Tio män och noll kvinnor skapade varsin miljard

by

Det kom ett mejl:

Hej Pär,

Här är en ganska intressant artikel i Dagens Industri. Det handlar om tio personer som har skapat en miljard genom att ta risker och genom egen drivkraft, hårt arbete, uppoffringar – och tro på sina idéer.

Alla är män. Inte ens med svenska journalisters sedvanliga kvinnovinklingar kunde en endaste kvinna uppbådas.

Undrar vad det beror på. Kan det bero på att män har ett annat riskbeteende? Kan det bero på att män har andra drivkrafter och bättre förutsättningar för att lyckas skapa framgångsrika företag?

Vem vet. Det enda jag med säkerhet vet är att feminister framgångsrikt kräver att kvinnor ska kvoteras till välbetalda toppjobb i storföretag som skapats av män, men att kvinnor är betydligt mindre framgångsrika på att skapa egna.

Mvh Mats

Tänkvärt, tycker jag. Är det verkligen rätt att med politiska medel såsom könskodat bidrag försöka styra om könsfördelningen bland företagare till 50/50 (så som sker idag)? Är det inte bättre att låta de som vill och kan och har entreprenörstalang starta företag – oavsett vilket kön de har? I boken ”Mansförbjudet” ägnar jag ett helt kapitel åt könsdiskriminerande stöd till företagare.

.

För övrigt 1: Boken ”Mansförbjudet” har idag klättrat ytterligare några pinnhål på Aftonbladets/CDON:s topplista över de 100 mest sålda böckerna. Nu ligger den på plats 24 (igår på plats 27).

För övrigt 2: Idag ägnar Computer Sweden en helsida åt det mingel för ett hundratal IT-kvinnor som Microsoft arrangerade nyligen. Det var det kvinnliga nätverket Women Inspiration Network IT (Win-IT) som träffades. Kvällens föreläsare var Brit Stakston, expert på sociala medier. Män fick inte komma.

 

15 svar to “Tio män och noll kvinnor skapade varsin miljard”

 1. DFP Says:

  Intressant artikel!

  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/svart-tala-om-man-som-offer

 2. Kalle Says:

  En stor eloge till de 10 männen som skapat nya jobb till massor av svenska män och kvinnor. Fler sådana hjältar behövs.

 3. barfota Says:

  ”Flera av dem har haft markservicen ordnad genom att ha hemmafru”, säger Birgitta Forsberg.

  De måste bero på att de är mansgrisar eller helt enkelt inte råd att skaffa hemhjälp torts RUT avdragen. Att kvinnorna kanske själva valt att stanna hemma, vara hemmafruar och trivas med det existerar nog inte i Birgitta Forsbergs tankevärld.

 4. PL Says:

  Jag är ingen entreprenör själv, men som jag har förstått det måste man vara orädd för att lyckas, man måste våga riskera att misslyckas, ibland flera gånger, innan man till slut kanske lyckas och ens affärsidé börjar få luft under vingarna och så att säga lyfta, generera vinst (ibland en väldigt stor sådan) och arbetstillfällen till godo för hela samhället.

  Kvinnor i allmänhet är förmodligen betydligt mindre villiga att misslyckas än män, och det nog gäller särskilt feministiskt indoktrinerade kvinnor vars utgångspunkt är att de är offer och motarbetade av trams som ”strukturer” och ”patriarkat”.

  Därför, tror jag, leder ett mer feministiskt samhällsklimat till färre och mindre framgångsrika kvinnliga entreprenörer än vad som annars kunde vara fallet.

  Läste för ett par år sedan att svenska kvinnor är sämst i hela Europa på att starta, driva, och upprätthålla egna företag. Det skulle förvåna mig om läget var annorlunda idag, trots (eller kanske just pga) att den feministiska svenska staten kastar miljontals kronor just på kvinnliga företagare som inte vågar riskera att misslyckas.

 5. Bittersnippan Says:

  Det har ju föreslagits att man ska kvotera in kvinnor i fängelse.

  Eftersom könet endast är en konstruktion är ju män och kvinnor av naturen precis lika benägna att ta risker. Det finns därmed ingen förklaring till varför så många fler män än kvinnor avtjänar fängelsestraff.

 6. Lasse Says:

  Tyvärr har alla satsningar på kvinnligt företagande lett till att de lite hamnar i en ”skyddad verkstad”. De är inte förbredda för den riktiga verkligheten när det gäller entreprenörskap och företagande.

 7. Bashflak Says:

  Detta är en faktor som måste vägas in i debatten om börsbolagens styrelser – Hur många av OMX-listans bolag har startats av kvinnor?

 8. AV Says:

  Nu är ju huvuddelen av de högljuda mediefeministerna rejält vänster. En person som ”skapat” en miljard måste ju ha utsugit massor av arbetare, som genererat mer inkomst i företaget än de fått ut i lön. Ett riktigt kapitalistsvin mao. Sådana är inte kvinnor minsann, som är mycket mer solidariska till sin natur. Därför måste vi genast kvotera in kvinnor på de höga styrelseposterna.
  Försök inte ens se logiken.

  Till mailskrivaren: Män som grupp är lite mer riskbenägna. Get rich (dvs få föröka sig) or die trying, är mantrat de flesta hannar lever under i naturen. Så även vi människor. Den hanne som är för försiktig sprider inte sina gener. Den som är för vild kommer också dö, fast gränsen är långt upp på skalan. Till det kommer att den manliga populationen har en större spridning. Bland de riktiga fegisarna och trygghetsnarkomanerna, liksom hos de mest riskbenägna, hittar man flest män. Och för att ”skapa” en miljard krävs det rejält med kalkylerad risktagande och hårt slit. Att vi har fler män som gått personlig konkurs är en bieffekt. Risktagande innebär att en del faktiskt misslyckas och förlorar allt. När vi hyllar entreprenörsanda (Våga ta steget!) idag missar vi ofta de som föll till botten. Även feminister ser bara de lyckade och skriker se så männen gör. Kvinnor är i genomsnitt mer ekonomiska med sina resurser. Man satsar inte allt utan behåller en del som säkerhet. Det är måhända förnuftigt, men det ger utslag i utfall. De vinner sällan storkovan, men krossas heller inte mot betonggolvet. Vilken strategi som är bäst går att debattera, men om man vill pressa flera kvinnor till att ta större risker för att bli framgångsrika (vinst utan risk finns inte) på manliga arenor, får man finna sig i flera kvinnor som faller igenom. Fler kvinnliga uteliggare, alkoholister, självmord etc. Att bara se toppen, apex falacy, är vanligt bland alla fanatiker, feminister, extrema marknadsliberaler etc.

 9. barfota Says:

  @Bittersnippan

  ”Det har ju föreslagits att man ska kvotera in kvinnor i fängelse.”

  Verkligen! Av vem, var, när och med vilken motivation?

  ”Det finns därmed ingen förklaring till varför så många fler män än kvinnor avtjänar fängelsestraff.”

  Jag hoppas du var ironisk med könets konstruktion för det finns hur många förklaringar som helst. Kvinnorabatt, Nätverket Hilda etc. etc. Det är bara att läsa Genusnytt och tidigare inlägg om kommentarer.

 10. Cavatus Says:

  Hej! Denna öppna (gratis) föreläsning i Stockholm vore det kul om du gick på för att sedan recensera den här på din blogg:

  http://www.erg.su.se/forskning/oppna-forelasningar-i-genusakademins-regi-1.100536

 11. Fredrik Says:

  Härligt med duktiga män som ser till att landet kan leva. Behövs fler som de. Synd att inte kvinnor bidrar och tar ansvar på samma sätt.

 12. Urban Says:

  Sedan kan man ju fråga sig varför det bara är män som ska hålla på och ta en massa ekonomiska risker och starta företag? Bland dessa miljardärer till män vimlar det ju av andra olycksbröder som det verkligen gått åt helvete för.

  Så vad skulle hända om män bara lutade sig tillbaka och tog det lugnt; företagande och entreprenörskap kan väl någon annan ägna sig åt för här tas inga onödiga risker..

 13. Claes-Peter Says:

  Jag gapar fortfarande av förvåning över att våra ”extrema radikalfeminister” konspirerar med CIA – som de säger sig frukta och hata – för att snärja 1 man av jordens alla miljarder män, en man som dessutom också, liksom de, är svuren fiende till USA?

  Jag har alltid sett radikala feminister som rejält vänstervridna. Men om Stalin då kunde göra en pakt med Hitler, så kanske vår svenska avgrundsvänster nu kan sammansvärja sig med just den organisation, som är det främsta redskapet för imperialistiskt förtryck, bara för att störta 1 man i olycka?

  Fast med den här takten tar det ju lite tid innan de placerat alla män på jorden bakom lås och bom. Hade det inte varit enormt mycket enklare att bara smussla ned en påse vitt pulver i JA:s bagage, och sedan tipsa polisen anonymt? Eller placera ett usb-minne fullt av barnporr i hans väska?

 14. Adam Bek Says:

  Jag tycker nästan det är lite gulligt hur en del här höjer miljadärsmännen till skyarna såsom hjältar och räddare av vår arma nation. Som om vi inte skulle kunna leva utan dessa fantastiska miljardärer. Som om inget alls skulle uträttas om inte några skapade en förmögenhet.

  Det låter som ett naiv och barnslig behov av att ha en idol att ty sig till.

  Den ekonomi som skapar vårt relativt goda svenska välstånd är nog mer komplicerat än att några miljardärer trollar fram arbetstillfällen ur rockärmen.

 15. Mutta spricka vs feminism « skvitts Says:

  […] Och här är några av de kvinnor som feministerna tycker det är värt att slåss för: […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: