Vården missar mäns depressioner

by

”Depression är en vanlig orsak till sjukskrivning och ett växande problem för folkhälsan. Dubbelt så många kvinnor som män får diagnosen, men flera forskare menar att männens depressioner inte upptäcks i vården. Män har också svårare att söka hjälp.”

Ovanstående är ett citat från Nationella sekretariatet för genusforskning.

Män tar inte kontakt med vården i samma utsträckning som kvinnor. Att söka hjälp förknippas ofta med svaghet och ligger inte i en manlig könsroll som handlar om att vara stark och uthållig,” säger Mats Hilte, docent i socialt arbete vid Lunds universitet.

Jag är inte ett dugg förvånad. Faktum är att jag skrev om detta fenomen i min bok Sex feministiska myter. Män biter ihop och kämpar på när det tar emot – istället för att be om hjälp.

Visst är det hemskt med den destruktiva manligheten? (OBS ironi)

Läs mer här. Tack för tipset, Sara!

Uppdatering: Se även denna artikel: ”Män med depression sjukskrivs sällan”. Tack för tipset, Manne!

För övrigt, ett tips från Henrik som blivit försenat på grund av min timeout: Göteborgs universitet har upprättat en lista med 100 kvinnliga experter, i syfte att hjälpa media att hitta kvinnor när de ska intervjua en expert (se nedan). Därmed ägnar sig universitetet åt mansdiskriminering. De försvårar för män och underlättar för kvinnor att få uppmärksamhet och därmed komma framåt i karriären. Jämställt? Artikeln är från Göteborgs-Posten den 8 mars i år.

29 svar to “Vården missar mäns depressioner”

 1. Joakim Steneberg Says:

  Har verkligen Nationella sekretariatet för genusforskning skrivit det där? Kors i taket! Men någon baktanke måste det väl finnas…?

 2. jimmy Says:

  Wow, genusforskningen har efter flera år insett det som alla redan vet, att även män har problem, men som vanligt så lär väl män få lösa dessa problem själva och ”manlighet” är orsaken, när det är kvinnoproblem så hade detta varit ett bekymmer för vården, nu är det inte det så då är det väl inte vården som ska ändra arbetssätt ocj rutiner utan alla män med dessa problem som måste anpassa sig till vården

 3. Toddan Says:

  Fantastiskt att du är tillbaka från din timeout Pär! Du behövs!

 4. Info Says:

  KVINNLIGA EXPERTER

  Vad jag misstänkte. När så gott som varenda expert som intervjuas i Sveriges radio, det må vara en chef för jägarnas riksförbund, en chef för rörmokarförbundet, en sjukhusdirektör, en boxningsledare, en chef för vad som helst, är en kvinna. (Skulle chefen mot all förmodan vara en man, lyckas man i regel leta upp en vice chef – som är en kvinna.)

  FEMINISTISK VISDOM

  Jag såg nyss av en händelse på en feministisk hemsida, att Pelle Billing, Pär Ström m.fl. kan misstänkas ha kopplingar till pedofila nätverk: ”Igår firade anhängare av PAS samt Pedofiler gemensam högtidsdag. Vilken slump att det ´råkade´ bli samma dag? PAS-förespråkare i Sverige är främst olika Pappa-föreningar samt Mansnätverket med Pelle Billing, Pär Ström, Ingrid Carlqvist, Tanja Bergkvist, Fredrik Sandberg mfl.”

  Flera visdomar från samma hemsida:

  • ”Förr i tiden var ordet heterosexualitet en benämning för bisexualitet. Men då undrar jag, eftersom studier visar att kvinnor blir mer sexuellt upphetsade av att se på en naken kvinnokropp än en naken manskropp…?

  • ”Sen undrar jag, eftersom studier visar att kvinnor snarare tycker att det är ´störande´ för orgasmen med en manlig partner närvarande..?”

  • ”Dessa funderingar fick mig att börja söka information om hur ´biologisk´ heterosexualiteten egentligen är. Hur beskrivs heterosexualiteten historiskt sett av forskare, främst kvinnliga?”

  • ”Behöver verkligen moderna familjer pappor?”

  http://noboytoy.blogspot.se/2011_04_01_archive.html

  Ja, jag vet inte vilka NoBoyToy och hennes bloggväninnor är, men tydligen finns hos dem mycket att lära. Efter allt manselände, som de dagligen avslöjar, så vill jag till allas uppbyggelse länka till bild av en av Sveriges feministradio helt och hållet godkänd, mönsterbildande och fullständigt problemfri familjeidyll (Meta och Görel):

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3103&artikel=3678075

 5. ParStrom Says:

  Tack, Toddan!

 6. Bashflak Says:

  Är det så självklart en skjuts i karriären att få göra expertkommentarer i medierna? Det är väl inget man får betalt för eller kan sätta på sin CV? Och ibland är det rent kontraproduktivt, eftersom medierna klipper och klistrar efter eget behag med vad experten har sagt.

 7. ParStrom Says:

  @Bashflak:
  Jag förstår vad du är inne på. Kvinnorna DRABBAS av att TVINGAS UT I MEDIA. Det är en KVINNOFÄLLA.
  🙂

 8. Prill Says:

  @Info:

  Den som vill lyfta fram mäns utsatthet (t ex depressioner som inte upptäcks) är förstås en pedofil och näthatare.

 9. Lorem Ipsum Says:

  @Info, så mycket hat har jag inte sett på en och samma blogg. Hon behöver en kram.

 10. Ullis Says:

  Men just därför är feminismen bra även för män. Feminismen har ju kämpat även för mäns rättigheter hela tiden! Om ni inte redan visste det vet ni verkligen ingenting om Feminism.

 11. Valeria Says:

  Pär, du av någon borde väl ändå ha varit med länge nog för att förstå hur feminister tacklar uppgifterna om mäns depressioner. För övrigt framgår det väl mer eller mindre i de texter du refererar.

  Att män inte söker vård kopplas samman med manlighet, och är det någonting feministerna har lärt oss så är det att manligheten är roten till allt ont. Även om män är deprimerade i samma eller högre i utsträckning än kvinnor så är det ändå uppenbart att det är de patriarkala strukturer som feminister problematiserar och vill bryta ner som är själva orsaken.

  Något förenklat kan man se det på följande sätt (ur en feministisk vinkel): Mäns problem kan förklaras med strukturer och attityder inom gruppen, medan kvinnors problem har att göra med strukturer och attityder i samhället.

 12. Ullis Says:

  Alltså allvarligt…. Tänker ni skylla mäns dumhet att inte söka hjälp för depressioner på kvinnor!?!?!? Det är så dumt att man bara häpnar. Det är verkligen bara rent kvinnohat.

 13. Manne Says:

  Bara en av tio män med depression blir sjukskrivna, jämfört med mer än hälften av kvinnorna. Så att män inte söker hjälp är inte hela sanningen. http://www.unt.se/inc/print/man-med-depression-sjukskrivs-sallan-146731-default.aspx

 14. Jens Says:

  Ett par kommentarer;
  @Ullis Nej, lika lite som vi skyller kvinnors dumhet att välja lägre betalda yrken, eller ta ut mer av föräldraledigheten på männen. Antingen säger vi att vi har ett egenansvar eller inte, det kan inte vara så att det bara är männen som har det, eller?

  @Valeria Ja, män har mycket att vinna på att ta till sig en del klassiskt kvinnliga sidor, och den delen av feminismen är bra, riktigt bra. Nämligen att riva barriärerna och låta oss växa upp med fler möjligheter att vara, en mycket god tanke. Kasta inte ut det goda och bra tänkandet med det dåliga, bara för att det kommer från en källa där det finns både och.

 15. Anna Wigervall Says:

  Jag blir något förvånad över den tilltro till vården som tycks finnas när det gäller depressioner. Åkomman blir vanligare och vanligare i samhället och det är väl som med många andra för dagen aktuella diagnoser ett symptom på en kulturell företeelse som har fått ett utökat utrymme i samhällsrapporteringen. Då vården i huvudsak torde bestå av läkemedel som tillhandahålls genom läkemedelindistrins försorg kan man kanske se en koppling mellan rapportering och en önskad försäljningsvolym. Så män skynda iväg till vårdcentralen och be om ett recept!

 16. Valeria Says:

  @Jens

  Man behöver inte genusfeminism för att ifrågasätta könsroller.

 17. Anna Wigervall Says:

  Nej @Jens. Det behöver man verkligen inte.

 18. Hjalmar Says:

  Lorem Ipsum 10:38:
  ”…så mycket hat har jag inte sett på en och samma blogg. Hon behöver en kram.”
  Sagt om: “Behöver verkligen moderna familjer pappor?” http://noboytoy.blogspot.se/2011_04_01_archive.html

  Instämmer, och hon behöver kanske en burk lyckopiller?

 19. AV Says:

  Och jag som trodde att det var medier som försöker hjälpa andra att hitta saker, men så får de alltså hjälp i sin tur av Göteborgs universitet. Intressant. Visste inte att ett universitet samarbetade med klärvoajanta människor, men det är klart, kanske genusinstitutionen gör. Kaka söker maka.

  För det är inte så att journalisten menar ”media” egentligen? Nä, med tanke på våra journalisters oerhört grundläggande utbildning i svenska och vetenskap är det otänkbart.

 20. Dan Says:

  i dagens Sommar i P1 påstod kocken Lotta att kvinnor i Sverige utför över 87 procent av ALLT hemarbete. Var inte den myten redan spräckt?

 21. Liberalen Says:

  Det är nog inte ens många män, hela världen över, som ännu har insett vilka absurda krav och förväntningar som varje dag åläggs män för att de ska betraktas som attraktiva av motsatt kön.

  Och ännu färre kvinnor som sakligt faktiskt begriper vidden av sina krav på män.

  Emedan könskommunisten/feministen alltjämt befinner sig i totalt mörker, i fullständig könsideologisk verklighetsförnekelse.

 22. michael Says:

  Ullis.
  Din första kommentar är väll ironi?
  Psykiatrin är helt uppbygd efter kvinnliga premisser om man ska nå killar och män så behöver man andra verktyg.Där man t.ex talar ett manligt språk som är mer konkret och målinriktat inte där man bara sitter och pratar av sig (grovt förenklat)
  Till skillnad mot dig Ullis så anser jag inte att det är männen det är fel på och som måste anpassa sig utan vården.

 23. leifer Says:

  Finns undersökningar som visar att män också, när dom söker hjälp, blir sjukskrivna mycket kortare tid än kvinnor.

 24. Nessy Says:

  Feminismen anser att män bör se över sina manlighetsroller.
  Feminismen anser att kvinnor bör se över sina kvinnlighetsroller.

  Feminismen anser också att det bör finnas lite översyn tvärs över könsgrupperna.

  Det ovanstående kallas för det mesta genusforskning. Skönt att ni äntligen har hittat det konceptet.

 25. leifer Says:

  Nessy

  Tyvärr stämmer det inte du säger, feminismen riktar aldrig nån kritik mot kvinnor, bara mot män. Samma gäller den s.k. genusvetenskapen. Om det mot förmodan finns nånting som kan andas kritik mot kvinnor, så beror det på de ”patriarkaliska strukturerna” i samhället och då är ändå kvinnor friskrivna och män ansvariga även för det. Det är ju bl.a. detta som gjort att så många ledsnat på den enögda könsfixerade feminismen som vi har idag överallt. Den lyckas heller aldrig ge nån positiv feedback till ”vita män” utan istället pekar ”vita män” utan som det största problemet, trots att svenska ”vita män” är världens mest jämställda.

 26. Joakim Says:

  @Nessy
  Kvinnor se över sina kvinnlighetsroller? Ingår det i genusvetenskapen också? Någon slags motsvarighet till kursen ”Kritiska studier av mansrollen”? Ta och kontrollera dina antaganden, snälla du.

 27. Johan Grå Says:

  Det finns en del forskning på depression och män. Man hittar en del om det på NIMH som hade ett projekt för att studera saken.

  http://www.nimh.nih.gov/health/publications/men-and-depression/index.shtml

 28. ME Says:

  Det är bra att inte vara så jävla stolt och hålla på sin prestige när man går till en doktor. En läkare är också en människa som gör subjektiva bedömningar utifrån din subjektiva beskrivning av symptom som sällan är självklara. Min erfarenhet att jag ska vara tydlig med vad jag vill hos läkaren så går det vägen om det gäller medicin eller undersökningar. Säkert behöver det angripas genom att utbilda läkarna att se sina egna fördomar mellan könen men också att vi män omprövar den här mossiga bilden av den stoiska hjälten som biter ihop och ”reder sig själv”.

 29. Herman Says:

  Kära alla:

  Genusvetenskap är studiet av genus, dvs kulturellt kön, dvs de könskodade roller samhället tilldelar oss, och vad dessa roller innebär för vårt varande, blivande och vår samexistens som människor. Självklart innebär det att man studerar mans- och kvinnoroll ur alla möjliga perspektiv. För övrigt är jag säker på att jag fick reda på just den här ”nyheten” för ungefär tio år sen, genom feministisk litteratur. Möjligen var det Susan Faludis ”Ställd – sveket mot mannen”, som jag rekommenderar varje vilsen manssjäl att läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: