv.nu/kanal/discoveryscience/imorgon
  http://www.tv.nu/kanal/discoverycivilisation/imorgon

  Exakt var finns dom?

  Och här är olika artiklar från Militär Historia:

  http://www.militarhistoria.se/arkiv/artiklar/

  Jag gick igenom några sidor – men ingen Hitler.

  Jag sökte på Adolf Hitler på deras sida men fick inte speciellt mycket träffar:

  http://www.militarhistoria.se/?s=adolf+hitler

  När det gäller bilden så tycker jag mig vara ganska bra på komposition, och jag tycker den är felkomponerad. Ifall man ska visa olika saker som ingår så bör alla ges ungefär lika stor plats. Visst kan man sätta något i förgrunden, men när man komponerar det så där symmetriskt så menar man något annat. Här har du fyra lika stora fält, som har fått var sitt hörn. I mitten så finner vi ett slags nav. Det är ett nav som de olika ämnena kopplar samman med. Ifall jag komponerade bilden så där så skulle jag placera en man i mitten. Mannen är då omgiven av sina kära ämnen. Men mannen har istället blivit en Hitler.

 57. Jonathan H Says:

  Jack, jag tycker det är intressant det du säger, även om jag inte blir så glad av att du antyder att jag är idiot. Det sabbar nämligen sjukt mycket om du ska försöka få mig att förstå hur du ser på världen.

  Det jag tycker är lite knepigt med ditt perspektiv är den motsättning du förutsätter mellan män och kvinnor och mellan mäns intressen och feminism. De flesta av de här frågorna diskuteras nämligen hela tiden i de feministiska rörelserna, men det är självklart inget massmedia gillar att publicera (fokus ligger mest på medial dramaturgi kombinerat med könsroller, typ ”wow, kvinna är pedofil/mördare/ond, vad konstigt!”), och perspektivet i de här frågorna är ofta att i en jämställd värld (dvs män och kvinnor har samma mängd inflytande i livet och samhället – ekonomiskt, politiskt, i sociala relationer av olika slag etc.) kommer de flesta problemen du beskriver att vara lösta. Alltså, kvinnor som kan jobba mer (och få en rimlig lön) betalar mer skatt och blir mindre beroende av bidrag och män som jobbar mindre dör inte lika tidigt och får mer tid att vårda relationer (även med sina barn, eftersom jag antar att det åsyftas ang. juridiken). Jag vet inte så mycket om bögars samlade erfarenheter, men för de flesta feminister krävs det inte en tv-kanal för att väcka diskussionen. Dock håller jag med om att det finns en rätt stor grupp män som hade haft nytta av den. #funfacts

 58. Jack Says:

  Jonathan H,

  Jag har inte kallat dig specifikt så men använt begreppet mansidiot taget ur den feministiska diskursens begrepp för manliga feminister, credit går till Valerie Solanas.

  Ej heller har jag här specifikt försökt att få dig att specifikt försökta förstå hur jag ser på världen i någon vidare mening. Vad du låtet påskina stämmer alltså inte.

  Mitt eller mina eller perspektiv som jag kan ha använt förutsätter heller inte en motsättning mellan män och feminism däremot syns det tydligt ur nästan alla perspektiv man nyttjar för observation att en sådan motsättning finns. Vet inte om det är så att du är feminist och det är därför du tror att resultaten av observationer redan ska vara fastställda av perspektiven. Sådana perspektiv brukar jag undvika. På det hela känns det som det var mycket halmgubbe/hamfruntimmer i ditt svar.

 59. Terje Says:

  Duon Filip & Fredrik är Sveriges Piff & Puff, riktiga PK-Pajaser!

 60. Jocke Says:

  Kan inte påstå att jag håller med Ulf Brunnberg angående programurvalet för en manskanal. Jag älskar faktaprogram, historia, teknik och så vidare. Men även matlagningsprogram, inredningsprogram, trädgårdsprogram, reseprogram, kultur, musik, konst, med mera.

  All sport gör mig däremot illamående. Förutom vissa extremsporter. Så alla kanaler som sänder sport intresserar mig personligen inte alls.

  Men visst behövs det specifika manskanaler. Men jag tycker att grundanalysen är lite felaktig. Det som gör att jag personligen snart inte tittar på teve längre är framförallt två saker:

  1. Programutbudet består av för många relationsserier (såpor, docusåpor, mm) som har ett kvinnligt perspektiv och som är gjorda för att främst intressera kvinnor (vilket beror på att man vill kunna klämma in reklam mellan, för kvinnor står ju för 80 % av alla inköp).

  2. Allt för mycket på teve utgår ifrån och handlar om det kvinnliga livsperspektiv. Som man känner jag inte igen mig, och jag hittar få saker som intresserar mig i tevetablån.

  Så en manskanal behöver inte nödvändigtvis bara innehålla krigsdokumentärer och sport. Det viktiga är enligt men mening att man slipper alla dessa relationsserier och att perspektivet är manligt.

 61. Sven Dufva Says:

  SM: Står ditt nick för SM i missförstånd? Inte för att jag har något hopp längre men ett sista försök:
  Många tidningar och kanaler har ofta Hitler i sitt innehåll.
  Jag gillar dessa tidningar/kanaler men är ganska trött på att just AH förekommer så ofta, skulle gärna se mer variation.
  Ingen debatt vinns genom att sänka sig till en låg nivå och skälla och gapa, det får bara mottagaren att bli övertygad om att det är en idiot (OBS! Mottagarens intryck, inte mitt) som inte är värd att ta på allvar.

 62. Känd krönikör kopplar mans-TV till analöppning « GenusNytt Says:

  […] Tack för tipset, Sara! Jag har tidigare bloggat om Ulf Brunnbergs förslag om mans-TV här och här. Like this:GillaBli först att gilla denna […]

 63. SM Says:

  @Sven Dufva

  Jag skrev ett långt inlägg där jag frågade exakt var allt detta Hitler-innehåll kan återfinnas. För ifall alla påstår att du hittar Hitler överallt så borde man ju kunna backa upp det med något. Jag tror själv att det mer handlar om feministiska vanföreställningar som utgår från deras manssyn och kompletta okunskap när det gäller historia. Jag tror att det som räknas som Hitler-innehåll för dem, är när man skriver om 1900-talets mest omvälvande händelse och kanske använder en bild på mannen som var ledande i att starta det. Det är Hitler-innehåll. Det är Hitler-innehåll eftersom de aldrig orkar läsa om vad det egentligen handlade om. Feminister har bara bestämt sig för att världen ser ut på ett sätt, men de kontrollerar sällan ifall det stämmer överens med verkligheten. Exempelvis kunde man hitta ”Ice Road Truckers” i tablåerna om jag inte minns fel, men ingen Hitler.

 64. Sven Dufva Says:

  Och jag tror du ser spöken på blotta dagen, alternativt inte har zappat/bläddrat i dessa medier. Hitler är ju fan överallt, går inte att missa. Om det bara var tänkt att utmåla män som Hitlerälskare hade det dessutom räckt att skriva ”Hitler, dokumentär” i tablån. Att det istället står ”Hitlers okända… ” är en klockren passning till alla dessa försök att ständigt hitta nya vinklar på samma ämne för att sälja sina tidningar/annonsplatser i teve. Men vi kommer inte längre nu. Du har bestämt dig för att det var en kritik mot män, jag tycker det är uppenbart att det inte var det. Synd att du tog illa upp, själv fick jag mig ett igenkännande garv. (För att vara extraextratydlig nu; igenkännande eftersom iallafall jag varje månad bläddrar förbi tröttsamma AH-artiklar i mina tidningar).

 65. Man United Says:

  Det är det här Ulf Brunnberg menar!

  James May’s Man Lab

 66. Man United Says:

  https://genusnytt.wordpress.com/2011/05/26/anna-ardin-liknar-mig-vid-adolf-hitler/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: