Musikverksamhet för ungdomar – dock ej killar

by

Jag har tidigare bloggat om den pojkdiskriminerande verksamheten Popkollo, som är ett rikstäckande koncept. Nu skriver Östersunds-Posten om Popkollo i Östersund.

Så här presenterar de Popkollo: ”Är du en musikintresserad tjej mellan 12 och 19 år som vill prova på att spela ett instrument, letar efter ett band att spela i eller bara vill träffa nya kompisar med samma intresse? Då kanske ‘En smak av Popkollo’ är någonting för dig.”

En av bandcoacherna på Popkollo i Östersund är Sabina Werme (se nedan). Hon säger:

”Det handlar mycket om att det är så himla ojämlikt i musikbranschen. Det finns en väldigt stark mansnorm. Vi försöker göra så att det blir mer jämlikt, det spelar ingen roll om du är en tjej eller kille, man ska bara kunna få känna sig som en musiker.”

Det finns plats för 20 tjejer på ”En smak av Popkollo” i Östersund. Och noll killar.

Kollot arrangeras av Popkollo och Sensus Studioförbund i samarbete med Östersunds kommun, Föreningen Gamla Tingshuset och Jämtlands Musikskola. Östersunds-Posten visar i sin artikel inga som helst tecken på att reagera på att det ena könet stängs ute från verksamheten.

Läs mer här. Tack för tipset, Pär! Här kan du läsa om hur en läsare av GenusNytt skällde ut Popkollo förra gången jag bloggade om dem – och fick svar!

För övrigt 1: ”Män slår för att de kan” är rubriken för en artikel i Dagens Arena.

För övrigt 2: Upsala Nya Tidning tipsar välvilligt om hur man kan undvika genusfällorna. Inte kvinnofällorna, utan genusfällorna. Tack för tipset, Erik!

För övrigt 3: Denna man blev rejält biten nära skrevet och hotad av sin exfru när han begärde skilsmässa. Han begärde att hon skulle få besöksförbud, men fick avslag, så han tvingades flytta till annan ort.

Annonser

26 svar to “Musikverksamhet för ungdomar – dock ej killar”

 1. Info Says:

  KVINNOR STÄLLS UTANFÖR!

  Patriarkatet härjar också bland äldre datoranvändare:

  ”Bristande tillgång till datorer och internet ställer äldre utanför mycket av deltagande i samhället och SÄMST TILL LIGGER KVINNORNA.

  Ulla-Britta Kraemer tillhör de få seniora dator- och internetanvändarna. Här läser hon sin e-post, söker information, surfar på auktionssajter och uppdaterar sin facebook. – – –

  Men en undersökning bland alla brukare inom hemtjänst och äldreboenden i Västerås visar att medan var fjärde man kan komma ut på internet har inte mer än drygt var tionde kvinna samma möjlighet. Detta samtidigt som bland annat Västerås stad publicerar mycket av sin information – på nätet.

  – Att då ställa vissa utanför för att man känner att det är för svårt det är ju ett problem det är ju ett problem med delaktigheten i samhället, säger Mats Rundkvist Västerås kommun.”

  KÄLLA: SVT Tvärsnytt (Västmanlands och Örebro län) 2011-10-28.

  Hur bär sig patriarkatet åt för att ställa en viss boende – om det är en kvinna – ”utanför” Internet men inte – om det är en man – en boende i rummet intill. Rena trolleriet!

 2. John Nilsson Says:

  Angående Arena-artikeln om att ”män slår för att de kan”, så motsägs detta av terapeuter på ”Alternativ til vold”, som hjälper våldsanvändare att sluta med sin våldsanvändning. De säger istället att våld är ett sätt att hantera vanmakt. Per Isdal:

  ”Hos nästan varje våldsman Per Isdal har träffat – och han har mött många hundra – har han funnit en stark känsla av vanmakt, främst inför den egna oförmågan att känna och hantera känslor.

  – Västerlandets mansroll definierar snart sagt varje mänsklig känsla som ett tecken på svaghet och föreskriver förakt för sådant som rädsla, osäkerhet eller sorg. Den enda känsla som är passande för en man är aggression. Och jag tror att män på grund av sitt mindre känsloregister är sämre än kvinnor på att stå ut med känslan av vanmakt.”

  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/ar-man-brutala-av-naturen

  http://www2.psykologforbundet.se/www/sp/hemsida.nsf/objectsload/PT0606/$file/PT0606.pdf

 3. Joel Johansson Says:

  Artikeln om ”genusfällor” tycker jag iofs var förhållandevis vettig.

 4. Joakim Says:

  ”Det handlar mycket om att det är så himla ojämlikt i musikbranschen. Det finns en väldigt stark mansnorm.”

  Sabina, älskling (ja, jag vet att jag inte får lov att kalla dig det). Säg det till Idol-juryn. Säg det till alla amerikanska sångerskor som totalt dominerar rampljuset.

  ”Vi försöker göra så att det blir mer jämlikt, det spelar ingen roll om du är en tjej eller kille, man ska bara kunna få känna sig som en musiker.”

  Vadå spelar ingen roll om man är tjej eller kille? Hur ska ni ha det?

  För övrigt 2: Håller med Joel, jag fattar inte varför feministerna inte kan ägna sig åt den strategin istället (har dock inte orkar läsa igenom hela artikeln, så med reservation för eventuella dåliga budskap i artikeln).

 5. Mars Says:

  Joel: Kan du förklara vad som är vettigt med artikeln om genusfällor?

  Annars tycker jag Arena-artikeln hade en intressant efterföljande diskussion, som jag rekommenderar. ”Varför hamnar alltid män i försvars-position”, var en av frågorna. Bortsett från att det är fult maktspråk, så kan man ju fundera på empati-förmågan hos någon som ställer en sådan fråga.

  Men bland länkarna hittade jag den här artikeln, vilken de facto gör artikeln i Arena till en nonsens-artikel.

  http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf/8/8795/LKT0807s457_461.pdf

 6. Dagens motsägelse Says:

  ”Vi försöker göra så att det blir mer jämlikt, det spelar ingen roll om du är en tjej eller kille, man ska bara kunna få känna sig som en musiker.”

  Könet spelar ingen roll på en tjejkollo.
  Snacka om att leva i en bubbla!

 7. vmm Says:

  Förmodligen är väl tanken att om vi har 50% tjejmusiker och 50% riktiga musiker så ska ingen längre tänka i könstermer. Men jag är skeptisk till om den metoden kommer att funka.

 8. Joel Johansson Says:

  Mars,
  Tips 1 och tips 2. Något obalanserad var den ibland. Jag anser det fortfarande naturligt att barn görs medvetna om vilket kön de tillhör, men jag håller med om mycket i beskrivningen av hur de behandlas på olika sätt och att de är onödigt.

 9. Nicke Says:

  För övrigt 3: När ska vi våga pratat om kvinnors oprovocerade våld mot män och barn?

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinna-forsokte-stjala-barn-1

 10. Nova Says:

  @vmm: Du glömmer att manliga musiker dominerat i hundratusentals år. 100% tjejmusiker är därför ett minimum!

 11. Daniel Says:

  @Nova
  Arvsskuld…jo hej du.

 12. Mars Says:

  Joel:

  Problemet med beskrivningen är den s.k. normkritiska inställning. Visst kan det finnas ett akademiskt intresse att vi behandlar även små pojkar och flickor utifrån kön. Men det jag vänder mig emot är att detta säges vara helt igenom fel, vilket man inte vet om det är – man bara antar det.

  Dessutom är artikel könsnormativ i sig själv. Normen hur man ska behandla ett barn är som en mamma behandlar sin dotter. Artikelförfattaren reflekterar inte ens över att hon själv begränsar handlingsmöjligheter. Hur man kan vara så självblind – så okritisk mot sitt eget agerande (vilket gäller hela denna forskningsgenre) – är frustrerande, åtminstone för mig.

 13. ninnitokan Says:

  Nova:
  Naturligtvis måste dåtidens kvinnor kompenseras. Därför ska kvinnor idag lyftas fram.
  Så nu ska vi kvinnor göra lumpen, skaka galler, kriga, försörja man och barn, omkomma i farliga/hälsovådliga yrken osv osv.

  Här är vi för jämställdhet, dvs lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter för individer. Arvsskulden går således bort per automatik då den är diskriminerande.

 14. Joel Johansson Says:

  Mars,
  Jag håller med, men bortsett från att artikeln är ideologiskt färgad så har vissa av beskrivningarna viktiga poänger imo.

 15. bograhn Says:

  Popkollo:

  Det finns en kommentatorsfunktion vid artikeln.
  SKRIV!

 16. Jack Says:

  Satsning på unga kvinnor. Hur vore det att istället ersätta de upp mot 50000 unga män per år som de senaste över hundra åren tvingats genom slaveri i statens tjänst i princip utan ersättning, vissa tvingades till sin död andra blev så skadade att de begick självmord eller i övrigt fick resten av sina liv helt eller delvis ödelagda på grund av de skador som åsamkats under lumpen. Detta är något som drabbat endast män, samtidigt som en psykotisk kvinnorörelse menat att män inte är underordnade.

  Skulle vilja ta en tyst minut för de miljontals män som drabbats om så bara av att under ett år tvingas tjänstgöra utan ersättning. Den ekonomiska förlusten för dem är värd en tyst minut bara den.

  Framförallt vill jag ta en tyst minut för de män som blev så skadade av det att de efteråt gått runt och hävdat att det var bra att de fick lära sig disciplin. Dessa män har blivit rå rövkn***ade att man inte vet om man ska gråta för deras skull.

  Det är ett under i hur mjukt den svenska mannens psyke är. Kasta honom i slaveri och han kommer säga att det är bra att han får lära sig disciplin. Hellre än att se vad han utsätts för väljer konstruerar han en förklaring, samtidigt som hans bröder fortsätter dö och skadas av samma behandling. Då känner han väl kanske att han är ”bättre” än andra män och att det är extra bra med slaveri för män. Förklaringarna till varför det är oerhört nödvändigt med slaveri brukar flöda som spya ur dessa personers munnar. Ofta säger de att det är bra att ANDRA män får lära sig disciplin, eftersom de annars blivit kriminella. Feministvarning på dessa män. Kaptenklänningvarning.

  Samma mentalitet har jag hört från män som förlorat i en vårdnadstvist. ”Barnen har det bra det är det enda jag bryr mig om”. Kunde de inte haft det bra med honom undrar man?

  Tvivelsutan ges inte män i Sverige verktygen för att bry sig om sig själva och sina egna intressen.

 17. Jämställdhetsfeministern Says:

  Popkollo är ett föredöme: kön ska inte spela någon roll i musikbranschen, så länge det är 100% kvinnor/tjejer.

 18. Kristina Says:

  Själv har jag spelat i band med uteslutande killar och undrat om jag är den enda tjejen på hela jorden som är intresserad. Det måste vara skönt att hitta andra tjejer som också spelar – för de är inte så många. Det måste vara så skönt att bara ägna sig åt musiken, utan att behöva vara ”tjejen som spelar med killarna”.

  Ärligt hur många tjejer har ni sett som spelar trummor, elgitarr och bas?? Ärligt nu!?

 19. Magnus Says:

  Kristina
  Vad menar du, försöker du påstå att denna diskriminering är något bra eller? För att du tycker att det finns för få kvinnor på basen?

 20. ninnitokan Says:

  Kristina
  Jag vet hur det känns att avvika från vad som är det vanliga. Jag vet precis vad du menar med utan att behöva vara ”tjejen som spelar med killarna” även om spelningen aldrig varit mitt dilemma.
  För dina känslor av att vara avvikande har du därför helt och hållet min respekt.

  Ärligt hur många tjejer har ni sett som spelar trummor, elgitarr och bas?? Ärligt nu!?
  Inte många, nej. Jag har heller aldrig sett en tjej på motorcrossen där jag hängde som barn eller haft sällskap vid rom-provning av andra än män.

  Men det finns inget som hindrar kvinnor att välja så, lika lite som du blivit hindrad att spela, eller hur? Du väljer det ändå, för att det är vad du vill göra, eller hur?

  Kvinnor, som inte är som du, ska få slippa pressas till att välja det dom väljer bort. Att göra speciella åtgärder för just kvinnor är per definition att diskriminera killarna. Det satsas stora pengar på att få kvinnor att välja sånt dom avstår. Diskriminering är inte okej. Det är inte viktigt att kvinnor spelar, det är viktigt att individer som önskar spela får möjligheten.

  Det som behövs är en tillåtande attityd i samhället mot kvinnor som avviker från vad merparten kvinnor gör och vill. Det löser inte diskriminerande åtgärder. Tvärtom. Det sänder ut signaler att kvinnor inte är lika bra som män, för de måste ha speciella åtgärder för att lyckas. Eftersom såna räckmacko-signaler dominerat vårt samhälle under nutidsfeminist-eran har det påverkat våra värderingar så att många kvinnor av idag tagit på sig offerkoftan.

  Jg vill se motsatsen. Jag vill se att man(som samhället) jobbar för att kvinnor ska vara starka så de törs avvika och vara ”tjejen bland killarna” utan att det är känslomässigt jobbigt. Jag vill jobba för att kvinnor ska bli mer tillåtande mot kvinnor som är avvikande från merparten kvinnor.

  Därför anser jag all form av åtgärder liknande denna är av ondo, för kvinnorna/tjejerna (såväl som för männen).

 21. Pelle Says:

  Det är förvånansvärt ofta som ”män-kollektivet” får skuld för orättvisor, diskriminering och grupptryck mot kvinnor. Förnekar inte att det existerar, men i hela mitt liv så kan jag ärlig talat inte påminna mig om speciellt många situationer där en tjej/kvinna influerats av en eller flera män. Däremot så är andra kvinnor något som jag kan otaliga gånger bevittnat influera sina ‘medsystrar’.

  Men det är väl de ‘Patriarkala maktstrukturerna’ som gör sig påminda… eller?

  För övrigt är det fruktansvärt tyst i media om kvotering inom kvinnodominerande platser.

 22. CB Says:

  Jag har ett förslag – väl utprövat från min tonårstid; tjäna ihop sina egna pengar (det finns alltid nått sätt), köp en gura o stärkare, lär dig spela o sätt ihop ett band. Fungerade hur bra som helst!!
  Efter ett tag fick vi spelningar, spelade in en demo o förpestade skivbolag med – men, den spelades rätt flitigt på Radio Örebro.. – antar att inte alla kan bli kändisar…
  Men, det viktiga för oss var att ha kul – o det hade vi!
  För vi hade alla lärt oss själva, tjänat ihop till våra prylar o skrivit vår egen musik.
  Visst hade vi idoler – men, de var det för musiken, inte för att de var män – eller; pga könet!

  Vi skapade vår egen lycka o framgång (så stor den var) för att folk gillade vad vi gjorde – inte för att vi var killar
  Så; sluta klaga, tjejer! Vill ni spela o göra musik?
  Vänta inte på att nån ska fixa nått åt er, se till att det händer!
  Är det bra kommer folk lyssna på er. Är det inte bra, finns det inga coacher i världen som kan fixa det åt er. Bara hårt arbete o förmågan att ta fram era ideer o den talang ni har inom er.

  Alla dessa s k jämstäldhetsfixare borde börja tala sanning om hur världen funkar, eller hålla käft! Ni gör bara Tjejer en otjänst genom att inbilla dem om att era läger o insatser kan fixa nått. Ni drar bara ett löjets skimmer över er själva o de tjejer ni påstår att ni hjälper.
  Den enda prestation som är värd beröm är den som består provet då vi bedöms på egna meriter o inte utifrån hur någon genus-profet säger hur vi ska uppfatta saker o ting.

 23. Mattias Says:

  Kristina, var i landet bor du? För min lillasyster spelar bas i flera band och i huvudstaden är där nästan fler tjejband än killband, iaf bland de yngre.

 24. Joakim Says:

  @Mars
  Länken handlar om att barn ska få växa upp som fria individer utan att formas efter hur föräldrarna vill att de ska vara. Den tar således ställning mot såväl stereotyp uppfostran som mot radikal genuspedagogik och hyllar den fria leken som är hotad från båda hållen. Behandla dina barn lika oavsett kön och låt dem utvecklas utifrån de individuella intressen de får! De kommer ändå att på något sätt fungera olika av naturliga orsaker (i de flesta fall pga sina kön, men inte alltid) om de bara får möjlighet att upptäcka sig själva utan någon typ av indoktrinering.

 25. Ullis Says:

  Ang undvika genusfällorna alltså tips 2:
  Det är just det här feminism har handlat om i flera decenium , jä, nästan i ett helt århundrade! det är just det här tex Gävleprojektet handlade om på 70-talet. Det är just det här genusförskolan

  Det är just det här den ”könlösa” förskolan Egalia på Södermalm håller på med. Egalia som ni män har kastat så mycket skit på och har som hatobjekt bara för att ni jämställdister påst´år att dagis ska låta pojkar få vara pojkar. Det är JUST DEN HÄR sortens pedagogik som ni feministhatare är emot…. fast ni verkar ju egebltien inte veta riktigt vad det är ni är emot. Er dummhet är skrämmande!

 26. Joakim Says:

  Ullis: ”fast ni verkar ju egebltien inte veta riktigt vad det är ni är emot. Er dummhet är skrämmande!”

  Jag hade egentligen tänkt ge dig ett seriöst svar, men du verkar ju inte vara intresserad av att diskutera. Argumentationsfelet personangrepp är ett tecken på just dumhet, eller mental underlägsenhet om jag får uttrycka det själv. Och jag skiter fullständigt i vem du egentligen tycker är mentalt underlägsen. Det är allt jag har att säga dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: