ActionAid bluffar om att även hjälpa pojkar

by

Hjälporganisationen ActionAid är känd för sin enkönade biståndsverksamhet. De hjälper kvinnor och flickor i tredje världen, och deras mest kända slogan är ”Bli fadder till en flicka”.

Nyligen bloggade jag om att de faktiskt har öppnat för en möjlighet att bli fadder till en pojke, även om man måste be särskilt om det genom att kryssa i en ruta. Dessutom blir den som tänker anmäla sig som fadder närmast bombarderad med påverkan om att ändå välja en flicka, eftersom det är så mycket mer synd om dem.

En jämställdist som läser GenusNytt, Rikard, blev glad över att ActionAid bytt inställning till pojkar och anmälde sig för att bli fadder. Han klickade i rutan att han ville bli fadder till en pojke.

Sedan kom då material från ActionAid med posten. En broschyr med en PostIt-lapp ditsatt. Rikard tog en bild och skickade mig:

(Det står: ”Hej! Just nu har vi inga pojkar som vi letar faddrar till. Mvh Sara”)

Tack för tipset och bilden, Rikard!

För övrigt: Aftonbladets krönikör Daniel Pernikliski kritiserar det faktum att papporna marginaliseras och osynliggörs i teveserien ”Mammor och minimodeller” (där småflickor matchas fram till fotomodeller, ivrigt påhejade av sina mammor). Tack för tipset, Johan!

Annons

69 svar to “ActionAid bluffar om att även hjälpa pojkar”

 1. Thomas Says:

  Fy fan… Såna jävla bedragare! Kanske läge för en anmälan till Svensk insamlingskontroll? Fast det finns ju en hel del tunga könsrasister bland huvudmännen där så det lär nog inte hända så mycket. Polisanmälan nästa?

 2. JD Says:

  @ Pär

  ”(Det står: ”Hej! Just nu har vi inga pojkar som vi letar faddrar till. Mvh Sara”)”

  Inga problem att läsa mellan raderna här. Egentligen står det:

  ”Hej! Självklart har vi inga pojkar som vi letar faddrar till utan bara en kryssruta för att på så sätt dölja vårt starka förakt för fattiga små pojkar som inte klarar av att ta vara på sig själva utan att ta resurser från sina systrar!
  Fuck You! Sara”)”

 3. Man & Woman United Says:

  Vidrig människosyn!

 4. Musse Pig Says:

  Mitt för dessa feministiska bastioner är noll. De har blivit infiltrerade och övertagna av radikalfeminister, som hittat sig en lukrativ födkrok och en plattform för sin politiska aktivism. Undrar hur mycket de plockar ut i lön i absoluta tal såväl som i procent av erhållna bidrag.

 5. Musse Pig Says:

  ” Mitt förtroende..” skulle det vara.

 6. Urban Says:

  Fy fan vad vidrigt! Man saknar ord.

 7. Håkan Says:

  Begär pengarna tillbaks Rikard, du ville ju uttryckligen bli fadder till en pojke!

 8. Olof Palmhjärta Says:

  Ta det lugnt nu, för tillfället finns det säkert inga unga pojkar i Afrika som är i behov av en fadder. Actionaid har allt under kontroll!

 9. Clabbe Says:

  Jag är mållös. Jag undrar hur det ser ut på plats när Action Aid går runt och sorterar de stackars barnen efter kön. Heder till Rikard som avslöjade detta. Denna story borde ju nästan plockas upp av nån kvällstidning – så intressant är det.

 10. Backlash Says:

  Vad skönt att veta att inga pojkar lider i tredje världen.

 11. Patrik B Says:

  Men det finns många andra välgörenhetsorganisationer som hjälper både pojkar och flickor. Skänk era pengar till dem!

 12. Lasse Says:

  I en rättvis och jämställd värld skulle media omgående uppmärksamma ovanstående.

  Det är gravt stötande att man vilseleder och för bidragsgivare bakom ljuset.

 13. Prill Says:

  Det där är riktigt obehagligt. Vilken människosyn! Byt ut pojkar mot vad som helst och det skulle vara omöjligt. Jag får nazi-vibbar.

 14. Klas Mattsson Says:

  Gissningsvis gjorde de det hela för att sluta få email om saken.

 15. Grodan Boll Says:

  @Lasse

  Med tanke på Aftonbladets ”grävande journalistik” hade de blivit en ny Se & Hör eller Svensk Damtidning om de tog av sina polariserade genusglasögon.

  Jag vet inte om det går att kalla det för en förbättring…

 16. Hjalmar Says:

  Antingen så finns det inga fattiga pojkar i behov av hjälp, eller så bedriver ActionAid ett eget apartheidsystem – där pojkar inte har något värde. Fruktansvärt! Vilken människosyn har ActionAid?

  Som Lasse skriver 10:33:
  ”I en rättvis och jämställd värld skulle media omgående uppmärksamma ovanstående.

  Det är gravt stötande att man vilseleder och för bidragsgivare bakom ljuset.”

 17. Bosse Says:

  Vilka äckliga hycklare! De borde skämmas ögonen ur sig.

 18. UNDRANDE Says:

  ”Hej! Just nu har vi inga pojkar som VI LETAR faddrar till. Mvh Sara”

  Dvs det finns många pojkar som är i behov av hjälp men VI LETAR faddrar BARA TILL FLICKOR!

  Fräckt svar! Hemskt!

 19. UCA Says:

  Det är lite så man tänker sig det skulle sett ut om Henry Ford sysslade med insamlingar istället för bilar. Du får bli fadder till vem du vill, sålänge det är en flicka!

 20. Liberalen Says:

  Actionaid. Det feministiska pojkhatet. Utan gränser.

 21. Coachen Says:

  På Action Aids hemsida och i ders TV-reklam får man veta att de har 2076 flickor i Indien som väntar på faddrar.
  Tror ni att det bara finns 2076 flickor i hela Indien som behöver faddrar och när alla dessa flickor fått varsin fadder så är hela Indien fixat? Då kommer alla i Indien att ha mat, vatten och utbildning och barnarbetet är borttaget?

  Det är ju nämligen den logiska slutsatsen i förlängningen av era indignerat och hysteriskt upprörda kommentarer.

  Försök lugna ner er lite, ilska och upprördhet begränsar synfältet och är inte nyttigt för blodtrycket. Ett förhöjt blodtryck kan leda till en för tidig död och bidra till att sänka medellivslängden för män, tänk på det!

  Kan det vara så att Action Aid inte har hand om fadderskapet för alla behövande barn? Dessa barn som alltså bl a finns i Indien, Indonesien och de gigantiska kontinenterna Afrika (som alltså består av många länder) och Sydamerika (som också består av många länder)?
  Kan det vara så att de pojkar som Action Aid sökte faddrar åt redan fått varsin fadder för att det är fler än ni som tycker det är mer angeläget och intressant att vara fadder till en pojke? Att flickorna blivit över?

 22. s Says:

  Bra synpunkter Coachen! Klockren ironisering JD, precis så är den första känslan som kommer över en efter att ha läst detta.

 23. lasse Says:

  coachen

  Tänk på att en korkad människa lever kortare också.
  Det där var nog det mest idiotiska, lågintelligenta, skitsnacket jag läst på länge, grattis till det.

 24. Coachen Says:

  Jag är en könshatisk feminist, med vidrig människosyn, som försvarar det feministiska könshatet. Actionaid. Som illa dolt undanhåller stödet till just de allra utfattigaste småpojkarna på denna planet. De är ju medlemmar i patriarkatet.

 25. michael Says:

  Coachen.
  Ja så är det enligt feminister pojkar tillhör patriarkatet dom överordnade.Så att hjälpa fattiga svältande pojkar är egentligen ett överklass problem

 26. Valeria Says:

  Min personliga inställning är att det känns fel att det över huvud taget diskuteras kön när det kommer till fadderbarn. Det borde inte vara möjligt att välja kön. Lite intressant i sammanhanget är att det väcker ett enorm motstånd när det talas om att föräldrarna ska kunna välja kön på sitt biologiska barn – men i det här fallet är det tydligen helt okej…

  Sedan känns det som hyckleri modell värre att hävda att man inte har några pojkar som söker faddrar. Utan att ha varit i de berörda länderna så törs jag sätta huvudet på att det finns pojkar i stort behov av hjälp.

  Tragiskt att barn i tredje världen har blivit indragna i den västerländska genusdebatten.

 27. Hjalmar Says:

  Indirekt säger ActionAid att om de fattiga svältande pojkarna vill ha hjälp, så får de skaffa den själva – ActionAid letar enbart efter flickor.

  ActionAid borde ”arbeta med sin värdegrund”, för att inse att de är fast i de rådande matriarkala strukturerna i Sverige, och att de därigenom diskriminerar pojkar.

  ActionAid borde skämmas, och be om ursäkt för sitt stötande agerande!

 28. AV Says:

  Coacheno och s: Om man har som inställning att hjälpa barn i nöd är det omöjligt att de lyckas få ihop 2000 flickor och noll pojkar av en slump. Om man nu lyckats hitta 2000 flickor i behov bör ju en hel del av dem ha en bror som också behöver stöd. De behöver ju inte leta ihjäl sig. De flesta flickor i indien har minst en bror eftersom de får över 4 barn/kvinna. Alla bröder surfar knappast räkmacka. I flera fall måste de rent statistiskt gå in och stödja syster men inte bror.

  Det mest humana är att stödja barn i nöd fördelat på behov. Om fler flickor behöver stöd så får fler flickor det, men även de pojkar som behöver.

  Hur låter ”bli fadder åt ett mörkhyat barn” och ”i dagsläget har vi inga ljushyade barn vi söker fadrar till.” Inte bra tycker jag.

 29. JD Says:

  @Lasse

  ”Tänk på att en korkad människa lever kortare också.
  Det där var nog det mest idiotiska, lågintelligenta, skitsnacket jag läst på länge, grattis till det.”

  Alltså det… Nae.. uhhh ………….. uUuuuuh !!? ! Coachens kommentar kan bara inte vara uppriktigt menad.
  Det finns inte en chans att det kan vara på riktigt…. Jag VILL inte det och jag orkar inte det!…

  Snälla Gud låt det vara vara fejk.

 30. Backlash Says:

  Krigsherrarna kanske inte vill att deras soldater ska bli fadderbarn?

 31. Lasse Says:

  Det spelar ingen roll hur uppenbar och påtaglig diskrimineringen är mot pojkar och män. Feministerna ser inte det eftersom de styrs av en ideologi och indoktrinering likt Nazisternas hängivelse. Hur man än vrider och vänder, överbevisar och klargör är det omöjligt att få av deras skygglappar.

  ps. Lasse skulle uppskatta om du la till en bokstav t.e.x. Lasse M är lätt att blanda ihop oss.

 32. Matte Says:

  Jobbar Coachen på Action Aid månntro?

  Jag spydde upp lite i min mun när jag läste Post it lappen.

  Detta vore något för en kvällstidning att hugga tänderna i!

 33. Lövet Says:

  @Klas Mattson: ”Gissningsvis gjorde de det hela för att sluta få email om saken.”

  a’ de ä’ ju ba’ sååå jobbit…

 34. Matte Says:

  När feminismen ger sig på vuxna män blir jag irriterad, när feminismen ger sig på små pojkar blir jag uppriktigt ledsen.

 35. John Nilsson Says:

  Fast nu blir det väldigt konstigt.

  Tesen i denna artikel är att Action Aid är dåliga, för att de inte arbetar också för pojkar. Alltså: de arbetar inte ”representativt”.

  Tesen i den föregående artikeln är att SSU-ordföranden på Gotland, David Lindvall, är fel ute när han kräver representativitet, i det socialdemokratiska partiets ledning.

  Jag tycker att det är fel av Action Aid att skriva på sin hemsida att man kan bli fadder till en pojke, om detta sedan inte är praktiskt möjligt. Men att de valt att stödja en viss grupp, måste väl få stå dem fritt? Ingen hindrar väl någon av oss att starta en hjälpverksamhet bara för pojkar, om det nu är det som är bekymret?

  Organisationsnamnet ”Action Aid” är dock olyckligt valt, eftersom det är könsneutralt och inte på något sätt antyder att man bara avser att hjälpa flickor. ”Action for girls”, eller något annat liknande namn, skulle vara mera rättvisande.

 36. JD Says:

  @Lasse

  Jag tycker mer att ideologin bakom dagens feminism har en ren marxistisk grund. En grund som lades av Gudrun Schyman och som lyckades få fäste tack vare hennes sociala intelligens och extremt goda förmåga att få folk att lyssna.
  Media som traditionellt sett alltid har legat åt vänster har med andra ord blivit Marxistiska budbärare i skepnad av feminism.

  Här är en intressant artikel: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/carlhamilton/article10462777.ab

 37. ninnitokan Says:

  @ John Nilsson:

  Om du funderar en stund så blir det kanske mindre märkligt. Jag ska ge dig en ledtråd. Det ena föregås av ett val vilket gör att könsfördelningen inte (nödvändigtvis) är 50/50, det andra innehåller inget val varvid könsfördelningen är 50/50.

 38. Sven Says:

  Det minsta man trodde sig kunna begära var att det skulle gå rätt till väga.

 39. s Says:

  Någon som har provat maila Aftonbladet med det här? Det vore intressant att se om de skulle nappa överhuvudtaget, men de är väl fullt upptagna med turerna omkring S just nu:P

 40. ninnitokan Says:

  Jag har mailat den där Sara och efterfrågat dokumentation över könsfördelningen på deras fadderbarn.

 41. Matte Says:

  John Nilsson

  Hade Socialdemokraterna haft 100% vita medelåldersmän och förbjudit alla andra grupper att vara med. Och någon hade mailat om detta och fått som svar att vi har inga i någon annan grupp att tillgå. När vi vet att det är andra än vita medelåldersmän som är aktiva politiskt.
  Så hade jag förstått vad du menar…

 42. Rikard Says:

  Tack allihopa för kommentarerna.
  Min egna åsikt är att jag inte ens skulle vilja kunna välja kön. Jag vill hjälpa ett barn. Jag förstår faktiskt inte hur en hjälporganisation kan negligera ett kön på det här sättet.

  Jag valde dock att inte stödja acionAid efter detta. Jag ger istället lika mycket pengar i månaden till en annan hjälporganisation, även om jag får lite dåligt samvete för flickan på bilden, som tyvärr hamnade i korselden mellan mig och ActionAid.

 43. ninnitokan Says:

  @ Rickard
  Min egna åsikt är att jag inte ens skulle vilja kunna välja kön. Jag vill hjälpa ett barn.

  Precis. Varför skulle man vilja välja kön? Det är så osmakligt agerande att man mår illa.

  Jag tycker du gjorde klokt i att lägga dina pengar någon annanstans.

 44. Lasse Says:

  @JD

  Säger inte emot dig, själv blir jag förvirrad över det hopkok av ideologier som blivit feminism när det kokat ner det.

 45. Misslyckande Says:

  Vi har gjort en uträkning att på

  1. Varje ensamkommande dygn hjälper vi 19 på plats

  2. Varje ensamkommande månad hjälper vi 570 på plats

  3. Var 1000 ensamkommande per månad hjälper vi 570.000 på plats

 46. Monika & Arvan Says:

  Misslyckande: Vill vi hjälpa 570.000 på plats?

 47. PL Says:

  Personerna bakom Actionaid är inte bara pojkhatare så som alla feminister, utan de är dessutom brottslingar. Det är bedrägeri att samla in pengar i ett tydligt och uttalat syfte (d.vs. att erbjuda givare att välja pojkar som sina fadderbarn) men sedan faktiskt inte ha några pojkar som fadderbarn.

  Personerna bakom Actionaid borde polisanmälas.

  Det verkligt sorgliga är att andra insamlingsorganisationer förmodligen gör precis likadant som de vidriga personerna bakom Actionaid. Jag läste Läkarmissionens medlemstidning nyligen, och i den mörkades det ständigt när pojkar for illa (gatubarn i Rumänien) men lyftes istället fram när flickor eller kvinnor for illa.

 48. Robin Says:

  Att skänka pengar till andras barn är ett självdestruktivt beteende. Andras avkomma konkurrerar genetiskt med vår egen. Det skulle kunna gå att förklara varför Actonaid lyfter fram flickor istället för pojkar. Tänk er själva att mötas av en liten hungrig herre som skriker efter mat. Urinstinkten att döda skulle ju triggas igång.

 49. masa Says:

  Varför inte kontakta ActionAids internationella huvudkontor och fråga om detta kan stämma?
  Är de med på detta?

  Verkar orimligt att de inte kan hitta pojkar. Suck.

 50. ninnitokan Says:

  Jag har kollat nu, både svenska och den internationella hjälper främst kvinnor/flickor:

  Klicka för att komma åt RightsToEndPoverty.pdf

  http://www.actionaid.se/files/actionaidsverige2010.pdf

  Inte ens barnen är alltså lika mycket värda.

 51. Robin Says:


  Finns det ett samband?

 52. Emmie Says:

  Jag tycker lejonhanen har helt fel. Han bär sig illa åt. Vad har de små barnen gjort honom?

 53. Misslyckande Says:

  Monika & Arvan

  Är det ok några få tjänar miljoner på ”ensamkommande” i Sverige?

  Vi hjärntvättas dagligen om ”världsföräldrar”

 54. Jämställdhetsfeministern Says:

  Men det är ju det vi feminister (och Actionaid) hela tiden har sagt: det finns inga pojkar som har det svårt i u-länderna. Pojkar i u-länder glider fram på en räkmacka. Det är bara flickor som lider och har problem i världen. Därför ska självklart all hjälp gå till flickor och kvinnor.

 55. Gonzo Says:

  Det klart att det inte finns några pojkar som behöver hjälp.
  Pojkar får allt dom behöver till skillnad från flickorna.

  Hur många flickor får tex ett gevär eller en handgranat som dom får använda?
  Hur många flickor får militär utbildning?
  Hur många flickor får lära siga att döda och att försvara kvinnor och barn?
  Dessutom får nog pojkarna äta lite mellan striderna.

 56. psodh Says:

  Lite komisk när man tittar in på ActionAids websida. Det är visst 12 personer som driver verksamheten – 10 tjejer och med Jesper som ”Generalsekreterare”.

  En betydlig mer seriös sida:
  http://www.sos-barnbyar.se

 57. lars Says:

  dom kanske vill satsa på flickorna för dom ser i ett längre perspektiv
  och ser att sverige kommer behöva tillströmning av kvinnor utifrån då allt skadat gods i sverige ska bytas ut

 58. Mikael Karlsson Says:

  Detta reagerade jag på när man hade Musikhjälpen, Trotts att man är en fattiglapp har man tidigare skänkt pengar dit. Men när jag lyssnade och hörde att det enbart gällde flickors skolgång, blev det tvärstopp. Inte en spänn jag la. När dom samlar pengar till könslösa ändamål, då ska jag ge igen.

 59. Monika & Arvan Says:

  Misslyckande; Om man ser ett ensamkommande barn ur ett strikt ekonomiskt perspektiv så borde ett sådant vara billigare än en nyfödd bebis. Jag vet inte hur länge det tar innan ett ensamkommande barn lärt sig svenska och kan stå tillgängligt för arbetsmarknaden. Kanske 5 år, kanske aldrig. Samma ovisshet gäller för ett spädbarn. Ingen kan veta. För en nyfödd brukar det dock dröja i alla fall 18 år.

  Min analys är utifrån ett ekonomiskt perspektiv och ställer endast två frågor mot varandra; barnafödande alt invandring (i syfte som arbetskraft).

  Jag kan tycka det är okej att några få tjänar miljoner på importen men hjärntvätten och därmed tvånget är oförskämt. Att någon tjänar respektive förlorar; så är det alltid på en marknad. Men att syftet med de ensamkommande männen skulle vara för att hjälpa; det köper jag inte.

 60. Joakim Says:

  Kan inte alla här göra som Rikard i ren protest? Bombardera dem tillsammans med ansökningar om att få faddra varsin pojke på samma sätt som de kommer bombardera oss med påverkan om att vi borde välja varsin flicka istället 😉

 61. Joakim Says:

  @Rikard
  Oroa dig inte. Flickan på bilden har säkerligen redan fått en fadder, kanske rentav innan bilden togs 😉

 62. Hjalmar Says:

  @Joakim 21:53
  Du har nog rätt, med tanke på kläderna mm.

 63. deckre Says:

  mehh, som att det inte finns några fattiga pojkar som behöver faddrar kvar..

 64. Albin Says:

  Man hoppas ju att begreppet ”Kvinnor och barn” kommer bytas ut snart, men det finns ju risk att det inte byts ut till något bättre!
  ”Kvinnor och flickor” är ju på G;) Män och pojkar får följa med båten ner…

 65. SaraLisa Says:

  Hej! Mina kommentarer kommer alltid så långt ner så jag undrar om nån härinne läser dem. Jag berättade i ett annat inlägg om hur det funkar med fadderbarn. Många hrinne verkar så oroliga (för att inte säga arga!) för att ”man bara hjälper vissa barn, men inte andra”. så är det inte. Jag har själv jobbat som volontär för flera kristna organisationer i till exempel Afrika och har på plats sett hur det funkar.

  Ni behöver inte vara oroliga för att pojkar eller enskilda barn kommer i kläm. Systemet med fadderbarn fungerar inte så. Tänk efter lite nu. Hur skulle det se ut om hjälporganisationerna hjälper ett barn men inte ett annat? Jag är övertygad om att ni inte kan hitta belägg för det vare sig på ActionAids hemsida eller någon annan organisation som jobbar med fadderbarn.

  Svenska organisationer som arbetar med fadderbarn har alla i stort sett samma system. Organisationen etablerar sig i ett fattig område och hjälper där ALLA människor. Män, kvinnor, barn, gamla, unga, handikappade, sjuka, friska. Ett sätt att finansiera det är fadderbarnssystemet.

  Faddrarna ger pengar till OMRÅDET, men HAR KONTAKT MED ETT BARN. Det innebär att även om alla barn i området inte har faddrar, får ändå alla hjälp.

  Sedan kan det också vara så att flera organisationer samarbetar, eller är etablerade i områden som ligger nära varandra. Ett område kanske finansieras av svenska faddrar, ett annat av faddrar från ett annat land.

  Det finns mycket hat härinne. Och många märkliga antaganden. Jag gör ett antagande även jag och ANTAR att ni som skriver sådana fruktansvärda saker och förutsätter än det ena än det andra om utsatta människor i fattiga länder helt enkelt bara är okunniga. Så varsågod för info!

  Det finns MÅNGA barn och vuxna som behöver hjälp. Om du känner att du verkligen vill hjälpa världen att bli en bättre plats – börja med att släppa ditt eget hat. Ta reda på hur saker och ting är istället för att elda upp dig över antaganden. och pröva att gå vidare. Det kommer att göra dig lyckligare!

 66. Calle Says:

  Men SaraLisa, har du ens läst ActionAids hemsida? Dessutom har de ju nekat folk som vill hjälpa pojkar, se kommentar ovan, Här påpekas ju just hur illa det ser ut att en hjälporganisation hjälper ett barn (om det är en flicka) men inte ett annat (om det är en pojke) . Det finns mer seriösa hjälporganisationer som SOS Barnbyar eller Rädda Barnen som inte gör skillnad.

 67. Hjalmar Says:

  @SaraLisa

  Jag har läst det du skrev, men Calle säger 22:35 vad jag tycker.

 68. SaraLisa Says:

  Ni läser texter som Satan läser bibeln. Jag har läst på ActionAids hemsida. Även på Barnfondens, Unicefs och Plans hemsidor. Och vet ni: De jobbar alla på samma sätt med fadderbarn!

  Fattar ni inte att det inte handlar om att hjälpa pojkar eller flickor . Det handlar om att hjälpa BARN. Människor.

  Sedan så marknadsför sig organisationerna olika. Unicef till exempel håller fram BARNS rättigheter, men det betyder inte att att det INTE hjälper deras föräldrar.

 69. Thomas Says:

  Första punkten i Frivilligorganisationerna Insamlingsråds ”Givarens Rättigheter” lyder: ”Organisationens material skall vara tydligt och vederhäftigt samt klart ange till vilket ändamål insamlade medel skall användas”

  På vilket sätt framgår det tydligt och vederhäftig av ActionsAids webbplats att de hjälper barn, oavsett kön? Är det klart angett att insamlade medel inte går till flickor – utan till barn? ActionAids webbplats dryper av sexism och könsrasistiska formuleringar. Det är inte något man behöver vara en djävul för att se och att påstå att alla organisationer jobbar på samma sätt är knappast ett lugnande besked.

  Det är bara att beklaga att Rikard blivit utsatt för bondfångeri. Frågan man naturligtvis ställer sig är: Vart tog Rikards pengar vägen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: