57 män och 1 kvinna – vilken orättvisa

by

LO-tidningen publicerar statistik över arbetsplatsolyckor. Under 2010 dog 58 personer på jobbet i Sverige. Könsfördeningen är denna (inscannat från LO-tidningens pappersutgåva 20 maj 2011):

57 män och 1 kvinna, alltså. Jag tror att om könsfördelningen hade varit omvänd hade det varit en jättestor så kallad kvinnofråga, med mängder av debattartiklar och radioprogram om att kvinnor drabbas värst. Men nu anläggs det i princip aldrig något genusperspektiv på saken i debatten. Det är konstigt.

Här kan du läsa lite mer om den kvinna och de 57 män som dog på jobbet förra året. Framställningen är helt könsneutral. Det står bara ”byggnadsarbetare”, ”yrkeschaufför”, ”banarbetare” och liknande. Ingen ”mansfråga”, alltså.

Hittills har 709 personer omkommit på svenska arbetsplatser under 2000-talet. Man kan konstatera att vårt moderna samhälle inte hade fungerat om inte män hade varit beredda att ta stora risker – och betala priset. Samhället bygger på det manliga livets umbärlighet. Ett visst svinn får man räkna med…

Tack för tipset, Lars-Åke!

Apropå ovanstående: Se nedan ett exempel ur dagens nyhetsskörd:

.

För övrigt, här kan du läsa en artikel om Rättviseförmedlingen (som förmedlar kvinnor) med en diskussion om huruvida kvinnor ofta tackar nej när de erbjuds att vara med i media eller hålla ett föredrag. Se även nedan. Tack för tipset, Sara.

.

(Min bok ”Sex feministiska myter” kan laddas ned här)

31 svar to “57 män och 1 kvinna – vilken orättvisa”

 1. Torstensson Says:

  Om jag nu axlar rollen som feminist så säger jag så här.

  Anledningen till att mäns majoritet bland dödsoffer inte är en mansfråga beror på att feministerna redan jobbar starkt med att försöka förändra strukturerna som gör att män tvingas jobba på farliga jobb. Som feminist menar jag alltså på att det inte hade behövt vara såhär. Detta är ju bara ett bevis på att kvinnor inte jobbar på farliga jobb för att strukturer tvingar män att göra det. Lösning= Mer feminism !

  Samma sak gäller på frågan varför inte kvinnor vågar säga JA. Det beror helt på strukturer där med där vi lär tjejer att inte våga ta för sig. Lösning = Mer feminism !

 2. Matte Says:

  Kvinnor drabbas värst!

 3. Toddan Says:

  Thèrese Molander, ordförande för Moderata Studenter i Örebro, borde ju vara glad iallafall, 57 patriarker, och bland dem säkert ett antal vita män över 50, som nu lämnat plats åt unga kvinnor på de aktuella arbetsplatserna.

 4. 50/50 Says:

  http://lotidningen.se/2011/05/20/arbetslivets-58-dodsoffer-2010/

  Dom har nog ändrat texten, nu står det ”mannen” överallt.

  se:

  Mannen var anställd av L-E Jonssons Bulkfrakt i Matfors utanför Sundsvall.

  En 58-årig banarbetare blir påkörd av ett X2000-tåg när han …

  Mannen var 28 år gammal

  en 31 år gammal man, dör i samma skottlossning.

  Mannen var egenföretagare

  Mannen var anställd hos Flens Byggmaskiner.

  Mannen var anställd hos Flens Byggmaskiner.

 5. Hjalmar Says:

  Kvinnor drabbas värst…

 6. killyourdarlings Says:

  Det är bra att ni fokuserar på den här sortens viktiga frågor, som varför ingen uppmärksammar och duttar med er män när uppenbarligen männen är så hårt drabbade på sina arbetsplatser. Det finns ju inget viktigare att lägga tiden på. 😉 Ska jag sänka mig till er nivå skulle jag kunna tänka mig att det dör så pass många fler män för att män (uppenbarligen) slarvar med säkerheten mer än kvinnor.;)

 7. Hamstrn Says:

  killyourdarlings

  Wow, kan du utveckla hur du tänker lite här?

 8. Clabbe Says:

  En byggarbetare dör på jobbet varje månad:

  http://www.metro.se/nyheter/en-byggarbetare-dor-pa-jobbet-varje-manad/EVHkez!EGkxFAnVG9GTk/

 9. Pether Says:

  Så du tycker inte det är viktigt att se till så att fler människor inte dör av onödiga saker? Men det är ju bara petitesser, det är ju män som dör.

 10. JH Says:

  ”Pether”:

  ”viktigt att se till ”

  ”män som dör.”

  I den rådande samhället går dessa två inte ihop, och således är den ena relevant för den andre. Faktum är att Pär faktiskt tog upp att problemet skulle evolverats till en kvinnofråga (och allt som hör därtill) om det var fler kvinnor som blev drabbade. Du kanske ska läsa upp hur arbetsskydd faktiskt kom till, och av vilka anledningar.

 11. Lövet Says:

  @killyourdarlings: ja precis, kan du utveckla lite mer om du tänker?

 12. Jack Says:

  Clabbe,

  ”En byggarbetare dör på jobbet varje månad:”

  3 män och pojkar begår självmord varje dag.

  Jag sätter bara saker i perspektiv.

  Är det fel att säga det finns en statlig repression mot män och pojkar?

  Lagen säger att den finns, sociala transfereringssystem säger att den finns, attittyder i media säger att den finns, attityder bland vanligt folk säger att den finns och flera här säger förmodligen att den finns.

 13. Jack Says:

  Problemet är det här, man kan svårligen utmana staten. Det män och pojkar behöver göra är som feminister, få staten att utmana det alltgenomsyrande matriarkatet.

 14. Jack Says:

  Statsanställda män älskade historien om att det i privatsektor fanns en massa dåliga onda män som de skulle beskydda kvinnor ifrån, likt riddare på vita hästar (samma mäns skattepengar). Beskyddet skulle komma genom allsköns våld och våldshot.

  Nu behöver vi kvinnor. Kvinnor som vill beskydda män mot de onda kvinnorna. Vi behöver kvinnor som likt mödrar slår ner de onda kvinnorna, feministerna som försöker dräpa deras söner. Lite våld är gängligt men även list och social styrka.

 15. Matte Says:

  Oj,

  Killyourdarlings verkar vara en charmig människa, 57 1 fjuttiga liv. Vad har det för värde jämte den förljugna lite smått vidriga feminismen?

 16. bittergubben Says:

  Jag blir inte så upprörd. Dels har facken länge brytt sig om frågan om arbetares säkerhet, så det är inte någon försummad fråga i samhället. Dels så behövs det en ”riskpremie” i lönen för att folk ska vilja ta farliga jobb – så arbetare i riskyrken får betalt för den risk de tar.

  Visst, feminister kan kräva att kvinnor ska ha lika lön trots att kvinnor bland mycket annat undviker att arbeta i de farligaste yrkena, vilket är nonsens från deras sida. Vill kvinnor ha samma lön som män så får de arbeta lika hårt som män och acceptera lika mycket risker, eller på annat sätt förtjäna motsvarande lön.

 17. Nu kommer det grodor ur Pär! Says:

  Haha! Jag skrattar gott åt följande ur Pärs text: (inte åt det faktum att fler män än kvinnor dör på sina arbetsplatser OBS)
  ”Man kan konstatera att vårt moderna samhälle inte hade fungerat om inte män hade varit beredda att ta stora risker – och betala priset. Samhället bygger på det manliga livets umbärlighet”

  Men Pär, du behöver väl inte oroa dig för att detta inte ska åtgärdas? Eftersom vi, enligt dig, är på väg mot Amazonia där kvinnor har all makt kommer ju snart varje maktposition i samhället vara fyllt av FINA VÄNA EMPATIKÄNNANDE VARELSER som förstår männens jobbsituation och åtgärdar detta. Till skillnad från risktagande brölande björnar som inte har förmågan att känna att det kan vara jobbigt att gå till ett jobb där man kanske dör.

  Puh! Annars hade jag varit nervös på riktigt över männens situation!

 18. Paraply Says:

  Tur att kvinnor också är risktagande individer, för annars hade ju kvinnor aldrig vågat bo ihop med en man eftersom hemmet är den farligaste platsen för kvinnor att vara på!

 19. Greger Says:

  @Nu kommer det grodor ur Pär!

  Men hur ska våra byggnader, broar, vägar osv osv komma till?

  Ska de ploppa upp ur tomma intet? Vad har du för genialt förslag?

 20. Matte Says:

  @Nu kommer det grodor…

  Om det blir Amazonia kommer ju männen vara grovjobbarna som bygger infrastrukturen, husen, tåg, båtar och flyg m.m. De kommer vara som slavar till de styrande som sedan kan nyttja allt detta. De styrande kommer ju inte låta kvinnorna göra jobbet och riskera livet, eller hur. Så fail på dig och skrattet fastnar i halsen 🙂

  Som det ser ut idag med andra ord, Amazonia kommer inte betyda någon skillnad på arbetsplatsen för grovarbetare.

 21. Erik Says:

  Grodor ur…….:

  ”FINA VÄNA EMPATIKÄNNANDE VARELSER”

  Synd bara att kvinnlga chefer bara känner så mot småbarn och andra designerade offergrupper och inte är varken fina, väna eller empatiska mot de vuxna män som undersökningen handlar om.

  Din beskrivning av kvinnor är rena fantasin.

 22. Erik Says:

  killyourdarlings:

  Du kan väl säga samma sak till polisen? Strunta i att utreda 57 mord, människoliv skall vi sluta bry oss om – allt enligt den genusonanerande pappskallen killyourdarlings samhällsteorier.

 23. Clabbe Says:

  Torstensson:

  Anledningen till att mäns majoritet bland dödsoffer inte är en mansfråga beror på att feministerna redan jobbar starkt med att försöka förändra strukturerna som gör att män tvingas jobba på farliga jobb.

  Kan du ge mig några länkar som stöder påståendet att feministerna jobbar starkt med att män inte ska tvingas jobba på farliga jobb?

  Detta är ju bara ett bevis på att kvinnor inte jobbar på farliga jobb för att strukturer tvingar män att göra det.

  Nej, det kan även bero att mäns liv värderas lägre än kvinnors.

 24. Mimmi Says:

  Clabbe:

  Torstensson var ironisk! Han gillar inte feminismen. För jag antar att du inte har ändrat åsikt, Torstensson?

 25. Johan L Says:

  Fruktansvärt att så många människor dör i Sverige i samband med arbete. Jag ser i statistiken att även tjänstgörande i Afghanistan finns med. Där ligger ju risknivån på en helt annan nivå eftersom det rör sig om ett krigsområde, och att krig till inte ringa del går ut på att förinta andra. Det är hemskt för varje liv som går till spillo men man bör nog skilja mellan arbetsplatsolyckor i Sverige och dödsfall i krigsområden.

  Känns som rena u-landet med tanke på att arbetsplatsolyckorna med dödlig utgång är så många. Hur många är det för övrigt då inte som skadas allvarligt och får handikapp och andra men för livet?

  Bara att instämma i Pär Ströms åsikt att det hade varit en enorm kvinnofråga om könsfördelningen bland de omkomna hade varit den omvända.

  Sverige håller förresten på flera vis att bli ett riktigt u-land. Ytterligare kommentarer om detta överflödiga, då jag inte underskattar läsarna.

 26. 50/50 Says:

  ”Sverige håller förresten på flera vis att bli ett riktigt u-land. Ytterligare kommentarer om detta överflödiga, då jag inte underskattar läsarna.”

  Jasså?

  Klicka för att komma åt iu-scoreboard-2010_en.pdf

  Kolla vilket land som ligger främst här!

 27. Fackbossar försöker tysta ned manlig död « GenusNytt Says:

  […] en bakgrund som är nödvändig att känna till. Som jag bloggade om härom dagen är det nästan bara män som dödas på sina arbetsplatser. Under 2010 var det 57 […]

 28. Jämställdheten inom arbetsplatsolyckor ökar « GenusNytt Says:

  […] Men här handlar det om vad som faktiskt skulle kunna beskrivas som en mycket svag, men ändå utveckling i riktning mot ökad jämställdhet. Under lång tid har det varit oerhört mycket farligare att vara man än kvinna i arbetslivet. Under förra året dödades exempelvis 57 män och 1 kvinna i svenska arbetsplatsolyckor (läs här). […]

 29. Amelia kallsinnig inför mördade män « GenusNytt Says:

  […] på jobbet i Sverige. Om man skulle få för sig att anlägga ett genusperspektiv på saken så visar det sig att denna grupp består av 1 kvinna och 57 män. Blir de något mer än en ”siffra i ett […]

 30. ”Kvinnor städar med mopp men män kör städmaskiner” « GenusNytt Says:

  […] Om det stämmer har förändringen gått snabbt. Under 2010 dog nämligen 57 män och 1 kvinna på jobbet i Sverige. Jag bloggade om det här. […]

 31. Farliga arbetsplatser. « Malte on the Roxxx Says:

  […] män är dödsfall på arbetsplatser så pass mycket vanligare att media sällan skriver att “en man” dödats på sin arbetsplats. Jämför detta med när en kvinna dödas, då står det oftast ordet “kvinna”. Men […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: